Híreink

Mi olvasható a Védelem júniusi számában?

2018. május 15.

Mi olvasható a Védelem júniusi számában? Fő témáink az épületek kiürítésének tervezési kérdései és a szabadtéri fesztiválok, s más nézőpontból folytatjuk a téves jelzések csökkentésének vizsgálatát. Közben a lap 22 cikke sokszínűséget tükröz: porrobbanás, szárazépítés, CO-érzékelők, homlokzatok hőszigetelése, tűzvizsgálat, gyakorlattervezés, Commend – Kommunikáció, ipari gyorsbeavatkozó, vágószerszámok, Construma, felfújható mentőeszközök, rákbetegség és a Római Birodalom tűzoltósága.

Részletek  Szerdán kezdődik a RETTmobil 2018

2018. május 14.

Szerdán kezdődik a RETTmobil 2018 A műszaki mentésre és a mobilitásra (RETTung und MOBILität) egyre nagyobb hangsúly kerül a tűzoltói beavatkozások során. A 2018. május 16–18-án a németországi Fuldában zajló RETTmobil tűzoltói- és mentéstechnikai kiállítás erre fókuszál: 70 ezer négyzetméteren, 20 csarnokban, 20 nemzet 540 kiállítójával. A kiállítás mellett, bemutatók, előadások és speciális témacsoportok várják a szakmai közönséget.

Részletek  Az elektronikus ügyintézés szabályai

2018. május 14.

Az elektronikus ügyintézés szabályai Egyre inkább az elektronikus ügyintézés lép minden egyéb helyébe. A 2016-ban megjelent rendeletet, a 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet az elektronikus ügyintézés részletszabályairól módosította a helyi közszolgáltatás információs rendszerről szóló 73/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet. A módosított rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövegére hívjuk fel a figyelmet, de egyben – a gyakorlott alkalmazók részére – módosító rendelet linkjét is közöljük.

Részletek  V. Ventor – Minimax Beépített Oltóberendezés Konferencia

2018. május 13.

V. Ventor – Minimax Beépített Oltóberendezés Konferencia A beépített oltóberendezés tervezés közigazgatási környezetének változása, valamint korszerű alkalmazásai alcímmel bemutatja: a tervezőket érintő szabályozási környezet aktuális helyzetét, a tűzvédelmi mérnökképzésben várható változásokat, a korszerű tervezési és alkalmazási megoldásokat. Június 6-án elsősorban az oltóberendezés tervezőket várják, akik számára egyben (TUO jogosultsággal bejegyzettek) kötelező szakmai továbbképzés is.

Részletek  Száz építész tűzvédelmi szakértő a továbbképzésen

2018. május 09.

Száz építész tűzvédelmi szakértő a továbbképzésen Mintegy százan vettek részt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által május 7-8-án Balatonföldváron, a Hotel Jogarban tartott építész tűzvédelmi szakértői továbbképzésen. A továbbképzésen a szakemberek megismerkedhettek az OTSZ tervezett változásainak fő irányaival és a közelmúltban bekövetkezett jogszabályváltozásokkal, valamint a tűzvédelmi szakértői munkát érintő adminisztrációs, illetve a gyakorlati feladatokkal foglalkoztak.

Részletek  A MTSZ és a TMKE tevékenysége Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt

2018. május 08.

A MTSZ és a TMKE tevékenysége Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt Budapesten, április 23-án tartott ülésén három fő témát tárgyalt a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület. A Magyar Tűzoltó Szövetség előterjesztését az eddigi tevékenységéről és a jövőben tervezett feladataikról, a polgári védelmi szakterület KEHOP pályázatáról szóló tájékoztatót és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének 2001. évi alapítása óta végzett tevékenységéről szóló beszámolóját.

Részletek  Légrugózású ülések akadályozzák a mentést?

2018. május 07.

