Híreink

HNE Vario Carbon háti habbaloltó készülék

2019. április 15.

HNE Vario Carbon háti habbaloltó készülék Magyarországon a puttonyfecskendők elterjedése után a 2000-es években megjelent a Hypress névre hallgató sűrített levegővel meghajtott puttonyfecskendő. Előnye volt, hogy a tartályban lévő vizet nem kézi működtetéssel kellett a tartályból a tűzre juttatni, hanem egy kis méretű kompozit palack váltotta ki a tűzoltó erőt. Ezt a szakfelszerelést fejlesztette tovább a német HNE cég. Dizájnosabbá tette, háti hord kerettel látta el, valamint kapott egy hab üzemmód választó szelepet (HiPRESS és HiCAFS). Az eszköz kétféle szórópisztollyal rendelhető.

Részletek  Tűzoltó robot: amit szabad Jupiternek…

2019. április 14.

Tűzoltó robot: amit szabad Jupiternek… A francia fejlesztésű, lánctalpas, távirányítható, monitorral szerelhető tűzoltó robot kockázatosnak ítélt szituációkban is bevethető, tehermentesítve ezzel az emberi állományt, biztonságosabbá és hatékonyabbá téve az oltást.

Részletek  Dräger FPS-COM 7000/5000: tiszta sor

2019. április 13.

Dräger FPS-COM 7000/5000: tiszta sor A kárhelyen nem lehet füstjelekkel kommunikálni. Hogy elkerüljük a „Mennyi? Harminc!”-jellegű üzenetváltásokat, olyan kommunikációs egységre van szükség, amely megbízható, ugyanakkor nincs útban és nem akadályoz a munkavégzés közben.

Részletek  A selejt bosszúja – elvált az épület falától a szigetelés

2019. április 12.

A selejt bosszúja – elvált az épület falától a szigetelés Április 11-én Kaposváron, a Béke utcában egy középmagas panelépület tizenöt centiméter vastag hőszigetelése elvált az épület falától, veszélyeztetve ezzel a járókelőket és személygépjárműveket.

Részletek  A normál nyomású tűzoltó sugárcsövek újdonságai

2019. április 12.

A normál nyomású tűzoltó sugárcsövek újdonságai A tűzoltó első számú „fegyvere” a sugárcső. Kialakításától is függ, hogy miként vagyunk képesek kezelni a szúróláng, vagy a „flashover” jelenségét. Mennyi lesz a másodlagos vízkár, képesek vagyunk-e nehezen elérhető zugokba célzottan oltóvizet juttatni, növelve a hatékonyságot. Fontos a beavatkozókat érő hőhatások mérséklése, és az ergonómiai szempontok figyelembevétele, mert ezek jelentősen késleltetik a sugárvezető kifáradását.

Részletek  Tűzvédelmi tudományos konferencia a Ludovikán

2019. április 12.

Tűzvédelmi tudományos konferencia a Ludovikán A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Széchenyi Dísztermében tartott konferencián közel százötven szakember hallgatta az „Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig” című konferenciát. A konferencia mondanivalóját tekintve három részre tagolódott. Egyrészt szólt az OTSZ tervezett változásairól, másrészt az építészeti tűzvédelem tervezésével kapcsolatos elméleti kérdésekről, s azok tűzoltói beavatkozási aspektusairól.

Részletek  Vízköddel oltó sugárcsövek – normál nyomáson

2019. április 11.

Vízköddel oltó sugárcsövek – normál nyomáson Az eddigi ismereteink szerint kis vízcseppméret, az alacsony vízszállítási teljesítmény az ultra magas nyomású vízsugár jellemzői. Szerzőnk adatai és gyakorlati oltási bemutatója alapján ezzel az innovációval újra kell gondolnunk a víz szerepét a tűzoltásban. Az emberi hajszál méretű vízcseppek inert gázként működve még sütőolajok tüzének oltására is alkalmasak. Az eltérő feladatokra három sugárcső típus készült.

Részletek  Súlyos baleset Cegléd közelében

2019. április 11.

Súlyos baleset Cegléd közelében Április 10-én, szerdán reggel két kisteherautó ütközött össze a 4-es főút 72-es kilométerénél, Cegléd közelében. Az ütközés következtében egy ember a roncsba szorult, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A ceglédi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével a beszorult embert a roncsból kiszabadították, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket.

Részletek  Tűzvédelmi eszközökkel ismerkedtek az NKE hallgatói

2019. április 11.

Tűzvédelmi eszközökkel ismerkedtek az NKE hallgatói A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet végzős hallgatóinak 2019. április 8-án háromórás gyakorlati bemutatóval egybekötött termékismereti foglalkozást tartott budapesti telephelyén a HESZTIA Kft. Az elméleti ismeretek után, két csoportban, a gyakorlatban ismerhették meg a különböző korszerű tűzoltó eszközök és anyagok hatásmechanizmusát.

Részletek  Építész tűzvédelmi szakértői továbbképzés – az OTSZ tervezett változásai

2019. április 09.

Építész tűzvédelmi szakértői továbbképzés – az OTSZ tervezett változásai A BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján építész tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez 2019. május 13–14-én, Balatonföldváron, a Hotel Jogarban. A fő téma az OTSZ tervezett változásai.

Részletek  Tűzvizsgálati szakértői továbbképzés – szendvicspanel-tüzek

2019. április 09.

Tűzvizsgálati szakértői továbbképzés – szendvicspanel-tüzek A BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez tűzvizsgálat témakörében, 2019. május 15-én, Balatonföldváron, a Hotel Jogarban. A jogszabályi változások mellett a fő téma a szendvicspanel szerkezetű épületek tüzeinek vizsgálata.

Részletek  Tudományos konferencia – Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig

2019. április 08.

Tudományos konferencia – Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig A beruházások alakulása, az épületek mérete és funkciógazdagsága, az új építőanyagok és technológiák megjelenése a tűzvédelmet is új kihívások elé állították. Ezekre a kihívásokra a megelőző és a mentő tűzvédelem is jelentős fejlesztésekkel reagált. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – 2019. április 10-re – szervezett konferencia az elmúlt időszak tudományos eredményeinek összegzésére és a várható új kihívások felvázolására vállalkozik.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30