Híreink

Kisgépek felülvizsgálata és ellenőrzése

2019. október 04.

Kisgépek felülvizsgálata és ellenőrzése A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóságoknak kötelező a tűzvédelmi és műszaki mentési alapfeladataik ellátásához szükséges tűzoltótechnikai eszközeiket bevethető állapotban tartani. Cikkünkben a jogszabály által „kisgépekként” meghatározott felszerelésekkel kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozunk. Hogy néz ki a gyakorlat?

Részletek  Tűzgátló átvezetések oldalfali szendvicspanelekben – lehet jól is!

2019. szeptember 27.

Tűzgátló átvezetések oldalfali szendvicspanelekben – lehet jól is! Az egyik leggyakoribb kérdés, amit a legutóbbi hónapok során a Kingspan munkatársai tűzvédelmi szempontból kaptak: hogyan lehet tűzgátló módon átvezetni bármit egy szendvicspanelen? Egy dolog biztos, hogy ez megfelelő kialakítással lehetséges. Persze ez a normál falra is igaz, a különbség, hogy ebben az esetben nem csak tűzvédelmi, hanem állékonysági szempontokat is vizsgálni kell a kialakítás során.

Részletek  Faék és rezignált legyintés – veszélyes kombináció

2019. szeptember 27.

Faék és rezignált legyintés – veszélyes kombináció Tűzszakaszhatár – az ajtó önműködő csukódását biztosítani kell! Ha egy kórházban ilyen táblát látunk egy ajtón, szinte reflexszerűen lepillantunk, és nagy biztonsággal megtaláljuk a kitámasztó éket. A képünkön most rögtön kettőt. Ráadásul nem hevenyészett változatot – nem, itt adnak a minőségre! Boltban kapható faékről gondoskodtak az üzemeltetők, nehogy véletlenül automatikusan becsukódjon az ajtó.

Részletek  A tűzvédelem önálló szakág – cselekedjük is úgy!

2019. szeptember 27.

A tűzvédelem önálló szakág – cselekedjük is úgy! A Ventor Tűzvédelmi Kft. sokat tett és sokat tesz azért, hogy a tűzvédelem Magyarországon is elnyerje azt a helyet, amelyet fontossága alapján érdemel. Ennek a törekvésnek az alapját a Magyar Mérnöki Kamarában és az Építész Kamarában 2011-ben létrehozott tűzvédelmi tagozatok adják. Ez a szimbolikusnak is tekinthető aktus mondta ki, hogy a tűzvédelem a gépészettel és az épületvillamossággal azonos szintű önálló szakág (lehet!).

Részletek  Passzív Tűzvédelmi Szakmai Nap - október 18-án

2019. szeptember 26.

Passzív Tűzvédelmi Szakmai Nap - október 18-án "Egyértelmű válaszok tervezőktől tervezőknek" alcímmel rendez tűzvédelmi szakmai napot a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara a Promattal közösen 2019. október 18-án, Budapesten a Lurdy házban. A fő témák: Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése, Gépi hő- és füstelvezetés tervezése, Tűzgátló lezárások rendszerei, World Trade Center esettanulmány, Épületfelújítások tervezése, Homlokzatok tűzvédelme. A meghívót tesszük közzé.

Részletek  Funkciómegtartó szerelőrendszerek az építőiparban

2019. szeptember 26.

Funkciómegtartó szerelőrendszerek az építőiparban Az emberi életek veszélyeztetésének elkerülése érdekében a menekülési útvonalaknak az előírt ideig biztosítani kell a menekülés lehetőségét. Mi és hogyan tartja az épületben futó elektromos vagy gépészeti vezetékeket? Képesek ezek a tervezett ideig a funkcionalitást és állékonyságot biztosítani? Hogyan tervezzük, méretezzük ezeket? Hogyan viselkednek a fémkonstrukciók tűzben? A funkciómegtartó moduláris tartószerkezeteket mutatjuk be.

