Tanulmányok

Tanulmány

KÖZÖS GYAKORLAT A MAGYAR HONVÉDSÉGGEL
Írta: Dobos Gábor
A tűzoltóság és a Magyar Honvédség szervezeteinek közös beavatkozása nem utópia. Elég, ha az elmúlt évek árvizeire gondolunk, ahol szervezetszerűen még mindig nagy létszámban, saját eszközeivel megjelenni képes Magyar Honvédség és a tűzoltóságok közösen védekeztek. De hasonlóképpen zökkenőmentes együttműködés figyelhető meg az építkezések során felbukkant II. világháborús bombák hatástalanításakor kialakult helyzetekben. Ennek megfelelő feltételezéssel szervezett gyakorlatot a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság a MH. 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj Tűzszerész Járőrszolgálatával.


A tűzoltó járművek utóélete és gondozásuk
Írta: Mélykúti Sándor
Az elmúlt évtizedben a beszerzések hatására jelentősen változott a tűzoltó járműpark. Az új, korszerű járművek igénybevétele átlagon felüli, ezek élettartama a használattól és a karbantartástól függ. Hogyan gondoskodunk a beszerzett járművekről?


Az oltógenerátorok méretének meghatározása
Írta: Kürti Ákos
A kérdés, hogy „V” térfogatú helyiségben a tűz oltásához szükséges oltóanyag koncentráció létrehozásához mennyi oltóanyagra van szükség.


MSZ EN 1873 - Újabb szabvány - látszólag semmi köze a tűzvédelemhez
Írta: Nagy Katalin
Ismét egy szabvány, amely megérett a használatra. A szabványt már 2006-ban kihirdette az MSZT – igaz angolul – és alkalmazását 2009. augusztus 1.-től komolyan is veszik. Legalábbis tőlünk nyugatabbra. Mit kellene betartani nálunk?


Tűzszakaszok térbeli elválasztásának alapszabályai
Írta: Dr. Takács Lajos Gábor
Szerzőnk kutatásai során megállapította, hogy szükség van a tűzszakaszok elválasztási módjainak, a tűzszakasz-határok kialakításának újragondolására és a következtetések levonására. A megfogalmazott alapszabályok az egységes szemléletmód kialakításában segíthetnek.


A tűzvédelmi tervezésről
Írta: Mészáros János
Napjainkban a tűzvédelmi tervezés - részben a technikai fejlődés miatt, részben a változó jogszabályi környezet hatására, de nem kis részben a feladatok bonyolultsága és sokrétűsége miatt - egyre nagyobb teret hódít. Létezik-e egyáltalán, és ha igen merre fejlődik?


Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon aktualitások, tervek
Írta: Dr. Hoffmann Imre
Az erdőtüzek és oltásuk tapasztalatai 2010 címmel Pécelen a KOK nagy előadótermében nagy érdeklődés mellett lezajlott konferencián elhangzott előadás – a tűzmegelőzéssel és a szabályozással foglalkozó – szövegét adjuk közre. A konferencia előadásainak prezentációja a Védelem Online Konferencia 2010 rovatában olvasható.

Kapcsolódó galéria

Védőruházat és a hideg okozta betegségek
Írta: Dr.Révai Tamás
A hideg téli hónapok során a hideg okozta betegségek kockázata nő, és sok esetben fagyás, lehűlés léphet fel. A hideghatásnak leginkább a fedetlen, a levegővel közvetlenül érintkező és/vagy kiálló területek vannak kitéve, így ezen a területeken jön létre elsősorban hidegreakció Ebben a közleményben a védőruházat szerepével foglalkozunk a hideg okozta betegségek megelőzésében.


Tűzoltó berendezések és rendszerek által okozott veszélyek robbanásveszélyes technológiáknál
Írta: Perlinger Ferenc
A robbanásveszélyes technológiák védelménél a tűzoltó berendezések is lehetnek veszély forrásai, s mint ilyenek meglepetéseket is okozhatnak. Szerzőnk értékelése szerint a szabályozás ezen a területen igen hézagos, s ennek ismeretében szedte csokorba az ezzel kapcsolatos veszélyforrásokat.

Ruházatfiziológia és viselési komfort
Írta: Dr.Révai Tamás
A hideg, illetve forró környezetben végzett szolgálat általában nagyobb terhet jelent a mint a semleges környezetben végzett feladat. A fizikai megterhelés, mely a hideg és forró éghajlati körülmények között lép fel, a biztonságot és egészségi állapotot is nagymértékben befolyásolhatja. A közleményben a ruházat fiziológiájának kapcsolatát tekintjük át a viselési komforttal.


Új városközpont Újbudán: az allee
Írta: Mészáros János
Újbuda a főváros XI. kerülete, így az ünnepélyes megnyitóra az év 11. hónapjának 11. napján került sor. Az új „városközpont” a kerület legnagyobb 2009. évi projektje, mely az egykori Skála áruház helyén létesült. Milyen tűzvédelmi paraméterekkel készült az épület?

Kapcsolódó galéria

A tűzszakaszok kialakítása - tűzgátlási célok, tűzterjedési módok és tűzterjedést gátló szerkezetek osztályozása
Írta: Dr. Takács Lajos Gábor
Szerzőnk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán megvédett Ph.D. értekezésének főbb megállapításait adjuk közre. A Tűzszakaszok kialakítása és térbeli elválasztása című értekezés alapját az elmúlt 14 év kutatómunkája, szakértői és jogszabály-előkészítési tevékenysége képezte.  A bírálóbizottság által kiemelkedőnek minősített értekezés számos kutatási eredménye gazdagíthatja a gyakorlatot.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57