Híreink

Ellenőrzőlista – Testi fogyatékossággal élő személyek menekítése

2022. február 24.

Ellenőrzőlista – Testi fogyatékossággal élő személyek menekítése Veszélyhelyzetben a menekítés, mentés mindig komoly előkészületek alapján lehet csak sikeres. Fokozottan igaz ez a fogyatékossággal élők menekítésére, mentésére, amely speciális előkészületek igényel, de nem hatalmas befektetésről, hanem jól végiggondolt, egymásra épülő feladatok soráról van szó. Ebben segít a közölt feladatlista.

Részletek  



Ellenőrzőlista: menekítés – Mindenre gondoltál?

2022. február 23.

Ellenőrzőlista: menekítés – Mindenre gondoltál? Tűzoltói és persze vezetői rémálom, amikor egy üzemi, munkahelyi tűznél, balesetnél fogalmunk sincs hányan voltak az üzemben, épületben. Mindenki elhagyta azt a tűzjelzésre? Hol, hogyan lehet ellenőrizni? Ki a felelős a cég részéről? Hogyan lehet az embereket és az értékeket biztonságban tudni? Erre fel lehet és fel is kell készülni!

Részletek  



Tűzvihar egy lakóházban – a tömbház erkélyén törtek fel a lángok

2022. február 22.

Tűzvihar egy lakóházban – a tömbház erkélyén törtek fel a lángok Mintegy 40 lakás és az egész épület 65 méteres belső homlokzata égett a németországi Essenben hétfő éjszaka. A tűz, a hírek szerint, az egyik erkélyen keletkezett, ahol műanyag burkolatú függöny és hasonló válaszfalak voltak egymás között. Bár az „Antónia” vihar miatt 100 km/órás széllökések is voltak, ez még önmagában nem magyarázza a tűz hihetetlen gyors terjedését.

Részletek  



Égési sérülés – Teendők tíz lépésben

2022. február 22.

Égési sérülés – Teendők tíz lépésben 2020-ban tűzesetben 756 fő sérült meg és 107 fő elhunyt. Az égési sérülés nagyon fájdalmas és veszélyes, aki segíthet a sérültnek, annak gyorsan kell reagálni. Mit tehetünk? Hogyan tegyük? A 10 legfontosabb azonnali teendőt és annak módját gyűjtöttük össze. Ezekkel csökkenthetjük a sérült fájdalmát és növelhetjük az életesélyeit.

Részletek  



Luxusautók égnek az óceánon – tűzoltás és elektromos akkumulátorok

2022. február 21.

Luxusautók égnek az óceánon – tűzoltás és elektromos akkumulátorok A korábban felvetett tárolási kérdések (nyitott többszintes garázsban, mélygarázsban) nagyon drasztikusan vetődtek fel az óceánon, ahol az Azori szigetek közelében, egy 200 méter hosszúságú hajón közel 4 ezer luxusautó ég. Köztük szép számmal elektromos meghajtásúak is. Nehéz feladat lesz a tűzoltás.

Részletek  



Világ körüli úton a Védelem – Ki nyerte a játékot?

2022. február 21.

Világ körüli úton a Védelem – Ki nyerte a játékot? Amint korábban jeleztük Vágvölgyi László kollégánk jóvoltából a világban sok helyre eljutott a lapunk. Egy fotó összeállításban játékos tippelésre hívtuk olvasóinkat. Hol, merre járt a Védelem? A helyes megfejtés komoly kihívás volt, viszont egy megfejtés tökéletesre sikerült, ami szerkesztőségünk és a szerző kalapemelését érdemelte ki. Kik rejtőznek a 100%-os megfejtés mögött?

Részletek  



Szén-monoxid mérgezés – Mire figyeljünk?

2022. február 18.

Szén-monoxid mérgezés – Mire figyeljünk? A magyarok 80%-a fél a szén-monoxid-mérgezéstől, de tízből csak ketten tartanak otthonukban szén-monoxid-érzékelőt. Pedig az elmúlt öt év adatai szerint a beépített érzékelők 95,47%-os biztonsággal jelezték a bajt. Hol és mitől keletkeznek a mérgezések? Hogyan alakult a sérültek, elhunytak száma?

Részletek  



Tűzoltók megküzdési mechanizmusai

2022. február 17.

Tűzoltók megküzdési mechanizmusai Kiégés, a depresszió és más mentális rendellenességek kockázata nagyobb a tűzoltóknál. Milyen megküzdési stratégiákat alkalmaznak a stressz ellen? Ezt mérte fel szerzőnk, Farkas Johanna, a MASH modell felhasználásával. Kulcsszavai: munkahelyi stressz, poszttraumatikus stressz (PTSD), pszichológiai kiégés, rezíliencia. Megállapítása: több képzést és pszichológiai támogatást kell biztosítani a tűzoltóknak.

Részletek  



Védelem Tudomány 2021 – Savanyú a szőlő?

2022. február 16.

Védelem Tudomány 2021 – Savanyú a szőlő? Nem, ellenkezőleg, egyre édesebb! A 6. évfolyamba lépve láthatóan van igény az elmélyültebb szakmai anyagokra. A Védelem Tudomány kettős feladatot vállal! Egyrészt a kutatások, fejlesztések hazai és külföldi eredményeit, tapasztalatait mutatja be, másrészt a publikációk közreadásával ösztönző szerepet kíván betölteni a kutatók és a következő generációk, a reménybeli kutatók számára.

Részletek  



A korszerűsített honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer működésének tapasztalatai, régi és új képességei I.

2022. február 15.

A korszerűsített honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer működésének tapasztalatai, régi és új képességei I. Átalakult honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer. Mit jelentenek a bázislaktanyák, a felelősségi körzetek? Milyen technikai eszközök és a többfunkciós repülőeszközök vonhatók be szükség esetén a katasztrófavédelmi feladatokba? Mit segít mindebben a tartalékos rendszer? Szerzőnk, Sákán András százados ezekre a kérdésekre fókuszál dolgozatában.

Részletek  



Akkumulátorok – új oltórendszer a Rosenbauertől

2022. február 14.

Akkumulátorok – új oltórendszer a Rosenbauertől Az elektromos autók nagyfeszültségű akkumulátorai feladták a leckét a tűzoltóknak. A cellák hűtésére a járművek konténerekbe helyezése lett a válasz. A Rosenbauer, mint oly sokszor a tűzoltástechnika történetében, gondolt egy merészet, és olyan megoldással állt elő, amely a vizet közvetlenül az akkumulátorba juttatja. Hosszú fejlesztési folyamat eredményeként egy alapvetően új megközelítésű oltási móddal ismerkedhettek meg a Hesztia Kft.-nél február 2-án a hazai szakemberek.

Részletek  



Li-ion akkumulátoros gépjárművek tűzoltástaktikája

2022. február 11.

Li-ion akkumulátoros gépjárművek tűzoltástaktikája A Li-ion-os akkumulátorokkal rendelkező elektromos és hibrid járműveket érintő tüzek oltása leggyakrabban az ún. elárasztásos módszerrel történik. Szerzőnk ennek műszaki hátterét, feltételeit, a konkrét megoldást – a RED BOXX rendszert –, illetve annak hazai adaptálási lehetőségeit mutatja be.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30