Híreink

VI. Ventor-Minimax konferencia – A beépített oltóberendezések szakági kapcsolatai

2019. május 23.

VI. Ventor-Minimax konferencia – A beépített oltóberendezések szakági kapcsolatai Tatabányán, 2019. június 6-án immár hatodik alkalommal zajlik a magyarországi oltóberendezés-tervezők szakmai tájékozódását segíteni hivatott rendezvény, amely egyben az MMK-nál TUO jogosultsággal bejegyzett szakmagyakorlók részére kötelező szakmai továbbképzés is. Milyen új területeket kell megismerniük az oltórendszert tervezőknek? Hogyan valósulnak meg szakmai kapcsolataik a gyakorlatban? Mi a teendő a GDPR-vel? Ajánló, jelentkezési lap, program, térkép – minden elérhető!

Részletek  Mi olvasható a Védelem júniusi számában?

2019. május 23.

Mi olvasható a Védelem júniusi számában? A Védelem 2019 júniusi számának 21 cikke közül hét a tűzvédelmi tervezők közötti együttműködést járja körül. Két tanulmány nagyon értékes gyakorlati tapasztalatokkal gazdagíthatja a megelőzést. A felkészülést szolgálja az új OTSZ bemutatása, a robbanásveszélyes térségek zónabesorolása, a vegetációtűzoltás gyakorlata, a tervezéssel kapcsolatos változások bemutatása. Újdonságok, kéménytüzek és a tűzoltó történelem zárja a sort.

Részletek  Doktori értekezés – Komplex tűzvédelem: Az építmények tűzvédelmi fejlesztésének lehetőségei

2019. május 22.

Doktori értekezés – Komplex tűzvédelem: Az építmények tűzvédelmi fejlesztésének lehetőségei Érces Gergő tű. őrnagy május 20-án – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktori Tanácsa előtt – sikeresen megvédte "Az építmények tűzvédelmi fejlesztésének lehetőségei a komplex tűzvédelem elemei valós egymásra hatásának mérnöki módszerekkel történő elemzésével" (2019) című értekezését, amely új szemlélettel az építmények ún. életciklus elemzésére, a mérnöki módszerekre az épületek tűzvédelmi egyensúlyi állapotaira, a kritikus időbeli egységekre és a használatra koncentrál.

Részletek  Tűzvizsgálati szakértők – Szendvicspanel épületek tüzei

2019. május 22.

Tűzvizsgálati szakértők – Szendvicspanel épületek tüzei A szendvicspanel-épületek tűzeseti jellemzői, a tűzvizsgálat, a tűzoltás és a megelőzés lehetőségei valóban komplex módon kerültek terítékre 2019. május 15-én Balatonföldváron, a BM OKF által a tűzvizsgálati szakértők részére tartott továbbképzésen. Nyolc előadás, aktív konzultáció, szakmai vita jellemezte a találkozót, amelynek előadásait – a szerzők hozzájárulásával – most közreadjuk.

Részletek  Éghető gázok, gőzök – Robbanásveszély fogalomtár

2019. május 21.

Éghető gázok, gőzök – Robbanásveszély fogalomtár Egy szakértőknek szóló gyöngyszemet adunk közre. A Védelem című folyóiratban sorozatban közöljük Bónusz János szakértő írásait a robbanásveszélyes és veszélyes munkaterületek, az éghető gázok, gőzök viselkedése, a robbanásveszélyes térségek zónabesorolása, a robbanásveszélyes környezet kockázatelemzése, a kockázati mátrix és a zóna témájában. Az ezzel kapcsolatos fogalmakat gyűjtötte csokorba szerzőnk.

Részletek  Retrospektív: Védelem, 2017/3. szám

2019. május 20.

