Híreink

A műemlék épületek tűzvédelmi kérdései

2016. december 01.

A műemlék épületek tűzvédelmi kérdései A műemlék épületek tűzvédelme speciális feladatokat igényel, hisz a követelmények egy részét maradéktalanul nem lehet betartani. Itt különösen fontos a tervezés során a mérnöki szemléletmód, a biztonsági szint megtartása érdekében. A műemlék épületek esetében nem alkotható részletes tűzvédelmi követelmény rendszer. Helyette egy alapelveken nyugvó egyedi tervezés lehetőségének megteremtése ad optimális megoldást. A Bolyai Szemle 2013. évi (ISSN 1416-1443) különszámában megjelent tanulmányt adjuk közre.

Részletek  Ki a legjobb tűzmegelőzési szakember 2016-ban?

2016. november 24.

Ki a legjobb tűzmegelőzési szakember 2016-ban? Balatonföldváron húsz csapatban vetélkedett – 2016. november 21-22-én – a katasztrófavédelmi igazgatóságok és kirendeltségek tűzmegelőzési szakterületen dolgozó hatvan munkatársa. A versenyben az idei évben az elméleti ismeretek mellett a gyakorlati alkalmazásra helyezték a fő hangsúlyt. Az egyéni és a csapatversenyen dőlt el, ki a legjobb 2016-ban.

Részletek  Egyesületek figyelmébe – Változik a szabályozás

2016. november 22.

Egyesületek figyelmébe – Változik a szabályozás Az igazságügyi miniszter előterjesztése alapján az Országgyűlés tárgyalja a személyegyesülések működési szabályait jelentősen megváltoztató törvényjavaslatot. Ebben többek között változik az ügyész szerepe és egyszerűsödnek az eljárások is. A várható fő változásokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Ülésezett a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács

2016. november 21.

Ülésezett a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács 2016. november 10-én Budapesten, a BM KOK-on tartott Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács ülés a szakterület idei évi tudományos kérdéseit és a jövő év feladatait tárgyalta, ahol Dr. Papp Antal tű. ezredes a Tanács elnöke vezetésével négy napirendi témában foglalkoztak a fő feladatokkal, s javaslatok születtek a jövő évi munkatervhez.

Részletek  Változik a beépített berendezésekkel kapcsolatos eljárás

2016. november 21.

Változik a beépített berendezésekkel kapcsolatos eljárás Mint ismeretes a Magyar Tűzvédelmi Szövetség a beépített oltóberendezésekkel kapcsolatos engedélyezési és forgalomba hozatali problémák miatt kezdeményezte az azzal kapcsolatos szabályozás felülvizsgálatát. Hosszas előkészítést követően most megjelent az európai unió honlapján a teljes egyeztetési anyag, amely tartalmazza azokat a megoldási lehetőségeket, amelyek egyszerűsíthetik és gyorsíthatják az eljárást.

Részletek  Felülvizsgálat, karbantartás – Tűzvédelmi Konferencia Siófokon

2016. november 21.

Felülvizsgálat, karbantartás – Tűzvédelmi Konferencia Siófokon Nagy érdeklődés övezte a BM OKF és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség által szervezett tűzvédelmi konferenciát Siófokon. A 14 előadáson a felülvizsgálat és karbantartás előírásairól és módszereiről, az azokkal kapcsolatos követelményekről és módszerekről valamint az eddigi tapasztalatokról és a továbbfejlesztés lehetőségeiről hallhatott a 180 résztvevő.

Részletek  A felülvizsgálat és karbantartás követelményei és megoldásai

2016. november 18.

A felülvizsgálat és karbantartás követelményei és megoldásai A Magyar Tűzvédelmi Szövetség szervezésében zajlott konferencián november 14-15-én, Siófokon, 180-an hallgatták az új OTSZ követelményeihez kapcsolódó előadásokat. Az előadók a felülvizsgálat és karbantartás előírásaira és módszereire, az azzal kapcsolatos követelményekre (jogszabály, OTSZ, szabvány) és módszerekre (Felülvizsgálat és karbantartás TvMI) valamint az ezzel kapcsolatos eddigi tapasztalatokra és a továbbfejlesztés lehetőségeire tértek ki. Az előadásokat közöljük.

