Tanulmányok

Tanulmány

Tetőterek tűzvédelmi kérdései
Írta: Lestyán Mária
Az új OTSZ életbe lépésével a tetőterekre vonatkozó követelmények is szigorodtak, s a tervezés során több előírást kell figyelembe venni. Elsőként meg kell határoznunk az épület tűzállósági fokozatát s annak szintszámát. (Tűzvédelmi szempontból a tetőteret akkor kell építményszintnek tekinteni, ha az ott beépített rész az alapterület 25%-át meghaladja.) Amennyiben az épület I-III. tűzállósági fokozatú s legfeljebb 3 szintes alkalmazhatjuk a beépített tetőterekre vonatkozó egyedi követelmények (3.7.1) 6. számú táblázatot is. Vegyük most sorra a tervezési fázisokat.
Mellékletek: 1. pdf 2. pdf 3. pdf


Új tűzvédelmi technológiák a katonai járművek védelmében
Írta: Dr. Lits Gábor
Az emberélet megmentése a abszolút elsőbbséget élvez. A katonai járműveknek egyénre szabott személyi és teljes értékű tűzvédelmi megoldásokra van szükségük. Ezeket a megoldásokat a katonai alkalmazások, bevetések során is kell tudni alkalmazni, és olyan hatékonynak kell lenniük, hogy a tűz következtében halálos sérülés nagy valószínűséggel ne történjen. Egy ilyen komplex rendszert mutat be szerzőnk.


Multifunkciós gépjárművek: evolúció vagy revolúció?
A multifunkciós, ill. kombinált gépjárművek, mint például a Metz gyártmányú „Multitalent”, vagy a Magirus gyártmányú „Multistar” még mindig újnak számítanak a piacon. A cikkben először mindkét járművet közelebbről is bemutatjuk. Megvizsgáljuk, hogy létezik-e olyan beavatkozás, ahol ezeket a gépjárműveket ésszerűen alkalmazhatjuk. A hazai alkalmazás még gyerekcipőben jár ezért talán érdemes a külföldi véleményeket megismerni.

A túlnyomásos szellőztetés fő elvei
Írta: Heizler György
Napjainkban a gyúlékony anyagok és az égési módjuk újraértékelődik. A hagyományos anyagok égése olyan füstöt és gyulladásra hajlamos gázokat produkál, amelyek lobbanáspontja hozzávetőlegesen 800 C°körüli. A modern épületeinkben lévő műanyagokból képződő termikus réteg könnyebben meggyújtható (420-540 C°között), s gyorsabb égéssel két- háromszor forróbb gázok fejlődnek ki.


A Jevpatorija-i tragédia szakmai szemmel
Írta: Olexandr Alexandrov - Nagy Rudolf
2008. december 24. Ukrajna Krím-félszigeten fekvő Jvpatorija városában egy robbanás előidézte tragédia vetett véget 27 ember életének. A romba dölt épületrész alatt fekvők megsegítsére a Krími Autonóm Kötársaság (a továbbiakban: KAK) rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős Főigazgatósága nagy erőkkel vonult fel. A gyors és hatékony mentés részeteit igyekszik ez az írás megosztani az érdeklődő szakmai közöséggel.


A tűz oltásával egyidőben alkalmazható mobil ventilálás nemzetközi tapasztalatai
Írta: Zólyomi Géza tű. alez.
A zárttéri tüzek oltására kiérkező tűzoltókat nemcsak a füstgázok magas hőmérséklete akadályozza, hanem annak toxicitása, valamint a sűrű, átláthatatlan diszperz rendszere. Az ilyen tüzek oltásánál az érintett terület kiszellőztetése régi törekvés. A természetes szellőzés hatékonyságának növelésének lehetőségeit mutatja be szerzőnk.


„Spliti tanulságok” - Technikai háttér déli szomszédunknál
Írta: Mélykúti Sándor
Az elmúlt esztendő végén lehetőségem nyílt betekinteni egyik déli szomszédunk, Horvátország második legnagyobb tűzoltóságának életébe Splitben. Sok tanúság levonható a látottakból, és talán hosszabbtávon néhány eleme itthon is hasznosítható.


Gerätewagen-Logistik (GW-L) mint a német tűzoltóságok K-teher gépjárműve és esetleges itthoni alkalmazhatóságuk
Írta: Szemlits Gyula
Szerzőnk egy német Önkéntes Tűzoltóságon (Donaustauf) tavalyi év őszén rendszerbe állított, ott is újdonságnak számító GW-L2, az itthoni rendszerben K-teher gépjárműnek megfelelő tűzoltó gépjármű felszerelését mutatja be. Figyelemre méltó javaslata szerint a Németországban alkalmazott GW-L járművekre alapuló járművek a későbbi itthoni K-teher gépjárművek cseréjekor és így az itthoni rendszer felépítésekor igen jó alapként használhatók.

Panelos és többlakásos lakóépületek homlokzati hőszigetelési problémái
Írta: Lestyán Mária
A tervezők, tűzvédelmi szakértők sok esetben csak az épület besorolását veszik figyelembe a hőszigetelő rendszerek kiválasztása során viszont az épület egyéb adottságaira már nem fordítanak kellő figyelmet. A másik fontos szempont TMI érvényessége, amire nagy figyelemet kell fordítani, mert többnyire az ÉME engedélyek érvényessége van szemelőtt. Ez adott esetben megtévesztő lehet.


A „megelőzés” és a „védelem” módszerei és alkalmazásuk a potenciálisan robbanásveszélyes környezetekben
Írta: Perlinger Ferenc
A 2000-ben magyar nyelven is kiadott MSZ EN 1127-1 szabvány igen jól definiált, jól használható elméleti és módszertani alapokat adott úgy a gáz/gőz/köd, mint a por/szál által veszélyeztetett robbanásveszélyes területekre. Közben 2007-ben életbe lépett ennek átdolgozott változata, sajnos angol nyelven. Hogyan használjuk, ebben segít eligazodni szerzőnk.


A tűzoltók fizikai állapotfelmérések új alapjai
Írta: Dr. Kanyó Ferenc, Bauer Márton
A tűzoltók fizikai állapotfelmérésének helyzetét napjainkban az teszi kivételesen aktuálissá, hogy jelenleg is folyik az előkészítése és egyeztetése a 21/2000 BM-IM-TNM együttes rendelet módosításának, amely többek között szabályozza a hivatásos állományúak fizikai felmérését.


Lapostetők tűzvédelme - Miért a rendszer követelmény?
Írta: Lestyán Mária
Az új OTSZ a lapostetőkre vonatkozó követelményeket is rendszerben határozza meg. A tűzesetek ugyanis azt mutatják, hogy jelentős tűzvédelmi kockázatot jelent, ha a rendszerben bevizsgált szisztémától az alkalmazás, beépítés során eltérnek. Az erre vonatkozó vizsgálatok tapasztalatait adjuk közre.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55