Retrospektív: Védelem, 2017/3. szám Mivel június elején várható a Védelem idei harmadik lapszámának megjelenése, elérhetővé vált a két évvel ezelőtti 3. lapszám is. Két éve júniusban többek között terjedelmes anyaggal jelentkeztünk „Csarnoképületek alaptól a tetőig” címmel az Aktuál Bau Kft. vállalkozási igazgatójától, valamint beszámolóval az etyeki Korda Filmparkban, és egy budaörsi gyógyszerraktárban kiütött tűz oltásáról.

Részletek  Májusi szabványeső – építési termékek

2019. május 20.

Májusi szabványeső – építési termékek 2019. május 1-jén 154 szabvány változott, ebből 99 új nemzeti szabvány jelent meg, 10 szabványt magyar nyelven kiadtak, 32-t visszavontak, a Magyar Szabványügyi Testület 13 nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé. Ezeket áttanulmányozva mindössze három olyat találtunk, amely érinti a szakterületünket. Ezekre a tűzvédelmi osztályozással és tűzállósági vizsgálatokkal kapcsolatos szabványokra hívjuk fel a kollégák figyelmét.

Részletek  Vegyvédelmi előadás létesítményi tűzoltóságok számára

2019. május 17.

Vegyvédelmi előadás létesítményi tűzoltóságok számára Május 9-én és 10-én zajlott Zsámbékon a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségének közgyűlése és szakmai konferenciája, melyen a HESZTIA Kft. is képviseltette magát. A szakmai napon egy rövid előadás, illetve kiállítás keretében kerültek bemutatásra a klóros és ammóniás területen használt modern vegyvédelmi eszközök védelmi és gazdasági előnyei.

Részletek  HESZTIA szakmai nap és bemutató a KOK-on

2019. május 16.

HESZTIA szakmai nap és bemutató a KOK-on A tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel 2019. május 8-án másodszorra rendezte meg a HESZTIA Kft. szakmai napját és bemutatóját a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ telephelyén. Több, mint 50 fő hivatásos tűzoltó érkezett az ország minden területéről, akik az elméleti és gyakorlati oktatások és bemutatók keretében ismerkedhettek meg a tűzoltó védőeszköz- és szakfelszerelés-újdonságokkal.

Részletek  Doktori értekezés – Mentő tűzvédelem és az önkéntes tűzoltóságok

2019. május 16.

Doktori értekezés – Mentő tűzvédelem és az önkéntes tűzoltóságok Varga Ferenc tű. ddtbk. április 24-én – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Doktori Tanácsa előtt – sikeresen megvédte „A hazai mentő tűzvédelem szervezeti és technikai fejlesztési lehetőségeinek kutatása, különös tekintettel az önkéntes tűzoltóságok növekvő szerepére” című értekezését.

Részletek  Szakértői továbbképzés – OTSZ karácsonyra?

2019. május 15.

Szakértői továbbképzés – OTSZ karácsonyra? Közel másfélszáz építész tűzvédelmi szakértő hallgatta 2019. május 13–14-én, Balatonföldváron az OKF előadóitól azokat a változásokat, amelyeket az eddigi tapasztalatok alapján dolgoztak ki a szakemberek. Két lényegi eleme: az OTSZ-ben a követelmények kerültek túlsúlyba, míg a megoldások többsége a tervezett 14 TvMI-ben jelenik meg. Mi változott? Mi, hol lesz a jövőben? No és a fő kérdés: mikor?

Részletek  Mit tud? - Az önkénteseknek szánt Heros-Mahindra GOA gyorsbeavatkozó

2019. május 14.

Mit tud? - Az önkénteseknek szánt Heros-Mahindra GOA gyorsbeavatkozó Május 9-én a BM OKF-on csapatpróbára öt darab Heros-Mahindra GOA gyorsbeavatkozót adtak át öt egyesületnek. 2015-ben kérték fel a BM Heros Zrt.-t egy olyan tűzoltó gépjármű kialakítására, amely alkalmas lehet az önkéntes tűzoltó egyesületek feladatainak ellátására. Az akkor született jármű továbbfejlesztésének eredményeként egy teherbírásban, málházható térfogatban is új jármű született. A jármű fő jellemzőit mutatjuk be.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30