Híreink

Hírek

Érkeznek a legújabb Eurocode-ok – 2020–2026

2020. június 05.

Érkeznek a legújabb Eurocode-ok – 2020–2026 Az Eurocode-szabványok második generációja lassan már 20 éves lesz, hiszen az alapszabványok 2002–2007 között jelentek meg, így ideje volt a szabványok átfogó korszerűsítésének. A néhány éve tartó munka első eredményeként idén kezdenek el érkezni a negyedik generációs Eurocode-szabványok és szabvány jellegű dokumentumok.

Részletek  Országos avarégetési tilalom 2021-től

2020. június 04.

Országos avarégetési tilalom 2021-től 2021. január 1-jétől az avar- és kertihulladék-égetést az önkormányzatok már nem szabályozhatják rendeletben, így a tilalom az egész országban általánossá válik.

Részletek  Térinformatikai döntéstámogatás erdőtüzeknél – megelőzési tapasztalatok, fejlesztési javaslatok

2020. június 04.

Térinformatikai döntéstámogatás erdőtüzeknél – megelőzési tapasztalatok, fejlesztési javaslatok Az erdőtűz oltásban a döntéshez szükséges információt leggyorsabban térinformatikával szerezhetjük be. Egy ilyen erdőtűz oltási döntéstámogató felületet és nagykiterjedésű Bács-Kiskun erdőtüzeket mutatja be szerzőnk. Egyben javaslatokat fogalmaz meg az erdőtüzek megelőzésére, a beavatkozás feltételeinek biztosítására, illetve a tűzgyújtási tilalomra és a fokozott tűzveszély időszakára vonatkozó szabályokra.

Részletek  Kitekintő: a new york-i tűzoltóság mentősei

2020. június 03.

Kitekintő: a new york-i tűzoltóság mentősei Tűzoltó szakmai szemmel érdekes lehet, hogy a világ egyik legnagyobb városának tűzoltósága hogyan működik. Egy ilyen hatalmas téma részletes feldolgozásából könyvet lehetne írni; így kitekintőnkben inkább egy különleges aspektusba pillantunk bele: a FDNY egy részlegébe, ahol nem tűzoltók dolgoznak, mégis a beérkező vészhívások nagy részéhez ők vonulnak ki.

Részletek  Sugárvédelmi monitoring rendszerek adatcsere protokolljainak vizsgálata

2020. június 02.

Sugárvédelmi monitoring rendszerek adatcsere protokolljainak vizsgálata A sugárzásmérés biztonságunk egyik fontos eleme. A sugárzásmérő detektorokból felépített hálózat révén teljes képet lehet kapni egy terület sugárzási helyzetéről, úgy, hogy a mérő rendszerekből származó adatokat összegyűjtik, feldolgozzák és megjelenítik. Szerzőnk a detektorok és megjelenítő egységek közti és a nemzetközi egyezmények alapján megvalósuló monitoring rendszerek adatcseréjét is bemutatja.

Részletek  Mi változott a „Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv” TvMI-ben?

2020. május 29.

Mi változott a „Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv” TvMI-ben? A Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv készítése szinte mindenkit érint. Az építmény tulajdonosa a készíttető és egyben a kötelezett is, miközben, ha jól készül, ennek előnyeit is tapasztalhatja. A tűzvédelmi tervező a megvalósítás, a létesítmény tűzvédelmi szakembere a használat oldaláról érdeket a jó TMMK elkészítésében. A TvMI lényeges változásait mutatja be szerzőnk.

Részletek  Rejtett vagy látszó rögzítésű panel – Mi köze ennek a tűzállósághoz?

2020. május 28.

