Híreink

FireBull: bivalyerő a tűz ellen

2021. május 14.

FireBull: bivalyerő a tűz ellen A Magirus rendületlenül hisz a turbóreaktív oltásban, ami ebben a továbbfejlesztett változatában rendkívüli teljesítményekre képes. Olyan lánctalpas járművet építettek, amely a szinte járhatatlan lápokon, mocsaras terepen is bevethető – különleges megoldás a vegetációtűz-oltásban.

Részletek  Professzionális tűzoltósági zagyszivattyúk

2021. május 13.

Professzionális tűzoltósági zagyszivattyúk Oltóvízhiány, viharok, esőzés – túl sok víz: a tűzoltóságok mindegyik helyzettel gyakran kerülnek szembe tűzesetek, műszaki mentések során. Mit kell tudnia egy profi, tűzoltóknak szánt zagyszivattyúnak? A feladatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen korszerű és széles körűen bevethető víz- és zagyszivattyúkat mutatja be szerzőnk.

Részletek  Aquarex S 10 vízszállító – erdőtűzoltási tapasztalatok

2021. május 12.

Aquarex S 10 vízszállító – erdőtűzoltási tapasztalatok 10 ezer liter víz, vagy teljesen új taktikai lehetőségek? Szerzőnk eddigi tűzoltási tapasztalatai és a gyakorlatok során feldolgozottak alapján mutatja be az Aquarex S 10 vízszállító alkalmazási megoldásait a Bács-Kiskun megyei szabadtéri és erdőtűzoltásban.

Részletek  Felkészülés a klímaváltozásra Kőröshegyen – szerb-magyar együttműködés

2021. május 11.

Felkészülés a klímaváltozásra Kőröshegyen – szerb-magyar együttműködés Szerb és boszniai szerb tűzoltók közösen készültek fel a klímaváltozással kapcsolatos kockázatokra magyar önkéntes és hivatásos tűzoltók segítségével. A PREP-R projekt „Képzők képzése” rendezvényre 2021. május 7-9. között került sor Kőröshegyen, a Budapesti Tűzoltó Szövetség Ifjúsági és Kiképző Központjában.

Részletek  A sugárcsőtípusok fejlődése napjainkig

2021. május 11.

A sugárcsőtípusok fejlődése napjainkig A sugárcső óriási változáson ment keresztül. Másként kell gondolnunk az oltási hatékonyságra, a vízszükségletre, az oltástaktikára, a sugárcső által biztosított lehetőségekre. Mindez azonban csak akkor lehetséges, ha ismerjük a megtett utat és a technika adta mai lehetőségeket. Szerzőnk összefoglalója jó kiindulópontja lehet a kérdés továbbgondolásának.

Részletek  Hogyan szerveződik a holland tűzoltóság?

2021. május 10.

Hogyan szerveződik a holland tűzoltóság? Az általunk általában ismert tűzoltóságokhoz képest a hollandiai tűzoltóságnak – a Brandweer-nek – megvannak a maga sajátosságai. A fő különbségek: regionális alapon szerveződik, nem használnak ivóvizet a tűzoltáshoz, vagyis tűzivízhálózat helyett járművekről biztosítják az oltóvizet. Összefoglaltuk a legkülönlegesebb jellemzőket.

Részletek  Magyarország: még több extrém szélvihar a jövőben

2021. május 07.

Magyarország: még több extrém szélvihar a jövőben A hivatásos, önkéntes és önkormányzati tűzoltók erőforrásainak jelentős részét köti le a (szél)viharok okozta károk helyreállítása. Ráadásul nagyon úgy tűnik, a helyzet a jövőben tovább romlik: a MásfélFok tudományos portálon megjelent cikk alapján egyre erősödő szélviharokra számíthatunk hazánkban.

Részletek  Önkéntes polgári védelmi szervezetek dinamizálása III. – A sport és a katasztrófavédelem kapcsolódási pontjai

2021. május 06.

Önkéntes polgári védelmi szervezetek dinamizálása III. – A sport és a katasztrófavédelem kapcsolódási pontjai Az önkéntes civil szervezetekre a modern társadalom olyan kapocsként tekint, amely összeköti az állampolgárokat az állammal. Saját katasztrófavédelmi és sportolói, valamint árvízi tapasztalatai alapján kezdte szerzőnk kutatni az együttműködési lehetőségeket a sportegyesületekkel és a szervezettséggel, a szociológiai és a gazdasági jellemzőkkel kapcsolatos lehetőségeket.

Részletek  EU szolidaritás a katasztrófák elhárításában

2021. május 05.

EU szolidaritás a katasztrófák elhárításában Mi a véleménye az uniós polgároknak az EU polgári védelmi mechanizmusáról? Erről készített felmérést az Európai Bizottság 27 tagállamban 2020 végén. Hogyan célszerű a jövőben reagálni a katasztrófákra és válságokra? A felmérés fő megállapításait tesszük közzé.

Részletek  Tűzvédelmi szakértői továbbképzés

2021. május 03.

Tűzvédelmi szakértői továbbképzés A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi videokonferenciás szakértői továbbképzéseket szervez. A jelentkezési határidő május 10. A felhívást és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal

2021. április 30.

Homlokzatok hőszigetelése kőzetgyapottal Egyre jobban terjednek az épülethomlokzatok úgynevezett kontakt hőszigetelési rendszerei. A hőszigetelési előírások és a költségek csökkentése is ebbe az irányba hatnak, miközben célszerű olyan megoldást választani, amellyel megmarad a falszerkezet páraáteresztő képessége és a homlokzat változatlanul nem éghető marad.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2021/2. száma

2021. április 28.

Megjelent a Védelem Tudomány 2021/2. száma A Védelem Tudomány 2021/2. számában 208 oldalon 12 tanulmányt olvashatunk. Új tűzvédelmi kutatások: okos épületek/városok, faanyag vallatása CT-vel, mezőgazdasági gépek tűzkeletkezési okai, fogyatékosság és menekülési képesség, a tűzvédelmi tervezés tartópillérei, CO mérgezés megelőzése. Sugárvédelem és informatika az iparbiztonságban. Épületromosodás és az osztrák katasztrófavédelmi rendszer, valamint a súlyos balesetek káros hatásainak vizsgálata. Hogyan változott a homlokzati tűzterjedés vizsgálata?

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30