Híreink

A CTIF Ifjúsági Bizottságának 2016-os eseményterve

2016. február 12.

A CTIF Ifjúsági Bizottságának 2016-os eseményterve A Nemzetközi Tűzoltó Szövetségben számos bizottságban dolgoznak a hazai tűzvédelmi szakemberek. Ilyen a CTIF Ifjúsági tagozata, ahol számos új kezdeményezés is születhet. A szervezet nemzetközi programjában a képzés és a versengés adja a fő lehetőségeket, amelyben az OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség aktívan részt vesz. Az idei évben öt olyan esemény lesz, amelyen hazai szakemberek kitekinthetnek a világra.

Részletek  A KMSZ ellenőrzési tevékenységének fejlesztési lehetőségei, az ellenőrzési protokoll

2016. február 12.

A KMSZ ellenőrzési tevékenységének fejlesztési lehetőségei, az ellenőrzési protokoll A Dr. Balogh Imre pályázat 2015. évi különdíját kiérdemlő Tímár Tamás tű. őrnagy (Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) pályamunkáját tesszük közzé. A dolgozat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tevékenységét, azon belül az ellenőrzések hatékonyságát, a hatékonyság javításának lehetőségeit vizsgálja, statisztikai adatok és kérdőívek elemzésével. Adatbázisok, statisztikák elemzése alapján részletes ellenőrzési protokollra tesz javaslatot.

Részletek  Tűzoltó gépjármű beszerzés kérdésének műszaki és gazdasági vizsgálata

2016. február 10.

Tűzoltó gépjármű beszerzés kérdésének műszaki és gazdasági vizsgálata Szemlits Gyula dolgozata a tűzoltó gépjármű beszerzés során a döntés szempontjából releváns tényezőket vizsgálja, s benne az előírásokat, a gazdasági tényezőket, a működési terület adottságait, az üzemeltetés költségeit. A döntés szempontjait két példán egy kisvárosi és egy hegyvidéki, kistelepülési önkéntes tűzoltóság új tűzoltó gépjármű beszerzésével mutatja be. Milyen lehet részükre a megfelelő beszerzendő tűzoltó gépjármű?

Részletek  4239 káresethez vonultak az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek 2015-ben

2016. február 10.

4239 káresethez vonultak az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek 2015-ben Naponta közel 12 alkalommal (pontosan 11,6) vonultak káresetekhez az önkéntes tűzoltó egyesületek az elmúlt esztendőben. Ez 318 egyesület aktív beavatkozó tevékenységével valósult meg. Tizenhat egyesület ötvennél, ebből öt egyesület száznál több vonulást teljesített, ami hatalmas teljesítmény. Ez a vonulások 40%-a.

Részletek  Megkezdődött a FOX S kismotorfecskendők átadása

2016. február 10.

Megkezdődött a FOX S  kismotorfecskendők átadása A Rosenbauer idén megkezdte a korábban bemutatott újdonság a FOX S kismotorfecskendők leszállítását. Az első példányt „hazai pályán” helyezték üzembe. A kismotorfecskendő újrafelfedezése és méltó helyének megfelelő alkalmazása egyre jobban előtérbe kerül külföldön. A technológiai újítások és a növekvő teljesítmények pedig számos előnyét mutatják meg. Az új kmf. teljesítménye: 2000 liter/perc (3 baron), 1050 liter/perc (10 baron).

Részletek  Továbbképzés – beépített tűzjelző/tűzoltó berendezés kivitelezők, karbantartók részére

2016. február 08.

Továbbképzés – beépített tűzjelző/tűzoltó berendezés kivitelezők, karbantartók részére A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya a beépített tűzjelző/tűzoltó berendezés kivitelezők, felülvizsgálók, karbantartók részére továbbképzést szervez 2016. február 25-én Balatonföldváron a Hotel Jogarban. A téma: az OTSZ-hez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek és a tűzvédelmi előírások változásainak ismertetése. A programtervet és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Tömlővezeték menedzsment

2016. február 04.

Tömlővezeték menedzsment Tömlővezeték-menedzsment címmel írt dolgozat a tömlővezetékek hatékony szerelésének, alkalmazásának módozatait dolgozza fel külföldi szakirodalmi adatok alapján zárttéri tűzesetek során. A Dr. Balogh Imre pályázat 2015. évi első helyezését kiérdemlő pályamunkát Tomka Péter tű. főtörzsőrmester (FKI Északi-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség II. kerületi http.) tesszük közzé, amely rendkívül hasznos gyakorlati megoldásokkal mutatja be: ezen a téren is van mit újítani.

Részletek  Dr. Balogh Imre emlékpályázat győztesei 2015-ben

2016. február 04.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat győztesei 2015-ben A bíráló bizottság tagjainak megállapítása szerint több pályamű érkezett a 2015. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázatra. A munkák közül a szakmai szempontok alapján hatot emeltek ki, amelyek megállapításainak jövőbeni felhasználását szükségesnek tartották. Ezek közül a pontszámok alapján jelölték ki a győztes pályaművet, amelyet szerzője tömlővezeték jeligével adott be. A műveket rövidesen közöljük.

Részletek  Továbbképzés szakértőknek

2016. február 02.

Továbbképzés szakértőknek A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez 2016. február 23-án és 24-én Hotel Jogarban Balatonföldváron. A képzés beszámít a szakértőknek előírt órakeretbe, amelyről a résztvevők igazolást kapnak. A felhívást és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Miért pattog a pattogatott kukorica és mi köze ennek a tűzhöz?

2016. február 02.

Miért pattog a pattogatott kukorica és mi köze ennek a tűzhöz? Az Agromashexpo 2016 mezőgazdasági kiállításon az OMÉK-on első díjat bezsebelő Videokontroll, a szemestermény-szárítók felügyeleti rendszere alkotói, most izgalmas kísérlettel szemléltették, a kukorica szárítása során fellépő kellemetlen jelenséget, a lisztképződést, ami a mag megrepedésének és törésének a következménye. A tűzveszélyes szárítási folyamatban is jelentős megelőzési ismereteket és mérést jelenthet, hogy elkészült az eszköz, amivel ez is elkerülhető.

Részletek  Okosodó szemestermény-szárítók – díjazott megoldás

2016. február 01.

Okosodó szemestermény-szárítók – díjazott megoldás Hívja fel a terményszárítóját mobilon és akadályozza meg a szárítótűz kialakulását! Akkár ezzel a felhívással is felér a Védelem ez évi első számában ismertetett szárítóberendezés felügyeleti rendszer, amelynek a legújabb fejlesztését a mobil applikációval bővített Videokontrollt, jeles szaktekintélyekből álló zsűri, Prémium Oklevéllel jutalmazta az AGROmashEXPO-n. Ez a megoldás már internet kapcsolaton keresztül is betekintést enged a szárítás folyamatába.

Részletek  Épületek tűzvédelmének gazdaságossági kérdései

2016. január 29.

Épületek tűzvédelmének gazdaságossági kérdései Mibe kerül egy épület tűzvédelme? Milyen hatékonyságúak az egyes rendszerek? Megéri és milyen mértékig éri meg áldozni a tűzbiztonság növelésére? Mi legyen az aktív, a passzív rendszerek és a beavatkozó tűzoltóság együttműködése? Lehet-e aktív rendszerrel tűzgátló szerkezetet helyettesíteni? Ezek a kérdések napjainkban is komoly szakmai vitákat generálnak. Mit gondoltak erről 1990-ben – ezt olvashatják a korabeli tanulmányban.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30