Híreink

Károsodott felületek tűzkármentesítése

2016. február 24.

Károsodott felületek tűzkármentesítése Egy tűz után az agresszív anyagok mindenekelőtt a koromban jelennek meg, s a felületeken jól látható nyomot hagynak a tűz helyszínének lehűlése után. Ez a korom az épületre és a benne elhelyezett gépekre jelent veszélyt. Melyek a főbb teendők? Hogyan csökkentjük a károkat? Melyek a kloridkárosodás ismertető jelei? Hogyan, milyen módszerekkel becsülhetjük a mértékét?

Részletek  Ludovika Szabadegyetem – Restás Ágoston előadása kedden!

2016. február 21.

Ludovika Szabadegyetem – Restás Ágoston előadása kedden! A 2014-ben indult Ludovika Szabadegyetemen, neves előadók sorában, ''Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben'' címmel Dr. Restás Ágoston, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének tanszékvezetője tart előadást február 23-án, kedden 18 órakor Budapesten, a Ludovika épületében. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött – aki tud, gyorsan éljen a lehetőséggel! A regisztráció linkjét is közöljük.

Részletek  Szakmai egyeztetés a tűzoltó készülékekről és a tűzoltó vízforrásokról

2016. február 21.

Szakmai egyeztetés a tűzoltó készülékekről és a tűzoltó vízforrásokról  Mint ismeretes, az OTSZ-hez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek közül a felülvizsgálattal és karbantartással foglalkozó fejezeteinek kidolgozása zajlik az év eleje óta. A Magyar Tűzvédelmi Szövetség Tűzoltó készülékek és tűzvédelmi felszerelések tagozata 2016. február 11-12. között ennek kapcsán tartott tagozati ülést tartott a lajosmizsei Gerébi Kúriában, ahol a két szakterület anyagait vitatták meg.

Részletek  A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései

2016. február 19.

A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései A hatékony tűzoltás és műszaki mentés elképzelhetetlen megfelelő technikai eszközök nélkül. Hogyan befolyásolja a taktika fejlődése a műszaki fejlesztést, s a műszaki fejlődés, sőt a szervezetfejlesztés milyen hatással van a gépjárművek, technikai eszközök fejlesztésére? Erről értekezik szerzőnk az elmúlt időszak és a jövő fejlesztéseit is felsorolva.

Részletek  Ítélet a miskolci paneltűz perében

2016. február 18.

Ítélet a miskolci paneltűz perében A Miskolci Törvényszék mint másodfokú bíróság hirdetett ítéletet február 16-án az avasi paneltűz ügyében, ahol három ember halt meg a tűzben. A részben halálos közveszélyokozás bűntette és a külső hőszigetelést végzők ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indult ügyben a bíróság felmentő ítéleteket hozott. A korábban szakmailag általunk részletesen közreadott tanulmányokat követően a tárgyalás részletei is érdeklődésre tarthatnak számot.

Részletek  Sportlétesítmények kiürítésének tervezése – nemzetközi és hazai előírások, valamint a hagyományos és mérnöki módszerek összehasonlítása

2016. február 17.

Sportlétesítmények kiürítésének tervezése – nemzetközi és hazai előírások, valamint a hagyományos és mérnöki módszerek összehasonlítása Veresné Rauscher Judit szakdolgozatának témaválasztása az egyre nagyobb tömegkoncentráció miatt nagyon aktuális, a kiürítés témájának a sportlétesítményekre való leszűkítése is jól szolgálja egy speciális, hazánkban még részleteiben nem kidolgozott téma elemeinek áttekintését. A téma feldolgozásának különös aktualitását ezen felül az adja, hogy a hazai fejlesztési tervek jelentős sportlétesítmények építését tartalmazzák, így a korszerű szemléletmód beépülhet a közeljövő terveibe.

Részletek  Módosult "Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése" TvMI

2016. február 17.

Módosult "Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése" TvMI Megjelent a „Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése” című Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítása. A bővített változat a beépített tűzterjedésgátló-berendezések kialakítására vonatkozó műszaki megoldásokat tartalmazza, amely a BM OKF honlapján megtalálható. Most a könnyebb és gyorsabb eligazodás érdekében közöljük a teljes változatot, külön kékkel jelöve a módosításokat.

Részletek  A CTIF Ifjúsági Bizottságának 2016-os eseményterve

2016. február 12.

A CTIF Ifjúsági Bizottságának 2016-os eseményterve A Nemzetközi Tűzoltó Szövetségben számos bizottságban dolgoznak a hazai tűzvédelmi szakemberek. Ilyen a CTIF Ifjúsági tagozata, ahol számos új kezdeményezés is születhet. A szervezet nemzetközi programjában a képzés és a versengés adja a fő lehetőségeket, amelyben az OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség aktívan részt vesz. Az idei évben öt olyan esemény lesz, amelyen hazai szakemberek kitekinthetnek a világra.

Részletek  A KMSZ ellenőrzési tevékenységének fejlesztési lehetőségei, az ellenőrzési protokoll

2016. február 12.

A KMSZ ellenőrzési tevékenységének fejlesztési lehetőségei, az ellenőrzési protokoll A Dr. Balogh Imre pályázat 2015. évi különdíját kiérdemlő Tímár Tamás tű. őrnagy (Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) pályamunkáját tesszük közzé. A dolgozat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tevékenységét, azon belül az ellenőrzések hatékonyságát, a hatékonyság javításának lehetőségeit vizsgálja, statisztikai adatok és kérdőívek elemzésével. Adatbázisok, statisztikák elemzése alapján részletes ellenőrzési protokollra tesz javaslatot.

Részletek  Tűzoltó gépjármű beszerzés kérdésének műszaki és gazdasági vizsgálata

2016. február 10.

Tűzoltó gépjármű beszerzés kérdésének műszaki és gazdasági vizsgálata Szemlits Gyula dolgozata a tűzoltó gépjármű beszerzés során a döntés szempontjából releváns tényezőket vizsgálja, s benne az előírásokat, a gazdasági tényezőket, a működési terület adottságait, az üzemeltetés költségeit. A döntés szempontjait két példán egy kisvárosi és egy hegyvidéki, kistelepülési önkéntes tűzoltóság új tűzoltó gépjármű beszerzésével mutatja be. Milyen lehet részükre a megfelelő beszerzendő tűzoltó gépjármű?

Részletek  4239 káresethez vonultak az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek 2015-ben

2016. február 10.

4239 káresethez vonultak az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek 2015-ben Naponta közel 12 alkalommal (pontosan 11,6) vonultak káresetekhez az önkéntes tűzoltó egyesületek az elmúlt esztendőben. Ez 318 egyesület aktív beavatkozó tevékenységével valósult meg. Tizenhat egyesület ötvennél, ebből öt egyesület száznál több vonulást teljesített, ami hatalmas teljesítmény. Ez a vonulások 40%-a.

Részletek  Megkezdődött a FOX S kismotorfecskendők átadása

2016. február 10.

Megkezdődött a FOX S  kismotorfecskendők átadása A Rosenbauer idén megkezdte a korábban bemutatott újdonság a FOX S kismotorfecskendők leszállítását. Az első példányt „hazai pályán” helyezték üzembe. A kismotorfecskendő újrafelfedezése és méltó helyének megfelelő alkalmazása egyre jobban előtérbe kerül külföldön. A technológiai újítások és a növekvő teljesítmények pedig számos előnyét mutatják meg. Az új kmf. teljesítménye: 2000 liter/perc (3 baron), 1050 liter/perc (10 baron).

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30