Híreink

Új fejlesztés, új kihívás – elektromos teherautók

2018. február 20.

Új fejlesztés, új kihívás – elektromos teherautók Az elektromos autók a környezetvédelemben jeleskednek, a tűzoltók számára komoly kihívás ezek mentésére való felkészülés. Az új hír, hogy az EMOSS Mobile Systems holland gyártó a Szentgotthárdon is gyártott Allison 4500 automata váltóval fejlesztett ki egy elektromos haszongépjárművet, amely több mint 300 mérföld (482,8 km) hatótávolságra képes. A cég, honlapja szerint az elektro-mobilitásban szerzett több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik.

Részletek  Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati kódex tartalomjegyzéke

2018. február 16.

Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati kódex tartalomjegyzéke Olvasóink kérésére külön is közöljük a kódex tartalomjegyzékét. Így a keresés még célzottabb lehet. Egyben jól láthatóvá válik az első kötet öt fejezete: jogi ismeretek (közigazgatás, polgári, büntető), katasztrófavédelmi igazgatás, tűzvédelmi igazgatás, megelőző tűzvédelem és az égéselmélet. Ebben az öt fejezetben 360 alcímbe rendezve találhatók meg a tűzvédelemhez kapcsolódó információk. Ami itt közreadunk, messze nem csak tűzvizsgálat.

Részletek  Energiahatékonysági jogszabályok és tűzvédelem

2018. február 15.

Energiahatékonysági jogszabályok és tűzvédelem Az energiahatékonyság folyamatos növelése fontos céllá vált. A technológia fejlődésének köszönhetően az alacsonyabb energiafogyasztású, hatékonyabb energiafelhasználású berendezések egyre szélesebb körben jelennek meg és válnak elérhetővé. Ugyanakkor az építészeti tűzvédelmet érintően, a hőtechnikai előírások szigorodásával az új fejlesztésű anyagokkal érkező új kihívásokra is fel kell készülni. A jogszabályok kijelölik az irányt.

Részletek  Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex I.

2018. február 14.

Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex I. Nagy László Zoltán tű. őrnagy, igazságügyi tűzvizsgálati szakértő tudományos munkájának egyik eredményeként született 880 oldalas, kétkötetes Tűzvizsgálati Kódex közreadására vállalkozunk. Hatalmas, a tűzvédelem egészét átfogó munka, ami a tűzvédelemben dolgozó minden szereplőnek (hatóság, szolgáltató, gyártó, szakértő, tervező) fontos ismereteket közöl. Óriási előnye, hogy pdf formátumú szöveg kulcsszóra kereshető bármilyen pdf olvasó programban.

Részletek  55 éves az ÉMI – minőség és innováció

2018. február 13.

55 éves az ÉMI – minőség és innováció Az ÉMI jogelődjét, az Építésügyi Minőségvizsgáló Intézetet 1963-ban hozták létre. Ma, 55 évvel később az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőségellenőrző innovációs intézménye, a hazai építésügy meghatározó szereplője és szakmai szellemi központja. Az építészeti tűzvédelem vizsgálatában, a szabályozásban, a kutatásban hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert szereplő.

Részletek  A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése III. – füst

2018. február 09.

A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése III. – füst  A tűzjellemzők érzékelésénél a keletkező égéstermék, a füst érzékelése még ma is a legelterjedtebb. Bellus László 2002-ben írt tanulmánya ebből a szempontból sem veszített aktualitásából, sőt az optikai elvű érzékelés fejlesztési eredményei újra áttekintésre érdemessé teszik. Sorozatunk befejező részében a füszérzékelés fizikáját mutatjuk be előrebocsátva, hogy az érzékelés tökéletesítésére ma is jelentős erőfeszítések történnek.

Részletek  A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése II. - Láng és hő

2018. február 06.

