Híreink

A Dr. Balogh Imre emlékpályázat díjazott alkotásai 2018-ban

2018. június 14.

A Dr. Balogh Imre emlékpályázat díjazott alkotásai 2018-ban Dr. Balogh Imre özvegye felajánlása alapján – immár 18. alkalommal – minden évben kiírják a róla elnevezett emlékpályázatot. A pályázat a szakterület fejlődését szolgáló kutatásokra fókuszál, hisz a névadó minisztériumi vezetőként a tűzvédelem felelőseként, szakmájával szemben rendkívüli elhivatottsággal viseltetett. Az idei évben rendhagyó módon két kollégát is elismerésre méltónak talált a bíráló bizottság. Az átadó ünnepségre június 8-án került sor.

Részletek  MABISZ ajánlás – az építési területek tűz- és baleseti kockázatának csökkentésére

2018. június 13.

MABISZ ajánlás – az építési területek tűz- és baleseti kockázatának csökkentésére MABISZ Vagyontagozat Ipari-Technikai Biztosítási Bizottsága, 2018. június 4-én, a mobil vezeték nélküli tűzérzékelő-, jelző- és riasztó eszközök alkalmazásával kapcsolatos ajánlást adott ki. Ebben a Magyar Biztosítók Szövetsége javasolja az építkezéseken használható, többutas jelátvitellel működő hálózatos rendszerek alkalmazásával biztosítani a megfelelő megoldást a kézi tűzjelzésre és az azonnali hang-fényjelzős riasztásra a teljes építkezési területen.

Részletek  IV. Tűzesetek vizsgálata konferencia – fókuszban a járműtüzek

2018. június 13.

IV. Tűzesetek vizsgálata konferencia – fókuszban a járműtüzek A IV. Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferenciát 2018. június 28-án Kecskeméten rendezik. A rendezvény célja a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatok feldolgozása a vizsgálat módszertanának, illetve a tűzoltás és tűzmegelőzés fejlesztése érdekében. Országos tapasztalatok, autóbuszok, vasúti járművek tűzesetei, esettanulmányok, tűz szimulációk, a jövő járműveinek kihívásai, beépített oltórendszerek a járművekben. A programot tesszük közzé.

Részletek  Július 1-től hatályos – Szakértői tevékenység az új Be-ben

2018. június 12.

Július 1-től hatályos – Szakértői tevékenység az új Be-ben 2018. július 1-jén lép hatályba a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. Törvény, amely jelentős mértékben befolyásolja, többek között a tűzvédelmi, tűzvizsgálati szakértői tevékenységet is. Mit tartalmaznak az új előírások? Mit tartalmaz a törvény általános indokolása? Milyen magyarázatot fűz az egyes paragrafusokhoz a törvényalkotó? Ezekre a kérdésekre ad választ, Dr. Gombik Károly által, a szakértők számra összeállított segédlet.

Részletek  I4F rendszer - új alapokra helyezheti a légi tűzoltást

2018. június 11.

I4F rendszer - új alapokra helyezheti a légi tűzoltást Az oltás metodikájában, hatékonyságában, biztonságában is új alapokra helyezheti a légi tűzoltást a sikeresen lezárult az I4F – Instant Foam for Fighting Forest Fires Horizont 2020 SME Instrument Fázis 2 projektje. A projektet két magyar KKV, az R-Fire Kft. és a TFEX Kft. konzorciumban valósította meg, s nem kisebb célt tűztek ki, mint egy forradalmi légi tűzoltási eljárás és a hozzá tartozó oltóeszköz, valamint speciális oltóanyag kifejlesztését.

Részletek  Akkumulátor, töltés – a töltés robbanásveszélyessége

2018. június 08.

Akkumulátor, töltés – a töltés robbanásveszélyessége Egyre több helyen alkalmazunk akkumulátort. Mi történik az akkumulátor töltésekor? Robbanásveszélyes-e a töltés? Miért fontos, hogy milyen az akkumulátortöltő töltési karakterisztikája? Robbanásveszélyes-e a helyiség ahol akkumulátor van? Melyik szabványt kell alkalmazni a kérdések tisztázásakor? A tűzmegelőzéshez ad támpontokat szerzőnk.