Részletek  Tűzjelző rendszerek követelményei, megoldásai – tervezőknek, szakértőknek

2016. november 10.

Tűzjelző rendszerek követelményei, megoldásai – tervezőknek, szakértőknek A tűzjelző rendszerekkel kapcsolatos követelmények, elvárt biztonsági szintek egy időben egy helyen, frissülő tartalommal, ezzel a szándékkal készült Szakács Tibor beépített tűzjelző berendezés tervező egyszerűen, jól áttekinthető dokumentációja, amely óriási segítség lehet a tervezőknek, de a megrendelői, hatósági oldalon dolgozó tűzvédelmi szakemberek számára is nagyon hasznos szakanyagra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Füsttel telített, zárt terekben történő tűzoltói beavatkozások vizsgálata a biztonság szempontjából

2016. november 09.

Füsttel telített, zárt terekben történő tűzoltói beavatkozások vizsgálata a biztonság szempontjából A tűzoltási és műszaki mentési feladatoknál a zárt és füsttel telített terekben végrehajtott beavatkozások biztonságra kiható körülményeit vizsgálja a szerző, mégpedig a két nézőpontból: a végrehajtó tűzoltó személyi biztonsága, és a beavatkozás biztonsága szempontjából. A Bolyai Szemle 2013. évi (ISSN 1416-1443) különszámában megjelent tanulmányt adjuk közre.

Részletek  Önkormányzati tűzoltóságok egyeztető fóruma Budapesten

2016. november 08.

Önkormányzati tűzoltóságok  egyeztető fóruma Budapesten A Magyar Tűzoltó Szövetség kezdeményezésére egyeztető ülés zajlott 2016. november 5-én Budapesten az önkormányzati tűzoltóságok számára. A munkamegbeszélésen az ország 60 önkormányzati tűzoltósága közül 58 képviseltette magát, ahol szó esett többek között a lehetséges fejlesztési irányokról, az önkéntesség szerepéről, és finanszírozási kérdésekről is.

Részletek  Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2016. november 07.

Mi olvasható a Védelem decemberi számában? A Mikulásra az olvasókhoz kerülő decemberi szám 22 cikke a sokszínűség mellett jól érzékelhetően a beavatkozások és tűzmegelőzés kérdéseire fókuszál, miközben a veszélyes áruk szállításának esedékes változásaira, a történelem egy-egy szeletére is felhívja a figyelmet. Új járművek, új oktatási formák, a személygépkocsikból mentés és a passzív biztonság, légzésvédelem, a jövő kihívásai és az arra adandó válaszok, fogyatékkal élők kimenekítése az egyik oldalon. Alacsony energia igényű épületek, tartószerkezetek védelme, szendvicspanelek vizsgálata, betonszerkezetek tervezési kérdései, kiürítésre használt ajtók a gyakorlatban, tehergépjárművek tüzei és autóbuszok oltórendszere a másikon.

Részletek  CTIF – Tűzvizsgálati munkabizottság magyar kezdeményezésre

2016. november 07.

CTIF – Tűzvizsgálati munkabizottság magyar kezdeményezésre Szeptember 8-án Helsinkiben tartott küldöttértekezletet a CTIF (Nemzetközi Tűzoltó és Mentési Szervezet), ahol számos a tűz elleni védekezést érintő téma mellett, magyar kezdeményezésre a tűzvizsgálati szakterület összefogására új szakmai bizottság létrehozásáról döntöttek. A kezdeményezés és a CTIF döntés előzménye az a hazai kezdeményezésű Nemzetközi Tűzvizsgálati konferencia, amely 12 ország részvételével idén tavasszal zajlott Budapesten.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30