Híreink

Doktori védés: különleges mentések kockázatcsökkentési lehetőségei

2019. december 06.

Doktori védés: különleges mentések kockázatcsökkentési lehetőségei 2019. december 12-én zajlik a „A különleges mentések és az arra felkészítő katasztrófavédelmi gyakorlatok vizsgálata alkalmazott matematikai és pszichológiai megközelítéssel” című értekezés doktori védése.

Részletek  Megjelentek az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

2019. december 05.

Megjelentek az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek Már a Mikulás elhozta a jövő év január 22-től érvényes OTSZ által előírt követelmények teljesítését tartalmazó megoldásokat. 2019. december 4-én közzétették az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket, amelyek alkalmazásával az OTSZ vonatkozó követelményei teljesülnek, az OTSZ által elvárt biztonsági szint megvalósul. A 12 régi irányelv módosítását, valamint a Robbanás elleni védelemről szóló új irányelvre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Új szakkönyv: Bizonyosság a tűzvizsgálatban

2019. december 04.

Új szakkönyv: Bizonyosság a tűzvizsgálatban Milyen szintű a bizonyosság a tűzvizsgálati eljárásban? Erre a nagyon izgalmas kérdésre tudományos, és mégis gyakorlatias válaszok születtek abban a hiánypótló munkában, amelyet Nagy László Zoltán igazságügyi tűzvizsgálati szakértő szerkesztett és írt. A tűzvizsgálat számára kiváló dolgozatot terveink szerint részletekben közöljük. Nem ígérünk könnyű olvasmányt, de a végére összeálló képért megéri egy kis erőfeszítés.

Részletek  Egy lelkes apa az építőiparban

2019. december 02.

Egy lelkes apa az építőiparban A tűzoltók értékelik a fa jó tulajdonságát, így viszonyulnak a Heraklith ásványi kötőanyagú fagyapot építőlaphoz, amely magában hordozza a fa összes jó és védő tulajdonságát. B-s1, d0 tűzvédelmi osztálya mellett kiváló építésbiológiai tulajdonságokkal is rendelkezik. Az esztétikus és dekoratív felület mellesleg kiváló hőszigetelési és hangelnyelési paraméterekkel bír. Egy apa vallomása.

Részletek  Tűzgátló legördülő szerkezetek – projektalakítás a tervezés kezdetétől

2019. november 29.

Tűzgátló legördülő szerkezetek – projektalakítás a tervezés kezdetétől Az épületek egyre magasabbak, egyre nagyobb belső terekkel, egyre több üveggel épülnek. Ebben a helyzetben a tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ami már a kezdetektől komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Ha tűzvédelmi tervező már a tervezés kezdetétől részt vesz a folyamatban és az épület tűzvédelmét komplexitásában látja, akkor a passzív rendszerek tervezése is hatékonyságnövelő, gazdaságosságot javító lehet.

Részletek  Ásványgyapotos gyártóegység épül a Kingspan felsőlajosi gyárában

2019. november 29.

Ásványgyapotos gyártóegység épül a Kingspan felsőlajosi gyárában Az elkövetkezendő hetekben fejezi be hazai szendvicspanel-gyártókapacitásának bővítését a Kingspan. A Felsőlajoson található gyártóegység egy új, folyamatos gyártósorral immár Magyarországról lesz képes fedezni szinte a teljes hazai szendvicspanel igényt.

Részletek  Drótnélküli tűzjelzők – Agile rádiós tűzjelző rendszer II.

2019. november 28.

Drótnélküli tűzjelzők – Agile rádiós tűzjelző rendszer II. A drótnélküli kommunikáció a tűzjelzők területén sem új, mégis úgy gondoljuk, hogy sok újdonságot tartalmaz szerzőnk írása. Az előzőleg bemutatott rendszervariációk közül a háló-szerkezeten alapuló, System Sensor Agile rádiós rendszert vesszük górcső alá. Ez a megoldás két független elérési útvonalat biztosít minden rádiós eszköz számára. Mit érdemes tudni az ilyen vezeték nélküli, avagy rádiós tűzjelző rendszerek alkalmazásáról?

Részletek  Karácsonyfa alá kerülnek a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

2019. november 27.

Karácsonyfa alá kerülnek a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek A követelményeket és az elvárt biztonsági szintet tartalmazó Országos Tűzvédelmi Szabályzat megjelent és január 22-én hatályba lép. A követelményeknek megfelelő megoldásokat tartalmazó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek olyan mértékben beépültek a szakemberek gondolkodásába, felfokozott várakozás kíséri megjelenésüket. Gőzerővel folynak a 14 TvMI-n az utolsó simítások, a záró egyeztetések, így várhatóan a karácsonyfa alá kerülnek az irányelvek.

Részletek  Drótnélküli tűzjelzők – Agile

2019. november 25.

Drótnélküli tűzjelzők – Agile A drótnélküli kommunikáció már jó ideje létezik, és így a tűzjelzők területén sem újdonság. Elég csak a legkorábbi, hangfrekvenciás megoldásokra (tűztorony-harang félreverés-tűzőrség riadóztatása) gondolni, melyek századokon keresztül működtek. A jelenleg piacon levő vezeték nélküli, avagy rádiós tűzjelző rendszerek alkalmazásától a tervezők, telepítők még mindig ódzkodnak. Mit érdemes tudni ezekről a megoldásokról?

Részletek  Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2019. november 22.

Mi olvasható a Védelem decemberi számában? A Védelem 2019/6. számának 21 cikkével 3330-ra nőtt a lap címjegyzéke. Folytatjuk az önkéntes tűzoltókról és az ajtónyitási technikákról szóló tanulmányt. Fókuszban a beépített oltóberendezések fontos kérdései. Légzésvédelem, kamionmentés, elektromos autók oltása, új gyár tűzjelző rendszere, födémek szigetelése, tervezési és tervezői kérdések, robbanásveszélyes zóna meghatározása, tűzvizsgálat és egészségügyi kockázatok minimalizálása a színes paletta.

Részletek  Szakértői továbbképzés Balatonföldváron

2019. november 21.

Szakértői továbbképzés Balatonföldváron Kilencvenen vettek részt az építész tűzvédelmi és tűzvizsgálati tűzvédelmi szakértők részére szervezett továbbképzésen november 20-án. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei szakértők bevonásával az OTSZ és a tűzvédelmi műszaki irányelvek módosításával kapcsolatos változásokra koncentráltak, de több a szakértői munkát, jogszabály-értelmezést érintő kérdés is terítékre került.

Részletek  November - Elmaradt a szabványdömping

2019. november 20.

November - Elmaradt a szabványdömping Pontosabban nem maradt el, mert 171 szabvány változott. Ebből 2019. november 1-jén 154 új nemzeti szabvány jelent meg, kettőt visszavontak, kilenc magyar nyelven jelent meg, hatot pedig helyesbítettek. Ebből a nagy halmazból mindössze egy, a szakterületünket érintő szabványt találtunk.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30