Híreink

Építész és tűzvizsgálati tűzvédelmi szakértői továbbképzés

2018. március 21.

Építész és tűzvizsgálati tűzvédelmi szakértői továbbképzés A BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján, május 7-8-9-én Balatonföldváron, tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez, tűzvizsgálati és építészeti témakörökben. Az építészeti szakértők az első két nap egyikére, a tűzvizsgálati szakértők 9-ére jelentkezhetnek. A továbbképzések témáit és a jelentkezési lapokat tesszük közzé.

Részletek  Mi olvasható a Védelem áprilisi számában?

2018. március 20.

Mi olvasható a Védelem áprilisi számában? Az áprilisi szám 24 cikkével a sokszínűséget képviseli, miközben két jelentős szakmai területre; a beépített tűzjelző berendezések téves jelzéseinek minimalizálására és a szabadtéri tűzesetek elmúlt hatévi adatainak elemzésére koncentrál. Mindkettőben új elemekkel találkozhatnak az olvasók. Ezen kívül: porrobbanás, új fejlesztések (szendvicspanelek, gépészeti szigetelések, tűzjelző berendezések, tűzgátló lezárások, vágószerszámok, légzőkészülék töltés) új kihívások (tűzvizsgálat, elektromos járművek tüzei) fémjelzik a lap fő üzeneteit.

Részletek  Hidegbetörés márciusban – okok és következmények

2018. március 19.

Hidegbetörés márciusban – okok és következmények Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye harminchét településén okoz még mindig áramellátási zavart a hétvégi havazás. Közel ötszáz havazással kapcsolatos beavatkozás volt. Milyen okai vannak ennek a 2018. március 17-én a Kárpát-medencébe bezúduló sarkvidéki eredetű levegőnek, a 70 km/h erősségű széllökéseknek? Ezekre a kérdésekre ad szemléletes választ Horváth Ákos meteorológus friss tanulmánya, amelyet olvasóink figyelmébe ajánlunk.

Részletek  Új szabványok – riasztórendszerek, tűzoltó védőruhák

2018. március 19.

Új szabványok – riasztórendszerek, tűzoltó védőruhák 2018. március 1-jén 122 db új nemzeti szabvány jelent meg. Közülük hat szabvány érinti a szakterületünket. A riasztórendszerekről négy, a hő és láng elleni védőruhákról két szabvány jelent meg, ezek címeit közöljük. Ugyancsak felívjuk a figyelmet ISO 31000:2018 Kockázatmenedzsment Irányelvek második kiadására, amely szinte minden területen alkalmazható a kockázatok feltárására.

Részletek  „Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben” konferencia előadásai

2018. március 13.

„Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben” konferencia előadásai Március 8-án a konferenciát az aktív és a passzív rendszerek megbízhatósága köré szervezték, s ezen belül a tűzjelző berendezések téves jelzéseinek minimalizálása és az egyre bonyolultabb épületeink tűzvédelmének javításában várhatóan komoly szerepet betöltő új innovációk bemutatására fókuszáltak az előadók. Számos tudományos igényű szakmai fejlesztésről hallhattak a konferencia résztvevői. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Önkéntes tűzoltó egyesületek – 435 millióra pályázhatnak

2018. március 13.

Önkéntes tűzoltó egyesületek – 435 millióra pályázhatnak Egy hónapjuk van az önkéntes tűzoltó egyesületeknek, a 2018. évi egyesületi pályázat összeállítására és beadására. A pályázat célja az ÖTE-k működéséhez, felszereltségük javításához, az önkéntes tűzoltók szakmai képzéséhez valamint szertárépítéshez, felújításhoz való , az ÖTE-k szaktevékenységének, társadalmi szerepvállalásának segítése. Mindazok pályázhatnak, amelyek a hivatásos tűzoltóságokkal (HTP) együttműködési megállapodást (EMÜ) kötöttek.

Részletek  Szakmai nap Pécelen az építészeti tűzvédelmi innovációk jegyében

2018. március 12.

Szakmai nap Pécelen az építészeti tűzvédelmi innovációk jegyében A konferenciára a korai érkezők már 8 óra után megérkeztek, s nem maradtak információ (és büfé) nélkül, mert az alulában már 10 asztalnál az új fejlesztésű termékek ábrái, és a kisebbek megfogható, kipróbálható darabjai, a nagyobbak képei, műszaki leírásai várták őket. A szakmai – és bátran állítható: tudományos igényű – konferencia kezdetét 120-an várták a színházteremben. Rövid összefoglalónk az előadásokat mutatja be. Rövidesen a prezentációkat is közzétesszük.

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek – napelemes kiserőművek

2018. március 08.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – napelemes kiserőművek Január 11-én frissítettük Veresné Rauscher Judit összeállítását, amelyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítás indoka, hogy a BM OKF 2018. március 2-án a napelemes kiserőművek tűzvédelmi tervezésének szempontjairól tájékoztatót adott ki, amely piros színnel az OTSZ napelemek fejezeténél beillesztve megjelenik az anyagban.

Részletek  Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben – konferencia Pécelen

2018. március 06.

Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben – konferencia Pécelen A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tudományos Tanácsa és a Védelem "Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben" címmel, március 8-án, a tűzvédelmi hatóság tagjai számára rendezett konferencia programja számos új innováció bemutatásra vállalkozik. A BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ színháztermében 11 előadás, s az aulában a megoldásokat bemutató kiállítás várja a szakembereket. A programot adjuk közre.

Részletek  Középmagas- és magas épületek tűzrendészeti előírásai: BM TOP 5-65

2018. március 05.

Középmagas- és magas épületek tűzrendészeti előírásai: BM TOP 5-65 Ma már kevesen tudják, hogy a 60-as évek elején indult panelházépítés eredményeként a BM TOP (Tűzoltóság Országos Parancsnoksága) kidolgozta és 1965-ben közreadta, az erre vonatkozó első szabványt, a ma már legendás 595-4:1986 szabvány elődjét. (Ez utóbbi 2004.09.01-ig volt hatályban.) A szabványoldalakat közreadjuk, hisz tanulságos a szabályozás szerkezete és az adott kort idéző tartalma, de szakmatörténeti szempontból is figyelemreméltó.

Részletek  Magyarország mentő tűzvédelmének szervezetei

2018. március 02.

Magyarország mentő tűzvédelmének szervezetei 2017-ben Magyarország mentő tűzvédelmének szerkezeti struktúrájában lényeges változás nem történt. A diszlokáció javítása érdekében tovább folytatták a korábbi években megkezdett folyamatokat, így az „őrsprogramot”, amelynek keretében további őrsök telepítésének előkészítése zajlott, valamint bővítették a 2014-től működő beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek körét.

Részletek  Jégről, vízből mentési eszközök bemutatója Budapesten – mentőhajó hordtáskában

2018. február 28.

Jégről, vízből mentési eszközök bemutatója Budapesten – mentőhajó hordtáskában A HESZTIA Kft a Folyami Katasztrófavédelem (FOKA) közreműködésével 2018. február 23-án egyórás szakmai termékbemutatót tartott az MFC International mentéstechnikai eszközeiről a Hungexpo budapesti Boat Show kiállításán. A nagy sikerrel zárult rendezvényen a legnagyobb figyelem egy különleges mentőhajóra és a jégről mentés eszközeire irányult. Nyáron szélesebb közönség számára is terveznek egy igazi vízi bemutatót.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30