Légrugózású ülések akadályozzák a mentést? A közúton egyre többféle tehergépjárművel találkozhatnak a mentést végző tűzoltók. Nem szokványos feladatot jelenthet, ha egy teherautó vezetője a légrugózású ülés miatt szorul be a sérült járműbe. Az elektro-pneumatikus működésű ülésekkel felszerelt tehergépjárművek baleseteinél történő beavatkozási lehetőségeket vesszük szemügyre. Mit lehet tenni a mentés során? Milyen sorrendben? Mit tudnak az ilyen ülések?

Részletek  Létesítményi tűzoltóságok – 820 vonulás

2018. május 06.

Létesítményi tűzoltóságok – 820 vonulás A létesítményi tűzoltóságok a hazai tűzvédelem fontos pillérei, számukban változás nem történt a 2017. évben, így továbbra is 66 LTP működik Magyarországon, melyek közül 13 főfoglalkozású LTP-ként, 53 pedig alkalomszerűen igénybe vehető LTP-ként működik. Az elmúlt évben 820 káresethez vonultak, ami számszerűen is magas, de a legnagyobb értéke a gyors és speciális beavatkozás képessége. Az általuk védett létesítmények a hazai ipar gerincét adják.

Részletek  Mentő tűzvédelem – a műszaki mentések alakulása 2017-ben

2018. május 02.

Mentő tűzvédelem – a műszaki mentések alakulása 2017-ben Az elmúlt évben a tűzoltóságok 77.965 esetben vonultak káreseményhez, ezek közül 36 693 műszaki mentés, 25 773 tűzeset volt. Ez megegyezik az elmúlt években kialakult arányoknak, nevezetesen, hogy a műszaki mentések száma meghaladja a tűzesetekét. Az idei évi emelkedés döntően a szabadterületen bekövetkezett tűzesetek, és viharkároknál végzett valamint a technikai jellegű beavatkozásoknak köszönhető.

Részletek  Szerelt falszerkezet homlokzati tűzterjedés vizsgálata és tapasztalatai

2018. május 01.

Szerelt falszerkezet homlokzati tűzterjedés vizsgálata és tapasztalatai 2017. július 17-én és augusztus 15-én került sor, az ÉMI szentendrei telepén a Kigspan IPN hőszigetelő maggal szerelt falszerkezetének homlokzati tűzterjedési vizsgálatára. Ilyen szerkezet vizsgálatára Magyarországon először került sor. Mit tapasztaltak az álló és a vízszintes elhelyezésű falpaneles szendvicspanel homlokzat vizsgálata után a bontást végző szakemberek? Milyen elváltozások történtek a panelek belsejében? Ez izgatta a sikeres vizsgálat után a legjobban az érdeklődőket.

Részletek  Construma – díjazott ventillátor

2018. április 27.

Construma – díjazott ventillátor Sikerrel zárult a CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítás a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A magyar építőipar lendülete a itt is érezhető volt: a szakma és a nagyközönség megtöltötte az 5 pavilont és a bruttó 44 ezer négyzetméternyi kiállítói területet. Számos konferenciát, köztük a Rockwool Tűzvédelmi konferenciát és több szakmai versenyt is rendeztek a kiállítás idején. A hét nagydíjas termék közül egy ventillátort mutatunk be.

Részletek  CTIF Önkéntes Bizottságának ülése Párizsban

2018. április 26.

CTIF Önkéntes Bizottságának ülése Párizsban Március 12-14 között tizenegy ország képviselőinek részvételével ülésezett a CTIF Önkéntes Bizottsága. Az ülés fő témája az önkéntes tűzoltóságok részvétele a nemzetközi katasztrófák elhárításában, valamint a munkaidőre vonatkozó EU irányelve. Hazánkat Varga Ferenc tű. ddtb. fővárosi katasztrófavédelmi igazgató és Kelemen Zsolt MTSZ alelnök képviselte. A megvitatott jogi kérdések később befolyásolhatják a tagországok tűzoltóságainak munkaszervezési gyakorlatát.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30