Híreink

Ötszörös túljelentkezés és pótfelvételi

2015. július 30.

Ötszörös túljelentkezés és pótfelvételi A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének kétszázhetvenhét helyére több mint ezerötszázan jelentkeztek, végül kétszáznyolcan jutottak be valamelyik szakirányra. A fennmaradó helyekre az intézet pótfelvételit hirdetett. Jelentkezni augusztus 10-ig lehet.

Részletek  Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle augusztusi számában?

2015. július 29.

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle augusztusi számában? Az öt évenként megrendezett Interschutz egyfajta iránytűként mutatja a műszaki fejlesztések és a szakmai törekvések fő irányait. Az idei kiállításon tapasztaltakból elsőként kevésbé a látványos járműfejlesztésekre, inkább a fejlesztéseket megalapozó innovációkra fókuszáltunk. A 22 cikkből nyolc foglalkozik az Interschutz-al. A tanulmányok között folytatjuk az OTSZ-hez kapcsolódó TvMI-k, a megelőzés és tűzvizsgálat, a tűzvédelmi tervezés és annak dokumentálását szolgáló megoldások bemutatását, valamint a térinformatikai döntéstámogatás gyakorlati megoldásait. Egy speciális gyakorlati témára; az autóbuszmentés beavatkozási szabályaira is felhívjuk a figyelmet.

Részletek  Fluortartalmú, üvegházhatású gázok és az ózonlebontó anyagok kezelése

2015. július 27.

Fluortartalmú, üvegházhatású gázok és az ózonlebontó anyagok kezelése Változás történt a fluortartalmú, üvegházhatású gázok és az ózonlebontó anyagok kezelésével kapcsolatos előírásokban. Megjelent az ezzel kapcsolatos EU. és hazai kormányrendelet. A szivárgás ellenőrzési szakvizsgával rendelkezők részére továbbképző szaktanfolyam, az új jelentkezők részére szakvizsga tanfolyam indul.

Részletek  Wiliams felszerelések óriástüzekhez az Interschutzon

2015. július 24.

Wiliams felszerelések óriástüzekhez az Interschutzon A Williams Fire & Hazard Control a nagy tüzek specialistája, s az idei Interschutz kiállításon, immáron a Tyco csoport tagjaként mutatkozott be. A világ legnagyobb tartálytüzeinek oltásában szerzett tapasztalatokat összegző fejlesztéseiket, köztük a 12”-os TAIGA tömlőt mutatták be.

Részletek  Itt a SEVESO III Irányelv

2015. július 23.

Itt a SEVESO III Irányelv A SEVESO II. Irányelv megalkotását követően bekövetkezett számos veszélyes anyagokkal kapcsolatos baleset (pl.: Enschede, Toulouse, Nagybánya) az Uniót a szabályozás szigorítására ösztönözte, melynek megfelelően a hazai szabályozás a 2003. évi Irányelv módosítást a 2006. év során átvette. A SEVESO III. Irányelv pedig 2015. június 1-én lép hatályba. Szerzőink tanulmánya SEVESO III. Irányelv rendelkezéseinek hazai jogrendbe történő átültetését és ennek vonatkozásait járják körbe.

Részletek  Egyetlen hazai kiállító az Interschutzon - Dunamenti Tűzvédelem

2015. július 19.

Egyetlen hazai kiállító az Interschutzon - Dunamenti Tűzvédelem 2015. június 8. és 13. között Hannoverben ismét sor került a mentés, tűz- és katasztrófavédelem legrangosabb nemzetközi seregszemléje az INTERSCHUTZ kiállításra, ahol 157 ezer látogató, 51 ország 1500 kiállítójának termékeivel, innovációival ismerkedhetett meg a közönség és a szakma. Köztük az egyetlen hazai kiállítót is.

Részletek  Veszélyes áru belvízi szállítási katasztrófavédelmi ellenőrzési tapasztalatok értékelése

2015. július 17.

Veszélyes áru belvízi szállítási katasztrófavédelmi ellenőrzési tapasztalatok értékelése A veszélyes áru vízi szállításának hatósági ellenőrzése nem egészen három évvel ezelőtt került a katasztrófavédelem hatáskörébe. A hatósági ellenőrzések legfontosabb célja a szabályzat betartatása a vízi közlekedés biztonsága érdekében. A fővárosban a Szent Flórián tűzoltóhajó segítségével lehetővé válik a menet közbeni ellenőrzés, amely egész Európában különlegességnek számít. Mohácson 2012. július 4-én hozták létre a hajóellenőri szolgálatot a kikötő épületében, ahol a katasztrófavédelem munkatársai 24/48 órás szolgálati rend szerint ellenőrzik az összes Európai Unióba be- és kilépő veszélyes árut szállító hajót, valamint 2012 augusztusa óta az ADN hatálya alá nem tartozó vízi járműveket is. Jelen cikkben szerzőnk célja az eddigi tapasztalatok értékelése, az eredmények bemutatása, valamint javaslattétel a hiányosságok pótlására.

Részletek  Szteroidon hízlalt Rosenbauer-oltójármű

2015. július 16.

Szteroidon hízlalt Rosenbauer-oltójármű A Rosenbauer Interschutz-megjelenésére idén sem lehetett panasz: a gyártó az egyik legprofibb gépparkot vonultatta fel a kiállítás során. Ezúttal egy igazi „szörnyeteget” veszünk górcső alá, amolyan nem mindennapi ínyencséget: a BUFFALO extreme-et. Vízhiányos területekre szánják.

Részletek  Szabványfrissítés

2015. július 15.

Szabványfrissítés Megjelent a 2015. II. negyedévi szabványok jegyzéke...

Részletek  OTSZ és Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (megjelent a tizedik!)

2015. július 15.

OTSZ és Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (megjelent a tizedik!) Az új OTSZ hatálybalépését követően kilenc témában már megjelentek Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek. A megjelenéskor már két részletben közzétettük valamennyit, most a kéréseknek megfelelően egyben, könnyebben hozzáférhetően, a kiemelt anyagok között tesszük közzé. Egyúttal közöljük a tizedik TVMI-t is, amely cikkünk élesítését követően jelent meg.

Részletek  Változtak a veszélyesáru-szállítás szabályai

2015. július 14.

Változtak a veszélyesáru-szállítás szabályai A január 1-től érvényes veszélyesáru-szállítással kapcsolatos szabályok módosításait kihirdető törvény 2015. július 1-jén lépett hatályba. A módosítások érintik a közúti (ADR), vasúti (RID) és belvízi (ADN) szállítás szabályait is. A 2015. évi LXXXIV. törvény tartalmazza a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szabályokat.

Részletek  Kiválóan szerepelt az Interschutzon a KÖTÉL

2015. július 13.

Kiválóan szerepelt az Interschutzon a KÖTÉL A hannoveri kiállítás egyik érdekes színfoltját képezték a különféle vetélkedők, amelyből a Holmatro standján megrendezett - 35 ezer euró összdíjazású - versenysorozatnak magyar vonatkozása is volt.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30