Híreink

Jégről, vízből mentési eszközök bemutatója Budapesten – mentőhajó hordtáskában

2018. február 28.

Jégről, vízből mentési eszközök bemutatója Budapesten – mentőhajó hordtáskában A HESZTIA Kft a Folyami Katasztrófavédelem (FOKA) közreműködésével 2018. február 23-án egyórás szakmai termékbemutatót tartott az MFC International mentéstechnikai eszközeiről a Hungexpo budapesti Boat Show kiállításán. A nagy sikerrel zárult rendezvényen a legnagyobb figyelem egy különleges mentőhajóra és a jégről mentés eszközeire irányult. Nyáron szélesebb közönség számára is terveznek egy igazi vízi bemutatót.

Részletek  Teherhordó acélszerkezetek tűzvédelmének kézikönyve

2018. február 27.

Teherhordó acélszerkezetek tűzvédelmének kézikönyve Az elmúlt évben először jelent meg a Promat teherhordó acélszerkezetek tűzvédő festésével, habarcsolásával és burkolásával foglalkozó kézikönyve, amelyre felhívtuk a figyelmet. Most letölthető a felülvizsgált és kibővített kézikönyv: benne egy új (olcsóbb és kisebb vastagságú) burkolattípus, festék-rétegvastagságok 15 percre (R 15) és számos segédtáblázat a profiltényezők, ill. a szelvényfelületek meghatározásához.

Részletek  Jön az uniós adatvédelmi rendelet – változik a cégek és a munkavállalók feladata

2018. február 26.

Jön az uniós adatvédelmi rendelet – változik a cégek és a munkavállalók feladata 2018. május 25-én hatályba lép az európai unió adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR), amely egységesíti a 28 tagállam adatvédelmi rendelkezéseit és felülírja a nemzeti jogszabályokat. A GDPR elsősorban a személyek jogait, másodsorban pedig a társaságok a kötelezettségeit bővíti. Minden munkáltató személyes adatkezelőnek minősül. Legkésőbb május 25-ig alkotható a témában pontosító nemzeti szabályozás.

Részletek  IX. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés, életvédelem a gyakorlatban

2018. február 25.

IX. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés, életvédelem a gyakorlatban Új információ: a Magyar Építész Kamara 2018/42 számon összesen 4 pontot (1. nap: 2,5 pont; 2. nap: 1,5 pont) ítélt meg a résztvevőknek.

Részletek  Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex II.

2018. február 21.

Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex II. Nagy László Zoltán tű. őrnagy, igazságügyi tűzvizsgálati szakértő tudományos munkájának egyik eredményeként született 880 oldalas, kétkötetes Tűzvizsgálati Kódex közreadására vállalkozunk. Hatalmas, a tűzvédelem egészét átfogó munka második részében a tűzvizsgálat gyakorlati kérdései – az égésnyomok azonosításától a bizonyítási eszközökig – kerülnek terítékre, amiből az érdeklődő szakemberek ugyancsak komoly szakmai munícióra találhatnak.

Részletek  Tűzoltó vízforrás karbantartás ellenőrző szoftver

2018. február 21.

Tűzoltó vízforrás karbantartás ellenőrző szoftver Ahogy azt korábban jeleztük a tűzvédelmi szakma adminisztratív terheinek csökkentését célozó új szolgáltatás folyamatosan bővül. Most – a tűzoltó készülék, a karbantartó műhely és a számlázó modult követően – a tűzoltó vízforrás ellenőrzés és karbantartás adminisztrációja lehet sokkal egyszerűbb és gyorsabb a szoftver segítségével. A szoftvert, élesítése előtt, komoly gyakorlati próbákon tesztelték a fejlesztők.

Részletek  Új fejlesztés, új kihívás – elektromos teherautók

2018. február 20.

Új fejlesztés, új kihívás – elektromos teherautók Az elektromos autók a környezetvédelemben jeleskednek, a tűzoltók számára komoly kihívás ezek mentésére való felkészülés. Az új hír, hogy az EMOSS Mobile Systems holland gyártó a Szentgotthárdon is gyártott Allison 4500 automata váltóval fejlesztett ki egy elektromos haszongépjárművet, amely több mint 300 mérföld (482,8 km) hatótávolságra képes. A cég, honlapja szerint az elektro-mobilitásban szerzett több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik.

Részletek  Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati kódex tartalomjegyzéke

2018. február 16.

Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati kódex tartalomjegyzéke Olvasóink kérésére külön is közöljük a kódex tartalomjegyzékét. Így a keresés még célzottabb lehet. Egyben jól láthatóvá válik az első kötet öt fejezete: jogi ismeretek (közigazgatás, polgári, büntető), katasztrófavédelmi igazgatás, tűzvédelmi igazgatás, megelőző tűzvédelem és az égéselmélet. Ebben az öt fejezetben 360 alcímbe rendezve találhatók meg a tűzvédelemhez kapcsolódó információk. Ami itt közreadunk, messze nem csak tűzvizsgálat.

Részletek  Energiahatékonysági jogszabályok és tűzvédelem

2018. február 15.

Energiahatékonysági jogszabályok és tűzvédelem Az energiahatékonyság folyamatos növelése fontos céllá vált. A technológia fejlődésének köszönhetően az alacsonyabb energiafogyasztású, hatékonyabb energiafelhasználású berendezések egyre szélesebb körben jelennek meg és válnak elérhetővé. Ugyanakkor az építészeti tűzvédelmet érintően, a hőtechnikai előírások szigorodásával az új fejlesztésű anyagokkal érkező új kihívásokra is fel kell készülni. A jogszabályok kijelölik az irányt.

Részletek  Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex I.

2018. február 14.

Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex I. Nagy László Zoltán tű. őrnagy, igazságügyi tűzvizsgálati szakértő tudományos munkájának egyik eredményeként született 880 oldalas, kétkötetes Tűzvizsgálati Kódex közreadására vállalkozunk. Hatalmas, a tűzvédelem egészét átfogó munka, ami a tűzvédelemben dolgozó minden szereplőnek (hatóság, szolgáltató, gyártó, szakértő, tervező) fontos ismereteket közöl. Óriási előnye, hogy pdf formátumú szöveg kulcsszóra kereshető bármilyen pdf olvasó programban.

Részletek  55 éves az ÉMI – minőség és innováció

2018. február 13.

55 éves az ÉMI – minőség és innováció Az ÉMI jogelődjét, az Építésügyi Minőségvizsgáló Intézetet 1963-ban hozták létre. Ma, 55 évvel később az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőségellenőrző innovációs intézménye, a hazai építésügy meghatározó szereplője és szakmai szellemi központja. Az építészeti tűzvédelem vizsgálatában, a szabályozásban, a kutatásban hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert szereplő.

Részletek  A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése III. – füst

2018. február 09.

A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése III. – füst  A tűzjellemzők érzékelésénél a keletkező égéstermék, a füst érzékelése még ma is a legelterjedtebb. Bellus László 2002-ben írt tanulmánya ebből a szempontból sem veszített aktualitásából, sőt az optikai elvű érzékelés fejlesztési eredményei újra áttekintésre érdemessé teszik. Sorozatunk befejező részében a füszérzékelés fizikáját mutatjuk be előrebocsátva, hogy az érzékelés tökéletesítésére ma is jelentős erőfeszítések történnek.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30