Híreink

Dräger X-am® 8000 – az innovatív gázdetektor

2018. július 24.

Dräger X-am®  8000 – az innovatív gázdetektor A Dräger mérnökei a műszer tervezésekor a könnyű működtetés és a hatékony mérés követelményeit emelték figyelmük központjába, amit a felhasználók igényein teszteltek. Az eredmény az iparági követelményeket messze kielégítő, egyszerűen és könnyen végezhető felderítés, szivárgáskeresés vagy veszélyes környezetbe lépés előtti mérés.

Részletek  Akkumulátorok töltése – hidrogén koncentráció egy nagylégterű csarnokban

2018. július 24.

Akkumulátorok töltése – hidrogén koncentráció egy nagylégterű csarnokban Mi történik az akkumulátor töltésekor? Mekkora az akkumulátorcellák közvetlen környezetének robbanásveszélyes tere? Szerzőnk egy nagylégterű csarnokban a targonca akkumulátorok töltése során keletkezett és mért hidrogén koncentrációt elemzi, egyben összegzi a tapasztaltakat.

Részletek  Új könyv – 70 éves a KOK

2018. július 23.

Új könyv – 70 éves a KOK A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története címmel készült könyv végigvezeti az olvasót a hazai tűzoltóképzés történetén. Betekintést enged az 1870-es évektől induló előzményekbe, majd bemutatja az állami tűzoltóság megalakulásától napjainkig zajló képzési folyamatot. Egy szelet történelem, a képzési tervek, tantervek változásai az idők folyamán. Kiváló szakmai olvasmány, amelyet részletekben közlünk.

Részletek  Új Rosenbauer tűzoltósisak-összeszerelő üzem

2018. július 19.

Új Rosenbauer tűzoltósisak-összeszerelő üzem  A tűzoltóságok egyre inkább a mai kor kihívásainak megfelelő védősisakot választanak. Világszerte hétszázezer darab korszerű Rosenbauer Heros tűzoltó sisak védi a tűzoltókat, most, az eddigi két összeszerelő üzem mellé egy újabb, tűzoltósisakokat összeszerelő üzemet nyitott meg a Rosenbauer Felső-Ausztriában. A létesítmény kapacitása mintegy 100 ezer sisak évente.

Részletek  Jogszabályjegyzék és szakmai jogtár – ilyen még nem volt!

2018. július 18.

Jogszabályjegyzék és szakmai jogtár – ilyen még nem volt! Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő kollégánk összeállításában tizennyolc éve minden negyedévben közöljük „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő az adott negyedévben megjelent jogszabályokat" tartalmazó jogszabályjegyzéket, és a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló aktualizált Szakmai jogtárt. 2018 első félévében ilyen jogszabályt nem találtunk!

Részletek  Júliusi szabványváltozások – álmennyezetek, ajtók tűzállósági vizsgálata

2018. július 17.

Júliusi szabványváltozások – álmennyezetek, ajtók tűzállósági vizsgálata Bár 2018. július 1-jén 219 szabvány változott – ebből 123 db új nemzeti és 13 db magyar nyelvű szabvány jelent meg, 5 db nemzeti szabvány visszavonására került sor és 14 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé a Magyar Szabványügyi Testület – mégis mindössze két építészeti tűzvédelmi szabványt találtunk a listán, amelyre feltétlenül fel kell hívni a szakemberek figyelmét.

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek – Villamos TvMI

2018. július 16.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – Villamos TvMI Immár 502 oldalas a szakértők kézikönyve! Legutóbb március 8-án frissítettük Veresné Rauscher Judit összeállítását, amelyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2018. július 2-től hatályos a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemről szóló TVMI is része lett a „bibliának”.

Részletek  Készenlétben az első európai elektromos tűzoltó gépjármű

2018. július 13.

Készenlétben az első európai elektromos tűzoltó gépjármű  A Linz AG intézményi tűzoltóságán áll szolgálatba Európa első, jól felszerelt, teljesen elektromos hajtású tűzoltó gépjárműve.A Rosenbauer, a Kreisel Electric és a Linz AG együttműködéséből született jármű egy átalakított, Mercedes Sprinter alvázra épülő KLF-L dobozos felépítménnyel, 86 kWh teljesítménnyel, gyorstöltési funkcióval.

Részletek  Akkumulátor, töltés – az akkumulátorcellák robbanásveszélyes térsége

2018. július 12.

Akkumulátor, töltés – az akkumulátorcellák robbanásveszélyes térsége Egyre több helyen alkalmazunk akkumulátort. Mi történik az akkumulátor töltésekor? Robbanásveszélyes-e a töltés? Mekkora az akkumulátorcellák közvetlen környezetének robbanásveszélyes tere? Szerzőnk különböző példákon és letöltési módokon keresztül mutatja be a számítás menetét. A tanulmány harmadik része is elérhető.

Részletek  Akkumulátor, töltés – a szükséges légcsere számítása

2018. július 11.

Akkumulátor, töltés – a szükséges légcsere számítása Egyre több helyen alkalmazunk akkumulátort. Mi történik az akkumulátor töltésekor? Robbanásveszélyes-e a töltés? Hogyan kell a töltéshez szükséges légcserét számítani? Szerzőnk egy példán mutatja be a számítás menetét, két szabvány szerinti számítási módszer összehasonlításával, valamint a tűzmegelőzéshez ad támpontokat.

Részletek  A lángérzékelők üzembe helyezése és karbantartása

2018. július 09.

A lángérzékelők üzembe helyezése és karbantartása A lángérzékelők karbantartásakor és az üzembe helyezésükkor elvégzendő feladatok nagyjából azonosak, azzal a különbséggel, hogy üzembe helyezéskor még biztosan tiszták a lángérzékelők optikai felületei (ablak, lencse), és érzékenységük is a gyári beállításoknak és adatoknak megfelelő. Ugyanez már nem tételezhető fel természetesen, akár egy fél évvel később elvégzett felülvizsgálat, karbantartás során sem. Mi a különbség és miben azonos a feladat?

Részletek  Konténerek alkalmazása – segítség a kockázati besoroláshoz

2018. július 06.

Konténerek alkalmazása – segítség a kockázati besoroláshoz A szakértői gyakorlatban számos kérdés felmerül. így a konténerekkel kapcsolatban is. Általában a tűzvédelmi dokumentáció készítéséért felelős személy határozza meg a kockázati osztályt. Ki határozza meg azokban az esetekben, amikor tervezőt nem vonnak be? Tipikusan ilyenek a különféle konténerek, amelyeket akár tűztávolságon belül is elhelyeznek egy üzemépület mellett. A kérdésre a válaszokat dr. Gombik Károly gyűjtötte össze.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30