Híreink

Tűzgátló legördülő szerkezetek – egy kézben tervezéstől a szervizig

2019. május 30.

Tűzgátló legördülő szerkezetek – egy kézben tervezéstől a szervizig A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Nagy légterek, különleges dizájn, nagy üvegfelületek, nagy belső terek, kevesebb anyagból, minél rövidebb határidőben, speciális igényeket is kielégítve készüljenek a projektek. Ehhez a tervezés kezdetétől az üzemeltetésig kézben tartott tűzvédelem jelenti a biztonságot, ezért tervezőink házon belül választva tudják a leghatékonyabb termékszintű megoldásokat biztosítani.

Részletek  A káva hőszigetelése

2019. május 30.

A káva hőszigetelése Az épületeink fenntartási költségeinek a csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burkot szeretnénk kialakítani. Viszont bizonyos szerkezeti elemeknél, problémás csomópontoknál kompromisszumot kell kötnünk. Ilyen csomópont a nyílászáró és a főfal csatlakozási pontja, az úgynevezett káva hőszigetelése is. Szakértői írásunkban megmutatjuk, mi az egyik lehetséges megközelítés.

Részletek  fiREG – tűzvédelmi eszközök karbantartása papír nélkül

2019. május 29.

fiREG – tűzvédelmi eszközök karbantartása papír nélkül A 2018-as év nagy újdonsága – a tűzvédelmi karbantartók számára készült szoftver – ma már a vállalatok számára is elérhető, sőt, a digitális nyilvántartást a tervezett új OTSZ is elfogadja. Ezért is figyelemre méltó, hogy már négy modulban (tűzoltó készülék, tüzivízforrrás, tűzgátló eszközök, és füstgátló eszközök), több mint tízféle tűzvédelmi eszköz karbantartását lehet papírmentesen dokumentálni, gombnyomásra, okoseszközökkel.

Részletek  ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozat – új elnök

2019. május 28.

ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozat – új elnök Közgyűlést tartott az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata 2019. május 20-án az ÉVOSZ székházában. Három nagyon izgalmas és jövőbe mutató téma – az építésgazdasági stratégia, a BIM tervezés helyzete és jövője, a beépített oltóberendezések 275/2013. számú Kormányrendelettel kapcsolatos helyzete – került napirendre. Ezt követően új elnököt választottak.

Részletek  Az EU tűzoltó flottát hozott létre az erdőtüzes időszakra készülve

2019. május 27.

Az EU tűzoltó flottát hozott létre az erdőtüzes időszakra készülve A közelgő nyár erdőtüzeinek kockázataira való felkészülés jegyében az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió hét tűzoltó repülőgépből és hat helikopterből álló első flottáját, az ún. rescEU flottát – közölte Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos kedden.

Részletek  VI. Ventor-Minimax konferencia – A beépített oltóberendezések szakági kapcsolatai

2019. május 23.

VI. Ventor-Minimax konferencia – A beépített oltóberendezések szakági kapcsolatai Tatabányán, 2019. június 6-án immár hatodik alkalommal zajlik a magyarországi oltóberendezés-tervezők szakmai tájékozódását segíteni hivatott rendezvény, amely egyben az MMK-nál TUO jogosultsággal bejegyzett szakmagyakorlók részére kötelező szakmai továbbképzés is. Milyen új területeket kell megismerniük az oltórendszert tervezőknek? Hogyan valósulnak meg szakmai kapcsolataik a gyakorlatban? Mi a teendő a GDPR-vel? Ajánló, jelentkezési lap, program, térkép – minden elérhető!

Részletek  Mi olvasható a Védelem júniusi számában?

2019. május 23.

Mi olvasható a Védelem júniusi számában? A Védelem 2019 júniusi számának 21 cikke közül hét a tűzvédelmi tervezők közötti együttműködést járja körül. Két tanulmány nagyon értékes gyakorlati tapasztalatokkal gazdagíthatja a megelőzést. A felkészülést szolgálja az új OTSZ bemutatása, a robbanásveszélyes térségek zónabesorolása, a vegetációtűzoltás gyakorlata, a tervezéssel kapcsolatos változások bemutatása. Újdonságok, kéménytüzek és a tűzoltó történelem zárja a sort.

Részletek  Doktori értekezés – Komplex tűzvédelem: Az építmények tűzvédelmi fejlesztésének lehetőségei

2019. május 22.

Doktori értekezés – Komplex tűzvédelem: Az építmények tűzvédelmi fejlesztésének lehetőségei Érces Gergő tű. őrnagy május 20-án – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktori Tanácsa előtt – sikeresen megvédte "Az építmények tűzvédelmi fejlesztésének lehetőségei a komplex tűzvédelem elemei valós egymásra hatásának mérnöki módszerekkel történő elemzésével" (2019) című értekezését, amely új szemlélettel az építmények ún. életciklus elemzésére, a mérnöki módszerekre az épületek tűzvédelmi egyensúlyi állapotaira, a kritikus időbeli egységekre és a használatra koncentrál.

Részletek  Tűzvizsgálati szakértők – Szendvicspanel épületek tüzei

2019. május 22.

Tűzvizsgálati szakértők – Szendvicspanel épületek tüzei A szendvicspanel-épületek tűzeseti jellemzői, a tűzvizsgálat, a tűzoltás és a megelőzés lehetőségei valóban komplex módon kerültek terítékre 2019. május 15-én Balatonföldváron, a BM OKF által a tűzvizsgálati szakértők részére tartott továbbképzésen. Nyolc előadás, aktív konzultáció, szakmai vita jellemezte a találkozót, amelynek előadásait – a szerzők hozzájárulásával – most közreadjuk.

Részletek  Éghető gázok, gőzök – Robbanásveszély fogalomtár

2019. május 21.

Éghető gázok, gőzök – Robbanásveszély fogalomtár Egy szakértőknek szóló gyöngyszemet adunk közre. A Védelem című folyóiratban sorozatban közöljük Bónusz János szakértő írásait a robbanásveszélyes és veszélyes munkaterületek, az éghető gázok, gőzök viselkedése, a robbanásveszélyes térségek zónabesorolása, a robbanásveszélyes környezet kockázatelemzése, a kockázati mátrix és a zóna témájában. Az ezzel kapcsolatos fogalmakat gyűjtötte csokorba szerzőnk.

Részletek  Retrospektív: Védelem, 2017/3. szám

2019. május 20.

Retrospektív: Védelem, 2017/3. szám Mivel június elején várható a Védelem idei harmadik lapszámának megjelenése, elérhetővé vált a két évvel ezelőtti 3. lapszám is. Két éve júniusban többek között terjedelmes anyaggal jelentkeztünk „Csarnoképületek alaptól a tetőig” címmel az Aktuál Bau Kft. vállalkozási igazgatójától, valamint beszámolóval az etyeki Korda Filmparkban, és egy budaörsi gyógyszerraktárban kiütött tűz oltásáról.

Részletek  Májusi szabványeső – építési termékek

2019. május 20.

Májusi szabványeső – építési termékek 2019. május 1-jén 154 szabvány változott, ebből 99 új nemzeti szabvány jelent meg, 10 szabványt magyar nyelven kiadtak, 32-t visszavontak, a Magyar Szabványügyi Testület 13 nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé. Ezeket áttanulmányozva mindössze három olyat találtunk, amely érinti a szakterületünket. Ezekre a tűzvédelmi osztályozással és tűzállósági vizsgálatokkal kapcsolatos szabványokra hívjuk fel a kollégák figyelmét.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30