Híreink

Kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi része egyszerű bejelentéshez kötött épületnél

2018. október 02.

Kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi része egyszerű bejelentéshez kötött épületnél Mint ismeretes, a lakóépületek építése során az egyszerű bejelentéshez kötött épületnél a dokumentációnak nem kell tűzvédelmi munkarészt tartalmaznia. Közöljük a MÉK Tűzvédelmi Tagozat és MMK Tűzvédelmi Tagozat közös állásfoglalását az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi tartalmával kapcsolatban.

Részletek  Konferencia: Füstbe ment tervek – kié a felelősség?

2018. október 02.

Konferencia: Füstbe ment tervek – kié a felelősség? A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és MMK Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napját műszaki ellenőröknek, felelős műszaki vezetőknek, tervezőknek, kivitelezőknek hirdették. A 200 fős hallgatóság előtt olyan tűzeseteket mutattak be, melyek tervezési és kivitelezési hibákból adódóan vezettek tűzesethez, halálos áldozattal járó tragédiához. Az előadások rendszerelvű gondolkodásra és tervezésre, hívták fel a figyelmet. Az előadásokat adjuk közre.

Részletek  Műszaki mentés – A jövő vezeték nélküli

2018. október 01.

Műszaki mentés – A jövő vezeték nélküli A MTSZ szakmai napján Laczkó Péter, a SziFire Kft. divízióvezetője a Holmatro által kifejlesztett akkumulátor-technológia és a ferde pengés vágóolló előnyeit prezentálva megerősítette: a műszaki mentésben a jövő a vezeték nélküli berendezéseké. Mindezt az akkumulátortechnológia fejlődése teszi lehetővé, és az egyre jobb védelmi képességű járművek, valamint a közlekedés robbanásszerű növekedése indokolja.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 9. rész

2018. szeptember 28.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 9. rész „A tanintézet napjainkban: az oktatási szervezet” – ezzel a címmel közöljük sorozatunk következő részét, amely az eredeti „KOK-könyv” 88-102. oldalát tartalmazza.

Részletek  Harmadik negyedévi szabványgyűjtemény

2018. szeptember 28.

Harmadik negyedévi szabványgyűjtemény Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2018 harmadik negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni. További lehetőség, hogy 2000 óta valamennyi szabvány visszakereshető.

Részletek  Három oltókaros Panther a párizsi reptérre

2018. szeptember 27.

Három oltókaros Panther a párizsi reptérre A párizsi CDG-reptér a világ tizedik legforgalmasabb légikikötője: csak tavaly 69,5 millió utast szolgált ki, ami óriási repülőgép forgalmat is jelent. A megfelelő védelemi szint fenntartása és az ICAO előírások teljesítése érdekében a fejlesztések folyamatosak: még idén és jövő év elején három Panther 8x8-cal bővül a tűzoltógépjármű-flottájuk.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2018/3.

2018. szeptember 27.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/3. A lap megújult formában 21 szerzőtől 11 tanulmányt közöl. A témák – aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek megbízhatósága, hőszigetelők és elektromos tüzek, robbanásvédelem szabályozása, közművek és épülettüzek, tömlőcsomagok alkalmazása zártéri tüzeknél, veszélyes árú légi és közúti szállítása, kockázatelemzési módszertan, gyanús küldemények kezelése, lakosság és hadijog, vízgazdálkodás a köznevelésben – az új eredményekre irányítják a figyelmet.

Részletek  Tűzoltó nap és kiállítás Balatonfölváron

2018. szeptember 24.

Tűzoltó nap és kiállítás Balatonfölváron Szeptember 22-én a tűzoltó szakmai napon 430 önkéntes, önkormányzati, létesítményi és hivatásos tűzoltó 19 kiállító technikai újdonságait és tűzoltási és műszaki mentési szakmai bemutatóit tekinthette meg. Az egymást követő bemutatókon két személygépkocsin műszaki mentést, az oltási bemutatókon fa-, éghető folyadék, és gumitűz, magasból mentés, habbal oltás, sugárcsövek teljesítményeinek bemutatói, új tűzoltó gépjárművek és számos technikai újdonság került terítékre.

Részletek  Komondorok az Allison próbapályán

2018. szeptember 24.

Komondorok az Allison próbapályán Tesztvezetésen vizsgáztatták Szentgotthárdon az Allison próbapályán a Gamma Zrt. többfunkciós katonai járműveit, amelyek a védelmi feladatoktól a biztonságon át a katasztrófavédelemig több funkció kiszolgálására is alkalmasak. A teszteken a hazánkban összeszerelt Allison 3000 Series™ és 4000 Series™ sebességváltókkal ellátott Komondor könnyű páncélvédettségű katonai járművek extrém körülmények között is megbízhatóan teljesítettek.

Részletek  Elhunyt Dr. Száray Zoltán ny. tű. altábornagy

2018. szeptember 24.

Elhunyt Dr. Száray Zoltán ny. tű. altábornagy Sokunk kedvelt, tisztelt és nagyra becsült bajtársa, tanára, parancsnoka távozott. Legutóbb még a Katasztrófavédelmi Oktató Központ rendezvényén találkozhattak vele a kollégái, ahol látható szeretettel vették körül, az iskola parancsnokot, a tanárt, az országos és fővárosi tűzoltó parancsnokot. Most jött a hír:türelemmel viselt, hosszan tartó súlyos betegség következtében otthonában elhunyt.

Részletek  Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2018. szeptember 20.

Mi olvasható a Védelem októberi számában? A Védelem 2018 októberi száma 20 cikket közöl. A tűzoltás-műszaki mentés fejlesztését (magasból mentés, képzés, leesés elleni védelem, korlátlan élettartamú légzőpalack) bemutató írások mellett az építészeti tűzvédelem kérdései (szerelt tetőfödémek, kiürítési útvonalak jelölése, hő- és füstelvezetés, integrált tűzérzékelés) valamint a használati tűzvédelem speciális ismereteket igénylő témái, mint a sportrendezvények védelmének kialakítása olvashatók.

Részletek  Mélyből mentés – újszerű megközelítésben

2018. szeptember 20.

Mélyből mentés – újszerű megközelítésben A visszajelzések szerint, nagy érdeklődés kísérte a Katasztrófavédelmi Oktató Központ tanárainak a Védelem 2018/4. számában megjelent cikkét, amely a mélyből mentést mutatja be új megközelítésben. Egy olyan mélyből mentési technikát mutatunk be, amellyel a rendelkezésre álló egyszerű eszközökkel sikeres beavatkozás hajtható végre. Ezért most – oktatási célokból – könnyebben letölthető formában is közreadjuk.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30