Híreink

A téves riasztások ellen – CMD 533X multiszenzor

2019. február 26.

A téves riasztások ellen – CMD 533X multiszenzor Évről évre drasztikusan emelkedik a téves tűzjelzések száma, mára már minden negyedik riasztás téves jelzés. A felesleges vonulások költségei 10 milliárdos nagyságrendbe értek. A téves riasztások visszaszorításában jelentős szerepet játszhat a Schrack Seconet cég CUBUS kiegyenlítést alkalmazó multiszenzor érzékelőcsaládja. A Schrack Seconet – a tűzjelzőgyártók közül egyedüliként – alapérzékelőként is multiszenzort alkalmaz. Mit tud? Hogyan működik?

Részletek  Tanulmány: Leesés elleni védelem és kötéltechnikai mentési koncepció tűzoltóknak

2019. február 25.

Tanulmány: Leesés elleni védelem és kötéltechnikai mentési koncepció tűzoltóknak A tűzoltónak mások életének mentése az esküben vállalt feladata. Veszélyes körülmények között is. Szerzőnk szabályozás, a nemzetközi és hazai gyakorlat, specialistákkal és tűzoltókkal történt egyeztetés alapján felvázolt egy módszert a “szükséges és elégséges” elv alkalmazásával. Ez az eszköz-, és eljárásrendszer kitér a rendszeresítés, az oktatás, a felülvizsgálat, a gyakoroltatás, az alkalmazás, és a továbbfejlődés kérdésköreire is.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – miért Th és miért nem EI?

2019. február 25.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – miért Th és miért nem EI? Sok helyen – függetlenül a panel tűzvédelmi osztályától – egy épület nyílásos homlokzatán előírják és elfogadják kizárólag az EI tűzállósági határérték igazolását. Rendben van ez így? Mi a különbség a tűzállósági határérték és a homlokzati tűzterjedési határérték között? Mennyire vethetők össze egymással, illetve mennyire helyettesíthetők egymással az építményszerkezetek tűzállóságára megadott értékek a homlokzati tűzterjedésben?

Részletek  Klasszikus a sörkertben – MPN 038 – új környezetbarát technológia

2019. február 24.

Klasszikus a sörkertben – MPN 038 – új környezetbarát technológia A méltán népszerű és nívós üdülőközpont (Avalon Park, Miskolctapolca) idén tavasszal, egy sörkert épülettel bővült. A magas és az alacsony hajlásszögű tetőrész is a klasszikus kőzetgyapot szigetelést kapta: MPN 038. Ezt a kőzetgyapot táblát hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésre tervezték, oda, ahol nincs terhelésnek kitéve. Pl. tetőtérbeépítés, szerelt- falak; padló- vagy födémszerkezetek közé, padlás- vagy zárófödémre fektetve, álmennyezetek fölé.

Részletek  Címzett biztonsági világítás

2019. február 23.

Címzett biztonsági világítás A vészvilágítási rendszerek kiemelten fontos szerepet játszanak abban, hogy az épületek alkalmasak legyenek a biztonságos nyilvános használatra. Az épület tervezésére alkalmazandó előírások ezért megkövetelik a vészvilágítási rendszer beépítését. Melyek a tervezésnél figyelembe veendő tényezők? Mikor, milyen rendszert célszerű alkalmazni? Mit biztosítanak a címzett rendszerek? Hova javasolhatók?

Részletek  Lefele hűlő födémek szigetelésének tűzvédelmi kérdései

2019. február 22.

Lefele hűlő födémek szigetelésének tűzvédelmi kérdései A födémek alsó síkjára kerülő szigetelések, ha éghető hőszigeteléssel készülnek, veszélyt jelenthetnek az épületben tartózkodók menekülésére. Egy épülettűz során égnek, jelentős füstöt fejleszthetnek, valamint az égve csepegő részecskéknek köszönhetően is hozzájárulhatnak a tűz gyorsabb terjedéséhez. Ezért az éghető hőszigeteléseknek a födém alsó síkján történő alkalmazása tűzvédelmi szempontból az épületen kívül és belül is korlátozás alá esik.

