Híreink

A Grenfell toronyház tüzének tanulságai

2017. június 15.

A Grenfell toronyház tüzének tanulságai A londoni Grenfell Tower elnevezésű lakóház szerdán vált a lángok martalékává – a 24 emeletes épületet érintő tűzesetben eddig tizenheten haltak meg, és további harminchét embert ápolnak kórházban. A helyszínen – amely a fotók tanúsága szerint rászolgált a „pokoli torony” elnevezésre – húsz mentőjármű, negyven tűzoltójármű volt jelen, és több mint kétszáz tűzoltó dolgozott az oltáson.

Részletek  Módosult a tűzvédelmi megfelelőségről szóló két jogszabály

2017. június 13.

Módosult a tűzvédelmi megfelelőségről szóló két jogszabály A Magyar Közlöny 84. számában jelent meg a 13/2017. (VI. 8.) BM rendelet "Egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról", amely a kihirdetéstől számított 15 napon belül, azaz június 23-án lép hatályba. A jogszabályt tesszük közzé.

Részletek  Dr. Balogh Imre Emlékpályázat – Multifunkciós heveder a befutó

2017. június 12.

Dr. Balogh Imre Emlékpályázat – Multifunkciós heveder a befutó Június kilencedikén kiosztották a sorrendben tizenhetedik Dr. Balogh Imre Emlékpályázat díjait. A nyertes pályázat alkotója a multifunkciós heveder hazai alkalmazásának lehetőségeivel foglalkozott, rajta kívül ketten különdíjat vehettek át. A nyertes pályázatok anyagát terveink szerint közreadjuk.

Részletek  A tűzvizsgálat alapjai – szakmai kézikönyv

2017. június 08.

A tűzvizsgálat alapjai – szakmai kézikönyv A tűz keletkezési okának vizsgálata sokoldalú ismereteket igényel. Bartha Iván és Fentor László 2006-ban kiadott, a tűzvizsgálatot gyakorlatiasan taglaló könyve alapműnek számít. A tűz tulajdonságainak megismerése mellett a műszaki-, társadalomtudományi, eljárási jogi ismeretekre is kiterjed. Nem csak tűzvizsgálóknak, hanem minden a tűzvédelemben közreműködőnek alapvető ismereteket tárgyaló – ma már nehezen beszerezhető – könyvet tesszük közzé.

Részletek  Szakdolgozat – Az önkéntes tűzoltóságok helye és szerepe a közigazgatásban a mentő tűzvédelem perspektívájából

2017. június 08.

Szakdolgozat – Az önkéntes tűzoltóságok helye és szerepe a közigazgatásban a mentő tűzvédelem perspektívájából Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán született szakdolgozatában Leidinger Kitti, jogi, jogtörténeti oldalról vizsgálja az önkéntes tűzoltóságok kialakulását, működését. A működési formák vizsgálata során az egylet, testület, egyesület vagy köztestület fogalmait vizsgálja. A nemzetközi szervezési elveket a német, osztrák és horvát példákon keresztül illusztrálja. A szakdolgozatot tesszük közzé.

Részletek  Lépcsőházi hő- és füstelvezető ellenőrzési szempontok

2017. június 08.

Lépcsőházi hő- és füstelvezető ellenőrzési szempontok Mit kell vizsgálnunk egy lépcsőházi hő- és füstelvezetőnél? Milyen követelményeknek kell megfelelnie? Azok, egyszerű módszerekkel, hogyan vizsgálhatók? Milyen dokumentumokat kell a kivitelezőnek biztosítania? Mit kell tartalmaznia a teljesítménynyilatkozatnak? Ezekre a kérdésekre adott válaszokkal könnyedén megállapíthatjuk: megfelelő, működőképes és biztonságos a rendszerünk vagy sem?

Részletek  Tisztújítás az Oltóberendezés Szakosztályban

2017. június 07.

Tisztújítás az Oltóberendezés Szakosztályban 2017. május 30-án, a már hagyományos tavaszi Ventor-Minimax Konferencián a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának Oltóberendezés Szakosztálya tartott taggyűlést, ahol Nádor András szakosztályi elnök lemondásával tisztújítás vált szükségessé. A tisztújítás eredményéről számolunk be.

Részletek  Nemzetközi tűzvizsgálati konferencia Budapesten

2017. június 05.

Nemzetközi tűzvizsgálati konferencia Budapesten Tizenöt ország szakembereinek részvételével megalakult a Nemzetközi Tűzoltószövetség, a CTIF tűzvizsgálati munkacsoportja. Június elsején és másodikán Budapesten, a tavalyi, budapesti tűzvizsgálói konferencián elfogadott közös nyilatkozat, valamint az azt követő CTIF elnökségi döntés alapján ismét hazánkban üléseztek a szakemberek.

Részletek  Négy rendelet egyben – a Magyar Közlöny 80. számában

2017. június 02.

 Négy rendelet egyben – a Magyar Közlöny 80. számában Módosult a tűzvédelmi szabályzat, a jelző és oltóberendezések engedélyezése, a tűzvizsgálat és a szakértői tevékenység szabályairól szóló rendelet. A Magyar Közlöny 80. számában (www.magyarkozlony.hu) megjelent az egyes tűzvédelmi tárgyú belügyminiszteri rendeletek módosításáról szóló 10/2017. (VI. 1.) BM rendelet.

Részletek  FIREX International - a tűz- és biztonsági ipar krémje

2017. június 02.

FIREX International - a tűz- és biztonsági ipar krémje A londoni ExCel nemzetközi konferencia- és kiállítási területen zajlik 2017. június 20-22. között az európai életbiztonság jelentős eseménye, a FIREX International. A tűzvédelmi és biztonsági ipar csúcsmegoldásai mellett számos szeminárium várja az érdeklődőket.

Részletek  ​CTIF Tűzvizsgálati munkacsoport alakuló ülése Budapesten

2017. június 01.

​CTIF Tűzvizsgálati munkacsoport alakuló ülése Budapesten Az elmúlt évi tűzvizsgálati konferenciát követően, magyar javaslatra döntött a CTIF közgyűlése a tűzvizsgálati munkacsoport felállításáról, amelynek megszervezésére hazánk vállalkozott. A munkacsoport megalakításának célja a módszerek és eljárások, valamint a szabályozás megismerése és cseréje révén a tűzvizsgálat feltételeinek javítása. A munkacsoport alakuló ülése a Budapesten a Danubius Margitsziget szállodában ma zajlik.

Részletek  Oltórendszer autóbuszok védelmére

2017. május 30.

Oltórendszer autóbuszok védelmére Az autóbusztüzek keletkezési körülményei következtében a gépjárművek és köztük az autóbuszok tűzvédelme napjainkra hazánkban is kulcsfontosságú kérdéssé vált. A gépjárműgyártók és üzemeltetők részéről egyre többször merül fel az igény, hogy maximális biztonságban tudhassák értékeiket és a rájuk bízott személyek épségét is. Milyen megoldási lehetőségek vannak?

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30