Tanulmányok

Tanulmány

Javaslat árutárolás korlátozására a füstkötényfal alsó síkja fölött
Írta: Borsos Tibor
2009. 05. 14-15.-én Balatonföldváron két napos építész tűzvédelmi szakértői továbbképzésen vettem részt, ahol olyan –nem köztudomású - új információk birtokába jutottam, amit szeretnék megosztani a szakmai közösséggel – írja szerzőnk.

Vegyi-helyzet felderítés TVS-3 ML mikro-meteorológiai állomással
Írta: Németh Zsolt
Egy gázfelhő lehetséges mozgásának felderítésében az időjárásnak és az ebből fakadó terjedés előrejelzésnek fontos szerepe van. Milyen információkat kaphat a kárelhárítás vezetője a mikro-meteorológiai adatokból?


Az új Rosenbauer műszaki mentőszerek
Írta: Szabó Imre
A Rosenbauer gyár 3 db középkategóriájú műszaki mentőgépjármű szállítására kapott lehetőséget a beszerzés érdekében lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeképpen. A Mercedes 1329 AF / 4x4 típusú, összkerékhajtású alvázra épített középkategóriájú műszaki mentőszer 1+1 fő szállítására alkalmas.

Panelépületek homlokzatának tűzvédelme - a kivitelezés szerepe
Írta: Mezei Sándor
Nem szabad a tűzbiztonságot figyelmen kívül hagyni a panelépületek felújítása, korszerűsítése során sem erre hívta fel a figyelmet a Védelemben eddig megjelent cikkek sora. Napjainkban, a panelházakban bekövetkezett tűzesetek erre hívják fel a figyelmet, ugyanis a ritkán előforduló hatás elleni védekezés kritériumáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Gépi és gravitációs hő- és füstelvezetés elemzése számítógépes tűzmodell segítségével
Írta: Szilágyi Csaba tûzvédelmi mérnök - Szolnok M.J.V. HÖT
A számítógépes tûzmodellek, áramlástani modellek hasznosak lehetnek a tervezés és kialakítás során. Segítségükkel költségkímélõ, esetleg olcsóbb megoldásokkal biztonságosabb épületeket tervezhetünk. A modellek segítségünkre lehetnek, hogy a jogszabályok értelmezése során ne feledkezzünk meg a tûzet leginkább irányító fizikai és kémiai törvényszerûségekrõl.

Hibrid rendszerű járművek hajtásmódjának felépítése és veszélyforrásai
Írta: Nagy Zoltán
Az egyre terjedő környezetkímélő hibrid járművek nagyfeszültségű elektromotorjai és akkumulátorai a műszaki mentésnél speciális figyelmet igényelnek. Milyen veszélyek leselkednek a sérültekre és a beavatkozókra?

Hogyan működik a Fővárosi Hírközpont?
Írta: Kun Zoltán
A bevetés-irányítás szakmai hatékonyságának növelésére különböző elképzelések fogalmazódtak meg. Az üzemméret, az egységes kialakítás, valamint a megfelelő technikai háttér biztosítása szempontjából egy már működő rendszer, a Fővárosi hírközpont tanulmányozható.

Gáz van a vízzel - ezernyi termálkútból tör fel metán
Írta: Bajna Balázs
Hazánkban 1348 termálvízkút van nyilvántartva, ezek fele metántartalmú kísérőgázt tartalmaz, amely a termálfürdő légterébe vagy a csőrendszer csatorna alagútjába jutva komoly veszélytényező. Ugyanakkor sok helyen a magas metántartalom potenciális lehetőség az energiatermelésre.


ESRI FlexAPI alapú bevetés irányítási rendszer
Írta: Oláh Attila
A bonyolult helyzetek megkövetelik a modern bevetés irányítást! Ez, pedig ma már szinte elképzelhetetlen az együttműködő szervezetek és azok egységeinek pontos helymeghatározáson alapuló irányítása, valamint a megfelelő téradatbázisok azonnali rendelkezésre állása nélkül.

A tűzoltás alapvető feltételeinek biztosítása mélygarázsokban
Írta: Bérczi László
A zsúfolt nagyvárosokban a parkolás feltételeit csakis a parkolóházak, mélygarázsok tudják biztosítani. Ennek megfelelően egyre több mélygarázs épül, amely a növekvő parkolási igényeket hivatott kielégíteni. Milyen kihívásokat jelent ez a beavatkozó tűzoltóknak?

Biztonságos bejutás a sérült járműbe
Írta: Nagy Zoltán
A balesetben sérült járműből kell kimenteni a beszorult utasokat – rutinfeladatnak tűnik, mégis a járműfejlesztés eredményeként egyre több szempontot kell figyelembe venni a beavatkozás során.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57