Híreink

Megjelent a kibővített, magyar nyelvű tűzbiztonsági szakszótár

2019. április 24.

Megjelent a kibővített, magyar nyelvű tűzbiztonsági szakszótár A tűzbiztonság területén az elmúlt két évtizedben jelentős változások történtek. Figyelemre méltó a fejlődés a tűzbiztonsági mérnöki tervezésben. Megnőtt az igény a közös tűzbiztonsági terminológia kialakítására, naprakészen tartására. Ezért készítette el az ISO a Tűzbiztonság. Szakszótár nemzetközi szabvány harmadik kiadását. Ennek magyar-angol kétnyelvű változata 2019. április 1. óta érhető el, MSZ EN ISO 13943:2017 számmal.

Részletek  Toronyházat fából – a világ legmagasabb faépülete 18 szintes

2019. április 23.

Toronyházat fából – a világ legmagasabb faépülete 18 szintes Amint az ismeretes, a tervezett új OTSZ 4 szintig, feltételekkel (tűzvédelmi osztálya min. D-s2, d0 és szerkezeti kapcsolatok, tűzállóság, homlokzati tűzterjedés) lehetővé teszi a faanyagú tartószerkezetek alkalmazását. Ez a világ más tájain bevett gyakorlat: Norvégiában például most építették fel a világ legmagasabb faépületét, amely 18 emeletes és 85,4 méter magas.

Részletek  Tűzoltó robot segítette az oltást a Notre-Dame-ban

2019. április 23.

Tűzoltó robot segítette az oltást a Notre-Dame-ban A kiemelt híreinkben bemutatott francia gyártmányú tűzoltó robothoz hasonló berendezés dolgozott a kritikus időszakban a Notre-Dame belső terében. A Colossus nevű robot a belső tér felderítésében, majd a falszerkezetek hűtésében és a lezuhanó égő részek oltásában is nagyon hatékonyan tudott a dolgozni, akkor is, amikor biztonsági okokból már kivonták a tűzoltókat a belső térből.

Részletek  Notre-Dame – elmaradt a látványos tűzoltás

2019. április 20.

Notre-Dame – elmaradt a látványos tűzoltás Óriási lángok, füsttenger Párizs felett, elmaradt látványos tűzoltás. Ezek a tények. Miközben sok mindent nem tudunk a tűzről, annyi jól érzékelhető: komoly taktikai megfontolások alapján a lehetséges megoldások közül, a pótolhatatlan értékek védelme érdekében, optimális döntések sorát hozták meg a tűzoltás irányítói. Nem a látványos tűzoltást választották, helyette precíziós munkával mentették a menthetőt.

Részletek  Töltés közben kigyulladt egy elektromos autó

2019. április 15.

Töltés közben kigyulladt egy elektromos autó 2019. április 9-én délben töltés közben gyulladt ki egy elektromos személygépkocsi motortere Jákfán. A tűz oltását a tulajdonos tűzoltó készülékkel kezdte meg és a sárvári hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt sikerült azt eloltania. A tűzoltók a járművet hőkamerával átvizsgálták, további beavatkozásra nem volt szükség.

Részletek  HNE Vario Carbon háti habbaloltó készülék

2019. április 15.

HNE Vario Carbon háti habbaloltó készülék Magyarországon a puttonyfecskendők elterjedése után a 2000-es években megjelent a Hypress névre hallgató sűrített levegővel meghajtott puttonyfecskendő. Előnye volt, hogy a tartályban lévő vizet nem kézi működtetéssel kellett a tartályból a tűzre juttatni, hanem egy kis méretű kompozit palack váltotta ki a tűzoltó erőt. Ezt a szakfelszerelést fejlesztette tovább a német HNE cég. Dizájnosabbá tette, háti hord kerettel látta el, valamint kapott egy hab üzemmód választó szelepet (HiPRESS és HiCAFS). Az eszköz kétféle szórópisztollyal rendelhető.

Részletek  Tűzoltó robot: amit szabad Jupiternek…

2019. április 14.

Tűzoltó robot: amit szabad Jupiternek… A francia fejlesztésű, lánctalpas, távirányítható, monitorral szerelhető tűzoltó robot kockázatosnak ítélt szituációkban is bevethető, tehermentesítve ezzel az emberi állományt, biztonságosabbá és hatékonyabbá téve az oltást.

Részletek  Dräger FPS-COM 7000/5000: tiszta sor

2019. április 13.

Dräger FPS-COM 7000/5000: tiszta sor A kárhelyen nem lehet füstjelekkel kommunikálni. Hogy elkerüljük a „Mennyi? Harminc!”-jellegű üzenetváltásokat, olyan kommunikációs egységre van szükség, amely megbízható, ugyanakkor nincs útban és nem akadályoz a munkavégzés közben.

Részletek  A selejt bosszúja – elvált az épület falától a szigetelés

2019. április 12.

A selejt bosszúja – elvált az épület falától a szigetelés Április 11-én Kaposváron, a Béke utcában egy középmagas panelépület tizenöt centiméter vastag hőszigetelése elvált az épület falától, veszélyeztetve ezzel a járókelőket és személygépjárműveket.

Részletek  A normál nyomású tűzoltó sugárcsövek újdonságai

2019. április 12.

A normál nyomású tűzoltó sugárcsövek újdonságai A tűzoltó első számú „fegyvere” a sugárcső. Kialakításától is függ, hogy miként vagyunk képesek kezelni a szúróláng, vagy a „flashover” jelenségét. Mennyi lesz a másodlagos vízkár, képesek vagyunk-e nehezen elérhető zugokba célzottan oltóvizet juttatni, növelve a hatékonyságot. Fontos a beavatkozókat érő hőhatások mérséklése, és az ergonómiai szempontok figyelembevétele, mert ezek jelentősen késleltetik a sugárvezető kifáradását.

Részletek  Tűzvédelmi tudományos konferencia a Ludovikán

2019. április 12.

Tűzvédelmi tudományos konferencia a Ludovikán A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Széchenyi Dísztermében tartott konferencián közel százötven szakember hallgatta az „Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig” című konferenciát. A konferencia mondanivalóját tekintve három részre tagolódott. Egyrészt szólt az OTSZ tervezett változásairól, másrészt az építészeti tűzvédelem tervezésével kapcsolatos elméleti kérdésekről, s azok tűzoltói beavatkozási aspektusairól.

Részletek  Vízköddel oltó sugárcsövek – normál nyomáson

2019. április 11.

Vízköddel oltó sugárcsövek – normál nyomáson Az eddigi ismereteink szerint kis vízcseppméret, az alacsony vízszállítási teljesítmény az ultra magas nyomású vízsugár jellemzői. Szerzőnk adatai és gyakorlati oltási bemutatója alapján ezzel az innovációval újra kell gondolnunk a víz szerepét a tűzoltásban. Az emberi hajszál méretű vízcseppek inert gázként működve még sütőolajok tüzének oltására is alkalmasak. Az eltérő feladatokra három sugárcső típus készült.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30