Híreink

Tűzoltó nap és kiállítás Balatonfölváron

2018. szeptember 24.

Tűzoltó nap és kiállítás Balatonfölváron Szeptember 22-én a tűzoltó szakmai napon 430 önkéntes, önkormányzati, létesítményi és hivatásos tűzoltó 19 kiállító technikai újdonságait és tűzoltási és műszaki mentési szakmai bemutatóit tekinthette meg. Az egymást követő bemutatókon két személygépkocsin műszaki mentést, az oltási bemutatókon fa-, éghető folyadék, és gumitűz, magasból mentés, habbal oltás, sugárcsövek teljesítményeinek bemutatói, új tűzoltó gépjárművek és számos technikai újdonság került terítékre.

Részletek  Komondorok az Allison próbapályán

2018. szeptember 24.

Komondorok az Allison próbapályán Tesztvezetésen vizsgáztatták Szentgotthárdon az Allison próbapályán a Gamma Zrt. többfunkciós katonai járműveit, amelyek a védelmi feladatoktól a biztonságon át a katasztrófavédelemig több funkció kiszolgálására is alkalmasak. A teszteken a hazánkban összeszerelt Allison 3000 Series™ és 4000 Series™ sebességváltókkal ellátott Komondor könnyű páncélvédettségű katonai járművek extrém körülmények között is megbízhatóan teljesítettek.

Részletek  Elhunyt Dr. Száray Zoltán ny. tű. altábornagy

2018. szeptember 24.

Elhunyt Dr. Száray Zoltán ny. tű. altábornagy Sokunk kedvelt, tisztelt és nagyra becsült bajtársa, tanára, parancsnoka távozott. Legutóbb még a Katasztrófavédelmi Oktató Központ rendezvényén találkozhattak vele a kollégái, ahol látható szeretettel vették körül, az iskola parancsnokot, a tanárt, az országos és fővárosi tűzoltó parancsnokot. Most jött a hír:türelemmel viselt, hosszan tartó súlyos betegség következtében otthonában elhunyt.

Részletek  Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2018. szeptember 20.

Mi olvasható a Védelem októberi számában? A Védelem 2018 októberi száma 20 cikket közöl. A tűzoltás-műszaki mentés fejlesztését (magasból mentés, képzés, leesés elleni védelem, korlátlan élettartamú légzőpalack) bemutató írások mellett az építészeti tűzvédelem kérdései (szerelt tetőfödémek, kiürítési útvonalak jelölése, hő- és füstelvezetés, integrált tűzérzékelés) valamint a használati tűzvédelem speciális ismereteket igénylő témái, mint a sportrendezvények védelmének kialakítása olvashatók.

Részletek  Mélyből mentés – újszerű megközelítésben

2018. szeptember 20.

Mélyből mentés – újszerű megközelítésben A visszajelzések szerint, nagy érdeklődés kísérte a Katasztrófavédelmi Oktató Központ tanárainak a Védelem 2018/4. számában megjelent cikkét, amely a mélyből mentést mutatja be új megközelítésben. Egy olyan mélyből mentési technikát mutatunk be, amellyel a rendelkezésre álló egyszerű eszközökkel sikeres beavatkozás hajtható végre. Ezért most – oktatási célokból – könnyebben letölthető formában is közreadjuk.

Részletek  Nyári időjárás: lángol az erdő

2018. szeptember 19.

Nyári időjárás: lángol az erdő A globális klímaváltozás – a „globális” kitétel pedig nem véletlen – egy olyan komplex jelenség, amelynek teljes megértéséhez és feldolgozásához szerteágazó ismeretekre van szükség. Laikus szemmel nézve az egyik legkönnyebben tetten érhető következményei a hőhullámok, amelyek tűzvédelmi értelemben a legsürgetőbb problémák közé emelkedtek. A hosszú, csapadékszegény időszakok és a rendkívüli meleg ugyanis minden eddiginél pusztítóbb vegetációtüzeket szabadíthat el. Az idei nyár két – Kaliforniában és Görögországban – pusztító erdőtüzén keresztül mutatjuk be, milyen károkkal járhat mindez.

Részletek  MTSZ Szakmai Nap – négyszázan regisztráltak!

2018. szeptember 18.

MTSZ Szakmai Nap – négyszázan regisztráltak! A Magyar Tűzoltó Szövetség 2018. szeptember 22-én MTSZ Tűzoltó Szakmai Napok címmel szervezett kiállításának szervezése a finiséhez érkezett. A regisztrációk alapján a résztvevők létszáma meghaladta a 400 főt – ők 21 kiállító tűzvédelmi újdonságait és szakmai bemutatóit láthatják Balatonföldváron.

Részletek  Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint II.

2018. szeptember 17.

Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint II. Az új OTSZ legnagyobb előnye talán a nagyobb tervezői szabadság lehetőségének a biztosítása, ami a tűzvédelmi tervezési felelősséggel is párosul. Ehhez az új OTSZ előírásai mellett az építésügyet érintő jogszabályokat, szabványokat, irányelveket is ismerni kell. A tervezői felelősség, a tervezési szempontok, alapelvek után a kockázati osztály besoroláshoz, az építményszerkezetek kiválasztásához szükséges fogalmak kerülnek terítékre.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 8. rész

2018. szeptember 13.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 8. rész „A tanintézet napjainkban: képzési rendszer” – ez az alcíme a „KOK-könyv” következő fejezetének, amely az eredeti könyv 80–87. oldalát dolgozza fel.

Részletek  A Brazil Nemzeti Múzeum tüze

2018. szeptember 12.

A Brazil Nemzeti Múzeum tüze 2018. szeptember 2-án súlyos veszteség érte Brazília kulturális és tudományos életét: a 200 éves nemzeti múzeum szinte teljesen leégett, és odaveszett a teljes gyűjtemény 80-90%-a, kb. 16-18 millió (!) műkincs. Az okokat és a következményeket igyekszünk összefoglalni a nemzetközi sajtó anyagai alapján. Az eset rámutat az egyedi kulturális értékek védelmének speciális sajátosságaira is.

Részletek  Szeptember – őszi szabványeső: 133 szabványváltozás

2018. szeptember 12.

Szeptember – őszi szabványeső: 133 szabványváltozás  Valódi őszi szabványeső köszöntött be – 133 szabvány változott 2018. szeptember 1-én. Ebből 111 db új nemzeti szabvány jelent meg,10 szabványt magyar nyelven is közreadtak és 12 szabványt helyesbítettek. A jelentős számú változás ellenére aggodalomra azért nincs ok, ezekből ugyanis kiválogattuk a szakterületünket érintő nyolcat (hét új szabványt és egy helyesbítést), amelyekre ezúton hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Tűzoltó készülékek lakásban – élet- és értékmentők

2018. szeptember 10.

Tűzoltó készülékek lakásban – élet- és értékmentők Sokszor egy élet munkája válik a lángok martalékává. Az adatok alapján minden 5. tűznél a lakás lakhatatlanná vált, s a tűzesetekre kifizetett biztosítói kártérítés 47,5 milliárd forint volt. Ennél is nagyobb baj, hogy elmúlt hét évben 12-ször többen haltak meg és 3,3-szor többen sérültek meg lakástűzben, mint a többi tűzeseti helyszínen. Egy lakástűznél egyszerű eszközökkel is hatékonyan megvédhetjük értékeinket.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30