Híreink

XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Nem egyszerűen egyszerű!

2017. március 01.

XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Nem egyszerűen egyszerű! Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén! Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat a konferencia előadói 2017. március 23-án, Budapesten a LURDY Ház 5. konferencia termében. (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.)

Részletek  Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia - Harmadszor

2017. február 28.

Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia - Harmadszor December 14-én a konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a módszertan fejlesztése és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés érdekében. Mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, intézmények fenntartói, ipari üzemek, kutatóintézetek, valamint a katasztrófavédelem képviselői találkoztak a tűzvizsgálói konferencián. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Szemelvények a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület életéből

2017. február 28.

Szemelvények a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület életéből A Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület története Csöglei István a tűzoltó múlt és ezen belül a Tolna Megyei Tűzoltó Egyesületek történetének jeles kutatója és krónikása. Munkássága és emléke előtt tisztelgünk a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapításának 125. évfordulójára írott dolgozatának közreadásával.

Részletek  Tűzvizsgáló szakértői továbbképzés Balatonföldváron

2017. február 28.

Tűzvizsgáló szakértői továbbképzés Balatonföldváron A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzést szervez 2017. május 16-án Balatonföldváron. A fő téma az elektromos tüzek, de mellette kérdések, értelmezési problémák tisztázására is lehetőség nyílik.

Részletek  IV. Hagyományőrző Tűzoltó Konferencia és Találkozó

2017. február 27.

IV. Hagyományőrző Tűzoltó Konferencia és Találkozó A IV. konferenciának 2017. március 4-én a Lakiteleki Népfőiskola (6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.) ad otthont. A rendezvényre ismét sok szeretettel várják a hagyományőrző önkéntes és hivatásos tűzoltókat, és minden a téma iránt érdeklődőt. A konferencia fővédnöke: Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

Részletek  Homlokzati hőszigetelés – Az állam nem fizet a silány munkáért

2017. február 24.

Homlokzati hőszigetelés – Az állam nem fizet a silány munkáért A társasházak jelentős támogatással végezhetnek felújítási munkákat az Otthon melege program keretén belül, ahol az egyik sláger a homlokzatok hőszigetelése. Ennek jelentős tűzvédelmi vonatkozásai is vannak, amelyek betartását az állam kioktatott műszaki ellenőrökkel és a támogatásokat kezelő Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet szakembereinek helyszíni ellenőreivel is vizsgáltatja. Hibákat állapítottak meg!

Részletek  Meglévő teherhordó betonszerkezetek tervezési hibái

2017. február 23.

Meglévő teherhordó betonszerkezetek tervezési hibái A tervezésre, mint elvégzendő műszaki feladatra egy létesítmény kivitelezése kapcsán jellemzően új szerkezetek esetén szoktak gondolni! Ez alapvető hiba! Amikor hozzányúlunk egy épülethez, akár átalakítás, felújítás, helyreállítás bővítés vagy netán funkció váltás is legyen az oka, meg kell vizsgálnunk, hogy az átalakítás köre, mértéke, mennyire érinti az adott szerkezeteket, illetve miként tudjuk igazolni szerkezetek előírásoknak való megfelelését – írja szerzőnk.

Részletek  A műszaki mentések száma és jellege 2016-ban – 25 ezer

2017. február 22.

A műszaki mentések száma és jellege 2016-ban – 25 ezer Az elmúlt évben is folytatódott a tendencia: a műszaki mentések száma meghaladta a tűzesetek számát. Konkrétan 17 532 eset bizonyult tűznek, s ebből 13 440 esetben kellett beavatkozni. A műszaki mentések száma ezzel szemben 25 019 volt, s ebből 23 204 esetnél kellett beavatkozni a tűzoltóságoknak. A fő adatokat adjuk közre.

Részletek  Veszélyesáru-szállítási és veszélyes üzemek tevékenységeinek kockázatértékelése képzések

2017. február 21.

Veszélyesáru-szállítási és veszélyes üzemek tevékenységeinek kockázatértékelése képzések 2016 októberében kezdődtek és 2017 márciusában fejeződnek be a norvég támogatással megvalósuló, az iparbiztonsági szakterületet érintő közös programok, amelynek égisze alatt a katasztrófakezelés-, valamint a kárenyhítés intézményi hátterének fejlesztésére kerül sor Magyarországon a katasztrófavédelemnél.

Részletek  Közúti közlekedés – Autóbusztüzek tapasztalatai

2017. február 20.

Közúti közlekedés – Autóbusztüzek tapasztalatai Az autóbuszok tüzei a potenciálisan veszélyeztetettek száma miatt kiemelt figyelmet kapnak. Szerencsére az utasterek kialakítása segíti a jármű gyors kiürítését, ezért a személyi sérülések száma alacsony. Ezzel együtt különös figyelmet érdemel a vizsgálat, amely az elmúlt öt év összes autóbusz tüzére kiterjedt. Kivéve a bűncselekményből eredő, közúti baleset során kialakult, és az egyéb tűzesetekben másodlagos hatások által elszenvedetteket. Szerzőnk anyaga ezt a témát járja körbe.

Részletek  A tűzesetek alakulása 2016-ban – 17,5 ezer

2017. február 20.

A tűzesetek alakulása 2016-ban – 17,5 ezer Az elmúlt évben 31 688 esetben riasztották a tűzoltóságokat tűzesethez, ebből azonban, mindössze 17 532 eset bizonyult tűznek, s ebből 13 440 esetben kellett beavatkozni. Az állampolgárok aktivitását mutatja, hogy 2799 esetben a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a tüzet. Az adatok szerint nagyon magas, 15 071 a téves jelzések száma. A fő adatokat adjuk közre.

Részletek  A hazai lakosságvédelmi kockázatértékelés összehasonlítása a nyugati kockázatelemzési eljárásokkal

2017. február 17.

A hazai lakosságvédelmi kockázatértékelés összehasonlítása a nyugati kockázatelemzési eljárásokkal Hazánkban is bevezették a lakosságvédelmet érintő veszélyforrások kockázatértékelését. Ez az új típusú eljárás tőlünk nyugatra már kialakult gyakorlattal és irodalommal rendelkezik. A tanulmány célja, hogy a hazai „fuzzy” logikai eljárás bemutatása mellett párhuzamosságokat és eltéréseket tárjon fel az ismertebb angolszász kockázatelemzési módszerekkel. A Bolyai Szemle 2013. évi (ISSN 1416-1443) 1. számában megjelent tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30