Híreink

Biztonsági vészvilágítás, új fejlesztés

2019. január 29.

Biztonsági vészvilágítás, új fejlesztés Az egyre nagyobb és bonyolultabb, nagy tömegeket befogadó épületeinkből a biztonsági vészvilágító rendszerek segítenek kijutni. A helyzettől függő, dinamikus megoldásokban született áttörés, miközben az ASM új fejlesztése egy rendszeren belül ötvözi az intelligens- és a centralizált rendszerek előnyeit. Ezt értékelték az Intersec Expón, Dubai-ban, ahol a CLEVER LIGHT család új tagja, az AC/DC elven működő CL-24-es széria bemutatkozott.

Részletek  EXUBAIE homlokzati hő- és füstelvezető a Ludor Kft.-től

2019. január 29.

EXUBAIE homlokzati hő- és füstelvezető a Ludor Kft.-től Amikor a méret a lényeg, ami ráadásul rugalmasan változtatható, no meg a jó hatásos áteresztő felület, a hőtechnika, a rejtett működtetés, az elegáns vékony profil, akkor jó választás ez az új innováció. Egy ajtó méretű kifelé és befelé bukó homlokzati hő-és füstelvezető szerkezet, amely napi szellőztetésre is kiváló, jó hő- és hangszigetelő. Esztétikus megjelenése, függönyfalba illeszkedése, vízzárósága homlokzatokra teszi alkalmassá.

Részletek  A Knauf Insulation újévi összefoglalója

2019. január 29.

A Knauf Insulation újévi összefoglalója Az előző év kiemelkedően dinamikus volt az építőipar szempontjából; az ipari beruházások mellett nagy lendületet vettek a lakossági beruházások, építkezések is. A Knauf Insulation termékei lépést tartanak a változó környezettel: jobb teljesítmény, környezetvédelmi előnyök, és újszerű műszaki megoldások jellemzik őket. 2019-re további kőzetgyapot termékeknél került bevezetésre a környezetbarát gyártást és felhasználást biztosító Ecose Technológia, és a műszaki szigetelési termékskála is teljes egészében megújult.

Részletek  Gázzal oltás – kisjárműben, buszban, kamionban, munkagépben

2019. január 29.

Gázzal oltás – kisjárműben, buszban, kamionban, munkagépben A nagyobb járművek motorterében az automata oltórendszerek jelenthetik a megoldást. Megvalósítható mindez úgy is, hogy gáz az oltóközeg? Erre válaszol igennel a görög fejlesztésű Fidias és Kydon automata oltórendszer, amely gépjárművek motorjaihoz lett tervezve, HFC-236ea gázzal. Mégpedig elég meggyőzően, ha a Caterpillar, a Mercedes, a Libbherr, a Volvo, a John Deere, a Mitsubishi, a svájci posta is mellette tette le a garast.

Részletek  Archívum: letölthető a Védelem 2017/1.

2019. január 28.

Archívum: letölthető a Védelem 2017/1. A Védelem archív számainak feltöltése folyamatos; az aktuális lapszámot megelőző két évben csupán a tartalomjegyzékek tölthetők le, a régebben megjelent újságok viszont teljes egészében letölthetők pdf-ben. Az idei első lapszám megjelenésével párhuzamosan felkerült a 2017/1. a letölthető anyagok közé.

Részletek  Kiállítás: FeuerTrutz 2019 – Nürnberg, február 20–21.

2019. január 28.

Kiállítás: FeuerTrutz 2019 – Nürnberg, február 20–21. Az idén február 20-án és 21-én tartják Nürnbergben a FeuerTrutz tűzvédelmi kiállítást, ahova a tavalyi 287 vállalatnál is nagyobb részvétellel számolnak, így a Nürnbergi Kiállítási Központ a nemzetközi tűzvédelmi iparág párbeszédének színtere is. A kiemelt témák közé tartozik a három szeminárium, kiállítói szakfórumok, az Oktatás és Karrier téma 16 képzési és továbbképzési szolgáltatóval, és állásbörzével.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – az első tapasztalatok

2019. január 25.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – az első tapasztalatok 2018 szeptembere óta a Kingspan cégcsoport első és egyetlen gyártóként szerezte meg IPN és QuadCore™ hőszigetelő habbal gyártott szendvicspanel homlokzati rendszereire a homlokzati tűzterjedési határérték minősítést. Ez a minősítés két fontos újdonságot foglal magába: egyrészt ezek a panelek 30 perces homlokzati tűzterjedési követelmény esetén alkalmazhatók, a másik fontos újdonság a rendszerként, vagyis építési készletként történő alkalmazásuk.

Részletek  Mi olvasható a Védelem februári számában?

2019. január 25.

 Mi olvasható a Védelem februári számában? A Védelem idei első száma a gépjárművek tűzvédelmét járja körül, vizsgálva a fémtüzek és lítiumakkumulátorok jellemzőit, a járművek tűzoltásának új megoldásait. Az épületekben a szerelőrendszerek funkciómegtartása, intelligens vészvilágító rendszer, építési területek tűzvédelme, a beruházási folyamatok változó rendszere, új vízszállító gépjármű, kötéltechnikai mentés, az elmúlt év tűzesetei az adatok tükrében a kínálat.

Részletek  Január – újévi szabványváltozások

2019. január 24.

Január – újévi szabványváltozások 2019. január 1-jén 122 szabvány változás történt. 104 db új nemzeti szabvány és 11 magyar nyelvű szabvány jelent meg, négy szabványt visszavontak, hármat helyesbítettek. Megváltoztak a habgenerátorokra és fűtőérték meghatározására vonatkozó követelmények, visszavonták a szén-dioxid oltóanyag szabványát. Öt szakterületünket érintő szabványra, valamint két érintőleges témára hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  OTSZ – tervezőknek, szakértőknek – füstszakaszolás 4 m alatt

2019. január 23.

OTSZ – tervezőknek, szakértőknek – füstszakaszolás 4 m alatt Immár 507 oldalas a szakértők kézikönyve! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2019. január 17-én kiadott 4 méter alatti belmagasságú helyiségek füstszakasz kiterjedéséről és szakaszolásáról szóló szakmai tájékoztató lett az OTSZ 93. § (1) bekezdéséhez beillesztve.

Részletek  Szakmai tájékoztató legfeljebb 4 méter belmagasságú helyiségek füstszakaszolásáról

2019. január 23.

Szakmai tájékoztató legfeljebb 4 méter belmagasságú helyiségek füstszakaszolásáról A BM OKF Tűzmegelőzési Főosztálya 2019. január 17-én tette közzé a 4 méter alatti belmagasságú helyiségek füstszakasz-kiterjedéséről és szakaszolásáról szóló szakmai tájékoztatóját, amely alapvetően egy erre vonatkozó német szabályozásra épül. A tájékoztatót és a német szabályozás elérhető linkjét tesszük közzé.

Részletek  TMKE 2018 – OTSZ a gyakorlatban és „finomhangolás”

2019. január 23.

TMKE 2018 – OTSZ a gyakorlatban és „finomhangolás” A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének alaptörekvése a mérnöki szemléletű problémamegoldás és helyzetértékelés a gyakorlaton keresztül történő feldolgozása. Emellett a szakmai (aktív, passzív, létesítés, használat, üzemeltetés) egyensúlyra törekvés is egyre hangsúlyosabban került előtérbe. Ez rajzolódik ki a szervezet elnökének most közreadott 2018. évi beszámolójából.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30