Híreink

Négy Belügyminiszteri rendelet változását tették közzé

2017. április 10.

Négy Belügyminiszteri rendelet változását tették közzé A kormany.hu oldalon tették közzé annak a négy belügyminiszteri rendeletnek a módosításáról szól jogszabály tervezetét „Az egyes tűzvédelmi tárgyú belügyminiszteri rendeletek módosításáról” címen, amelyekhez véleményeket 2017. április 13-ig lehet tenni. A tervezetre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  



CONSTRUMA 2017 – 60 ezer látogató

2017. április 10.

CONSTRUMA 2017 – 60 ezer látogató Az idei év lendülete nemcsak az építőiparra, hanem a legnagyobb hazai építőipari szakkiállításra is hatással volt. Kiállítók és látogatók egyaránt elégedetten távoztak a vasárnap zárult 36. Construmáról. A kelet-közép-európai régió legnagyobb otthonteremtési és építőipari kiállítását csaknem 60 ezren tekintették meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Részletek  



Tűzoltó tréning kisiskolásoknak

2017. április 10.

Tűzoltó tréning kisiskolásoknak Az általa kialakított Mentés-támogató tréninggel tartott többcélú foglalkozást Nagy Zoltán azoknak a kisiskolásoknak, akik maguk kérték fel a világtalan önkéntes tűzoltót.

Részletek  



Szabványjegyzék 2017. I. negyedév

2017. április 04.

Szabványjegyzék 2017. I. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők az év első negyedévében a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, azok, amelyeket ebben az időszakban angol, illetve magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  



VIII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás

2017. április 04.

VIII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás A tűzvédelem a tervezés egyre inkább meghatározó eleme. Miben mutatkozik ez meg egy az alaptól a tetőig végiggondolt csarnoképületen? Hogyan befolyásolja az alkalmazott anyagok, épületszerkezetek megválasztásának szempontjait? Milyen új tervezői megközelítéseket igényel? Ki tervezze a hő- és füstelvezetést? Melyek a hő- és füstelvezetés lépései és a termékkiválasztás szempontjai? A szimuláció helye és szerepe. A hő és a füst tudja! Ismerjük meg mi is. Új: akkreditált képzés!

Részletek  



XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai

2017. március 28.

XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változásokról, a kiviteli tervekről és a szakági tervezők közötti együttműködésről szóltak a konferencia előadásai, amelyek az egyszerű bejelentési eljárás okozta változásokra reflektálva születtek. Mi változott a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén? Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni? A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  



Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/1. száma

2017. március 28.

Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/1. száma A Védelem Tudomány című e-folyóirat 2017/1. száma 22 tanulmányt tartalmaz. Az 1. szám komoly kis tanulmánykötete a Tűzvédelem 7, az Iparbiztonság 5, a Polgári Védelem 2, a Humán igazgatás, képzés, 2, a Fórum 5 és a Logisztika, műszaki technika rovat 1 cikkével mutatja be azt a széles kutatási mezőt, amelyet a katasztrófavédelem immár a tudományos területen is lefed. A kötet nyolc angol nyelvű publikációjából hét, Dr. Restás Ágoston szervező munkájának köszönhetően, jelentős kitekintést enged a világ más részeire.

Részletek  



Összefoglaló a XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról

2017. március 27.

Összefoglaló a XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról Tavaly januárban lépett hatályba az egyszerű bejelentési eljárás, majd az elmúlt egy évben többszöri változás történt az építésügyi jogszabályokban. Megnőtt a tervezők felelőssége, az egyszerű bejelentési eljárás pedig már korántsem olyan egyszerű. A XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián az elmúlt év változásain volt a fő hangsúly. A konferencia előadásainak közzététele előkészítés alatt áll.

Részletek  



Építési engedély nélkül építhető 300 m2 feletti lakóház is

2017. március 24.

Építési engedély nélkül építhető 300 m2 feletti lakóház is Mint ismeretes, 2017. január 1. napjától jelentősen bővült az építési engedély nélkül végezhető építési munkák köre. Ez a 300 m2 összes hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépületek esetében egyszerű bejelentés alapján történik. Most a kormány előterjesztésre a parlament elfogadta az egyszerű bejelentés alkalmazását a 300 m2 feletti lakóházak építésénél is. A jogszabálytervezetre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  



Elindult Facebook-oldalunk

2017. március 24.

Elindult Facebook-oldalunk A Védelem Online tíz éves fennállása alkalmából útjára indítottuk Facebook-oldalunkat. Kövessen minket Ön is!

Részletek  



XV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia - Meglévőnél sem egyszerű

2017. március 24.

XV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia - Meglévőnél sem egyszerű A tegnapi konferencia folytatásaként április 6-án, a Construma kiállításon „Meglévőnél sem egyszerű” címmel folytatódik az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások, a meglévő épületek átalakításához szükséges tervek, engedélyek bemutatása. Mikor változik egy meglévő épület tűzvédelmi jellemzője, ami miatt már a kivitelezéshez kiviteli tervnek kell rendelkezésre állnia? Mi a tartalma a kiviteli tervnek? Mikor mit kell és kinek igazolni?

Részletek  



A hazai kutató-mentő szervezetek - Légi járművek alkalmazhatósága kutató-mentő feladatok ellátásában

2017. március 24.

A hazai kutató-mentő szervezetek - Légi járművek alkalmazhatósága kutató-mentő feladatok ellátásában A természeti és civilizációs katasztrófák egyik legfontosabb tevékenysége a mentés. Cikkükben a szerzők bemutatják a mentést végző jogelőd szervezeteket, a mai modern kutató-mentő csapatok működését nemzetközi és hazai színtereken, az általuk használt speciális felszereléseket és a légi járművek alkalmazhatóságát a kutató-mentő feladatok ellátása során. A Hadtudomány 2014. évi 1-2. számában megjelent tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30