Híreink

Háromszéki tűzoltószerek – könyvismertető

2016. június 03.

Háromszéki tűzoltószerek – könyvismertető A napokban érkezett meg Székelyföldről Tóth Szabolcs Barnabás: Háromszéki tűzoltószerek /Háromszék Vármegye Kiadó, 2015./ c. könyve, amely az ottani települések még meglévő muzeális tűzoltófecskendőit mutatja be. A könyv a székely közösség egykori tűzoltóságainak megmentésre váró becses darabjai érdekében emel szót. A cél: restaurálás és bemutatás a nagyközönség számára is. Ebben a jövőbeni magyarországi szakmai és anyagi segítség is lendítené a leendő múzeum létrehozását.

Részletek  Sikeresen zárult a III. Ventor-Minimax Konferencia

2016. június 02.

Sikeresen zárult a III. Ventor-Minimax Konferencia Immár harmadik alkalommal rendezték – 2016. május 31.-én Tatabányán – a beépített oltóberendezés tervezőknek szánt Mérnök Kamarai továbbképzést, a Ventor-Minimax konferenciát, amelynek ezúttal is a tatabányai Edutus Főiskola adott otthont. Ha egy mondatban kell összefoglalni az eseményt, akkor ideális körülmények között, tartalmas előadásokat hallgathattak a résztvevők. De mit takar valójában ez a sommás mondat?

Részletek  Új generációs szellőztetők a Rosenbauertől

2016. június 01.

Új generációs szellőztetők a Rosenbauertől Az osztrák gyártó új generációs, nagyteljesítményű FANERGY szellőztetői nagyobb teljesítményre képesek, mindezt úgy, hogy megőrizték a könnyű bevethetőséget.

Részletek  A müncheni IFAT szakvásáron a Rosenbauer

2016. május 30.

A müncheni IFAT szakvásáron a Rosenbauer 2016. május 30. és június 3. között zajlik Münchenben az IFAT nemzetközi szakvásár, ahol a víz-, szennyvíz-, hulladék- és nyersanyag-gazdálkodás áll a fókuszban. Az osztrák gyártó a standján a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Részletek  Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle júniusi számában?

2016. május 25.

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle júniusi számában? A júniusi szám az OTSZ bevezetésének eddigi tapasztalatait járja körbe. Mit tapasztalt a jogalkotó, az építésztervező, a tűzvédelmi tervező, a szimulációkat engedélyező? Mit jelent a lakóépületek tűzvédelmi használati szabályozása, mit az egyszerű bejelentés a lakóépületek tervezésénél? Sportcsarnok tűz; RFID technológia; tűzgátló kapuk típusai, felépítése; Mentő szervezetek; szellőző rendszerek, csőátvezetések, tűzátjelzés, londoni metrógyakorlat; tűzátjelzés, mezőgazdasági gépek tüzei – sokszínűség címszavakban.

Részletek  TSZVSZ – Tűzvédelmi szakmai napok a Karbantartás TvMI tervezetéről

2016. május 24.

TSZVSZ – Tűzvédelmi szakmai napok a Karbantartás TvMI tervezetéről Siófokon, a Hotel Magisternben 2016. június 2-3. között tartja a Magyar Tűzvédelmi Szövetség a Karbantartás Tűzvédelmi műszaki Irányelv tervezetéről szóló rendezvényét, ahol plenáris ülésen és négy szekcióban dolgozzák fel a tervezet összeállításában dolgozó szakemberek közreműködésével a témát. A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme

2016. május 23.

Tetőfödém térelhatároló szerkezeteinek tűzvédelme Az új OTSZ életbe lépését követően a lapostetőkre vonatkozó követelmények is rendszerben lettek meghatározva. A homlokzati hőszigetelő rendszerekből jól tudjuk, hogy milyen tűzvédelmi kockázatokat jelenthet az, ha a rendszerben bevizsgált szisztémától az alkalmazás, beépítés során eltérünk. A lapostetőknél – azok összetettsége miatt – ez a veszély még fokozottabban fennáll. A minősítések és jogszabályi előírások közötti eligazodásban segít szerzőnk.

Részletek  LTSZ szakmai konferencia előadásai

2016. május 19.

LTSZ szakmai konferencia előadásai A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége, a MTSZ létesítményi tagozata Szakmai napot rendezett 2016. április 27-28-án Komáromban. A szakmai nap keretében adták át a legújabb Rosenbauer gépjárműfecskendőt. A konferencián a létesítményi tűzoltóságok működésével kapcsolatban elhangzott előadásokat adjuk közre.

Részletek  Tűzvédelmi számítási táblázatok készültek az új OTSZ-hez

2016. május 18.

Tűzvédelmi számítási táblázatok készültek az új OTSZ-hez Az új OTSZ alapján átdolgozott számítási táblázatokat tartalmazó kiadványt állított össze Dr. Erdős Antal és Domszky Zoltán. Maga a "program" tulajdonképpen több EXCEL táblázat, a saját nyelvén (Visual Basic) programozva, s a számításokat végzi el az ember helyett. Az adatokat - nagy tervezői felelősséggel - meg kell adni és a többit a program végzi. A bemeneti paramétereket megadva gyorsan látható a megfelelőség illetve nem megfelelőség. Az ismertetőt adjuk közre.

Részletek  Tudományos kutatások – a tűzvédelemben

2016. május 17.

Tudományos kutatások – a tűzvédelemben A „Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Konferencián 2016. március 2-án Szentendrén az előadások mellett bemutatták a legújabb tudományos kutatásokat. Ezek közül azokat gyűjtöttük csokorba, amelyek a tűzvédelem és különösen az építészeti tűzvédelem területeit ölelik fel. A tanulmányok a BME, a SZIE-YMÉK és a NKE Katasztrófavédelmi Intézetében folyó munka eredményei.

Részletek  Ipari berendezések védelme FirePro-val

2016. május 16.

Ipari berendezések védelme FirePro-val Egy ipari területen bekövetkező tűzeset komoly anyagi veszteséggel jár. Amellett, hogy az adott berendezésben vagy építményben kár keletkezik, a magas helyreállítási költségek és tűzkárok értékének sokszorosát kitevő termeléskieséssel is számolni kell. Az ipari gépek, technológiai berendezések védelmére kiépített tűzoltórendszerek és megoldások a tűzvédelem különleges szegmensét képviselik. Egy ilyen megoldást mutatunk be.

Részletek  Tudományos kutatások – a tűzoltásban

2016. május 11.

Tudományos kutatások – a tűzoltásban A „Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Konferencián 2016. március 2-án Szentendrén az előadások mellett bemutatták a legújabb tudományos kutatásokat. Ezek közül megpróbáltuk a tűzoltással, annak egyes speciális aspektusaival foglalkozókat egymás mellé rendezni, mindazokat, amelyek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetében folyó munka eredményei.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30