Híreink

Hírek

Videóra veszik az egyes tűzoltó készülékek karbantartását

2018. augusztus 16.

Videóra veszik az egyes tűzoltó készülékek karbantartását Ismét hallat magáról a fiREG: ezúttal videós ismertető adatbázis készül az egyes tűzoltó készülékek karbantartási lépéseiről.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 4. rész

2018. augusztus 15.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 4. rész „Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején: reformok, a képzés átalakítása” alcímmel közöljük a könyv következő részletét, amely az 1981–1998-ig terjedő időszakot öleli fel.

Részletek  Kedvtelési célú vízi járművek és sporteszközök biztonsága

2018. augusztus 14.

Kedvtelési célú vízi járművek és sporteszközök biztonsága Itt a nyár közepe, a napsütés! Sokan indulnak a tavak mellé, a tengerpartra és élvezik a kedvtelési célú vízi járművek nyújtotta kikapcsolódásokat. A 2013/53/EU irányelv foglalkozik ezzel a területtel, amelyhez számos szabvány kapcsolódik. A felszerelés biztonságát a „Rekreációs célú hajózásról szóló irányelv” harmonizált szabványai folyamatosan nyomon követik, segítik és javítják.

Részletek  Augusztusi szabványváltozások – nem uborkaszezon

2018. augusztus 13.

Augusztusi szabványváltozások – nem uborkaszezon A „nyáron nem történik semmi”-elméletre cáfolt most rá az MSZT. 2018. augusztus 1-jén 120 db új nemzeti szabvány jelent meg, (Ezekből: 52 db MSZ EN, 23 db MSZ EN ISO, 42 db MSZ EN IEC, 1 db MSZ CEN/TS és 2 db MSZ ISO.) 2 db-ot visszavontak,13-at magyar nyelven kiadtak és 7-et helyesbítettek. Közülük 11 szakterületünket érintő szabványra hívjuk fel a figyelmet: habképző anyagok, textíliák, gázérzékelés, lakóautók, felvonók a sorrend.

Részletek  "A vak nem tűzoltó, a tűzoltó nem vak"!

2018. augusztus 08.

"A vak nem tűzoltó, a tűzoltó nem vak"! Ez a mottója annak a tréningsorozatnak, amelynek legutóbbi állomása a Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság volt.

Részletek  Felperzselt Föld – tűzvészek Európában

2018. augusztus 08.

Felperzselt Föld – tűzvészek Európában Egyre több az erdőtűz az idén a tavalyi rekord után Európában. A görög tragédia közben eddig a természeti tüzektől kevésbé érintett Svédországban a Balti-tengertől egészen az északi sarkkörön túl is égtek az erdők, példátlanul nagy területen. Mindez a szakértők szerint szoros összefüggésben van az éghajlati jelenségekkel. Az általában emberi mulasztás okozta tűzvészeket a világszerte pusztító hőhullámok is elősegítik – olvasható a HVG.hu elemzésében.

Részletek  Mikor, mit kell bejelenteni a tűzvédelmi hatóságnak?

2018. augusztus 07.

Mikor, mit kell bejelenteni a tűzvédelmi hatóságnak? Néha túlságosan az OTSZ-re és a TvMI-kre koncentrálunk a tűzvédelmi kérdésekben. Dr. Gombik Károly a tűzvédelmi törvény 20. §-ának tartalmi változásaira és az abból a használati tűzvédelemmel foglalkozó szakemberekre háruló kötelezettségeire hívja fel a figyelmet. Mindezek sokszor csak alapos mérlegelés, értelmezés után dönthetők el. Egy §, három változat, többfajta értelmezés.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 3. rész

2018. augusztus 06.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 3. rész A részletekben közölt könyv 3. része – mely a „Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején 2." alcímet kapta, az ötvenes évek végétől a nyolcvanas évek elejéig terjedően taglalja a képzés alakulását.

Részletek  Mi olvasható a Védelem augusztusi számában?

2018. augusztus 06.

Mi olvasható a Védelem augusztusi számában? A nyári szabadságok végére a Védelem 23 cikkel várja az olvasók figyelmét, fókuszban a lakásokban, lakóházakban bekövetkezett tűzesetek és sérülések számának csökkentési lehetőségeivel, amely változatlanul komoly kihívás. A további témák: magasból mentés, szimuláció, homlokzati tűzterjedés, épületbiztonság, tűzvizsgálat, beavatkozó ÖTE-k, gázérzékelők, tűzészlelés, szakértői tevékenység, villamos TvMI, légtechnika tisztítása, mélyből mentés másként.

Részletek  Ismét ősz, ismét Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

2018. augusztus 02.

Ismét ősz, ismét Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok A VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokat 2018. szeptember 4-5-én rendezik. A szakmai napok célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása. Az idei évben az első nap tematikája az építőipari kivitelezés, a második a tűzjelző berendezések témakörét felölelő előadásokból épül fel.

Részletek  Viharok a Balatonon: hogyan legyünk biztonságban?

2018. augusztus 01.

Viharok a Balatonon: hogyan legyünk biztonságban? Nagyobb tavainkon, így a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon minden év április elsejétől október harmincegyedikéig vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat működik. A balatoni viharjelző rendszerben a tó területét három medencére osztották, így ahol erősebb szél várható ott folyamatos villogó jelzést láthatunk a viharjelző rendszertől. Számos telefonos applikáció is segíti a tájékozódásunkat. Ezekre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Robotok a Rosenbauernél – 1537 alkatrész

2018. július 31.

Robotok a Rosenbauernél – 1537 alkatrész A robotizáció elkerülhetetlenül betört a gépezetes tolólétragyártásba, ehhez a gyártási folyamatot is újragondolták és alkatrészeket is újraterveztek. Karsruhei gyárában robotizálta az XS-létrakarok gyártását a Rosenbauer: már 80 olyan járművet szállítottak ki megrendelőknek, amelyet létrakarjai az új gyártósoron készültek el. További robothegesztőket terveznek beállítani a létra felső és alsó részének gyártásába.

Részletek    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30