Híreink

Tűzmodellezés – az ellentétek feloldása

2019. június 28.

Tűzmodellezés – az ellentétek feloldása A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. A bonyolult, de rövid határidővel készülő projektek esetén komoly előnyt jelenthet, ha már a tűzvédelmi tervezési szakaszban komplex szolgáltatáscsomagból választhat a megrendelő.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások

2019. június 27.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások A Kingspan hőszigetelt szendvicspanelek homlokzati tűzterjedésével foglalkozó cikksorozatunkban, az alkalmazástechnikai tudnivalóiról a tűzgátló födémcsatlakozások, illetve a nyílások körüli tűzgátló lezárásokra már mutattunk be gyakorlati példákat. Most a megfelelő rögzítéstechnikai szempontokat mutatjuk be, kiemelve, hogy ezek a 30 perces homlokzati TH követelményt teljesítő (Kingspan IPN és QuadCore™) szendvicspanel rendszerekre vonatkoznak.

Részletek  Környezetbarát épületszigetelés – Knauf Insulation Ecose szigetelőanyagokkal

2019. június 26.

Környezetbarát épületszigetelés – Knauf Insulation Ecose szigetelőanyagokkal Közel nulla energiaigényű épületek fa és speciális kőzetgyapot hőszigetelés kombinációjából? Lehetséges ez? Igen! Erre szövetkezett a lenti Németh-Fa Kft. CNC technológiával előállított faipari termékei közül a panelba szerelt favázas készházaival és a Knauf Insulation ECOSE® technológiával gyártott ásványgyapot termékekeivel.

Részletek  Hűtött terek hő- és füstelvezetése – van megoldás!

2019. június 24.

Hűtött terek hő- és füstelvezetése – van megoldás! Akár a szegény kisgyermek panasza, úgy hangzik a tűzvédelmi tervezők, beruházók kórusa: mi legyen a hűtött terek hő- és füstelvezetésével? Nyáron nagyon meleg van, a hűtött terek ilyenkor ezerrel működnek. Szigetelünk! Az energia sehol nem szökhet ki, így aztán a páratartalom nő, a nedvességben a pára lecsapódik, a csúszásveszély mellett károsodnak az áruk és a berendezések. Van megoldás!

Részletek  Doktori értekezés – Mozgáskorlátozottak tűz esetén történő kiürítése

2019. június 19.

Doktori értekezés – Mozgáskorlátozottak tűz esetén történő kiürítése Veres György kollégánk február 22-én – az Óbudai Egyetem Doktori Tanácsa előtt – sikeresen megvédte "Mozgásszervi fogyatékossággal rendelkező személyeket ellátó intézmények tűz esetén történő kiürítése" című értekezését, s doktori avatására június 7-én került sor. Az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában dr. habil. Kovács Tibor (PhD) témavezetésével készült értekezés fő téziseire hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  V. Tűzesetek vizsgálata konferencia – Robbanásvédelem és jövőbe mutató megoldások

2019. június 18.

V. Tűzesetek vizsgálata konferencia – Robbanásvédelem és jövőbe mutató megoldások A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja ötödik alkalommal szervez Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai címmel szakmai konferenciát Kecskeméten, a Megyeháza Tanácstermében 2019. június 28-án 8.30 órai kezdettel. A konferencia programját és a jelentkezés módját tesszük közzé.

Részletek  Épületinformációs modellezés és tűzvédelem

2019. június 17.

Épületinformációs modellezés és tűzvédelem Külföldön már a gyakorlat szintjén foglalkoznak a BIM és a tűzvédelmi tervezés kérdéseivel. Nálunk is megjelentek az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság első szabványai az épülettel kapcsolatos információk kivitelezés és üzemeltetés közbeni átadásával kapcsolatban. Mit jelent az: OIR, AIR, PIR, EIR, AIM, PIM és BIM? Érdemes a jövő fogalmaival barátkozni.

Részletek  Júniusi szabványok – sprinkler a lakóépületben

2019. június 17.

Júniusi szabványok – sprinkler a lakóépületben 2019. június 1-jén 147 szabvány változott, 124 új nemzeti szabvány jelent meg, 7 szabványt helyesbítettek, 5-öt visszavontak, 8-at pedig magyar nyelven is közreadtak. Ebből mindössze egy szakterületünket érintő szabványt találtunk, ez azonban a jövőt illetően jelentős szemléletbeli változásokat indíthat el azzal, hogy az eddig mostohán kezelt lakóépületek automatikus sprinklerberendezéseiről szól.

Részletek  Kötéltechnikai versenyen második helyezés a magyaroknak

2019. június 17.

Kötéltechnikai versenyen második helyezés a magyaroknak A Namur városában évről évre megrendezett Grimpday-en, a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai versenyén négy kontinens tizenhárom országának harminc mentőcsapata közül a magyar versenyzők alkotta team – a HUNOR csapata – a második helyen végzett.

Részletek  A+A szakvásár idén is

2019. június 14.

A+A szakvásár idén is 2019. november 5–8. között, Düsseldorfban zajlik a világ egyik legnagyobb munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szakvására, az A+A. Idén az egyik különlegesség a mentőknek, segélyszervezeteknek és tűzoltóságoknak nyújtott kínálat jelentős bővülése.

Részletek  Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 – dicséretes pályaművek

2019. június 14.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 – dicséretes pályaművek Az emlékpályázat sikerét jelzi, hogy a 19. alkalommal – június 7-én – átadott fődíj és különdíj mellett további három pályamunkát ítélt a bíráló bizottság kimagaslóan jónak. Ezeknél a bizottság külön kiemelte, hogy vizsgálati eredményeik és megállapításaik jelentős hatást gyakorolhatnak a szakmai fejlődésre. Így a 11 beküldött dolgozatból terveink szerint ötöt mindenképpen bemutatunk.

Részletek  Interflam-konferencia Londonban, magyar előadóval

2019. június 12.

Interflam-konferencia Londonban, magyar előadóval Az idén 40 éves Interflam igazi világméretű tűzvédelmi konferencia, ahol mérnökök, tudósok, tűzvédelmi szakemberek tartanak előadást és bemutatókat az idén három napon keresztül 2019. július 1–3. között Londonban. Erre kapott meghívást Veres György és Rauscher Judit a “Mozgásukban korlátozott személyek haladási sebességének mérése” témájú előadással, illetve a homlokzatok tűzvédelme témakörben társszerzőként Tóth Péter, az ÉMI főmérnöke.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30