Híreink

Szabványfrissítés

2017. október 04.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhető az elmúlt negyedévben a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azokat, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2017/3. száma

2017. október 03.

Megjelent a Védelem Tudomány 2017/3. száma A Védelem Tudomány című e-folyóirat 2017/3. száma 14 tanulmányt tartalmaz. Ezekből betekinthetünk a lengyel és az ausztrál katasztrófavédelmi gyakorlatba, valamint a szomszédos országok tűzoltóképzésébe. A 218 oldalas kötetben a homlokzati tűzterjedés és az elektromos rendszerek, az üzemazonosítás és a létfontosságú energetikai létesítmények, a globális kihívások, az állatmentés és a biztosítók szerepe és a tömegben lévő egyén kerülnek górcső alá.

Részletek  I. TSZVSZ tűzesetek tapasztalatai – szakmai nap

2017. október 03.

I. TSZVSZ tűzesetek tapasztalatai – szakmai nap Több mint 360 fő vett részt a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napján 2017. szeptember 21.-én a Lurdy házban. Az aktualitást a közelmúlt talán legnagyobb tanulsággal szolgáló tűzesete, a londoni Grenfell Tower lakóépület tüze adta, mely több mint 80 áldozatot követelt. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Kötéltechnikai mentés Magyarországon

2017. szeptember 27.

Kötéltechnikai mentés Magyarországon A bemutatók egyik legnépszerűbb eleme a kötéltechnikai mentési bemutató, de ha csak nem vagyunk művelői e szakágnak, kis távolságtartással kezeljük e témát. Félve mondunk „A”-t vagy „B”-t akkor is, ha az alkalmazásáról kell döntenünk, hát még a háttér biztosításáról. Ennek gyökere az a zuhanástól való rettegés, mely már kisbaba korunktól kimutatható. 25 év tapasztalata alapján kijelenthetem, hogy ennek legyőzése a félelem tárgyának alapos megismerése – írja szerzőnk.

Részletek  Szakértői továbbképzés Balatonföldváron

2017. szeptember 26.

Szakértői továbbképzés Balatonföldváron A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség (BM OKF) a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján október 16-án tűzvédelmi szakértői továbbképzést szervez Balatonföldváron a Hotel Jogarban. A felhívást és a jelentkezési lapot közöljük.

Részletek  Ipari termékek gyulladási hőmérséklete

2017. szeptember 25.

Ipari termékek gyulladási hőmérséklete Újabb kincsesbányát teszünk közzé ezzel az adattárral. Számos ipari termék (textil, sör, hús) gyulladási hőmérsékletét gyűjtöttük egybe a legkülönbözőbb kutatási jelentések alapján, ahol ismert jelezzük a forrást. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget. Az anyagok az adatok alapján könnyen besorolhatók a tűzveszélyességi osztályba.

Részletek  Ötvenmillió eurós keretszerződést kötött a Rosenbauer

2017. szeptember 22.

Ötvenmillió eurós keretszerződést kötött a Rosenbauer Összesen 306 tűzoltógépjárműről szóló keretszerződést kötött a Rosenbauer a német állammal (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe) katasztrófavédelmi feladatokra, mintegy ötvenmillió euró értékben.

Részletek  A+A Kiállítás + kongresszusok Düsseldorfban

2017. szeptember 20.

A+A Kiállítás + kongresszusok Düsseldorfban 2017. október 17-20. között a Düsseldorfi Vásárközpontban nyitja kapuit az egyéni védelem, a munkahelyi biztonság és tűzvédelem valamint a foglalkozás-egészségügy kongresszussal kísért, világvezető szakvására. Itt mintegy 1900 kiállító mutatkozik be. A méreteket és a sokszínűséget mutatja, hogy emellett számos konferencián háromszáz előadótól hallhatunk a szakmai problémákra megoldási javaslatokat.

Részletek  Változott a veszélyes áruk szállításának jogszabályi struktúrája

2017. szeptember 19.

Változott a veszélyes áruk szállításának jogszabályi struktúrája A veszélyesáru-szállítások vonatkozásában a 2017. év a jogszabályváltozások évének tekinthető, miután a bírságolással kapcsolatos jogszabály módosítások mellett, idén – páratlan év lévén – változtak a nemzetközi veszélyesáru-szállítási szabályzatok, illetve ennek megfelelően az ezeket átültető magyar jogszabályok is. Az idei évben a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos hazai, anyagi jogi szabályozás struktúrája alapjaiban változott meg.

Részletek  Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2017. szeptember 18.

Mi olvasható a Védelem októberi számában? Az októberi szám 9 rovatának 21 cikkében olyan aktuális témákat olvashatunk, mint a londoni tűz elemzése a vizsgáló nézőpontjából, beszámoló hazánk első szendvicspanel falának homlokzati tűzterjedés vizsgálatáról, az új TvMI-k alkalmazásának eseteiről, a Tuzsérnál bekövetkezett Európában egyedülálló veszélyes anyag baleset felszámolásáról, a veszélyes anyagok ellenőrzési tapasztalatairól, a megelőzés aktuális kérdéseiről. Számos cikkünk oktatási anyagként is kiváló lehet, ilyen az akkumulátorok töltésével kapcsolatos kérdéseket feldolgozó cikk is.

Részletek  MTSZ Szakmai Napok – Korszerű technika – korszerű módszerek

2017. szeptember 15.

MTSZ Szakmai Napok – Korszerű technika – korszerű módszerek A Magyar Tűzoltó Szövetség – somogyi közreműködéssel – 22 kiállítóval, gépjárművek és felszerelések bemutatójával, a korszerű technikai eszközök és módszerek bemutatásával, előadásokkal, gyakorlati bemutatókkal és szakmai programokkal szeretettel várja a tűzoltókat 2017. szeptember 30-án, 9-17 óráig, Balatonföldvárra a NARO kempingbe. (Balatonföldvár, Kismartoni u. vége)

Részletek  VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai napok

2017. szeptember 15.

VI. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai napok A Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai napok 2017. október 3-4-én hatodik alkalommal a robbanásvédelem témakörét járja körül. Célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, az együttműködés erősítése. A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30