Híreink

55 éves az ÉMI – minőség és innováció

2018. február 13.

55 éves az ÉMI – minőség és innováció Az ÉMI jogelődjét, az Építésügyi Minőségvizsgáló Intézetet 1963-ban hozták létre. Ma, 55 évvel később az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőségellenőrző innovációs intézménye, a hazai építésügy meghatározó szereplője és szakmai szellemi központja. Az építészeti tűzvédelem vizsgálatában, a szabályozásban, a kutatásban hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert szereplő.

Részletek  A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése III. – füst

2018. február 09.

A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése III. – füst  A tűzjellemzők érzékelésénél a keletkező égéstermék, a füst érzékelése még ma is a legelterjedtebb. Bellus László 2002-ben írt tanulmánya ebből a szempontból sem veszített aktualitásából, sőt az optikai elvű érzékelés fejlesztési eredményei újra áttekintésre érdemessé teszik. Sorozatunk befejező részében a füszérzékelés fizikáját mutatjuk be előrebocsátva, hogy az érzékelés tökéletesítésére ma is jelentős erőfeszítések történnek.

Részletek  A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése II. - Láng és hő

2018. február 06.

A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése II. - Láng és hő Az ember jelenleg is folyamatosan tökéletesíti a tűzjelzést, amely arra hivatott, hogy az ember jelenlétét, figyelő tekintetét helyettesítse. Bellus László 2002-ben írt tanulmánya nem veszített aktualitásából, sőt az optikai elvű érzékelés fejlesztési eredményei újra áttekintésre érdemessé teszik. A gázérzékelést követően a tűzjellemzők érzékelése közül a tűzérzékelés növekvő fontossági sorrendjét követve a lángérzékeléssel és a hőérzékeléssel folytatjuk.

Részletek  Füstérzékelő gyulladt ki Szombathelyen

2018. február 05.

Füstérzékelő gyulladt ki Szombathelyen Nem mindennapi tűzhöz riasztották a Szombathelyi tűzoltókat február 1-én, csütörtökön este a 11-es Huszár úton lévő egészségügyi intézménybe, ahol, mint az a kiérkezéskor gyorsan kiderült, egy mennyezetre rögzített füstérzékelő gyulladt ki. Részben a gyors kiérkezés, és oltás, részben pedig az érzékelő környezete miatt a tűz nem terjedt át a kórterem többi részére. A tűz keletkezésekor a helyiségben nem tartózkodott senki.

Részletek  FeuerTRUTZ 2018 – Tűzmegelőzési szakkiállítás Nünbergben

2018. február 05.

FeuerTRUTZ 2018 – Tűzmegelőzési szakkiállítás Nünbergben A tűzmegelőzés nemzetközi seregszemléje 2018. február 21–22-én Nünbergben látható, ahol 286 kiállító, a kísérőprogramokban pedig kongresszus, szeminárium, demonstrációk, konzultációk sora várja a látogatókat. A tűzvédelmi szakemberek számára ez a helyszín 2011 óta egyfajta találkozási és tájékozódási pont, ahol az építészeti tűzvédelemről tájékozódhatnak a mintegy 15 ezer négyzetméteres kiállítótérben.

Részletek  Védelem – cikkek 2017-ben

2018. február 05.

Védelem – cikkek 2017-ben A Védelem – Katasztrófavédelmi Szemle a legkiválóbb hazai szakemberek publikációinak teret adva a szakterület vezető szakembereinek fóruma. A lapban eddig – 24 évfolyamba tagolódva – 3074 cikket közöltünk. A 2017-es kötet 384 oldalon, 89 szerzőtől, 127 cikket, tanulmányt adott közre, amelyek ma megkerülhetetlen szakmai információkat tartalmaznak. Mi évente bekötöttük és az így keletkezett 24 kötettel már egy komoly kis szakkönyvtárunk van.

Részletek  A tűzjelzés fizikája – a tűzjellemzők érzékelése

2018. február 02.

A tűzjelzés fizikája – a tűzjellemzők érzékelése Amióta a tüzek pusztítanak, és amióta létezik a tűz elleni védekezés fogalma, azóta létezik a tűz korai jelzésének igénye is. Az ember pedig kitalálta, megalkotta és jelenleg is folyamatosan tökéletesíti a tűzjelzést, amely arra hivatott, hogy az ember jelenlétét, figyelő tekintetét helyettesítse. Bellus László 2002-ben írt tanulmánya nem veszített aktualitásából, sőt az optikai elvű érzékelés fejlesztési eredményei újra áttekintésre érdemessé teszik.

Részletek  Precíziós szárítás a szárítótüzek ellen az Agromashexpo 2018. kiállításon

2018. január 31.

Precíziós szárítás a szárítótüzek ellen az Agromashexpo 2018. kiállításon A terményszárítás tűzveszélyes folyamatát kordában tartó a Precíziós szárítás komplex rendszerét kialakító RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., a 36. AGROmashEXPO-on, a „Precíziós szárítás, DryerDoctor szolgáltatás a szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére” komplex rendszerének kidolgozásáért különdíjat vehetett át, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.

Részletek  Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2018

2018. január 31.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2018 Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg a BM OKF főigazgatója a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot, amelyre – mint az elmúlt években – most is a tűzvédelem fejlődését előremozdító dolgozatokat várnak. Ahogy az elmúlt években, az idei évben is figyelemmel kíséri a Védelem Online a pályázat eredményeit, s terveink szerint a kiváló eredményt elért szakmunkákat közöljük.

Részletek  Közúti balesetek és a személyi sérülések alakulása

2018. január 30.

Közúti balesetek és a személyi sérülések alakulása Míg a személyi sérüléses közúti balesetek száma enyhén csökkenő tendenciát mutat, a halálos kimenetelű közúti balesetek száma 2007–2011-ig hatalmas javulással a felére csökkent, majd az azt követő években e szint körül ingadozott. A tűzoltói beavatkozások száma ez idő alatt jelentősen növekedett, a műszaki mentés feltételei pedig számottevően javultak, mindezt úgy, hogy a hazai gépjárművek átlagéletkora változatlanul közel 12 év.

Részletek  MMK: Hő- és füstelvezetés – tűzvédelmi szakmai képzés

2018. január 29.

MMK: Hő- és füstelvezetés – tűzvédelmi szakmai képzés A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és az MMK Tűzvédelmi Tagozata által 2018. január 25-én magtartott szakmai nap az Elektrotechnikai tagozat és a Tűzvédelmi tagozat szakmagyakorlói (tervezők, szakértők, műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők) számára 2017-re ill. 2018-ra elismert szakmai továbbképzésnek minősült. Közel 160 fő részvételével zajlott konferenciát konzultáció és kötetlen beszélgetés zárta. Az előadásokat közöljük.

Részletek  Nedvesítőszerek alkalmazása a tűzoltásban

2018. január 25.

Nedvesítőszerek alkalmazása a tűzoltásban A nedvesítő adalékanyagok a víz felületi feszültségét csökkentik, ezáltal megváltoztatják a víz felületi feszültségéhez kapcsolódó tulajdonságait. Ezek közül tűzoltói szempontból a víznek a felületeken történő gyors terülése és beszívódása, a felületek gyors elvizesítése fontos. Lantos Sándor, a tűzvédelmi szakterület kora egyik kiváló képviselője a kutatási adatok alapján adott tanácsokat a tűzoltásra vonatkozóan.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30