Híreink

Szilárd anyagok porainak izzási, gyulladási hőmérséklete, alsó robbanási határa

2017. szeptember 06.

Szilárd anyagok porainak izzási, gyulladási hőmérséklete, alsó robbanási határa A régi vizsgálati anyagok adatai nagy segítséget jelenthetnek a napi munka során, ezért egy újabb kincsesbányát teszünk közzé ezzel az adattárral. Ez alkalommal a szilárd anyagok porainak vizsgálati adatait gyűjtöttük egybe a legkülönbözőbb kutatási jelentések alapján, ahol ismert jelezzük a forrást. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget.

Részletek  Beépített vízzel oltó rendszerek füsttisztító hatása

2017. szeptember 01.

Beépített vízzel oltó rendszerek füsttisztító hatása Az elmúlt években számos alkalommal merült fel kérdésként, esetenként érvként, hogy a beépített vízzel oltó rendszerek (pl. a vízköd) jótékonyan befolyásolják a füstképződést. Egyes állítások szerint a korom és az égés során keletkező mérgező gázok vízzel a füstből „kimoshatók”, ártalmatlaníthatók. Ezt sajnos számos kutatás és néhány halálos áldozatokkal is járó tűz cáfolta.

Részletek  471 hallgató kezdi a tanévet

2017. augusztus 31.

471 hallgató kezdi a tanévet A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetében 471 hallgató kezdi a tanévet, ahol az alapképzéstől a mesterképzésen át a doktori iskoláig folyik a képzés az új tanévben is.

Részletek  Növényolajipari anyagok és folyadékok éghetőségi adatai

2017. augusztus 28.

Növényolajipari anyagok és folyadékok éghetőségi adatai A régi vizsgálati anyagok adatai nagy segítséget jelenthetnek a napi munka során, ezért egy újabb kincsesbányát teszünk közzé ezzel az adattárral. Ez alkalommal a növényolajipari anyagok és folyadékok vizsgálati adatait gyűjtöttük egybe a legkülönbözőbb kutatási jelentések alapján, ahol ismert jelezzük a forrást. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget.

Részletek  I. TSZVSZ Tűzesetek tapasztalatai – szakmai nap

2017. augusztus 24.

I. TSZVSZ Tűzesetek tapasztalatai – szakmai nap A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napja hazai és nemzetközi tűzesetek tapasztalatain keresztül járja körül az épületek tűzvédelmét. Az esemény 2017. szeptember 21-én a Lurdy Házban zajlik. A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Fa, vasbeton és acél gerendák vizsgálata tűz hatására

2017. augusztus 23.

Fa, vasbeton és acél gerendák vizsgálata tűz hatására Három különböző anyagú gerenda teherbírás-számítását végezték el szerzőink 180 percig tartó tűz hatására. A gerendák nyomatéki teherbírását a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében közel azonosra vették. Az anyagok nyomatéki teherbírás-számításhoz közvetlenül kapcsolódó tulajdonságainak változását tűz hatására elemzik. Egy óra tűzterhelést feltételezve, lehűlés után megvizsgálják a gerendák szénszálas lamellával való megerősítésének lehetőségét. Mivel a szénszálas lamellák nem elégítik ki a tűzvédelmi követelményeket, kiegészítő tűzvédelemre is javaslatot tesznek.

Részletek  Közel ezer füstmérgezett - a falakon nem volt korom

2017. augusztus 18.

Közel ezer füstmérgezett - a falakon nem volt korom A világ egyik nagy, sok áldozatot követelő tűzesete 1980-ban az amerikai Las Vegasban történt, ahol speciális légtisztító berendezések működtek és sokan – szakemberek is - azt hitték ezek a füstöt is képesek megtisztítani. Ezt a tévhitet sajnos 650-en füstmérgezést szenvedett ember cáfolta meg.

Részletek  Szilárd éghető anyagok gyulladási hőmérséklete

2017. augusztus 14.

Szilárd éghető anyagok gyulladási hőmérséklete Újabb kincsesbányát teszünk közzé ezzel az adattárral. Számos szilárd anyag gyulladási hőmérsékletét gyűjtötte egybe a legkülönbözőbb kutatási jelentések alapján, ahol ismert jelezzük a forrást. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget. Az anyagok az adatok alapján könnyen besorolhatók a tűzveszélyességi osztályba.

Részletek  Mi olvasható a Védelem augusztusi számában?

2017. augusztus 10.

Mi olvasható a Védelem augusztusi számában? Az aktív rendszereknek egyre nagyobb szerepük van az építészeti tűzvédelemben. Az itt tapasztalható innováció új megoldásokat eredményez. A téves jelzések felszámolásától a tüzek modellezésén és az IP technológián keresztül a speciális intelligens rendszerekig terjed a skála. Közben a hagyományos tudásunk felülvizsgálatára is szükség van. Mindehhez a kutatások és a tűzesetek adják a legtöbb tapasztalatot. Ezek mind olvashatók a lap augusztus 20-a után megjelenő 19 cikkében.

Részletek  Lakástüzek – a biztosítói felmérések

2017. augusztus 08.

Lakástüzek – a biztosítói felmérések Bár a vagyonkár típusok közül a tűz nem szerepel az elsők között, a biztosítók kezdik felfedezni ezt a területet. Az Aegon felmérése szerint a tűztől és a betöréstől féltjük a házakat és a lakásokat elsősorban, ezt a villámcsapás és a csőtörés követi a veszélyek toplistáján. Az is kiderült a magyarok többségének (77%) továbbra is az ingatlan a legnagyobb vagyoni értéke.

Részletek  Élelmiszeripari anyagok éghetőségi tulajdonságai

2017. augusztus 07.

Élelmiszeripari anyagok éghetőségi tulajdonságai A régebbi vizsgálatok ma már nehezen fellelhetők, ezért kincsesbánya ez az adattár: 331, döntően élelmiszeripari, anyag éghetőségi vizsgálatait tesszük közzé. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget. Az anyagok tűzveszélyességi osztálya a régi OTSZ szerinti besorolású, ezt nem változtattuk, mert az adatok alapján az új besorolás könnyen elvégezhető.

Részletek  Új feladat – katasztrófavédelmi célú környezeti hatásvizsgálat

2017. augusztus 03.

Új feladat – katasztrófavédelmi célú környezeti hatásvizsgálat A 139/2017. (VI. 9.) Kormányrendelettel az új létesítésű projektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatakor baleseteknek és/vagy természeti katasztrófáknak való kitettség (sérülékenység és ellenálló képesség) bemutatására is ki kell térni. Ennek tartalmi és formai követelményeiről a BM OKF szakmai útmutatót állított össze. A segédletre és az új eljárásrendre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30