Híreink

Jogszabályjegyzék 2016. I. negyedév + frissített Szakmai jogtár

2016. április 13.

Jogszabályjegyzék 2016. I. negyedév + frissített Szakmai jogtár Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő összeállításában közöljük „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő 2016. I. negyedévben megjelent jogszabályok”-at tartalmazó jogszabályjegyzéket, valamint a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  Létesítményi Tűzoltóságok Szakmai Napja Komáromban

2016. április 12.

Létesítményi Tűzoltóságok Szakmai Napja Komáromban A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége, a MTSZ létesítményi tagozata éves küldöttközgyűléssel egybekötött Szakmai napot rendez 2016. április 27-28-án. A szakmai napra szóló meghívót, jelentkezési lapot és a programot tesszük közzé.

Részletek  Beavatkozási útvonalak – nemzetközi konferencia Szlovéniában

2016. április 12.

Beavatkozási útvonalak – nemzetközi konferencia Szlovéniában Részben EU-s forrásból finanszírozott projekt keretében került sor 2016. április 4-5-én a "Beavatkozási útvonalak" című nemzetközi konferenciára a szlovéniai Ig városában. A hazai gyakorlatról Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke tartott előadást.

Részletek  Szabványfrissítés

2016. április 11.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhető az elmúlt negyedévben a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azokat, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni. Szabályozás rovatunkban a jogszabályok és a szabványok kiadását követhetik nyomon.

Részletek  CONSTRUMA 2016 – új lendület az építőiparnak

2016. április 11.

CONSTRUMA 2016 – új lendület az építőiparnak Minden eddiginél több látogató kereste fel a 35. Construma-t, Magyarország és a régió legjelentősebb építőipari és otthonteremtési kiállítását. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban április 6-10. között több mint 19 ezer négyzetméteren 15 ország 584 kiállítójával találkozhattak a látogatók. Az öt nap alatt több mint 55 ezren tekintették meg a kiállítást. Az első három nap a szakmáé, az utolsó kettő a közönségé volt. A növekvő érdeklődést jelzi, hogy a szakmai napokra a tavalyinál hatezerrel többen látogattak el.

Részletek  Otthon melege – családi házak

2016. április 11.

Otthon melege – családi házak A Construma-n jelentették be, hogy a tárca, az Otthon Melege program hatodik elemeként a családi házak energetikai célú felújítására ír ki pályázatot. Ennek keretében 2016. július 1-jétől 5 milliárd forint keretösszeggel induló vissza nem térítendő támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására.

Részletek  III. Ventor – Minimax Beépített Oltóberendezés Konferencia: Beépített oltóberendezések korszerű alkalmazásai

2016. április 07.

III. Ventor – Minimax Beépített Oltóberendezés Konferencia: Beépített oltóberendezések korszerű alkalmazásai A tűzvédelmi tervezők mellett a beépített tűzoltó és tűzjelző berendezésekkel foglalkozó (telepítő, karbantartó, fejlesztő) szakemberek számára ígér hasznos információkat a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara szervezésében 2016. május 31-én, Tatabányán az EDUTUS Főiskola A épület földszinti nagyelőadójában tervezett konferencia. Az MMK-nál tűzvédelmi szakterületen bejegyzett szakmagyakorlók részére kötelező konferencia programját és jelentkezési lapját adjuk közre.

Részletek  Tűzoltó arcképek sorozat elé

2016. április 06.

Tűzoltó arcképek sorozat elé Múzeumi munkám során sok-sok érdekes dokumentummal, írással, könyvvel találkoztam. A híres tűzoltók munkásságát egy helyi kiadvány taglalja*, azt megismerheti bárki - az olvasó, kutató, stb. – az ő tűzoltói működésük kutatása nem volt célom – írja szerzőnk bevezetőjében, amellyel egy négy részes sorozatot indítunk útnak, s lépünk ezzel a nagy elődök nyomdokaiba.

Részletek  Védelem Tudomány – rövidesen olvasható az új e-folyóirat első száma

2016. április 05.

Védelem Tudomány – rövidesen olvasható az új e-folyóirat első száma Védelem Tudomány címmel egy olyan elektronikus folyóiratot indítottunk útjára 2016. március végén, amely a katasztrófavédelem gyűjtőnév alatti területek tudományos eredményeinek közzétételére és ezek ösztönzésére vállalkozik. Az első számban is tetten érhető ez a törekvés, hisz rovataiban minden részterület fiatal alkotók eredményeivel jelenik meg. Tizenegy tanulmány vaskos kötetben – ez az első szám, amit profi szakemberek figyelmébe ajánlunk.

Részletek  Védelem Tudomány – szerkesztőbizottság-elnöki köszöntő

2016. április 04.

Védelem Tudomány – szerkesztőbizottság-elnöki köszöntő „Elmélet nélkül a gyakorlat csak a szokás ereje által irányított rutinmunka.” (Pasteur)

Részletek  Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben – konferencia Pécelen

2016. április 03.

Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben – konferencia Pécelen Az elmélet és a gyakorlat találkozása, így jellemezhetnénk az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség közös konferenciáját, amelyre 2016. április 13-án a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Péceli színháztermében kerül sorra. Az épületben és a szabadtéren rendezett kiállításon pedig a konferencián bemutatott új fejlesztések láthatók.

Részletek  Gázvezeték sérüléssel járó káresetek mentő tűzvédelmi, hatóság és büntetőjogi összefüggései

2016. március 29.

Gázvezeték sérüléssel járó káresetek mentő tűzvédelmi, hatóság és büntetőjogi összefüggései A 2015. évi Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton Dr. Bakos Gyula tű. ezredes, tűzoltósági felügyelő (FKI Dél Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség) a gázvezetékek sérüléseivel kapcsolatos hatósági kérdéseket dolgozta fel a közterületen előforduló káreseteket és az ingatlanon végzett munkálatokat is vizsgálva. Megállapítása szerint a munkavégzés közben előforduló eseteknél kizárólag a gondatlanság fordult elő. Ezek szankcionálására tesz önálló javaslatot. A dolgozatot közöljük.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30