Híreink

Ahol az erdőtüzek is nagyobbak

2019. július 29.

Ahol az erdőtüzek is nagyobbak Ismét lángolnak a szibériai erdők – az oroszországi sajátosságoknak megfelelően azonban az erdőtűz méretei, és az ezzel kapcsolatos védekezési taktikák is teljesen mások.

Részletek  Gázzal oltó rendszerek – egy kézben tervezéstől a szervizig

2019. július 29.

Gázzal oltó rendszerek – egy kézben tervezéstől a szervizig A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Különösen, ha olyan érzékeny terek védelméről van szó, mint például a szervertermek, képcsarnokok vagy könyvtárak. Ilyen esetekben jelenthet megoldást egy gázzal oltó rendszer – feltéve, hogy olyan szolgáltatót választunk, ahol a tervezés kezdetétől az üzemeltetésen át a szervizig egy kézben van minden munkafázis.

Részletek  Megjelent az OTSZ módosítása

2019. július 28.

Megjelent az OTSZ módosítása A Magyar Közlöny 129. számában július 26-án megjelent „A belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról”. Az módosított jogszabály a kihirdetésétől számított 180. napon, vagyis 2020. január 22-én lép életbe. A felkészülésre van még idő, ezt kívánjuk segíteni a jogszabály közreadásával.

Részletek  Tűzvédelmi dokumentációkezelő – Hilti CFS-DM

2019. július 26.

Tűzvédelmi dokumentációkezelő – Hilti CFS-DM Az egyre bonyolultabbá váló épületeinkben a követelményeknek megfelelő tűzvédelmi dokumentáció készítése és naprakészen tartása komoly feladat, mely egyszerűbbé válik a Hilti szakemberei által kifejlesztett tűzvédelmi dokumentációkezelő szoftverrel. Ezt – mely okostelefonra (Android, iOS) elérhető applikációból és a számítógépes felülethez használható felhő alapú rendszerből áll – mutatja be most szerzőnk.

Részletek  Műszaki szigetelések – tűz- és hangszigetelésre a KNAUF-tól

2019. július 25.

Műszaki szigetelések – tűz- és hangszigetelésre a KNAUF-tól A nemzetközi színtéren már bizonyított, kifejezetten gépészeti felhasználásra szánt, júliusban hazánkban debütáló, tűzvédelmi szigetelésként is kiváló, kandalló és kémény szigetelésére alkalmas drótfonatos paplanra és egyik oldalon alukasírozott kőzetgyapot táblára hívjuk fel a figyelmet. Ez utóbbi – kémiailag semleges, környezete anyagaival reakcióba nem lépő – nem éghető kőzetgyapot lemezeket hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésre ajánlják.

Részletek  Lépcsőházi füstelvezetés kompakt csomag! Nyári akció – készletről azonnal

2019. július 24.

Lépcsőházi füstelvezetés kompakt csomag! Nyári akció – készletről azonnal Az építkezések dömpingjében hosszú határidők helyett azonnal raktárról, akcióban teljes lépcsőházi füstelvezetés, kompakt csomagban? Igen, nem káprázik a szemünk! Füstelvezetés és szellőztetés egyben. Kánikula idején ez nagyon jó tud lenni, opcióban a szellőztetésvezérlés is megvásárolható, a kupola erős szél és eső esetén automatikusan bezár. Ha van tűzjelző, annak vezérlését is tudja fogadni a HFR központ.

Részletek  Talajszint alatti építmények, helyiségek felderítése hőkamera alkalmazásával

2019. július 23.

Talajszint alatti építmények, helyiségek felderítése hőkamera alkalmazásával A 2019. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázaton a bíráló bizottság által, a fődíj és különdíj mellett, kimagaslóan jónak ítélt három pályamű közül Szikszai Sándor tűzoltó zászlós (Pécs) pályaművét „Talajszint alatti építmények, helyiségek felderítése hőkamera alkalmazásával” címűt közöljük, amely egyre gyakrabban felmerülő beavatkozási kérdésekre keresi a választ.

Részletek  Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról

2019. július 19.

Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról A CEN a közelmúltban közzétette „Nyomástartó berendezések biztonsága. A biztonsági szabványok kidolgozására és előterjesztésére vonatkozó szabályok és ajánlások” című 17. útmutatóját, amely ismerteti a nyomástartó berendezések biztonsági szabványainak kidolgozására vonatkozó iránymutatásokat. A vonatkozó útmutatóra és az EU irányelvre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Az Európai Bíróság megsemmisítette az építész- és mérnöki díjakat

2019. július 18.

Az Európai Bíróság megsemmisítette az építész- és mérnöki díjakat Az Európai Bíróság 2019. július 4-i határozatában megállapította, hogy az építészek és mérnökök díjazási struktúrájának (HOAI) minimális és maximális mértékét nem szabad kötelezővé tenni, hanem a díjakról a jövőben szabadon kell megállapodni. Mindez most a német mérnököket érinti, de hatásai várhatóan továbbgyűrűznek. A hazánkban német mintára közreadott anyag a mérnöki díjakat nem tartalmazza, azonban az MMK is ad ki díjtáblázatot.

Részletek  Hulladékgazdálkodás – fontosabb jogszabályok

2019. július 17.

Hulladékgazdálkodás – fontosabb jogszabályok Az óriási mennyiségű hulladék számos tűzvédelmi problémát is felvet. A műanyag hulladékok fele egyszer használatos eszközökből származik, melyeknek lebomlási ideje több száz évre is tehető. A következő jogszabályok alkalmazása csökkenti a természeti erőforrások igénybevételét, valamint az elhasználódott anyagok természetbe való visszakerülését hulladék formájában. A hulladékgazdálkodást is végző kollégáinknak szánjuk az összeállítást.

Részletek  Júliusi szabványváltozások – három szabvány

2019. július 15.

Júliusi szabványváltozások – három szabvány 2019. július 1-jén 170 szabvány változott: 124 új nemzeti szabvány jelent meg, 29-et visszavontak, 13-at pedig magyar nyelven is közreadtak. Ezek közül mindössze három olyan szabvány van, amely érinti a szakterületünket. Az egyik a gyúlékony porok gyűjtésére szolgáló porszívókkal, a másik a vasúti járművek tűzvédelmével, a harmadik a nézőtéri területtel kapcsolatos

Részletek  Konrád, a traumamaci

2019. július 12.

Konrád, a traumamaci Nyár van, uborkaszezon, könnyedebb témák jönnek, gondolhatnánk. Az itt bemutatott téma azonban – címe ellenére – igazán komoly. Az osztrák tűzoltóságok körében nagy népszerűségnek örvend Konrád, a különleges maci, aki az igazi tűzoltókkal együtt utazik a gépjárműfecskendőkön – az ő ideje viszont a bevetés után jön el.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30