Híreink

Fekete párduc, a „mesekirály” – add az arcod a munkádhoz

2019. január 22.

Fekete párduc, a „mesekirály” – add az arcod a munkádhoz Mielőtt bárki mesére gondolva továbbgörgetne, leszögezzük: nem váltottunk irányt! A dolog több szempontból is meseszerű. Az 1991-ben bemutatott Panther megjelenése mérföldkő volt, ezért a negyedik generációs jármű bemutatását 2015-ben az Interschutz-on is óriási érdeklődés övezte. A Rosenbauer egyik mérnökének ötlete alapján a tesztjárműként üzemelő új Panther új ruhát kapott. Mi ezt a mesét is csodáltuk.

Részletek  Tűzoltó felszerelések a cseh nagykövetségen

2019. január 21.

Tűzoltó felszerelések a cseh nagykövetségen A cseh Zahas cég invitálta bemutatójára a tűzoltóságok szakembereit Budapestre január 17-én. A cseh nagykövetségen tűzoltó védőruhákkal és technikai eszközökkel ismerkedhettek meg a jelenlévők. A védőruhák széles választéka kézzelfogható módon, a technikai felszerelések látványos, videós prezentáció formájában jelentek meg, amit kötetlen konzultáció követett. Képes beszámolónkat tesszük közzé.

Részletek  Ásványolajtermékek lobbanás- és gyulladáspontjának meghatározása — magyar nyelven

2019. január 15.

Ásványolajtermékek lobbanás- és gyulladáspontjának meghatározása — magyar nyelven Ásványolajtermékek lobbanás- és gyulladáspontjának meghatározása Cleveland szerinti módszerrel. Megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 2592:2018 szabvány harmadik kiadása. December 1-jétől segítséget nyújt a minőségellenőrző szervezetek, a vegyipari létesítmények, az ásványolajtermékeket előállító és vizsgálólaboratóriumok, oktatási intézmények, valamint a hatóságok számára.

Részletek  Városfejlesztés – tűzoltó szertárral

2019. január 11.

Városfejlesztés – tűzoltó szertárral Egy kirándulás alkalmával tévedtünk Sankt Pölten belvárosából Alsó-Ausztria éppen 20 éve felépített kormányzati negyedébe. A modern épületek közepébe, szinte a negyed szívébe építve egy üvegfalú épületben piros tűzoltó autót fedeztünk fel. Innentől kezdve még a 300 méterre lévő modern múzeum és kilátó is más megvilágítást kapott – számol be szerzőnk tapasztalatairól.

Részletek  Magyar „okos fény” az Intersec Expón

2019. január 09.

Magyar „okos fény” az Intersec Expón A magyar gyártású CLEVER LIGHT intelligens vészvilágító rendszert is bemutatja a magyar ASM Security Kft. a világ egyik legnagyobb tűzvédelmi és biztonságtechnikai kiállításán, a dubaji Intersec Expón.

Részletek  IV. Országos Tűzmegelőzési vetélkedő – Somogy, Baranya, Nógrád az élen

2019. január 08.

IV. Országos Tűzmegelőzési vetélkedő – Somogy, Baranya, Nógrád az élen A hatósági szakemberek részére immár 4. alkalommal rendeztek decemberben tűzmegelőzési vetélkedőt Balatonföldváron, stílszerűen a Hotel Jogarban. Az országból 20 csapat, csapatonként 2-2 fő, azaz 40 tűzmegelőzési szakember vett részt a megmérettetésen, ahol szakhatósági eljárás, képes feladatok és jogszabályok várták a résztvevőket. A csapat és az egyéni verseny eredményeit tesszük közzé.

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek – két új tájékoztató

2019. január 07.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – két új tájékoztató Immár 506 oldalas a szakértők kézikönyve! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2019. január 3-án kiadott tetőtérbeépítésre és az ESFR sprinklerre vonatkozó két szakmai tájékoztató került, piros betűszínnel a 31.§ a 89.§ és a 93.§ (6) bek. b) ponthoz, az anyagba.

Részletek  OTSZ módosítás – Mi változik és miért?

2019. január 04.

OTSZ módosítás – Mi változik és miért? A módosítás az OTSZ alkalmazásának eddigi szakmai tapasztalatai alapján újabb könnyítéseket tartalmaz, amelyek a beruházások terheit csökkenti. A technikai jellegű módosítások, pontosítások mellett növeli a beruházói és a tervezői szabadságot. A cél, hogy az OTSZ-ben az elvárt biztonsági szintet előíró követelmények szerepeljenek, a megvalósítására választható korszerű műszaki megoldások pedig fokozatosan Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekbe kerüljenek.

Részletek  OKF szakmai tájékoztató – tetőtérbeépítés térelhatároló szerkezeteiről

2019. január 04.

OKF szakmai tájékoztató – tetőtérbeépítés térelhatároló szerkezeteiről Milyen burkolatok alkalmasak a tetőtérbeépítéseknél? – erről adott ki szakmai tájékoztatót a BM OKF Tűzmegelőzési Főosztálya. A védelmi célkitűzés egyértelmű: tűz esetén a beépített tetőtér szerkezetei legalább olyan tűzeseti viselkedéssel rendelkezzenek, mint amit a tetőfödémmel kialakított épület tetőfödéme biztosít, ideértve a szerkezeti állékonyságot és a tűz terjedésének gátlását, korlátozását. Az utólagos tetőtérbeépítések jelentős részénél a meglévő szerkezet faanyagú fedélszerkezet, azaz éghető anyagú. Mi a megfelelő faszerkezetek esetén? A tájékoztatót közöljük.

Részletek  OKF szakmai tájékoztató – ESFR sprinklerberendezés egyes tervezési kérdéseiről

2019. január 04.

OKF szakmai tájékoztató – ESFR sprinklerberendezés egyes tervezési kérdéseiről Módosult és bővült az ESFR a BM OKF Tűzmegelőzési Főosztályának az ESFR sprinklerberendezésekről szóló szakmai tájékoztatója, ami ugyancsak január 3-án került fel az OKF honlapjára. A kiadott szakmai anyagra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Szabványjegyzék 2018. IV. negyedév

2019. január 03.

Szabványjegyzék 2018. IV. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2018 negyedik negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Jogszabályjegyzék (2018. IV. negyedév) és 2018-as szakmai jogtár

2019. január 02.

Jogszabályjegyzék (2018. IV. negyedév) és 2018-as szakmai jogtár Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő kollégánk összeállításában közöljük a 2018. IV. negyedévében „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő megjelent jogszabályokat" tartalmazó jogszabályjegyzéket, és a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló, 2018. december 31-ig megjelent aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30