Híreink

Könnyűfémek – Mi olyan különleges a fémtüzekben?

2020. március 11.

Könnyűfémek – Mi olyan különleges a fémtüzekben? A könnyűfémeket – lítium, magnézium, alumínium – széles körben használják, de mostanság, a „high-tech fémek”, mint a titán és cikrkónium, illetve a lítium akkumulátorok előtérbe kerülésével derült ki, hogy nagyon veszélyesek tudnak lenni. Szerencsére a fémtüzek nem olyan gyakoriak. De ha előfordulnak, akkor az érintettek gyakran tehetetlenek. Az közismert, hogy a vízzel oltás nem lehetséges. Miért?

Részletek  Fertőzésveszély a bevetésnél: hogyan védekezzünk?

2020. március 11.

Fertőzésveszély a bevetésnél: hogyan védekezzünk? A COVID-19 koronavírus-járvány terjedése kapcsán újból előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyek könnyen beépíthetők a rutinba, és megfelelő védelmet nyújthatnak a bevetési erők számára. Egy ilyen, az idei Interschutz-kiállításon bemutatkozó alkalmazást ismertetünk most. (Bónusz hír: a szervezők jelenleg nem tervezik az Interschutz elhalasztását.)

Részletek  Egészségügyi hulladékok a közúton és az intézményekben – mire figyeljünk balesetnél?

2020. március 10.

Egészségügyi hulladékok a közúton és az intézményekben – mire figyeljünk balesetnél? A világ – és így hazánk – figyelmét nagyrészt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek kötik le. Az egészségügyben évente 8 ezer tonna fertőzésveszélyes hulladék keletkezik, most, járvány elleni védekezés idején azonban a mennyiség és az összetétel is nő. Intézményekben és közutakon is találkozhatunk ilyen hulladékkal – érdemes tehát feleleveníteni az ezzel kapcsolatos információkat a beavatkozás biztonsága érdekében.

Részletek  Elmarad a XI. TMKE Tűzvédelmi Konferencia

2020. március 10.

Elmarad a XI. TMKE Tűzvédelmi Konferencia Mint annyi mást, ezt is elvitte a koronavírus. Az egyre érkező hírek és a kormányzati ajánlások a szervezőket itt is a halasztásra ösztönözték. Így az érdeklődőknek köszönik jelentkezést és várják őket egy csendesebb időszakban. A kitűzött téma ugyanis (Tűzvédelmi költségvetés – projektalakító tényező) változatlanul nagyon aktuális.

Részletek  Tűzgyújtás szabadban – szabad – nem szabad?

2020. március 09.

Tűzgyújtás szabadban – szabad – nem szabad? Ez a száraz tél fokozott óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit a tavaszi időszakban. Ha nem kapunk kiadós esőt, a kiszáradt aljnövényzet komoly tűzveszélyt jelent. Ezért most az általános szabályokat, a kerti hulladék, avar égetését és kerti tűzgyújtás szabályait mutatjuk be. A tűzvédelmi szabályok az új OTSZ hatályba lépésével 2020 januárjától változtak, ezért ezeket beledolgoztuk a tájékoztatóba.

Részletek  Lakossági energiahatékonyság – van még mit javítani

2020. március 06.

Lakossági energiahatékonyság – van még mit javítani Ma van az Energiahatékonyság Világnapja – ennek kapcsán pedig érdemes megjegyezni, hogy a lakossági energiahatékonyság hazánkban még mindig nem elég jó.

Részletek  „Red Head” a Brandschutztechnik Müller-től

2020. március 06.

„Red Head” a Brandschutztechnik Müller-től Megújul az idén 25 éves Hesztia Kft. bemutató- és oktatóműhelye, ahol a márciusi partnernapon a tűzoltó készülék karbantartás új, a minőséget és a hatékonyságot javító eszközeit, új szűrőcsaládot, a töltési és ürítési időt csökkentő eszközt és idővezérléssel ellátott portöltő gépet is bemutatnak.

Részletek  Légi tűzoltás „csomagolt oltóanyaggal”

2020. március 05.

Légi tűzoltás „csomagolt oltóanyaggal” Egészen újszerű megközelítést alkalmaz a légi tűzoltásban az izraeli Elbit Systems: speciális, lebomló csomagolásba töltött oltóanyaggal oldaná meg az ezen a területen jelentkező problémákat. Az idén tartott terepi gyakorlat ígéretesnek tűnik, de még vannak kérdések.

Részletek  Megjelent az Önkéntes Mentőszervezetek pályázata

2020. március 04.

Megjelent az Önkéntes Mentőszervezetek pályázata A tavaly átadott AMAROK gépkocsival rendelkező egyesületek figyelmét külön felhívjuk az ÖMSZ pályázat lehetőségeire, mert működési költségek címszó alatt lehetőségük van félmillió forintra pályázni. Ezzel biztosíthatók az üzemben tartás költségei.

Részletek  Észak-Amerika: az első elektromos tűzoltó autó Los Angelesben

2020. március 03.

Észak-Amerika: az első elektromos tűzoltó autó Los Angelesben A Los Angeles-i tűzoltóság (LAFD) vásárolja meg az Észak-amerikai kontinensen az első (a világon a harmadik), ún. előszériás elektromos tűzoltó gépjárművet a Rosenbauertől. A CFT (Concept Fire Truck) fantázianevű járműről mi is többször beszámoltunk: 2016-os bemutatása után ez lesz az első valódi, éles, mindennapi körülmények között végzett tesztje az Észak-amerikai kontinensen, amely ráadásul a világ egyik legnagyobb városában zajlik majd 2021-től.

Részletek  Homlokzatok versenye – szakmai és laikus szemmel is

2020. március 02.

Homlokzatok versenye – szakmai és laikus szemmel is Elindult a Baumit Life Challenge, amin több, mint háromszáz pályamű közül szakmai zsűri választja ki a legjobbat. Habár az év homlokzata versenyen elsősorban esztétikai szempontok érvényesülnek, a homlokzatkialakítások – különösen az egyre erőteljesebben jelentkező hőtechnikai, energiahatékonysági elvárások mellett – tűzvédelmi szempontból is érdekesek lehetnek az építészeti tűzvédelemben tevékeny szakemberek számára.

Részletek  Szendvicspanel falak – készletként, homlokzatra minősítve!

2020. február 28.

Szendvicspanel falak – készletként, homlokzatra minősítve! Változatlanul sok kérdést kapunk a szendvicspanel falak homlokzatra történő alkalmazásával kapcsolatban. Hova, mely épülettípusokra, milyen feltételekkel, milyen minősítéssel, mely szerkezeteket lehet az épületek külső térelhatároló falán elhelyezni? Milyen előnyei vannak az ilyen szendvicspanel falak alkalmazásának? Minden szendvicspanel alkalmazható? Ilyen kérdések sorjáznak a fórumokon. Lássuk a medvét!

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30