Híreink

Oltási hatékonyság – kis eszközökkel a Hesztia bemutatóján

2018. október 10.

Oltási hatékonyság – kis eszközökkel a Hesztia bemutatóján Nem kell mindig hatalmas méretekben gondolkodni, ha gyorsan és hatékonyan akarunk beavatkozni. A jól megválasztott felszerelések rendkívüli eredményekre képesek, különösen fontos ez az önkéntesek esetében. Mire képes egy kismotorfecskendő a hozzá választott sugárcsövekkel? Erre mutatott példát az MTSZ szakmai napján a Hesztia Kft. látványos bemutatója.

Részletek  Beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezés tűzvédelmi szakértői továbbképzés

2018. október 09.

Beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezés tűzvédelmi szakértői továbbképzés A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzést szervez a beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezés szakértők részére 2018. október 29-én Balatonföldváron a Hotel Jogarban. A felhívást tesszük közzé.

Részletek  Lakitelek – Fókuszban az építőipari kivitelezés konferencia előadásai

2018. október 09.

Lakitelek – Fókuszban az építőipari kivitelezés konferencia előadásai Szeptember 4-én az OTSZ és a TvMI-k gyakorlati alkalmazásának segítése, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, szerepelt a konferencia napirendjén. Az első napon a tervező mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, kivitelezők, a katasztrófavédelem hatósági munkatársai, építéshatósági ügyintézők, intézményfenntartók, ipari üzemek képviselői által hallgatott előadásokat tesszük közzé.

Részletek  „Fókuszban az építőipari kivitelezés”

2018. október 09.

„Fókuszban az építőipari kivitelezés” Problémafelvetés és együttgondolkodás volt a mottója a VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napoknak. A konferencia témáinak kiválasztásakor a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hétköznapi életben előforduló, aktuális kérdésköröket érintsenek. Ezzel a gyakorlatias megközelítésű konferencián a résztvevők konkrét válaszokat kaptak építőipari kivitelezéssel, valamint a tűzjelző berendezésekkel kapcsolatos felvetéseikre.

Részletek  Weber Rescue Days 2018 – hazai tűzoltók a gyakorlaton

2018. október 08.

Weber Rescue Days 2018 – hazai tűzoltók a gyakorlaton Az egyik legnagyobb műszaki mentési seregszemlét idén 2018. szeptember 28–30. között, a németországi Saarland tartományban, Bostalsee mellett rendezték, ahol a BM OKF, a KOK és az MTSZ is képviseltette magát. A 10 hazai szakember tanulmányozhatta a műszaki mentésben alkalmazott új megoldásokat, technikai fejlesztéseket. Különböző baleseti szituációkban lehetett a beállításokat gyakorolni és a tudást fejleszteni.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 10. rész

2018. október 05.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 10. rész Ezúttal egy rövid részlettel jelentkezünk a KOK hetven éves történetéből: a dokumentum a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának történetéről szól.

Részletek  Kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi része egyszerű bejelentéshez kötött épületnél

2018. október 02.

Kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi része egyszerű bejelentéshez kötött épületnél Mint ismeretes, a lakóépületek építése során az egyszerű bejelentéshez kötött épületnél a dokumentációnak nem kell tűzvédelmi munkarészt tartalmaznia. Közöljük a MÉK Tűzvédelmi Tagozat és MMK Tűzvédelmi Tagozat közös állásfoglalását az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi tartalmával kapcsolatban.

Részletek  Konferencia: Füstbe ment tervek – kié a felelősség?

2018. október 02.

Konferencia: Füstbe ment tervek – kié a felelősség? A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és MMK Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napját műszaki ellenőröknek, felelős műszaki vezetőknek, tervezőknek, kivitelezőknek hirdették. A 200 fős hallgatóság előtt olyan tűzeseteket mutattak be, melyek tervezési és kivitelezési hibákból adódóan vezettek tűzesethez, halálos áldozattal járó tragédiához. Az előadások rendszerelvű gondolkodásra és tervezésre, hívták fel a figyelmet. Az előadásokat adjuk közre.

Részletek  Műszaki mentés – A jövő vezeték nélküli

2018. október 01.

Műszaki mentés – A jövő vezeték nélküli A MTSZ szakmai napján Laczkó Péter, a SziFire Kft. divízióvezetője a Holmatro által kifejlesztett akkumulátor-technológia és a ferde pengés vágóolló előnyeit prezentálva megerősítette: a műszaki mentésben a jövő a vezeték nélküli berendezéseké. Mindezt az akkumulátortechnológia fejlődése teszi lehetővé, és az egyre jobb védelmi képességű járművek, valamint a közlekedés robbanásszerű növekedése indokolja.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 9. rész

2018. szeptember 28.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 9. rész „A tanintézet napjainkban: az oktatási szervezet” – ezzel a címmel közöljük sorozatunk következő részét, amely az eredeti „KOK-könyv” 88-102. oldalát tartalmazza.

Részletek  Harmadik negyedévi szabványgyűjtemény

2018. szeptember 28.

Harmadik negyedévi szabványgyűjtemény Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2018 harmadik negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni. További lehetőség, hogy 2000 óta valamennyi szabvány visszakereshető.

Részletek  Három oltókaros Panther a párizsi reptérre

2018. szeptember 27.

Három oltókaros Panther a párizsi reptérre A párizsi CDG-reptér a világ tizedik legforgalmasabb légikikötője: csak tavaly 69,5 millió utast szolgált ki, ami óriási repülőgép forgalmat is jelent. A megfelelő védelemi szint fenntartása és az ICAO előírások teljesítése érdekében a fejlesztések folyamatosak: még idén és jövő év elején három Panther 8x8-cal bővül a tűzoltógépjármű-flottájuk.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30