Híreink

Három Tűzvédelmi Műszaki Irányelv változott

2017. július 05.

Három Tűzvédelmi Műszaki Irányelv változott Hosszas előkészítő munka után július 3-án megjelent a „Felülvizsgálat és karbantartás”, a „Tűzterjedés elleni védelem”, valamint a „Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció” című TvMI módosítása, amelyekre ezúton hívjuk fel a figyelmet. A TvMI-k elérhetőségét adjuk közre.

Részletek  Bővült az OKF szakmai tájékoztatók köre

2017. július 04.

Bővült az OKF szakmai tájékoztatók köre Három új szakmai tájékoztató jelent meg a gyakran ismételt kérdések címszó alatt, az OKF honlapján. Ezek: az építmények tűzvédelmi jellemzőiről, az ESFR sprinklerrel védett terek hő- és füstelvezetésének működtetéséről és a tűzgátló válaszfal alkalmazásáról szóló szakmai Tájékoztatók, amelyek elérhetőségét a szakma számára iránymutató jelleggel közöljük.

Részletek  Változott a veszélyes áruk szállításának szabályozása

2017. július 03.

Változott a veszélyes áruk szállításának szabályozása A Magyar Közlöny 2017/100. (VI. 27.) számában jelent meg a veszélyes áruk szállításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2017. évi CIII. Törvény. A törvény előírásai 2017. július 1-től lépnek hatályba. A jogszabályt tesszük közzé.

Részletek  A tűzvizsgálat taktikája

2017. június 30.

A tűzvizsgálat taktikája Nagy László Zoltán könyve megfogalmazza és rendszerbe foglalja a fő taktikai elveket. Alapvetően kriminalisztikai szempontból alapos elméleti felkészültséggel és nagyon gyakorlatias megközelítéssel hozza közelebb a tűzvizsgálatot. Címszavakban: helyszínek, szemle és módszerei, statikus és dinamikus szakasz, bizonyítási eszközök felkutatásuk és rögzítésük. A 2010-ben megjelent könyvet tesszük közzé.

Részletek  Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/2. száma

2017. június 29.

Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/2. száma A Védelem Tudomány című e-folyóirat 2017/2. száma 17 tanulmányt tartalmaz, amelyből 4 angol nyelvű kitekintést enged (aszály, migráció, Ausztrália katasztrófavédelmi egészségügyi menedzsmentje) a világ más részeire. Az 2 . szám komoly kis tanulmánykötete a Tűzvédelem 3 az Iparbiztonság 2, a Polgári Védelem 3, a Humán igazgatás, képzés, 2, a Fórum 5 és a Vízügy, vízvédelemi 2 cikkével jelentkezik számos új megközelítéssel gazdagítva a szakmát.

Részletek  Vízi mentő- és tűzoltás technikai eszközök bemutatója

2017. június 27.

Vízi mentő- és tűzoltás technikai eszközök bemutatója A nyári meleg sokakat csal ki a vízpartokra, s a hajóforgalom növekedésével a vízen bekövetkező tűzesetek veszélye is nő. A Hesztia Kft. a Folyami Katasztrófavédelem (FOKA) közreműködésével egyórás szakmai bemutatót és gyakorlatot tartott a Ráckevei (Soroksári) Duna ágon a vizi mentésben közreműködő szervezetek tagjainak, bemutatva a vízi mentéshez és tűzoltáshoz szükséges eszközöket.

Részletek  ASM szakmai nap

2017. június 26.

ASM szakmai nap Az ASM júniusi szakmai napján – mely Inárcson, a Bodrogi Kúria Wellness Hotelben zajlott – a CLEVER LIGHT termékcsalád volt fókuszban.

Részletek  Meglévő teherhordó betonszerkezetek tervezési hibái

2017. június 23.

Meglévő teherhordó betonszerkezetek tervezési hibái A tervezésre, mint elvégzendő műszaki feladatra egy létesítmény kivitelezése kapcsán jellemzően új szerkezetek esetén szoktak gondolni! Ez alapvető hiba! Amikor hozzányúlunk egy épülethez, akár átalakítás, felújítás, helyreállítás bővítés vagy netán funkció váltás is legyen az oka, meg kell vizsgálnunk, hogy az átalakítás köre, mértéke, mennyire érinti az adott szerkezeteket, illetve miként tudjuk igazolni szerkezetek előírásoknak való megfelelését – írja szerzőnk.

Részletek  A multifunkciós heveder alkalmazásának lehetőségei Magyarországon

2017. június 22.

A multifunkciós heveder alkalmazásának lehetőségei Magyarországon A Force-balta után a tűzoltók „svájci bicskájának” nevezett multifunkciós hevedert hogyan lehet alkalmazni a hazai tűzoltási, műszaki mentési műveletek során? A kérdésre adott gyakorlatias válaszával Dombrády Gábor tű. főhadnagy az idei Dr. Balogh Imre emlékpályázat fődíját vehette át. A fényképekkel gazdagon illusztrált dolgozatot adjuk közre.

Részletek  Vegyi anyagok bejegyeztetése – REACH-szabályozás

2017. június 21.

Vegyi anyagok bejegyeztetése – REACH-szabályozás A REACH nemzetközi veszélyesanyag-regisztrációban a gyártóknak és importálóknak a vegyi anyagokat előzetesen regisztrálniuk kell, 2018. május 31-ig pedig régebben forgalomban lévőket kell újraregisztrálniuk. Ez minden gyártóra, forgalmazóra vonatkozik, akiknek az Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA) kell az anyag biztonságos használatáról nyilatkoznia, jelezve, hogy a felhasználóknak mit kell tenniük a kockázatok kezelése érdekében.

Részletek  Esettanulmány, sisakkamerákkal – Hogyan döntenek a tűzoltásvezetők?

2017. június 20.

Esettanulmány, sisakkamerákkal – Hogyan döntenek a tűzoltásvezetők? A Cardiffi Egyetem kutatói szó szerint a sűrűjéből szerzett adatokra épített tanulmányban elemezték, hogyan születnek a vészhelyzeti döntések. A kutatás eredményeként új kiképzési módszerek jöttek létre, amelyek a döntéshozatalban segíthetnek a tűzoltásvezetőknek. Ebben a témában hazai kutatási eredmény Restás Ágoston disszertációja.

Részletek  IV. Ventor-Minimax konferencia előadásai

2017. június 19.

IV. Ventor-Minimax konferencia előadásai Kár, hogy nem tartott tovább! Ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekkel zárult a IV. Ventor-Minimax konferencia 2017. május 30.-án Tatabányán, ahol a visszajelzések szerint nagyon sikeres, magas színvonalú szakmai munkával telt a nap. Rövid beszámolót követően az elhangzott előadásokat tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30