Híreink

OTSZ szakértőknek – frissítés

2020. február 12.

OTSZ szakértőknek – frissítés A BM OKF 2020. február 11-én a "Szempontok berendezési tárgyak, bútorok, stb. közlekedőn, folyosón való elhelyezésének tűzvédelmi értékeléséhez" néven tájékoztatót adott ki, ami az OTSZ 194. § (1) és 205. § (3) bekezdéséhez let beillesztve. Ezzel az újabb kiegészítéssel adjuk közre szakértőknek szóló kézikönyvet Veresné Rauscher Judit összeállításában. 727 oldal szabályozás egyben.

Részletek  Tűzoltóságok – 907 helyről érkezik a segítség

2020. február 12.

Tűzoltóságok – 907 helyről érkezik a segítség Az elmúlt években folyamatosan növekedett az eddig kevésbé ellátott területeken a beavatkozásra képes tűzoltóságok száma, szakzsargonban a diszlokáció révén közelebb kerültek a tűzoltóságok a káresetekhez, ami kevesebb vonulási időt és gyorsabb beavatkozást eredményez. Lássuk, hogyan alakultak a számok 2019-ben.

Részletek  Szakmai kincsesláda: 30 éves vizsgálat a BS-ről – A tűzjelzés és tűzoltás műszaki feltételei

2020. február 11.

Szakmai kincsesláda: 30 éves vizsgálat a BS-ről – A tűzjelzés és tűzoltás műszaki feltételei A Budapest Sportcsarnokról tíz évvel a tűzeset előtt készült egy a létesítmény tűzvédelmi helyzetét felmérő tanulmány. A Bán Lajos, Mészáros János és Dr. Héra Attila által készített munka szinte látnoki előrejelzéseket fogalmazott meg: most a tűzjelzés és a tűzoltás műszaki feltételeiről szóló, még sehol sem közölt szakmai csemegét tesszük közzé a szerzők hozzájárulásával.

Részletek  20 éve történt: BS tűz – A tűzvizsgáló megállapításai

2020. február 10.

20 éve történt: BS tűz – A tűzvizsgáló megállapításai Hol és mitől keletkezett s Budapest Sportcsarnok tüze? Mi történt 1999. december 14.-én éjszaka a karácsonyi vásár zárása után? Nem mindennapi feladatot kellett megoldani a 10 fős vizsgálati bizottságnak. Különösen érdekes a 30 évvel korábbi – általunk most közzétenni tervezett – a Budapest Sportcsarnok helyzetét elemző tanulmánnyal párhuzamosan olvasni.

Részletek  Negyvenötezer hordó whiskey égett el – nem oltották

2020. február 10.

Negyvenötezer hordó whiskey égett el – nem oltották Az USA-ban egy tűzben leégett a Jim Beam egyik raktára a Kentucky államban lévő Frankfortban, ahol 45 ezer hordó bourbon whiskey semmisült meg, miközben a tűzoltók nem oltották a tüzet, bár négy megyéből rendeltek ki egységeket. Mi történt és miért?

Részletek  Röntgendiagnosztikai eszköz a Baumittól

2020. február 07.

Röntgendiagnosztikai eszköz a Baumittól A szakterületünkön hőszigetelő rendszereivel kitűnő Baumit több, mint egymillió forint értékű berendezéssel támogatta a Vaszary Kolos Kórház dorogi röntgen szakrendelését. A társadalmi felelősségvállalási programja részeként olvashattunk már műemlék épületek renoválásáról, oktatási intézmények felújításáról, illetve az Év Homlokzata építészeti pályázatról szóló hírt.

Részletek  Bizonyosság a tűzvizsgálatban IV. – Nevesített bizonyítási eszközök

2020. február 07.

Bizonyosság a tűzvizsgálatban IV. – Nevesített bizonyítási eszközök A tűzvizsgálat számára hiánypótló munka látott napvilágot. Nagy László Zoltán igazságügyi tűzvizsgálati szakértő a Kúria Büntető – Közigazgatási - Munkaügyi és Polgári Kollégiumai útján delegált Joggyakorlat-Elemző Csoport által 2017. évben készített tanulmányait, amelyek az ítéleti bizonyosság elméleti és gyakorlati kérdéseit elemzik, szerkesztett változatban adja közre, az értekezésben foglaltak tűzvizsgálati szempontú adaptálása érdekében. A negyedik rész következik.

Részletek  INTERSCHUTZ kiállítás 2020. június 15–20 – Merre tart a világ és a tűzoltóság?

2020. február 05.

INTERSCHUTZ kiállítás 2020. június 15–20 – Merre tart a világ és a tűzoltóság? Mit jelent a jövőbeli 5G mobilkommunikációs szabvány a biztonsági szervezetek számára? Hogyan támogathatja a robotika, a szenzorok és a geoinformációs rendszerek a gyakorlatokat és a bevetéseket? Hogy néznek ki egy intelligens város irányítóközpontjai? És egyáltalán: bízzunk az adatokban? Hannoverben ismét a világ figyelmét kérik 2020. június 15–20. között, és úgy tűnik forró témákkal készülnek.

Részletek  Szakmai kincsesláda: 30 éves vizsgálat a BS-ről – Létesítési és műszaki előírások

2020. február 04.

Szakmai kincsesláda: 30 éves vizsgálat a BS-ről – Létesítési és műszaki előírások A Budapest Sportcsarnokról tíz évvel a tűzeset előtt készült egy a létesítmény tűzvédelmi helyzetét felmérő tanulmány. A Bán Lajos, Mészáros János és Dr. Héra Attila által készített munka szinte látnoki előrejelzéseket fogalmazott meg: a teljes felszín fölötti rész egy tűzszakasz, a tetőszerkezet beomlása rövid idő alatt megtörténhet. Ezt az eddig még sehol sem közölt szakmai csemegét tesszük közzé a szerzők hozzájárulásával.

Részletek  XX. Dr. Balogh Imre emlékpályázat – 2020

2020. február 03.

XX. Dr. Balogh Imre emlékpályázat – 2020 Immár 20. alkalommal hirdeti meg a BM OKF főigazgatója a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot, amelyre – ahogyan eddig is – a tűzvédelem fejlődését előremozdító dolgozatokat várnak május 8-ig. A Védelem Online ismét figyelemmel kíséri a pályázat eredményeit. Terveink szerint a legjobb eredményt elért szakmunkákat ismét közzétesszük tanulmánytárunkban.

Részletek  Technológiák tűzvédelme beépített eszközökkel – komplex szemlélettel

2020. január 31.

Technológiák tűzvédelme beépített eszközökkel – komplex szemlélettel Ha általában az épület tűzvédelmi tervezésére azt mondjuk, hogy a kezdetektől komplex szemléletet és megoldásokat igényel, ez a technológiák védelmére, másként, de fokozottan igaz. Ugyanis amíg az építmények védelménél elsősorban az élet és az épített infrastruktúra védelme a feladat, addig a technológiák védelménél az üzletmenet folyamatosságának fenntartása is elsőrendű cél.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2020/1. száma

2020. január 30.

Megjelent a Védelem Tudomány 2020/1. száma A Védelem Tudomány című e-folyóirat 2020/1. száma 12 tanulmányt tartalmaz. Tűzvizsgálat, wild-urban tűzveszély, tűzoltóvízforrások hozzáférhetősége, textíliák éghetősége, adatközpontok tűzbiztonsága, panelépültek, szélsőséges időjárás, LNG terminál fejlesztés, árvízvédelem, nukleáris biztonsági kultúra – mindez 191 oldalon az idei első számban, amit ajánlunk figyelmükbe.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30