Híreink

Hírek

Halmozódó tűzbiztonsági problémák a raktárakban – mi a megoldás?

2021. szeptember 24.

Halmozódó tűzbiztonsági problémák a raktárakban – mi a megoldás? A raktározási ágazat gyors ütemben változik, ami rendkívül nagy kihívások elé állítja a vállalatok tűzbiztonsággal foglalkozó szakértőit. Mi lehet a megoldás az egyre komplexebbé váló raktárak tűzbiztonsági tervezésére?

Részletek  Sprinklerek – Mi az RTI érték, a K tényező, a kioldási hőmérséklet?

2021. szeptember 23.

Sprinklerek – Mi az RTI érték, a K tényező, a kioldási hőmérséklet? Hogyan jut el a víz a sprinklerig? Mitől függ, hogy mikor, milyen gyorsan és mennyi víz áramlik ki belőle? Hova helyezzük a sprinklert? A címben jelzett fogalmak alapvetően befolyásolják egy oltórendszer működését. Mivel nem foglalkozunk napi szinten beépített oltóberendezésekkel, néha érdemes az ismert dolgokra is rákérdezni.

Részletek  Tudományos és gyakorlati megközelítések a Védelem 2021 októberi számában

2021. szeptember 22.

Tudományos és gyakorlati megközelítések a Védelem 2021 októberi számában A Védelem 23 cikke a tudományos megközelítéssel hosszabb távú tendenciákra, míg a gyakorlati megoldások napjainkra fókuszálnak. Téves jelzések, EDIS, függőleges tűzterjedés, gázok éghetősége, Word Trade Center, klímaváltozás az egyik, tűzátjelzés, vázkitöltő fal, parkolók, lakosságvédelem, beavatkozás elősegítése, hárompontos biztonsági övek és sisakviselés, elektronikus naplók, quad, raktárak tűzvédelme a másik oldalon.

Részletek  Kőzetgyapot szigetelésű Lindab falszendvicspanelek – A2 tűzvédelmi osztály

2021. szeptember 22.

Kőzetgyapot szigetelésű Lindab falszendvicspanelek – A2 tűzvédelmi osztály A szendvicspanel napjaink leggyakrabban használt építőanyaga, külső burkolatként és belső válaszfalként egyaránt. Amellett, hogy számos kedvező tulajdonsággal bír, egyre szigorúbb építészeti és biztonsági szabványoknak is meg kell felelnie. Mitől innovatív megoldású a Lindab A2 tűzvédelmi osztályt teljesítő kőzetgyapot falpanel?

Részletek  Szeptemberi szabványok – éghetőségtől a tűzoltótömlőkig

2021. szeptember 21.

Szeptemberi szabványok – éghetőségtől a tűzoltótömlőkig Szeptember elsején 247 szabvány változás történt. 117 új szabvány jelent meg, 118-at visszavontak, 10-et magyar nyelven adtak közre és 2-őt helyesbítettek. Ezek közül 4 új, szakterületünket érintő szabványt találtunk. Tűzoltótömlők, folyadékok tartós éghetőségének meghatározása, riasztás-fogadás, vészhelyzeti riasztórendszer tengeri alkalmazásokhoz.

Részletek  Bronto Skylift a magasban – Mitől jó a paksi emelő?

2021. szeptember 20.

Bronto Skylift a magasban – Mitől jó a paksi emelő? Egy elnézéskéréssel indul írásunk, majd egy kis nosztalgia és a szakértő adatai együtt talán teljesebbé teszik a képet és a két szerző együtt választ ad a címben feltett kérdésre.

Részletek  „Mini-Interschutz” Balatonföldváron

2021. szeptember 20.

„Mini-Interschutz” Balatonföldváron Nyolcszáznegyvenöten vettek részt szeptember 18-án, a balatonföldvári Naro-kempingben tartott szakmai napon. Harminchat kiállító standjait és a szakmai bemutatókat fogadott be a rendezvény, miközben a kemping másik felében a Létesítményi Tűzoltóságok „Flórián kupa” Országos Tűzoltóversenye zajlott.

Részletek  TMKE elnöki díj Lengyelfi Lászlónak

2021. szeptember 15.

TMKE elnöki díj Lengyelfi Lászlónak Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke, a tűzvédelmi mérnöki szakma és szervezeteinek megteremtésében végzett kiemelkedő munkája elismeréséként elnöki díjat adományozott Lengyelfi Lászlónak. A díjat a 2021. szeptember 14-i lakiteleki szakmai napon dr. Takács Lajos és Reiner Róbert adta át a kitüntetettnek.

Részletek  Víztakarékos erdő- és vegetációtűz-oltás eszközei tömlőszállító táskában

2021. szeptember 15.

Víztakarékos erdő- és vegetációtűz-oltás eszközei tömlőszállító táskában Balatonföldváron oltási bemutatón láthatók a víztakarékos erdő- és vegetációtűz-oltás módszerei. A klímaváltozással a területek vízhiánya nő, az egységek által helyszínre szállított vízmennyiség pedig véges. Ezért a fecskendőről közvetlenül vagy osztón át szerelt sugarak esetén érdemes a kis keresztmetszetű, „D” nyomótömlőket alkalmazni kis teljesítményű, állítható sugárképű „D” jelű sugárcsövekkel.

Részletek  MMK Tűzvédelmi diplomaterv-pályázat eredményei

2021. szeptember 14.

MMK Tűzvédelmi diplomaterv-pályázat eredményei A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata (TűzT) alapításának 10. évfordulója alkalmából diplomaterv/szakdolgozat-pályázatot hirdetett. A pályázat célja az volt, hogy ösztönözze színvonalas diplomatervek, szakdolgozatok készítését és lehetőséget biztosítson a nyerteseknek arra, hogy a szakmai közéletben bemutatkozzanak. A pályázatra mintegy 20 színvonalas dolgozat érkezett, ami igen nehézzé tette a rangsorolást.

Részletek  MMK Pap Zoltán Tűzvédelmi Nívódíjat kapott dr. Bánky Tamás

2021. szeptember 14.

MMK Pap Zoltán Tűzvédelmi Nívódíjat kapott dr. Bánky Tamás A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata (TűzT) alapításának tizedik évfordulója alkalmából TŰZVÉDELMI NÍVÓDÍJAT alapított, ami az épített környezet tűzvédelmével kapcsolatos különösen kimagasló mérnöki teljesítményt jutalmazza. A díjat a Tagság javaslatára Pap Zoltánról nevezte el, amit első alkalommal dr. Bánky Tamásnak adományoztak.

Részletek  Tűzoltó divatbemutató – védőruha, csizma, gyakorló, kötelek

2021. szeptember 14.

Tűzoltó divatbemutató – védőruha, csizma, gyakorló, kötelek Már Magyarországon is elérhetők a GoodPro tűzoltó védőruhái, amelyekből egyfajta divatbemutatót láthatnak a balatonföldvári szakmai nap résztvevői. Három védőruhatípus kulisszatitkaiba vezet be az előadó. Közben az Askö innovatív védőkesztyű-újdonságaira is fény derül, és az idei év tendernyertes tűzoltó csizmájáról is lehullik a lepel. Mindez a kiállításon elsőként megjelenő B-Safety Kft. standján és a színpadon lesz látható.

Részletek    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30