Híreink

Németország: büntethető a „katasztrófafotózás”

2020. július 10.

Németország: büntethető a „katasztrófafotózás” A Bundestag 2020. július 2-i szavazásán eldőlt: aki egy baleset helyszínén engedély nélkül képeket készít és/vagy azokat továbbítja, pénz-, sőt, börtönbüntetésre is számíthat.

Részletek  Milyen hatása van az egészségügyi maszknak a tűzoltókra?

2020. július 08.

Milyen hatása van az egészségügyi maszknak a tűzoltókra? Habár a koronavírus miatti veszélyhelyzet jelenleg Magyarországon nem követeli meg, a jövőben gyakoribb lehet a bevetési helyszíneken a szövetmaszkot viselő tűzoltók látványa. De hogyan hat ez a maszk a tűzoltókra? Számukra mindez több kényelmetlenségnél – de mennyivel?

Részletek  Szabványfrissítés

2020. július 07.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2020 II. negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Online törzsvezetési gyakorlat, légitűzoltási támogatással

2020. július 06.

Online törzsvezetési gyakorlat, légitűzoltási támogatással Ahogyan arról korábban írtunk már, a szabadtéri tüzek gyors és hatékony oltása érdekében EU-szinten is sok változás történt. Ezek egyike a rescEU flotta létrehozása, a másik az unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központjának (ERCC) erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal történő bővítése. A Bács-Kiskun megyei erdőtűz-veszélyeztetettség ismeretében június első felében ez utóbbit tesztelték egy gyakorlaton.

Részletek  Harmadik generációs EC-sorozat a Magirustól

2020. július 06.

Harmadik generációs EC-sorozat a Magirustól Az Interschutz hiányában online mutatkozott be a Magirus két új, négykerék-meghajtású tűzoltó gépjárműve, a LF 10 és a HLF 20.

Részletek  Koronavírus: automatizált, egyszerű, költséghatékony hőmérsékletmérés

2020. június 30.

Koronavírus: automatizált, egyszerű, költséghatékony hőmérsékletmérés Habár a vészhelyzet megszűnt, a koronavírus jó időre velünk marad. A cégek különféle szűrési módszerekkel igyekeznek válaszolni a kihívásokra, amelyek közül a felületi (jobban mondva a bőr-) hőmérséklet mérése az egyik leggyakoribb módszer. A kézben tartott lézeres mérőeszközöknél ugyanakkor van jobb megoldás is – szerzőnk most egy ilyet mutat be.

Részletek  Mire jó a gyapotos panel? – Mikor, mit használjunk?

2020. június 29.

Mire jó a gyapotos panel? – Mikor, mit használjunk? Az előző cikkünkben az oldalfalak, illetve az álmennyezeti megoldások számára alkalmas paneleket vettük sorra. Szerzőnk bemutatta látszó és a rejtett kivitel közötti különbségek tűzvédelmi vonatkozásait. Megmutatta a Kingspan IPN és QuadCore® habos, éghető hőszigeteléssel rendelkező termékei közti alkalmazástechnikai és tűzvédelmi minősítési különbségeket. Most az ásványgyapotos termékek kerülnek sorra.

Részletek  Mikor kell a tűzoltó készülékeket ellenőriztetni?

2020. június 29.

Mikor kell a tűzoltó készülékeket ellenőriztetni? A Tűzoltó készülék kézikönyv erre a kérdésre keresi a választ. Itt az alap a 2020. január 22-től hatályos az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek az ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat kérdéseit szabályozó XX. fejezete. A témához azonban az 50/2011. (XII. 20.) BM rendeletnek is van néhány „szava”. A követelmények táblázatba foglalva láthatók.

Részletek  fiREG – Tűzvédelmi alaprajzot készíthetünk?!

2020. június 26.

fiREG – Tűzvédelmi alaprajzot készíthetünk?! A fiREG legújabb fejlesztésének köszönhetően egy adott telephelyhez rajzot is hozzá lehet rendelni. Mondhatnánk, hogy nem nagy ügy – a mai technikai lehetőségek ezt lehetővé teszik. De ha hozzátesszük, hogy ezen a rajzon az adott telephelyhez, a rajta lévő épületekhez tarozó tűzvédelmi eszközöket is el tudjuk helyezni, rögtön más fényt kap a hír.

Részletek  Mi változott a beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése TvMI-ben?

2020. június 26.

Mi változott a beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése TvMI-ben? Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) módosításával az összes meglévő Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI) változott. Szerzőnk a Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése című TvMI lényeges módosításait összegezi. Alacsony kockázatú terek, késleltetés, oktatás – ezekben történt változás.

Részletek  Megérkezett a Bosch tűzjelző panelek legújabb generációja

2020. június 25.

Megérkezett a Bosch tűzjelző panelek legújabb generációja Az új generációs tűzjelző panel kontrollerek ötvözik a modern megjelenést és a forradalmi technológiát, intuitív felhasználói felülettel és gondosan tervezett LED állapotjelző fényekkel rendelkeznek. A fejlett kialakítás, az egyszerűsített tervezési és beszerzési folyamat, illetve a már bizonyított moduláris koncepció már mind megtalálhatók egyetlen megoldásban.

Részletek  Securiton Kft. – a „SafeCount” rendszerrel a Covid-19 fertőzés terjedése ellen

2020. június 24.

Securiton Kft. – a „SafeCount” rendszerrel a Covid-19 fertőzés terjedése ellen Mennyien vannak egy zárt térben? A koronavírus elleni védekezés létszámkorlátozásainak betartására kiváló megoldást mutatunk be, amely tűzriadó tervezésnél, menekülési útvonalaknál, kiürítési gyakorlatoknál és a gazdasági életben hosszú távon is alkalmazható a mindennapi munkában.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30