Híreink

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle februári számában?

2016. január 20.

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle februári számában? A huszonharmadik évébe lépő folyóirat első száma 21 cikkel jelentkezik. Hogyan alkalmazhatjuk a mérnöki módszereket egy-egy területen? Milyen lehetőségek vannak az erdők tűzvédelmének fejlesztésére? A jövő eszközfejlesztései és múlt múzeumtörténete. A 2015. év tűzeseti adatainak elemzése, sportcsarnok tüzek, szakértői tűzvizsgálat, technikai újdonságok. Az autópálya szabaddá tételének módszerei. Új tűzoltó technikai eszközök, tűzvédelmi megoldások. Épületkorszerűsítés és tűzmegelőzés. Kérdések és szakmai válaszok – február elején az olvasónál.

Részletek  Új TvMI készül – ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás, javítás

2016. január 18.

Új TvMI készül – ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás, javítás Január tizennegyedikén közel hatvan tűzvédelmi szakemberből álló munkacsoport tartotta alakuló ülését és első egyeztető megbeszélését a BM OKF tanácstermében. A célj egy olyan átfogó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv kidolgozása, amelyik az ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás, javítás témakörét dolgozza fel. Ez az új irányelv hivatott majd segíteni az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alkalmazását.

Részletek  Változott a tűzvédelmi bírság

2016. január 11.

Változott a tűzvédelmi bírság A Kormány 443/2015. (XII. 28.) Korm. rendelete az egyes rendészeti tárgyú törvényeknek az európai uniós kötelezettségek teljesítése érdekében szükséges és más célból történő módosításáról szóló 2015. évi CLXXIX. törvénnyel összefüggő kormányrendelet módosításokról szóló jogszabály alapvetően módosítja a tűzvédelmi bírságtételeket, s mellette egyéb tűzvédelmi jogszabályokat is érint.

Részletek  Bürokráciacsökkentő kormányrendelet

2016. január 11.

Bürokráciacsökkentő kormányrendelet A bürokráciacsökkentés jegyében a 441/2015. (XII. 28.) Kormányrendelet a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szól. A jogszabályból, számos módosított rendelet közül a katasztrófavédelemben alkalmazott jogszabályokat próbáltuk kiemelni és közzétenni, felhívva a figyelmet a változások jellegére.

Részletek  Szabványfrissítés

2016. január 11.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhető az elmúlt évben a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványokat, és azokat, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni. Szabályozás rovatunkban a jogszabályok és a szabványok kiadását követhetik nyomon.

Részletek  Beépített tűzjelző, tűzoltó berendezések hatósági eljárásának szabályai

2016. január 11.

Beépített tűzjelző, tűzoltó berendezések hatósági eljárásának szabályai A Magyar Közlönyben december 21-én jelent meg A belügyminiszter 73/2015. (XII. 21.) BM rendelete a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól. A rendelet alapvetően meghatározza a szakterület további tevékenységének szabályait, ezért hívjuk fel rá a jogszabály közlésével az érdekeltek figyelmét.

Részletek  Jogszabályjegyzék 2015. IV. negyedév + frissített Szakmai jogtár

2016. január 07.

Jogszabályjegyzék 2015. IV. negyedév + frissített Szakmai jogtár Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő összeállításában közöljük „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő 2015. IV. negyedévben megjelent jogszabályok”-at tartalmazó jogszabályjegyzéket, valamint a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  Bürokráciacsökkentés a katasztrófavédelemben

2016. január 05.

Bürokráciacsökkentés a katasztrófavédelemben 2015. évi CLXXXVI. törvény a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosításokról több területen érinti a katasztrófavédelemmel kapcsolatba kerülő szakembereket: tűzvédelmi törvény, katasztrófavédelmi törvény, piacfelügyeleti törvény, létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről szóló törvény. A szakterületet érintő jogszabályrészeket közöljük.

Részletek  Tűzvédelmi Szabályzat a társasházakban – határidő március 31.

2016. január 04.

Tűzvédelmi Szabályzat a társasházakban – határidő március 31. A Magyar Közlöny december 21-én megjelent számában adta közre a belügyminiszter 74/2015. (XII. 21.) BM rendeletét a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet módosításáról. A jogszabály az eddigiek pontosítása mellett a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a tűzvédelmi használati szabályokat kidolgozását írja elő, meghatározva a kiadásra kötelezettet. A rendelet vonatkozó részét közöljük.

Részletek  Vegyes tüzelésű fűtőberendezések használatának kockázatai

2016. január 04.

Vegyes tüzelésű fűtőberendezések használatának kockázatai A fűtési szezonban szinte egyetlen nap sem telik el úgy, hogy a híradások ne számolnának be a tüzelő- fűtő berendezések helytelen használatából, vagy a kémények hibáiból keletkezett tűzesetekről. Cikkünk szerzői több szempontból is megközelítve, részletesen vizsgálják a témát és fogalmaznak meg a tűzesetek megelőzésével kapcsolatban hasznos javaslatokat.

Részletek  A komplex tűzvédelem vizsgálata... – Katasztrófavédelmi díj 2015

2015. december 30.

A komplex tűzvédelem vizsgálata... – Katasztrófavédelmi díj 2015 „A komplex tűzvédelem vizsgálata mérnöki módszerekkel történő tűzvizsgálat alkalmazásával” – ez a címe Érces Gergő tűzoltó százados tanulmányának, melyet a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint a Somos Alapítvány által alapított Katasztrófavédelmi díj idei első helyére tartottak érdemesnek.

Részletek  Boldog új évet kívánunk!

2015. december 29.

Boldog új évet kívánunk! Minden kedves olvasónknak sikerekben gazdag, boldog új évet kíván a Védelem Online szerkesztőbizottsága. Találkozunk 2016-ban (is)!

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30