Híreink

Vegyi fegyver alkalmazása az első világháborúban

2017. február 06.

Vegyi fegyver alkalmazása az első világháborúban Az első világháború volt a vegyi fegyverek alkalmazásának igazi színtere. A szerzők ebben a cikkben az első világégésben alkalmazott vegyi fegyvereket mutatják be, illetve alkalmazásuk okaira keresik a választ. További célkitűzés, hogy a bevetett vegyi fegyverek tulajdonságai alapján az akkor alkalmazott védőeszközök védelmi képességeit ismertessék. A Hadtudomány 2014. évi 1-2. számában megjelent tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  Személyautók biztonsága és a mentés

2017. február 06.

Személyautók biztonsága és a mentés A beavatkozók számára fontos fejlesztések történnek az autók biztonságában. Az EuroNCAP rendszeresen teszteli az autók biztonságát, s évente megállapítják, melyek az adott évben a legbiztonságosabbak. Közreadjuk, hogy az elmúlt évben az új autók közül melyek bizonyultak a legbiztonságosabbnak 2016-ban? Ami még inkább meglepő, amit az EuroNCAP filmje mutat, hogy az elmúlt 20 évben milyen hihetetlen fejlődés történt ezen a téren.

Részletek  Környezettudatos hőszigetelés

2017. február 01.

Környezettudatos hőszigetelés Az energiafelhasználás és a CO2-kibocsátás nagy részéért az épületek a felelősek. Ma már nyilvánvaló az összefüggés a klímaváltozás, a környezeti problémák, a széndioxid-kibocsátás között, s ezek mind rámutatnak az energiahatékonyság kérdésére. Az egyik legjobb megoldás a megfelelő hőszigetelés. Ebből választhatunk olyat is, ami három hét alatt megtakarítja azt az energiamennyiséget, amit a gyártására fordítottak!

Részletek  Dr. Balogh Imre Emlékpályázat 2017

2017. január 31.

Dr. Balogh Imre Emlékpályázat 2017 A BM OKF 2001 óta, idén tizenhetedik alkalommal írja ki az emlékpályázatot, amelyre a katasztrófavédelemnél dolgozó hivatásos tűzoltók, illetve civil szakemberek, vagy tanulmányaikat folytató leendő tűzvédelmi szakemberek nyújthatnak be dolgozatot. A pályaművek – mint azt az elmúlt években számos színvonalas dolgozat bizonyította – segítik a tűzvédelmi terület fejlődését. Ismét megjelent a felhívás, melyet most közreadunk.

Részletek  Szemestermény-szárítók – tűzvédelem és optimális energia felhasználás

2017. január 30.

Szemestermény-szárítók – tűzvédelem és optimális energia felhasználás A tűzveszélyes terményszárítási folyamatban jelentős előrelépés a szárítás hőmérsékletének számítógépes felügyelete. A 35. AGROmashEXPO-n a szakmai szervezetek ezzel ismerkedhettek Videokontroll gyártója, az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. Standján. A rekordszámú látogató figyelmét a tűzvédelem mellett a várható energiamegtakarítás kötötte le.

Részletek  A környezeti migráció, mint komplex kihívás

2017. január 30.

A környezeti migráció, mint komplex kihívás A környezeti menekültek növekvő száma jelzi, hogy a modern civilizáció nincs összhangban a Föld természetes fenntartó rendszereivel. Egyúttal azt is üzeni, hogy a migrációról a környezeti vonatkozásaira is figyelemmel, kell gondolkodni és cselekedni. Melyek a legfőbb kiváltó okok? Mi az, ami ezekből megelőzhető? Milyen nemzetközi kísérletek vannak a kezelésére és visszaszorítására? A Hadtudomány 2014. évi 3-4. számában megjelent tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  Zárt terekben végzett munka veszélyei - segédlet a veszélyhelyzetek csökkentésére

2017. január 25.

Zárt terekben végzett munka veszélyei - segédlet a veszélyhelyzetek csökkentésére Zárt terekben végzett javítások, vizsgálatok, karbantartási és tisztítási munkák során a munkásoknak be kell mászniuk tartályok, silók és oszlopok belsejébe, ami sokszor cseppet sem veszélytelen vállalkozás. Ezért az itt végzett tevékenységekre szigorú egészségvédelmi és biztonsági előírások vonatkoznak, nem véletlenül: a veszélyes műveletek során könnyen történhet baleset.

Részletek  Vizsgálat, segítség és kérdések a buszbaleset kapcsán

2017. január 23.

Vizsgálat, segítség és kérdések a buszbaleset kapcsán A buszos cég tájékoztatása szerint a jármű karbantartott és jó műszaki állapotban volt. A NNI nyomozást rendelt el, a EMMI az iskolai utazások szabályozását vizsgálja, a Mentőszolgálat a sérültek hazahozatalában, a Katasztrófavédelem a pszichológiai ellátásban működik közre.

Részletek  Autóbusz tragédia Olaszországban - Autóbuszok tűzbiztonsága

2017. január 22.

Autóbusz tragédia Olaszországban - Autóbuszok tűzbiztonsága Január 19-én éjszaka Verona közelében egy magyar busz egy felüljáró falának ütközve lángra lobbant és kiégett. A sajtó nagy terjedelemben ismerteti a balesetet és az utasok kimenekülésének körülményeit. Hosszabb vizsgálat derítheti ki a tűzkeletkezés okát, a tűzterjedés sebességét és annak kiváltó okait. A meghallgatások után tisztázódhatnak a menekülés körülményei. Egy korábbi vizsgálat megállapításai általánosságban szolgálhatnak tanulságokkal.

Részletek  Szabványok magyar nyelven

2017. január 20.

Szabványok magyar nyelven Az európai és/vagy nemzetközi szabványokat korábban jóváhagyó közleménnyel bevezető, angol nyelvű magyar nemzeti szabványok egy részének megjelent a magyar nyelvű változata.

Részletek  Szabványok helyesbítése

2017. január 20.

Szabványok helyesbítése A Magyar Szabványügyi Testület 2017. január 1-jén nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

Részletek  MTSZ – csatlakoztak a különleges mentőszervezetek

2017. január 19.

MTSZ – csatlakoztak a különleges mentőszervezetek Immár valamennyi magyarországi nem hivatásos tűzoltó- és mentőszervezet egy érdekképviselethez tartozik, jelezte egy sajtóbeszélgetésen Dobson Tibor a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30