Híreink

Közúti balesetek – csökkent a sérülések és a halálesetek száma

2017. szeptember 12.

Közúti balesetek – csökkent a sérülések és a halálesetek száma A tűzoltóság beavatkozásai között a műszaki mentések aránya növekszik, míg a száma az elmúlt években lényegesen nem változott. A beavatkozási statisztikák és a KSH hosszabb távú adatai a sérülések és a halálesetek számának csökkenését mutatják, miközben az adatokban jó láthatók a szezonalítás hatásai is.

Részletek  Veszélyes anyagok szállítása – változó bírságtételek

2017. szeptember 11.

Veszélyes anyagok szállítása – változó bírságtételek A veszélyes áruk szállításának ellenőrzése során és az azok nyomán indult hatósági eljárásokban megszerzett tapasztalatok arra késztették a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy az egyes vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban módosítási javaslattal éljenek a jogalkotók felé. Ezt követően változtak és egységesültek a bírságtételek a közúti, a vízi és a vasúti közlekedésben. Mely jogszabályok változtak és miben?

Részletek  Fire Fighting Foam Summit – Nemzetközi szakmai konferencia Budapesten

2017. szeptember 08.

Fire Fighting Foam Summit – Nemzetközi szakmai konferencia Budapesten A FER Tűzoltóság – a LastFire csoporttal együttműködve – 2017. október 17-18-án a tűzoltó habképző anyagokkal foglalkozó tematikus nemzetközi szakmai konferenciát szervez. Az eseményre a FER Tűzoltóság immár hagyományos szakmai rendezvényének, az Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 9. Nemzetközi Konferenciájának keretében kerül sor. Ipari létesítményi tűzoltóságok, beépített oltóberendezés tervezők, kivitelezők figyelmébe ajánljuk a konferenciát, amelynek részletes programját is közreadjuk.

Részletek  Hordágyak a kötéltechnikában

2017. szeptember 07.

Hordágyak a kötéltechnikában A kötéltechnika egyik speciális területe a hordágyak alkalmazása az életmentésben. Milyen hordágyat mikor és miért használjunk? Melyik, mire alkalmas és mire nem. Milyen legyen egy hordágy? Hasznos, elméletileg megalapozott, gyakorlatias tanácsok a mentést végzőknek. Kulcsszavak: emelhetőség, emelési pontok, gerincstabilizálás, board-, lapát-, sced- hordágy

Részletek  Bio kőzetgyapot az egészségtudatosság jegyében

2017. szeptember 07.

Bio kőzetgyapot az egészségtudatosság jegyében A szálas szigetelőanyagok sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, ezért számos helyen válnak életünk részévé. A megfelelő szigetelési jellemző mellett egyre fontosabb annak igazolása, hogy a termékek milyen egészségügyi jellemzőkkel rendelkeznek? Fontos, hogy olyan anyagokkal dolgozzunk, amik sem az építkezés során, sem a későbbiekben, nem lehetnek károsító hatással az egészségünkre.

Részletek  Régi vizsgálati anyagok adatai

2017. szeptember 06.

Régi vizsgálati anyagok adatai A régi vizsgálati anyagok adatai nagy segítséget jelenthetnek a napi munka során. Eddig számos adattárat tettünk közzé, amelyeket most egy helyen, letölthető formában gyűjtöttünk össze.

Részletek  Szilárd anyagok porainak izzási, gyulladási hőmérséklete, alsó robbanási határa

2017. szeptember 06.

Szilárd anyagok porainak izzási, gyulladási hőmérséklete, alsó robbanási határa A régi vizsgálati anyagok adatai nagy segítséget jelenthetnek a napi munka során, ezért egy újabb kincsesbányát teszünk közzé ezzel az adattárral. Ez alkalommal a szilárd anyagok porainak vizsgálati adatait gyűjtöttük egybe a legkülönbözőbb kutatási jelentések alapján, ahol ismert jelezzük a forrást. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget.

Részletek  Beépített vízzel oltó rendszerek füsttisztító hatása

2017. szeptember 01.

Beépített vízzel oltó rendszerek füsttisztító hatása Az elmúlt években számos alkalommal merült fel kérdésként, esetenként érvként, hogy a beépített vízzel oltó rendszerek (pl. a vízköd) jótékonyan befolyásolják a füstképződést. Egyes állítások szerint a korom és az égés során keletkező mérgező gázok vízzel a füstből „kimoshatók”, ártalmatlaníthatók. Ezt sajnos számos kutatás és néhány halálos áldozatokkal is járó tűz cáfolta.

Részletek  471 hallgató kezdi a tanévet

2017. augusztus 31.

471 hallgató kezdi a tanévet A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetében 471 hallgató kezdi a tanévet, ahol az alapképzéstől a mesterképzésen át a doktori iskoláig folyik a képzés az új tanévben is.

Részletek  Növényolajipari anyagok és folyadékok éghetőségi adatai

2017. augusztus 28.

Növényolajipari anyagok és folyadékok éghetőségi adatai A régi vizsgálati anyagok adatai nagy segítséget jelenthetnek a napi munka során, ezért egy újabb kincsesbányát teszünk közzé ezzel az adattárral. Ez alkalommal a növényolajipari anyagok és folyadékok vizsgálati adatait gyűjtöttük egybe a legkülönbözőbb kutatási jelentések alapján, ahol ismert jelezzük a forrást. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget.

Részletek  I. TSZVSZ Tűzesetek tapasztalatai – szakmai nap

2017. augusztus 24.

I. TSZVSZ Tűzesetek tapasztalatai – szakmai nap A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napja hazai és nemzetközi tűzesetek tapasztalatain keresztül járja körül az épületek tűzvédelmét. Az esemény 2017. szeptember 21-én a Lurdy Házban zajlik. A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Fa, vasbeton és acél gerendák vizsgálata tűz hatására

2017. augusztus 23.

Fa, vasbeton és acél gerendák vizsgálata tűz hatására Három különböző anyagú gerenda teherbírás-számítását végezték el szerzőink 180 percig tartó tűz hatására. A gerendák nyomatéki teherbírását a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében közel azonosra vették. Az anyagok nyomatéki teherbírás-számításhoz közvetlenül kapcsolódó tulajdonságainak változását tűz hatására elemzik. Egy óra tűzterhelést feltételezve, lehűlés után megvizsgálják a gerendák szénszálas lamellával való megerősítésének lehetőségét. Mivel a szénszálas lamellák nem elégítik ki a tűzvédelmi követelményeket, kiegészítő tűzvédelemre is javaslatot tesznek.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30