Híreink

A tűzvizsgálati képrögzítés jelentősége

2016. március 02.

A tűzvizsgálati képrögzítés jelentősége A 2015. évi Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton Murai László egy speciális terület a tűzvizsgálat fényképekkel történő rögzítését dolgozta fel, kitekintve a téma külföldi szakirodalmi kapcsolódásaira is. A jogszabályi háttér valamint a képrögzítési eljárások bemutatása mellett javaslatokat tesz az infra vagy hőképes rendszerek, a képi információelemzés, a képrögzítési eljárások, például távolsági tűzfelderítő módszerek vagy füstben látó kamerák fejlesztésére. A dolgozatot közöljük.

Részletek  „Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Rendezvény

2016. március 01.

„Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Rendezvény A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete tudományos rendezvényt szervez az Építésügyi Minőségellenőrző Intézettel (ÉMI) és a BM OKF-el együttműködve Szentendrén az ÉMI telephelyén. A 2016. március 2-án 9 órakor kezdődő programon tíz előadás mellett az egyetemi hallgatók is bemutatkozhatnak a poszter szekcióban egy-egy kidolgozott témával.

Részletek  Tűzesetek tapasztalatai konferencia Kecskeméten

2016. március 01.

Tűzesetek tapasztalatai konferencia Kecskeméten „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” címmel, második alkalommal szervezett konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága Kecskeméten, december 14-én. A konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a módszertan fejlesztése és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés érdekében. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve

2016. február 29.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve A tavaly életbelépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapvetően új megközelítését a mérnökök, szakértők, tervezők részéről fokozott érdeklődés kíséri, s ennek megfelelően számos kérdést tesznek fel az alkalmazás során. Ezekre az OKF Tűzvédelmi Főosztályának szakemberei rendszeresen válaszolnak a honlapon. Veresné Rauscher Judit ezeket a kérdéseket és válaszokat a legújabbakkal (pirossal jelölve) kiegészítve összeállított egy OTSZ-t.

Részletek  Drónok a katasztrófavédelemben – a nagysikerű előadás anyaga

2016. február 29.

Drónok a katasztrófavédelemben – a nagysikerű előadás anyaga Dr. Restás Ágoston már korábban jelzett előadására a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületében került sor, ahol a 150 fő fölött regisztráltak részére minden hely elkelt. Mint ismeretes a szakember már hosszú évek óta kutatja az erdőtűzoltás témakörét, s ennek egyenes következményeként ezt a területet is, ahol már 2011-ben felkérésre Németországban, majd a Dél-Afrikai Köztársaságban kutatott. Az előadás anyagát tesszük közzé.

Részletek  Károsodott felületek tűzkármentesítése

2016. február 24.

Károsodott felületek tűzkármentesítése Egy tűz után az agresszív anyagok mindenekelőtt a koromban jelennek meg, s a felületeken jól látható nyomot hagynak a tűz helyszínének lehűlése után. Ez a korom az épületre és a benne elhelyezett gépekre jelent veszélyt. Melyek a főbb teendők? Hogyan csökkentjük a károkat? Melyek a kloridkárosodás ismertető jelei? Hogyan, milyen módszerekkel becsülhetjük a mértékét?

Részletek  Ludovika Szabadegyetem – Restás Ágoston előadása kedden!

2016. február 21.

Ludovika Szabadegyetem – Restás Ágoston előadása kedden! A 2014-ben indult Ludovika Szabadegyetemen, neves előadók sorában, ''Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben'' címmel Dr. Restás Ágoston, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének tanszékvezetője tart előadást február 23-án, kedden 18 órakor Budapesten, a Ludovika épületében. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött – aki tud, gyorsan éljen a lehetőséggel! A regisztráció linkjét is közöljük.

Részletek  Szakmai egyeztetés a tűzoltó készülékekről és a tűzoltó vízforrásokról

2016. február 21.

Szakmai egyeztetés a tűzoltó készülékekről és a tűzoltó vízforrásokról  Mint ismeretes, az OTSZ-hez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek közül a felülvizsgálattal és karbantartással foglalkozó fejezeteinek kidolgozása zajlik az év eleje óta. A Magyar Tűzvédelmi Szövetség Tűzoltó készülékek és tűzvédelmi felszerelések tagozata 2016. február 11-12. között ennek kapcsán tartott tagozati ülést tartott a lajosmizsei Gerébi Kúriában, ahol a két szakterület anyagait vitatták meg.

Részletek  A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései

2016. február 19.

A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései A technikai eszközök fejlesztésének tűzoltás-taktikai kérdései A hatékony tűzoltás és műszaki mentés elképzelhetetlen megfelelő technikai eszközök nélkül. Hogyan befolyásolja a taktika fejlődése a műszaki fejlesztést, s a műszaki fejlődés, sőt a szervezetfejlesztés milyen hatással van a gépjárművek, technikai eszközök fejlesztésére? Erről értekezik szerzőnk az elmúlt időszak és a jövő fejlesztéseit is felsorolva.

Részletek  Ítélet a miskolci paneltűz perében

2016. február 18.

Ítélet a miskolci paneltűz perében A Miskolci Törvényszék mint másodfokú bíróság hirdetett ítéletet február 16-án az avasi paneltűz ügyében, ahol három ember halt meg a tűzben. A részben halálos közveszélyokozás bűntette és a külső hőszigetelést végzők ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt indult ügyben a bíróság felmentő ítéleteket hozott. A korábban szakmailag általunk részletesen közreadott tanulmányokat követően a tárgyalás részletei is érdeklődésre tarthatnak számot.

Részletek  Sportlétesítmények kiürítésének tervezése – nemzetközi és hazai előírások, valamint a hagyományos és mérnöki módszerek összehasonlítása

2016. február 17.

Sportlétesítmények kiürítésének tervezése – nemzetközi és hazai előírások, valamint a hagyományos és mérnöki módszerek összehasonlítása Veresné Rauscher Judit szakdolgozatának témaválasztása az egyre nagyobb tömegkoncentráció miatt nagyon aktuális, a kiürítés témájának a sportlétesítményekre való leszűkítése is jól szolgálja egy speciális, hazánkban még részleteiben nem kidolgozott téma elemeinek áttekintését. A téma feldolgozásának különös aktualitását ezen felül az adja, hogy a hazai fejlesztési tervek jelentős sportlétesítmények építését tartalmazzák, így a korszerű szemléletmód beépülhet a közeljövő terveibe.

Részletek  Módosult "Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése" TvMI

2016. február 17.

Módosult "Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése" TvMI Megjelent a „Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése” című Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítása. A bővített változat a beépített tűzterjedésgátló-berendezések kialakítására vonatkozó műszaki megoldásokat tartalmazza, amely a BM OKF honlapján megtalálható. Most a könnyebb és gyorsabb eligazodás érdekében közöljük a teljes változatot, külön kékkel jelöve a módosításokat.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30