Híreink

Lefele hűlő födémek szigetelésének tűzvédelmi kérdései

2019. február 22.

Lefele hűlő födémek szigetelésének tűzvédelmi kérdései A födémek alsó síkjára kerülő szigetelések, ha éghető hőszigeteléssel készülnek, veszélyt jelenthetnek az épületben tartózkodók menekülésére. Egy épülettűz során égnek, jelentős füstöt fejleszthetnek, valamint az égve csepegő részecskéknek köszönhetően is hozzájárulhatnak a tűz gyorsabb terjedéséhez. Ezért az éghető hőszigeteléseknek a födém alsó síkján történő alkalmazása tűzvédelmi szempontból az épületen kívül és belül is korlátozás alá esik.

Részletek  Szabványváltozás – február

2019. február 22.

Szabványváltozás – február 2019. február 1-jén 99 szabvány változás történt. 79 db új nemzeti szabvány és 10 magyar nyelvű szabvány jelent meg, három szabványt visszavontak, hetet helyesbítettek. A változások csak érintőlegesen hatnak szakterületünkre. Négy témára: speciális védőruházat, szemvédő eszközök és vegyszerek elleni védőkesztyűk mellett a porelszívó rendszerek biztonsági követelményeire hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Energiahatékonysági jogszabályok

2019. február 19.

Energiahatékonysági jogszabályok Az energiafogyasztás és -pazarlás csökkentése fontos terület, mind az Európai Unió, mind hazánk számára. A bevezetett energiahatékonysággal kapcsolatos jogszabályi követelményeknek köszönhetően az ipar és a lakosság körében egyre inkább elterjednek a hatékonyabb energiafelhasználású berendezések, ezáltal csökkentve a háztartások, ipari létesítmények energiafogyasztását és károsanyag-kibocsátását. A fontosabb jogszabályokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  CENELEC – 2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok

2019. február 18.

CENELEC – 2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumok A Magyar Szabványügyi Testület közzétette a CENELEC által 2018-ban kiadott szabvány jellegű dokumentumokat. Ezek a „Műszaki specifikációk és műszaki jelentések” 12 témát ölelnek fel, amelyekből kettő érinti szakterületünket. Ezekre – riasztórendszerek, elektrosztatika – hívjuk fel az érintettek figyelmét.

Részletek  A jövő kihívásai – Milyen jármű kell a tűzoltóságnak?

2019. február 15.

A jövő kihívásai – Milyen jármű kell a tűzoltóságnak? A berlini tűzoltóság és a Rosenbauer együttműködésében készülő hibrid tűzoltó jármű projekt előzményei egy olyan kutatási, fejlesztési folyamatnak, amely a tűzoltóságokkal és azok járműveivel kapcsolatos jövőbeni kihívásokat összegzi. Berlinben az egyik praktikus cél, hogy 141 tonnával csökkenjen a járművek éves szén-dioxid kibocsátása. Milyen változások várhatók? Milyen kihívásokra kell felkészülnie a tűzoltóságoknak és így a technikájuknak?

Részletek  Valósághű oktatás szimulátorral – repülőgépet oltottunk

2019. február 14.

Valósághű oktatás szimulátorral – repülőgépet oltottunk A Rosenbauer fejlesztési filozófiája a járművet üzemeltető tűzoltó maximális kiszolgálására épül. Ehhez a digitalizáció és a hálózatok korában, azok vívmányait bevetve már a tűzoltó járművekben is alkalmazott gyakorlatias megoldások egyike a szimulátorral támogatott oktatás. A siker mértéke pontosan elemezhető. Milyen szögből kellett volna megközelíteni a tüzet? Honnan, hogyan, milyen sugárképpel? Kipróbáltuk, működött.

Részletek  A riasztások negyede téves jelzés – dinamikus növekedés

2019. február 13.

A riasztások negyede téves jelzés – dinamikus növekedés Miközben a káresetek száma az elmúlt évben a 2017. évi 77 965-hoz képest 12% csökkenést mutat (összesen 68 337 eseményt kezeltek a tűzoltóságok), a téves jelzések száma a 110%-ra (15 499-ről 17 108-ra) növekedett 2018-ban. Ha tíz év távlatában nézzük, majdnem megduplázódott a téves jelzések száma. Mivel e tekintetben a korábbi évekhez képest a körülményekben negatív változás nem volt, mélyebb elemzésre van szükség az okok feltárása érdekében.

Részletek  A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése IV. – tűzátjelzés szűrése

2019. február 11.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése IV. – tűzátjelzés szűrése Az első részben a téves jelzések megszüntetésének módjaival és téves jelzés szűrési eljárások típusaival; másodikban a tűzvédelmi hatóság hatékony beavatkozási fázisait és az egyes szereplők feladatait vizsgáltuk. A harmadikban gyakorlati példákat mutattunk be a téves jelzések megszüntetéséhez. Ebben a cikkben egy másik lehetséges műszaki megoldást mutatunk be, amit a jelenlegi jogszabályi környezet nem támogat – igaz nem is tilt.

Részletek  Lengyel tragédia szabadulószobában – tanulságok

2019. február 07.

Lengyel tragédia szabadulószobában – tanulságok Öt fiatal lány vesztette életét Lengyelországban egy születésnapi bulin idén január 4-én, miután tűz ütött ki a szabadulószobában, ahova bezárták őket. Mire a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat, és bejutni a szobába, már csak a holttesteket találták meg. Egy 25 éves férfi égési sérüléseket szenvedett, őt kórházba szállították. Hazánkban is gombamódra szaporodnak az ilyen szabadulószobák, a kaland és a kockázat élményét nyújtva.

Részletek  Védelem, 25 év: 3205 cikk, ebből 132 tavaly

2019. február 06.

Védelem, 25 év: 3205 cikk, ebből 132 tavaly A Védelem Katasztrófavédelmi Szemle 25 év alatt 9500 oldalon 3205 cikket közölt. Az elmúlt évben, változatlanul a legkiválóbb hazai szakemberek írásai alapján, 384 oldalon 132 cikk jelent meg. A cikkek mellé, kiegészítő információként 73 keretes mini cikk társult. 233 kép, 209 ábra és 52 táblázat igyekezett szemléletessé tenni a cikkekben megfogalmazottakat. Az elmúlt évi cikkek listáját és szerzőit közöljük. Köszönjük szerzőinknek a munkát, olvasóinknak a töretlen érdeklődést!

Részletek  Robotok városi kereséshez, mentéshez – szabványos platformok

2019. február 05.

Robotok városi kereséshez, mentéshez – szabványos platformok A nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására. Többek között „Városi keresési és mentési (USaR) robotplatform műszaki és eljárásbeli interoperabilitása” témában is új bizottság alakult. Azok jelentkezését várják, akik ebben a munkában részt kívánnak venni.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány különszáma

2019. február 01.

Megjelent a Védelem Tudomány különszáma A Védelem Tudomány a megszokott megjelenési rendtől eltérően már februárban jelentkezik, ezúttal egy különszámmal, amely Budapesten, 2018. november 15-én lezajlott „Katasztrófavédelem 2018 – Veszélyes Tevékenységek Biztonsága” című nemzetközi iparbiztonsági tudományos konferencia előadásait gyűjti egy csokorba. A mérleg: 11 tanulmány, 22 szerzőtől, összesen 255 oldalon, az iparbiztonság köré csoportosítva.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30