Híreink

Biztonsági vészvilágítás, új fejlesztés

2019. január 29.

Biztonsági vészvilágítás, új fejlesztés Az egyre nagyobb és bonyolultabb, nagy tömegeket befogadó épületeinkből a biztonsági vészvilágító rendszerek segítenek kijutni. A helyzettől függő, dinamikus megoldásokban született áttörés, miközben az ASM új fejlesztése egy rendszeren belül ötvözi az intelligens- és a centralizált rendszerek előnyeit. Ezt értékelték az Intersec Expón, Dubai-ban, ahol a CLEVER LIGHT család új tagja, az AC/DC elven működő CL-24-es széria bemutatkozott.

Részletek  EXUBAIE homlokzati hő- és füstelvezető a Ludor Kft.-től

2019. január 29.

EXUBAIE homlokzati hő- és füstelvezető a Ludor Kft.-től Amikor a méret a lényeg, ami ráadásul rugalmasan változtatható, no meg a jó hatásos áteresztő felület, a hőtechnika, a rejtett működtetés, az elegáns vékony profil, akkor jó választás ez az új innováció. Egy ajtó méretű kifelé és befelé bukó homlokzati hő-és füstelvezető szerkezet, amely napi szellőztetésre is kiváló, jó hő- és hangszigetelő. Esztétikus megjelenése, függönyfalba illeszkedése, vízzárósága homlokzatokra teszi alkalmassá.

Részletek  A Knauf Insulation újévi összefoglalója

2019. január 29.

A Knauf Insulation újévi összefoglalója Az előző év kiemelkedően dinamikus volt az építőipar szempontjából; az ipari beruházások mellett nagy lendületet vettek a lakossági beruházások, építkezések is. A Knauf Insulation termékei lépést tartanak a változó környezettel: jobb teljesítmény, környezetvédelmi előnyök, és újszerű műszaki megoldások jellemzik őket. 2019-re további kőzetgyapot termékeknél került bevezetésre a környezetbarát gyártást és felhasználást biztosító Ecose Technológia, és a műszaki szigetelési termékskála is teljes egészében megújult.

Részletek  Gázzal oltás – kisjárműben, buszban, kamionban, munkagépben

2019. január 29.

Gázzal oltás – kisjárműben, buszban, kamionban, munkagépben A nagyobb járművek motorterében az automata oltórendszerek jelenthetik a megoldást. Megvalósítható mindez úgy is, hogy gáz az oltóközeg? Erre válaszol igennel a görög fejlesztésű Fidias és Kydon automata oltórendszer, amely gépjárművek motorjaihoz lett tervezve, HFC-236ea gázzal. Mégpedig elég meggyőzően, ha a Caterpillar, a Mercedes, a Libbherr, a Volvo, a John Deere, a Mitsubishi, a svájci posta is mellette tette le a garast.

Részletek  Archívum: letölthető a Védelem 2017/1.

2019. január 28.

Archívum: letölthető a Védelem 2017/1. A Védelem archív számainak feltöltése folyamatos; az aktuális lapszámot megelőző két évben csupán a tartalomjegyzékek tölthetők le, a régebben megjelent újságok viszont teljes egészében letölthetők pdf-ben. Az idei első lapszám megjelenésével párhuzamosan felkerült a 2017/1. a letölthető anyagok közé.

Részletek  Kiállítás: FeuerTrutz 2019 – Nürnberg, február 20–21.

2019. január 28.

Kiállítás: FeuerTrutz 2019 – Nürnberg, február 20–21. Az idén február 20-án és 21-én tartják Nürnbergben a FeuerTrutz tűzvédelmi kiállítást, ahova a tavalyi 287 vállalatnál is nagyobb részvétellel számolnak, így a Nürnbergi Kiállítási Központ a nemzetközi tűzvédelmi iparág párbeszédének színtere is. A kiemelt témák közé tartozik a három szeminárium, kiállítói szakfórumok, az Oktatás és Karrier téma 16 képzési és továbbképzési szolgáltatóval, és állásbörzével.

Részletek  Mi olvasható a Védelem februári számában?

2019. január 25.

 Mi olvasható a Védelem februári számában? A Védelem idei első száma a gépjárművek tűzvédelmét járja körül, vizsgálva a fémtüzek és lítiumakkumulátorok jellemzőit, a járművek tűzoltásának új megoldásait. Az épületekben a szerelőrendszerek funkciómegtartása, intelligens vészvilágító rendszer, építési területek tűzvédelme, a beruházási folyamatok változó rendszere, új vízszállító gépjármű, kötéltechnikai mentés, az elmúlt év tűzesetei az adatok tükrében a kínálat.

Részletek  Január – újévi szabványváltozások

2019. január 24.

Január – újévi szabványváltozások 2019. január 1-jén 122 szabvány változás történt. 104 db új nemzeti szabvány és 11 magyar nyelvű szabvány jelent meg, négy szabványt visszavontak, hármat helyesbítettek. Megváltoztak a habgenerátorokra és fűtőérték meghatározására vonatkozó követelmények, visszavonták a szén-dioxid oltóanyag szabványát. Öt szakterületünket érintő szabványra, valamint két érintőleges témára hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  OTSZ – tervezőknek, szakértőknek – füstszakaszolás 4 m alatt

2019. január 23.

OTSZ – tervezőknek, szakértőknek – füstszakaszolás 4 m alatt Immár 507 oldalas a szakértők kézikönyve! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2019. január 17-én kiadott 4 méter alatti belmagasságú helyiségek füstszakasz kiterjedéséről és szakaszolásáról szóló szakmai tájékoztató lett az OTSZ 93. § (1) bekezdéséhez beillesztve.

Részletek  Szakmai tájékoztató legfeljebb 4 méter belmagasságú helyiségek füstszakaszolásáról

2019. január 23.

Szakmai tájékoztató legfeljebb 4 méter belmagasságú helyiségek füstszakaszolásáról A BM OKF Tűzmegelőzési Főosztálya 2019. január 17-én tette közzé a 4 méter alatti belmagasságú helyiségek füstszakasz-kiterjedéséről és szakaszolásáról szóló szakmai tájékoztatóját, amely alapvetően egy erre vonatkozó német szabályozásra épül. A tájékoztatót és a német szabályozás elérhető linkjét tesszük közzé.

Részletek  TMKE 2018 – OTSZ a gyakorlatban és „finomhangolás”

2019. január 23.

TMKE 2018 – OTSZ a gyakorlatban és „finomhangolás” A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének alaptörekvése a mérnöki szemléletű problémamegoldás és helyzetértékelés a gyakorlaton keresztül történő feldolgozása. Emellett a szakmai (aktív, passzív, létesítés, használat, üzemeltetés) egyensúlyra törekvés is egyre hangsúlyosabban került előtérbe. Ez rajzolódik ki a szervezet elnökének most közreadott 2018. évi beszámolójából.

Részletek  Frissült az ATEX irányelvhez harmonizált szabványok listája

2019. január 22.

Frissült az ATEX irányelvhez harmonizált szabványok listája Az Európai Unió (EU) Bizottsága 2018 októberében közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) a robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelésekre és védelmi rendszerekre vonatkozó 2014/34/EU irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés igazolására felhasználható harmonizált szabványok aktualizált listáját.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30