Híreink

VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - változás!

2019. augusztus 30.

VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - változás! A VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok első napján történő részvételért három (3), a második napon történő részvételért másfél (1,5) továbbképzési pontértéket állapítottak meg a MÉK OTIR-ban.

Részletek  Címezhető vonali hőérzékelő kábel forgalmazását kezdi meg a Schrack Seconet

2019. augusztus 29.

Címezhető vonali hőérzékelő kábel forgalmazását kezdi meg a Schrack Seconet Az építési termékek minősülő LIST SEC 20 vonali hőérzékelőre a BM OKF egyenértékűségi határozatot adott ki a VdS Schadenverhütung GmbH tanúsítványa alapján. A határozat nyomán a Schrack Seconet Kft. megkezdte a kábel értékesítését, telepítését. Ott is hatékony, ahol a pontszerű érzékelők már nem tudnak optimális védelmet biztosítani.

Részletek  Konyhai oltórendszerek – tűzoltás a megfelelő pillanatban

2019. augusztus 28.

Konyhai oltórendszerek – tűzoltás a megfelelő pillanatban A szállodák, éttermek konyhái az alapanyagokat nem túl szerencsésen kombinálják: szűk tér, komoly fűtőenergia, sok éghető anyag és főleg állandó kapkodás, rohanás. Az intenzív munka során nem ritka, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is olyan tűz keletkezik, amely kézi eszközökkel nem, vagy alig kontrollálható. Ilyenkor kerülnek képbe a konyhai oltórendszerek. Mit érdemes tudni ezekről?

Részletek  SPEACE – Szakrális tér a Sziget fesztiválon, Heraklith fagyapotból

2019. augusztus 27.

SPEACE – Szakrális tér a Sziget fesztiválon, Heraklith fagyapotból A méltán nemzetközi hírű Sziget fesztivál keretein belül idén 6. alkalommal is megrendezésre került a Sziget Art of Freedom. A nagyszerű kezdeményezés lényege, hogy fiatal képzőművészek kapnak bemutatkozási lehetőséget a Sziget közönsége előtt, saját alkotásaikkal. 2019-ben az egyik alkotás Knauf fagyapot-lapokból készült el.

Részletek  A nap képe – erdőtűz Brazíliában

2019. augusztus 26.

A nap képe – erdőtűz Brazíliában Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel Brazíliában. A tüzek több mint fele az Amazonas esőerdőiben ég, a múlt héten, csütörtökön és pénteken, 1663 újabb tüzet észlelt a brazil űrkutatási hivatal az Amazonas vidékének mintegy három hete lángoló dzsungelében. Az idei nyár önmagában is több éves rekord, és a szakértők szerint elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza.

Részletek  Hogyan lehet a füstszakaszt könnyen kialakítani?

2019. augusztus 26.

Hogyan lehet a füstszakaszt könnyen kialakítani? A természetes füstelvezetés egy komplex rendszer. Elemei: a füstelvezető szerkezet, amely lehet tetőn vagy homlokzaton, a frisslevegő-utánpótlást biztosító szerkezet, a vezérlés és a füstszakaszolásra szolgáló műszaki megoldás. Ez utóbbit klasszikusan füstkötényfalnak hívjuk, ami rendszerint tényleg fal. Ez nehéz, repedezik, sok karbantartást igényel. Létezik könnyű, karbantartást nem igénylő, minősített füstkötényfal is? Most a fix telepítésű SMOKEFIX füstkötényfalat mutatjuk be, amelyet 60 perces tűzállósággal minősítettek.

Részletek  Hő és láng ellen védő ruházat – magyarul

2019. augusztus 21.

Hő és láng ellen védő ruházat – magyarul Ahogy jeleztük, 2019. augusztus 1-jével magyar nyelven megjelent, „MSZ EN ISO 11612:2016 Védőruházat. Hő és láng ellen védő ruházat. Minimális teljesítménykövetelmények” című szabvány az olyan hajlékony anyagokból készített védőruházat* teljesítménykövetelményeit írja le, amelyet arra terveztek, hogy a hőtől és/vagy a lángtól védje meg viselőjét (a kéz kivételével).

Részletek  Mesterséges intelligencia a tüzek előrejelzésében

2019. augusztus 19.

Mesterséges intelligencia a tüzek előrejelzésében A Hikvision új, kétspektrumú kamerája jó példája annak, hogyan terjednek el egyre inkább a hibridmegoldások a tűz- és vagyonvédelemben: kombinálja az alacsony fényigényű kamerák és a hőkamerák előnyeit, megspékelve az ún. mélytanulás elvével.

Részletek  Kánikulai szabványok – augusztus: Beépített tűzoltó berendezések, védőruházat

2019. augusztus 16.

Kánikulai szabványok – augusztus: Beépített tűzoltó berendezések, védőruházat Nyáron sem pihentek a szabványosításban! 2019. augusztus 1-jén 113 új nemzeti szabvány jelent meg, 28-at visszavontak, 9-et magyar nyelven is kiadtak, 7-et helyesbítettek. A melegtől fellelkesülve tíz szakterületünket érintő szabványra, köztük a beépített tűzoltó berendezésekre és a hő és láng elleni védőruhára és a járművek grafikai jelzéseire hívjuk fel a figyelmet. Mellette sok szabvány szól az okos közlekedésről.

Részletek  VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - Fókuszban a szerkezetek tűzvédelmi tervezése

2019. augusztus 14.

VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - Fókuszban a szerkezetek tűzvédelmi tervezése A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága és a Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja 2019. szeptember 11-12-én szervezi a VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokat. Célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széles körű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása. A programot adjuk közre.

Részletek  Klórtechnológiák és veszélyek

2019. augusztus 13.

Klórtechnológiák és veszélyek A klór, veszélyessége ellenére, az egyik leggyakrabban alkalmazott anyag. A tapasztalatok szerint nemcsak a tárolók (palack, hordó) és az adagoló berendezések műszaki problémáinál, hanem a kezelésénél – különböző anyagok vegyítésekor – is számos esetben okozott balesetet. A jelzéskor kevés adat áll tűzoltóság rendelkezésre, ezért célszerű egyes, terjedést modellező szoftverek adatait felhasználni az első beavatkozási döntések során.

Részletek  Íme, új OTSZ hivatalos teljes szövege

2019. augusztus 12.

Íme, új OTSZ hivatalos teljes szövege Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege szombaton megjelent a net.jogtar.hu-n. Ez a tűzvédelmi szakterületen dolgozók „bibliája”! Tartalmazza a Magyar Közlöny 129. számában július 26-án közölt, a belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendeletében megjelent módosításokat a teljes hatályos szövegbe beépítve. A pdf-ben közreadott egységes szövegre hívjuk fel olvasóink figyelmét.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30