Híreink

TMKE 2018 – OTSZ a gyakorlatban és „finomhangolás”

2019. január 23.

TMKE 2018 – OTSZ a gyakorlatban és „finomhangolás” A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének alaptörekvése a mérnöki szemléletű problémamegoldás és helyzetértékelés a gyakorlaton keresztül történő feldolgozása. Emellett a szakmai (aktív, passzív, létesítés, használat, üzemeltetés) egyensúlyra törekvés is egyre hangsúlyosabban került előtérbe. Ez rajzolódik ki a szervezet elnökének most közreadott 2018. évi beszámolójából.

Részletek  Frissült az ATEX irányelvhez harmonizált szabványok listája

2019. január 22.

Frissült az ATEX irányelvhez harmonizált szabványok listája Az Európai Unió (EU) Bizottsága 2018 októberében közzétette az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Official Journal of the European Union) a robbanásveszélyes légkörben való használatra szánt felszerelésekre és védelmi rendszerekre vonatkozó 2014/34/EU irányelv alapvető követelményeinek való megfelelés igazolására felhasználható harmonizált szabványok aktualizált listáját.

Részletek  Fekete párduc, a „mesekirály” – add az arcod a munkádhoz

2019. január 22.

Fekete párduc, a „mesekirály” – add az arcod a munkádhoz Mielőtt bárki mesére gondolva továbbgörgetne, leszögezzük: nem váltottunk irányt! A dolog több szempontból is meseszerű. Az 1991-ben bemutatott Panther megjelenése mérföldkő volt, ezért a negyedik generációs jármű bemutatását 2015-ben az Interschutz-on is óriási érdeklődés övezte. A Rosenbauer egyik mérnökének ötlete alapján a tesztjárműként üzemelő új Panther új ruhát kapott. Mi ezt a mesét is csodáltuk.

Részletek  Tűzoltó felszerelések a cseh nagykövetségen

2019. január 21.

Tűzoltó felszerelések a cseh nagykövetségen A cseh Zahas cég invitálta bemutatójára a tűzoltóságok szakembereit Budapestre január 17-én. A cseh nagykövetségen tűzoltó védőruhákkal és technikai eszközökkel ismerkedhettek meg a jelenlévők. A védőruhák széles választéka kézzelfogható módon, a technikai felszerelések látványos, videós prezentáció formájában jelentek meg, amit kötetlen konzultáció követett. Képes beszámolónkat tesszük közzé.

Részletek  Tűzoltó készülék kézikönyv

2019. január 20.

Tűzoltó készülék kézikönyv Minden a tűzoltó készülékek szabályozásáról, egyetlen kézikönyvben. Hova, milyen készüléket kell elhelyezni? Mi az oltóanyagegység? Hogyan határozzuk meg? Hogyan választhatjuk ki a megfelelő készülékeket? Hogyan kell jelölni, nyilvántartani, ellenőrizni, karbantartani? Kinek, milyen kötelezettségei vannak? Szakmai információk 250 oldalon.

Részletek  Ásványolajtermékek lobbanás- és gyulladáspontjának meghatározása — magyar nyelven

2019. január 15.

Ásványolajtermékek lobbanás- és gyulladáspontjának meghatározása — magyar nyelven Ásványolajtermékek lobbanás- és gyulladáspontjának meghatározása Cleveland szerinti módszerrel. Megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 2592:2018 szabvány harmadik kiadása. December 1-jétől segítséget nyújt a minőségellenőrző szervezetek, a vegyipari létesítmények, az ásványolajtermékeket előállító és vizsgálólaboratóriumok, oktatási intézmények, valamint a hatóságok számára.

Részletek  Városfejlesztés – tűzoltó szertárral

2019. január 11.

Városfejlesztés – tűzoltó szertárral Egy kirándulás alkalmával tévedtünk Sankt Pölten belvárosából Alsó-Ausztria éppen 20 éve felépített kormányzati negyedébe. A modern épületek közepébe, szinte a negyed szívébe építve egy üvegfalú épületben piros tűzoltó autót fedeztünk fel. Innentől kezdve még a 300 méterre lévő modern múzeum és kilátó is más megvilágítást kapott – számol be szerzőnk tapasztalatairól.

Részletek  Magyar „okos fény” az Intersec Expón

2019. január 09.

Magyar „okos fény” az Intersec Expón A magyar gyártású CLEVER LIGHT intelligens vészvilágító rendszert is bemutatja a magyar ASM Security Kft. a világ egyik legnagyobb tűzvédelmi és biztonságtechnikai kiállításán, a dubaji Intersec Expón.

Részletek  IV. Országos Tűzmegelőzési vetélkedő – Somogy, Baranya, Nógrád az élen

2019. január 08.

IV. Országos Tűzmegelőzési vetélkedő – Somogy, Baranya, Nógrád az élen A hatósági szakemberek részére immár 4. alkalommal rendeztek decemberben tűzmegelőzési vetélkedőt Balatonföldváron, stílszerűen a Hotel Jogarban. Az országból 20 csapat, csapatonként 2-2 fő, azaz 40 tűzmegelőzési szakember vett részt a megmérettetésen, ahol szakhatósági eljárás, képes feladatok és jogszabályok várták a résztvevőket. A csapat és az egyéni verseny eredményeit tesszük közzé.

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek – két új tájékoztató

2019. január 07.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – két új tájékoztató Immár 506 oldalas a szakértők kézikönyve! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2019. január 3-án kiadott tetőtérbeépítésre és az ESFR sprinklerre vonatkozó két szakmai tájékoztató került, piros betűszínnel a 31.§ a 89.§ és a 93.§ (6) bek. b) ponthoz, az anyagba.

Részletek  OTSZ módosítás – Mi változik és miért?

2019. január 04.

OTSZ módosítás – Mi változik és miért? A módosítás az OTSZ alkalmazásának eddigi szakmai tapasztalatai alapján újabb könnyítéseket tartalmaz, amelyek a beruházások terheit csökkenti. A technikai jellegű módosítások, pontosítások mellett növeli a beruházói és a tervezői szabadságot. A cél, hogy az OTSZ-ben az elvárt biztonsági szintet előíró követelmények szerepeljenek, a megvalósítására választható korszerű műszaki megoldások pedig fokozatosan Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekbe kerüljenek.

Részletek  OKF szakmai tájékoztató – tetőtérbeépítés térelhatároló szerkezeteiről

2019. január 04.

OKF szakmai tájékoztató – tetőtérbeépítés térelhatároló szerkezeteiről Milyen burkolatok alkalmasak a tetőtérbeépítéseknél? – erről adott ki szakmai tájékoztatót a BM OKF Tűzmegelőzési Főosztálya. A védelmi célkitűzés egyértelmű: tűz esetén a beépített tetőtér szerkezetei legalább olyan tűzeseti viselkedéssel rendelkezzenek, mint amit a tetőfödémmel kialakított épület tetőfödéme biztosít, ideértve a szerkezeti állékonyságot és a tűz terjedésének gátlását, korlátozását. Az utólagos tetőtérbeépítések jelentős részénél a meglévő szerkezet faanyagú fedélszerkezet, azaz éghető anyagú. Mi a megfelelő faszerkezetek esetén? A tájékoztatót közöljük.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30