Híreink

A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései

2016. február 19.

A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései A hatékony tűzoltás és műszaki mentés elképzelhetetlen megfelelő technikai eszközök nélkül. Hogyan befolyásolja a taktika fejlődése a műszaki fejlesztést, s a műszaki fejlődés, sőt a szervezetfejlesztés milyen hatással van a gépjárművek, technikai eszközök fejlesztésére? Erről értekezik szerzőnk az elmúlt időszak és a jövő fejlesztéseit is felsorolva.

Részletek  



Ítélet a miskolci paneltűz perében

2016. február 18.

Ítélet a miskolci paneltűz perében A Miskolci Törvényszék mint másodfokú bíróság hirdetett ítéletet február 16-án az avasi paneltűz ügyében, ahol három ember halt meg a tűzben. A részben halálos közveszélyokozás bűntette és a külső hőszigetelést végzők ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indult ügyben a bíróság felmentő ítéleteket hozott. A korábban szakmailag általunk részletesen közreadott tanulmányokat követően a tárgyalás részletei is érdeklődésre tarthatnak számot.

Részletek  



Sportlétesítmények kiürítésének tervezése – nemzetközi és hazai előírások, valamint a hagyományos és mérnöki módszerek összehasonlítása

2016. február 17.

Sportlétesítmények kiürítésének tervezése – nemzetközi és hazai előírások, valamint a hagyományos és mérnöki módszerek összehasonlítása Veresné Rauscher Judit szakdolgozatának témaválasztása az egyre nagyobb tömegkoncentráció miatt nagyon aktuális, a kiürítés témájának a sportlétesítményekre való leszűkítése is jól szolgálja egy speciális, hazánkban még részleteiben nem kidolgozott téma elemeinek áttekintését. A téma feldolgozásának különös aktualitását ezen felül az adja, hogy a hazai fejlesztési tervek jelentős sportlétesítmények építését tartalmazzák, így a korszerű szemléletmód beépülhet a közeljövő terveibe.

Részletek  



Módosult "Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése" TvMI

2016. február 17.

Módosult "Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése" TvMI Megjelent a „Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése” című Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítása. A bővített változat a beépített tűzterjedésgátló-berendezések kialakítására vonatkozó műszaki megoldásokat tartalmazza, amely a BM OKF honlapján megtalálható. Most a könnyebb és gyorsabb eligazodás érdekében közöljük a teljes változatot, külön kékkel jelöve a módosításokat.

Részletek  



A CTIF Ifjúsági Bizottságának 2016-os eseményterve

2016. február 12.

A CTIF Ifjúsági Bizottságának 2016-os eseményterve A Nemzetközi Tűzoltó Szövetségben számos bizottságban dolgoznak a hazai tűzvédelmi szakemberek. Ilyen a CTIF Ifjúsági tagozata, ahol számos új kezdeményezés is születhet. A szervezet nemzetközi programjában a képzés és a versengés adja a fő lehetőségeket, amelyben az OKF és a Magyar Tűzoltó Szövetség aktívan részt vesz. Az idei évben öt olyan esemény lesz, amelyen hazai szakemberek kitekinthetnek a világra.

Részletek  



A KMSZ ellenőrzési tevékenységének fejlesztési lehetőségei, az ellenőrzési protokoll

2016. február 12.

A KMSZ ellenőrzési tevékenységének fejlesztési lehetőségei, az ellenőrzési protokoll A Dr. Balogh Imre pályázat 2015. évi különdíját kiérdemlő Tímár Tamás tű. őrnagy (Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) pályamunkáját tesszük közzé. A dolgozat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tevékenységét, azon belül az ellenőrzések hatékonyságát, a hatékonyság javításának lehetőségeit vizsgálja, statisztikai adatok és kérdőívek elemzésével. Adatbázisok, statisztikák elemzése alapján részletes ellenőrzési protokollra tesz javaslatot.

Részletek  



Tűzoltó gépjármű beszerzés kérdésének műszaki és gazdasági vizsgálata

2016. február 10.

Tűzoltó gépjármű beszerzés kérdésének műszaki és gazdasági vizsgálata Szemlits Gyula dolgozata a tűzoltó gépjármű beszerzés során a döntés szempontjából releváns tényezőket vizsgálja, s benne az előírásokat, a gazdasági tényezőket, a működési terület adottságait, az üzemeltetés költségeit. A döntés szempontjait két példán egy kisvárosi és egy hegyvidéki, kistelepülési önkéntes tűzoltóság új tűzoltó gépjármű beszerzésével mutatja be. Milyen lehet részükre a megfelelő beszerzendő tűzoltó gépjármű?

Részletek  



4239 káresethez vonultak az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek 2015-ben

2016. február 10.

4239 káresethez vonultak az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek 2015-ben Naponta közel 12 alkalommal (pontosan 11,6) vonultak káresetekhez az önkéntes tűzoltó egyesületek az elmúlt esztendőben. Ez 318 egyesület aktív beavatkozó tevékenységével valósult meg. Tizenhat egyesület ötvennél, ebből öt egyesület száznál több vonulást teljesített, ami hatalmas teljesítmény. Ez a vonulások 40%-a.

Részletek  



Megkezdődött a FOX S kismotorfecskendők átadása

2016. február 10.

Megkezdődött a FOX S  kismotorfecskendők átadása A Rosenbauer idén megkezdte a korábban bemutatott újdonság a FOX S kismotorfecskendők leszállítását. Az első példányt „hazai pályán” helyezték üzembe. A kismotorfecskendő újrafelfedezése és méltó helyének megfelelő alkalmazása egyre jobban előtérbe kerül külföldön. A technológiai újítások és a növekvő teljesítmények pedig számos előnyét mutatják meg. Az új kmf. teljesítménye: 2000 liter/perc (3 baron), 1050 liter/perc (10 baron).

Részletek  



Továbbképzés – beépített tűzjelző/tűzoltó berendezés kivitelezők, karbantartók részére

2016. február 08.

Továbbképzés – beépített tűzjelző/tűzoltó berendezés kivitelezők, karbantartók részére A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség Tűzvédelmi Főosztálya a beépített tűzjelző/tűzoltó berendezés kivitelezők, felülvizsgálók, karbantartók részére továbbképzést szervez 2016. február 25-én Balatonföldváron a Hotel Jogarban. A téma: az OTSZ-hez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek és a tűzvédelmi előírások változásainak ismertetése. A programtervet és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  



Tömlővezeték menedzsment

2016. február 04.

Tömlővezeték menedzsment Tömlővezeték-menedzsment címmel írt dolgozat a tömlővezetékek hatékony szerelésének, alkalmazásának módozatait dolgozza fel külföldi szakirodalmi adatok alapján zárttéri tűzesetek során. A Dr. Balogh Imre pályázat 2015. évi első helyezését kiérdemlő pályamunkát Tomka Péter tű. főtörzsőrmester (FKI Északi-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség II. kerületi http.) tesszük közzé, amely rendkívül hasznos gyakorlati megoldásokkal mutatja be: ezen a téren is van mit újítani.

Részletek  



Dr. Balogh Imre emlékpályázat győztesei 2015-ben

2016. február 04.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat győztesei 2015-ben A bíráló bizottság tagjainak megállapítása szerint több pályamű érkezett a 2015. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázatra. A munkák közül a szakmai szempontok alapján hatot emeltek ki, amelyek megállapításainak jövőbeni felhasználását szükségesnek tartották. Ezek közül a pontszámok alapján jelölték ki a győztes pályaművet, amelyet szerzője tömlővezeték jeligével adott be. A műveket rövidesen közöljük.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30