Híreink

Szerelt falszerkezet homlokzati tűzterjedés vizsgálata és tapasztalatai

2018. május 01.

Szerelt falszerkezet homlokzati tűzterjedés vizsgálata és tapasztalatai 2017. július 17-én és augusztus 15-én került sor, az ÉMI szentendrei telepén a Kigspan IPN hőszigetelő maggal szerelt falszerkezetének homlokzati tűzterjedési vizsgálatára. Ilyen szerkezet vizsgálatára Magyarországon először került sor. Mit tapasztaltak az álló és a vízszintes elhelyezésű falpaneles szendvicspanel homlokzat vizsgálata után a bontást végző szakemberek? Milyen elváltozások történtek a panelek belsejében? Ez izgatta a sikeres vizsgálat után a legjobban az érdeklődőket.

Részletek  Construma – díjazott ventillátor

2018. április 27.

Construma – díjazott ventillátor Sikerrel zárult a CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítás a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A magyar építőipar lendülete a itt is érezhető volt: a szakma és a nagyközönség megtöltötte az 5 pavilont és a bruttó 44 ezer négyzetméternyi kiállítói területet. Számos konferenciát, köztük a Rockwool Tűzvédelmi konferenciát és több szakmai versenyt is rendeztek a kiállítás idején. A hét nagydíjas termék közül egy ventillátort mutatunk be.

Részletek  CTIF Önkéntes Bizottságának ülése Párizsban

2018. április 26.

CTIF Önkéntes Bizottságának ülése Párizsban Március 12-14 között tizenegy ország képviselőinek részvételével ülésezett a CTIF Önkéntes Bizottsága. Az ülés fő témája az önkéntes tűzoltóságok részvétele a nemzetközi katasztrófák elhárításában, valamint a munkaidőre vonatkozó EU irányelve. Hazánkat Varga Ferenc tű. ddtb. fővárosi katasztrófavédelmi igazgató és Kelemen Zsolt MTSZ alelnök képviselte. A megvitatott jogi kérdések később befolyásolhatják a tagországok tűzoltóságainak munkaszervezési gyakorlatát.

Részletek  Együttműködés az ÉMI és az egyiptomi HBRC intézet között

2018. április 25.

Együttműködés az ÉMI és az egyiptomi HBRC intézet között A Construma kiállításon jelentős erővel felvonuló ÉMI Nonprofit Kft. a tájékoztató előadásokon, szakmai beszélgetéseken túl együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a rendezvényen az egyiptomi HBRC Housing and Building National Research Center állami intézettel. Ezzel a nagy építőipari potenciállal rendelkező ország intézetével nagy nemzetközi szakmai szervezetek mellett az ÉMI is partneri kapcsolatot épít ki.

Részletek  Rendkívüli időjárás figyelembevétele az iparbiztonsági veszélyelemzés során

2018. április 20.

Rendkívüli időjárás figyelembevétele az iparbiztonsági veszélyelemzés során A klímaváltozás egyik következménye az egyre gyakoribb nagymennyiségű lokális csapadék, ár- és belvíz kialakulása. A következmények nemcsak a lakosság mindennapjait nehezítik meg, hanem a gazdálkodó szervezetek tevékenységeit is befolyásolják, a veszélyhelyeztre való megfelelő felkészülés hiányában dominóhatásként akár veszélyes anyagokkal kapcsolatos baleset kialakulása is bekövetkezhet. A szerzők a publikációban az esetleírásokon keresztül mutatják be a nagymennyiségű lokális csapadék, az ár- és belvíz közvetlen hatását a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek kialakulásában.

Részletek  RETTmobil kiállítás: 530 kiállító, 20 nemzet

2018. április 19.

RETTmobil kiállítás: 530 kiállító, 20 nemzet A műszaki mentés és a mobilitás egyre nagyobb jelentőségű a tűzoltói beavatkozások palettáján. Ezt ismerték fel a RETTmobil elnevezésű tűzoltói- és mentéstechnikai kiállítás szervezői. 2018. május 16–18-ig a németországi Fuldában immár 18. alkalommal nyitja meg kapuit. A szervezők becslései szerint idén rekordot döntenek: húsz ország mintegy ötszázharminc kiállítóját várják, amelyek a becslések szerint 28 ezer látogatót vonzanak majd.

