Híreink

Mi olvasható a Védelem februári számában?

2018. január 18.

Mi olvasható a Védelem februári számában? A februári szám 22 cikkével a lap a 25. évfolyamába lépett. Ebből az alkalomból az új megoldások irányába fordultunk! Fókuszba helyeztük a tűz érzékelés és jelzés új megoldásait, az aspirációs rendszereket, a napi tűzvédelmi dokumentáció készítés számítógépre adaptált fejlesztéseit, a képzés új formáit, a műszaki mentés és veszélyes anyag felszámolás technikai és módszertani lehetőségeit, a hő- és füstelvezető ablakok és légcsatornák kérdéseit.

Részletek  TMKE 2017 – OTSZ, mérnöki módszerek, TvMI megoldások

2018. január 15.

TMKE 2017 – OTSZ, mérnöki módszerek, TvMI megoldások A tűzvédelmi tervezés prioritásai, a mérnöki módszerek gyakorlatban történő bemutatása, a mérnöki munka gyakorlati támogatása jelentette a fő feladatot a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete számában 2017-ben. A mérnöki módszereket, a számításokat, az adott épületre szabott megoldásokat konkrét projektekkel mutatták be 13 konferencián. Ez rajzolódik ki a szervezet elnökének most közreadott beszámolójából.

Részletek  Fejlesztés az MTSZ-nél és tagszervezeteinél

2018. január 12.

Fejlesztés az MTSZ-nél és tagszervezeteinél A magyarországi és határon túli magyar önkéntes tűzoltók korábbinál is hatékonyabb tűzvédelmi munkája érdekében intézményi, szervezeti és technikai fejlesztéseket tervez a Magyar Tűzoltó Szövetség – hangzott el 2018. január 5-én a Dobson Tibor tű. ddtbk. által tartott tájékoztatón. A szövetség képviseli az önkéntes tűzoltó egyesületeket, valamint az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságokat, valamint az önkéntes mentőszervezeteket.

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek – változott az OTSZ

2018. január 11.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – változott az OTSZ Alig egy hónapja frissítettük Veresné Rauscher Judit összeállítását, amelyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve, máris módosítani kellett, mert változott az OTSZ. A nagyon hasznos segédletet azért kellett változtatni, mert 2018. január 1-én hatályát vesztette az OTSZ 3.§ és a 286. § (2) bekezdése. A kiegészített anyagot tesszük közzé.

Részletek  További a szakterületet érintő jogszabályváltozások

2018. január 10.

További a szakterületet érintő jogszabályváltozások Amint jeleztük az elmúlt év végén, nagyon sok, szakterületünket részben érintő jogszabály változott. A rendelkezések döntő többsége 2018. január 1-jétől hatályos. Egy-egy rendeletmódosítás esetenként több korábbi jogszabályt is érint. Ezeket az érintettek könnyebb kereshetősége érdekében külön jelöljük. A módosítások a Magyar Közlöny elmúlt év végén megjelenő számaiban jelentek meg, amit a megjelenés sorrendjében adunk közre.

Részletek  Kettőmillió forint – MOL üzemanyagkártya tűzoltó egyesületeknek

2018. január 10.

Kettőmillió forint – MOL üzemanyagkártya tűzoltó egyesületeknek A MOL a Magyar Tűzoltó Szövetséget 2 millió forint értékű üzemanyaggal támogatja. Ennek a támogatásnak az elosztására az MTSZ pályázatot írt ki, amelyet még az elmúlt év végén elbíráltak. Az egyenként 50 ezer forint értékű üzemanyagkártyákat – 51 pályázó közül – negyven egyesület kapta meg a napokban.

Részletek  Új, hazai gyorsbeavatkozó önkénteseknek

2018. január 09.

Új, hazai gyorsbeavatkozó önkénteseknek 2018. január 5-én debütált az ÖTÉ-k számára készített – Mahindra Goa alvázra a BM Heros Zrt. által készített – gyorsbevatkozó gépjármű. A gyár fejlesztői által bemutatott gyorsbeavatkozó gépjármű alapja az indiai Mahindra által gyártott Goa pickup járóképes alváza – erre építették a hazai fejlesztésű és gyártású felépítményt, amelyre a kistelepüléseken előforduló tűzeseti beavatkozások és műszaki mentések felszámolására alkalmas málhafelszerelés került.

Részletek  Szabványfrissítés – 2017

2018. január 08.

Szabványfrissítés – 2017 Vágvölgyi László összeállításában elérhetők az elmúlt negyedévben és az év egészében a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Szilvay Kornél emlékkonferencia – előadások

2018. január 08.

Szilvay Kornél emlékkonferencia – előadások Szilvay Kornél tűzoltó ezredesre, Budapest egykori tűzoltóparancsnokára, a szárazoltó eljárás kidolgozójára, a magyar technikatörténet kiemelkedő alakjára konferencián emlékeztek 2017. november 29-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. Személyében olyan elhivatott alkotóról emlékeztek meg, aki harminckilenc találmányára kapott szabadalmi oltalmat, s talán leghíresebb találmányának a szárazoltást nevezhetjük. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Jogszabályjegyzék és szakmai jogtár

2018. január 04.

Jogszabályjegyzék és szakmai jogtár December végi, a szakmai munkát befolyásoló változások özönével közöljük, Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő összeállításában, „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő 2017. IV. negyedévben megjelent jogszabályokat" tartalmazó jogszabályjegyzéket, valamint a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében

2018. január 03.

Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében Milyen szerepe van a villamos-energetikai rendszernek hazánk energiai ellátásában? Hogyan működik a rendszer? Nem kisebb feladatról van szó, mint az országos energiarendszer teljesítmény-egyensúlyának fenntartása. Egy esetlegesen bekövetkező hiba, rendellenesség, problémát okozna a rendszer biztonságos üzemeltetésében. Milyen megoldásokkal biztosítják a MAVIR szakemberei a villamos ellátás biztonságát?

Részletek  Liverpool parkolóház tűz – Hogyan éghet le 1000–1400 autó?

2018. január 02.

Liverpool parkolóház tűz – Hogyan éghet le 1000–1400 autó? Szilveszter este Liverpool egyik 1600 járművet befogadni képes, többszintes parkolóházában az összes jármű megsemmisült egy ott keletkezett tűzben. A hatóságok szerint nagy valószínűséggel nem szándékos gyújtogatás volt a kiváltó ok. Kb. 1000-1400 autó semmisült meg. Hogyan fordulhat elő egy ilyen méretű tűz? Mennyi idő alatt ég le egy jármű, milyen hőfejlődéssel lehet számolni és mennyi idő alatt terjed át egy másik járműre a tűz?

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30