Híreink

Felülvizsgálat, karbantartás – Tűzvédelmi Konferencia Siófokon

2016. november 21.

Felülvizsgálat, karbantartás – Tűzvédelmi Konferencia Siófokon Nagy érdeklődés övezte a BM OKF és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség által szervezett tűzvédelmi konferenciát Siófokon. A 14 előadáson a felülvizsgálat és karbantartás előírásairól és módszereiről, az azokkal kapcsolatos követelményekről és módszerekről valamint az eddigi tapasztalatokról és a továbbfejlesztés lehetőségeiről hallhatott a 180 résztvevő.

Részletek  A felülvizsgálat és karbantartás követelményei és megoldásai

2016. november 18.

A felülvizsgálat és karbantartás követelményei és megoldásai A Magyar Tűzvédelmi Szövetség szervezésében zajlott konferencián november 14-15-én, Siófokon, 180-an hallgatták az új OTSZ követelményeihez kapcsolódó előadásokat. Az előadók a felülvizsgálat és karbantartás előírásaira és módszereire, az azzal kapcsolatos követelményekre (jogszabály, OTSZ, szabvány) és módszerekre (Felülvizsgálat és karbantartás TvMI) valamint az ezzel kapcsolatos eddigi tapasztalatokra és a továbbfejlesztés lehetőségeire tértek ki. Az előadásokat közöljük.

Részletek  Tűzjelző rendszerek követelményei, megoldásai – tervezőknek, szakértőknek

2016. november 10.

Tűzjelző rendszerek követelményei, megoldásai – tervezőknek, szakértőknek A tűzjelző rendszerekkel kapcsolatos követelmények, elvárt biztonsági szintek egy időben egy helyen, frissülő tartalommal, ezzel a szándékkal készült Szakács Tibor beépített tűzjelző berendezés tervező egyszerűen, jól áttekinthető dokumentációja, amely óriási segítség lehet a tervezőknek, de a megrendelői, hatósági oldalon dolgozó tűzvédelmi szakemberek számára is nagyon hasznos szakanyagra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Füsttel telített, zárt terekben történő tűzoltói beavatkozások vizsgálata a biztonság szempontjából

2016. november 09.

Füsttel telített, zárt terekben történő tűzoltói beavatkozások vizsgálata a biztonság szempontjából A tűzoltási és műszaki mentési feladatoknál a zárt és füsttel telített terekben végrehajtott beavatkozások biztonságra kiható körülményeit vizsgálja a szerző, mégpedig a két nézőpontból: a végrehajtó tűzoltó személyi biztonsága, és a beavatkozás biztonsága szempontjából. A Bolyai Szemle 2013. évi (ISSN 1416-1443) különszámában megjelent tanulmányt adjuk közre.

Részletek  Önkormányzati tűzoltóságok egyeztető fóruma Budapesten

2016. november 08.

Önkormányzati tűzoltóságok  egyeztető fóruma Budapesten A Magyar Tűzoltó Szövetség kezdeményezésére egyeztető ülés zajlott 2016. november 5-én Budapesten az önkormányzati tűzoltóságok számára. A munkamegbeszélésen az ország 60 önkormányzati tűzoltósága közül 58 képviseltette magát, ahol szó esett többek között a lehetséges fejlesztési irányokról, az önkéntesség szerepéről, és finanszírozási kérdésekről is.

Részletek  Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2016. november 07.

Mi olvasható a Védelem decemberi számában? A Mikulásra az olvasókhoz kerülő decemberi szám 22 cikke a sokszínűség mellett jól érzékelhetően a beavatkozások és tűzmegelőzés kérdéseire fókuszál, miközben a veszélyes áruk szállításának esedékes változásaira, a történelem egy-egy szeletére is felhívja a figyelmet. Új járművek, új oktatási formák, a személygépkocsikból mentés és a passzív biztonság, légzésvédelem, a jövő kihívásai és az arra adandó válaszok, fogyatékkal élők kimenekítése az egyik oldalon. Alacsony energia igényű épületek, tartószerkezetek védelme, szendvicspanelek vizsgálata, betonszerkezetek tervezési kérdései, kiürítésre használt ajtók a gyakorlatban, tehergépjárművek tüzei és autóbuszok oltórendszere a másikon.