Rejtett vagy látszó rögzítésű panel – Mi köze ennek a tűzállósághoz? Mi köze a tűzállósághoz annak, hogy egy oldalfali/álmennyezeti panel rejtett vagy látszó rögzítésű? Erről kérdeztük szerzőnket, és arra kértük, hogy gyártóként ossza meg tapasztalatait. Milyen típusú oldalfali termékek alkalmasak, vagy kevésbé alkalmasak különböző épületszerkezeti igények esetén? Milyen tűzvédelmi megoldások lehetségesen Kingspan IPN és QuadCore® oldalfali szendvicspanelek alkalmazásával?

Részletek  Óriási beruházás – beépített tűzjelző és oltásvezérlő berendezés tervezés

2020. május 28.

Óriási beruházás – beépített tűzjelző és oltásvezérlő berendezés tervezés Közel 400 milliárdos beruházás, 1200 új munkahely! A Schrack Seconet Kft. 2018 nyarán nyerte el egy koreai multinacionális vállalat magyarországi, új akkumulátorgyárának a beépített tűzjelző és oltásvezérlő rendszerének tervezését és kivitelezését. Hogyan zajlott ez a folyamat? Ezt mutatja be szerzőnk, előrebocsátva, hogy árbevétel alapján 2018-ig, cégük életében ez volt a legnagyobb volumenű projekt.

Részletek  Acélszerkezetek tűzvédelme – Mikor, mit, mivel, mennyiért?

2020. május 27.

Acélszerkezetek tűzvédelme – Mikor, mit, mivel, mennyiért? Az épületeink komplexek, bonyolultak, ebből eredően a tervezés összetett feladat. Persze egy épületet megtervezni sosem volt egyszerű feladat és sosem hanyagolhattuk el a biztonságot. A követelmény rendszer is változott, de a magasabb biztonsági követelmények kielégítésére már-már végeláthatatlan mennyiségű műszaki megoldás áll rendelkezésre. Ezek segítségével egyszerűbb lehet a tervezés. Erre mutatnak megoldásokat szerzőink.

Részletek  Ötletbörze – Fagyapot termék rendhagyó alkalmazása

2020. május 26.

Ötletbörze – Fagyapot termék rendhagyó alkalmazása A cél: egy gyorsan kialakítható, temperált tárolásra alkalmas tér létrehozása. A megoldás: többrétegű fagyapot táblák felhasználása – ezek hőszigetelő képességük és tűzvédelmi besorolásuk (B-s1, d0) alapján rendkívül sokoldalúan felhasználhatók. Esettanulmány következik, amelyben a fagyapot táblákat külső fal, szendvicsszerkezet és álmennyezet céljára is felhasználták.

Részletek  Retrospektív: Védelem 2018/3. szám

2020. május 25.

Retrospektív: Védelem 2018/3. szám Az idei 3. lapszám nyomdába kerülésével párhuzamosan elérhetővé tettük a 2018/3. lapszámunkat, így Retrospektív rovatunkban ezt ajánljuk olvasóink figyelmébe. A lapszám fókuszában a kiürítés állt – szerzőink ezt vizsgálták az akadálymentesítés, a legjobb stratégiák, a lépcsőházak, az építészeti és a tűzriadó terv oldaláról megközelítve a dolgot. Ezen felül Pimper László, a FER Tűzoltóság és Szolgáltató Kft. igazgatója – aki legújabb lapszámunkban is jegyez két cikket – mutatott be egy ipari ultrakönnyű gyorsbeavatkozó gépjárművet.

Részletek  Mi olvasható a Védelem júniusi számában?

2020. május 25.

Mi olvasható a Védelem júniusi számában? A Védelem 19 cikkében új szakmai megközelítéseket olvashatunk szinte minden területről. Meteorológiai jelenségek és tűzoltás, tűzmegelőzés és gazdaságosság, energiahatékonyság és tűzoltás taktika, tűzvizsgálat másként, laktanya beruházás és sugárcső kiválasztás. Homlokzati tűzterjedés Európában és itthon – mikor, hogyan? Tűzvédelmi lezárások homlokzaton és épületben. Modern épületek hagyományos anyagokból.

Részletek    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30