Tanulmányok

Tanulmány

10 éve alakult a Katasztrófavédelmi Tanszék a Rendőrtiszti Főiskolán
Írta: Prof. Dr. Bleszity János
A hazai felsőfokú tűzvédelmi képzés, majd a Katasztrófavédelmi Tanszék alapítója elemzi az elmúlt tíz év fejlődési, fejlesztési tendenciáit, miközben jelzi a katasztrófavédelmi képzésben is jelentős változások várhatók. Gőzerővel folyik az Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásával kapcsolatos feladatok előkészítése, ahol várhatóan a katasztrófák elleni védekezés felsőfokú oktatása is zajlik majd.


Tűzterjedés és az ellene történő védekezés épített környezetben III.
Írta: Veres György
 A tűzterjedés módjai és a tűzgátlást biztosító épületszerkezetek, valamint a tűzszakaszolás lehetőségei után sorozatunkban a kivitelezés során betartandó főbb követelményeket vesszük számba. Milyen követelményeket kell betartani a kivitelezés során? Az állékonyság és a nyílások szerepe a tűzgátlásban.

Bevetés-taktikai alapelvek veszélyes anyagoknál
Írta: Heizler György
 A megfelelő bevetéstaktika, különösen a veszélyes anyag baleseteknél, nagyjaink egyik legnagyobb kihívása a tűzoltóság számára. A gyakorlati tapasztalataim és a külföldi szakirodalom segítségével próbáltam egyfajta mankót fabrikálni. A jól működő tűzoltóság ugyanis nemcsak kiképzett szakemberekből áll, hanem jól kialakított szervezeti rendszerrel rendelkezik.

Nemcsak hő- és füstelvezető, ami annak látszik II.
Írta: Nagy Katalin
A hő- és füstelvezető kupolák alapvető funkciójukon kívül például napi szellőztetésre is kiválóan használhatóak. Cikkünk első része (Védelem 2010/5-47. oldal) a szellőztetési funkció megoldásainak elméleti lehetőségeit mutatta be. Nézzünk most egy gyakorlati példát! Milyen buktatókat érdemes kikerülni?

Közlekedéssel összefüggő tűzoltósági feladatok és a fejlesztés lehetőségei
Írta: Bérczi László
 Évek óta tartó tendencia, hogy a tűzoltói beavatkozások során a műszaki mentések
száma meghaladja, az elmúlt évben pedig jelentősen meghaladta a tűzeseti beavatkozások
számát. S bár a műszaki mentések számának jelentős részét a rendkívüli időjárási
viszonyokból keletkező események elhárítása teszi ki, mégis kiemelten szükséges
foglalkoznunk a közlekedés során fellépő káreseményekkel, hiszen az emberéletet követelő,
illetve sérüléssel járó esetek jelentős része ebben a szegmensben jelentkezik.


Védőgázos technológiák tűzvédelmi kérdései
Írta: Perlinger Ferenc
 Napjainkban egyre több olyan technológiát alkalmaznak, ahol különféle „védőgáz” alatt mennek végbe fizikai-kémiai folyamatok. Ezek a „védőgázok” többnyire inert gázok, de egyre gyakrabban alkalmaznak éghető gázt/gőzt is védőgázként. Melyek az ezekkel kapcsolatos főbb tudnivalók mindkét védőgáz-csoportra? Mit követel a hazai szabályozás, a meglévő szabványi háttér?

Kompetenciaalapú tűzoltó kiválasztás
Írta: Rabovszky Dóra
Hazánkban a tűzoltók kiválasztását egyfelől megkönnyíti az, hogy kellő létszámú jelentkező közül lehet válogatni, hiszen a tűzoltóság társadalmi presztízse magas szintű, a munkahely biztonsága a civil szféránál stabilabb, másfelől viszont megnehezíti az, hogy a mennyiség nem áll összhangban a minőséggel, hiszen a sorkatonaság megszüntetése óta a tűzoltónak jelentkezők fegyelme, kötelességtudata, hierarchiába való beilleszkedési-hajlandósága jelentősen csökkent.

Tűz az apartmannházban Zalakaroson
Írta: Wéber Antal
 A Zalakaroson kigyulladt apartmannház mintegy 600 m2-es területű tetőszerkezettüzével tűzoltási szempontból, a beruházás a létesítés, a szakhatósági tevékenység tűzmegelőzési szempontból számos tapasztalatot tartogatott. E két terület tevékenységéből az eredményeket és problémákat emeli ki szerzőnk.

Kapcsolódó galéria

Mivel növelhetjük a tűzoltók egyéni védelmét?
Írta: Pántya Péter
 Szerzőnk néhány olyan új vagy csupán hasznosnak tűnő védőeszközt, kelléket ismertetet, amelyek segítségével növelhető tűzoltó egyéni védelmének szintje. A 2010. évi Interschutz kiállításon bemutatott eszközök beszerezhetőségének, tényleges hasznossági szintjének meghatározása a döntéshozók részéről további elemzéseket igényel. Az új tendenciákat a világ egyik legnagyobb seregszemléje jól mutatta.

Modern fejlesztések tűzoltóknak - nagynyomású oltóberendezések
Írta: Pántya Péter
 2010. évi Lipcsében 2010-ben megtartott Interschutz világkiállításon a hatalmas információmennyiségből a műszaki mentési és a tűzoltási területen bevethető és elsősorban a tűzoltási területen jó szolgálatot tehető nagynyomású vízköddel oltó rendszereket mutatjuk be. Sokoldalú felhasználhatóságukat mutatják a szerző által bemutatott alkalmazások.

Modern fejlesztések tűzoltóknak - felderítő eszközök
Írta: Pántya Péter
 A 2010. évi Lipcsében 2010-ben megtartott Interschutz világkiállításon bőségesen lehetett tapasztalatot szerezni. A hatalmas információmennyiségből ollózva a tűzoltási és műszaki mentési valamint a társ mentési területek legújabb fejlesztéseiről próbálunk tudósítani. Szerzőnk sorozatában a tűzoltást segítő modern eszközökből és azon belül is a felderítő eszközökből választott néhány figyelemreméltó megoldást. 

Telemetriai rendszer alkalmazási lehetősége a tűzoltók egészségvédelmének érdekében
Írta: Dr. Kanyó Ferenc
 A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon jelenleg kutatási-fejlesztési fázisban zajlik egy, a tűzoltók élettani paramétereit a beavatkozások közben mérni és ellenőrizni képes telemetriás rendszer bevezetése. Ez a rendszer alkalmas az élettani és pszichés állapot, a terhelhetőség felméré­sére, és az életfunkciók figyelésére, továbbá megteremti az alapot a védelmi szervek kiképzésének segítéséhez, bevetés előtt és alatt az életfunkcióik monitorizálásához. Az eddigi tapasztalatokról szóló cikket adjuk közre.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57