Híreink

Gépház tűzbiztos zajszigetelése – esettanulmány képekkel

2020. szeptember 24.

Gépház tűzbiztos zajszigetelése – esettanulmány képekkel A Debreceni Nemzetközi Iskola épületegyüttesének hűtési/fűtési rendszereit kiszolgáló ún. folyadékhűtő gépház zajszigetelése elengedhetetlen volt a környező lakóépületek zajhatás elleni védelméhez. A feladatra végül 75 mm vastagságú, kőzetgyapot maggal és fagyapot kéreggel készülő A2 tűzvédelmi osztályú Tektalan kompozit táblát alkalmaztak.

Részletek  Koronavírus: közös EU-s orvostechnikai készlet

2020. szeptember 23.

Koronavírus: közös EU-s orvostechnikai készlet Szeptember 22-én hazánk, Dánia, Görögország és Svédország mellett csatlakozott Németországhoz és Romániához, a rescEU orvostechnikai felszereléseinek tartalékát fogadó országokhoz. A stratégiai egészségügyi kapacitás a szélesebb rescEU-tartalék részét képezi, beleértve az olyan egyéb kapacitásokat is, mint a légi tűzoltási eszközök és az egészségügyi evakuálási kapacitások.

Részletek  Ismét Balatonföldváron járt a Bronto emelőkosaras mentőgépjárműve

2020. szeptember 23.

Ismét Balatonföldváron járt a Bronto emelőkosaras mentőgépjárműve A Magyar Tűzoltó Szövetség szakmai napján, 2020. szeptember 19-én ismét tiszteletét tette a Bronto F-XR széria kisebb darabja, amely azonban így is 45 méteres maximális munkamagassággal büszkélkedhet. A koronavírus-járvány miatti korlátozások jelentősen megnehezítették a szervezést, de a közönség ismét megcsodálhatta, mitől tartozik a világ élvonalába a Bronto Skylift.

Részletek  A beltéri ajtók szabványa – menekülési útvonalon

2020. szeptember 22.

A beltéri ajtók szabványa – menekülési útvonalon A beltéri ajtók termékszabvány 2019. április 1-jén angol nyelven, MSZ EN 14351-2:2019 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 2. rész: Beltéri ajtók címmel jelent meg. Ez meghatározza a beltéri ajtók teljesítményjellemzőit, kivéve a tűz- és füstgátló tulajdonságokat, amelyekre a magyar nyelven elérhető MSZ EN 16034:2015 vonatkozik. Viszont a menekülési útvonalon ez a szabvány határoz meg követelményeket.

Részletek  Szeptemberi szabványok – ilyen még nem volt

2020. szeptember 17.

Szeptemberi szabványok – ilyen még nem volt 2020. szeptember 1-én 186 szabvány változott meg, ebből 151 új nemzeti szabvány jelent meg, 6-ot visszavontak, 17-et magyar nyelven közreadtak, 12 szabványt pedig helyesbítettek. Ebből gyakorlatilag egyetlen szakterületünket érintő szabványt sem találtunk. Mégis jelzünk kettőt-kettőt, a tűzvédelemre kifejtett hatásaik miatt. A pirotechnikai látáscsökkentők a menekülést, a járművek kisebb lítiumakkumulátorai a beavatkozást érintik.

Részletek  Gigalaktanya – Új létesítményi tűzoltósági laktanya épül Tiszaújvárosban

2020. szeptember 15.

Gigalaktanya – Új létesítményi tűzoltósági laktanya épül Tiszaújvárosban Az elmúlt időszak legnagyobb tűzoltó laktanyája épül, 3500 négyzetméteren. Az építkezés a befejezéséhez közeledik, pedig 2018 decemberében hagyta jóvá a MOL Nyrt. vezetése, 2019 októberében pedig megkezdődött kivitelezés és ezzel párhuzamosan a terület infrastruktúra-fejlesztésének előkészítése. 2021-től már egy hatalmas, új üzemet is védenie kell.

Részletek  Prototípus: robotizált mobil központ négy keréken

2020. szeptember 14.

Prototípus: robotizált mobil központ négy keréken A futurisztikus cím egy kifejezetten pragmatikus alkalmazást takar: a dortmundi tűzoltók egy mobil digitális és robotizált felderítésre képes központként használt gépjárművet állítottak szolgálatba. A premier az Interschutz-on lett volna, de a koronavírus miatt az igazi bemutatkozó 2021-re csúszott.

Részletek  Feszítő-vágó a vízben: partról vetett hal

2020. szeptember 14.

Feszítő-vágó a vízben: partról vetett hal Valószínűleg nem sokszor fordul elő, hogy szó szerint víz alatt kelljen olyan műszaki mentési feladatot elvégezni, amihez nagy teljesítményű feszítő-vágó eszközök kellenek. A Lukas GmbH a biztonság kedvéért a komplett akkus termékcsaládját, az eWXT-szériát felkészítette erre.

Részletek  Védelem a végeken – Packexe Sharpswrap

2020. szeptember 11.

Védelem a végeken – Packexe Sharpswrap A műszaki mentés során számos eszköz előkerülhet, amely egy gépjármű hatékony „megbontását” szolgálja. De mi a helyzet azokkal a kiegészítőkkel, amelyek a mentendő személyek vagy a beavatkozó erők védelmét szolgálják? A Packexe termékei nem túl látványosak, cserébe bizonyos esetekben életmentőek lehetnek.

Részletek  A kör négyszögesítése: új Rosenbauer sugárcső

2020. szeptember 10.

A kör négyszögesítése: új Rosenbauer sugárcső A Rosenbauer fejlesztőmérnökei ismét valami újszerűvel rukkoltak elő: az RTE FX egy karbantartásmentes, négyszög keresztmetszetű sugárcső, amellyel már az alapbeállításon sikerrel szállhatunk szembe a beltéri tüzekkel.

Részletek  Evakuálási stratégia megtervezése – Különleges követelmények a kórházi osztályokra

2020. szeptember 09.

Evakuálási stratégia megtervezése – Különleges követelmények a kórházi osztályokra Ahogyan korábban hírt adtunk róla, a világ vezető tűzszimulációs szakembereit felvonultató idei Tűz- és evakuálási modellezés technikai konferencián (FEMTC) egy hazai szakember, Veresné Rauscher Judit is előadást tart. 2020. szeptember 10-én tartandó előadásának témája a kórházak kiürítésének speciális követelményeit és megfontolásait elemzi. A szakember London után immár második alkalommal tart előadást ilyen rangos konferencián.

Részletek  TMKE elnöki elismerés Mészáros Jánosnak

2020. szeptember 08.

TMKE elnöki elismerés Mészáros Jánosnak Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke, a tagság kezdeményezésére, a tűzvédelmi mérnöki szakma és szervezeteinek megteremtésében végzett kiemelkedő munkája elismeréséként elnöki tárgyjutalmat adott át Mészáros Jánosnak a mai lakiteleki szakmai napon, amit a helyszínen, illetve online többen követtek. A szakma által csak „Mésziként” ismert és szeretett szakember elismerését Reiner Róbert vette át.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30