Tanulmányok

Tanulmány

Szendvicspanelek és a tűzbiztonság - szabályozások és kihívások
Írta: Lestyán Mária
Borsos Tibor tűzvédelmi szakértő Védelem tűzvédelmi szaklapban megjelent „PUR habos szendvicspanel = Totálkár” cikkét olvasva, felmerül bennünk a kérdés: miért viselkednek egyes épületszerkezetek, építőanyagok valóságos tűz hatására irracionálisan másképp, mint az egyébként a minősítések alapján, a vélt védelmi szinten elvárható lenne tőlük.


Vegyi felderítési koncepció 2006-os FIFA VB-n a lipcsei labdarúgó-stadionban
Írta: Dr. Norbert Klöpper
A nagyszabású rendezvények,(pl. koncertek, fesztiválok, parádék, labdarúgó-világbajnokság mérkőzései) az ún. kritikus infrastruktúra részét képezik. A rendezvények helyszínei vegyi harcanyagokkal (Chemical Warfare Agents - CWA) vagy más mérgező ipari vegyületekkel (Toxic Industrial Compounds - TIC) elkövetett terrortámadások célpontjai lehetnek. Az ilyen jellegű fenyegetések elleni védelem biztosítása, valamint azok bekövetkezésekor a megfelelő döntések (dekontaminálás, orvosi ellátás) meghozatala érdekében szükséges a kibocsátott vegyi anyagok gyors detektálása és azonosítása.


A faanyagú tartószerkezetek - Eurocode szerinti - tűzhatásra történő tervezése
Írta: Szitányiné Siklósi Magdolna
Az új OTSZ ebben is új követelményeket hozott! Ennek megfelelően az Európában kidolgozott és használatos, épületszerkezetek tűzállósági teljesítményének megállapítására alternatívaként elfogadott méretezési módszer (Eurocode szabványsorozat) lényegéről szeretnénk áttekintést nyújtani.


Ventillátorok alkalmazása robbanóképes közegekben
Írta: Perlinger Ferenc
Légtechnikai megoldásokra szinte mindenütt szükség lehet. Robbanásveszélyes környezetben azonban különös körültekintéssel kell eljárni. Milyen közeget, milyen ventillátorral, milyen módszerrel, hova telepítve a legbiztonságosabb? Képek


Tetőterek tűzvédelmi kérdései
Írta: Lestyán Mária
Az új OTSZ életbe lépésével a tetőterekre vonatkozó követelmények is szigorodtak, s a tervezés során több előírást kell figyelembe venni. Elsőként meg kell határoznunk az épület tűzállósági fokozatát s annak szintszámát. (Tűzvédelmi szempontból a tetőteret akkor kell építményszintnek tekinteni, ha az ott beépített rész az alapterület 25%-át meghaladja.) Amennyiben az épület I-III. tűzállósági fokozatú s legfeljebb 3 szintes alkalmazhatjuk a beépített tetőterekre vonatkozó egyedi követelmények (3.7.1) 6. számú táblázatot is. Vegyük most sorra a tervezési fázisokat.
Mellékletek: 1. pdf 2. pdf 3. pdf


Új tűzvédelmi technológiák a katonai járművek védelmében
Írta: Dr. Lits Gábor
Az emberélet megmentése a abszolút elsőbbséget élvez. A katonai járműveknek egyénre szabott személyi és teljes értékű tűzvédelmi megoldásokra van szükségük. Ezeket a megoldásokat a katonai alkalmazások, bevetések során is kell tudni alkalmazni, és olyan hatékonynak kell lenniük, hogy a tűz következtében halálos sérülés nagy valószínűséggel ne történjen. Egy ilyen komplex rendszert mutat be szerzőnk.


Multifunkciós gépjárművek: evolúció vagy revolúció?
A multifunkciós, ill. kombinált gépjárművek, mint például a Metz gyártmányú „Multitalent”, vagy a Magirus gyártmányú „Multistar” még mindig újnak számítanak a piacon. A cikkben először mindkét járművet közelebbről is bemutatjuk. Megvizsgáljuk, hogy létezik-e olyan beavatkozás, ahol ezeket a gépjárműveket ésszerűen alkalmazhatjuk. A hazai alkalmazás még gyerekcipőben jár ezért talán érdemes a külföldi véleményeket megismerni.

A túlnyomásos szellőztetés fő elvei
Írta: Heizler György
Napjainkban a gyúlékony anyagok és az égési módjuk újraértékelődik. A hagyományos anyagok égése olyan füstöt és gyulladásra hajlamos gázokat produkál, amelyek lobbanáspontja hozzávetőlegesen 800 C°körüli. A modern épületeinkben lévő műanyagokból képződő termikus réteg könnyebben meggyújtható (420-540 C°között), s gyorsabb égéssel két- háromszor forróbb gázok fejlődnek ki.


A Jevpatorija-i tragédia szakmai szemmel
Írta: Olexandr Alexandrov - Nagy Rudolf
2008. december 24. Ukrajna Krím-félszigeten fekvő Jvpatorija városában egy robbanás előidézte tragédia vetett véget 27 ember életének. A romba dölt épületrész alatt fekvők megsegítsére a Krími Autonóm Kötársaság (a továbbiakban: KAK) rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős Főigazgatósága nagy erőkkel vonult fel. A gyors és hatékony mentés részeteit igyekszik ez az írás megosztani az érdeklődő szakmai közöséggel.


A tűz oltásával egyidőben alkalmazható mobil ventilálás nemzetközi tapasztalatai
Írta: Zólyomi Géza tű. alez.
A zárttéri tüzek oltására kiérkező tűzoltókat nemcsak a füstgázok magas hőmérséklete akadályozza, hanem annak toxicitása, valamint a sűrű, átláthatatlan diszperz rendszere. Az ilyen tüzek oltásánál az érintett terület kiszellőztetése régi törekvés. A természetes szellőzés hatékonyságának növelésének lehetőségeit mutatja be szerzőnk.


„Spliti tanulságok” - Technikai háttér déli szomszédunknál
Írta: Mélykúti Sándor
Az elmúlt esztendő végén lehetőségem nyílt betekinteni egyik déli szomszédunk, Horvátország második legnagyobb tűzoltóságának életébe Splitben. Sok tanúság levonható a látottakból, és talán hosszabbtávon néhány eleme itthon is hasznosítható.


Gerätewagen-Logistik (GW-L) mint a német tűzoltóságok K-teher gépjárműve és esetleges itthoni alkalmazhatóságuk
Írta: Szemlits Gyula
Szerzőnk egy német Önkéntes Tűzoltóságon (Donaustauf) tavalyi év őszén rendszerbe állított, ott is újdonságnak számító GW-L2, az itthoni rendszerben K-teher gépjárműnek megfelelő tűzoltó gépjármű felszerelését mutatja be. Figyelemre méltó javaslata szerint a Németországban alkalmazott GW-L járművekre alapuló járművek a későbbi itthoni K-teher gépjárművek cseréjekor és így az itthoni rendszer felépítésekor igen jó alapként használhatók.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57