Híreink

Megfelelőségi értékelési eljárások - atex 100a

2015. szeptember 11.

Megfelelőségi értékelési eljárások - atex 100a Mit jelent az ATEX 100a? Kikre vonatkozik és mi a célja? Mit nevezünk kockázatértékelésnek? Mik azok a megfelelőségi értékelési eljárások? Milyen dokumentumok igazolhatják a megfelelőséget? Mi az összefüggés a gyártói EK megfelelőségi nyilatkozat és az EK-típus vizsgálati tanúsítvány között? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat adni a rendeleti és a szabványi háttér pontos bemutatásával, elsősorban a robbanásveszélyes ipari technológiákat kivitelező vállalkozóknak, engedélyező hatóságoknak és az azt üzemeltetőknek.

Részletek  Hétszázezredik látogató a Védelem Online-on

2015. szeptember 08.

Hétszázezredik látogató a Védelem Online-on Újabb olvasói mérföldkőhöz érkeztünk! Szeptember 2-án este virtuálisan köszönthettük a Védelem Online 700 ezredik látogatóját. A hétszázezer látogató eddig közel 2 millió dokumentumot töltött le. (A pontosság kedvéért 1 992 793-at.) Köszönjük a töretlen érdeklődést!

Részletek  Térinformatikai alapú döntéstámogató rendszer fejlesztése a Bódva vízgyűjtő területére

2015. szeptember 03.

Térinformatikai alapú döntéstámogató rendszer fejlesztése a Bódva vízgyűjtő területére A közelmúltban történt meg annak a határon átnyúló magyar-szlovák projektnek a befejezése, amely a Miskolci Egyetem (Dobos Endre tszv. egyetemi docens, a Földrajzi Tanszék vezetője) vezetésével, a Kassai Egyetem, a szintén kassai Biztonsági Főiskola, a BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság valamint a dr. Cholnoky Jenő Környezetgazdálkodási Dokumentációs és Kutatási Nonprofit Kft közös munkájával azt tűzte ki célul, hogy a Bódva folyó teljes vízgyűjtőjének területére olyan térképi döntéstámogató rendszert készít, mely árvízi helyzetek esetében digitális térképi alapon konkrét gyakorlati alkalmazással segíti a katasztrófavédelmi szakembereket feladataik ellátásában. A projekt kapcsán készült tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  Hő- és füstelvezetés - mi változott?

2015. augusztus 30.

Hő- és füstelvezetés - mi változott? A hő- és füstelvezetésben jelentős változásokat hozott az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) és az ehhez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI). Az új szabályozás már nem elégszik meg a hő- és füstelvezetés méretezésével, hanem különböző megoldási javaslatokat is tartalmaz, amiket a részletesen kidolgozott tervbe kell foglalni. Erről beszélgettünk a TvMI készítő csoport vezetőjével, a Ludor Kft, ügyvezetőjével, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnökével, műszaki ellenőrrel, felelős műszaki vezetővel, Nagy Katalin tűzvédelmi szakmérnökkel.

Részletek  A katasztrófavédelem lakosságtájékoztatási módszerei és eszközei

2015. augusztus 27.

A katasztrófavédelem lakosságtájékoztatási módszerei és eszközei A lakosságtájékoztatás, mint lakosságvédelmi feladat, napjainkban a katasztrófavédelmi feladatrendszerben kiemelt helyen szerepel, tekintettel arra, hogy a XXI. század kihívásai elsősorban természeti és/vagy ipari katasztrófákhoz kapcsolhatóak. Szerzőink ezt a témakört járják körbe tanulmányukban.

Részletek  Vörösiszap-katasztrófa: az újjáépítés szervezési tapasztalatai

2015. augusztus 19.

