Híreink

Dr. Vass Gyula az NKE Katasztrófavédelmi Intézetének igazgatója

2017. február 16.

Dr. Vass Gyula az NKE Katasztrófavédelmi Intézetének igazgatója Dr. habil Vass Gyula tűzoltó ezredes a Katasztrófavédelmi Intézet (KVI) intézeti tanácsa valamint Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusa egyhangú támogatásával lett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének igazgatója, aki eddig is az NKE KVI docense volt. A döntést tegnap hozta az NKE szenátusa.

Részletek  PYROS – tűzoltás-technikai és tűzvédelmi szakvásár Brno-ban

2017. február 16.

PYROS – tűzoltás-technikai és tűzvédelmi szakvásár Brno-ban A szakvásár 2017. május 31. és június 3. között várja a szakembereket, ahol az IDET, PYROS és ISET szakvásárokon 50 országból több mint 460 kiállító mutatkozik be várhatóan 30 ezer szakmai látogató előtt – hangzott el a cseh nagykövetségen tartott tájékoztatón. A védelem és haditechnika, a bűnüldözés és biztonságtechnika, valamint a tűzvédelem nemzetközi szakvásárai választ adnak a legújabb szakmai kérdésekre és kihívásokra.

Részletek  A mentő tűzvédelem diszlokációja

2017. február 14.

A mentő tűzvédelem diszlokációja Magyarországon a mentő tűzvédelem rendszere 2012-től átalakult. Új feladatkörök jöttek létre és a mentés irányítása, szervezése során is történtek változások. A beavatkozó szervezetekben, azok felépítésében és irányításában, vezetésében szintén módosulások, új elemek jelentek meg. A mentő tűzvédelem diszlokációjának részletei ismerhetőek meg a Bolyai Szemle 2013. évi (ISSN 1416-1443) különszámában megjelent tanulmányból.

Részletek  Tűz- és káreseti vonulások 2016-ban – 63 ezer

2017. február 10.

Tűz- és káreseti vonulások 2016-ban – 63 ezer 2016-ban Magyarország mentő tűzvédelmének szerkezetében nem jelentős történt változás, az események számát tekintve az elmúlt évekhez képest lényeges eltérés nem tapasztalható. Az események száma a 2015. évi 59 860-hoz képest kismértékű emelkedést mutat, összesen 63 319 eseményt kellett kezelni.

Részletek  Nádastüzek – Milyen veszélyt jelentenek a balatoni nádasok?

2017. február 08.

Nádastüzek – Milyen veszélyt jelentenek a balatoni nádasok? Egy 2011-ben készült dolgozat főbb megállapításait tesszük közzé, amely feldolgozta a balatoni nádterületek tűzvédelmi jellemzőit, a nádastüzek megelőzésének lehetséges feladatait, a fő veszélypontokat és a tűzoltási lehetőségeket. A nagy összefüggő nádas területek tűzoltói-tűzmegelőzési értékelésénél adhat támpontokat.

Részletek  Vegyi fegyver alkalmazása az első világháborúban

2017. február 06.

Vegyi fegyver alkalmazása az első világháborúban Az első világháború volt a vegyi fegyverek alkalmazásának igazi színtere. A szerzők ebben a cikkben az első világégésben alkalmazott vegyi fegyvereket mutatják be, illetve alkalmazásuk okaira keresik a választ. További célkitűzés, hogy a bevetett vegyi fegyverek tulajdonságai alapján az akkor alkalmazott védőeszközök védelmi képességeit ismertessék. A Hadtudomány 2014. évi 1-2. számában megjelent tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  Személyautók biztonsága és a mentés

2017. február 06.

Személyautók biztonsága és a mentés A beavatkozók számára fontos fejlesztések történnek az autók biztonságában. Az EuroNCAP rendszeresen teszteli az autók biztonságát, s évente megállapítják, melyek az adott évben a legbiztonságosabbak. Közreadjuk, hogy az elmúlt évben az új autók közül melyek bizonyultak a legbiztonságosabbnak 2016-ban? Ami még inkább meglepő, amit az EuroNCAP filmje mutat, hogy az elmúlt 20 évben milyen hihetetlen fejlődés történt ezen a téren.

Részletek  Környezettudatos hőszigetelés

2017. február 01.

Környezettudatos hőszigetelés Az energiafelhasználás és a CO2-kibocsátás nagy részéért az épületek a felelősek. Ma már nyilvánvaló az összefüggés a klímaváltozás, a környezeti problémák, a széndioxid-kibocsátás között, s ezek mind rámutatnak az energiahatékonyság kérdésére. Az egyik legjobb megoldás a megfelelő hőszigetelés. Ebből választhatunk olyat is, ami három hét alatt megtakarítja azt az energiamennyiséget, amit a gyártására fordítottak!

Részletek  Dr. Balogh Imre Emlékpályázat 2017

2017. január 31.

Dr. Balogh Imre Emlékpályázat 2017 A BM OKF 2001 óta, idén tizenhetedik alkalommal írja ki az emlékpályázatot, amelyre a katasztrófavédelemnél dolgozó hivatásos tűzoltók, illetve civil szakemberek, vagy tanulmányaikat folytató leendő tűzvédelmi szakemberek nyújthatnak be dolgozatot. A pályaművek – mint azt az elmúlt években számos színvonalas dolgozat bizonyította – segítik a tűzvédelmi terület fejlődését. Ismét megjelent a felhívás, melyet most közreadunk.

Részletek  Szemestermény-szárítók – tűzvédelem és optimális energia felhasználás

2017. január 30.

Szemestermény-szárítók – tűzvédelem és optimális energia felhasználás A tűzveszélyes terményszárítási folyamatban jelentős előrelépés a szárítás hőmérsékletének számítógépes felügyelete. A 35. AGROmashEXPO-n a szakmai szervezetek ezzel ismerkedhettek Videokontroll gyártója, az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. Standján. A rekordszámú látogató figyelmét a tűzvédelem mellett a várható energiamegtakarítás kötötte le.

Részletek  A környezeti migráció, mint komplex kihívás

2017. január 30.

A környezeti migráció, mint komplex kihívás A környezeti menekültek növekvő száma jelzi, hogy a modern civilizáció nincs összhangban a Föld természetes fenntartó rendszereivel. Egyúttal azt is üzeni, hogy a migrációról a környezeti vonatkozásaira is figyelemmel, kell gondolkodni és cselekedni. Melyek a legfőbb kiváltó okok? Mi az, ami ezekből megelőzhető? Milyen nemzetközi kísérletek vannak a kezelésére és visszaszorítására? A Hadtudomány 2014. évi 3-4. számában megjelent tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  Zárt terekben végzett munka veszélyei - segédlet a veszélyhelyzetek csökkentésére

2017. január 25.

Zárt terekben végzett munka veszélyei - segédlet a veszélyhelyzetek csökkentésére Zárt terekben végzett javítások, vizsgálatok, karbantartási és tisztítási munkák során a munkásoknak be kell mászniuk tartályok, silók és oszlopok belsejébe, ami sokszor cseppet sem veszélytelen vállalkozás. Ezért az itt végzett tevékenységekre szigorú egészségvédelmi és biztonsági előírások vonatkoznak, nem véletlenül: a veszélyes műveletek során könnyen történhet baleset.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30