Híreink

Precíziós szárítás a szárítótüzek ellen az Agromashexpo 2018. kiállításon

2018. január 31.

Precíziós szárítás a szárítótüzek ellen az Agromashexpo 2018. kiállításon A terményszárítás tűzveszélyes folyamatát kordában tartó a Precíziós szárítás komplex rendszerét kialakító RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., a 36. AGROmashEXPO-on, a „Precíziós szárítás, DryerDoctor szolgáltatás a szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére” komplex rendszerének kidolgozásáért különdíjat vehetett át, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.

Részletek  Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2018

2018. január 31.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2018 Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg a BM OKF főigazgatója a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot, amelyre – mint az elmúlt években – most is a tűzvédelem fejlődését előremozdító dolgozatokat várnak. Ahogy az elmúlt években, az idei évben is figyelemmel kíséri a Védelem Online a pályázat eredményeit, s terveink szerint a kiváló eredményt elért szakmunkákat közöljük.

Részletek  Közúti balesetek és a személyi sérülések alakulása

2018. január 30.

Közúti balesetek és a személyi sérülések alakulása Míg a személyi sérüléses közúti balesetek száma enyhén csökkenő tendenciát mutat, a halálos kimenetelű közúti balesetek száma 2007–2011-ig hatalmas javulással a felére csökkent, majd az azt követő években e szint körül ingadozott. A tűzoltói beavatkozások száma ez idő alatt jelentősen növekedett, a műszaki mentés feltételei pedig számottevően javultak, mindezt úgy, hogy a hazai gépjárművek átlagéletkora változatlanul közel 12 év.

Részletek  MMK: Hő- és füstelvezetés – tűzvédelmi szakmai képzés

2018. január 29.

MMK: Hő- és füstelvezetés – tűzvédelmi szakmai képzés A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és az MMK Tűzvédelmi Tagozata által 2018. január 25-én magtartott szakmai nap az Elektrotechnikai tagozat és a Tűzvédelmi tagozat szakmagyakorlói (tervezők, szakértők, műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők) számára 2017-re ill. 2018-ra elismert szakmai továbbképzésnek minősült. Közel 160 fő részvételével zajlott konferenciát konzultáció és kötetlen beszélgetés zárta. Az előadásokat közöljük.

Részletek  Nedvesítőszerek alkalmazása a tűzoltásban

2018. január 25.

Nedvesítőszerek alkalmazása a tűzoltásban A nedvesítő adalékanyagok a víz felületi feszültségét csökkentik, ezáltal megváltoztatják a víz felületi feszültségéhez kapcsolódó tulajdonságait. Ezek közül tűzoltói szempontból a víznek a felületeken történő gyors terülése és beszívódása, a felületek gyors elvizesítése fontos. Lantos Sándor, a tűzvédelmi szakterület kora egyik kiváló képviselője a kutatási adatok alapján adott tanácsokat a tűzoltásra vonatkozóan.

Részletek  Közbenső födémek hőszigetelése

2018. január 24.

Közbenső födémek hőszigetelése A födémek hőszigetelésének tervezésekor, átalakításkor nem árt előre tisztázni az építtetővel, hogy a födém által kettéválasztott alsó és felső helyiségeknek mi lesz a végleges funkciója. Hiszen többek közt ez is meghatározza a betervezésre kerülő, beépíthető hőszigetelő termékeket. Az alábbi összefoglalót a ROCKWOOL hírlevelében fedeztük fel, amely segít eligazodni a födémek szigetelésére ajánlott nem éghető termékek között.

Részletek  VÉDELEM TUDOMÁNY 2017 – 11 ezer letöltés

2018. január 23.

VÉDELEM TUDOMÁNY 2017 – 11 ezer letöltés A Védelem Tudomány 2017. évi, második évfolyamában 147 szerző 64 tanulmánya olvasható. A négy kötet összefűzve 1094 oldalas lenne. Ezek az igazán figyelemreméltó számok a tűzvédelem 18, az iparbiztonság 13, a fórum 13, a polgári védelem 10, a humán igazgatás, képzés 7, a logisztika, műszaki technika 2 és a vízügy, vízvédelem 2 tanulmányával keletkeztek. A tanulmányok címeit szakterületenként összegyűjtve adjuk közre.

Részletek  Szakterületi szabványváltozások – Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem

2018. január 22.

Szakterületi szabványváltozások – Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem Új évkezdet, szabványváltozásokkal. 2018. január 1-jén 147 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 74 db MSZ EN, 51 db MSZ EN ISO, 19 db MSZ HD, 1 db MSZ ISO, 1 db MSZ és 1 db MSZE. Ugyanakkor 17 db nemzeti szabvány visszavonására került sor. Ezek közül összeállítottuk azt a néhány szabványt, amely szakterületünket érinti. Kiemelkedik közülük a Robbanásvédelem és a Beépített oltóberendezések.

Részletek  Internet nélkül is működik a készülék karbantartást segítő szoftver

2018. január 22.

Internet nélkül is működik a készülék karbantartást segítő szoftver A tűzoltó készülékek ellenőrzésének adminisztratív terheit csökkentő fiREG szoftvert egyre többen használják. A rendszert így most már élethelyzetben tesztelik. Mi a teendő, ha olyan helyen kell a készüléket ellenőrizni, ahol nincs internet lefedettség? Erre a kérdésre gyorsan reagáltak a fejlesztők, s így már ott is használható a mobiltelefonra telepíthető szoftver, ezzel is egyszerűsítve a munkát és csökkentve az adminisztrációra fordított időt.

Részletek  Védelem Online: 88 ezer oldalletöltés 2017-ben

2018. január 19.

Védelem Online: 88 ezer oldalletöltés 2017-ben A VÉDELEM Online öt és félezer dokumentumával a szakterület virtuális szakkönyvtáraként a tűz- és katasztrófavédelem vezető szakembereinek szóló információforrásul szolgál. Lássuk, tavaly hogyan alakultak a látogatottsági adatok.

Részletek  Mi olvasható a Védelem februári számában?

2018. január 18.

Mi olvasható a Védelem februári számában? A februári szám 22 cikkével a lap a 25. évfolyamába lépett. Ebből az alkalomból az új megoldások irányába fordultunk! Fókuszba helyeztük a tűz érzékelés és jelzés új megoldásait, az aspirációs rendszereket, a napi tűzvédelmi dokumentáció készítés számítógépre adaptált fejlesztéseit, a képzés új formáit, a műszaki mentés és veszélyes anyag felszámolás technikai és módszertani lehetőségeit, a hő- és füstelvezető ablakok és légcsatornák kérdéseit.

Részletek  TMKE 2017 – OTSZ, mérnöki módszerek, TvMI megoldások

2018. január 15.

TMKE 2017 – OTSZ, mérnöki módszerek, TvMI megoldások A tűzvédelmi tervezés prioritásai, a mérnöki módszerek gyakorlatban történő bemutatása, a mérnöki munka gyakorlati támogatása jelentette a fő feladatot a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete számában 2017-ben. A mérnöki módszereket, a számításokat, az adott épületre szabott megoldásokat konkrét projektekkel mutatták be 13 konferencián. Ez rajzolódik ki a szervezet elnökének most közreadott beszámolójából.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30