Részletek  Szabványváltozás – február

2019. február 22.

Szabványváltozás – február 2019. február 1-jén 99 szabvány változás történt. 79 db új nemzeti szabvány és 10 magyar nyelvű szabvány jelent meg, három szabványt visszavontak, hetet helyesbítettek. A változások csak érintőlegesen hatnak szakterületünkre. Négy témára: speciális védőruházat, szemvédő eszközök és vegyszerek elleni védőkesztyűk mellett a porelszívó rendszerek biztonsági követelményeire hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Energiahatékonysági jogszabályok

2019. február 19.

Energiahatékonysági jogszabályok Az energiafogyasztás és -pazarlás csökkentése fontos terület, mind az Európai Unió, mind hazánk számára. A bevezetett energiahatékonysággal kapcsolatos jogszabályi követelményeknek köszönhetően az ipar és a lakosság körében egyre inkább elterjednek a hatékonyabb energiafelhasználású berendezések, ezáltal csökkentve a háztartások, ipari létesítmények energiafogyasztását és károsanyag-kibocsátását. A fontosabb jogszabályokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  CENELEC – 2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok

2019. február 18.

CENELEC – 2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok A Magyar Szabványügyi Testület közzétette a CENELEC által 2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumokat. Ezek a „Műszaki specifikációk és műszaki jelentések” 12 témát ölelnek fel, amelyekből kettő érinti szakterületünket. Ezekre – riasztórendszerek, elektrosztatika – hívjuk fel az érintettek figyelmét.

Részletek  A jövő kihívásai – Milyen jármű kell a tűzoltóságnak?

2019. február 15.

A jövő kihívásai – Milyen jármű kell a tűzoltóságnak? A berlini tűzoltóság és a Rosenbauer együttműködésében készülő hibrid tűzoltó jármű projekt előzményei egy olyan kutatási, fejlesztési folyamatnak, amely a tűzoltóságokkal és azok járműveivel kapcsolatos jövőbeni kihívásokat összegzi. Berlinben az egyik praktikus cél, hogy 141 tonnával csökkenjen a járművek éves szén-dioxid kibocsátása. Milyen változások várhatók? Milyen kihívásokra kell felkészülnie a tűzoltóságoknak és így a technikájuknak?

Részletek  Valósághű oktatás szimulátorral – repülőgépet oltottunk

2019. február 14.

Valósághű oktatás szimulátorral – repülőgépet oltottunk A Rosenbauer fejlesztési filozófiája a járművet üzemeltető tűzoltó maximális kiszolgálására épül. Ehhez a digitalizáció és a hálózatok korában, azok vívmányait bevetve már a tűzoltó járművekben is alkalmazott gyakorlatias megoldások egyike a szimulátorral támogatott oktatás. A siker mértéke pontosan elemezhető. Milyen szögből kellett volna megközelíteni a tüzet? Honnan, hogyan, milyen sugárképpel? Kipróbáltuk, működött.

Részletek  A riasztások negyede téves jelzés – dinamikus növekedés

2019. február 13.

A riasztások negyede téves jelzés – dinamikus növekedés Miközben a káresetek száma az elmúlt évben a 2017. évi 77 965-hoz képest 12% csökkenést mutat (összesen 68 337 eseményt kezeltek a tűzoltóságok), a téves jelzések száma a 110%-ra (15 499-ről 17 108-ra) növekedett 2018-ban. Ha tíz év távlatában nézzük, majdnem megduplázódott a téves jelzések száma. Mivel e tekintetben a korábbi évekhez képest a körülményekben negatív változás nem volt, mélyebb elemzésre van szükség az okok feltárása érdekében.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30