Híreink

Oldalfali szendvicspanelek tűzállósági minősítése az aktuális szabványok szerint

2019. október 31.

Oldalfali szendvicspanelek tűzállósági minősítése az aktuális szabványok szerint Szerzőnk az utóbbi hónapokban részletesen kifejtette a hőszigetelt szendvicspanelek homlokzati falként, illetve válaszfalként történő alkalmazásakor fellépő tervezési kérdések gyakorlati megvalósításához szükséges megoldásait. A mai alkalommal lássuk, milyen változásokon ment keresztül maguknak a paneleknek a tűzvédelmi minősítése, és ez mivel jár a mindennapi alkalmazás során.

Részletek  Tűzvédelmi mérnökképzés az NKE-n

2019. október 30.

Tűzvédelmi mérnökképzés az NKE-n A tűzvédelem létesítési és használati szakmai követelményeinek növekedése és egyre bonyolultabbá válása miatt már jóval korábban felmerült a tűzvédelmi mérnökképzés elindításának igénye. 2017-ben a Belügyminisztériumban fogalmazódott meg a cselekvési terv, melynek során a belügyminiszter felkérte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát a tűzvédelmi mérnöki alapképzési szak létesítésének kidolgozására elsődlegesen a gazdálkodók szakember utánpótlásának biztosítására.

Részletek  Svájc – A "Tűzoltóság 2020" projekt együttműködést és optimalizálást jelent

2019. október 29.

Svájc – A "Tűzoltóság 2020" projekt együttműködést és optimalizálást jelent Érdekes lehet, hogy Svájcban is a pénz körül forog a világ. A "Tűzoltóság 2020" projekt részeként a Zürich kantonban működő tűzoltóknak folyamatosan optimalizálniuk kell tevékenységüket. 2017. decemberi határozatával a kormány 2018. április 1-jén hatályba léptette a tűzoltó szolgálatra vonatkozó rendeletet és az épületbiztosító társaságok tűzvédelemhez nyújtott támogatásáról szóló rendeletet.

Részletek  Oltórendszer-tervezés: hol kezdődik a generál tűzvédelem?

2019. október 29.

Oltórendszer-tervezés: hol kezdődik a generál tűzvédelem? A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Innováció, új tervezési módszerek, korszerű szoftveres megoldások, nemzetközi szabvány és biztosítói követelmények ismerete teszik lehetővé a generál tűzvédelmet. Hol kezdődik, és hol végződik a hatékony aktív tűzvédelmi rendszer megvalósítása?

Részletek  Veszélyes anyagokkal kapcsolatos új és módosított jogszabályok

2019. október 28.

Veszélyes anyagokkal kapcsolatos új és módosított jogszabályok Szeptemberben jelent meg és 2019. november 4-én lép hatályba három veszélyes anyagokkal foglakozó rendelet. A két új szabályozása a folyadékok és olvadékok biztonsági követelményeit és hatósági felügyeletét, míg a módosítás ez utóbbi feladatkör szabályozását érinti. A változások nyomon követését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Puskás Ferenc Stadion – hatalmas méretek, biztonság

2019. október 28.

Puskás Ferenc Stadion – hatalmas méretek, biztonság A Puskás Ferenc Stadion építésénél a Knauf Insulation Heraklith cementkötésű, homogén fagyapot hőszigetelő tábláinak felhasználását mutatjuk be. Ahogy közeledik a tervezett átadás ideje – 2019. november 15. –, az építkezés egyre látványosabbá válik. Néhány kép a belső terekről.

Részletek  VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok – 13 előadás

2019. október 22.

VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok – 13 előadás  Szerkezetek tűzvédelmi tervezése, nemzetközi kitekintés a tűzvédelmi konferenciák tükrében, tűzjelző berendezések tervezési és karbantartási kérdései voltak a nyolcadik alkalommal megrendezett szakmai napok fő témái. A konferencián elhangzott tizenhárom előadás prezentációit tesszük közzé.

Részletek  A mentő tűzvédelem fejlesztése – önkéntes tűzoltókkal I.

2019. október 21.

A mentő tűzvédelem fejlesztése – önkéntes tűzoltókkal I. A közelmúltban tudományos értekezés látott napvilágot A hazai mentő tűzvédelem szervezeti és technikai fejlesztési lehetőségeinek kutatása, különös tekintettel az önkéntes tűzoltóságok növekvő szerepére címmel. A szerző elsődleges célkitűzése a mentő tűzvédelem lehetséges fejlesztési irányainak vizsgálata, amelyben kiemelt szerepet kap az utóbbi években látványosan fejlődő önkéntes tűzoltói szerepvállalás. Az értekezés a történeti áttekintés, valamint hazai és nemzetközi tapasztalatok alapul vételével, a szervezeti, szabályozási, gazdasági és műszaki vonatkozások elemzésével, komplex módon közelíti meg a címben foglalt célkitűzést. A napi gyakorlatban jól használható, rövidtávon eredményt hozó megoldási javaslatokat igyekszik nyújtani, emellett közép- és hosszú távú koncepciót is felvázol. Az értekezés tudományos eredményeit két részből álló cikksorozat mutatja be.

Részletek  VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok – beszámoló

2019. október 21.

VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok – beszámoló Szerkezetek tűzvédelmi tervezése, nemzetközi kitekintés a tűzvédelemre, tűzjelző berendezések tervezési kérdései voltak a nyolcadik alkalommal megrendezett szakmai napok fő témái. A cél változatlan: az OTSZ és a TvMI-k gyakorlati alkalmazásának támogatása, a jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, valamint az együttműködés erősítése.

Részletek  A+A szakvásár 2019

2019. október 18.

A+A szakvásár 2019 Idén ismét lesz A+A szakvásár Düsseldorfban, november 5–8. között, ahol a fókuszban ismét az egyéni védelem, az üzemi biztonság és a foglalkozás-egészségügy lesz.

Részletek  Októberi szabványszüret

2019. október 17.

Októberi szabványszüret 2019. október 1-jén rekordszámú, 205 szabvány változott. Ebből 179 új nemzeti szabvány jelent meg, 9 nemzeti szabványt visszavontak, 10 szabvány magyar nyelven jelent meg és 7 helyesbítését tették közzé. Közülük, szakterületünket érintően, 9-re hívjuk fel a figyelmet: beépített habbal oltó berendezések, riasztórendszerek, vegyszerek elleni védőruházat, zuhanásvédelem és építészeti rajzok a javasoltak között.

Részletek  ÉVOSZ – A korszerű tűzvédelem növeli az építőipar hatékonyságát

2019. október 16.

ÉVOSZ – A korszerű tűzvédelem növeli az építőipar hatékonyságát A címben jelzett mottóval jellemezhető az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napja, amelyet október 10-én tartottak Budapesten, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége székházában. Az egy éve megalakult Tűzvédelmi Tagozat négy témát emelt a szakmai nap középpontjába, megmutatva azokat a sarokpontokat, amelyekre a tűzvédelem fejlesztésében kiemelt figyelmet fordít.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30