A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése II. - Láng és hő Az ember jelenleg is folyamatosan tökéletesíti a tűzjelzést, amely arra hivatott, hogy az ember jelenlétét, figyelő tekintetét helyettesítse. Bellus László 2002-ben írt tanulmánya nem veszített aktualitásából, sőt az optikai elvű érzékelés fejlesztési eredményei újra áttekintésre érdemessé teszik. A gázérzékelést követően a tűzjellemzők érzékelése közül a tűzérzékelés növekvő fontossági sorrendjét követve a lángérzékeléssel és a hőérzékeléssel folytatjuk.

Részletek  Füstérzékelő gyulladt ki Szombathelyen

2018. február 05.

Füstérzékelő gyulladt ki Szombathelyen Nem mindennapi tűzhöz riasztották a Szombathelyi tűzoltókat február 1-én, csütörtökön este a 11-es Huszár úton lévő egészségügyi intézménybe, ahol, mint az a kiérkezéskor gyorsan kiderült, egy mennyezetre rögzített füstérzékelő gyulladt ki. Részben a gyors kiérkezés, és oltás, részben pedig az érzékelő környezete miatt a tűz nem terjedt át a kórterem többi részére. A tűz keletkezésekor a helyiségben nem tartózkodott senki.

Részletek  FeuerTRUTZ 2018 – Tűzmegelőzési szakkiállítás Nünbergben

2018. február 05.

FeuerTRUTZ 2018 – Tűzmegelőzési szakkiállítás Nünbergben A tűzmegelőzés nemzetközi seregszemléje 2018. február 21–22-én Nünbergben látható, ahol 286 kiállító, a kísérőprogramokban pedig kongresszus, szeminárium, demonstrációk, konzultációk sora várja a látogatókat. A tűzvédelmi szakemberek számára ez a helyszín 2011 óta egyfajta találkozási és tájékozódási pont, ahol az építészeti tűzvédelemről tájékozódhatnak a mintegy 15 ezer négyzetméteres kiállítótérben.

Részletek  Védelem – cikkek 2017-ben

2018. február 05.

Védelem – cikkek 2017-ben A Védelem – Katasztrófavédelmi Szemle a legkiválóbb hazai szakemberek publikációinak teret adva a szakterület vezető szakembereinek fóruma. A lapban eddig – 24 évfolyamba tagolódva – 3074 cikket közöltünk. A 2017-es kötet 384 oldalon, 89 szerzőtől, 127 cikket, tanulmányt adott közre, amelyek ma megkerülhetetlen szakmai információkat tartalmaznak. Mi évente bekötöttük és az így keletkezett 24 kötettel már egy komoly kis szakkönyvtárunk van.

Részletek  A tűzjelzés fizikája – a tűzjellemzők érzékelése

2018. február 02.

A tűzjelzés fizikája – a tűzjellemzők érzékelése Amióta a tüzek pusztítanak, és amióta létezik a tűz elleni védekezés fogalma, azóta létezik a tűz korai jelzésének igénye is. Az ember pedig kitalálta, megalkotta és jelenleg is folyamatosan tökéletesíti a tűzjelzést, amely arra hivatott, hogy az ember jelenlétét, figyelő tekintetét helyettesítse. Bellus László 2002-ben írt tanulmánya nem veszített aktualitásából, sőt az optikai elvű érzékelés fejlesztési eredményei újra áttekintésre érdemessé teszik.

Részletek  Precíziós szárítás a szárítótüzek ellen az Agromashexpo 2018. kiállításon

2018. január 31.

Precíziós szárítás a szárítótüzek ellen az Agromashexpo 2018. kiállításon A terményszárítás tűzveszélyes folyamatát kordában tartó a Precíziós szárítás komplex rendszerét kialakító RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., a 36. AGROmashEXPO-on, a „Precíziós szárítás, DryerDoctor szolgáltatás a szemestermény-szárítók precíziós beüzemelésére” komplex rendszerének kidolgozásáért különdíjat vehetett át, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30