Híreink

Növekedett a lakásépítési engedélyek száma

2017. január 12.

Növekedett a lakásépítési engedélyek száma Az elmúlt év első három negyedévében dinamikusan nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Országos összesítésben a kiadott engedélyek száma 2,5 szeresére nőtt, míg a használatba vett lakások száma még nem mutat ilyen dinamikus növekedést, bár azok is 15%-al 4657-ről 5367-re nőttek.

Részletek  Csökkent építési engedélyköteles építési munkák köre

2017. január 11.

Csökkent építési engedélyköteles építési munkák köre A bürokráciacsökkentéssel összefüggésben a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet több építésügyi tárgyú jogszabályt változtatott meg. Módosult az egyszerű bejelentés jogintézménye, s ezzel összhangban a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (Eljárási kódex) előírásai is változtak. Az ez év január 2-tól hatályos előírásokat az epitesijog.hu cikke nyomán ismertetjük.

Részletek  Szendvicspanel falak égetése – hogyan viselkednek tűzben?

2017. január 09.

Szendvicspanel falak égetése – hogyan viselkednek tűzben? Régi tudás: egy kísérlet önmagában nem elég! Ugyanakkor már a 6. kísérletsorozatról számolunk be és ismét egy alapvető újdonságot is sikerült bevonni a vizsgálatba. Közben eredeti szándékunktól sem tettünk le, újabb kőzetgyapotos panelt fogtunk vallatóra. Az égetési kísérlet tapasztalatait foglaljuk össze.

Részletek  Építésügyi jogszabályok tűzvédelmet is érintő vonatkozásai

2017. január 06.

Építésügyi jogszabályok tűzvédelmet is érintő vonatkozásai 2016.május 13-tól hatályos Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása (Építési törvény) amellyel összefüggésben számos építésügyi jogszabály is módosult, beleértve az egyszerű bejelentési eljárásra vonatkozó előírásokat. Fontos, hogy a tűzvédelmi tervező tisztában legyen az alapvető változásokkal, mert szakági tervezőként csak ebben az esetben tud megfelelő tájékoztatást adni az építész tervezőnek. Szerzőnk ezeket a változásokat ismerteti.

Részletek  Országos tűzmegelőzési verseny – Írásos kérdések megoldása

2017. január 06.

Országos tűzmegelőzési verseny – Írásos kérdések megoldása Az országos tűzmegelőzési vetélkedőn az egyéni versenyfeladatok között egy a kéményekről és a piacfelügyeletről szóló írásbeli feladatot kellett kitölteni a versenyzőknek, amit közöltünk. Ennél olvasóink tartózkodóbbak voltak, mindössze 97-en próbálták ki magukat. Most a kitöltött írásbeli feladatokat, a válasszal és annak jogszabályi alapja megadásával, közöljük.

Részletek  Jogszabályfrissítés

2017. január 06.

Jogszabályfrissítés Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő összeállításában közöljük „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő 2016. IV. negyedévben megjelent jogszabályokat" tartalmazó jogszabályjegyzéket, valamint a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  Szabványok 2016-ban

2017. január 03.

Szabványok 2016-ban Vágvölgyi László összeállításában elérhetők a 2016. év utolsó negyedévében és az egész évben a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Az országos tűzmegelőzési verseny tesztjének megoldása

2017. január 02.

Az országos tűzmegelőzési verseny tesztjének megoldása Az országos tűzmegelőzési vetélkedőn az egyéni versenyfeladatok között egy 30 kérdéses tesztsort kellett kitölteni a résztvevőknek. Elsőként a tesztet közöltük, amit eddig 176-an töltöttek le. Ők azok, akik megmérték magukat. Most a tesztet a feladatok megoldásával közöljük, így azok is játékosan tesztelhetik ismereteiket, akik kevésbé voltak bátrak eddig.

Részletek  Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2016/ 4. száma

2016. december 29.

Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2016/ 4. száma Az első évfolyam utolsó lapszáma 338 oldalon 20 tanulmányt tartalmaz, amelyben egyre sokszínűbb és a katasztrófavédelem szakterületeit átfogó dolgozatokat olvashatunk. Rovatonként: Tűzvédelem 7, Iparbiztonság 3, Vízügy, vízvédelem 3, Polgári védelem 4, Humán igazgatás, képzés rovatban 1 és a Fórum rovatban 2 tanulmány jelent meg. Közben három angol nyelvű publikációban külföldi szerzők dolgozatai is olvashatók. A lap cím és szerzői jegyzéke mindezt jól mutatja.

Részletek  Védelem – a 2016. év cikkei

2016. december 27.

Védelem – a 2016. év cikkei A Védelem – Katasztrófavédelmi Szemle 23 év alatt 2923 cikket közölt. A 2016-ös kötet 384 oldalon 122 cikket, tanulmányt adott közre, amelyek ma megkerülhetetlen szakmai információkat tartalmaznak. Kiemelt szerepet kapott az OTSZ és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek bemutatása, megoldások, módszerek és az egyéb szabályozási változások közreadása, amit a témák vezető szakértői írtak. Ki, mit, miről írt? A cikkek jegyzékét adjuk közre.

Részletek  Országos tűzmegelőzési verseny – Virtuális ellenőrzés

2016. december 26.

Országos tűzmegelőzési verseny – Virtuális ellenőrzés Az országos tűzmegelőzési vetélkedőn az egyéni versenyen a tesztsort és az írásos választ igénylő kérdések megválaszolását követően egy virtuális tűzvédelmi ellenőrzést folytattak le a versenyzők. Itt a bemutatott képek alapján kell a hiányosságokat megállapítani és azokat jogszabályba ütköztethető módon leírni. Ezt a képes feladatot közöljük.

Részletek  Megjelent a Kiürítés Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítása

2016. december 22.

Megjelent a Kiürítés Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítása December 20-án megjelent „Kiürítés”című tűzvédelmi műszaki irányelv módosítása, s ezzel az idei évi tervezett irányelvek teljes köre a tűzvédelmi szabályozást szolgálja. Célszerű a tervezés, alkalmazás előtt ezek megismerése. Már olvasható.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30