Híreink

UCF 6000/7000/9000 hőkamerák

2016. június 08.

UCF 6000/7000/9000 hőkamerák A hőkamera alkalmazása életfontosságú, mely jelentősen megkönnyítheti a tűz oltását és akár negyedére képes lerövidíteni a felderítés, személykeresés időintervallumát. Ezért kísérte nagy érdeklődés a Drägernél a hőkamerák új generációjának koncepcióját, amelyek a világban, s így hazánkban is széles körben elterjedtek. Sokszor a legnagyobb tudásúra (UCF9000) koncentrálunk, de nem szabad elfelejtenünk azokat az alapalkalmazásokat, amikor tűz, füst és sötétség nehezíti a beavatkozást.

Részletek  III. Ventor-Minimax Konferencia – Beépített oltóberendezések korszerű alkalmazásai

2016. június 07.

III. Ventor-Minimax Konferencia – Beépített oltóberendezések korszerű alkalmazásai Hogyan illeszkedik a beépített oltóberendezés az épületek tűzvédelmi koncepciójába? Új kihívások a sprinkler tervezésben, a F gázok tervezésében, az OTSZ és a TvMI-k alkalmazásában, az otthonok tűzvédelmében. Közel 160 regisztrált résztvevő, hatósági szakemberek és tervezők tanácskozott a vázolt témák mentén az oltóberendezés tervezők, karbantartók konferenciáján, 2016. május 31-én Tatabányán az EDUTUS Főiskolán. A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  Tervezői felelősség hatósági kontroll nélkül – péntek 13!

2016. június 06.

Tervezői felelősség hatósági kontroll nélkül – péntek 13! A 456/2015. (XII. 29.) Kormányrendelet értelmében a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterülettel rendelkező új lakóépületekhez nincs szükség, építési engedélyezési eljárásra, elég az egyszerű bejelentés. Volt is felzúdulás! Az Építési Törvény módosítása, 2016. május 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben, amely 2016. május 13-án péntektől hatályos! Az eddig is világos volt, hogy az épületeknek meg kell felelni a jogszabályi előírásoknak, most egyértelművé váltak a kérdések.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve

2016. június 06.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzattal kapcsolatban számos kérdést fogalmaztak meg a jogalkalmazók, amire az OKF illetékesei rendre válaszolnak. A kérdéseket és válaszokat táblázatba foglalva honlapunk jobb oldalán OTSZ kérdések címszó alatt olvashatják. Ezeket az OTSZ szövegébe illesztve elsőként február 29-én közöltük. Az azóta felmerült kérdéseket és válaszokat is feldolgozta Veresné Rauscher Judit. A korábbi kérdéseket és válaszokat kékkel ezeket a legújabbakat - pirossal jelölve – közöljük.

Részletek  Háromszéki tűzoltószerek – könyvismertető

2016. június 03.

Háromszéki tűzoltószerek – könyvismertető A napokban érkezett meg Székelyföldről Tóth Szabolcs Barnabás: Háromszéki tűzoltószerek /Háromszék Vármegye Kiadó, 2015./ c. könyve, amely az ottani települések még meglévő muzeális tűzoltófecskendőit mutatja be. A könyv a székely közösség egykori tűzoltóságainak megmentésre váró becses darabjai érdekében emel szót. A cél: restaurálás és bemutatás a nagyközönség számára is. Ebben a jövőbeni magyarországi szakmai és anyagi segítség is lendítené a leendő múzeum létrehozását.

Részletek  Sikeresen zárult a III. Ventor-Minimax Konferencia

2016. június 02.

Sikeresen zárult a III. Ventor-Minimax Konferencia Immár harmadik alkalommal rendezték – 2016. május 31.-én Tatabányán – a beépített oltóberendezés tervezőknek szánt Mérnök Kamarai továbbképzést, a Ventor-Minimax konferenciát, amelynek ezúttal is a tatabányai Edutus Főiskola adott otthont. Ha egy mondatban kell összefoglalni az eseményt, akkor ideális körülmények között, tartalmas előadásokat hallgathattak a résztvevők. De mit takar valójában ez a sommás mondat?

Részletek  Új generációs szellőztetők a Rosenbauertől

2016. június 01.

Új generációs szellőztetők a Rosenbauertől Az osztrák gyártó új generációs, nagyteljesítményű FANERGY szellőztetői nagyobb teljesítményre képesek, mindezt úgy, hogy megőrizték a könnyű bevethetőséget.

Részletek  A müncheni IFAT szakvásáron a Rosenbauer

2016. május 30.

A müncheni IFAT szakvásáron a Rosenbauer 2016. május 30. és június 3. között zajlik Münchenben az IFAT nemzetközi szakvásár, ahol a víz-, szennyvíz-, hulladék- és nyersanyag-gazdálkodás áll a fókuszban. Az osztrák gyártó a standján a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Részletek  Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle júniusi számában?

2016. május 25.

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle júniusi számában? A júniusi szám az OTSZ bevezetésének eddigi tapasztalatait járja körbe. Mit tapasztalt a jogalkotó, az építésztervező, a tűzvédelmi tervező, a szimulációkat engedélyező? Mit jelent a lakóépületek tűzvédelmi használati szabályozása, mit az egyszerű bejelentés a lakóépületek tervezésénél? Sportcsarnok tűz; RFID technológia; tűzgátló kapuk típusai, felépítése; Mentő szervezetek; szellőző rendszerek, csőátvezetések, tűzátjelzés, londoni metrógyakorlat; tűzátjelzés, mezőgazdasági gépek tüzei – sokszínűség címszavakban.

Részletek  TSZVSZ – Tűzvédelmi szakmai napok a Karbantartás TvMI tervezetéről

2016. május 24.

TSZVSZ – Tűzvédelmi szakmai napok a Karbantartás TvMI tervezetéről Siófokon, a Hotel Magisternben 2016. június 2-3. között tartja a Magyar Tűzvédelmi Szövetség a Karbantartás Tűzvédelmi műszaki Irányelv tervezetéről szóló rendezvényét, ahol plenáris ülésen és négy szekcióban dolgozzák fel a tervezet összeállításában dolgozó szakemberek közreműködésével a témát. A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme

2016. május 23.

Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Az új OTSZ életbe lépését követően a lapostetőkre vonatkozó követelmények is rendszerben lettek meghatározva. A homlokzati hőszigetelő rendszerekből jól tudjuk, hogy milyen tűzvédelmi kockázatokat jelenthet az, ha a rendszerben bevizsgált szisztémától az alkalmazás, beépítés során eltérünk. A lapostetőknél – azok összetettsége miatt – ez a veszély még fokozottabban fennáll. A minősítések és jogszabályi előírások közötti eligazodásban segít szerzőnk.

Részletek  LTSZ szakmai konferencia előadásai

2016. május 19.

LTSZ szakmai konferencia előadásai A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége, a MTSZ létesítményi tagozata Szakmai napot rendezett 2016. április 27-28-án Komáromban. A szakmai nap keretében adták át a legújabb Rosenbauer gépjárműfecskendőt. A konferencián a létesítményi tűzoltóságok működésével kapcsolatban elhangzott előadásokat adjuk közre.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30