Híreink

Továbbképzés szakértőknek

2016. február 02.

Továbbképzés szakértőknek A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez 2016. február 23-án és 24-én Hotel Jogarban Balatonföldváron. A képzés beszámít a szakértőknek előírt órakeretbe, amelyről a résztvevők igazolást kapnak. A felhívást és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  



Miért pattog a pattogatott kukorica és mi köze ennek a tűzhöz?

2016. február 02.

Miért pattog a pattogatott kukorica és mi köze ennek a tűzhöz? Az Agromashexpo 2016 mezőgazdasági kiállításon az OMÉK-on első díjat bezsebelő Videokontroll, a szemestermény-szárítók felügyeleti rendszere alkotói, most izgalmas kísérlettel szemléltették, a kukorica szárítása során fellépő kellemetlen jelenséget, a lisztképződést, ami a mag megrepedésének és törésének a következménye. A tűzveszélyes szárítási folyamatban is jelentős megelőzési ismereteket és mérést jelenthet, hogy elkészült az eszköz, amivel ez is elkerülhető.

Részletek  



Okosodó szemestermény-szárítók – díjazott megoldás

2016. február 01.

Okosodó szemestermény-szárítók – díjazott megoldás Hívja fel a terményszárítóját mobilon és akadályozza meg a szárítótűz kialakulását! Akkár ezzel a felhívással is felér a Védelem ez évi első számában ismertetett szárítóberendezés felügyeleti rendszer, amelynek a legújabb fejlesztését a mobil applikációval bővített Videokontrollt, jeles szaktekintélyekből álló zsűri, Prémium Oklevéllel jutalmazta az AGROmashEXPO-n. Ez a megoldás már internet kapcsolaton keresztül is betekintést enged a szárítás folyamatába.

Részletek  



Épületek tűzvédelmének gazdaságossági kérdései

2016. január 29.

Épületek tűzvédelmének gazdaságossági kérdései Mibe kerül egy épület tűzvédelme? Milyen hatékonyságúak az egyes rendszerek? Megéri és milyen mértékig éri meg áldozni a tűzbiztonság növelésére? Mi legyen az aktív, a passzív rendszerek és a beavatkozó tűzoltóság együttműködése? Lehet-e aktív rendszerrel tűzgátló szerkezetet helyettesíteni? Ezek a kérdések napjainkban is komoly szakmai vitákat generálnak. Mit gondoltak erről 1990-ben – ezt olvashatják a korabeli tanulmányban.

Részletek  



Tűzeseti halálesetek és sérülések 1989-1990

2016. január 28.

Tűzeseti halálesetek és sérülések 1989-1990 A korabeli Tűzvédelmi Kutató Intézetben részletesen elemezték az 1989-1990-es évek tűzkár-statisztikai adatai alapján a tűzeseteknél bekövetkezett sérüléseket, haláleseteket. A korabeli számítástechnikai lehetőségek szerénysége ellenére, a részletes épülettűz statisztikai adatok segítségével a tűz keletkezési helyére, a veszélyeztetettek nemére, korára kiterjedő pontos adatokkal szolgálnak a dolgozatok.

Részletek  



TSZVSZ szakmai napok Lajosmizsén

2016. január 28.

TSZVSZ szakmai napok Lajosmizsén A Magyar Tűzvédelmi Szövetség Tűzoltó készülék és tűzvédelmi felszerelések tagozata 2016. február 11-12. között tagozati ülést tart a témával foglalkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv tervezet előkészítéséről. Az előadók a bizottság tagjai ismertetik az előzetes elképzeléseket, amelyeket vita követ.

Részletek  



Változások a katasztrófavédelmi képzésben

2016. január 27.

Változások a katasztrófavédelmi képzésben A módosult jogszabályi háttér, a feladatrendszer átalakulása, bővülése tette szükségessé a katasztrófavédelmi képzések megreformálását, amely változásokat indikált a megújult szervezet képzéseiben is. A szervezeti változások ugyancsak befolyásolták a rendszer kialakítását. Szerzőnk a katasztrófavédelmi képzési rendszer változásait mutatja be, amelynek során átfogó képet kapunk a katasztrófavédelem jelenlegi képzési rendszeréről.

Részletek  



Az idős és beteg emberek tűz által történő veszélyeztetése

2016. január 26.

Az idős és beteg emberek tűz által történő veszélyeztetése Az 1990-ben a Fire Journalban megjelent tanulmány fordítása ugyan nem a legtökéletesebb, adatai is a 1980-as évről szólnak, de a benne felvetett problémák és a megállapítások napjainkban egyre aktuálisabbak. Az idősotthonokban, egészségügyi intézetekben bekövetkezett tűzesetek statisztikai adatainak nagyon alapos feldolgozása egyfajta tendenciára enged következtetni, amely a hazai egészségügyben is megszívlelendő lehet.

Részletek  



Polgári védelem: a légoltalomtól a katasztrófavédelemig

2016. január 25.

Polgári védelem: a légoltalomtól a katasztrófavédelemig Magyarországon napjainkban a polgári védelem kifejezés sokkal inkább az angol „civil protection” fogalmával egyezik meg, mint a „civil defence” néven azonosítható, a légoltalomból továbbfejlődött tevékenységgel. Az Európai Unióban megjelenő civil protection fogalom gyakorlatilag megegyezik a magyar jog katasztrófavédelmi terminológiájával, ugyanakkor számos eleme mutat szoros kapcsolatot a támadófegyverek hatásai elleni védekezéssel, a klasszikus polgári védelemmel.

Részletek  



„Katasztrófavédelem 2015” Tudományos Konferencia előadásai

2016. január 24.

„Katasztrófavédelem 2015” Tudományos Konferencia előadásai Immár hagyományosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozatának részeként a Katasztrófavédelmi Intézet – 2015. november 26-án Budapesten – konferenciát szervezett, amelyen a szakterület szinte minden részéből, tizenegy hazai előadás mellett egy szlovák és egy dél-afrikai előadó prezentációjában a világra is kitekinthetett a szép számú hallgatóság. Az elhangzott előadásokat tesszük közkinccsé.

Részletek  



Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2016

2016. január 21.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2016 A BM OKF 2001 óta, immár tizenhatodik alkalommal írja ki az emlékpályázatot, amelyre a katasztrófavédelemnél dolgozó hivatásos tűzoltók, illetve civil szakemberek, vagy tanulmányaikat folytató leendő tűzvédelmi szakemberek nyújthatnak be dolgozatot. Az egyéni pályázók pályaművükkel segíthetik a tűzvédelmi terület fejlődését. Ezt az elmúlt években számos pályázó kiváló dolgozatokkal bizonyította. A felhívást adjuk közre.

Részletek  



Szakmai egyeztetés a tűzvédelmi szervezetek között

2016. január 21.

Szakmai egyeztetés a tűzvédelmi szervezetek között A Mérnökkamara Tűzvédelmi Tagozata, annak Beépített tűzjelző és oltóberendezés szakosztályai, az építészkamara Tűzvédelmi Tagozata és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség a Mérnökkamara Bács-Kiskun Megyei Szakcsoportja szervezésében 2016. január 15-én egyeztető megbeszélést tartott az idei év aktuális feladatairól és a szakma előtt álló hosszabb távú kihívásokról. A tanácskozás fő csomópontjai a szervezetek közötti az együttműködést célozták.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30