Híreink

Mit jelentenek a szabvány hivatkozási számában látható betűjelek?

2019. szeptember 05.

Mit jelentenek a szabvány hivatkozási számában látható betűjelek? A szabványok önmagukban sem egyszerű olvasmányok. Ha még különböző betű- és számjelek is tartoznak hozzájuk, akkor kicsit másként kell értelmezni őket. Együtt, külön, módosítva? Tartalmazza a módosítást vagy sem? Most akkor hogyan olvassuk a szabványokat, ha /A1; /A2; +A1; +A2; /AC; +AC betűjeleket látunk mellettük? Erre adunk magyarázatot az MSZT nyomán.

Részletek  Acélszerkezetek tűzvédelme tűzvédő festékekkel – hibát hibára?

2019. szeptember 04.

Acélszerkezetek tűzvédelme tűzvédő festékekkel – hibát hibára? Mi a feladata a tűzvédő festékeknek? Hogyan képesek ezt teljesíteni? Mit befolyásol a felület előkészítés, a korrózió, a felhordás módja, az időjárás, a páratartalom? Mikor esik le a cinktartalmú alapozóval védett és a horganyzott fémszerkezetről a teljes tűzvédő festékréteg? Mikor tekinthető időjárásállónak egy tűzvédő festékréteg? Vegyészmérnök, korrózióvédelmi szakmérnök szerzőnk kicsit más megvilágításba helyezi a témát.

Részletek  Rosenbauer Concept Fire Truck Ausztrál módra

2019. szeptember 03.

Rosenbauer Concept Fire Truck Ausztrál módra Az új hibrid elektromos tűzoltó jármű koncepcióját 2016-ban, a cég 150. évfordulóján mutatták be, azt követően a berlini tűzoltósággal állapodtak meg, most pedig a Rosenbauer Australia és az ausztrál fővárosi terület kormánya az ACT Sürgősségi Szolgáltatási Ügynökséggel együttműködve innovatív partnerséget hozott létre annak érdekében, hogy a központi régióban 2022 végén plug-in hibrid elektromos tűzoltó járművek álljanak szolgálatba.

Részletek  FIRE FLEX – új védőruha a Rosenbauertől

2019. szeptember 02.

FIRE FLEX – új védőruha a Rosenbauertől Mit lehet még újítani egy tűzoltó védőruhán? – gondolja az ember, aztán elcsodálkozik azokon az új megoldásokon, amit a FIRE FLEX tartogat, ami tulajdonképpen a világszerte bevált FIRE MAX 3 védőruha továbbfejlesztése. Praktikus részletek, optimalizálások, fokozott viselési kényelem, no és persze látványosan új vizuális megjelenítés. Vagyis lehet újat alkotni ebben is – ahogyan azt a tűzoltókkal folytatott párbeszéd eredménye is mutatja.

Részletek  Notre-Dame: Versenyfutás a lángokkal – filmajánló

2019. szeptember 02.

Notre-Dame: Versenyfutás a lángokkal – filmajánló Nem szoktunk filmet ajánlani, de ez most más! 2019. április 15-én, a nagyhétfői szentmise alatt kigyulladt a Párizsi Notre-Dame. A National Geographic tévécsatorna a tűzvészről, a tűzoltók több, mint 15 órás küzdelméről forgatott filmet, és az ígéret szerint exkluzív felvételek és megrázó interjúk segítségével eleveníti fel a katasztrófa pillanatait. Szóval ajánljuk!

Részletek  Álmennyezetek és válaszfalak tűzgátló csatlakozásai szendvicspanelekből

2019. augusztus 30.

Álmennyezetek és válaszfalak tűzgátló csatlakozásai szendvicspanelekből A legutóbbi cikkben szerzőnk már elemezte a tűzgátló álmennyezetek tűzvédelmi alkalmazástechnikai kérdéseit. Mai kérdéseink: Mi van a gyári csatlakozáson túl? Milyen módon lehet a panel elemek vágott végeinek csatlakozásait tűzgátló módon kialakítani? Hogyan alakíthatók ki a válaszfal csatlakozások? Ezeket az egyre inkább izgalmas kérdéseket veszi górcső alá és ad rá választ cikkünk.

Részletek  VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - változás!

2019. augusztus 30.

VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - változás! A VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok első napján történő részvételért három (3), a második napon történő részvételért másfél (1,5) továbbképzési pontértéket állapítottak meg a MÉK OTIR-ban.

Részletek  Címezhető vonali hőérzékelő kábel forgalmazását kezdi meg a Schrack Seconet

2019. augusztus 29.

Címezhető vonali hőérzékelő kábel forgalmazását kezdi meg a Schrack Seconet Az építési termékek minősülő LIST SEC 20 vonali hőérzékelőre a BM OKF egyenértékűségi határozatot adott ki a VdS Schadenverhütung GmbH tanúsítványa alapján. A határozat nyomán a Schrack Seconet Kft. megkezdte a kábel értékesítését, telepítését. Ott is hatékony, ahol a pontszerű érzékelők már nem tudnak optimális védelmet biztosítani.

Részletek  Konyhai oltórendszerek – tűzoltás a megfelelő pillanatban

2019. augusztus 28.

Konyhai oltórendszerek – tűzoltás a megfelelő pillanatban A szállodák, éttermek konyhái az alapanyagokat nem túl szerencsésen kombinálják: szűk tér, komoly fűtőenergia, sok éghető anyag és főleg állandó kapkodás, rohanás. Az intenzív munka során nem ritka, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is olyan tűz keletkezik, amely kézi eszközökkel nem, vagy alig kontrollálható. Ilyenkor kerülnek képbe a konyhai oltórendszerek. Mit érdemes tudni ezekről?

Részletek  SPEACE – Szakrális tér a Sziget fesztiválon, Heraklith fagyapotból

2019. augusztus 27.

SPEACE – Szakrális tér a Sziget fesztiválon, Heraklith fagyapotból A méltán nemzetközi hírű Sziget fesztivál keretein belül idén 6. alkalommal is megrendezésre került a Sziget Art of Freedom. A nagyszerű kezdeményezés lényege, hogy fiatal képzőművészek kapnak bemutatkozási lehetőséget a Sziget közönsége előtt, saját alkotásaikkal. 2019-ben az egyik alkotás Knauf fagyapot-lapokból készült el.

Részletek  A nap képe – erdőtűz Brazíliában

2019. augusztus 26.

A nap képe – erdőtűz Brazíliában Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel Brazíliában. A tüzek több mint fele az Amazonas esőerdőiben ég, a múlt héten, csütörtökön és pénteken, 1663 újabb tüzet észlelt a brazil űrkutatási hivatal az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében. Az idei nyár önmagában is több éves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza.

Részletek  Hogyan lehet a füstszakaszt könnyen kialakítani?

2019. augusztus 26.

Hogyan lehet a füstszakaszt könnyen kialakítani? A természetes füstelvezetés egy komplex rendszer. Elemei: a füstelvezető szerkezet, amely lehet tetőn vagy homlokzaton, a frisslevegő-utánpótlást biztosító szerkezet, a vezérlés és a füstszakaszolásra szolgáló műszaki megoldás. Ez utóbbit klasszikusan füstkötényfalnak hívjuk, ami rendszerint tényleg fal. Ez nehéz, repedezik, sok karbantartást igényel. Létezik könnyű, karbantartást nem igénylő, minősített füstkötényfal is? Most a fix telepítésű SMOKEFIX füstkötényfalat mutatjuk be, amelyet 60 perces tűzállósággal minősítettek.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30