Híreink

OKF szakmai tájékoztató – ESFR sprinklerberendezés egyes tervezési kérdéseiről

2019. január 04.

OKF szakmai tájékoztató – ESFR sprinklerberendezés egyes tervezési kérdéseiről Módosult és bővült az ESFR a BM OKF Tűzmegelőzési Főosztályának az ESFR sprinklerberendezésekről szóló szakmai tájékoztatója, ami ugyancsak január 3-án került fel az OKF honlapjára. A kiadott szakmai anyagra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Szabványjegyzék 2018. IV. negyedév

2019. január 03.

Szabványjegyzék 2018. IV. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2018 negyedik negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Jogszabályjegyzék (2018. IV. negyedév) és 2018-as szakmai jogtár

2019. január 02.

Jogszabályjegyzék (2018. IV. negyedév) és 2018-as szakmai jogtár Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő kollégánk összeállításában közöljük a 2018. IV. negyedévében „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő megjelent jogszabályokat" tartalmazó jogszabályjegyzéket, és a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló, 2018. december 31-ig megjelent aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  Itt az új OTSZ tervezete

2019. január 02.

Itt az új OTSZ tervezete Ahogy arról már korábban többször beszámoltunk, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elkészítette az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításának tervezetét. A tervezetet elsőként a szakmai szervezetek részére küldték meg, majd társadalmi vitára bocsátotta a Belügyminisztérium, azzal, hogy 2019. január 21-ig várják az észrevételeket. A tervezetet közöljük.

Részletek  Nyolcvanhárom jármű – hárommilliárdért

2018. december 27.

Nyolcvanhárom jármű – hárommilliárdért December 20-án a BM OKF-en hatféle járművet adtak át, több mint hárommilliárd forint értékben. Több európai uniós finanszírozású projekt segítségével, új kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek, nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek, valamint erdőtűz oltására szolgáló eszközök állnak rendszerbe. Ezek mellett magasból mentő gépjárműveket és elektromos személygépkocsikat adtak át.

Részletek  Boldog új évet kívánunk!

2018. december 27.

Boldog új évet kívánunk! Az „Útmutató a szilveszter és az újév ünnepléséhez” – című MSZ 12.-31. számú szabvány közreadásával kíván minden kedves olvasójának és szerzőjének boldog új esztendőt a Védelem Online szerkesztősége!

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2018/4. száma

2018. december 21.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/4. száma A tűzkárosodott beton, a födémpadlók és a hazai fafajok vizsgálata anyagtudományi oldalról segít megérteni a tüzeket. A transzformátortüzek, a beavatkozás biztonsága, a szerelést megkönnyítő megoldások, a tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítása, a törzsvezetési gyakorlat, a tűzoltói kiképzés és a nagyszabású mederfelmérés a gyakorlatot segíti. Végül a múlt, a légzőkészülék története zárja a 26 szerző 11 tanulmányát.

Részletek  Boldog karácsonyt!

2018. december 20.

Boldog karácsonyt! Az „Útmutató a karácsonyhoz” – „Guidelines for Christmas” – című MSZ 12.24-25-26 számú szabvány közreadásával kíván minden kedves olvasójának és szerzőnek kellemes karácsonyi ünnepeket a Védelem Online szerkesztősége!

Részletek  A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszűntetése III.

2018. december 19.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszűntetése III. Szerzőnk cikke első két részében foglalkozott a téves jelzések megszüntetésének módjaival, ismertette a téves jelzésszűrési eljárások típusait. Majd részletesen elemezte, hogy a tűzvédelmi hatóság mely fázisokban avatkozhat be hatékonyan, alkalmazva a hatályos jogszabályokban rögzítetteket, illetve áttekintettük az egyes szereplők feladatait. A harmadik részt közöljük.

Részletek  Tudományos Diákköri Konferencia – Katasztrófavédelmi eredmények

2018. december 18.

Tudományos Diákköri Konferencia – Katasztrófavédelmi eredmények A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciáján a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói iparbiztonsági, katasztrófavédelmi műveleti, valamint tűzvédelmi és mentésirányítási tagozatban, összesen tizenhét pályamunkában mutatkoztak be írásban, majd szóban is előadva kutatásaik eredményeit. A tagozatonkénti helyezéseket közöljük, mutatva a szakmai közösség előtt a leendő szakemberek teljesítményeit.

Részletek  Tűzvédelmi szakmérnöki képzés

2018. december 17.

Tűzvédelmi szakmérnöki képzés A BME Épületgépészeti és Épületenergetikai Tanszéke valamint Épületszerkezettani Tanszéke tűzvédelmi tervezési szakmérnöki képzést indít 2019. februári kezdéssel. A képzésen kifejezetten az épülettervezéshez szükséges tűzvédelmi ismereteket oktatják, a korábbi tapasztalatok alapján jelentősen továbbfejlesztett tematikával. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a képzés egyre hangsúlyosabb részét képezi a tűzszimuláció és a kiürítési szimuláció, illetve ezek együttes alkalmazása és integrálása a tűzvédelmi tervezésbe.

Részletek  Rosenbauer hibrid gépjárműfecskendő Berlinnek

2018. december 17.

Rosenbauer hibrid gépjárműfecskendő Berlinnek Az elektromobilitás már a kapukat döngeti! A Rosenbauer németországi leányvállalata, valamint a berlini tűzoltóság együttműködési megállapodást írtak alá, melynek célja egy hibrid tűzoltóautó kifejlesztése a következő két évben. Az „innovációs partnerség” eredményeként az „eLHF” – elektromos tűzoltó és műszaki mentőszer – projektben megvalósított tűzoltó járművet a berlini tűzoltóság átveszi és szolgálatba állítja.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30