Híreink

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszűntetése I.

2018. november 07.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszűntetése I. Milyen módon lehet a tűzjelző rendszerek téves jelzéseit csökkenteni? A kérdés aktualitását jelzi, az egy év alatt közel 13 ezer beérkezett téves jelzés, amely a költségeket növeli és a hatékonyságba vetett bizalmat csökkenti. Szerzőnk, a “téves jelzések” műszaki megoldások és hatósági intézkedések megfelelő arányú alkalmazásával keresi a megoldást. Kutatásaiban szerelői, telepítői, karbantartói és hatósági tapasztalataira támaszkodott.

Részletek  Passzív tűzvédelem és épületgépészet – szeminárium

2018. november 05.

Passzív tűzvédelem és épületgépészet – szeminárium Az épületgépészet is akadályozhatja a menekülést, mentést tűz esetén? Milyen hatással van egymásra az épületgépészet és a passzív tűzvédelem? Milyen korszerű tervezői megoldások léteznek? Tűzvédelmi tervezők és épületgépészek figyelmébe ajánljuk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az Országos Épületgépészeti Napok (OMÉN) keretén belül – november 30-án – zajló szemináriumot, ahol a tűzvédelem kevéssé ismert elemeire hívják fel a figyelmet.

Részletek  Energiatakarékosság és tűzvédelem – ellentmondás?

2018. november 02.

Energiatakarékosság és tűzvédelem – ellentmondás? Hogyan felelhetünk meg úgy a szigorodó hőszigetelési szabályoknak, hogy közben a tűzvédelmi előírások és az emberek biztonsága sem sérül? Az új követelménynek megfelelő hőátbocsátási tényező 0,24 W/(m2·K). 2021-től pedig minden új épületnél alkalmazni kell a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentését lehetővé tevő új technológiákat. Ezek a tűzvédelemben vastagabb hőszigeteléseket és új kihívásokat jelentenek.

Részletek  Változott az erdők tűzvédelme – módosult a rendelet

2018. október 30.

Változott az erdők tűzvédelme – módosult a rendelet A Magyar Közlöny 2018/163. (X. 19.) számában jelent meg és 2018. 10. 27-én lépett hatályba a 29/2018. (X. 19.) BM rendelet, amely módosította az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendeletet. Jelentősen változott az „Erdőtüzek elleni védelem információs rendszere”. A módosító rendeletre és az egységes szerkezetbe foglalt hatályos előírásokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Kilencsebességes váltó a 67. IAA Nemzetközi Haszongépjármű Kiállításon

2018. október 29.

Kilencsebességes váltó a 67. IAA Nemzetközi Haszongépjármű Kiállításon HANNOVER, Németország – A 67. IAA Nemzetközi Haszongépjármű Kiállításon jelentette be az Allison Transmission, hogy globálisan bevezeti az új közepes méretű teherautókhoz készülő teljesen automata, kilencsebességes váltóját. Ezen kívül olyan elektromos hibrid rendszert fejlesztettek ki, amely rendelkezik egy kizárólag elektromos fokozattal.

Részletek  Tűz- és menekülésmodellezési konferencia az USA-ban – magyar résztvevőkkel

2018. október 26.

Tűz- és menekülésmodellezési konferencia az USA-ban – magyar résztvevőkkel Október 1–3. között – 2011, 2014 és 2016 után – idén negyedik alkalommal szervezték meg az USA-ban a tűzvédelmi modellezésre (Fire and Evacuation Modeling Technical Conference) specializált konferenciát, ez alkalommal Washington DC mellett. Hazánkból Veresné Rauscher Judit, dr. Takács Lajos Gábor és Szikra Csaba vettek részt a konferencián. Utóbbiak előadóként is szerepeltek.

Részletek  Gépészeti rendszerek tűzvédelmi szigetelése

2018. október 22.

Gépészeti rendszerek tűzvédelmi szigetelése Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és fűtőberendezések hőszigetelése. Sokszor a zajcsökkenés miatt, illetve tűzvédelmi szempontból is elengedhetetlen a megfelelő szigetelés. Hova, milyen megoldások ajánlottak?

Részletek  Lakitelek – Fókuszban a tűzjelző berendezések az építőipari kivitelezésben

2018. október 16.

Lakitelek – Fókuszban a tűzjelző berendezések az építőipari kivitelezésben Szeptember 5-én a lakiteleki konferencia második napján az építőipari beruházás folyamatában vizsgálták az előadók a tűzjelző berendezés létesítését. Öt nézőpont – építész, építész tűzvédelmi szakértő, tervező, karbantartó, tűzvédelmi hatóság – és kibontakozik a téma. További öt előadás pedig az újdonságokat, a termékfejlesztést, a járművekbe épített jelző és oltóberendezéseket járja körbe. A prezentációkat tesszük közzé.

Részletek  Októberi szabványváltozások

2018. október 15.

Októberi szabványváltozások 2018. október 1-jén 132 db új nemzeti szabvány jelent meg, 9 nemzeti szabványt visszavontak, 16 magyar nyelven jelent meg, s 10 helyesbítését tették közzé. Szakterületünket érintően egy témában – felvonók – mindössze három új szabvány jelent meg. Ezekre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Megalakult az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata

2018. október 15.

Megalakult az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata Az ÉVOSZ székházában 2018. október 11-én megalakult az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Tűzvédelmi Tagozata. A tagozat az ÉVOSZ stratégiai elképzeléseibe illeszkedve a tűzvédelmi vállalkozások és azok legnagyobb piacát adó építőipari cégek közötti együttműködési fórumként kíván szolgálni. A tagozat az új elnök Kántor Attila előterjesztésében elfogadta a tagozat féléves munkatervét.

Részletek  Szakmai ajánlás - Építési beruházási folyamatok rendszere

2018. október 12.

Szakmai ajánlás - Építési beruházási folyamatok rendszere A Magyar Építész Kamara honlapján megjelent szakmai koncepció célja az építési beruházások folyamatának és résztvevőinek, azok feladatainak, egymáshoz való viszonyának, felelősségi körének, valamint a tervezői szolgáltatások fázisainak, feladatainak és ajánlott díjazásának szabályozása. A tűzvédelmi tervezőket és szakértőket is alapvetően érintő anyagra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  MTSZ Konferencia: műszaki fejlesztés, kis tűzoltó járművek, szervezési megoldások

2018. október 11.

MTSZ Konferencia: műszaki fejlesztés, kis tűzoltó járművek, szervezési megoldások Új szabályozás az önkénteseknél, a létesítményiek szerepvállalása, képzés, jármű- és technikai fejlesztés, szervezési megoldások itthon és a szomszédoknál – ezzel jellemezhető az a szakmai konferencia, amely 2018. szeptember 21-én, az MTSZ Szakmai Napok keretében a balatonföldvári Naro kempingben zajlott. Az előadásokat tesszük közzé, azzal, hogy több előadás után másnap gyakorlati bemutatók zajlottak, amelyekre önállóan is visszatérünk.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30