Híreink

Kiállítás: FeuerTrutz 2019 – Nürnberg, február 20–21.

2019. január 28.

Kiállítás: FeuerTrutz 2019 – Nürnberg, február 20–21. Az idén február 20-án és 21-én tartják Nürnbergben a FeuerTrutz tűzvédelmi kiállítást, ahova a tavalyi 287 vállalatnál is nagyobb részvétellel számolnak, így a Nürnbergi Kiállítási Központ a nemzetközi tűzvédelmi iparág párbeszédének színtere is. A kiemelt témák közé tartozik a három szeminárium, kiállítói szakfórumok, az Oktatás és Karrier téma 16 képzési és továbbképzési szolgáltatóval, és állásbörzével.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – az első tapasztalatok

2019. január 25.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – az első tapasztalatok 2018 szeptembere óta a Kingspan cégcsoport első és egyetlen gyártóként szerezte meg IPN és QuadCore™ hőszigetelő habbal gyártott szendvicspanel homlokzati rendszereire a homlokzati tűzterjedési határérték minősítést. Ez a minősítés két fontos újdonságot foglal magába: egyrészt ezek a panelek 30 perces homlokzati tűzterjedési követelmény esetén alkalmazhatók, a másik fontos újdonság a rendszerként, vagyis építési készletként történő alkalmazásuk.

Részletek  Mi olvasható a Védelem februári számában?

2019. január 25.

 Mi olvasható a Védelem februári számában? A Védelem idei első száma a gépjárművek tűzvédelmét járja körül, vizsgálva a fémtüzek és lítiumakkumulátorok jellemzőit, a járművek tűzoltásának új megoldásait. Az épületekben a szerelőrendszerek funkciómegtartása, intelligens vészvilágító rendszer, építési területek tűzvédelme, a beruházási folyamatok változó rendszere, új vízszállító gépjármű, kötéltechnikai mentés, az elmúlt év tűzesetei az adatok tükrében a kínálat.

Részletek  Január – újévi szabványváltozások

2019. január 24.

Január – újévi szabványváltozások 2019. január 1-jén 122 szabvány változás történt. 104 db új nemzeti szabvány és 11 magyar nyelvű szabvány jelent meg, négy szabványt visszavontak, hármat helyesbítettek. Megváltoztak a habgenerátorokra és fűtőérték meghatározására vonatkozó követelmények, visszavonták a szén-dioxid oltóanyag szabványát. Öt szakterületünket érintő szabványra, valamint két érintőleges témára hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  OTSZ – tervezőknek, szakértőknek – füstszakaszolás 4 m alatt

2019. január 23.

OTSZ – tervezőknek, szakértőknek – füstszakaszolás 4 m alatt Immár 507 oldalas a szakértők kézikönyve! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2019. január 17-én kiadott 4 méter alatti belmagasságú helyiségek füstszakasz kiterjedéséről és szakaszolásáról szóló szakmai tájékoztató lett az OTSZ 93. § (1) bekezdéséhez beillesztve.

Részletek  Szakmai tájékoztató legfeljebb 4 méter belmagasságú helyiségek füstszakaszolásáról

2019. január 23.

Szakmai tájékoztató legfeljebb 4 méter belmagasságú helyiségek füstszakaszolásáról A BM OKF Tűzmegelőzési Főosztálya 2019. január 17-én tette közzé a 4 méter alatti belmagasságú helyiségek füstszakasz-kiterjedéséről és szakaszolásáról szóló szakmai tájékoztatóját, amely alapvetően egy erre vonatkozó német szabályozásra épül. A tájékoztatót és a német szabályozás elérhető linkjét tesszük közzé.

Részletek  TMKE 2018 – OTSZ a gyakorlatban és „finomhangolás”

2019. január 23.

TMKE 2018 – OTSZ a gyakorlatban és „finomhangolás” A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének alaptörekvése a mérnöki szemléletű problémamegoldás és helyzetértékelés a gyakorlaton keresztül történő feldolgozása. Emellett a szakmai (aktív, passzív, létesítés, használat, üzemeltetés) egyensúlyra törekvés is egyre hangsúlyosabban került előtérbe. Ez rajzolódik ki a szervezet elnökének most közreadott 2018. évi beszámolójából.

Részletek  Frissült az ATEX irányelvhez harmonizált szabványok listája

2019. január 22.

Frissült az ATEX irányelvhez harmonizált szabványok listája Az Európai Unió (EU) Bizottsága 2018 októberében közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) a robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelésekre és védelmi rendszerekre vonatkozó 2014/34/EU irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés igazolására felhasználható harmonizált szabványok aktualizált listáját.

Részletek  Fekete párduc, a „mesekirály” – add az arcod a munkádhoz

2019. január 22.

Fekete párduc, a „mesekirály” – add az arcod a munkádhoz Mielőtt bárki mesére gondolva továbbgörgetne, leszögezzük: nem váltottunk irányt! A dolog több szempontból is meseszerű. Az 1991-ben bemutatott Panther megjelenése mérföldkő volt, ezért a negyedik generációs jármű bemutatását 2015-ben az Interschutz-on is óriási érdeklődés övezte. A Rosenbauer egyik mérnökének ötlete alapján a tesztjárműként üzemelő új Panther új ruhát kapott. Mi ezt a mesét is csodáltuk.

Részletek  Tűzoltó felszerelések a cseh nagykövetségen

2019. január 21.

Tűzoltó felszerelések a cseh nagykövetségen A cseh Zahas cég invitálta bemutatójára a tűzoltóságok szakembereit Budapestre január 17-én. A cseh nagykövetségen tűzoltó védőruhákkal és technikai eszközökkel ismerkedhettek meg a jelenlévők. A védőruhák széles választéka kézzelfogható módon, a technikai felszerelések látványos, videós prezentáció formájában jelentek meg, amit kötetlen konzultáció követett. Képes beszámolónkat tesszük közzé.

Részletek  Tűzoltó készülék kézikönyv

2019. január 20.

Tűzoltó készülék kézikönyv Minden a tűzoltó készülékek szabályozásáról, egyetlen kézikönyvben. Hova, milyen készüléket kell elhelyezni? Mi az oltóanyagegység? Hogyan határozzuk meg? Hogyan választhatjuk ki a megfelelő készülékeket? Hogyan kell jelölni, nyilvántartani, ellenőrizni, karbantartani? Kinek, milyen kötelezettségei vannak? Szakmai információk 250 oldalon.

Részletek  Ásványolajtermékek lobbanás- és gyulladáspontjának meghatározása — magyar nyelven

2019. január 15.

Ásványolajtermékek lobbanás- és gyulladáspontjának meghatározása — magyar nyelven Ásványolajtermékek lobbanás- és gyulladáspontjának meghatározása Cleveland szerinti módszerrel. Megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 2592:2018 szabvány harmadik kiadása. December 1-jétől segítséget nyújt a minőségellenőrző szervezetek, a vegyipari létesítmények, az ásványolajtermékeket előállító és vizsgálólaboratóriumok, oktatási intézmények, valamint a hatóságok számára.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30