Híreink

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2018

2018. január 31.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2018 Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg a BM OKF főigazgatója a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot, amelyre – mint az elmúlt években – most is a tűzvédelem fejlődését előremozdító dolgozatokat várnak. Ahogy az elmúlt években, az idei évben is figyelemmel kíséri a Védelem Online a pályázat eredményeit, s terveink szerint a kiváló eredményt elért szakmunkákat közöljük.

Részletek  Közúti balesetek és a személyi sérülések alakulása

2018. január 30.

Közúti balesetek és a személyi sérülések alakulása Míg a személyi sérüléses közúti balesetek száma enyhén csökkenő tendenciát mutat, a halálos kimenetelű közúti balesetek száma 2007–2011-ig hatalmas javulással a felére csökkent, majd az azt követő években e szint körül ingadozott. A tűzoltói beavatkozások száma ez idő alatt jelentősen növekedett, a műszaki mentés feltételei pedig számottevően javultak, mindezt úgy, hogy a hazai gépjárművek átlagéletkora változatlanul közel 12 év.

Részletek  MMK: Hő- és füstelvezetés – tűzvédelmi szakmai képzés

2018. január 29.

MMK: Hő- és füstelvezetés – tűzvédelmi szakmai képzés A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és az MMK Tűzvédelmi Tagozata által 2018. január 25-én magtartott szakmai nap az Elektrotechnikai tagozat és a Tűzvédelmi tagozat szakmagyakorlói (tervezők, szakértők, műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők) számára 2017-re ill. 2018-ra elismert szakmai továbbképzésnek minősült. Közel 160 fő részvételével zajlott konferenciát konzultáció és kötetlen beszélgetés zárta. Az előadásokat közöljük.

Részletek  Nedvesítőszerek alkalmazása a tűzoltásban

2018. január 25.

Nedvesítőszerek alkalmazása a tűzoltásban A nedvesítő adalékanyagok a víz felületi feszültségét csökkentik, ezáltal megváltoztatják a víz felületi feszültségéhez kapcsolódó tulajdonságait. Ezek közül tűzoltói szempontból a víznek a felületeken történő gyors terülése és beszívódása, a felületek gyors elvizesítése fontos. Lantos Sándor, a tűzvédelmi szakterület kora egyik kiváló képviselője a kutatási adatok alapján adott tanácsokat a tűzoltásra vonatkozóan.

Részletek  Közbenső födémek hőszigetelése

2018. január 24.

Közbenső födémek hőszigetelése A födémek hőszigetelésének tervezésekor, átalakításkor nem árt előre tisztázni az építtetővel, hogy a födém által kettéválasztott alsó és felső helyiségeknek mi lesz a végleges funkciója. Hiszen többek közt ez is meghatározza a betervezésre kerülő, beépíthető hőszigetelő termékeket. Az alábbi összefoglalót a ROCKWOOL hírlevelében fedeztük fel, amely segít eligazodni a födémek szigetelésére ajánlott nem éghető termékek között.

Részletek  VÉDELEM TUDOMÁNY 2017 – 11 ezer letöltés

2018. január 23.

VÉDELEM TUDOMÁNY 2017 – 11 ezer letöltés A Védelem Tudomány 2017. évi, második évfolyamában 147 szerző 64 tanulmánya olvasható. A négy kötet összefűzve 1094 oldalas lenne. Ezek az igazán figyelemreméltó számok a tűzvédelem 18, az iparbiztonság 13, a fórum 13, a polgári védelem 10, a humán igazgatás, képzés 7, a logisztika, műszaki technika 2 és a vízügy, vízvédelem 2 tanulmányával keletkeztek. A tanulmányok címeit szakterületenként összegyűjtve adjuk közre.

Részletek  Szakterületi szabványváltozások – Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem

2018. január 22.

Szakterületi szabványváltozások – Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem Új évkezdet, szabványváltozásokkal. 2018. január 1-jén 147 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 74 db MSZ EN, 51 db MSZ EN ISO, 19 db MSZ HD, 1 db MSZ ISO, 1 db MSZ és 1 db MSZE. Ugyanakkor 17 db nemzeti szabvány visszavonására került sor. Ezek közül összeállítottuk azt a néhány szabványt, amely szakterületünket érinti. Kiemelkedik közülük a Robbanásvédelem és a Beépített oltóberendezések.

Részletek  Internet nélkül is működik a készülék karbantartást segítő szoftver

2018. január 22.

Internet nélkül is működik a készülék karbantartást segítő szoftver A tűzoltó készülékek ellenőrzésének adminisztratív terheit csökkentő fiREG szoftvert egyre többen használják. A rendszert így most már élethelyzetben tesztelik. Mi a teendő, ha olyan helyen kell a készüléket ellenőrizni, ahol nincs internet lefedettség? Erre a kérdésre gyorsan reagáltak a fejlesztők, s így már ott is használható a mobiltelefonra telepíthető szoftver, ezzel is egyszerűsítve a munkát és csökkentve az adminisztrációra fordított időt.

Részletek  Védelem Online: 88 ezer oldalletöltés 2017-ben

2018. január 19.

Védelem Online: 88 ezer oldalletöltés 2017-ben A VÉDELEM Online öt és félezer dokumentumával a szakterület virtuális szakkönyvtáraként a tűz- és katasztrófavédelem vezető szakembereinek szóló információforrásul szolgál. Lássuk, tavaly hogyan alakultak a látogatottsági adatok.

Részletek  Mi olvasható a Védelem februári számában?

2018. január 18.

Mi olvasható a Védelem februári számában? A februári szám 22 cikkével a lap a 25. évfolyamába lépett. Ebből az alkalomból az új megoldások irányába fordultunk! Fókuszba helyeztük a tűz érzékelés és jelzés új megoldásait, az aspirációs rendszereket, a napi tűzvédelmi dokumentáció készítés számítógépre adaptált fejlesztéseit, a képzés új formáit, a műszaki mentés és veszélyes anyag felszámolás technikai és módszertani lehetőségeit, a hő- és füstelvezető ablakok és légcsatornák kérdéseit.

Részletek  TMKE 2017 – OTSZ, mérnöki módszerek, TvMI megoldások

2018. január 15.

TMKE 2017 – OTSZ, mérnöki módszerek, TvMI megoldások A tűzvédelmi tervezés prioritásai, a mérnöki módszerek gyakorlatban történő bemutatása, a mérnöki munka gyakorlati támogatása jelentette a fő feladatot a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete számában 2017-ben. A mérnöki módszereket, a számításokat, az adott épületre szabott megoldásokat konkrét projektekkel mutatták be 13 konferencián. Ez rajzolódik ki a szervezet elnökének most közreadott beszámolójából.

Részletek  Fejlesztés az MTSZ-nél és tagszervezeteinél

2018. január 12.

Fejlesztés az MTSZ-nél és tagszervezeteinél A magyarországi és határon túli magyar önkéntes tűzoltók korábbinál is hatékonyabb tűzvédelmi munkája érdekében intézményi, szervezeti és technikai fejlesztéseket tervez a Magyar Tűzoltó Szövetség – hangzott el 2018. január 5-én a Dobson Tibor tű. ddtbk. által tartott tájékoztatón. A szövetség képviseli az önkéntes tűzoltó egyesületeket, valamint az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságokat, valamint az önkéntes mentőszervezeteket.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30