Híreink

Lakástüzek – Hatalmas tűz volt Pécsett

2022. április 08.

Lakástüzek – Hatalmas tűz volt Pécsett Az idei első negyedévben 2604 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Legutóbb április 6-án szerdára virradóra égett ki két lakás Pécsett egy 8 lakásos társasházban. A tűz a garázsban keletkezett. A hét lakó közül kettőt a tűzoltók kimentettek, őket könnyű sérülésekkel és füstmérgezés gyanújával kórházba szállították. Ők nem szerepelnek az I. negyedévi statisztikában.

Részletek  Protokolleljárások alkalmazása a tűzoltói beavatkozások során

2022. április 07.

Protokolleljárások alkalmazása a tűzoltói beavatkozások során A biztonság és hatékonyság elvárás a beavatkozásokban is. Az új technológiák megjelenésével felmerülő problémák megoldásában, segítségünkre lehetnek különböző protokoll eljárások, amelyek összegzett információk alapján tényszerűen követendő lépéseket határoznak meg, melyek betartásával elkerülhetők az esetleges hibás döntések és a gyorsaság mellett nem sérül a biztonság és hatékonyság követelménye.

Részletek  „Erdőtüzes” gépjárművek összehasonlító vizsgálata

2022. április 06.

„Erdőtüzes” gépjárművek összehasonlító vizsgálata A tűzesetek nagy része erdő- és vegetációtűz, ahol a beavatkozást főként az útviszonyok akadályozzák. A közepes és nehéz gépjárműfecskendők gyakran nem képesek a tüzet megközelíteni, ezzel elhúzódó gyalogos megközelítés válik szükségessé. Unimog U500 TLF 3000, Komondor S3, Volswagen Amarok. Milyen előnyeik és hátrányaik vannak a rendszeresített erdőtűz-specifikus gépjárműveknek?

Részletek  Tűzgátló ajtó a szabadba vagy nem?

2022. április 04.

Tűzgátló ajtó a szabadba vagy nem? Ahol rend van, ott rend van! Ennél a közösségi létesítménynél nem bíztak semmit a véletlenre, vagy a ki-be kószáló látogatókra. Sőt alapos, feliratokkal és piktogramokkal alátámasztott, mindenre kiterjedő tájékoztatást nyújtanak a vendégeknek. Ha nem értik, magukra vessenek!

Részletek  Kitüntetések és kitüntetettek 2021-ben

2022. április 04.

Kitüntetések és kitüntetettek 2021-ben Az elmúlt évben is számos kiváló munkát végző szakember kapott elismerést. Köztársasági elnöki kitüntetés, tábornoki kinevezés, Bátorságért érdemjel, Év Tűzoltója miniszteri díj, Hősies helytállásért elismerés, miniszteri emléktárgy, soron kívüli előléptetés, hogy a legfontosabbakat említsük. Az elmúlt év kiválóságait tartalmazó listát tesszük közzé honlapunkon.

Részletek  Szabványfrissítés

2022. március 31.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában közöljük a Szabványügyi Közlönyben 2022. I. negyedévben közzétett fontosabb katasztrófavédelmet, illetve tűzvédelmet érintő szabványokat. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Szimulációs programok a tűzvédelmi tervezésben

2022. március 31.

Szimulációs programok a tűzvédelmi tervezésben A „Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció” című Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 8.4:2020.01.22.) alapján nálunk is használhatók meghatározott programok. Ezekkel a szimulációs módszerekkel a tűzesemények hatásai kiszámíthatók, és füstelvezetési vagy kiürítési koncepciók származtathatók belőlük. Azonban gyakran túlértékeljük a kapott eredményeket.

Részletek  Az első fecske? – Rendészeti Integrált Központ Sopronban

2022. március 30.

Az első fecske? – Rendészeti Integrált Központ Sopronban Március 28-án, Pintér Sándor belügyminiszter részvételével, átadták a Sopron Rendészeti Integrált Központot. A tervezéstől számított tizenhat hónap elteltével birtokba is vehették új helyüket most átadott épületkomplexum hat szervezetének munkatársai. A bruttó 11,3 milliárd forint értékű állami beruházással az első olyan épület valósult meg, amely több rendvédelmi szervnek biztosít korszerű elhelyezést.

Részletek  Közösen gondolkodni Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekről

2022. március 30.

Közösen gondolkodni Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekről Ezzel a címmel rendezik 2022. április 28-29-én, Balatonföldváron a XII. TMKE Tűzvédelmi Konferenciát! A megszokottól kicsit eltérően a konferencia mindkét napja 'workshop' jelleggel tervezett, azaz lesznek rövidebb előadások a programban tervezett témakörökben és utána közös gondolkodás. A programtervet és a jelentkezési feltételeket tesszük közzé.

Részletek  FUTURA/matchbox – virtuális elképzelések, analóg kísérletek

2022. március 29.

FUTURA/matchbox – virtuális elképzelések, analóg kísérletek Klímaváltozás, demográfiai fejlődés, digitalizáció – unalomig hallhatjuk! De mi köze mindennek a tűzmegelőzéshez? Fenntartható biztonság, okos városok – újabb hókuszpókusz, vagy mégsem? Egy vezető tűzvédelmi mérnök és aktív berlini tűzoltó létrehozta a FUTURA/matchbox projektet, ahol a cél gondolkodni az új kihívásoknak megfelelő tűzvédelemről.

Részletek  Zaj- és tűzvédelem a sportcsarnokban

2022. március 28.

Zaj- és tűzvédelem a sportcsarnokban Hogyan lehet a zajvédelmet a tűzvédelemmel együtt hatékonyan megoldani, miközben a dizájn szempontjai is érvényesülnek? Egyre több ilyen komplex feladatmegoldás ad kihívást a tervezőknek. A sátoraljaújhelyi sportcsarnok tervezői jó példát mutattak erre.

Részletek  Átállás digitális nyilvántartásra: egyszerű, olcsó, kockázatmentes

2022. március 25.

Átállás digitális nyilvántartásra: egyszerű, olcsó, kockázatmentes Lehet azon vitatkozni, hogy a digitalizáció jó vagy rossz, de az elvitathatatlan, hogy mindenhol egyre inkább jelen van az életünkben. Egyre többször találkozhatnak az olvasók a tűzvédelmi nyilvántartások digitalizációs lehetőségével, ezzel kapcsolatban hoztunk néhány gyakorlati nézőpontot.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30