Részletek  Korszerűsítették a biztonsági jelzésekre vonatkozó nemzetközi szabványt

2019. szeptember 26.

Korszerűsítették a biztonsági jelzésekre vonatkozó nemzetközi szabványt Az egyezményesen kialakult és globálisan használt biztonsági jelzések és szimbólumok egyértelműsége, letisztultsága szavatolja, hogy ezek a különböző anyanyelvű emberek számára is egyformán érthetőek legyenek. A nemrég korszerűsített ISO-szabvány a világ minden részén gyakran használt biztonsági jelzéseket és szimbólumokat, köztük a tűzvédelmi és a menekülési útvonalat jelölő szimbólumokat foglalja magában.

Részletek  Menekülési útvonalak biztosítása – Bonyolult térszerkezet, egyszerű döntés

2019. szeptember 25.

Menekülési útvonalak biztosítása – Bonyolult térszerkezet, egyszerű döntés Tűz esetén az embereknek még a legbonyolultabb épületből is képesnek kell lenniük egyszerű döntések sorával kimenekülni. Ehhez olyan, akár a helyzethez igazodva, dinamikusan változó vizuális információkra van szükség, amelyet a menekülési útirányt jelző rendszerek képesek biztosítani. Óriási előrelépések történtek ezen a téren.

Részletek  Magastető – fokozott hőszigetelés és tűzvédelem

2019. szeptember 23.

Magastető – fokozott hőszigetelés és tűzvédelem Hamarosan életbe lép a „közel nulla” követelményszint az új építésű épületszerkezetek megépítésével kapcsolatos új szabályozás. A 20/2014. (III. 7.) BM rendeletben megfogalmazott elvárások szerint : 2020. december 31-től valamennyi új épület közel nulla energiaigényű kell, hogy legyen. Egy példa a fokozott hőszigetelésű és a tűzbiztonsági követelményeknek is megfelelő magastető kialakítására.

Részletek  Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2019. szeptember 23.

Mi olvasható a Védelem októberi számában? A Védelem 2019/5. számának 21 cikke néhány kiemelkedő témára koncentrál. Egy doktori disszertáció és egy díjnyertes pályamű után a téves jelzések minden eddi­git felülmúló részletes elemzését olvashatják. Az időjárási jelenségek katasztrófavédelmi összefüggéseit három nézőpontból vizsgáljuk, mellette a tűzvizsgálat új lehetőségeit és az ezzel kapcsolatos fejlesztést mutatjuk be. A megelőzés három aktuális cikke mellett az átjelző eszköz innovációjára hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Szeptemberi szabványszüret – öt új szabvány

2019. szeptember 20.

Szeptemberi szabványszüret – öt új szabvány 2019. szeptember 1-jén 162 új nemzeti szabvány jelent meg, és 16-ot visszavontak. Ebből a szabványrengetegből öt, szakterületünket érintő szabványra hívjuk fel a figyelmet. Gépek tűzvédelme, kémények tűzállósági vizsgálta, függönykapuk tűzállósága, betonszerkezetek tűzhatásra tervezése a témacsokor. Az üvegházhatású gázokra vonatkozó jelentések számos gázzal oltó berendezést üzemeltető céget érintenek.

Részletek  Klórgáz kikerülésének, terjedésének, és kockázatának modellezése

2019. szeptember 18.

Klórgáz kikerülésének, terjedésének, és kockázatának modellezése Számos vízműnél, strandon használnak klórgázt, fertőtlenítésre vagy a víz ammóniatartalmának csökkentésére. Milyen veszélyekkel számolhatunk egy gázömlésnél? Mekkora területet, s ott hány embert érinthet a veszély? Milyen óvintézkedéseket kell hozni a beavatkozó tűzoltók védelme érdekében? Egy ALOHA programmal készített konkrét üzemi esettanulmányt adunk közre.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30