Híreink

Hírek

Az új OTSZ szakértőknek

2020. január 22.

Az új OTSZ szakértőknek A tegnap megjelent Kockázati osztályba sorolás Tűzvédelmi Műszaki Irányelvvel kiegészített, immár 727 oldalas a szakértőknek szóló kézikönyvet adjuk közre! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve.

Részletek  Ma hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2020. január 22.

Ma hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat Eddig tartott a felkészülési idő. Mától élesben ezt kell alkalmazni! Emlékeztetőül: a Magyar Közlöny 129. számában július 26-án közölt módosítás még csak a vájtfülüeknek adott útmutatást. Az igazi segítséget módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg megjelenése adta, melyet mi is közreadtunk.

Részletek  Megjelent: Kockázati osztályba sorolás TvMI

2020. január 21.

Megjelent: Kockázati osztályba sorolás TvMI Mi hagyható figyelmen kívül a szintek számából? Milyen előnyök alkalmazhatók a szigorúbb kockázati osztály megállapítása esetén? Hogyan lehet a tárolási kockázatot egyedileg megállapítani? Mi nem befolyásolja számottevően a kockázat mértékét? Hogyan befolyásolja a menekülési képesség a kockázati osztályt? Milyen kockázati osztályba tartozik egy 25 parkolóállásos garázs? Az akadálymentesítés hogyan befolyásolja a kockázatot?

Részletek  20 éve történt: BS tűz – A tűzjelző rendszerek vallatása

2020. január 21.

20 éve történt: BS tűz – A tűzjelző rendszerek vallatása A tűzesetet megelőző időszakban működtek-e a tűzjelző rendszerek? A tűzesetet megelőző időszakban ki lett-e iktatva valamelyik jelzőhurok, vagy érzékelő? A tűzjelző rendszerek adatai alapján hol és mikor keletkezett a tűz? Mik voltak a tűzterjedés jellemző irányai? Mikor észlelte a személyzet a tűzjelzést? Hazánkban addig nem végeztek ilyen elemzést és azóta sem sokat. Érdemes erre a lehetőségre is felhívni a figyelmet.

Részletek  Hírlevél feliratkozás

2020. január 20.

Hírlevél feliratkozás 2019 januárja óta küldjük ki építészeti tűzvédelmi témájú hírlevelünket Tűzvédelem címen, amelyet 2019 tavaszán tűzoltási, műszaki mentési változat követett. Ismerje meg online magazinunkat!

Részletek  Január – új év, új szabványok

2020. január 20.

Január – új év, új szabványok Január 1-jén 175 szabvány változott. Ebből 157 új nemzeti szabvány jelent meg, egyet visszavontak, 7 magyar nyelven jelent meg, 10-et pedig helyesbítettek. Ebből a nagy halmazból összesen 9, szakterületünket érintő szabványra hívjuk fel a figyelmet. Veszélyes anyagok szállítótartályai, tűzoltó takarók, szivattyúk, beépített tűzoltó berendezések, beton-és acélszerkezetek tervezése, ablakok és ajtók.

Részletek  Bizonyosság a tűzvizsgálatban III. – a közigazgatási per konstrukciós sajátosságai

2020. január 16.

Bizonyosság a tűzvizsgálatban III. – a közigazgatási per konstrukciós sajátosságai  A tűzvizsgálat számára hiánypótló munka látott napvilágot. Nagy László Zoltán igazságügyi tűzvizsgálati szakértő a Kúria Büntető – Közigazgatási - Munkaügyi és Polgári Kollégiumai útján delegált Joggyakorlat-Elemző Csoport által 2017. évben készített tanulmányait, amelyek az ítéleti bizonyosság elméleti és gyakorlati kérdéseit elemzik, szerkesztett változatban adja közre, az értekezésben foglaltak tűzvizsgálati szempontú adaptálása érdekében.

Részletek  „Létraszimulátor” a Rosenbauertől

2020. január 15.

„Létraszimulátor” a Rosenbauertől Tavalyi hírlevelünkben már bemutattunk egy virtuális gyakorlóeszközt, de igazságtalanok lennénk, ha nem térnék ki a Rosenbauer saját megoldására is, ami rendkívül élethű szimulációt tesz lehetővé.

Részletek  Huszonöt éves a Rosenbauer AT-széria

2020. január 13.

Huszonöt éves a Rosenbauer AT-széria Negyedszázada született meg a Rosenbauer Advanced Technology tűzoltó gépjárműcsaládja, amely mára a cég legsikeresebb termékévé nőtte ki magát. Azóta fogalom a tűzoltójármű-technikában. Az első generáció 1984-ben debütált, s ma már több már több mint ötven országban állították szolgálatba, köztünk hazánkban is. Mi a siker titka?

Részletek  Szabó Pál és fiai, a gőzfecskendő feltalálói – emlékkonferencia előadásai

2020. január 13.

Szabó Pál és fiai, a gőzfecskendő feltalálói – emlékkonferencia előadásai A 195 éves a magyar gőzfecskendőre emlékeztek a nagy elődökről rendezett 4. konferencián 2019. december 11-én, a BM OKF nagytermében. Szabó Pál és fiai 1824-ben szabadalmaztatták találmányukat, a gőzfecskendőt. Erre a találmányra és a mögötte rejlő szellemi tőkére emlékeztek a konferencia előadói. Az előadások prezentációit közöljük.

Részletek  Az új OTSZ szakértőknek

2020. január 13.

Az új OTSZ szakértőknek Immár 717 oldalas a szakértők kézikönyve! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2019. január 17-én kiadott 4 méter alatti belmagasságú helyiségek füstszakasz kiterjedéséről és szakaszolásáról szóló szakmai tájékoztató lett az OTSZ 93. § (1) bekezdéséhez beillesztve.

Részletek  Nyitott parkolóházak – nagy ház, nagy veszély

2020. január 13.

Nyitott parkolóházak – nagy ház, nagy veszély Az eddigi gyakorlat szerint a nyitott parkolóházakban nem kell beépített oltóberendezést telepíteni. A norvégiai Stavanger repülőterének egyik nyitott parkolóházában történt tűzeset a tűzmegelőzési és tűzoltási feltételek átgondolására irányítja a figyelmet, függetlenül attól, hogy milyen autó égése indította el a folyamatot.

Részletek    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30