Híreink

A Védelem Katasztrófavédelmi Szemle cikkei 2015-ben

2015. november 30.

A Védelem Katasztrófavédelmi Szemle cikkei 2015-ben A Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle eddig 2822 cikket adott közre. A lap 2015-ös kötetében 135 cikk, tanulmány jelent meg. A magas szakmai színvonalat képviselő szerzők jelenléte, a tudományos igényesség és közérthető stílus – a szakmai lektorok közreműködésével – a tudományosan elismert folyóirattá tette a lapot. Ezzel a lap – a Védelem Online virtuális szakkönyvtárral kiegészülve – a legkiválóbb hazai szakemberek publikációinak teret adva, a szakterület vezető szakembereinek fóruma. A 2015. évi cikkek és szerzőik jegyzékét közöljük.

Részletek  Kettős jubileum és konferencia a 120 éves a fővárosi laktanyában

2015. november 27.

Kettős jubileum és konferencia a 120 éves a fővárosi laktanyában Gróf Széchenyi Ödön 145 éve alapította meg a fővárosi hivatásos tűzoltóságot, és 120 esztendeje adta át Budapest székesfőváros a szervezet számára a központi laktanyát. A jubileum alkalmából ünnepséget és konferenciát szerveztek november 17-én a Dologház utcai épületben. A jubileumi rendezvényen az ünnepi megemlékezés mellett fotó kiállítás és az ünnepség második részeként szakmai konferencia zajlott. Ennek előadásait tesszük közzé.

Részletek  Tizenöt éve történt a Kapruni tragédia

2015. november 26.

Tizenöt éve történt a Kapruni tragédia Szomorú évfordulóra hívja fel a figyelmet a kötélpálya.blog: 2000. november 11-én történt Ausztria legsúlyosabb felvonó-katasztrófája.

Részletek  Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek – TSZVSZ konferencia

2015. november 25.

Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek – TSZVSZ konferencia A Hotel Békében 2015. november 6-án a TSZVSZ 20 éves jubileumi konferenciáján nyolc előadás hangzott el a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekről, amelyek az OTSZ követelményeinek megfelelő megoldásokat tartalmazzák. Az új szabályozással létrejött egy jogszabály, OTSZ alkotta követelményrendszer és mellé a TvMI-k által kínált megoldások, egyfajta jó gyakorlat, az OTSZ támasztotta követelményeknek megfelelő megoldásokkal.

Részletek  ILT 8. Nemzetközi konferenciája – nagyteljesítményű tűzoltás

2015. november 24.

ILT 8. Nemzetközi konferenciája – nagyteljesítményű tűzoltás Budapesten november 10-11-én a Hélia Hotelben tartott konferencián három kontinensről tizenkilenc ország 206 szakembere vett részt a FER Tűzoltóság és a MOL csoport által szervezett konferencián. A második nap második felében a nagy tűzesetek tapasztalatai, az erre adandó nagyteljesítményű oltóberendezésekkel és új oltási, bevetés irányítási technológiákkal adandó válaszok kerültek terítékre.

Részletek  ILT 8. Nemzetközi konferenciája – az oltóhabokról

2015. november 19.

ILT 8. Nemzetközi konferenciája – az oltóhabokról Budapesten november 10-11-én a Hélia Hotelben tartott konferencián három kontinensről tizenkilenc ország 206 szakembere vett részt a FER Tűzoltóság és a MOL csoport által szervezett konferencián. A második nap első felében az új oltási megoldások, s azon belül a habbal oltás környezetvédelmi kihívásai kerültek terítékre, ami az ipari tűzoltás egyik nagy kihívása jelenleg. Ennek megfelelően a délelőtt a habbal oltás és a környezetvédelem jegyében telt Donna Darzentas, a MOL ügyvezető igazgatója vezetésével.

Részletek  Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle decemberi számában?

2015. november 18.

