Híreink

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése IV. – tűzátjelzés szűrése

2019. február 11.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése IV. – tűzátjelzés szűrése Az első részben a téves jelzések megszüntetésének módjaival és téves jelzés szűrési eljárások típusaival; másodikban a tűzvédelmi hatóság hatékony beavatkozási fázisait és az egyes szereplők feladatait vizsgáltuk. A harmadikban gyakorlati példákat mutattunk be a téves jelzések megszüntetéséhez. Ebben a cikkben egy másik lehetséges műszaki megoldást mutatunk be, amit a jelenlegi jogszabályi környezet nem támogat – igaz nem is tilt.

Részletek  Lengyel tragédia szabadulószobában – tanulságok

2019. február 07.

Lengyel tragédia szabadulószobában – tanulságok Öt fiatal lány vesztette életét Lengyelországban egy születésnapi bulin idén január 4-én, miután tűz ütött ki a szabadulószobában, ahova bezárták őket. Mire a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat, és bejutni a szobába, már csak a holttesteket találták meg. Egy 25 éves férfi égési sérüléseket szenvedett, őt kórházba szállították. Hazánkban is gombamódra szaporodnak az ilyen szabadulószobák, a kaland és a kockázat élményét nyújtva.

Részletek  Védelem, 25 év: 3205 cikk, ebből 132 tavaly

2019. február 06.

Védelem, 25 év: 3205 cikk, ebből 132 tavaly A Védelem Katasztrófavédelmi Szemle 25 év alatt 9500 oldalon 3205 cikket közölt. Az elmúlt évben, változatlanul a legkiválóbb hazai szakemberek írásai alapján, 384 oldalon 132 cikk jelent meg. A cikkek mellé, kiegészítő információként 73 keretes mini cikk társult. 233 kép, 209 ábra és 52 táblázat igyekezett szemléletessé tenni a cikkekben megfogalmazottakat. Az elmúlt évi cikkek listáját és szerzőit közöljük. Köszönjük szerzőinknek a munkát, olvasóinknak a töretlen érdeklődést!

Részletek  Robotok városi kereséshez, mentéshez – szabványos platformok

2019. február 05.

Robotok városi kereséshez, mentéshez – szabványos platformok A nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására. Többek között „Városi keresési és mentési (USaR) robotplatform műszaki és eljárásbeli interoperabilitása” témában is új bizottság alakult. Azok jelentkezését várják, akik ebben a munkában részt kívánnak venni.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány különszáma

2019. február 01.

Megjelent a Védelem Tudomány különszáma A Védelem Tudomány a megszokott megjelenési rendtől eltérően már februárban jelentkezik, ezúttal egy különszámmal, amely Budapesten, 2018. november 15-én lezajlott „Katasztrófavédelem 2018 – Veszélyes Tevékenységek Biztonsága” című nemzetközi iparbiztonsági tudományos konferencia előadásait gyűjti egy csokorba. A mérleg: 11 tanulmány, 22 szerzőtől, összesen 255 oldalon, az iparbiztonság köré csoportosítva.

Részletek  Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019

2019. január 31.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 Immár 19. alkalommal hirdeti meg a BM OKF főigazgatója a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot, amelyre – ahogyan eddig is – a tűzvédelem fejlődését előremozdító dolgozatokat várnak. A Védelem Online ismét figyelemmel kíséri a pályázat eredményeit – terveink szerint a legjobb eredményt elért szakmunkákat ismét közzétesszük tanulmánytárunkban.

Részletek  Biztonsági vészvilágítás, új fejlesztés

2019. január 29.

Biztonsági vészvilágítás, új fejlesztés Az egyre nagyobb és bonyolultabb, nagy tömegeket befogadó épületeinkből a biztonsági vészvilágító rendszerek segítenek kijutni. A helyzettől függő, dinamikus megoldásokban született áttörés, miközben az ASM új fejlesztése egy rendszeren belül ötvözi az intelligens- és a centralizált rendszerek előnyeit. Ezt értékelték az Intersec Expón, Dubai-ban, ahol a CLEVER LIGHT család új tagja, az AC/DC elven működő CL-24-es széria bemutatkozott.

Részletek  EXUBAIE homlokzati hő- és füstelvezető a Ludor Kft.-től

2019. január 29.

EXUBAIE homlokzati hő- és füstelvezető a Ludor Kft.-től Amikor a méret a lényeg, ami ráadásul rugalmasan változtatható, no meg a jó hatásos áteresztő felület, a hőtechnika, a rejtett működtetés, az elegáns vékony profil, akkor jó választás ez az új innováció. Egy ajtó méretű kifelé és befelé bukó homlokzati hő-és füstelvezető szerkezet, amely napi szellőztetésre is kiváló, jó hő- és hangszigetelő. Esztétikus megjelenése, függönyfalba illeszkedése, vízzárósága homlokzatokra teszi alkalmassá.

Részletek  A Knauf Insulation újévi összefoglalója

2019. január 29.

A Knauf Insulation újévi összefoglalója Az előző év kiemelkedően dinamikus volt az építőipar szempontjából; az ipari beruházások mellett nagy lendületet vettek a lakossági beruházások, építkezések is. A Knauf Insulation termékei lépést tartanak a változó környezettel: jobb teljesítmény, környezetvédelmi előnyök, és újszerű műszaki megoldások jellemzik őket. 2019-re további kőzetgyapot termékeknél került bevezetésre a környezetbarát gyártást és felhasználást biztosító Ecose Technológia, és a műszaki szigetelési termékskála is teljes egészében megújult.

Részletek  Gázzal oltás – kisjárműben, buszban, kamionban, munkagépben

2019. január 29.

Gázzal oltás – kisjárműben, buszban, kamionban, munkagépben A nagyobb járművek motorterében az automata oltórendszerek jelenthetik a megoldást. Megvalósítható mindez úgy is, hogy gáz az oltóközeg? Erre válaszol igennel a görög fejlesztésű Fidias és Kydon automata oltórendszer, amely gépjárművek motorjaihoz lett tervezve, HFC-236ea gázzal. Mégpedig elég meggyőzően, ha a Caterpillar, a Mercedes, a Libbherr, a Volvo, a John Deere, a Mitsubishi, a svájci posta is mellette tette le a garast.

Részletek  Archívum: letölthető a Védelem 2017/1.

2019. január 28.

Archívum: letölthető a Védelem 2017/1. A Védelem archív számainak feltöltése folyamatos; az aktuális lapszámot megelőző két évben csupán a tartalomjegyzékek tölthetők le, a régebben megjelent újságok viszont teljes egészében letölthetők pdf-ben. Az idei első lapszám megjelenésével párhuzamosan felkerült a 2017/1. a letölthető anyagok közé.

Részletek  Kiállítás: FeuerTrutz 2019 – Nürnberg, február 20–21.

2019. január 28.

Kiállítás: FeuerTrutz 2019 – Nürnberg, február 20–21. Az idén február 20-án és 21-én tartják Nürnbergben a FeuerTrutz tűzvédelmi kiállítást, ahova a tavalyi 287 vállalatnál is nagyobb részvétellel számolnak, így a Nürnbergi Kiállítási Központ a nemzetközi tűzvédelmi iparág párbeszédének színtere is. A kiemelt témák közé tartozik a három szeminárium, kiállítói szakfórumok, az Oktatás és Karrier téma 16 képzési és továbbképzési szolgáltatóval, és állásbörzével.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30