Híreink

Akkumulátor, töltés – a szükséges légcsere számítása

2018. július 11.

Akkumulátor, töltés – a szükséges légcsere számítása Egyre több helyen alkalmazunk akkumulátort. Mi történik az akkumulátor töltésekor? Robbanásveszélyes-e a töltés? Hogyan kell a töltéshez szükséges légcserét számítani? Szerzőnk egy példán mutatja be a számítás menetét, két szabvány szerinti számítási módszer összehasonlításával, valamint a tűzmegelőzéshez ad támpontokat.

Részletek  A lángérzékelők üzembe helyezése és karbantartása

2018. július 09.

A lángérzékelők üzembe helyezése és karbantartása A lángérzékelők karbantartásakor és az üzembe helyezésükkor elvégzendő feladatok nagyjából azonosak, azzal a különbséggel, hogy üzembe helyezéskor még biztosan tiszták a lángérzékelők optikai felületei (ablak, lencse), és érzékenységük is a gyári beállításoknak és adatoknak megfelelő. Ugyanez már nem tételezhető fel természetesen, akár egy fél évvel később elvégzett felülvizsgálat, karbantartás során sem. Mi a különbség és miben azonos a feladat?

Részletek  Konténerek alkalmazása – segítség a kockázati besoroláshoz

2018. július 06.

Konténerek alkalmazása – segítség a kockázati besoroláshoz A szakértői gyakorlatban számos kérdés felmerül. így a konténerekkel kapcsolatban is. Általában a tűzvédelmi dokumentáció készítéséért felelős személy határozza meg a kockázati osztályt. Ki határozza meg azokban az esetekben, amikor tervezőt nem vonnak be? Tipikusan ilyenek a különféle konténerek, amelyeket akár tűztávolságon belül is elhelyeznek egy üzemépület mellett. A kérdésre a válaszokat dr. Gombik Károly gyűjtötte össze.

Részletek  Szabványok – 2018 II. negyedév

2018. július 04.

Szabványok – 2018 II. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2018 második negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni. További lehetőség, hogy 2000 óta valamennyi szabvány visszakereshető.

Részletek  Megjelent a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem TVMI

2018. július 03.

Megjelent a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem TVMI Hosszú előkészítő munka után, a tervezett időn belül elkészült és 2018. július 2-től hatályos a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemről szóló Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TVMI) módosított kiadása, amely az OTSZ előírásainak megfelelő megoldásokat tartalmazza.

Részletek  Előzzük meg a szárítótüzet! – Csapadékos nyár, fokozott veszély!

2018. július 03.

Előzzük meg a szárítótüzet! – Csapadékos nyár, fokozott veszély! A csapadékos időjárás előrehozza az őszi időszakban leggyakoribb terményszárító tűzeseteket. Évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések nagy károkat és termeléskiesést okozva. Az idei szezon veszélyesen alakul, mivel a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és egy magyar agrárstartup, a Videokontroll.

Részletek  Papírmentes ellenőrzés 45 százalékos pályázati támogatással

2018. június 28.

Papírmentes ellenőrzés 45 százalékos pályázati támogatással A Modern Vállalkozások Programja keretében is elérhetővé vált a fiREG tűzvédelmi szoftver, akár 45%-os támogatással. A GINOP 3.2.2. pályázat lehetőséget kínál arra, hogy a tűzvédelmi vállalkozások közelebb kerüljenek a papírmentes karbantartói folyamatokhoz. A pályázat 2 csomagot tartalmaz a vállalkozások modernizálásához. Eszközökre és a fiREG programra lehet pályázati forrást szerezni. A pályázati lehetőségre hívjuk fel a figyelmet!

Részletek  Minősítések, és ami mögöttük van – Szakmai nap előadásai

2018. június 26.

Minősítések, és ami mögöttük van – Szakmai nap előadásai 2018. június 7-én Budapesten tartották a Magyar Tűzvédelmi Szövetség és az MMK Tűzvédelmi Tagozatának konferenciáját. A célja szerint: rámutatott azokra a hibákra, amelyekre gyakran nem figyelnek a minősítések értékelése során. A tervezők, kivitelezők sokszor csak a minősítések tűzvédelmi teljesítményét ellenőrzik, de azt már nem, hogy ez a teljesítmény milyen műszaki feltételek fennállása esetében teljesül. Mindez komoly tűzvédelmi kockázatot hordozhat magában.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2018/2. száma

2018. június 26.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/2. száma A Védelem Tudomány 2018/2. száma 25 szerzőtől 11 tanulmányt közöl. A témák – aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek megbízhatósága, hőszigetelők vizsgálata, energiahatékonyság és tűzvédelem, a füst veszélyei, elektromos járművek tűzbiztonsága, ENISA: technológiai kihívások, légvédelemtől a légoltalomig, távvezetékek biztonsága, vízügyi hatósági változások, beregi árvíz és fejlettség – a sokszínű, új kutatási eredményekre irányítják a figyelmet.

Részletek  A lángérzékelők érzékenysége

2018. június 22.

A lángérzékelők érzékenysége Egy lángérzékelő érzékenységét hagyományosan azzal a tengelyirányú távolsággal jellemzik, amely távolságból észlelni képes, egy adott méretű és típusú tűznek a lángját egy korlátozott időintervallumon belül. Hogyan minősítik ezeket az érzékelőket? Hány minőségi osztályba sorolhatók a lángérzékelők? Mit jelent az inverz-négyzetes szabály? Mekkora a lángérzékelők látószöge, látómezője? Hogyan tervezzünk a látómezőt takaró zavaró tárgyakkal?

Részletek  CWA az utólagos társasház-átalakítás energiahatékony megvalósításáról

2018. június 19.

CWA az utólagos társasház-átalakítás energiahatékony megvalósításáról A meglévő épületek energiahatékonyságának növelése legalább olyan fontos feladat, mint az új épületek energiahatékony tervezése és kivitelezése. A CEN új workshop-ja (WS) most a saját tulajdonú többlakásos társasházak fenntartóinak kínál megfelelő útmutatást a felújítási munkafolyamatok és kezelési folyamatok szabványos megvalósításához. Ennek számos tűzvédelmi vonatkozása is van, ami miatt a szakembereknek érdemes figyelemmel kísérni a fejleményeket.

Részletek  ​Commend – Kommunikáció a védelem szolgálatában

2018. június 18.

​Commend – Kommunikáció a védelem szolgálatában A mentési erők (rendőrség, mentők, katasztrófavédelem) személyre szabott kommunikációs platformjának segítségével a nagyobb műveletek is jól strukturált, összehangolt módon kezelhetők. A Commend rendszere a sürgősségi szervezetek akciójának minden szakaszában optimális hatékonysággal koordinálja a mentési műveleteket az első riasztástól a bevonulásig. Ilyen rendszert telepítettek a svájci Lausanne városában, ahol évi 2200 vonulással járó bejelentést kezelnek.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30