Híreink

Kötéltechnika – mentés francia módra

2019. március 07.

Kötéltechnika – mentés francia módra Egyre jobban felfigyelünk azokra a speciális tűzoltó kötéltechnikai módszerekre, amelyeket az elmúlt időszakban Szerdekényi Nándor cikksorozatban mutatott be a Védelem 2018 októberi és 2019 februári számaiban. Most ennek az oktatásra tervezett módszereknek a felfelé mentési változatát mutatják be francia tűzoltók egy verembe esett ember mentését szimulálva. Figyelmükbe ajánljuk a helyzet, a feladat, a végrehajtás és a biztonság rövid meghatározását.

Részletek  Kétmilliót közelítő tűzjelző érzékelő

2019. március 06.

Kétmilliót közelítő tűzjelző érzékelő Egyre nő a tűzjelző berendezéssel ellátott létesítmények száma. 2000-óta, az elmúlt tizenkilenc évben közel kétmillió tűzjelző érzékelőt telepítettek a szakemberek 16 ezer rendszerbe. Mindez 119 érzékelőt jelent egy-egy átlagos tűzjelző rendszerben. Mit mutatnak a számok? Milyen érzékelő típusokat favorizálnak a telepítők? Hogyan változott az egyes típusok telepítési aránya?

Részletek  Tűzvédelmi kutatás – Hulladékpapírból tűzálló szigetelőanyag

2019. március 05.

Tűzvédelmi kutatás – Hulladékpapírból tűzálló szigetelőanyag A Szövetségi Anyagvizsgáló és Kutató Intézet (Empa) tudósai az Isofloc AG-val közösen olyan használt papírból készült szigetelőanyagot fejlesztettek ki, amely alkalmas akár a többszintes faházakban előregyártott faanyag-építőelemekbe és hatékonyan védi az építményt a tűztől.

Részletek  FeuerTrutz 2019: Tűzvédelmi vásár és kongresszus új látogatói rekorddal

2019. március 04.

FeuerTrutz 2019: Tűzvédelmi vásár és kongresszus új látogatói rekorddal A kilencedik FeuerTrutz látogatói csúcsot döntve, ismét a tűzmegelőzés szakembereit vonzotta Nünbergbe. 2019 február 20-án és 21-én a nünbergi vásárközpontba ötven országból több mint 9000 szakmai látogató és 21 országból 315 kiállító érkezett. A párhuzamosan zajló Tűzvédelmi Kongresszuson 1500-an, a két párhuzamos szemináriumra 250 részvevő regisztrált.

Részletek  Tanulmány: Kötéltechnikai mentés tűzoltóknak – oktatási szintek

2019. március 01.

Tanulmány: Kötéltechnikai mentés tűzoltóknak – oktatási szintek A tűzoltónak minden esetben mások életének mentése az esküben vállalt feladata. Veszélyes körülmények között is. Milyen oktatási szintekkel valósítható meg a veszélyeztetett tűzoltók és a mentendő személyek védelmét szolgáló eljárások elsajátítása?

Részletek  X. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Új kihívások és együttműködés az építészeti tűzvédelemben

2019. február 27.

X. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Új kihívások és együttműködés az építészeti tűzvédelemben Az építési engedélyezési rendszer változásai, a tervezett OTSZ új lehetőségeket és kötelezettségeket jelentenek. Ezek új együttműködési formákat kívánnak a tűzvédelmi tervező/szakértő és a többi tervező között, de a tűzvédelmi szakértői szerepek is differenciálódnak így az egymás közötti együttműködés is a határok újragondolását igényli. Balatonföldvár – Hotel Jogar 2019. március 20-21. – MMK által kötelező továbbképzésként elismert, izgalmas szakmai jubileum programját közöljük.

Részletek  Kötéltechnikáról egy macska ürügyén

2019. február 26.

Kötéltechnikáról egy macska ürügyén Tízméteres gödörbe esett egy macska Budapesten, a XVIII. kerületi Alacskai úton múlt vasárnap – de vajon mitől lesz ez a viszonylag egyszerű hír módszertani bemutató is egyben?

Részletek  A téves riasztások ellen – CMD 533X multiszenzor

2019. február 26.

A téves riasztások ellen – CMD 533X multiszenzor Évről évre drasztikusan emelkedik a téves tűzjelzések száma, mára már minden negyedik riasztás téves jelzés. A felesleges vonulások költségei 10 milliárdos nagyságrendbe értek. A téves riasztások visszaszorításában jelentős szerepet játszhat a Schrack Seconet cég CUBUS kiegyenlítést alkalmazó multiszenzor érzékelőcsaládja. A Schrack Seconet – a tűzjelzőgyártók közül egyedüliként – alapérzékelőként is multiszenzort alkalmaz. Mit tud? Hogyan működik?

Részletek  Tanulmány: Leesés elleni védelem és kötéltechnikai mentési koncepció tűzoltóknak

2019. február 25.

Tanulmány: Leesés elleni védelem és kötéltechnikai mentési koncepció tűzoltóknak A tűzoltónak mások életének mentése az esküben vállalt feladata. Veszélyes körülmények között is. Szerzőnk szabályozás, a nemzetközi és hazai gyakorlat, specialistákkal és tűzoltókkal történt egyeztetés alapján felvázolt egy módszert a “szükséges és elégséges” elv alkalmazásával. Ez az eszköz-, és eljárásrendszer kitér a rendszeresítés, az oktatás, a felülvizsgálat, a gyakoroltatás, az alkalmazás, és a továbbfejlődés kérdésköreire is.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – miért Th és miért nem EI?

2019. február 25.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedés minősítése – miért Th és miért nem EI? Sok helyen – függetlenül a panel tűzvédelmi osztályától – egy épület nyílásos homlokzatán előírják és elfogadják kizárólag az EI tűzállósági határérték igazolását. Rendben van ez így? Mi a különbség a tűzállósági határérték és a homlokzati tűzterjedési határérték között? Mennyire vethetők össze egymással, illetve mennyire helyettesíthetők egymással az építményszerkezetek tűzállóságára megadott értékek a homlokzati tűzterjedésben?

Részletek  Klasszikus a sörkertben – MPN 038 – új környezetbarát technológia

2019. február 24.

Klasszikus a sörkertben – MPN 038 – új környezetbarát technológia A méltán népszerű és nívós üdülőközpont (Avalon Park, Miskolctapolca) idén tavasszal, egy sörkert épülettel bővült. A magas és az alacsony hajlásszögű tetőrész is a klasszikus kőzetgyapot szigetelést kapta: MPN 038. Ezt a kőzetgyapot táblát hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésre tervezték, oda, ahol nincs terhelésnek kitéve. Pl. tetőtérbeépítés, szerelt- falak; padló- vagy födémszerkezetek közé, padlás- vagy zárófödémre fektetve, álmennyezetek fölé.

Részletek  Címzett biztonsági világítás

2019. február 23.

Címzett biztonsági világítás A vészvilágítási rendszerek kiemelten fontos szerepet játszanak abban, hogy az épületek alkalmasak legyenek a biztonságos nyilvános használatra. Az épület tervezésére alkalmazandó előírások ezért megkövetelik a vészvilágítási rendszer beépítését. Melyek a tervezésnél figyelembe veendő tényezők? Mikor, milyen rendszert célszerű alkalmazni? Mit biztosítanak a címzett rendszerek? Hova javasolhatók?

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30