Híreink

Tisztújítás az Oltóberendezés Szakosztályban

2017. június 07.

Tisztújítás az Oltóberendezés Szakosztályban 2017. május 30-án, a már hagyományos tavaszi Ventor-Minimax Konferencián a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának Oltóberendezés Szakosztálya tartott taggyűlést, ahol Nádor András szakosztályi elnök lemondásával tisztújítás vált szükségessé. A tisztújítás eredményéről számolunk be.

Részletek  Nemzetközi tűzvizsgálati konferencia Budapesten

2017. június 05.

Nemzetközi tűzvizsgálati konferencia Budapesten Tizenöt ország szakembereinek részvételével megalakult a Nemzetközi Tűzoltószövetség, a CTIF tűzvizsgálati munkacsoportja. Június elsején és másodikán Budapesten, a tavalyi, budapesti tűzvizsgálói konferencián elfogadott közös nyilatkozat, valamint az azt követő CTIF elnökségi döntés alapján ismét hazánkban üléseztek a szakemberek.

Részletek  Négy rendelet egyben – a Magyar Közlöny 80. számában

2017. június 02.

 Négy rendelet egyben – a Magyar Közlöny 80. számában Módosult a tűzvédelmi szabályzat, a jelző és oltóberendezések engedélyezése, a tűzvizsgálat és a szakértői tevékenység szabályairól szóló rendelet. A Magyar Közlöny 80. számában (www.magyarkozlony.hu) megjelent az egyes tűzvédelmi tárgyú belügyminiszteri rendeletek módosításáról szóló 10/2017. (VI. 1.) BM rendelet.

Részletek  FIREX International - a tűz- és biztonsági ipar krémje

2017. június 02.

FIREX International - a tűz- és biztonsági ipar krémje A londoni ExCel nemzetközi konferencia- és kiállítási területen zajlik 2017. június 20-22. között az európai életbiztonság jelentős eseménye, a FIREX International. A tűzvédelmi és biztonsági ipar csúcsmegoldásai mellett számos szeminárium várja az érdeklődőket.

Részletek  ​CTIF Tűzvizsgálati munkacsoport alakuló ülése Budapesten

2017. június 01.

​CTIF Tűzvizsgálati munkacsoport alakuló ülése Budapesten Az elmúlt évi tűzvizsgálati konferenciát követően, magyar javaslatra döntött a CTIF közgyűlése a tűzvizsgálati munkacsoport felállításáról, amelynek megszervezésére hazánk vállalkozott. A munkacsoport megalakításának célja a módszerek és eljárások, valamint a szabályozás megismerése és cseréje révén a tűzvizsgálat feltételeinek javítása. A munkacsoport alakuló ülése a Budapesten a Danubius Margitsziget szállodában ma zajlik.

Részletek  Oltórendszer autóbuszok védelmére

2017. május 30.

Oltórendszer autóbuszok védelmére Az autóbusztüzek keletkezési körülményei következtében a gépjárművek és köztük az autóbuszok tűzvédelme napjainkra hazánkban is kulcsfontosságú kérdéssé vált. A gépjárműgyártók és üzemeltetők részéről egyre többször merül fel az igény, hogy maximális biztonságban tudhassák értékeiket és a rájuk bízott személyek épségét is. Milyen megoldási lehetőségek vannak?

Részletek  Leégett egy társasház hőszigetelése - óriási lángok és füst

2017. május 25.

Leégett egy társasház hőszigetelése - óriási lángok és füst Hatalmas lángok csaptak fel 2017. május 19-én pénteken délután a Lengyelországi Wroclawban egy új építésű lakópark egyik befejezés előtt álló társasházának kivitelezése közben. A közeli óvodából, üzletekből és az építkezésről több mint 100 embert kellett evakuálni. A tűz nagyságát a videók és képek is jól mutatják, s egyben az ilyen munkák veszélyeire is ráirányítják a figyelmet.

Részletek  Építésügyi műszaki irányelvek készülnek

2017. május 23.

Építésügyi műszaki irányelvek készülnek A szabványosítás időigényes folyamat, szabályai európai szinten rendezettek. Az építésügy területén a magyar nemzeti szabványok jelentős része pedig már korszerűtlennek tekinthető. Ezért is született döntés az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásáról, majd az ezeket kidolgozó Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról. Akár a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek ezek előképének is tekinthetők.

Részletek  Mi olvasható a Védelem júniusi számában?

2017. május 22.

Mi olvasható a Védelem júniusi számában? Két nagy csarnokjellegű épület tűzesetének oltási tapasztalatai, egy új a mérnöki gyakorlatot és az építészeti tűzvédelem összefüggéseit költségeiben is bemutató tanulmány és a hozzá kapcsolódó elemzések valamint a tűzeseti sérülések és halálesetek statisztikai elemzései képezik a lapszám gerincét. A zárttéri tüzek modellezéséről, a szakértői tűzvizsgálat fejlődéséről, tűzoltási és megelőzési technikai újdonságokról, a villamos tüzek okairól és a beépített tűzvédelmi berendezések felújításának javasolt menetéről olvashatnak még a legújabb lapszám 23 cikkében.

Részletek  Repülőtéri gyakorlat – felújított konténerben

2017. május 18.

Repülőtéri gyakorlat – felújított konténerben A Repülőtéri Tűzoltó-parancsnokság gyakorló konténerben szimulálja a zárt téri tűzeseteket, és az egyik legveszélyesebb jelenséget, az úgynevezett flashover-t. A ROCKWOOL Hungary kft. már a konténer 2011-es megépítésekor, és az idei felújításnál is adományként biztosította a szükséges különleges hőszigetelő anyagot. A felújítás utáni első gyakorlás egyben bemutató is volt.

Részletek  Konferencia – Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben

2017. május 18.

Konferencia – Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben Az egyre bonyolultabb épületek tűzvédelmének biztosításában jelentős szerepe van a gyorsan fejlődő aktív tűzvédelmi megoldásoknak. Az újabb kihívásokra innovatív fejlesztések születnek, amelyek megismerése a szakmai fejlődés és a jövő épületei tűzvédelmének alapja. A legújabb fejlesztéseket 2017. május 15-án a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Péceli színháztermében mutatták be az OKF Tudományos Tanácsa konferenciáján. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve

2017. május 15.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal  kiegészítve Az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, a tervezésben érintett Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek összegyűjtésével és az OTSZ szövegébe illesztésével egy nagyon hasznos, jól áttekinthető segédletet állított össze Veresné Rauscher Judit. A legutóbbi változat óta frissített részekkel kiegészített anyagot tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30