Híreink

XV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai

2017. április 17.

XV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai Az egyszerű bejelentési eljárás a meglévő épületek átalakításához szükséges tervek, engedélyek kialakításában is sok változást jelent. Mikor változik egy meglévő épület tűzvédelmi jellemzője úgy, hogy emiatt már a kivitelezéshez kiviteli tervnek kell rendelkezésre állnia? Mi a kiviteli tervnek a tartalma? Mikor mit kell és kinek igazolni? A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  OKF – Szövetségek, kamarák: A hatósági kerekasztal előadásai

2017. április 12.

OKF – Szövetségek, kamarák: A hatósági kerekasztal előadásai A hagyományteremtés szándékával rendhagyó szakmai találkozót szervezett március huszonegyedikére a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezete. A találkozóra szakmai szövetségek, kamarák, egyesületek vezetői, illetve a különböző szakigazgatási szervek képviselői, vezetői kaptak meghívást. Az elhangzott előadásokat adjuk közre.

Részletek  Összefoglaló a XV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról

2017. április 11.

Összefoglaló a XV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról Új épületet sem egyszerű tervezni, a meglévő épületek építményszerkezeteinek megfelelőségét igazolni különösen nem az. Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások új és meglévő épületek esetében is sok nehézséget okoznak a szakembereknek. A Construma Építőipari Szakkiállításon megrendezett XV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián ezúttal a meglévő épületekkel kapcsolatos előírásokon volt a hangsúly.

Részletek  Négy Belügyminiszteri rendelet változását tették közzé

2017. április 10.

Négy Belügyminiszteri rendelet változását tették közzé A kormany.hu oldalon tették közzé annak a négy belügyminiszteri rendeletnek a módosításáról szól jogszabály tervezetét „Az egyes tűzvédelmi tárgyú belügyminiszteri rendeletek módosításáról” címen, amelyekhez véleményeket 2017. április 13-ig lehet tenni. A tervezetre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  CONSTRUMA 2017 – 60 ezer látogató

2017. április 10.

CONSTRUMA 2017 – 60 ezer látogató Az idei év lendülete nemcsak az építőiparra, hanem a legnagyobb hazai építőipari szakkiállításra is hatással volt. Kiállítók és látogatók egyaránt elégedetten távoztak a vasárnap zárult 36. Construmáról. A kelet-közép-európai régió legnagyobb otthonteremtési és építőipari kiállítását csaknem 60 ezren tekintették meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Részletek  Tűzoltó tréning kisiskolásoknak

2017. április 10.

Tűzoltó tréning kisiskolásoknak Az általa kialakított Mentés-támogató tréninggel tartott többcélú foglalkozást Nagy Zoltán azoknak a kisiskolásoknak, akik maguk kérték fel a világtalan önkéntes tűzoltót.

Részletek  Szabványjegyzék 2017. I. negyedév

2017. április 04.

Szabványjegyzék 2017. I. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők az év első negyedévében a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, azok, amelyeket ebben az időszakban angol, illetve magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  VIII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás

2017. április 04.

VIII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás A tűzvédelem a tervezés egyre inkább meghatározó eleme. Miben mutatkozik ez meg egy az alaptól a tetőig végiggondolt csarnoképületen? Hogyan befolyásolja az alkalmazott anyagok, épületszerkezetek megválasztásának szempontjait? Milyen új tervezői megközelítéseket igényel? Ki tervezze a hő- és füstelvezetést? Melyek a hő- és füstelvezetés lépései és a termékkiválasztás szempontjai? A szimuláció helye és szerepe. A hő és a füst tudja! Ismerjük meg mi is. Új: akkreditált képzés!

Részletek  XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai

2017. március 28.

XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változásokról, a kiviteli tervekről és a szakági tervezők közötti együttműködésről szóltak a konferencia előadásai, amelyek az egyszerű bejelentési eljárás okozta változásokra reflektálva születtek. Mi változott a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén? Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni? A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/1. száma

2017. március 28.

Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/1. száma A Védelem Tudomány című e-folyóirat 2017/1. száma 22 tanulmányt tartalmaz. Az 1. szám komoly kis tanulmánykötete a Tűzvédelem 7, az Iparbiztonság 5, a Polgári Védelem 2, a Humán igazgatás, képzés, 2, a Fórum 5 és a Logisztika, műszaki technika rovat 1 cikkével mutatja be azt a széles kutatási mezőt, amelyet a katasztrófavédelem immár a tudományos területen is lefed. A kötet nyolc angol nyelvű publikációjából hét, Dr. Restás Ágoston szervező munkájának köszönhetően, jelentős kitekintést enged a világ más részeire.

Részletek  Összefoglaló a XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról

2017. március 27.

Összefoglaló a XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról Tavaly januárban lépett hatályba az egyszerű bejelentési eljárás, majd az elmúlt egy évben többszöri változás történt az építésügyi jogszabályokban. Megnőtt a tervezők felelőssége, az egyszerű bejelentési eljárás pedig már korántsem olyan egyszerű. A XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián az elmúlt év változásain volt a fő hangsúly. A konferencia előadásainak közzététele előkészítés alatt áll.

Részletek  Építési engedély nélkül építhető 300 m2 feletti lakóház is

2017. március 24.

Építési engedély nélkül építhető 300 m2 feletti lakóház is Mint ismeretes, 2017. január 1. napjától jelentősen bővült az építési engedély nélkül végezhető építési munkák köre. Ez a 300 m2 összes hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépületek esetében egyszerű bejelentés alapján történik. Most a kormány előterjesztésre a parlament elfogadta az egyszerű bejelentés alkalmazását a 300 m2 feletti lakóházak építésénél is. A jogszabálytervezetre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30