Híreink

Közel 800 ezer lakost védenek az önállóan beavatkozó ÖTE-k

2016. június 30.

Közel 800 ezer lakost védenek az önállóan beavatkozó ÖTE-k Az 1996. évi XXXI. törvény lehetővé tette, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek a vállalt tevékenységi területükön önállóan is végezhetnek szaktevékenységet. Meghatározott káreseményeknél (szabadtéri tűzesetek, vízszívatások, fakidőlések, közvetlen életveszéllyel nem járó káresetek, stb.) a kapott riasztás után önállóan beavatkoznak. Ez tovább növeli az állampolgárok tűzbiztonságát.

Részletek  Védelem Tudomány – 2016/2. júniusi szám

2016. június 30.

Védelem Tudomány – 2016/2. júniusi szám Védelem Tudomány címmel egy olyan elektronikus folyóiratot indítottunk útjára 2016. március végén, amely szakterületeink tudományos eredményeinek közzétételére és ezek ösztönzésére vállalkozik. A második számban a Nemzetközi Tűzvizsgálati konferencia tizenhat előadása ad kitekintést a világra, tíz tanulmány pedig az egyre erősödő hazai kutatásokba enged betekintést.

Részletek  Az ADR ellenőrzés fontosabb jellemzői Németországban

2016. június 29.

Az ADR ellenőrzés fontosabb jellemzői Németországban Az ADR ellenőrzéssel foglalkozó cikkünkben szerzőnk röviden bemutatja az európai szinten e tevékenység, de különösen a rakományrögzítés ellenőrzésében mértékadó német gyakorlatot. Ez azért is fontos, mert az ellenőrzési jegyzék adott pontjában foglaltak és a tényleges helyzet összevetéséhez, megítéléséhez kevés fogódzót biztosít az ADR szabályzat.

Részletek  Új Panther-szimulátor a Rosenbauertől – bárhol, bármikor

2016. június 28.

Új Panther-szimulátor a Rosenbauertől – bárhol, bármikor Megújult a Rosenbauer reptéri tűzoltó gépjárművekhez tervezett kiképzőrendszere. Az új verzió teljesen mobil, konténerhordozó gépjárművekkel bárhová elvihető és letelepíthető, a működéshez csupán egy 400V-os csatlakozó szükséges.

Részletek  Gázvezeték-balesetek és a megelőzésük érdekében tett intézkedések

2016. június 27.

Gázvezeték-balesetek és a megelőzésük érdekében tett intézkedések Az utóbbi években megnőtt a gázszolgáltatókat is érintő tűzoltói beavatkozást igénylő káresemények száma. Az esetek döntő többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, s ezek az esetek jelentős veszélyt jelentenek a környezetükre. Milyen intézkedéseket terveztek a balesetek számának csökkentése érdekében?

Részletek  Az ADR ellenőrzés EU szabályozása és gyakorlati végrehajtásának fő jellemzői

2016. június 24.

Az ADR ellenőrzés EU szabályozása és gyakorlati végrehajtásának fő jellemzői Szerzőnk az említett biztonsági intézkedés vizsgálatát is magában foglaló közúti ellenőrzés európai uniós szabályozását, és gyakorlati végrehajtásának fontosabb jellemzői kerülnek górcső alá.

Részletek  TvMI konferencia Siófokon – előadások

2016. június 23.

TvMI konferencia Siófokon – előadások Siófokon, a Hotel Magisternben 2016. június 2-3. között tartotta a Magyar Tűzvédelmi Szövetség a Karbantartás Tűzvédelmi műszaki Irányelv tervezetéről szóló rendezvényét, ahol plenáris ülésen és négy szekcióban dolgozták fel a tervezet összeállításában dolgozó szakemberek közreműködésével a témát. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Biztonságos beavatkozás gázvezetékek környezetében

2016. június 22.

Biztonságos beavatkozás gázvezetékek környezetében "Átvágta egy traktor a gázvezetéket Jászboldogházán. Ömlött a gáz, mindenki nagyon félt aki látta, vagy hallotta. Le kellett zárni a környéket, 500 méteres sugarú körben kimenekítették az embereket. 600 család maradt ideiglenesen gáz nélkül." Ilyen és ehhez hasonló hírekkel sajnos nap, mint nap találkozunk a médiában. Melyek a gázellátás veszélyei? Milyen speciális beavatkozási szabályokat kell ott betartani?

Részletek  Beépített tűzjelző rendszerek elméletben és gyakorlatban

2016. június 21.

Beépített tűzjelző rendszerek elméletben és gyakorlatban A beépített tűzjelző rendszerek a tűzvédelemnek egy viszonylag jól szabályozott részét képezik. Ennek ellenére vannak olyan területek, ahol ellentmondások merülnek fel az elmélet és a gyakorlat, az előírások és az alkalmazás között. Ezekről érdemes beszélni annak tudatában is, hogy itt állunk az új OTSZ kidolgozásának közepén. Szerzőink gondolatébresztőnek szánt cikkét olvashatják a témában.

Részletek  Finisben a Karbantartás és felülvizsgálat Tűzvédelmi Műszaki Irányelv

2016. június 20.

Finisben a Karbantartás és felülvizsgálat Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Az irányelv előkészítésének első szakasza lezárult. Mint ismeretes már az elmúlt év októberében elindult a karbantartással foglakozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv előkészítése. Idén január közepén megalakult a mintegy hatvan szakemberből álló munkacsoport, s azt követően huszonhárom témakörben elindult az irányelv előkészítése. A napjainkra finisébe érkezett munka az egyeztetések alapján 13 témakörrel jelenik meg a tervek szerint július elején.

Részletek  Döntéstámogatás és vezetésirányítás a tűzoltók munkájában

2016. június 20.

Döntéstámogatás és vezetésirányítás a tűzoltók munkájában A döntés maga a választás a fennálló alternatívák között. A döntés tehát mindig jövőorientált irányultságot fejt ki a jelenben. Ha egyértelműen ismerjük a döntésünk eredményét, akkor nem igazán van szükségünk segítségre a meghozatalában. Mikor van szükség a döntéstámogatásra? Szüksége van erre egyáltalán a tűzoltóknak?

Részletek  Hatósági szakemberek előtt az OTSZ tapasztalatai

2016. június 19.

Hatósági szakemberek előtt az OTSZ tapasztalatai A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság június 16-án, Balatonföldváron megrendezett hatósági továbbképzésén a katasztrófavédelmi igazgatóságok hatósági, iparbiztonsági és vízügyi vezetői vettek részt. Erre kapott előadói felkérést a Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke, ahol a tanácskozás középpontjában a különböző kockázatok lehető legkisebbre történő csökkentését biztosító hatósági eszközök és módszerek feldolgozása valamint az OTSZ állt.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30