Híreink

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 – díjazottak

2019. június 11.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 – díjazottak Immár 19. alkalommal – június 7-én – adták át a díjat, amelyet dr. Balogh Imrének, az egykori Nehézipari Minisztérium főosztályvezetőjének emlékére alapított az özvegye. Újszerű megoldásokat, a tűzoltói gyakorlatba bevezethető taktikákat, hatékonyabbá, biztonságosabbá váló beavatkozásokat vártak a bírálók. A 11 beküldött dolgozatból kettőt emelt ki a bíráló bizottság, mint különösen aktuális és magas színvonalú munkát.

Részletek  Tisztújítás az Oltóberendezés Szakosztályban

2019. június 11.

Tisztújítás az Oltóberendezés Szakosztályban A már hagyományos tavaszi Ventor-Minimax Konferencián – 2019. június 6-án Tatbányán – az MMK Tűzvédelmi Tagozata Oltóberendezés Szakosztályának taggyűlésével indult a program. Az elnökség mandátumának lejárta miatt tisztújítást tartottak, amit megelőzött az alapszabály módosítása. A módosítás során, a részt vevők egybehangzó akaratával, alelnöki tisztséget alapítottak.

Részletek  A Notre-Dame helyreállítása és a kölni Dóm tűzvédelmi koncepciója

2019. június 06.

A Notre-Dame helyreállítása és a kölni Dóm tűzvédelmi koncepciója A Notre-Dame tűzesete kapcsán érdemes újra felidézni a műemléképületek tűzvédelmi koncepciójának kialakításának egyedi megoldásait. Aminek végiggondolása építészeti, műemlékvédelmi, tűzmegelőzési és tűzoltási szakemberek együttműködését feltételezi. A kölni Dóm tűzvédelme jó példája ennek az együttgondolkodásnak. A két kulcsszó – a tűzvédelmi koncepció és az együttműködés – talán kezd gyökeret ereszteni a hazai gondolkodásban is.

Részletek  Éghető gázok, gőzök – Robbanásveszély fogalomtár II.

2019. június 03.

Éghető gázok, gőzök – Robbanásveszély fogalomtár II. Egy szakértőknek szóló gyöngyszemet adunk közre. A Védelem című folyóiratban sorozatban közöljük Bónusz János szakértő írásait a robbanásveszélyes és veszélyes munkaterületek, az éghető gázok, gőzök viselkedése, a robbanásveszélyes térségek zónabesorolása, a robbanásveszélyes környezet kockázatelemzése, a kockázati mátrix és a zóna témájában. Az ezzel kapcsolatos fogalmakat gyűjtötte csokorba szerzőnk.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – nyílások körüli tűzgátló lezárások kialakítása

2019. május 31.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – nyílások körüli tűzgátló lezárások kialakítása A könnyű tervezés, kivitelezés és hatékony tűzvédelme miatt nagy az érdeklődés a 30 perces homlokzati tűzterjedési követelménynek megfelelő (Kingspan IPN és QuadCore™) szendvicspanel rendszerek iránt. Az előző a panelek tűzgátló födémcsatlakozását bemutató alkalmazástechnikai példák után most a nyílások körüli tűzgátló lezárások megfelelő kialakítását tekintjük át.

Részletek  EXUBAIE V2 – a homlokzati hő- és füstelvezetők új generációja

2019. május 31.

EXUBAIE V2 – a homlokzati hő- és füstelvezetők új generációja A továbbfejlesztett EXUBAIE V2 az építészek igényeinek teljesen megfelel. Elegáns megoldásaival tökéletesen belesimul a látványba – például a csupa üveg homlokzatoknál – miközben két változatban is biztonságos megoldásokat kínál. A Ludor Kft. által forgalmazott EXUBAIE V2 esztétikus megjelenésű, nagy méret- és színválasztékú, egyben vizsgált hő- és füstelvezető ablak, amely megoldást kínál az ilyen feladatokra.

Részletek  Tűzgátló legördülő szerkezetek – egy kézben tervezéstől a szervizig

2019. május 30.

Tűzgátló legördülő szerkezetek – egy kézben tervezéstől a szervizig A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Nagy légterek, különleges dizájn, nagy üvegfelületek, nagy belső terek, kevesebb anyagból, minél rövidebb határidőben, speciális igényeket is kielégítve készüljenek a projektek. Ehhez a tervezés kezdetétől az üzemeltetésig kézben tartott tűzvédelem jelenti a biztonságot, ezért tervezőink házon belül választva tudják a leghatékonyabb termékszintű megoldásokat biztosítani.

Részletek  A káva hőszigetelése

2019. május 30.

A káva hőszigetelése Az épületeink fenntartási költségeinek a csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burkot szeretnénk kialakítani. Viszont bizonyos szerkezeti elemeknél, problémás csomópontoknál kompromisszumot kell kötnünk. Ilyen csomópont a nyílászáró és a főfal csatlakozási pontja, az úgynevezett káva hőszigetelése is. Szakértői írásunkban megmutatjuk, mi az egyik lehetséges megközelítés.

Részletek  fiREG – tűzvédelmi eszközök karbantartása papír nélkül

2019. május 29.

fiREG – tűzvédelmi eszközök karbantartása papír nélkül A 2018-as év nagy újdonsága – a tűzvédelmi karbantartók számára készült szoftver – ma már a vállalatok számára is elérhető, sőt, a digitális nyilvántartást a tervezett új OTSZ is elfogadja. Ezért is figyelemre méltó, hogy már négy modulban (tűzoltó készülék, tüzivízforrrás, tűzgátló eszközök, és füstgátló eszközök), több mint tízféle tűzvédelmi eszköz karbantartását lehet papírmentesen dokumentálni, gombnyomásra, okoseszközökkel.

Részletek  ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozat – új elnök

2019. május 28.

ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozat – új elnök Közgyűlést tartott az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata 2019. május 20-án az ÉVOSZ székházában. Három nagyon izgalmas és jövőbe mutató téma – az építésgazdasági stratégia, a BIM tervezés helyzete és jövője, a beépített oltóberendezések 275/2013. számú Kormányrendelettel kapcsolatos helyzete – került napirendre. Ezt követően új elnököt választottak.

Részletek  Az EU tűzoltó flottát hozott létre az erdőtüzes időszakra készülve

2019. május 27.

Az EU tűzoltó flottát hozott létre az erdőtüzes időszakra készülve A közelgő nyár erdőtüzeinek kockázataira való felkészülés jegyében az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió hét tűzoltó repülőgépből és hat helikopterből álló első flottáját, az ún. rescEU flottát – közölte Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos kedden.

Részletek  VI. Ventor-Minimax konferencia – A beépített oltóberendezések szakági kapcsolatai

2019. május 23.

VI. Ventor-Minimax konferencia – A beépített oltóberendezések szakági kapcsolatai Tatabányán, 2019. június 6-án immár hatodik alkalommal zajlik a magyarországi oltóberendezés-tervezők szakmai tájékozódását segíteni hivatott rendezvény, amely egyben az MMK-nál TUO jogosultsággal bejegyzett szakmagyakorlók részére kötelező szakmai továbbképzés is. Milyen új területeket kell megismerniük az oltórendszert tervezőknek? Hogyan valósulnak meg szakmai kapcsolataik a gyakorlatban? Mi a teendő a GDPR-vel? Ajánló, jelentkezési lap, program, térkép – minden elérhető!

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30