Híreink

RFC CAFS Cube – rubik-kocka a Rosenbauertől

2020. november 10.

RFC CAFS Cube – rubik-kocka a Rosenbauertől Ahogy a Rubik kocka ámulatba ejtette az embereket, úgy ámultunk a legújabb fejlesztésen. Egyfajta „minden-az-egyben” megoldást dobott piacra a Rosenbauer: a kompakt téglatest vízzel és habbal oltásra, valamint CAFS-üzemre is alkalmas, és könnyen integrálható bármilyen tűzoltó gépjármű rendszerébe.

Részletek  Teszt hír

2020. november 07.

Teszt hír bevezető aa

Részletek  Konferencia: Innovációk a tűzvédelemben – tűzterjedésgátlás, tűzszakaszolás

2020. november 06.

Konferencia: Innovációk a tűzvédelemben – tűzterjedésgátlás, tűzszakaszolás A tűzmegelőzés egyik alapkérdését, a tűzszakaszolást és tűzterjedés gátlását járta körül az online konferencia egymásra épülő tíz előadása. A szervezők online megoldással kapcsolatos aggodalmait a pozitív hallgatói visszajelzések eloszlatták: a résztvevők döntő többsége szívesen részt venne egy hasonló konferencián. A felkért szakemberek szakszerű, jól dokumentált előadásainak prezentációit adjuk közre.

Részletek  Hőszigetelés választás szempontjai a folyton változó jogi környezetben

2020. november 06.

Hőszigetelés választás szempontjai a folyton változó jogi környezetben A Covid átírta a szakmai kommunikációt is. „Rockwool webinar” címmel, a cég által indított négy részes sorozat első részében Lestyán Mária közel egy órás előadásában napjaink slágertémájáról, a hőszigetelés követelményeiről, alkalmazási kérdéseiről és tűzvédelméről láthatunk, hallhatunk. A YouTube-on elérhető videó most itt, a Védelem Online-on is megtekinthető.

Részletek  Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – alapfogalmak

2020. november 05.

Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – alapfogalmak Az idei Dr. Balogh Imre emlékpályázatra Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke készített egy kiváló oktatási anyagot a Holmatro hidraulikus műszaki mentő eszközök üzemeltetéséről. A beavatkozásokat megalapozó teljes anyagot kilenc részben tervezzük közreadni. Elsőként a kapcsolódó alapfogalmakat és azok összefüggéseit mutatja be szerzőnk.

Részletek  Innovációk konferencia – folytatása következik

2020. november 03.

Innovációk konferencia – folytatása következik Az Innovációk és megoldások a tűzvédelemben – tűzterjedés gátlás, tűzszakaszolás konferencia november 2-án – tűzmegelőzési, hatósági szakemberek részvételével – az online térben zajlott. A 10 előadás a tűzmegelőzés egyik alapkérdését, a tűzszakaszolást és tűzterjedés gátlását járta körül. A konferencia lezajlott, és mégis folytatódik, mert az előadók hozzájárultak prezentációik és a videóra felvett teljes anyag közléséhez.

Részletek  IGNIS 3D – Korai tűzérzékelő rendszer infravörös távhőmérséklet-méréssel

2020. október 30.

IGNIS 3D – Korai tűzérzékelő rendszer infravörös távhőmérséklet-méréssel Megszületett az első távolságméréssel működő korai tűzérzékelő rendszer. A Rosenbauer 150 év felhalmozott tudását a beépített tűzoltó berendezések építésénél is hasznosítja. Vízzel, habbal, gázzal oltó beépített berendezések teljes skáláját építette ki, amit most egy újabb innovációval, az IGNIS 3D rendszerrel egészít ki. Ez elsőként kombinálja a hőmérsékletméréshez az infravörös hőkamerát lézeres távolságméréssel.

Részletek  Innovációk és megoldások a tűzvédelemben – tűzterjedésgátlás, tűzszakaszolás

2020. október 29.

Innovációk és megoldások a tűzvédelemben – tűzterjedésgátlás, tűzszakaszolás A BM OKF Tudományos Tanácsa tavaszra tervezett konferenciája most ősszel is az online térbe költözik. A konferenciát november 2-án a Magyar Mérnöki Kamara Budapesti szervezetének stúdiójából online közvetítik. A részvétel ingyenes, egyszerű regisztrációval lehet kapcsolódni. A regisztrációs lehetőséget és a konferencia programját közöljük.

Részletek  Hogyan tervezzük a magasraktárak tűzvédelmét?

2020. október 29.

Hogyan tervezzük a magasraktárak tűzvédelmét? A raktárbázisokban hatalmas érték van, ezeknél a korai tűzjelzés, az előrejelzés, az üzletmenet folytonosságának kulcsa és egyben szolgálja az életvédelmet, csökkenti a tűzesetek gazdasági és anyagi hatásait. Milyen tervezési koncepcióval érhető el mindez? Melyek a raktárbiztonsági célok? Mi a korai jelzés? Melyek a fő kockáztok? Hogyan detektáljunk? Mindez hogyan működik? Módszertan nem csak tűzjelző tervezőknek!

Részletek  (Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – uszodák

2020. október 28.

(Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – uszodák Szerzőnk legutóbbi két cikkében több eltérő funkciójú épület konkrét példáján keresztül mutatta be, hogyan lehet a szakáganként a különböző tervezési és tűzvédelmi elveket megfelelő módon harmonizálni. Ezen épülettípusok – vagyis egy sportcsarnok, hűtött logisztikai csarnok, egy irodablokkal is rendelkező gyártócsarnok, valamint egy kulturális épület – mellett most más vizekre evezünk. Az alábbi példa egy uszodát mutat be.

Részletek  Unokáink már látni fogják? – Enegiahatékonyság

2020. október 27.

Unokáink már látni fogják? – Enegiahatékonyság 	Magyarországon 2,5 millió családi ház van, ezek alig 5-10%-a mondható energetikailag korszerűnek. Ezek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították őket. Ha a jelenlegi ütemben folyik tovább a megújulás, akkor a közel 1,8 millió, energetikai korszerűsítésre váró családi házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani. Milyen alternatívák vannak?

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2020/4. száma

2020. október 26.

Megjelent a Védelem Tudomány 2020/4. száma A Védelem Tudomány 2020/4. számában 12 tanulmányt olvashatunk. Kiürítés számítás, hidak tűzeset után, gyakorlatok értékelése, a kemence patak tározójának sérülése, a környezetvédelem műszaki aspektusai, légi szállítás ellenőrzése, veszélyes anyagokkal kapcsolatos engedélyezési folyamat, vízkárelhárítás, vízügyi továbbképzési rendszer, drónok és kéményellenőrzés, a gőzfecskendők feltalálói, hatékony válaszadás konferencia.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30