Híreink

Boldog karácsonyt!

2018. december 20.

Boldog karácsonyt! Az „Útmutató a karácsonyhoz” – „Guidelines for Christmas” – című MSZ 12.24-25-26 számú szabvány közreadásával kíván minden kedves olvasójának és szerzőnek kellemes karácsonyi ünnepeket a Védelem Online szerkesztősége!

Részletek  A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszűntetése III.

2018. december 19.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszűntetése III. Szerzőnk cikke első két részében foglalkozott a téves jelzések megszüntetésének módjaival, ismertette a téves jelzésszűrési eljárások típusait. Majd részletesen elemezte, hogy a tűzvédelmi hatóság mely fázisokban avatkozhat be hatékonyan, alkalmazva a hatályos jogszabályokban rögzítetteket, illetve áttekintettük az egyes szereplők feladatait. A harmadik részt közöljük.

Részletek  Tudományos Diákköri Konferencia – Katasztrófavédelmi eredmények

2018. december 18.

Tudományos Diákköri Konferencia – Katasztrófavédelmi eredmények A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciáján a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói iparbiztonsági, katasztrófavédelmi műveleti, valamint tűzvédelmi és mentésirányítási tagozatban, összesen tizenhét pályamunkában mutatkoztak be írásban, majd szóban is előadva kutatásaik eredményeit. A tagozatonkénti helyezéseket közöljük, mutatva a szakmai közösség előtt a leendő szakemberek teljesítményeit.

Részletek  Tűzvédelmi szakmérnöki képzés

2018. december 17.

Tűzvédelmi szakmérnöki képzés A BME Épületgépészeti és Épületenergetikai Tanszéke valamint Épületszerkezettani Tanszéke tűzvédelmi tervezési szakmérnöki képzést indít 2019. februári kezdéssel. A képzésen kifejezetten az épülettervezéshez szükséges tűzvédelmi ismereteket oktatják, a korábbi tapasztalatok alapján jelentősen továbbfejlesztett tematikával. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a képzés egyre hangsúlyosabb részét képezi a tűzszimuláció és a kiürítési szimuláció, illetve ezek együttes alkalmazása és integrálása a tűzvédelmi tervezésbe.

Részletek  Rosenbauer hibrid gépjárműfecskendő Berlinnek

2018. december 17.

Rosenbauer hibrid gépjárműfecskendő Berlinnek Az elektromobilitás már a kapukat döngeti! A Rosenbauer németországi leányvállalata, valamint a berlini tűzoltóság együttműködési megállapodást írtak alá, melynek célja egy hibrid tűzoltóautó kifejlesztése a következő két évben. Az „innovációs partnerség” eredményeként az „eLHF” – elektromos tűzoltó és műszaki mentőszer – projektben megvalósított tűzoltó járművet a berlini tűzoltóság átveszi és szolgálatba állítja.

Részletek  Decemberi szabványváltozások – Mit hozott a Mikulás?

2018. december 14.

Decemberi szabványváltozások – Mit hozott a Mikulás? 2018. december 1-jén 158 szabvány változott. 129 db új nemzeti szabvány és 20 magyar nyelvű szabvány jelent meg, 5 szabványt visszavontak, négyet helyesbítettek. Nyolc szakterületünket érintő szabványra hívjuk fel a figyelmet. Megújultak a pontszerű hő- és füstérzékelők előírásai, valamint a tűzoltói védőruházat fiziológiai hatásainak mérése és a légzésvédők követelményei. A födémek és tetők tűzállósági vizsgálata magyarul is elérhető.

Részletek  Szakmai Nap a FER-nél – 200 m2 tűzfelület oltása

2018. december 12.

Szakmai Nap a FER-nél – 200 m2 tűzfelület oltása Százhalombattán, a FER tűzoltóság oktatótermében és gyakorlópályáján 2018. december 6-án egy több tekintetben rendhagyó szakmai napot tartottak. A nap fő attrakciója a lengyel Telestó cég által kifejlesztett és Balatonföldváron bemutatott alacsonynyomású vízköd oltási technológia volt. Itt a FER szakemberei komoly tűzpróbának vetették alá az eszközöket. Többek között, 200 négyzetméteres tűzfelület oltása volt az egyik feladatelem.

Részletek  Könnyű fémek – nehéz tüzek?

2018. december 07.

Könnyű fémek – nehéz tüzek? A könnyűfémeket – lítium, magnézium, alumínium – széles körben használják, de mostanság, a „high-tech fémek”, mint a titán és cikrkónium előtérbe kerülésével derült ki, hogy nagyon veszélyesek tudnak lenni. Ezek a hadiiparból bekerültek a mindennapjainkba. Ezért talán érdemes rápillantani egy 1982-es hajókatasztrófára, a brit HMS Sheffield hadihajó tüzére, amelyet a nagy mennyiségű könnyűfém égése miatt nem sikerült eloltani.

Részletek  Egy francia tűzoltóság különös élete

2018. december 06.

Egy francia tűzoltóság különös élete Kivel nem akar találkozni az ember, ha külföldre megy? Hogyan működik egy francia falusi tűzoltóság a nekünk távoli Bretange-ban? Hogyan működnek, milyen felszerelései vannak, mennyit vonulnak, hogyan riasztják őket és hogyan dolgoznak egy kétezer lakosú település önkéntes tűzoltói az atlanti óceán közelében? Ezekre a kérdésekre találnak választ „kiküldött” tudósítónk beszámolójából.

Részletek  Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop előadásai

2018. december 05.

Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop előadásai Ahogy arról már beszámoltunk az Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshopot 2018 november 9-én a BME, Hidak és Szerkezetek Tanszékén tartották. A Dr. Jármai Károly egyetemi tanár által szervezett konferencia és a célja három szakmai kör: a hatóság (Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség), a cégek és az egyetemek, kutató intézetek szakembergárdájának összekapcsolása volt. A prezentációkat tesszük közzé.

Részletek  Fémtűz-oltási gyakorlat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárában

2018. december 03.

Fémtűz-oltási gyakorlat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárában A fémtüzek oltása rendszerint a speciális vegyi üzemekben előforduló feladat. Ez ma is így van azonban az elektromos járművek és az újfajta akkumulátorok térhódítása felülírja az eddigi tudásunkat. A napi gyakorlatban is egyre többször szembesülhetünk velük. Ezért a helyi gyakorlaton túlmutató jelentősége van a Richter Gedeon dorogi Vegyészeti Gyárában tartott oktatásnak és tűzoltási gyakorlatnak. Mit, mivel, hogyan oltottak?

Részletek  A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése II.

2018. november 29.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése II. Cikkünk első részében bemutattuk a beépített tűzjelző berendezések téves jelzéseinek megelőzési, megszüntetési lehetőségeit. A téves jelzések problémája régi, a jogszabályi kötelezés és a téves vonulások miatt került jobban a tűzvédelmi hatóság látókörébe. Régebben a téves jelzések megszűntetése döntően a beépített tűzjelző berendezést karbantartókra hárult. A megvalósítás általában anyagi okok miatt ott akadt el.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30