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle decemberi számában? Hatvan éves a Múzeum, ez az évforduló szinte kötelez a visszatekintésre, ezért a múltból merítünk, de a jövőnek is üzenünk, láttatva a fejlődés menetét. Egyben egy múzeumtörténeti sorozatot is indítunk. A lap 22. évfolyamának záró száma 21 cikkel, a tematikai sokszínűség jegyében jelenik meg, amelyek közül a kötéltechnikában alkalmazott hordágyakra, a jegesedéssel kapcsolatos veszélyhelyzet elhárítására, a német kutatásokra, a csőátvezetések tűzgátló lezárására, és az önkénteseknek tervezett új járműre hívjuk fel a figyelmet. A végére jutott egy olyan szakmai siker, amely hazánk hírnevét Japánban erősítette.

Részletek  ILT 8. Nemzetközi konferenciája – turbóreaktív oltás

2015. november 17.

ILT 8. Nemzetközi konferenciája – turbóreaktív oltás Budapestről november 10-én a FER Tűzoltóság és a MOL csoport konferenciájának hallgatói Szolnokra utaztak, ahol a két nap folyamán bemutatott néhány megoldást is megtekinthettek a hallgatók, de a fő feladat a turbóreaktív oltógéppel való tűzoltás menetének bemutatása volt. Ehhez kapcsolóan megtekinthették a HFS eszközöket is.

Részletek  Mérnöki módszerek alkalmazása a tűzvédelemben – Tűzmodellezés

2015. november 17.

Mérnöki módszerek alkalmazása a tűzvédelemben – Tűzmodellezés A Kecskeméten 2015. november 26-án tervezett szakmai nap célja általánosan a mérnöki módszerek terjesztése, konkrétabban az FDS alkalmazásának, lehetőségeinek, előnyeinek/hátrányainak bemutatása konkrét gyakorlati példákon keresztül. A szakmai napon történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a bacs.titkarsag@katved.gov.hu email címen, vagy a 76/502-114-es telefonszámon. A jelentkezést 2015. november 23-ig várják.

Részletek  Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 8. Nemzetközi konferenciája I.

2015. november 16.

Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 8. Nemzetközi konferenciája I. Budapesten november 10-11-én a Hélia Hotelben tartott konferencián három kontinensről tizenkilenc ország 206 szakembere vett részt a FER Tűzoltóság és a MOL csoport által szervezett konferencián. Nagyteljesítményű oltóberendezések, új oltási megoldások, a habbal oltás környezetvédelmi kihívásai, tartálytüzek és oltásuk – röviden így foglalható össze a két nap. Közben a résztvevők fél napot Szolnokon gyakorlatot is láthattak. Az első nap eseményeit foglaljuk össze.

Részletek  Első alkalommal adták át a dr. vitéz Roncsik Jenő emlékplaketteket

2015. november 16.

Első alkalommal adták át a dr. vitéz Roncsik Jenő emlékplaketteket A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának oklevélátadó ünnepségén – a különféle elismerések között – hat tűzoltó (egy avatásra váró és egy nyugállományú) tiszt részesült a dr. vitéz Roncsik Jenő emlékplakett arany-, ezüst-, és bronz fokozatában. A szakértelmiségi kör tagjainak kiemelkedő oktató, oktatásszervező és kutatómunkáját a BM OKF főigazgatója emlékplakett alapításával és adományozásával kívánja elismerni.

Részletek  Megújult a Védelem Online

2015. november 12.

Megújult a Védelem Online 22 éve 1994-ben jelent meg az első Védelem folyóirat. Aztán 2007 év elején, miután a lap addigi közel 2000 cikkét továbbképzési anyagként használták és már mindet elajándékoztuk, az egészet feltettük az Internetre! Mára 700 ezer feletti látogató 2 milliónál több dokumentumot töltött le. Közben az igények nőttek a technikai lehetőségek változtak. Lépni kellett! Újragondoltuk a honlapot. Egy éves munka után a hatalmas adatmennyiség átkerült az új honlapra.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30