Híreink

Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekről a gyakorlatban

2019. május 09.

Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekről a gyakorlatban Nagy Katalin tűz- és munkavédelmi szakmérnök több minőségben is érintett a kérdésben. A TMKE elnöke, a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság tagja és a Ludor Kft. szakmai igazgatója. Több, mint 20 éve foglakozik építészeti tűzvédelemmel, s azon belül a hő- és füstelvezetéssel. Sőt, felelős műszaki vezetőként és műszaki ellenőrként is van rálátása a szakterületre. Lestyán Mária 2018 őszén vele készített interjúját (aktualizálva) közöljük hozzájárulásukkal.

Részletek  Dübörög az elektromos hajtásra való felkészülés

2019. május 08.

Dübörög az elektromos hajtásra való felkészülés Az Allison Transmission felvásárolja a Vantage Power-t és az AxleTech elektromos járműrendszerekkel foglalkozó részlegét. Ez a hír számunkra azért lehet érdekes, mert az Allison a haszongépjárművekben – köztük a tűzoltó autókban – alkalmazott automata sebességváltók legnagyobb gyártója. A cég így kifejezetten erős pozícióba kerül az elektromos meghajtások és integrált elektromos tengelymegoldások terén.

Részletek  Változások a mentő tűzvédelemben – eredményes az SMS-riasztás

2019. május 06.

Változások a mentő tűzvédelemben – eredményes az SMS-riasztás Az elmúlt évben 42 új gépjármű került a tűzoltóságokhoz, s közben nőtt a beavatkozó egységek száma és ezzel javult a települések tűzvédelme. Az önkéntes tűzoltó egyesületek riasztására kialakított SMS-rendszerben ma már egyesületenként 6 telefonszámra küldik a riasztást. Az riasztásokra kiadott 2,4 millió forint jól megtérülő befektetésnek bizonyult.

Részletek  Új kihívások és megoldások a beépített tűzjelző és oltó berendezések területén

2019. április 29.

Új kihívások és megoldások a beépített tűzjelző és oltó berendezések területén 2019. május 9-én, a LURDY Ház 5. konferenciatermében zajlik a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség szakmai napja, amely a beépített tűzjelző és oltó berendezésekre fókuszál. A szakmai nap kiemelt támogatói – köztük a Schrack Seconet Kft. – a helyszínen tanácsadással is segítik a résztvevőket. A programot és a jelentkezési lapot adjuk közre.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások

2019. április 28.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások A Kingspan IPN és QuadCore™ hőszigetelő habbal gyártott szendvicspanel rendszerei akár Th=30 perc homlokzati tűzterjedési követelmény esetén alkalmazhatók. Ezt az alapvető újdonságot mutattuk be elméleti kérdésektől és a minősítés módszeréig a korábbi homlokzati tűzterjedéssel foglalkozó cikkekben. Most a tervezés gyakorlati alkalmazásaihoz szeretnénk megoldásokat bemutatni. Elsőként a födémhézagot vesszük górcső alá.

Részletek  Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig – tudományos konferencia előadásai

2019. április 27.

Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig – tudományos konferencia előadásai A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Széchenyi Dísztermében közel százötven szakember részvételével tartott tűzvédelmi tudományos konferencia három részre tagolódott. Az OTSZ építészetet érintő, tervezett változásairól, az építészeti tűzvédelem tervezésével kapcsolatos elméleti kérdésekről, s azok tűzoltói beavatkozási aspektusairól szóló tíz előadás prezentációit tesszük közzé.

Részletek  Ezt már fújhatjuk – ásványgyapot, ömlesztett formában

2019. április 26.

Ezt már fújhatjuk – ásványgyapot, ömlesztett formában A fújható ásványgyapot – amely 2012 óta van a Knauf Insulation Kft. termékpalettáján – számos előnnyel rendelkezik. A kivitelezők, tervezők jelenleg a kisebb mélységű üregek kitöltésére alkalmas Supafil Cavity, és a minden, nagyobb méretű vázas szerkezethez ajánlott Supafil Timber Frame közül választhatnak.

Részletek  Társasházak tűzvédelme az új OTSZ-ben

2019. április 26.

Társasházak tűzvédelme az új OTSZ-ben A Construma kiállítás kísérő rendezvényén tartott előadást Érces Ferenc tű. ezredes. A társasházak használati szabályainak új általános előírásai, a szellőzőrendszerek, gépészeti vezetékek, aknák, szemétledobók átalakítása tárolónak, az elektromos hálózat, napelemnek, tűzvédelmi házirend, tűzjelzés, CO-mérgezés, nyílászárócsere és füstelvezetés a fő témák, vagyis a társasházak tűzvédelmének sarokpontjai. Az előadást tesszük közzé.

Részletek  Clever Light – okos rendszer

2019. április 25.

Clever Light – okos rendszer A Clever Light rendkívül jól skálázható rendszer, ami az igényeknek megfelelően szabható testre. Saját akkumulátorral üzemelő, néhány lámpatesttel megvilágított menekülési útvonalaktól az intelligens rendszer felügyelte, akár több ezer, központi akkumulátor által táplált lámpával szerelt létesítményekig számos megoldás lehetséges. És ami a legfontosabb: a karbantartás még a nagy rendszereknél is egyszerű és költséghatékony.

Részletek  Tűzjelző berendezések – Új irányelvek magyarul is?

2019. április 25.

Tűzjelző berendezések – Új irányelvek magyarul is? Egységesítési törekvések Európában! Kontinensünkön már számos különböző szervezet tett közzé iránymutatásokat és szabályzatokat a tűzjelző rendszerek tervezésére, kivitelezésére, telepítésére, üzembe helyezésére, használatára és karbantartására vonatkozóan. Ezeknek az eltérő előírásoknak a gyakorlati összehangolása céljából a CEN tavaly közzétette a CEN/TS 54-14 műszaki specifikáció átdolgozott kiadását.

Részletek  A GLORIA tűzoltó készülékek piaci helyzete – 2,8 millió készülék

2019. április 24.

A GLORIA tűzoltó készülékek piaci helyzete – 2,8 millió készülék Merre tart a világ tűzoltókészülék-piaca? Milyen készüléktípusokat alkalmaznak a világban és Magyarországon? Hogyan alakul az egyes oltóanyagok felhasználása? Változik a porral oltók dominanciája? Milyen új technológiákat alkalmaz Európában a korszerű tűzoltó készülékek egyik legnagyobb gyártója, az 1945-ben alapított GLORIA? A fő tendenciákat vázolja szerzőnk.

Részletek  Áprilisi szabványeső – Tűzbiztonság szakszótár

2019. április 24.

Áprilisi szabványeső – Tűzbiztonság szakszótár 2019. április 1-jén összesen 175 szabvány változott. Ebből 146 db új nemzeti szabvány, ezen felül 15 db magyar nyelvű szabvány jelent meg, míg 14 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé a Magyar Szabványügyi Testület. Ebből a nagy csomagból, szakterületünket érintően, a magyar nyelven megjelent tűzbiztonsági szakszótárra valamint a robbanóképes közegekre és a riasztásátviteli rendszerekre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30