Híreink

Hő és láng ellen védő ruházat – magyarul

2019. augusztus 21.

Hő és láng ellen védő ruházat – magyarul Ahogy jeleztük, 2019. augusztus 1-jével magyar nyelven megjelent, „MSZ EN ISO 11612:2016 Védőruházat. Hő és láng ellen védő ruházat. Minimális teljesítménykövetelmények” című szabvány az olyan hajlékony anyagokból készített védőruházat* teljesítménykövetelményeit írja le, amelyet arra terveztek, hogy a hőtől és/vagy a lángtól védje meg viselőjét (a kéz kivételével).

Részletek  Mesterséges intelligencia a tüzek előrejelzésében

2019. augusztus 19.

Mesterséges intelligencia a tüzek előrejelzésében A Hikvision új, kétspektrumú kamerája jó példája annak, hogyan terjednek el egyre inkább a hibridmegoldások a tűz- és vagyonvédelemben: kombinálja az alacsony fényigényű kamerák és a hőkamerák előnyeit, megspékelve az ún. mélytanulás elvével.

Részletek  Kánikulai szabványok – augusztus: Beépített tűzoltó berendezések, védőruházat

2019. augusztus 16.

Kánikulai szabványok – augusztus: Beépített tűzoltó berendezések, védőruházat Nyáron sem pihentek a szabványosításban! 2019. augusztus 1-jén 113 új nemzeti szabvány jelent meg, 28-at visszavontak, 9-et magyar nyelven is kiadtak, 7-et helyesbítettek. A melegtől fellelkesülve tíz szakterületünket érintő szabványra, köztük a beépített tűzoltó berendezésekre és a hő és láng elleni védőruhára és a járművek grafikai jelzéseire hívjuk fel a figyelmet. Mellette sok szabvány szól az okos közlekedésről.

Részletek  VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - Fókuszban a szerkezetek tűzvédelmi tervezése

2019. augusztus 14.

VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - Fókuszban a szerkezetek tűzvédelmi tervezése A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága és a Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja 2019. szeptember 11-12-én szervezi a VIII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokat. Célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széles körű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása. A programot adjuk közre.

Részletek  Klórtechnológiák és veszélyek

2019. augusztus 13.

Klórtechnológiák és veszélyek A klór, veszélyessége ellenére, az egyik leggyakrabban alkalmazott anyag. A tapasztalatok szerint nemcsak a tárolók (palack, hordó) és az adagoló berendezések műszaki problémáinál, hanem a kezelésénél – különböző anyagok vegyítésekor – is számos esetben okozott balesetet. A jelzéskor kevés adat áll tűzoltóság rendelkezésre, ezért célszerű egyes, terjedést modellező szoftverek adatait felhasználni az első beavatkozási döntések során.

Részletek  Íme, új OTSZ hivatalos teljes szövege

2019. augusztus 12.

Íme, új OTSZ hivatalos teljes szövege Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege szombaton megjelent a net.jogtar.hu-n. Ez a tűzvédelmi szakterületen dolgozók „bibliája”! Tartalmazza a Magyar Közlöny 129. számában július 26-án közölt, a belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendeletében megjelent módosításokat a teljes hatályos szövegbe beépítve. A pdf-ben közreadott egységes szövegre hívjuk fel olvasóink figyelmét.

Részletek  fiREG: Itt az elektronikus üzemeltetési napló

2019. augusztus 07.

fiREG: Itt az elektronikus üzemeltetési napló Az Ipar4.0 megállás nélkül robog előre. A nagyvállalatok esetében már nem is kérdéses az irány. Egyre több szenzort, önmagát vezérlő berendezést telepítenek. Mint tudjuk, a nagyvállalatok eszközei előbb-utóbb a kisebb vállalkozások mindennapjaiban is fellelhetők lesznek. A digitalizáció, a felhő, a BIM kulcsszavak. Az okostelefon mint munkaeszköz futótűzként terjed a haladó vállalkozások körében. Az OTSZ már lépett: megjelent a papírmentesítés lehetőségét kínáló BM rendelet.

Részletek  OTSZ szakértőknek – összehasonlítás

2019. augusztus 01.

OTSZ szakértőknek – összehasonlítás A Magyar Közlöny 129. számában július 26-án megjelent „A belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról”. A Flamella Kft. által szerkesztett dokumentum táblázatos, jól áttekinthető formában veszi végig a módosításokat. A letölthető anyagot tesszük közzé.

Részletek  Retrospektív: Védelem, 2017/4. szám

2019. augusztus 01.

Retrospektív: Védelem, 2017/4. szám A negyedik lapszám hamarosan az „standokon”, így ideje ismét visszatekintenünk: elérhető a 2017-es negyedik lapszám, amelyben szerzőink többek között egy nagykanizsai raktártűzről, a hő- és füstelvezetés és a beépített oltóberendezések együttműködéséről, valamint az IP technológia tűzjelzéstechnikában való megjelenéséről írtak.

Részletek  Mi olvasható a Védelem augusztusi számában?

2019. augusztus 01.

Mi olvasható a Védelem augusztusi számában? Mire lejárnak a szabadságok, 26 új cikkel jelentkezik a Védelem. A tervezett OTSZ változásai mellett a tűzérzékelést járjuk körül, miközben figyelemre méltó anyagokat közlünk a tervezés és a használat, a tűzoltás és műszaki mentés gyakorlatából. A továbbiakban pedig kitekintés Ausztriára, robbanásvédelem, akkumulátorok veszélyessége, kikötők tűzvédelme, elektronikus üzemelési napló, légtechnikai rendszerek tisztítása és újdonságok olvashatók.

Részletek  III. Nemzetközi Gépjármű- és Autóipari mérnöki Konferencia

2019. július 30.

III. Nemzetközi Gépjármű- és Autóipari mérnöki Konferencia 2020. szeptember 2–4. között, Miskolcon zajlik a III. Nemzetközi Gépjármű- és Autóipari mérnöki Konferencia, ahol tűzvédelem szempontjából érdekes témák (alternatív hajtóművek, járműelektronika, aktív és passzív biztonság) is szóba kerülnek.

Részletek  Tűzgátló álmennyezetek építése hőszigetelt szendvicspanelekből

2019. július 30.

Tűzgátló álmennyezetek építése hőszigetelt szendvicspanelekből Függesszük? Megtámasszuk? Csavarozzuk? Milyen sűrűn? Milyen tűzállóság kell? Többnyire ezek a kérdések merülnek fel egy tapasztalt szendvicspanel gyártó fejében, amikor egy tűzvédő álmennyezetként alkalmazott hőszigetelt panellel kapcsolatban kérnek tőle megoldási javaslatot. Az alábbi cikkben arra szeretnék útmutatásokat adni, miért nem mindig egyszerű nem csak betervezni, hanem megfeleltetni is a paneleket ennek a funkciónak.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30