Híreink

A 70 éves KOK történetét bemutató könyv 2. része

2018. július 30.

A 70 éves KOK történetét bemutató könyv 2. része A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története címmel készült könyv végigvezeti az olvasót a hazai tűzoltóképzés történetén. A részletekben közölt anyag második része már letölthető a Védelem Online tanulmánytárából.

Részletek  



Képzéstörténeti kiállítás a KOK-on – amit látni kell

2018. július 30.

Képzéstörténeti kiállítás a KOK-on – amit látni kell A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ fennállásának 70. évfordulója alkalmából új Képzéstörténeti Gyűjteménnyel gyarapodott az intézmény, ahol közel 150 év szakmai képzését tekinthetik át a látogatók. A kiállítás az intézmény múltjához méltó reprezentatív térben került kialakításra a kor színvonalának megfelelő múzeumtechnikai eszközök felhasználásával. Képzéstörténet és az azt meghatározó legendás oktatók a tablókon.

Részletek  



Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében

2018. július 26.

Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében Milyen szerepe van a villamos-energetikai rendszernek hazánk energiai ellátásában? Hogyan működik a rendszer? Nem kisebb feladatról van szó, mint az országos energiarendszer teljesítmény-egyensúlyának fenntartása. Egy esetlegesen bekövetkező hiba, rendellenesség, problémát okozna a rendszer biztonságos üzemeltetésében. Milyen megoldásokkal biztosítják a MAVIR szakemberei a villamos ellátás biztonságát?

Részletek  



Dräger X-am® 8000 – az innovatív gázdetektor

2018. július 24.

Dräger X-am®  8000 – az innovatív gázdetektor A Dräger mérnökei a műszer tervezésekor a könnyű működtetés és a hatékony mérés követelményeit emelték figyelmük központjába, amit a felhasználók igényein teszteltek. Az eredmény az iparági követelményeket messze kielégítő, egyszerűen és könnyen végezhető felderítés, szivárgáskeresés vagy veszélyes környezetbe lépés előtti mérés.

Részletek  



Akkumulátorok töltése – hidrogén koncentráció egy nagylégterű csarnokban

2018. július 24.

Akkumulátorok töltése – hidrogén koncentráció egy nagylégterű csarnokban Mi történik az akkumulátor töltésekor? Mekkora az akkumulátorcellák közvetlen környezetének robbanásveszélyes tere? Szerzőnk egy nagylégterű csarnokban a targonca akkumulátorok töltése során keletkezett és mért hidrogén koncentrációt elemzi, egyben összegzi a tapasztaltakat.

Részletek  



Új könyv – 70 éves a KOK

2018. július 23.

Új könyv – 70 éves a KOK A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története címmel készült könyv végigvezeti az olvasót a hazai tűzoltóképzés történetén. Betekintést enged az 1870-es évektől induló előzményekbe, majd bemutatja az állami tűzoltóság megalakulásától napjainkig zajló képzési folyamatot. Egy szelet történelem, a képzési tervek, tantervek változásai az idők folyamán. Kiváló szakmai olvasmány, amelyet részletekben közlünk.

Részletek  



Új Rosenbauer tűzoltósisak-összeszerelő üzem

2018. július 19.

Új Rosenbauer tűzoltósisak-összeszerelő üzem  A tűzoltóságok egyre inkább a mai kor kihívásainak megfelelő védősisakot választanak. Világszerte hétszázezer darab korszerű Rosenbauer Heros tűzoltó sisak védi a tűzoltókat, most, az eddigi két összeszerelő üzem mellé egy újabb, tűzoltósisakokat összeszerelő üzemet nyitott meg a Rosenbauer Felső-Ausztriában. A létesítmény kapacitása mintegy 100 ezer sisak évente.

Részletek  



Jogszabályjegyzék és szakmai jogtár – ilyen még nem volt!

2018. július 18.

Jogszabályjegyzék és szakmai jogtár – ilyen még nem volt! Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő kollégánk összeállításában tizennyolc éve minden negyedévben közöljük „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő az adott negyedévben megjelent jogszabályokat" tartalmazó jogszabályjegyzéket, és a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló aktualizált Szakmai jogtárt. 2018 első félévében ilyen jogszabályt nem találtunk!

Részletek  



Júliusi szabványváltozások – álmennyezetek, ajtók tűzállósági vizsgálata

2018. július 17.

Júliusi szabványváltozások – álmennyezetek, ajtók tűzállósági vizsgálata Bár 2018. július 1-jén 219 szabvány változott – ebből 123 db új nemzeti és 13 db magyar nyelvű szabvány jelent meg, 5 db nemzeti szabvány visszavonására került sor és 14 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé a Magyar Szabványügyi Testület – mégis mindössze két építészeti tűzvédelmi szabványt találtunk a listán, amelyre feltétlenül fel kell hívni a szakemberek figyelmét.

Részletek  



OTSZ tervezőknek, szakértőknek – Villamos TvMI

2018. július 16.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – Villamos TvMI Immár 502 oldalas a szakértők kézikönyve! Legutóbb március 8-án frissítettük Veresné Rauscher Judit összeállítását, amelyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2018. július 2-től hatályos a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemről szóló TVMI is része lett a „bibliának”.

Részletek  



Készenlétben az első európai elektromos tűzoltó gépjármű

2018. július 13.

Készenlétben az első európai elektromos tűzoltó gépjármű  A Linz AG intézményi tűzoltóságán áll szolgálatba Európa első, jól felszerelt, teljesen elektromos hajtású tűzoltó gépjárműve.A Rosenbauer, a Kreisel Electric és a Linz AG együttműködéséből született jármű egy átalakított, Mercedes Sprinter alvázra épülő KLF-L dobozos felépítménnyel, 86 kWh teljesítménnyel, gyorstöltési funkcióval.

Részletek  



Akkumulátor, töltés – az akkumulátorcellák robbanásveszélyes térsége

2018. július 12.

Akkumulátor, töltés – az akkumulátorcellák robbanásveszélyes térsége Egyre több helyen alkalmazunk akkumulátort. Mi történik az akkumulátor töltésekor? Robbanásveszélyes-e a töltés? Mekkora az akkumulátorcellák közvetlen környezetének robbanásveszélyes tere? Szerzőnk különböző példákon és letöltési módokon keresztül mutatja be a számítás menetét. A tanulmány harmadik része is elérhető.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30