Híreink

Változott a veszélyes áruk szállításának jogszabályi struktúrája

2017. szeptember 19.

Változott a veszélyes áruk szállításának jogszabályi struktúrája A veszélyesáru-szállítások vonatkozásában a 2017. év a jogszabályváltozások évének tekinthető, miután a bírságolással kapcsolatos jogszabály módosítások mellett, idén – páratlan év lévén – változtak a nemzetközi veszélyesáru-szállítási szabályzatok, illetve ennek megfelelően az ezeket átültető magyar jogszabályok is. Az idei évben a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos hazai, anyagi jogi szabályozás struktúrája alapjaiban változott meg.

Részletek  Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2017. szeptember 18.

Mi olvasható a Védelem októberi számában? Az októberi szám 9 rovatának 21 cikkében olyan aktuális témákat olvashatunk, mint a londoni tűz elemzése a vizsgáló nézőpontjából, beszámoló hazánk első szendvicspanel falának homlokzati tűzterjedés vizsgálatáról, az új TvMI-k alkalmazásának eseteiről, a Tuzsérnál bekövetkezett Európában egyedülálló veszélyes anyag baleset felszámolásáról, a veszélyes anyagok ellenőrzési tapasztalatairól, a megelőzés aktuális kérdéseiről. Számos cikkünk oktatási anyagként is kiváló lehet, ilyen az akkumulátorok töltésével kapcsolatos kérdéseket feldolgozó cikk is.

Részletek  MTSZ Szakmai Napok – Korszerű technika – korszerű módszerek

2017. szeptember 15.

MTSZ Szakmai Napok – Korszerű technika – korszerű módszerek A Magyar Tűzoltó Szövetség – somogyi közreműködéssel – 22 kiállítóval, gépjárművek és felszerelések bemutatójával, a korszerű technikai eszközök és módszerek bemutatásával, előadásokkal, gyakorlati bemutatókkal és szakmai programokkal szeretettel várja a tűzoltókat 2017. szeptember 30-án, 9-17 óráig, Balatonföldvárra a NARO kempingbe. (Balatonföldvár, Kismartoni u. vége)

Részletek  VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai napok

2017. szeptember 15.

VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai napok A Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai napok 2017. október 3-4-én hatodik alkalommal a robbanásvédelem témakörét járja körül. Célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, az együttműködés erősítése. A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Változott - Építési termékek betervezése és teljesítményének igazolása

2017. szeptember 13.

Változott - Építési termékek betervezése és teljesítményének igazolása Szeptember 25-én lép hatályba a 261/2017. (IX. 11.) Korm. rendelet Az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szóló 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet módosítása. A Magyar Közlöny 2017 évi 144. számában szeptember 11-én kihirdetett jogszabályban több változás van. A jogszabályt közöljük.

Részletek  ​Mobil szivattyútesztelő a Rosenbauertől

2017. szeptember 12.

​Mobil szivattyútesztelő a Rosenbauertől Az osztrák gyártó új szolgáltatást indított tűzoltóságok számára: mobil ellenőrző állomás bérelhető a szivattyúk EN 1028 és DIN 14420 szabványok szerinti teszteléséhez. A szolgáltatás egyelőre – sajnos – csak Németországban elérhető.

Részletek  Közúti balesetek – csökkent a sérülések és a halálesetek száma

2017. szeptember 12.

Közúti balesetek – csökkent a sérülések és a halálesetek száma A tűzoltóság beavatkozásai között a műszaki mentések aránya növekszik, míg a száma az elmúlt években lényegesen nem változott. A beavatkozási statisztikák és a KSH hosszabb távú adatai a sérülések és a halálesetek számának csökkenését mutatják, miközben az adatokban jó láthatók a szezonalítás hatásai is.

Részletek  Veszélyes anyagok szállítása – változó bírságtételek

2017. szeptember 11.

Veszélyes anyagok szállítása – változó bírságtételek A veszélyes áruk szállításának ellenőrzése során és az azok nyomán indult hatósági eljárásokban megszerzett tapasztalatok arra késztették a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy az egyes vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban módosítási javaslattal éljenek a jogalkotók felé. Ezt követően változtak és egységesültek a bírságtételek a közúti, a vízi és a vasúti közlekedésben. Mely jogszabályok változtak és miben?

Részletek  Fire Fighting Foam Summit – Nemzetközi szakmai konferencia Budapesten

2017. szeptember 08.

Fire Fighting Foam Summit – Nemzetközi szakmai konferencia Budapesten A FER Tűzoltóság – a LastFire csoporttal együttműködve – 2017. október 17-18-án a tűzoltó habképző anyagokkal foglalkozó tematikus nemzetközi szakmai konferenciát szervez. Az eseményre a FER Tűzoltóság immár hagyományos szakmai rendezvényének, az Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 9. Nemzetközi Konferenciájának keretében kerül sor. Ipari létesítményi tűzoltóságok, beépített oltóberendezés tervezők, kivitelezők figyelmébe ajánljuk a konferenciát, amelynek részletes programját is közreadjuk.

Részletek  Hordágyak a kötéltechnikában

2017. szeptember 07.

Hordágyak a kötéltechnikában A kötéltechnika egyik speciális területe a hordágyak alkalmazása az életmentésben. Milyen hordágyat mikor és miért használjunk? Melyik, mire alkalmas és mire nem. Milyen legyen egy hordágy? Hasznos, elméletileg megalapozott, gyakorlatias tanácsok a mentést végzőknek. Kulcsszavak: emelhetőség, emelési pontok, gerincstabilizálás, board-, lapát-, sced- hordágy

Részletek  Bio kőzetgyapot az egészségtudatosság jegyében

2017. szeptember 07.

Bio kőzetgyapot az egészségtudatosság jegyében A szálas szigetelőanyagok sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, ezért számos helyen válnak életünk részévé. A megfelelő szigetelési jellemző mellett egyre fontosabb annak igazolása, hogy a termékek milyen egészségügyi jellemzőkkel rendelkeznek? Fontos, hogy olyan anyagokkal dolgozzunk, amik sem az építkezés során, sem a későbbiekben, nem lehetnek károsító hatással az egészségünkre.

Részletek  Régi vizsgálati anyagok adatai

2017. szeptember 06.

Régi vizsgálati anyagok adatai A régi vizsgálati anyagok adatai nagy segítséget jelenthetnek a napi munka során. Eddig számos adattárat tettünk közzé, amelyeket most egy helyen, letölthető formában gyűjtöttünk össze.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30