Tanulmányok

Tanulmány

Somogy megye településein 1998-2006. között történt tűzoltó-beavatkozások statisztikai elemzése
Írta: Bakonyi Erika
A tűzeset és műszaki mentés beavatkozások szakszerű és hatékony végzése mellett kiemelten fontos azok megfelelő dokumentálása is. Fontos az eddig megszerzett tapasztalatok országos szintű kicserélése, helyi hibák, alkalmazott megoldások közös megvitatása. Célom az adatok elemzése és a következtetések levonása volt. Azt kutattam, mi befolyásolhatja a különböző káresetek számának alakulását az egyes településeken. Vizsgáltam az adatok évenkénti változását,majd településenként a kilenc év során történt összes káresetet. A települések esetszámát összehasonlítottam közigazgatási területükkel és népességükkel 2005. évi KSH adatok alapján. Az adatokat a térinformatikai rendszer segítségével térképen ábrázoltam

A Bács-Kiskun megyében 2007. július hónapban bekövetkezett erdőtüzekről
Írta: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A tûzmegelõzési és tûzoltási szempontokon túl a dolgozat a természetföldrajzi, idõjárási tényezõket is számba véve igyekszik képet adni hazánk egyik erdõtûzvédelmi szempontból legkritikusabb térsége erdõtûzvédelmérõl.

Fényképmelléklet (PDF)A víznek tilos, de a vízködnek szabad
Írta: Nádor András
Víz a védett műemlék épületek, vagy a múzeumokban lévő pótolhatatlan műtárgyak védelmére? Vízzel permetezni -40OC-os terekben? Vízzel oltani működő számítógépekkel telepakolt szervertermet? Néhány évvel ezelőtt ezekre a kérdésekre egyértelmű nem volt a válasz! Mi a helyzet ma?


A hatósági és megelőzési tevékenységet végzők tevékenységéről, aktuális feladatairól
Írta: Dr Hoffmann Imre
AzEurópai Uniós tagsággal a feladataink továbbiakkal egészültek ki. Eleget kell tennünk a korábbi kötelezettségeknek és a velünk szemben támasztott új elvárásoknak is meg kell felelnünk. Ez csak úgy lehetséges, hogy a szakmai felkészültségre a korábbiakhoz képest még fokozottabb, illetve az új feladatok teljesítése érdekében még nagyobb hangsúlyt fektetünk.

EPS habok alkalmazása az új OTSZ szerint
Írta: Mészáros János
Az épületek hőszigetelésével foglalkozó konferenciát tartottak 2008. május 20-án Budapesten, ahol a tűzvédelem kérdései is terítékre kerültek. Milyen feltételekkel alkalmazhatók ezek a habok az új előírások tükrében épületek hőszigetelésére – erre keresi a választ szerzőnk.Az Európai Parlament döntése az európai létfontosságú infrastruktúrákról szóló szabályozásban
Írta: dr. Mógor Judit
Az Európai Parlament 2007. július 10-i jogalkotási állásfoglalása nagy előrelépést jelenthet a létfontosságú infrastruktúrák európai szintű szabályozásában. A szerző összehasonlító elemzéssel mutatja be az európai létfontosságú infrastruktúrákra vonatkozó uniós döntés eredményeit.

Erdőtűz adatbázis fejlesztés az erdészeti hatóságnál 2008-ban
Írta: Debreceni Péter - dr. Nagy Dániel
Az erdőket veszélyeztető tüzekkel kapcsolatos információk gyűjtése alapvető az erdőtüzek jobb megértéséhez. Az Európai Unió a probléma egységes kezelése érdekében kialakított egy jelentési kötelezettséget. A hazai fejlesztésékről adnak számot szerzőink.

Villámvédelem új megközelítésben
Írta: Kruppa Attila
Kruppa Attila a 2008. évi Tűzvédelmi konferencián elhangzott előadását adjuk közre a villámvédelem meghatározásának új követelményeiről és a várható problémákról.

Balaton 2008 nemzetközi katasztrófa-elhárítási gyakorlat

Balatonszentgyörgy térségében 2008 május 13 – 15 között mintegy 40 szervezet 400 munkatársa és 70 járműve részvételével tartott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófa-elhárítási és Nemzetközi Együttműködési Gyakorlatot. Az eseményeket és a háttértörténéseket foglaljuk össze.

 A tűzoltók rémálma - Flashover

Néhány a tűzeseti beavatkozásoknál életbevágóan fontos, az angol nyelvű szakirodalomból átvett, fogalom segítségével mutatjuk be a tűzoltóra leselkedő veszélyeket. Kulcsszavak: flashover, brackdraft, rollover, flame-overSzikraoltó rendszerek
Írta: Perlinger Ferenc

Cikkünkben összefoglaljuk a porrobbanásveszélyt jelentősen lecsökkentő szikraoltó rendszerekkel kapcsolatos igények, követelmények sorát, valamint a jelenlegi szabványi hátteret és a tanúsítási tapasztalatokat.HI-FOG nagynyomású vízködös oltórendszer a Richter Gedeon Nyrt. magasraktáraiban
Írta: Nádor András
A magasraktárakban koncentrálódó nagy értékek védelme speciális tűzvédelmi megoldásokat követel. Egy ilyen konkrét védelmi megoldást mutatunk be.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57