Híreink

Országos Tűzvédelmi Konferencia – az ÁKR változásokról a gyakorlatban

2018. április 17.

Országos Tűzvédelmi Konferencia – az ÁKR változásokról a gyakorlatban 2018. április 26-27. Balatonkenesén a BM-OKF és TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség 2018. évi tavaszi konferenciájának fő témája a 2018. január 01.-től hatályos Általános Közigazgatási Rendtartás által hozott változások gyakorlati tapasztalatai, valamint az Ákr. Bevezetésével összefüggésben módosult jogszabályok alkalmazási tapasztalatainak a bemutatása. A konferencia programját és jelentkezési lapját tesszük közzé.

Részletek  Tanulmány az Magyar Tűzoltó Szövetség szerepéről

2018. április 12.

Tanulmány az Magyar Tűzoltó Szövetség szerepéről „A Magyar Tűzoltó Szövetség helyének és szerepének meghatározása az önkéntes tűzoltó egyesületek eredményes feladatellátásának növelésében” címmel jelent meg tanulmány Varga Ferenc ddtb. tollából a Bolyai Szemle 2017/3. számában. A történelmi események után a szerző szerint újra fordulóponthoz érkezett az önkéntes mozgalom. Mi legyen az MTSZ jövőbeni szerepe? Hogyan képes ma ellátni feladatait? Melyek az előrelépés feltételei?

Részletek  Megjelent a tűzvédelmi szakvizsga törzsanyaga

2018. április 11.

Megjelent a tűzvédelmi szakvizsga törzsanyaga A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatóban adta közre a tűzvédelmi szakvizsga törzsanyagát valamint az egyes témákhoz tartozó szakirodalom jegyzékét. A tizenhat szakterületet felölelő törzsanyag az eddigieknél is részletesebben foglalkozik a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágak, munkakörök oktatásának tematikájával, s a szakirodalom jegyzéket is megújították. A letölthető anyagra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  ÉMI-program a Construmán: szakmai program MÉK-pontért

2018. április 10.

ÉMI-program a Construmán: szakmai program MÉK-pontért Az ÉMI Nonprofit Kft. Construma-standján hasznos tudnivalók, aktuális információk, látványos vizsgálati bemutatók várják az érdeklődőket – az április 11-én és 12-én zajló szakmai programért pedig MÉK-pont jár.

Részletek  Gépjárműátadás – Tíz új és négy felújított

2018. április 09.

Gépjárműátadás – Tíz új és négy felújított Újabb tíz, hazai gyártású, Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú tűzoltójárművet adtak át április hatodikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Ezekkel együtt már száz új jármű teljesít szolgálatot a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon. A rendezvényen négy önkéntes tűzoltó egyesület pedig Steyer Bronto típusú felújított gépjárműfecskendőt kapott.

Részletek  Nyertesek és díjazottak a TMKE konferencián

2018. április 05.

Nyertesek és díjazottak a TMKE konferencián Évek óta jó gyakorlat a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének konferenciáin az adott témához kapcsolódó projektek bemutatása és csoportokban történő megoldása, majd a megoldások ismertetése. Az idei évben a kiürítés témában Reiner Róbert mutatott be a saját gyakorlatából konkrét eseteket és kérdéséket. Élénk érdeklődést és aktivitást váltottak ki az ideiglenes teamok számára bemutatott tűzvédelmi megoldások, amit értékelés követett.

Részletek  XVI. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Könnyű-e a könnyűszerkezet tervezés? – Szárazépítés

2018. április 05.

XVI. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Könnyű-e a könnyűszerkezet tervezés? – Szárazépítés 2018. április 12-én a Construmán. Teljesítményjellemzők igazolása a szárazépítésben – fókuszban a tűzvédelem. Követelmények, tervezési elvek és a megfelelőség igazolásának módjai. Mely esetben szükséges kivitelezési dokumentáció? Milyen követelményeknek kell megfeleltetni? Milyen elvárt teljesítményjellemzőket kell igazolni? Tetőtéri beépítéseknél használt szerkezetek, válaszfalak, térelhatároló falszerkezetek, előtétfalak, aknafalak, álmennyezetek, tűzvédő membránok.

Részletek  Új és módosult szabványok 2018. I. negyedévében

2018. április 04.

Új és módosult szabványok 2018. I. negyedévében  Vágvölgyi László összeállításában elérhetők az elmúlt negyedévben a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban, angol után, magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Önkormányzati tűzoltóságok – közel 9 ezer vonulás 2017-ben

2018. április 03.

Önkormányzati tűzoltóságok – közel 9 ezer vonulás 2017-ben Magyarországon 60 önkormányzati tűzoltóság működik, s ezek 542 település védelmét látják el, az ún. elsődleges működési körzetükben (EMK), ahol több mint 1,1 millió állampolgár mentő tűzvédelméről gondoskodnak. Azért is jelentős ez a szám, mert az ÖTP-k által védett települések 75%-át 20 percen túl és 46%-át 25 percen túl érik el hivatásos egységek, tehát fontos szerepük van az ún. fehér foltok felszámolásában.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2018/1. száma

2018. március 29.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/1. száma A Védelem Tudomány 2018/1. száma 11 tanulmányt tartalmaz. A témák – tűzvizsgálati eljárások, hangterjedés a riasztás során, fogyatékosság és menekülési képesség, hőszigetelő anyagok kiválasztásának szempontjai, iparbiztonsági mérnöki kompetenciák, kommunikáció vegyi baleseteknél, a polgári védelem fejlődése, villámárvíz, számvitel és krízishelyzet, kistelepülések tüzivíz ellátása, konferencia beszámoló – a sokszínűséget mutatják.

Részletek  Kiürítés tervezés, életvédelem a gyakorlatban – a TMKE Konferencia előadásai

2018. március 28.

Kiürítés tervezés, életvédelem a gyakorlatban – a TMKE Konferencia előadásai A 80 fős hallgatóság több nézőpontból (tervező, beruházó, hatóság, kivitelező, üzembentartó), a régi ismeretek rendszerezéséből és az újak beépítéséből álló jól felépített tematika mentén, konkrét projektekből kiinduló, egymásra épülő előadások aktív részese lehetett. A tíz előadó és egy gyakorlatvezető az elméleti megközelítés mellett, példák sorával, az életből választott, gyakorlatra koncentrált. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés a TMKE konferencián

2018. március 27.

Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés a TMKE konferencián Megtelt a Hotel Jogar nagy előadóterme 2018. március 22-én. A hagyományokhoz hasonlóan aktuális és izgalmas témát, a kiürítés tervezését állította a konferenciája célkeresztjébe TMKE. 11 előadó egy jól felépített tematika mentén konkrét projektekből kiindulva a kiürítés tervezésre, a menekülési útvonalak tervezésének, füst elleni védelmének, jelölésének a tűzriadó tervig terjedő feladatainak megoldásaira fókuszált.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30