Részletek  Építésügyi műszaki irányelv konferencia Szentendrén

2018. június 06.

Építésügyi műszaki irányelv konferencia Szentendrén A tűzvédelemben már ismert TvMI-k után, a hazai építési gyakorlat korábbi jó hagyománya után ismét lesznek építési műszaki irányelvek. Ennek érdekében a kormány ismét nevesítette a műszaki irányelvek intézményét, létrehozta az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságot (ÉMSZB), melynek feladata az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozása és elfogadása. Ezek megismertetésének első állomása a 2018. június 13-án az ÉMI szentendrei tudásközpontjában rendezett konferencia.

Részletek  Csillagrózsa, mint tűzoltó rangjelzés

2018. június 04.

Csillagrózsa, mint tűzoltó rangjelzés A Magyar Tűzoltó Szövetségben ismét napirenden van az Öltözködési Szabályzat átdolgozása, egységesítése. Ezen belül a jelzések is vita tárgyát képezik. Milyen történelmi előzményei vannak a ma is használatos rangjelzéseknek? Mivel és hogyan különböztették meg az eltérő státusú tűzoltói csoportokat a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség egységes rangjelzési szabályzatában? Hogyan élnek tovább a hagyományok? Csillag vagy rózsa?

Részletek  Közveszély okozás és a szakértői tevékenység

2018. június 01.

Közveszély okozás és a szakértői tevékenység A tűzvizsgálati, tűzvédelmi szakértői tevékenységben fontos fogalom a közveszély okozás tényállása és annak jogi megítélése, mivel az eljárások jelentős részben a szakértői megállapításokra alapozva indulnak. Hogyan alakult ez a bekövetkezett esetekben és a bírói gyakorlatban? Az ezzel összefüggő ismereteket, bírósági állásfoglalásokat és néhány ítéletet rendezett össze Dr. Gombik Károly, akinek anyagát közöljük.

Részletek  Önkéntes tűzoltó egyesületek – növekvő szerepvállalás 2017-ben

2018. május 31.

Önkéntes tűzoltó egyesületek – növekvő szerepvállalás 2017-ben 2017-ban is növekedett az önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) mentő tűzvédelmi szerepvállalása. 46-tal, 602-re emelkedett az együttműködési megállapodást kötő ÖTE-k száma. 2017-ben újabb 8 beavatkozó ÖTE indult el és végez önálló tevékenységet a vállalt területén, azonban 1 korábbi beavatkozó ÖTE (Pécs) beszüntette működését. Ezzel 39-ről 46-ra nőt a beavatkozó ÖTE-k száma, ami jelentősen hozzájárul a mentő tűzvédelmi lefedettség javításához.

Részletek  Új kihívások a környezetvédelemben – egy lehetséges válasz

2018. május 30.

Új kihívások a környezetvédelemben – egy lehetséges válasz A Rosenbauer 2016-ban mutatta be azt az elektromos tűzoltógépjárművet, amely a világ kihívásaira teljesen új választ ad. A kis ökológiai lábnyom a forgalomcsökkentett zónákba történő korlátlan belépés lehetősége a nagy metropoliszokban egyre inkább felértékelődik. Köztes megoldás a földgázzal üzemeltetett buszok, hulladékgyűjtő járművek rendszerbe állítása. Új példa a földgázzal hajtott, Allison váltós Econic járművek Stuttgartban.

Részletek  576 önkéntes tűzoltó egyesület 442 milliót nyert

2018. május 29.

576 önkéntes tűzoltó egyesület 442 milliót nyert Mint korábban jeleztük, egy hónapjuk volt az önkéntes tűzoltó egyesületeknek a 2018. évi egyesületi pályázat összeállítására és beadására. Most közzétették a pályázat eredményét is. 576 egyesület 442 millió forintot kap az idei évben öt feladatelemre: működéséhez, eszközbeszerzéshez, szertár felújításhoz, oktatáshoz-vizsgáztatáshoz, EDR rádiók beszerzéséhez. Azok pályázhattak, amelyek a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötöttek.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30