Híreink

Hol keletkeztek a tűz-és káresetek az elmúlt öt évben?

2017. március 09.

Hol keletkeztek a tűz-és káresetek az elmúlt öt évben? Míg 2015-ben 59 860 esethez, 2016-ban 63 319 eseményhez kellett vonulni a tűzoltóságoknak. Ezen belül a területei, megyei adatok alakulása mutatja az elmúlt öt év változásait, amit az elmúlt évi adatok eltérő alakulása is jól mutat. A káresetek megyei szintű alakulásának vizsgálata alapján (2015-höz) képest a változások szembetűnőek.

Részletek  Építész tűzvédelmi szakértői továbbképzés

2017. március 08.

Építész tűzvédelmi szakértői továbbképzés A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez 2017. május 17-én és 18-án Balatonföldváron a Hotel Jogarban. A felhívást és a jelentkezési lapot közöljük.

Részletek  Messe Düsseldorf – A+A kiállítás október 17-20. között

2017. március 08.

Messe Düsseldorf – A+A kiállítás október 17-20. között A düsseldorfi rendezvényeken az elmúlt vásári idényben mintegy 32.100 kiállító mutatta be termékeit 1,6 millió szakmai látogatónak, ezen kívül hozzávetőlegesen félmillióan látogatták a konferenciákat. Düsseldorfban rendezett mintegy 50 szakvásárával – amelyek közül 24 a világ elsőszámú seregszemléje – köztük a szakmánkban az A+A kiállítás, amelyet az idén október 17-20. között rendeznek meg.

Részletek  A disaster medic a tűzoltók képzési palettáján

2017. március 07.

A disaster medic a tűzoltók képzési palettáján A tűzoltók közvetlen kontaktussal járó életmentéssel összefüggő feladatait nem lehet szétválasztani a beavatkozás közben felmerülő elsősegély-nyújtási feladatoktól. A sérültek elsődleges ellátása, stabilizálása és mozgatása tekintetében életmentő lehet az első beavatkozóként helyszínre érkező tűzoltók magabiztos, szakszerű segítségnyújtása a mentőszolgálat kiérkezéséig. Az ehhez kidolgozott képzési modellről számol be szerzőnk.

Részletek  Nőtt a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma

2017. március 06.

Nőtt a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma Egyre több egyesület felel meg a követelményeknek és válik önálló beavatkozó egyesületté. Ma már 41 olyan egyesület van, amely helyben gyorsan és hatékonyan képes beavatkozni s ezzel a szűkebb környezetében a mentő tűzvédelem hatékonyabbá tenni. Az egyesületek listáját és területi elhelyezkedését tesszük közzé.

Részletek  XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Nem egyszerűen egyszerű!

2017. március 01.

XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Nem egyszerűen egyszerű! Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén! Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat a konferencia előadói 2017. március 23-án, Budapesten a LURDY Ház 5. konferencia termében. (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.)

Részletek  Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia - Harmadszor

2017. február 28.

Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia - Harmadszor December 14-én a konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a módszertan fejlesztése és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés érdekében. Mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, intézmények fenntartói, ipari üzemek, kutatóintézetek, valamint a katasztrófavédelem képviselői találkoztak a tűzvizsgálói konferencián. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Szemelvények a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület életéből

2017. február 28.

Szemelvények a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület életéből A Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület története Csöglei István a tűzoltó múlt és ezen belül a Tolna Megyei Tűzoltó Egyesületek történetének jeles kutatója és krónikása. Munkássága és emléke előtt tisztelgünk a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapításának 125. évfordulójára írott dolgozatának közreadásával.

Részletek  Tűzvizsgáló szakértői továbbképzés Balatonföldváron

2017. február 28.

Tűzvizsgáló szakértői továbbképzés Balatonföldváron A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzést szervez 2017. május 16-án Balatonföldváron. A fő téma az elektromos tüzek, de mellette kérdések, értelmezési problémák tisztázására is lehetőség nyílik.

Részletek  IV. Hagyományőrző Tűzoltó Konferencia és Találkozó

2017. február 27.

IV. Hagyományőrző Tűzoltó Konferencia és Találkozó A IV. konferenciának 2017. március 4-én a Lakiteleki Népfőiskola (6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.) ad otthont. A rendezvényre ismét sok szeretettel várják a hagyományőrző önkéntes és hivatásos tűzoltókat, és minden a téma iránt érdeklődőt. A konferencia fővédnöke: Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

Részletek  Homlokzati hőszigetelés – Az állam nem fizet a silány munkáért

2017. február 24.

Homlokzati hőszigetelés – Az állam nem fizet a silány munkáért A társasházak jelentős támogatással végezhetnek felújítási munkákat az Otthon melege program keretén belül, ahol az egyik sláger a homlokzatok hőszigetelése. Ennek jelentős tűzvédelmi vonatkozásai is vannak, amelyek betartását az állam kioktatott műszaki ellenőrökkel és a támogatásokat kezelő Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet szakembereinek helyszíni ellenőreivel is vizsgáltatja. Hibákat állapítottak meg!

Részletek  Meglévő teherhordó betonszerkezetek tervezési hibái

2017. február 23.

Meglévő teherhordó betonszerkezetek tervezési hibái A tervezésre, mint elvégzendő műszaki feladatra egy létesítmény kivitelezése kapcsán jellemzően új szerkezetek esetén szoktak gondolni! Ez alapvető hiba! Amikor hozzányúlunk egy épülethez, akár átalakítás, felújítás, helyreállítás bővítés vagy netán funkció váltás is legyen az oka, meg kell vizsgálnunk, hogy az átalakítás köre, mértéke, mennyire érinti az adott szerkezeteket, illetve miként tudjuk igazolni szerkezetek előírásoknak való megfelelését – írja szerzőnk.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30