Híreink

TSZVSZ – Tűzvédelmi szakmai napok a Karbantartás TvMI tervezetéről

2016. május 24.

TSZVSZ – Tűzvédelmi szakmai napok a Karbantartás TvMI tervezetéről Siófokon, a Hotel Magisternben 2016. június 2-3. között tartja a Magyar Tűzvédelmi Szövetség a Karbantartás Tűzvédelmi műszaki Irányelv tervezetéről szóló rendezvényét, ahol plenáris ülésen és négy szekcióban dolgozzák fel a tervezet összeállításában dolgozó szakemberek közreműködésével a témát. A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme

2016. május 23.

Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Az új OTSZ életbe lépését követően a lapostetőkre vonatkozó követelmények is rendszerben lettek meghatározva. A homlokzati hőszigetelő rendszerekből jól tudjuk, hogy milyen tűzvédelmi kockázatokat jelenthet az, ha a rendszerben bevizsgált szisztémától az alkalmazás, beépítés során eltérünk. A lapostetőknél – azok összetettsége miatt – ez a veszély még fokozottabban fennáll. A minősítések és jogszabályi előírások közötti eligazodásban segít szerzőnk.

Részletek  LTSZ szakmai konferencia előadásai

2016. május 19.

LTSZ szakmai konferencia előadásai A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége, a MTSZ létesítményi tagozata Szakmai napot rendezett 2016. április 27-28-án Komáromban. A szakmai nap keretében adták át a legújabb Rosenbauer gépjárműfecskendőt. A konferencián a létesítményi tűzoltóságok működésével kapcsolatban elhangzott előadásokat adjuk közre.

Részletek  Tűzvédelmi számítási táblázatok készültek az új OTSZ-hez

2016. május 18.

Tűzvédelmi számítási táblázatok készültek az új OTSZ-hez Az új OTSZ alapján átdolgozott számítási táblázatokat tartalmazó kiadványt állított össze Dr. Erdős Antal és Domszky Zoltán. Maga a "program" tulajdonképpen több EXCEL táblázat, a saját nyelvén (Visual Basic) programozva, s a számításokat végzi el az ember helyett. Az adatokat - nagy tervezői felelősséggel - meg kell adni és a többit a program végzi. A bemeneti paramétereket megadva gyorsan látható a megfelelőség illetve nem megfelelőség. Az ismertetőt adjuk közre.

Részletek  Tudományos kutatások – a tűzvédelemben

2016. május 17.

Tudományos kutatások – a tűzvédelemben A „Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Konferencián 2016. március 2-án Szentendrén az előadások mellett bemutatták a legújabb tudományos kutatásokat. Ezek közül azokat gyűjtöttük csokorba, amelyek a tűzvédelem és különösen az építészeti tűzvédelem területeit ölelik fel. A tanulmányok a BME, a SZIE-YMÉK és a NKE Katasztrófavédelmi Intézetében folyó munka eredményei.

Részletek  Ipari berendezések védelme FirePro-val

2016. május 16.

Ipari berendezések védelme FirePro-val Egy ipari területen bekövetkező tűzeset komoly anyagi veszteséggel jár. Amellett, hogy az adott berendezésben vagy építményben kár keletkezik, a magas helyreállítási költségek és tűzkárok értékének sokszorosát kitevő termeléskieséssel is számolni kell. Az ipari gépek, technológiai berendezések védelmére kiépített tűzoltórendszerek és megoldások a tűzvédelem különleges szegmensét képviselik. Egy ilyen megoldást mutatunk be.

Részletek  Tudományos kutatások – a tűzoltásban

2016. május 11.

Tudományos kutatások – a tűzoltásban A „Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Konferencián 2016. március 2-án Szentendrén az előadások mellett bemutatták a legújabb tudományos kutatásokat. Ezek közül megpróbáltuk a tűzoltással, annak egyes speciális aspektusaival foglalkozókat egymás mellé rendezni, mindazokat, amelyek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetében folyó munka eredményei.

Részletek  Tűzoltó szerkocsik Magyarországon

2016. május 10.

Tűzoltó szerkocsik Magyarországon A tűzoltók napján, május 4-én debütált annak az albumtrilógiának az első kötete, amely a tűzoltójárművek fejlődésének hazai történetét mutatja be. A kötet összeállítói: dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója, valamint dr. Borsos Mihály fotóművész. A könyv közös ajánlóját tesszük közzé.

Részletek  Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon

2016. május 10.

Határon túli tűzoltók képzése Pilisszentivánon A Magyar Tűzoltó Szövetség határon túli önkéntes tűzoltók részére tűzoltási és műszaki mentési elméleti-gyakorlati felkészítést szervezett 2016. május 6-án Pilisszentivánon. A felkészítők – a Somogy megyei szövetség, a Kötél egyesület és a Pest megyei Speciális mentők tagjai – sűrű programot állítottak össze.

Részletek  A gyártó önként visszavonja a készülékeket

2016. május 10.

A gyártó önként visszavonja a készülékeket A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság határozata alapján közöltekkel kapcsolatban tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Gefil S.A. (Románia) által gyártott P6 típusú 6 kg-os hordozható porral oltókat, amelyeknek a véletlenszerű ellenőrzésnél a készülék tartálypalástjának vastagsága nem felelt meg a szabvány követelményeinek a gyártó önként visszavonja a készülékeket – kaptuk a tájékoztatást a forgalmazótól.

Részletek  Megtiltották egy 6 kg-os ABC porral oltó készülék forgalmazását

2016. május 05.

Megtiltották egy 6 kg-os ABC porral oltó készülék forgalmazását A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság megtiltotta a forgalmazását és elrendelte a forgalomból történő kivonását az Auras Bt. által forgalmazott, Gefil S.A. (Románia) által gyártott P6 típusú 6 kg-os hordozható porral oltónak, mivel a véletlenszerű ellenőrzésnél a készülék tartálypalástjának vastagsága nem felelt meg a szabvány követelményeinek.

Részletek  Új tudományos folyóirat – Védelem Tudomány

2016. május 05.

Új tudományos folyóirat – Védelem Tudomány Megjelent a Védelem Tudomány című Katasztrófavédelmi Online tudományos folyóirat első száma, immár a Magyar ISSN Nemzeti Központ hivatalos ISSN 2498-6194 számával ellátva és a Magyar Tudományos Akadémia által lektoráltként regisztrált folyóiratként. Örömünkre szolgál, hogy az első szám 11 tanulmányát már rögzítették a Magyar Tudományos Művek Tárába (MTMT).

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30