Részletek  Áprilisi szabványeső – 244-ből nyolc

2018. április 18.

Áprilisi szabványeső – 244-ből nyolc 2018. április 1-jén 222 db új nemzeti szabvány jelent meg, ugyanakkor 8 db nemzeti szabvány visszavonására került sor és 14 db magyar nyelvű szabvány jelent meg, amelyek közül 2 db új; 12 db pedig korábban, idegen nyelven bevezetett szabvány magyar nyelvű változata. Ezek közül nyolc olyat (7 új szabványt és 1 visszavontat) találtunk, amelyek a szakterületet érintik, így azok címeit ismertetjük összefoglalónkban.

Részletek  XVI. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai

2018. április 17.

XVI. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai Könnyű-e a könnyűszerkezet tervezés? Teljesítményjellemzők igazolása a Szárazépítésben – fókuszban a tűzvédelem címmel tartott konferencián, a Construma kiállítás keretén belül, 2018. április 12-én elhangzott előadásokat tesszük közzé. A Budapesti és Pest-megyei Mérnöki Kamara szervezésében zajlott rendezvényen az MMK és a MÉK tagjai számára kötelező szakmai továbbképzésként elismert konferencián mintegy 150 fő vett részt.

Részletek  Vízköddel oltó berendezések – izgalmas szabványalkotási feladat

2018. április 17.

Vízköddel oltó berendezések – izgalmas szabványalkotási feladat A Beépített tűzoltó berendezések európai műszaki bizottság munkaprogramjában szerepel az EN 14972 Beépített tűzoltó berendezések. Vízköddel oltó berendezések szabványsorozat kidolgozása. A témában 2008-ban kiadásra került egy műszaki specifikáció, amelyet előszabványként magyar nyelven (MSZE CEN/TS 14972:2010 Beépített tűzoltó berendezések. Vízköddel oltó berendezések. Tervezés és szerelés) bevezettek. Most az új szabványosítási munkában való részvételre ösztönöz az MSZT.

Részletek  Országos Tűzvédelmi Konferencia – az ÁKR változásokról a gyakorlatban

2018. április 17.

Országos Tűzvédelmi Konferencia – az ÁKR változásokról a gyakorlatban 2018. április 26-27. Balatonkenesén a BM-OKF és TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség 2018. évi tavaszi konferenciájának fő témája a 2018. január 01.-től hatályos Általános Közigazgatási Rendtartás által hozott változások gyakorlati tapasztalatai, valamint az Ákr. Bevezetésével összefüggésben módosult jogszabályok alkalmazási tapasztalatainak a bemutatása. A konferencia programját és jelentkezési lapját tesszük közzé.

Részletek  Tanulmány az Magyar Tűzoltó Szövetség szerepéről

2018. április 12.

Tanulmány az Magyar Tűzoltó Szövetség szerepéről „A Magyar Tűzoltó Szövetség helyének és szerepének meghatározása az önkéntes tűzoltó egyesületek eredményes feladatellátásának növelésében” címmel jelent meg tanulmány Varga Ferenc ddtb. tollából a Bolyai Szemle 2017/3. számában. A történelmi események után a szerző szerint újra fordulóponthoz érkezett az önkéntes mozgalom. Mi legyen az MTSZ jövőbeni szerepe? Hogyan képes ma ellátni feladatait? Melyek az előrelépés feltételei?

Részletek  Megjelent a tűzvédelmi szakvizsga törzsanyaga

2018. április 11.

Megjelent a tűzvédelmi szakvizsga törzsanyaga A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatóban adta közre a tűzvédelmi szakvizsga törzsanyagát valamint az egyes témákhoz tartozó szakirodalom jegyzékét. A tizenhat szakterületet felölelő törzsanyag az eddigieknél is részletesebben foglalkozik a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágak, munkakörök oktatásának tematikájával, s a szakirodalom jegyzéket is megújították. A letölthető anyagra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30