Híreink

MTSZ szakmai nap Balatonföldváron – 30 kiállító és szakmai bemutatók sora

2021. augusztus 30.

MTSZ szakmai nap Balatonföldváron – 30 kiállító és szakmai bemutatók sora Mini Interschutz 2021. szeptember 18-án, Balatonföldváron. Most már 30 kiállító, szakmai bemutatók sora, köztük számos olyan eszköz és megoldás, amelyet eddig még nem láthattunk hazánkban. A látogatókat ebéddel és a kiállítók által felajánlott nyereményekkel várják a szervezők. Mindehhez várják az online regisztrációt.

Részletek  Minőség és innovatív hőszigetelés – megtérülő és biztonságos megoldások

2021. augusztus 30.

Minőség és innovatív hőszigetelés – megtérülő és biztonságos megoldások Az elmúlt hónapokban minden felújító, építkező a saját bőrén tapasztalhatott meg egy újabb kihívást, az építőanyagok drasztikus áremelkedését, és még az emellett is fellépő anyaghiányt. Nem érdemes azonban a „jöhet minden, csak elérhető legyen” elvet követni: az energiahatékonysági és minőségi okok mellett tűzvédelmi érvek is vannak például a megfelelő hőszigetelés kiválasztására. A homlokzatok esetén „klasszikus”, tekercses kőzetgyapot, míg a tetőtér esetén a modern, fújható üveggyapot választása az anyagok jó tűzvédelmi tulajdonságai miatt is javasolt.

Részletek  Beltéri ajtók a menekülési útvonalon – háromféle felhasználás: tervezők figyelem!

2021. augusztus 27.

Beltéri ajtók a menekülési útvonalon – háromféle felhasználás: tervezők figyelem! A 2019 április 1-én jelent meg angol nyelven az MSZ EN 14351-2:2019 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 2. rész: Beltéri ajtók. Ez meghatározza a beltéri ajtóknak az anyaguktól független teljesítményjellemzőit, kivéve a tűz- és füstgátló tulajdonságokat, amelyekre a magyar nyelven elérhető MSZ EN 16034:2015 vonatkozik.

Részletek  Mit is ír a hogyishívják? – Ablakok, ajtók és szabványok a menekülési útvonalon

2021. augusztus 26.

Mit is ír a hogyishívják? – Ablakok, ajtók és szabványok a menekülési útvonalon A menekülési útvonalakon telepített ajtók életvédelmi célú szerkezetek. Tervezésük, beépítésük, karbantartásuk során az OTSZ követelményei, a CPR rendelet előírásai valamint a vonatkozó szabványok és TvMI-k szerint kell eljárni. A jelenleg érvényes fő szabványokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Tűzjelzés a felhőből: Connected Life Safety Services

2021. augusztus 25.

Tűzjelzés a felhőből: Connected Life Safety Services A jóslatok, melyek szerint a közösségi távolságtartás felgyorsít bizonyos innovációkat, igaznak bizonyultak. A Honeywell júniusban hivatalosan is piacra dobta saját, Connected Life Safety Services (CLSS) nevű, felhőalapú megoldását, mellyel lehetővé válik a tűzvédelmi rendszerek távolról történő menedzsmentje és diagnosztikája, jelentősen megkönnyítve ezzel a fenntartók dolgát.

Részletek  Új szint a digitálisan dolgozó karbantartóknál – elektronikus ajánlatkérés

2021. augusztus 24.

Új szint a digitálisan dolgozó karbantartóknál – elektronikus ajánlatkérés Már nem csak a mindennapi munkaeszközt kínálja a fiREG a tűzvédelmi vállalkozások számára. Az elektronikusan vezetett üzemeltetési naplóra váltó nagyvállalatok ajánlatkérési szándékkal kereshetik fel a fiREGező karbantartókat. Az alapítók szerint a szakma egészen új dimenzióba kerül a digitálisan gondolkodó vállalkozások és üzemeltetők részére is. Összekapcsolják az üzemeltető cégeket a tűzvédelmi szolgáltatókkal.

Részletek  „Hűvös anyagok” a jobb városi klímáért – Mi ebben a tűzvédelem?

2021. augusztus 23.

„Hűvös anyagok” a jobb városi klímáért – Mi ebben a tűzvédelem? Az épületek, utak, parkolók elnyelik a hőt nappal, amelyet éjszaka kisugároznak. Az idei nyár is megmutatta ezt a városokban kialakuló hőszigethatást. Ha ezt mérsékeljük, csökken az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása, nem mellesleg nő a komfortérzet. Mivel csökkenthető ez a hatás? Mit nevezünk „hűvös anyagoknak”? Mi a zöldítés célja?

Részletek  Biztonság egy pickupban: Balatonföldvárra jön a Dräger Safety Car

2021. augusztus 23.

Biztonság egy pickupban: Balatonföldvárra jön a Dräger Safety Car „Egy gépkocsi, egy csapat, egy bevetés”: ez a mottója a Dräger mobil bemutatóállomásának, ahol egy VW pickupban megismerhetők a Dräger innovatív megoldásai tűzoltók számára, akár bevetésbiztonságról, akár oktatásról, karbantartásról vagy készenlétről legyen szó. A Safety Car 2021. szeptember 18-án, Balatonföldváron, a Magyar Tűzoltó Szövetség ingyenesen látogatható szakmai napján is jelen lesz.

Részletek  Tűzvédelmi diplomaterv pályázat

2021. augusztus 19.

Tűzvédelmi diplomaterv pályázat A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata (TűzT) alapításának tizedik évfordulója alkalmából diplomaterv/szakdolgozat pályázatot hirdet. A pályázat célja, hogy ösztönözze színvonalas diplomatervek, szakdolgozatok készítését és lehetőséget biztosítson a nyerteseknek arra, hogy a szakmai közéletben bemutatkozzanak. A határidő 2021. szeptember 5. 24:00 óra.

Részletek  Darus gépjárműfecskendő – mai kihívás, régi jármű

2021. augusztus 18.

Darus gépjárműfecskendő – mai kihívás, régi jármű Viharkárok felszámolása – ledőlt építményrészek, épületre, vezetékekre dőlt fák – kisebb emeletes épületek tűzoltása, mindez egy járművel. Ezt a kitűzött célt szolgálja a KÖTÉL egyesület által Ausztriából beszerzett használt, daruval felszerelt gépjárműfecskendő.

Részletek  X. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

2021. augusztus 17.

X. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok A 10-es szám bűvöletében zajlik 2021. szeptember 14-15-én a Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok rendezvénye. A konferencia mottója: „10 éves az MMK Tűzvédelmi Tagozat - 10 év a tűzvédelmi tervezésben - preszkriptív és teljesítmény alapú módszerekkel”. Az első nap az építészeké, a második jelző-, oltótervezőké. A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Augusztusi szabványok – Kánikulai termés

2021. augusztus 17.

Augusztusi szabványok – Kánikulai termés Augusztus elsején 259 szabvány változás történt. 142 új szabvány jelent meg, 101-et visszavontak, 10-et magyar nyelven adtak közre és 6-ot helyesbítettek. Ezek közül 3+3 szakterületünket érintő szabványt találtunk. Radioaktív anyagok szállítása, lobbanáspont meghatározása, fogyatékossággal élők által is használható felvonók. A plusz: ionizáló sugárzás mérése.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30