Híreink

Új, hazai gyorsbeavatkozó önkénteseknek

2018. január 09.

Új, hazai gyorsbeavatkozó önkénteseknek 2018. január 5-én debütált az ÖTÉ-k számára készített – Mahindra Goa alvázra a BM Heros Zrt. által készített – gyorsbevatkozó gépjármű. A gyár fejlesztői által bemutatott gyorsbeavatkozó gépjármű alapja az indiai Mahindra által gyártott Goa pickup járóképes alváza – erre építették a hazai fejlesztésű és gyártású felépítményt, amelyre a kistelepüléseken előforduló tűzeseti beavatkozások és műszaki mentések felszámolására alkalmas málhafelszerelés került.

Részletek  Szabványfrissítés – 2017

2018. január 08.

Szabványfrissítés – 2017 Vágvölgyi László összeállításában elérhetők az elmúlt negyedévben és az év egészében a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Szilvay Kornél emlékkonferencia – előadások

2018. január 08.

Szilvay Kornél emlékkonferencia – előadások Szilvay Kornél tűzoltó ezredesre, Budapest egykori tűzoltóparancsnokára, a szárazoltó eljárás kidolgozójára, a magyar technikatörténet kiemelkedő alakjára konferencián emlékeztek 2017. november 29-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Személyében olyan elhivatott alkotóról emlékeztek meg, aki harminckilenc találmányára kapott szabadalmi oltalmat, s talán leghíresebb találmányának a szárazoltást nevezhetjük. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Jogszabályjegyzék és szakmai jogtár

2018. január 04.

Jogszabályjegyzék és szakmai jogtár December végi, a szakmai munkát befolyásoló változások özönével közöljük, Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő összeállításában, „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő 2017. IV. negyedévben megjelent jogszabályokat" tartalmazó jogszabályjegyzéket, valamint a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében

2018. január 03.

Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében Milyen szerepe van a villamos-energetikai rendszernek hazánk energiai ellátásában? Hogyan működik a rendszer? Nem kisebb feladatról van szó, mint az országos energiarendszer teljesítmény-egyensúlyának fenntartása. Egy esetlegesen bekövetkező hiba, rendellenesség, problémát okozna a rendszer biztonságos üzemeltetésében. Milyen megoldásokkal biztosítják a MAVIR szakemberei a villamos ellátás biztonságát?

Részletek  Liverpool parkolóház tűz – Hogyan éghet le 1000–1400 autó?

2018. január 02.

Liverpool parkolóház tűz – Hogyan éghet le 1000–1400 autó? Szilveszter este Liverpool egyik 1600 járművet befogadni képes, többszintes parkolóházában az összes jármű megsemmisült egy ott keletkezett tűzben. A hatóságok szerint nagy valószínűséggel nem szándékos gyújtogatás volt a kiváltó ok. Kb. 1000-1400 autó semmisült meg. Hogyan fordulhat elő egy ilyen méretű tűz? Mennyi idő alatt ég le egy jármű, milyen hőfejlődéssel lehet számolni és mennyi idő alatt terjed át egy másik járműre a tűz?

Részletek  Megjelent az új Védelem Tudomány

2017. december 23.

Megjelent az új Védelem Tudomány A Védelem Tudomány című e-folyóirat 2017/4. száma 11 tanulmányt tartalmaz. A 231 oldalas kötetben a tűzgátló tömítések, az okos eszközök alkalmazása, a szárazoltás, a szén-monoxid mérgezések, az erőmű és a termékvezetékek , az erdőtüzekkel kapcsolatos és az I. világháború alatti pv. intézkedések, a katasztrófa-logisztika, a Lean módszer elemzése az egészségügyben és az önkéntes tűzoltóságok történetének egy fejezete olvasható.

Részletek  Karácsonyi üdvözlet és BUÉK

2017. december 22.

Karácsonyi üdvözlet és BUÉK Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván a Védelem Online szerkesztősége – tartson velünk 2018-ban is!

Részletek  Weber Rescue - Tippek és Trükkök műszaki mentéshez

2017. december 22.

Weber Rescue - Tippek és Trükkök műszaki mentéshez Mintegy karácsonyi meglepetésként, a magyar tűzoltók oktatását és képzését segítendő, elkészült a több éves múltra visszatekintő kiadvány, a Weber Rescue Tipps and Tricks magyar nyelvű változata. A kiadvány olyan hasznos tippeket és trükköket tartalmaz, amelyek meggyorsíthatják és megkönnyíthetik a tűzoltói beavatkozást. A készítők Pirotext Kft. kollektívája a kétrészes kiadványt a honlapukról letölthető formában közreadja.

Részletek  Szakterületünket érintő jogszabály-változások – ADR és ADN

2017. december 19.

Szakterületünket érintő jogszabály-változások – ADR és ADN Január 1-től több ponton módosul a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti (ADR) és Belvízi Szállításáról (ADN) szóló Európai Megállapodás, valamint a szakterületet érintő szabálysértési és közúti közlekedési törvény néhány előírása, valamint a kulturális örökség védelméről szóló törvény, jelentős módosulása, amely a Magyar Közlöny 2017/207. (XII.11.) számában jelent meg. A változásokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdései

2017. december 18.

Energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdései Az alacsony energiaigényű épületek tervezésénél nem csak az energetikai és építészeti tárgyú követelményeket tartalmazó előírásokat kell figyelembe venni, hanem kiemelten kell kezelni az ezen épületek tűzvédelmi szempontok szerint vizsgált kialakítását is, különösen, amikor egy meglévő épületet alakítunk át! Melyek a fő szempontok?

Részletek  Szabványok – Tűzbiztonság szakszótár, Tűzjelzők hangjelzői magyarul

2017. december 17.

Szabványok – Tűzbiztonság szakszótár, Tűzjelzők hangjelzői magyarul 2017. december 1-jén 123 szabvány jelent meg illetve változott. A változásokkal érintett szabványkötegből a szakterületünket érintő két új nemzeti szabványra, valamint hat korábbi angol nyelven megjelent szabvány magyar nyelvű változatára és egy helyesbített angol nyelvű szabványra hívjuk fel a figyelmet. A szabványok beszerezhetők a kiado@mszt.hu e-mail címen vagy az MSZT webáruházában.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30