Híreink

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – Villamos TvMI

2018. július 16.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – Villamos TvMI Immár 502 oldalas a szakértők kézikönyve! Legutóbb március 8-án frissítettük Veresné Rauscher Judit összeállítását, amelyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2018. július 2-től hatályos a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemről szóló TVMI is része lett a „bibliának”.

Részletek  Készenlétben az első európai elektromos tűzoltó gépjármű

2018. július 13.

Készenlétben az első európai elektromos tűzoltó gépjármű  A Linz AG intézményi tűzoltóságán áll szolgálatba Európa első, jól felszerelt, teljesen elektromos hajtású tűzoltó gépjárműve.A Rosenbauer, a Kreisel Electric és a Linz AG együttműködéséből született jármű egy átalakított, Mercedes Sprinter alvázra épülő KLF-L dobozos felépítménnyel, 86 kWh teljesítménnyel, gyorstöltési funkcióval.

Részletek  Akkumulátor, töltés – az akkumulátorcellák robbanásveszélyes térsége

2018. július 12.

Akkumulátor, töltés – az akkumulátorcellák robbanásveszélyes térsége Egyre több helyen alkalmazunk akkumulátort. Mi történik az akkumulátor töltésekor? Robbanásveszélyes-e a töltés? Mekkora az akkumulátorcellák közvetlen környezetének robbanásveszélyes tere? Szerzőnk különböző példákon és letöltési módokon keresztül mutatja be a számítás menetét. A tanulmány harmadik része is elérhető.

Részletek  Akkumulátor, töltés – a szükséges légcsere számítása

2018. július 11.

Akkumulátor, töltés – a szükséges légcsere számítása Egyre több helyen alkalmazunk akkumulátort. Mi történik az akkumulátor töltésekor? Robbanásveszélyes-e a töltés? Hogyan kell a töltéshez szükséges légcserét számítani? Szerzőnk egy példán mutatja be a számítás menetét, két szabvány szerinti számítási módszer összehasonlításával, valamint a tűzmegelőzéshez ad támpontokat.

Részletek  A lángérzékelők üzembe helyezése és karbantartása

2018. július 09.

A lángérzékelők üzembe helyezése és karbantartása A lángérzékelők karbantartásakor és az üzembe helyezésükkor elvégzendő feladatok nagyjából azonosak, azzal a különbséggel, hogy üzembe helyezéskor még biztosan tiszták a lángérzékelők optikai felületei (ablak, lencse), és érzékenységük is a gyári beállításoknak és adatoknak megfelelő. Ugyanez már nem tételezhető fel természetesen, akár egy fél évvel később elvégzett felülvizsgálat, karbantartás során sem. Mi a különbség és miben azonos a feladat?

Részletek  Konténerek alkalmazása – segítség a kockázati besoroláshoz

2018. július 06.

Konténerek alkalmazása – segítség a kockázati besoroláshoz A szakértői gyakorlatban számos kérdés felmerül. így a konténerekkel kapcsolatban is. Általában a tűzvédelmi dokumentáció készítéséért felelős személy határozza meg a kockázati osztályt. Ki határozza meg azokban az esetekben, amikor tervezőt nem vonnak be? Tipikusan ilyenek a különféle konténerek, amelyeket akár tűztávolságon belül is elhelyeznek egy üzemépület mellett. A kérdésre a válaszokat dr. Gombik Károly gyűjtötte össze.

Részletek  Szabványok – 2018 II. negyedév

2018. július 04.

Szabványok – 2018 II. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2018 második negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni. További lehetőség, hogy 2000 óta valamennyi szabvány visszakereshető.

Részletek  Megjelent a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem TVMI

2018. július 03.

Megjelent a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem TVMI Hosszú előkészítő munka után, a tervezett időn belül elkészült és 2018. július 2-től hatályos a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemről szóló Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TVMI) módosított kiadása, amely az OTSZ előírásainak megfelelő megoldásokat tartalmazza.

Részletek  Előzzük meg a szárítótüzet! – Csapadékos nyár, fokozott veszély!

2018. július 03.

Előzzük meg a szárítótüzet! – Csapadékos nyár, fokozott veszély! A csapadékos időjárás előrehozza az őszi időszakban leggyakoribb terményszárító tűzeseteket. Évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések nagy károkat és termeléskiesést okozva. Az idei szezon veszélyesen alakul, mivel a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és egy magyar agrárstartup, a Videokontroll.

Részletek  Papírmentes ellenőrzés 45 százalékos pályázati támogatással

2018. június 28.

Papírmentes ellenőrzés 45 százalékos pályázati támogatással A Modern Vállalkozások Programja keretében is elérhetővé vált a fiREG tűzvédelmi szoftver, akár 45%-os támogatással. A GINOP 3.2.2. pályázat lehetőséget kínál arra, hogy a tűzvédelmi vállalkozások közelebb kerüljenek a papírmentes karbantartói folyamatokhoz. A pályázat 2 csomagot tartalmaz a vállalkozások modernizálásához. Eszközökre és a fiREG programra lehet pályázati forrást szerezni. A pályázati lehetőségre hívjuk fel a figyelmet!

Részletek  Minősítések, és ami mögöttük van – Szakmai nap előadásai

2018. június 26.

Minősítések, és ami mögöttük van – Szakmai nap előadásai 2018. június 7-én Budapesten tartották a Magyar Tűzvédelmi Szövetség és az MMK Tűzvédelmi Tagozatának konferenciáját. A célja szerint: rámutatott azokra a hibákra, amelyekre gyakran nem figyelnek a minősítések értékelése során. A tervezők, kivitelezők sokszor csak a minősítések tűzvédelmi teljesítményét ellenőrzik, de azt már nem, hogy ez a teljesítmény milyen műszaki feltételek fennállása esetében teljesül. Mindez komoly tűzvédelmi kockázatot hordozhat magában.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2018/2. száma

2018. június 26.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/2. száma A Védelem Tudomány 2018/2. száma 25 szerzőtől 11 tanulmányt közöl. A témák – aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek megbízhatósága, hőszigetelők vizsgálata, energiahatékonyság és tűzvédelem, a füst veszélyei, elektromos járművek tűzbiztonsága, ENISA: technológiai kihívások, légvédelemtől a légoltalomig, távvezetékek biztonsága, vízügyi hatósági változások, beregi árvíz és fejlettség – a sokszínű, új kutatási eredményekre irányítják a figyelmet.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30