Híreink

Beépített tűzjelző, tűzoltó berendezések hatósági eljárásának szabályai

2016. január 11.

Beépített tűzjelző, tűzoltó berendezések hatósági eljárásának szabályai A Magyar Közlönyben december 21-én jelent meg A belügyminiszter 73/2015. (XII. 21.) BM rendelete a beépített tűzjelző, illetve tűzoltó berendezések létesítésének, használatbavételének és megszüntetésének engedélyezésére irányuló hatósági eljárás részletes szabályairól. A rendelet alapvetően meghatározza a szakterület további tevékenységének szabályait, ezért hívjuk fel rá a jogszabály közlésével az érdekeltek figyelmét.

Részletek  Jogszabályjegyzék 2015. IV. negyedév + frissített Szakmai jogtár

2016. január 07.

Jogszabályjegyzék 2015. IV. negyedév + frissített Szakmai jogtár Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő összeállításában közöljük „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő 2015. IV. negyedévben megjelent jogszabályok”-at tartalmazó jogszabályjegyzéket, valamint a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  Bürokráciacsökkentés a katasztrófavédelemben

2016. január 05.

Bürokráciacsökkentés a katasztrófavédelemben 2015. évi CLXXXVI. törvény a közigazgatási bürokráciacsökkentéssel összefüggő törvénymódosításokról több területen érinti a katasztrófavédelemmel kapcsolatba kerülő szakembereket: tűzvédelmi törvény, katasztrófavédelmi törvény, piacfelügyeleti törvény, létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről szóló törvény. A szakterületet érintő jogszabályrészeket közöljük.

Részletek  Tűzvédelmi Szabályzat a társasházakban – határidő március 31.

2016. január 04.

Tűzvédelmi Szabályzat a társasházakban – határidő március 31. A Magyar Közlöny december 21-én megjelent számában adta közre a belügyminiszter 74/2015. (XII. 21.) BM rendeletét a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet módosításáról. A jogszabály az eddigiek pontosítása mellett a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a tűzvédelmi használati szabályokat kidolgozását írja elő, meghatározva a kiadásra kötelezettet. A rendelet vonatkozó részét közöljük.

Részletek  Vegyes tüzelésű fűtőberendezések használatának kockázatai

2016. január 04.

Vegyes tüzelésű fűtőberendezések használatának kockázatai A fűtési szezonban szinte egyetlen nap sem telik el úgy, hogy a híradások ne számolnának be a tüzelő- fűtő berendezések helytelen használatából, vagy a kémények hibáiból keletkezett tűzesetekről. Cikkünk szerzői több szempontból is megközelítve, részletesen vizsgálják a témát és fogalmaznak meg a tűzesetek megelőzésével kapcsolatban hasznos javaslatokat.

Részletek  A komplex tűzvédelem vizsgálata... – Katasztrófavédelmi díj 2015

2015. december 30.

A komplex tűzvédelem vizsgálata... – Katasztrófavédelmi díj 2015 „A komplex tűzvédelem vizsgálata mérnöki módszerekkel történő tűzvizsgálat alkalmazásával” – ez a címe Érces Gergő tűzoltó százados tanulmányának, melyet a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint a Somos Alapítvány által alapított Katasztrófavédelmi díj idei első helyére tartottak érdemesnek.

Részletek  Boldog új évet kívánunk!

2015. december 29.

Boldog új évet kívánunk! Minden kedves olvasónknak sikerekben gazdag, boldog új évet kíván a Védelem Online szerkesztőbizottsága. Találkozunk 2016-ban (is)!

Részletek  Reprezentatív kiadványt adott ki a 145 éves MTSZ

2015. december 28.

Reprezentatív kiadványt adott ki a 145 éves MTSZ A Magyar Tűzoltó Szövetség hiánypótló kiadvánnyal ünnepelte meg fennállásának 145. jubileumát. A 2015 novemberében, „145 év – töretlenül” címmel megjelent kiadvány célja, hogy a „nagyközönség” számára röviden, tömören, könnyen áttekinthetően és képekkel gazdagon illusztrálva foglalja össze a hazai önkéntes tűzoltói mozgalom majd’ másfél évszázadát.

Részletek  Sikeres a negyedik generációs Panther

2015. december 22.

Sikeres a negyedik generációs Panther Öt hónapja mutatták be a Rosenbauer Panther sorozatának negyedik generációját, amely azóta már Szingapúrban és Indiában teljesít szolgálatot.

Részletek  Technikai fejlesztések a BM HEROS-nál

2015. december 21.

Technikai fejlesztések a BM HEROS-nál November 17-én a BM HEROS Zrt. központi telephelyén tartotta soros ülését a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület. A résztvevők tájékoztató hallgattak meg a BM HEROS Zrt. működéséről és tevékenyégéről, az elmúlt időszak megvalósított járműveiről, valamint a tervezett műszaki fejlesztésekről. Ez utóbbiakat az üzemben is megtekinthették. Pintér Tibor gyártásdivízió vezető helyettes itt elhangzott előadását adjuk közre.

Részletek  Katasztrófavédelmi díj 2015 díjazottjai

2015. december 17.

Katasztrófavédelmi díj 2015 díjazottjai A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, valamint a Somos Alapítvány az iparbiztonság, a polgári védelem és a tűzvédelem, mint a katasztrófavédelem kiemelten fontos területén elért hazai eredmények elismerésére alapított Katasztrófavédelmi díjat az iparbiztonság, a polgári védelem és a tűzvédelem szekcióban díjazottakat közöljük.

Részletek  Mezőgazdasági konferencia

2015. december 11.

Mezőgazdasági konferencia Mezőgazdasági konferencia A mezőgazdaságban bekövetkezett tűzesetek tapasztalatairól tartottak közös szakmai konferenciát a tűzvédelem és az agrárium területén dolgozó hatóságok, szakmai szervezetek és a témában érintett szakemberek december kilencedikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A tanácskozáson elhangzott előadásokat közöljük.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30