Híreink

Osztrák-olasz erőegyesítés: új tényező a tűzvédelemben

2016. augusztus 02.

Osztrák-olasz erőegyesítés: új tényező a tűzvédelemben Az osztrák Rosenbauer és az olasz CTE SpA közösen alapított vegyesvállalatba koncentrálja mentőplatformokkal kapcsolatos tudását és erőforrásait. Az új cég többségi tulajdonosa, a Rosenbauer nem titkolt célja a fejlesztés, a gyártás és a szerviz egységbefoglalásával a piacvezető pozíció elérése.

Részletek  Hogyan lehet tetőtereket biztonságosan hőszigetelni?

2016. július 29.

Hogyan lehet tetőtereket biztonságosan hőszigetelni? Az (elégtelen) hőszigetelés nyáron jelentkezik égetően, mivel ilyenkor nem lehet szimplán „lejjebb csavarni a fűtést” például az emeleten. A nyitott ablak, vagy a hangos légkondicionáló berendezés sokszor nem jelent megoldást. Ismét a jó hőszigetelés tehát a kulcs, és ezúttal egy ötletes megoldás a házilagos hőszigetelés lehetőségét biztosítja.

Részletek  Nem megfelelő tűzoltó készülék – VADER

2016. július 28.

Nem megfelelő tűzoltó készülék – VADER A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint újabb, ezúttal egy kg-os tűzoltó készülék egyes példányai, az ott elhelyezett CE jelölés ellenére, nem felelnek meg az EN3-7 szabvány több előírásának. A gyártó ismert, a Magyarország területén forgalmazókat, beszállítókat keresi a hatóság. Célja a kétes minőségű termékek kiszűrése. Ki látott, hallott ezekről a készülékekről?

Részletek  Szénmonoxid-érzékelés háztartásokban és mélygarázsokban

2016. július 26.

Szénmonoxid-érzékelés háztartásokban és mélygarázsokban A szénmonoxid érzékelés és riasztók: hol milyen követelmény lehet ésszerű, mire kell odafigyelni vásárláskor, megrendeléskor, telepítéskor és esetleg a későbbi felülvizsgálatok, karbantartások alkalmával? Mindezek követelményeit, jogszabályi hátterét és a telepítés szempontjait fogalalja össze szerzőnk. A lakásokba és a a mélygarázsokba telepített rendszereket vesszük górcső alá.

Részletek  Promat – Tűzgátló lezárások kézikönyve

2016. július 25.

Promat – Tűzgátló lezárások kézikönyve Az köztudott, hogy a tűzgátló lezárások kialakítása, kivitelezése komoly szakmai ismereteket igényel, ennek elsajátításában és a termékismeretben segíthet a hosszú előkészítő munka után megjelent a Promat tűzgátló lezárásokat (az OTSZ-ben réskitöltő-réslezáró rendszerek) és lineáris hézagtömítéseket ismertető segédletének első kiadása.

Részletek  TvMI – Mi várható a második félévben?

2016. július 20.

TvMI – Mi várható a második félévben? Mint ismeretes, 2016. július 15-ével tizenkettőre nőtt a megjelent a műszaki megoldásokat tartalmazó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek száma. Az OTSZ kiadását követően elindult egy pozitív folyamat, amely nagyban segítheti az ott megfogalmazott követelmények betartását. Ez a munka a tervek szerint ezzel nem zárult le. Az egyes kijelölt munkacsoportok a második félévben további témakörök megoldásait dolgozzák ki.

Részletek  Tűzvédelmi háló – a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat első díja

2016. július 19.

Tűzvédelmi háló – a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat első díja A 2000-ben életre hívott emlékpályázat díját 2016-ban a tizenhatodik alkalommal Érces Gergő tű. százados, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályának kiemelt főelőadója kapta, aki Tűzvédelmi háló című dolgozatában azzal foglalkozott, hogy „a digitális állam infrastruktúrájának, az internet nyújtotta virtuális rendszernek köszönhetően kialakítható egy a komplex tűzvédelmet lefedő tűzvédelmi háló”. A tanulmányt közöljük.

Részletek  TvMI – Felülvizsgálat és karbantartás, Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői

2016. július 18.

TvMI – Felülvizsgálat és karbantartás, Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői Hosszas előkészítés után 2016. július 15-én megjelent a „Felülvizsgálat és karbantartás”, valamint az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” címmel két új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv. Ezzel az eddigi tizet követve tizenkettőre nőtt a műszaki megoldásokat tartalmazó Irányelvek száma, de a felülvizsgálatot és karbantartást felölelő tizenkét szakterületet ölel fel.

Részletek  Securiton – a legújabb aspirációs érzékelők

2016. július 14.

Securiton – a legújabb aspirációs érzékelők A svájci Securiton AG magyarországi leányvállalata a Securiton Kft. 2016. március 31-én, közvetlenül az áprilisi piacra kerülés előtt tartott "Tavaszi megújulás – új termékek bemutatója" címmel előadást és bemutatót a svájci Securiton legújabb aspirációs érzékelőiről, a SecuriRAS ASD 531-ről és az ASD 532-ről. Ezen kívül néhány különleges érzékelő típusról is kaphattak informácót a szakemberek.

Részletek  Erdőtűzvédelmi gyakorlat és konferencia Bugacon

2016. július 14.

Erdőtűzvédelmi gyakorlat és konferencia Bugacon A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság V. Országos Erdőtűzvédelmi Konferenciáját július 5-én a bugaci művelődési házban tartották, s azt követően Jakabszállás külterületén erdőtűzvédelmi, terepvezetési és navigációs gyakorlattal folytatódott a konferencia. A konferencián elhangzott előadások prezentációit adjuk közre. A tapasztalatok értékelésére a későbbiekben visszatérünk.

Részletek  A háromszéki tűzoltószerek

2016. július 12.

A háromszéki tűzoltószerek Tóth Szabolcs Barnabás: Háromszéki tűzoltószerek (Háromszék Vármegye Kiadó, Sepsiszentgyörgy 2015) c. könyve egy mérföldkő azon az úton, amely egy jövendőbeli - szülőhelyén működő - tűzoltó múzeumhoz vezet. Dr. Hadnagy Imre József ezt a könyvet veszi górcső alá, röviden áttekintve a könyv tartalmát és erényeit.

Részletek  Önkéntes mentőszervezetek – 83,5 millió forint

2016. július 11.

Önkéntes mentőszervezetek – 83,5 millió forint Az önkéntes mentőszervezetek 2016. évben 83 és fél millió forint támogatást kapnak. Ezt az összeget százhuszonkét szervezet kapja, ami szervezetenként átlagosan 684 ezer forintot jelent, derült ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatásából. Ezek a szervezetek ma csaknem 17 ezer, döntően önkéntes tűzoltókból álló taggal rendelkeznek.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30