Tanulmányok

Tanulmány

Panelos és többlakásos lakóépületek homlokzati hőszigetelési problémái
Írta: Lestyán Mária
A tervezők, tűzvédelmi szakértők sok esetben csak az épület besorolását veszik figyelembe a hőszigetelő rendszerek kiválasztása során viszont az épület egyéb adottságaira már nem fordítanak kellő figyelmet. A másik fontos szempont TMI érvényessége, amire nagy figyelemet kell fordítani, mert többnyire az ÉME engedélyek érvényessége van szemelőtt. Ez adott esetben megtévesztő lehet.


A „megelőzés” és a „védelem” módszerei és alkalmazásuk a potenciálisan robbanásveszélyes környezetekben
Írta: Perlinger Ferenc
A 2000-ben magyar nyelven is kiadott MSZ EN 1127-1 szabvány igen jól definiált, jól használható elméleti és módszertani alapokat adott úgy a gáz/gőz/köd, mint a por/szál által veszélyeztetett robbanásveszélyes területekre. Közben 2007-ben életbe lépett ennek átdolgozott változata, sajnos angol nyelven. Hogyan használjuk, ebben segít eligazodni szerzőnk.


A tűzoltók fizikai állapotfelmérések új alapjai
Írta: Dr. Kanyó Ferenc, Bauer Márton
A tűzoltók fizikai állapotfelmérésének helyzetét napjainkban az teszi kivételesen aktuálissá, hogy jelenleg is folyik az előkészítése és egyeztetése a 21/2000 BM-IM-TNM együttes rendelet módosításának, amely többek között szabályozza a hivatásos állományúak fizikai felmérését.


Lapostetők tűzvédelme - Miért a rendszer követelmény?
Írta: Lestyán Mária
Az új OTSZ a lapostetőkre vonatkozó követelményeket is rendszerben határozza meg. A tűzesetek ugyanis azt mutatják, hogy jelentős tűzvédelmi kockázatot jelent, ha a rendszerben bevizsgált szisztémától az alkalmazás, beépítés során eltérnek. Az erre vonatkozó vizsgálatok tapasztalatait adjuk közre.


Az új tűzoltósisak szabvány biztonsági követelményei
Írta: Feicht Ferenc
A bevetések során jelentkező megnövekedett igénybevételek - pl. extrém hőterhelés, megnövekedett mechanikai hatások, elektromos áram - a tűzoltósisakok védőképességi követelményeit megfogalmazó EN 443:1997 szabvány újra fogalmazását is szükségessé tették. Mi változott?


Milyen mentesítő anyagokat használjunk, milyen eljárásokat alkalmazzunk veszélyes anyag beavatkozások után?
Írta: Kuti Rajmund
A veszélyes vegyi anyagok előállítása, tárolása vagy szállítása során bekövetkező súlyos balesetek során az anyagok kijuthatnak a környezetbe, és veszélyeztethetik a kárfelszámolást végzőket, a humán és természeti környezetet. A szennyező anyagok közömbösítése, vagy eltávolítása érdekében vegyimentesítést kell végezni. A mentesítés rendkívül költséges, időigényes folyamat, hatékony végrehajtásához speciális berendezések, anyagok módszerek és eljárások szükségesek. Az alábbiakban ezek közül kerül néhány bemutatásra.


Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata
Írta: Olasz Lajos
Milyen új és régi feladataink vannak az elektrosztatikus feltöltődések elkerülésében? Milyen veszélyekkel kell szembenéznünk és ezek, hogyan kerülhetők el? Ezekre és az új jogszabályokból eredő feladatokra hívja fel a figyelmet szakértő szerzőnk.


Tájékozódás és közlekedés kedvezőtlen látási viszonyok között az érzékszerveink útján
Írta: Erdélyi István
Szerzőnk abból indult, hogy a látássérültek tájékozódnak és közlekednek a legbiztosabban az élet adta helyzetük által abban a „sötétben”. Az ő módszerükkel tehetjük biztonságosabbá a kedvezőtlen látási viszonyok között végrehajtott beavatkozásainkat? A Dr. Balogh Imre 2009. évi pályázat tűzoltás – műszaki mentés kategóriában I. helyezett dolgozatát adjuk közre.

Homlokzati hőszigetelés - tűzvédelmi kockázat?
Írta: Lestyán Mária
A tűzvédelmi követelmények jelentős változását hozó OTSZ életbe lépésével egy időben új vizsgálati módszert vezettek be a homlokzati hőszigetelő rendszerek homlokzati tűzterjedésének vizsgálatára. Az eddigi eredmények igazolják, hogy az új vizsgálati módszer képes megkülönböztetni, hogy egy éghető hőszigetelő maggal rendelkező rendszer mely kialakítása mellett jelent tűzvédelmi kockázatot.


A tűzkárok következményei és a szakszerű kármentesítés eszközei
Írta: Kelemen Tamás
Szinte bárhol és bármikor érintettekké válhatunk egy tűzesetben, ahol a legkülönbözőbb ártalmatlan anyagok, tárgyak és épületelemek égése során számos veszélyes égéstermék keletkezik és ártalmas vegyi folyamat indul el. Ezek hatásai előre nem tervezhetőek, és következményei sok esetben kiszámíthatatlanok. A közvetlen és közvetett hatások felismeréséhez és kezeléséhez speciális ismeretekre van szükség, melyeket cikkünkben igyekszünk röviden bemutatni.


Átmeneti védett terek alkalmazása és kialakítása
Írta: Wagner Károly, Takács Lajos
Rövid tanulmányunkban azt vizsgáltuk meg, hogy a 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelettel megjelent Országos Tűzvédelmi Szabályzatban is szereplő átmeneti védett terekkel a menekülés, mentés feltételei miként javíthatók, elsősorban az akadálymentes épület(rész)ek esetében.
A felsorolt elvek természetesen a mozgásban, cselekvőképességben korlátozott személyek elhelyezésére, foglalkoztatására, stb. szolgáló speciális rendeltetések esetén is alkalmazhatóak.


Tűzoltógépjárművek láthatóságának növelése „kontúrjelzéssel” (Konturmarkierung)
Írta: Szemlits Gyula
Szerzőnk korábbi Németországi útjain tanulmányozta a kinti tűzoltóságok és a THW ottani gépjárművein alkalmazott láthatóság növelési módszert a "konturmarkierung"-ot, ezt egészítette ki a Franciaországban használatos, elsősorban a műszaki mentő és mentő gépjárművek hátulján alkalmazott a jármű láthatóságát növelő matricázási módszer bemutatásával. A tűzoltó járművek láthatóságának növelése alapvető biztonsági kérdés, ezért örömmel adjuk közre a dolgozatot.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57