Híreink

Hírek

Energiahatékonysági jogszabályok

2019. február 19.

Energiahatékonysági jogszabályok Az energiafogyasztás és -pazarlás csökkentése fontos terület, mind az Európai Unió, mind hazánk számára. A bevezetett energiahatékonysággal kapcsolatos jogszabályi követelményeknek köszönhetően az ipar és a lakosság körében egyre inkább elterjednek a hatékonyabb energiafelhasználású berendezések, ezáltal csökkentve a háztartások, ipari létesítmények energiafogyasztását és károsanyag-kibocsátását. A fontosabb jogszabályokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  CENELEC – 2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok

2019. február 18.

CENELEC – 2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok A Magyar Szabványügyi Testület közzétette a CENELEC által 2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumokat. Ezek a „Műszaki specifikációk és műszaki jelentések” 12 témát ölelnek fel, amelyekből kettő érinti szakterületünket. Ezekre – riasztórendszerek, elektrosztatika – hívjuk fel az érintettek figyelmét.

Részletek  A jövő kihívásai – Milyen jármű kell a tűzoltóságnak?

2019. február 15.

A jövő kihívásai – Milyen jármű kell a tűzoltóságnak? A berlini tűzoltóság és a Rosenbauer együttműködésében készülő hibrid tűzoltó jármű projekt előzményei egy olyan kutatási, fejlesztési folyamatnak, amely a tűzoltóságokkal és azok járműveivel kapcsolatos jövőbeni kihívásokat összegzi. Berlinben az egyik praktikus cél, hogy 141 tonnával csökkenjen a járművek éves szén-dioxid kibocsátása. Milyen változások várhatók? Milyen kihívásokra kell felkészülnie a tűzoltóságoknak és így a technikájuknak?

Részletek  Valósághű oktatás szimulátorral – repülőgépet oltottunk

2019. február 14.

Valósághű oktatás szimulátorral – repülőgépet oltottunk A Rosenbauer fejlesztési filozófiája a járművet üzemeltető tűzoltó maximális kiszolgálására épül. Ehhez a digitalizáció és a hálózatok korában, azok vívmányait bevetve már a tűzoltó járművekben is alkalmazott gyakorlatias megoldások egyike a szimulátorral támogatott oktatás. A siker mértéke pontosan elemezhető. Milyen szögből kellett volna megközelíteni a tüzet? Honnan, hogyan, milyen sugárképpel? Kipróbáltuk, működött.

Részletek  A riasztások negyede téves jelzés – dinamikus növekedés

2019. február 13.

A riasztások negyede téves jelzés – dinamikus növekedés Miközben a káresetek száma az elmúlt évben a 2017. évi 77 965-hoz képest 12% csökkenést mutat (összesen 68 337 eseményt kezeltek a tűzoltóságok), a téves jelzések száma a 110%-ra (15 499-ről 17 108-ra) növekedett 2018-ban. Ha tíz év távlatában nézzük, majdnem megduplázódott a téves jelzések száma. Mivel e tekintetben a korábbi évekhez képest a körülményekben negatív változás nem volt, mélyebb elemzésre van szükség az okok feltárása érdekében.

Részletek  A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése IV. – tűzátjelzés szűrése

2019. február 11.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése IV. – tűzátjelzés szűrése Az első részben a téves jelzések megszüntetésének módjaival és téves jelzés szűrési eljárások típusaival; másodikban a tűzvédelmi hatóság hatékony beavatkozási fázisait és az egyes szereplők feladatait vizsgáltuk. A harmadikban gyakorlati példákat mutattunk be a téves jelzések megszüntetéséhez. Ebben a cikkben egy másik lehetséges műszaki megoldást mutatunk be, amit a jelenlegi jogszabályi környezet nem támogat – igaz nem is tilt.

Részletek  Lengyel tragédia szabadulószobában – tanulságok

2019. február 07.

Lengyel tragédia szabadulószobában – tanulságok Öt fiatal lány vesztette életét Lengyelországban egy születésnapi bulin idén január 4-én, miután tűz ütött ki a szabadulószobában, ahova bezárták őket. Mire a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat, és bejutni a szobába, már csak a holttesteket találták meg. Egy 25 éves férfi égési sérüléseket szenvedett, őt kórházba szállították. Hazánkban is gombamódra szaporodnak az ilyen szabadulószobák, a kaland és a kockázat élményét nyújtva.

Részletek  Védelem, 25 év: 3205 cikk, ebből 132 tavaly

2019. február 06.

Védelem, 25 év: 3205 cikk, ebből 132 tavaly A Védelem Katasztrófavédelmi Szemle 25 év alatt 9500 oldalon 3205 cikket közölt. Az elmúlt évben, változatlanul a legkiválóbb hazai szakemberek írásai alapján, 384 oldalon 132 cikk jelent meg. A cikkek mellé, kiegészítő információként 73 keretes mini cikk társult. 233 kép, 209 ábra és 52 táblázat igyekezett szemléletessé tenni a cikkekben megfogalmazottakat. Az elmúlt évi cikkek listáját és szerzőit közöljük. Köszönjük szerzőinknek a munkát, olvasóinknak a töretlen érdeklődést!

Részletek  Robotok városi kereséshez, mentéshez – szabványos platformok

2019. február 05.

Robotok városi kereséshez, mentéshez – szabványos platformok A nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására. Többek között „Városi keresési és mentési (USaR) robotplatform műszaki és eljárásbeli interoperabilitása” témában is új bizottság alakult. Azok jelentkezését várják, akik ebben a munkában részt kívánnak venni.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány különszáma

2019. február 01.

Megjelent a Védelem Tudomány különszáma A Védelem Tudomány a megszokott megjelenési rendtől eltérően már februárban jelentkezik, ezúttal egy különszámmal, amely Budapesten, 2018. november 15-én lezajlott „Katasztrófavédelem 2018 – Veszélyes Tevékenységek Biztonsága” című nemzetközi iparbiztonsági tudományos konferencia előadásait gyűjti egy csokorba. A mérleg: 11 tanulmány, 22 szerzőtől, összesen 255 oldalon, az iparbiztonság köré csoportosítva.

Részletek  Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019

2019. január 31.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 Immár 19. alkalommal hirdeti meg a BM OKF főigazgatója a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot, amelyre – ahogyan eddig is – a tűzvédelem fejlődését előremozdító dolgozatokat várnak. A Védelem Online ismét figyelemmel kíséri a pályázat eredményeit – terveink szerint a legjobb eredményt elért szakmunkákat ismét közzétesszük tanulmánytárunkban.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – az első tapasztalatok

2019. január 29.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – az első tapasztalatok 2018 szeptembere óta a Kingspan cégcsoport első és egyetlen gyártóként szerezte meg IPN és QuadCore™ hőszigetelő habbal gyártott szendvicspanel homlokzati rendszereire a homlokzati tűzterjedési határérték minősítést. Ez a minősítés két fontos újdonságot foglal magába: egyrészt ezek a panelek 30 perces homlokzati tűzterjedési követelmény esetén alkalmazhatók, a másik fontos újdonság a rendszerként, vagyis építési készletként történő alkalmazásuk.

Részletek    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30