Híreink

Minimális méret, maximális teljesítmény – TFT EF1 RC távvezérelt vízágyú II.

2021. április 13.

Minimális méret, maximális teljesítmény – TFT EF1 RC távvezérelt vízágyú II. A Task Force Tips – rövid nevén TFT – Amerika legnagyobb sugárcső és vízágyú gyártója. A választékból látható, hogy a különböző feladatokra optimalizált sugárcsövek közül milyen fantasztikus lehetőségeink vannak azok egyedi igényeink szerinti kiválasztására. Ebben a cikkben a járműre szerelhető vízágyúcsalád legkisebb tagját, a EF1 RC vízágyúk távvezérlését és a választható vízágyúfejeket mutatjuk be.

Részletek  Civileket vonnak be a berlini tűzoltók az elsősegélynyújtáshoz

2021. április 12.

Civileket vonnak be a berlini tűzoltók az elsősegélynyújtáshoz A szív- és érrendszeri leállás az egyik legkritikusabb eset, amely a 3,6 millió lakosú Berlinben évente 7300, hazánkban kb. 26 ezer embert érint. A mellkasi kompresszió korai megkezdése az egyik leghatékonyabb eszköz a túlélési esélyek növeléséhez. Vészhelyzetben minden perc számít – ezért a berlini tűzoltók egy okostelefonos alkalmazással regisztrált elsősegélynyújtókat vonnak be az ilyen esetekbe. Az ok egyszerű: aki a legközelebb van, az tud a leggyorsabban segíteni.

Részletek  Légzőálarcba integrált „iránytű” rossz látási viszonyokhoz

2021. április 09.

Légzőálarcba  integrált „iránytű” rossz látási viszonyokhoz A műegyetemi pinceszinti lőtértűz tragikus kimeneteléhez hasonló eseteket hivatottak kiküszöbölni azok a digitális iránymutatóval kapcsolatos kísérletek, amelyek a dortmundi tűzoltóságon folynak. A tűzoltók számára fejlesztett, különféle szenzorokra épülő sisakba integrált megoldás egyelőre egyfajta plusz biztonságot jelent, de a fejlesztés iránya ígéretes és láthatóan sokoldalú felhasználási lehetőségeket rejt magában.

Részletek  Önkéntes polgári védelmi szervezetek dinamizálása I. – árvízi tapasztalatok

2021. április 07.

Önkéntes polgári védelmi szervezetek dinamizálása I. – árvízi tapasztalatok Az önkéntes civil szervezetekre a modern társadalom olyan kapocsként tekint, amely összeköti az állampolgárokat az állammal. Saját katasztrófavédelmi és sportolói, valamint árvízi tapasztalatai alapján kezdte szerzőnk kutatni az együttműködési lehetőségeket a sportegyesületekkel és a szervezettséggel, a szociológiai és a gazdasági jellemzőkkel kapcsolatos lehetőségeket.

Részletek  Szabványfrissítés: 2021. I. negyedév

2021. április 07.

Szabványfrissítés: 2021. I. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2021. I. negyedévében összesen a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Garancia: új jótállási szabályok 2021-től

2021. április 06.

Garancia: új jótállási szabályok 2021-től Teljesen új, a vásárlók számára kedvezőbb jótállási szabályok ​vonatkoznak a legtöbb, 2021 januárjától megvett termékre. Az új szabályok lényege, hogy a korábbi előírásokkal ellentétben a termék árától függ a garancia, vagyis a kötelező jótállási idő. Mi a jótállás, a garancia, a szavatosság és mikor lehet cserélni egy-egy terméket? A Tudatosvasarlo.hu írására hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Megújultak az EPS- és XPS-termékek teljesítménykövetelményeit megadó szabványok

2021. április 06.

Megújultak az EPS- és XPS-termékek teljesítménykövetelményeit megadó szabványok Tűzvédelmi szempontból is fontosak az MSZT által 2021. március 1-jén közzé tett MSZ 7573:2021 és MSZ 7574:2021 szabványok, melyek az érvényben lévő európai termékszabványok és forgalomba hozatali szabályok szerint, az előző szabványok korszerűsített változatai, így megadják az EPS- és XPS-termékek teljesítménykövetelményeit.

Részletek  Érces Ferenc tű. ezredes – egy nagy reformer 38 éve szolgálatban

2021. április 01.

Érces Ferenc tű. ezredes – egy nagy reformer 38 éve szolgálatban A hazai tűzvédelmi szabályozás három kiemelkedő eseménye: 1788. II. József tűzvédelmi pátense, az 1936. évi X. törvénycikk a tűzrendészet fejlesztéséről, az OTSZ és a tejes tűzvédelmi szabályozás új alapokra helyezése 2014-ben. Ez utóbbival írta be magát Érces Ferenc tűzoltó ezredes a hazai tűzvédelmi szabályozás történetébe, aki 38 év tűzvédelemi szolgálat után – kérelmére – a mai nappal rendelkezési állományba került.

Részletek  Securiton GEMOS Advanced PSIM és GEMOS ACCESS szoftver

2021. március 31.

Securiton GEMOS Advanced PSIM és GEMOS ACCESS szoftver Épületmenedzsment, biztonsági menedzsment, kockázat-menedzsment, épületüzemeltetés (facility management)? Ezek a szavak nem írják le megfelelően a GEMOS PSIM rendszer funkcióit és szolgáltatását.

Részletek  Átriumos irodaház 600 m² üveggel – tűzvédelem kicsit másként

2021. március 30.

Átriumos irodaház 600 m² üveggel – tűzvédelem kicsit másként Egy szoftvercég irodaháza mutat megoldást a korszerű térkoncepció és a tűzvédelem harmonizációjának megoldására a németországi Stuttgartban. A tűzvédelmi szakemberek és építészek a kezdetektől zajló együttműködésének eredménye: a tűzvédelem optikailag keret nélküli, teljes üvegfalakkal és teljes üvegajtókkal történő megoldása.

Részletek  A Heraklith, a Heratekta U zsalu és koszorú elemeinek előnyei

2021. március 29.

A Heraklith, a Heratekta U zsalu és koszorú elemeinek előnyei Az épületek koszorúi, áthidalói nélkülözhetetlen elemei épületeinknek. Kialakításuk a hagyományos módon több szakipart igénylő, rendkívül időigényes feladat. Hazai fejlesztéssel mindez könnyebbé és biztonságosabbá válik. Hova ajánlják?

Részletek  A hatóság packázásai – jelöljünk vagy sem?

2021. március 26.

A hatóság packázásai – jelöljünk vagy sem? Elemi erejű felháborodást váltott ki a tűzvédelmi tervezők fórumán a tűzvédelmi hatóság egyik képviselőjének „furcsa, érthetetlen, sőt jogszerűtlen és szinte vegzálásszerű” előírása. Mit lehet itt tenni? Mi történt?

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30