Híreink

VIII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás

2017. április 04.

VIII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás A tűzvédelem a tervezés egyre inkább meghatározó eleme. Miben mutatkozik ez meg egy az alaptól a tetőig végiggondolt csarnoképületen? Hogyan befolyásolja az alkalmazott anyagok, épületszerkezetek megválasztásának szempontjait? Milyen új tervezői megközelítéseket igényel? Ki tervezze a hő- és füstelvezetést? Melyek a hő- és füstelvezetés lépései és a termékkiválasztás szempontjai? A szimuláció helye és szerepe. A hő és a füst tudja! Ismerjük meg mi is. Új: akkreditált képzés!

Részletek  XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai

2017. március 28.

XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változásokról, a kiviteli tervekről és a szakági tervezők közötti együttműködésről szóltak a konferencia előadásai, amelyek az egyszerű bejelentési eljárás okozta változásokra reflektálva születtek. Mi változott a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén? Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni? A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/1. száma

2017. március 28.

Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/1. száma A Védelem Tudomány című e-folyóirat 2017/1. száma 22 tanulmányt tartalmaz. Az 1. szám komoly kis tanulmánykötete a Tűzvédelem 7, az Iparbiztonság 5, a Polgári Védelem 2, a Humán igazgatás, képzés, 2, a Fórum 5 és a Logisztika, műszaki technika rovat 1 cikkével mutatja be azt a széles kutatási mezőt, amelyet a katasztrófavédelem immár a tudományos területen is lefed. A kötet nyolc angol nyelvű publikációjából hét, Dr. Restás Ágoston szervező munkájának köszönhetően, jelentős kitekintést enged a világ más részeire.

Részletek  Összefoglaló a XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról

2017. március 27.

Összefoglaló a XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról Tavaly januárban lépett hatályba az egyszerű bejelentési eljárás, majd az elmúlt egy évben többszöri változás történt az építésügyi jogszabályokban. Megnőtt a tervezők felelőssége, az egyszerű bejelentési eljárás pedig már korántsem olyan egyszerű. A XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián az elmúlt év változásain volt a fő hangsúly. A konferencia előadásainak közzététele előkészítés alatt áll.

Részletek  Építési engedély nélkül építhető 300 m2 feletti lakóház is

2017. március 24.

Építési engedély nélkül építhető 300 m2 feletti lakóház is Mint ismeretes, 2017. január 1. napjától jelentősen bővült az építési engedély nélkül végezhető építési munkák köre. Ez a 300 m2 összes hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépületek esetében egyszerű bejelentés alapján történik. Most a kormány előterjesztésre a parlament elfogadta az egyszerű bejelentés alkalmazását a 300 m2 feletti lakóházak építésénél is. A jogszabálytervezetre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Elindult Facebook-oldalunk

2017. március 24.

Elindult Facebook-oldalunk A Védelem Online tíz éves fennállása alkalmából útjára indítottuk Facebook-oldalunkat. Kövessen minket Ön is!

Részletek  XV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia - Meglévőnél sem egyszerű

2017. március 24.

XV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia - Meglévőnél sem egyszerű A tegnapi konferencia folytatásaként április 6-án, a Construma kiállításon „Meglévőnél sem egyszerű” címmel folytatódik az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások, a meglévő épületek átalakításához szükséges tervek, engedélyek bemutatása. Mikor változik egy meglévő épület tűzvédelmi jellemzője, ami miatt már a kivitelezéshez kiviteli tervnek kell rendelkezésre állnia? Mi a tartalma a kiviteli tervnek? Mikor mit kell és kinek igazolni?

Részletek  A hazai kutató-mentő szervezetek - Légi járművek alkalmazhatósága kutató-mentő feladatok ellátásában

2017. március 24.

A hazai kutató-mentő szervezetek - Légi járművek alkalmazhatósága kutató-mentő feladatok ellátásában A természeti és civilizációs katasztrófák egyik legfontosabb tevékenysége a mentés. Cikkükben a szerzők bemutatják a mentést végző jogelőd szervezeteket, a mai modern kutató-mentő csapatok működését nemzetközi és hazai színtereken, az általuk használt speciális felszereléseket és a légi járművek alkalmazhatóságát a kutató-mentő feladatok ellátása során. A Hadtudomány 2014. évi 1-2. számában megjelent tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – 350 fő regisztrált

2017. március 22.

XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – 350 fő regisztrált Nagyobb termet kellett bérelni a szervezőknek! Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén! Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni? – téma iránt óriási az érdeklődés, amit még az is árnyalhat, hogy az országgyűlés tegnap a 300 m2 feletti lakásokra is kiterjesztette az egyszerű bejelentési eljárást.

Részletek  Aktívak voltak önkéntes, létesítményi és önkormányzati tűzoltóságok 2016-ban

2017. március 20.

Aktívak voltak önkéntes, létesítményi és önkormányzati tűzoltóságok 2016-ban Országosan 2016-ban 63 319 esetet regisztrált a katasztrófavédelem, amelyhez döntő többségében a hivatásos egységek vonultak, de a beavatkozásokban egyre aktívabban vesznek részt a nem hivatásos tűzoltóságok. Ezen belül 2016-ban az ÖTP-k 6798 vonulást hajtottak végre, amelyből 5293 esemény (77,8%) felszámolását önállóan végezték. Az LTP-k 737 eseményhez vonultak, az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltóságok pedig 1518 káreset felszámolásában vettek részt.

Részletek  Mi olvasható a Védelem áprilisi számában?

2017. március 16.

Mi olvasható a Védelem áprilisi számában? A gyakorlat jegyében született és annak támogatását szolgálja az áprilisi szám cikkeinek gerince. Fókuszban a hang és a fény szerepe a menekítésben, az evakuációs hangjelző és a menekülési útirányt jelző rendszerek kérdései. A gépi hő- és füstelvezetés tervezése, a szikraoltó berendezések szerepe, a villamos tüzek keletkezése, tűzvizsgálati tapasztalatok, oltóberendezések a műemlékvédelemben a megelőzésben. A dugólétra alkalmazása, a fogyatékossággal élők kimenekítésének megoldásai, a vegyvédelmi ruhák fejlődése és a gépkocsibaleset sérültjének kimentése tűzoltás, műszaki mentésben mutat új megoldásokat.

Részletek  A globális éghajlatváltozás egészségügyi aspektusai - a magyar lakosság sebezhetőségének vizsgálata

2017. március 14.

A globális éghajlatváltozás egészségügyi aspektusai - a magyar lakosság sebezhetőségének vizsgálata A cikkben a szerző az éghajlat változásának lakosságot érintő hatásaival foglalkozik, kitér a magyar társadalom egészségének jellemzőire, valamint az éghajlatváltozás egészségünkre tett hatásaira. Vizsgálja, hogy az egészségi állapotunk hogyan reagál az egyre erősödő kihívásokra, vázolja azokat a területeket, amelyeket ez a jelenség károsan érinthet. Javaslatot tesz a védekezés lehetőségeire. A Bolyai Szemle 2013. évi (ISSN 1416-1443) 1. számában megjelent tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30