Tanulmányok

Tanulmány

Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – Energiaátalakítók
Írta: Mórocza Árpád - 2021-01-21
Hogyan keletkezik a munkafolyadék nyomási energiájából hidraulikus energia? Miért és hogyan kell a hidraulikus energiát a műszaki mentési alkalmazás érdekében mechanikai energiává visszaalakítani? A hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjairól szóló sorozatunk ötödik részében az energia átalakítókat mutatja be szerzőnk, Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke.

Holmatro hidraulikus műszaki mentő eszközök üzemeltetése – Vágószerszámok
Írta: Mórocza Árpád - 2021-01-06
Az elmélet után, a hazánk tűzoltóságainál rendszeresített Holmatro gyártmányú műszaki mentő eszközökkel kapcsolatos gyakorlatias tudásanyagot foglalja össze szerzőnk, Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke, aki a vágószerszámokat mutatja be, amely alapján az eltérő kialakítású, esetleg más gyártmányú eszközök üzemeltetését is biztonságosan, valamint hatékonyan tudják végrehajtani.

Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – magasnyomású tömlők és csatlakozók
Írta: Mórocza Árpád - 2020-12-14
Hogyan épülnek fel és mi a jelentőségük a magasnyomású tömlőknek? Melyek a fő jellemzőik? Mi a szerepük a magasnyomású csatlakozóknak? A hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjairól szóló sorozatunk negyedik részében a magasnyomású tömlőket és a csatlakozókat mutatja be szerzőnk, Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke.

Mit kell figyelembe venni a tűzoltó légzőkészülék tartóknál?
Írta: Bodó László - 2020-12-08
Szerzőnk megvizsgálta a jelenleg használt készüléktartó berendezéseket és értékelte biztonságosságukat. Ezt követően a tervezés érdekében megvizsgálta a rendszeresített légzőkészülékeket és a hozzájuk tartozó palackokat. Figyelemre méltó, hogy egy viszonylag kis, de a biztonságot alapvetően befolyásoló nagyon fontos berendezés tervezésénél mennyi mindent kell számításba venni.

Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – szelepek
Írta: Mórocza Árpád - 2020-12-01
A szelepek a hidraulikus rendszer vezérlését szolgáló legfontosabb alkatrészek. Milyen szelepeket alkalmaznak ehhez a feladathoz? A hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjairól szóló sorozatunk harmadik részében a szelepek fajtáit és működési módjaikat mutatja be szerzőnk Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke.

Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – Motoros tápegységekben alkalmazott szivattyúk
Írta: Mórocza Árpád - 2020-11-11
Mi a fokozatok jelentősége a szivattyúknál? Hogyan válasszunk hidraulika folyadékot? A hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjairól szóló sorozatunk második részében a motoros tápegységekben alkalmazott szivattyúk jellemzőit, fajtáit és működési módjaikat mutatja be szerzőnk Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke.

Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – alapfogalmak
Írta: Mórocza Árpád - 2020-11-05
Az idei Dr. Balogh Imre emlékpályázatra Mórocza Árpád készített egy kiváló oktatási anyagot a Holmatro hidraulikus műszaki mentő eszközök üzemeltetéséről. A beavatkozásokat megalapozó teljes anyagot kilenc részben tervezzük közreadni. Elsőként a kapcsolódó alapfogalmakat és azok összefüggéseit mutatja be szerzőnk.

„Igazságok” a Fővárosi Műveletirányító Ügyeleten
Írta: Igaz-Danszky Tamás - 2020-08-19
A műveletirányító munka kapcsán meglehetősen sok és szerteágazó információra van szükség. A riasztással kapcsolatos információk viszonylag jól és könnyen elérhetőek a rendszerben, ugyanakkor azok. melyek a riasztással csak közvetve állnak összefüggésben már jelentősen lassabban és nehézkesebben szerezhetők meg, melyek késedelmet riasztást vagy hibás tájékoztatást eredményezhetnek. Tanulmányunk az erre a problémára született megoldást mutatja be.

A katasztrófavédelem hivatásos és civil ágának fejlődése, feladatai a védelmi igazgatásban
Írta: Dr. Muhoray Árpád - 2020-06-22
A hivatásos szervek katasztrófa elhárítási kapacitásai végesek. Hogyan egészíthetik ki ezeket a civilek? Melyek a fejlesztési feladatok? Milyen az együttműködés? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiadásában megjelent tanulmányból, amelyet a szerző dr. Muhoray Árpád ny. pv. vörgy., egyetemi docens szíves hozzájárulásával közlünk.

Térinformatikai döntéstámogatás erdőtüzeknél – megelőzési tapasztalatok, fejlesztési javaslatok
Írta: Gyapjas János - 2020-06-04
Az erdőtűz oltásban a döntéshez szükséges információt leggyorsabban térinformatikával szerezhetjük be. Egy ilyen erdőtűz oltási döntéstámogató felületet és nagykiterjedésű Bács-Kiskun erdőtüzeket mutatja be szerzőnk. Egyben javaslatokat fogalmaz meg az erdőtüzek megelőzésére, a beavatkozás feltételeinek biztosítására, illetve a tűzgyújtási tilalomra és a fokozott tűzveszély időszakára vonatkozó szabályokra.

Sugárvédelmi monitoring rendszerek adatcsere protokolljainak vizsgálata
Írta: Petrányi János - 2020-06-02
A sugárzásmérés biztonságunk egyik fontos eleme. A sugárzásmérő detektorokból felépített hálózat révén teljes képet lehet kapni egy terület sugárzási helyzetéről, úgy, hogy a mérő rendszerekből származó adatokat összegyűjtik, feldolgozzák és megjelenítik. Szerzőnk a detektorok és megjelenítő egységek közti és a nemzetközi egyezmények alapján megvalósuló monitoring rendszerek adatcseréjét is bemutatja.

A katasztrófavédelmi igazgatás rendszere, helye, szerepe a védelmi igazgatási feladatok ellátása során
Írta: Dr. Muhoray Árpád - 2020-05-21
Hogyan épül fel a katasztrófavédelmi igazgatás rendszere? Mi a helye, szerepe a védelmi igazgatási feladatok ellátása során? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiadásában megjelent tanulmányból, amelyet a szerző Dr Muhoray Árpád ny. pv. vörgy., egyetemi docens szíves hozzájárulásával közlünk.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74