Részletek  CTIF – Tűzvizsgálati munkabizottság magyar kezdeményezésre

2016. november 07.

CTIF – Tűzvizsgálati munkabizottság magyar kezdeményezésre Szeptember 8-án Helsinkiben tartott küldöttértekezletet a CTIF (Nemzetközi Tűzoltó és Mentési Szervezet), ahol számos a tűz elleni védekezést érintő téma mellett, magyar kezdeményezésre a tűzvizsgálati szakterület összefogására új szakmai bizottság létrehozásáról döntöttek. A kezdeményezés és a CTIF döntés előzménye az a hazai kezdeményezésű Nemzetközi Tűzvizsgálati konferencia, amely 12 ország részvételével idén tavasszal zajlott Budapesten.

Részletek  Fogyatékossággal élők kimenekítése – érzékenyítő bemutató és előadás

2016. november 02.

Fogyatékossággal élők kimenekítése – érzékenyítő bemutató és előadás Az MTSZ Szakmai Napok egyik programjaként Nagy Zoltán tartott gyakorlati bemutatót a látogatóknak, akik tesztelhették magukat a különböző akadályok közötti mozgásban vakként vakvezető kutya segítségével. Ezt követően rendkívül érdekfeszítő előadásban számolt be a menekítés speciális sérült emberekkel kapcsolatos kérdéseiről.

Részletek  Az iparbiztonsági képzés és továbbképzés kialakulása és fejlesztése: 2. rész: az iparbiztonsági képzési igények és követelmények értékelése

2016. október 28.

Az iparbiztonsági képzés és továbbképzés kialakulása és fejlesztése: 2. rész: az iparbiztonsági képzési igények és követelmények értékelése A 2012. évben hatályba lépett új katasztrófavédelmi szabályozás által országos, területi és helyi szinten is megjelent az egységes iparbiztonsági hatósági engedélyezési és ellenőrzési rendszer. A cikk első részében szerzőnk bemutatta és értékelte a külföldi és hazai iparbiztonsági képzési és továbbképzési lehetőségeket. A folytatásban meghatározz és elemezi az üzemeltetői és hatósági képzési igényeket illetve a követelményeket. A tanulmány a Hadtudomány XXV. évfolyam 1-2. számában, 2015-ben jelent meg. (ISSN 1215-4121)

Részletek  Iparbiztonsági képzés és továbbképzés kialakulása és fejlesztése 1. rész: iparbiztonsági képzési körkép külföldön és Magyarországon

2016. október 27.

Iparbiztonsági képzés és továbbképzés kialakulása és fejlesztése 1. rész: iparbiztonsági képzési körkép külföldön és Magyarországon A 2012. évben hatályba lépett új katasztrófavédelmi szabályozás által országos, területi és helyi szinten is megjelent az egységes iparbiztonsági hatósági engedélyezési és ellenőrzési rendszer. A Hadtudomány XXIV. évfolyam 3-4. számában, 2014. decemberében megjelent cikk, a nemzetközi kitekintést követően, bemutatja a hazai iparbiztonsági képzési és továbbképzési lehetőségeket. (ISSN 1215-4121)

Részletek  Légzésvédelem 4 órára – Dräger PSS BG4 plus oxigénes készülék

2016. október 24.

Légzésvédelem 4 órára – Dräger PSS BG4 plus oxigénes készülék Vannak helyek, ahol a használatban lévő sűrített levegős (kétpalackos kivitel) légzőkészülék nem elegendő a hosszú idejű bevetésekhez mivel a megközelítési és visszavonulási útvonal hosszú és a kárhelyen is több időt kell tölteni az átlagosnál. Általános elv, hogy az 1 óránál több és 1000 méter feletti útvonalnál már másra van szükség.

Részletek  Négy Tűzvédelmi Műszaki Irányelv változik

2016. október 20.

Négy Tűzvédelmi Műszaki Irányelv változik A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság október 18-án ülésezett a BM OKF székházában, ahol az idei év munkáját értékelték és a jövő évre tervezett feladatokról és az tanács ügyrendjének módosításáról döntött a testület.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30