Vörösiszap-katasztrófa: az újjáépítés szervezési tapasztalatai A kiváló szakemberre a közelmúltban eltávozott Benkovics Zoltánra emlékezünk egyik avörösiszap katasztrófa felszámolásának befejező fázisáról készült írásának közzétételével.Számos nagy katasztrófahelyzetben és a hétköznapokban is nagyszerű emberről, méltánmondhatjuk, hogy az iszapkatasztrófa felszámolásában és az újjáépítésben maradandótalkotott. Beírta nevét a történelembe. Hogyan újult meg az eddigi legnagyobb iparkatasztrófaáltal sújtott terület?

Részletek  Hogyan segíthetik a hőkamerák a tűzoltók munkáját?

2015. augusztus 18.

Hogyan segíthetik a hőkamerák a tűzoltók munkáját? A hőkamerák megjelenése előtt a tűzoltóknak a tömény füstben a talajon kúszva, csúszva kellett megállapítaniuk a tűz forrását, felmérni az áldozatok számát és helyzetét. Manapság az infravörös sugarakkal adó és érzékelő hőkameráknak köszönhetően könnyebben átláthatóvá váltak a sűrű füsttel, gyakran sötétségbe burkolózó, esetleg akadállyal elzárt hőáteresztő és felhevült területek. Ezáltal egyre több áldozat és tűzoltó élete menthető meg. Bemutatjuk azokat a veszélyhelyzeteket, ahol ez a technika lehet a tűzoltók legfőbb segítsége.

Részletek  Milyen változásokat hoz az új OTSZ a homlokzatok területén?

2015. augusztus 14.

Milyen változásokat hoz az új OTSZ a homlokzatok területén? A Védelem Katasztrófavédelmi szemle 2014/5. számában megjelent cikk folytatásában szerzőnk a homlokzati hőszigetelő rendszerek ETICS - THR rendszerek megfelelőségének ellenőrzését tekinti át, az új OTSZ 5.0 szerint, valamint kitér arra is, milyen lényegi változások várhatóak ezen a területen.

Részletek  Szakmai napok Lakiteleken - építészeti tűzvédelem és aktív rendszerek (frissült a program!)

2015. augusztus 10.

Szakmai napok Lakiteleken - építészeti tűzvédelem és aktív rendszerek (frissült a program!) Immáron IV. alkalommal rendezi meg a Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokat 2015. szeptember 7-8-án a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja (társrendezők: a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete). Az első nap hagyományosan az építészeti tűzvédelem, a második nap az aktív rendszerek jegyében telik.2015. szept 4.: a program frissült!

Részletek  Minden huszadik emberre önálló ÖTE is vigyáz

2015. augusztus 06.

Minden huszadik emberre önálló ÖTE is vigyáz Húsz ÖTE, félmilliónál is több állampolgár, 1700 négyzetmétert meghaladó területen: jelenleg ez az önállóan beavatkozó ÖTE-k „klubjának” mérlege. A növekedés pedig nem állt meg.

Részletek  IPARBIZTONSÁGI KÉPZÉS A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEMEN

2015. augusztus 03.

IPARBIZTONSÁGI KÉPZÉS  A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEMEN Az iparbiztonsági szabályozásnak a katasztrófavédelem rendszerében történő fejlődése 15 évre tekint vissza Magyarországon. A veszélyes tevékenységek és a veszélyes áru szállítás felügyeletén túl megjelentek a létfontosságú rendszerelemekkel kapcsolatos katasztrófavédelmi feladatok is. A dr. Kátai-Urbán Lajos. dr. Vass Gyula és Cséplő Zoltán által jegyzett cikk célja áttekinteni és értékelni az iparbiztonsági képzési lehetőségeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Részletek  ÖTE pályázatok: 400 millió, majdnem mindenkinek

2015. július 31.

ÖTE pályázatok: 400 millió, majdnem mindenkinek Összesen 400 millió forint, 438 pályázónak - nagyjából így lehetne összefoglalni az ÖTE-pályázat eredményeit. A siker gyakorlatilag majdnem száz százalékos: a beérkezett pályázatok közül mindössze öt nem felelt meg a feltételeknek, a többi pályázó mind nyert.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30