Híreink

​CTIF Tűzvizsgálati munkacsoport alakuló ülése Budapesten

2017. június 01.

​CTIF Tűzvizsgálati munkacsoport alakuló ülése Budapesten Az elmúlt évi tűzvizsgálati konferenciát követően, magyar javaslatra döntött a CTIF közgyűlése a tűzvizsgálati munkacsoport felállításáról, amelynek megszervezésére hazánk vállalkozott. A munkacsoport megalakításának célja a módszerek és eljárások, valamint a szabályozás megismerése és cseréje révén a tűzvizsgálat feltételeinek javítása. A munkacsoport alakuló ülése a Budapesten a Danubius Margitsziget szállodában ma zajlik.

Részletek  Oltórendszer autóbuszok védelmére

2017. május 30.

Oltórendszer autóbuszok védelmére Az autóbusztüzek keletkezési körülményei következtében a gépjárművek és köztük az autóbuszok tűzvédelme napjainkra hazánkban is kulcsfontosságú kérdéssé vált. A gépjárműgyártók és üzemeltetők részéről egyre többször merül fel az igény, hogy maximális biztonságban tudhassák értékeiket és a rájuk bízott személyek épségét is. Milyen megoldási lehetőségek vannak?

Részletek  Leégett egy társasház hőszigetelése - óriási lángok és füst

2017. május 25.

Leégett egy társasház hőszigetelése - óriási lángok és füst Hatalmas lángok csaptak fel 2017. május 19-én pénteken délután a Lengyelországi Wroclawban egy új építésű lakópark egyik befejezés előtt álló társasházának kivitelezése közben. A közeli óvodából, üzletekből és az építkezésről több mint 100 embert kellett evakuálni. A tűz nagyságát a videók és képek is jól mutatják, s egyben az ilyen munkák veszélyeire is ráirányítják a figyelmet.

Részletek  Építésügyi műszaki irányelvek készülnek

2017. május 23.

Építésügyi műszaki irányelvek készülnek A szabványosítás időigényes folyamat, szabályai európai szinten rendezettek. Az építésügy területén a magyar nemzeti szabványok jelentős része pedig már korszerűtlennek tekinthető. Ezért is született döntés az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásáról, majd az ezeket kidolgozó Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról. Akár a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek ezek előképének is tekinthetők.

Részletek  Mi olvasható a Védelem júniusi számában?

2017. május 22.

Mi olvasható a Védelem júniusi számában? Két nagy csarnokjellegű épület tűzesetének oltási tapasztalatai, egy új a mérnöki gyakorlatot és az építészeti tűzvédelem összefüggéseit költségeiben is bemutató tanulmány és a hozzá kapcsolódó elemzések valamint a tűzeseti sérülések és halálesetek statisztikai elemzései képezik a lapszám gerincét. A zárttéri tüzek modellezéséről, a szakértői tűzvizsgálat fejlődéséről, tűzoltási és megelőzési technikai újdonságokról, a villamos tüzek okairól és a beépített tűzvédelmi berendezések felújításának javasolt menetéről olvashatnak még a legújabb lapszám 23 cikkében.

Részletek  Repülőtéri gyakorlat – felújított konténerben

2017. május 18.

Repülőtéri gyakorlat – felújított konténerben A Repülőtéri Tűzoltó-parancsnokság gyakorló konténerben szimulálja a zárt téri tűzeseteket, és az egyik legveszélyesebb jelenséget, az úgynevezett flashover-t. A ROCKWOOL Hungary kft. már a konténer 2011-es megépítésekor, és az idei felújításnál is adományként biztosította a szükséges különleges hőszigetelő anyagot. A felújítás utáni első gyakorlás egyben bemutató is volt.

Részletek  Konferencia – Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben

2017. május 18.

Konferencia – Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben Az egyre bonyolultabb épületek tűzvédelmének biztosításában jelentős szerepe van a gyorsan fejlődő aktív tűzvédelmi megoldásoknak. Az újabb kihívásokra innovatív fejlesztések születnek, amelyek megismerése a szakmai fejlődés és a jövő épületei tűzvédelmének alapja. A legújabb fejlesztéseket 2017. május 15-án a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Péceli színháztermében mutatták be az OKF Tudományos Tanácsa konferenciáján. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve

2017. május 15.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal  kiegészítve Az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, a tervezésben érintett Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek összegyűjtésével és az OTSZ szövegébe illesztésével egy nagyon hasznos, jól áttekinthető segédletet állított össze Veresné Rauscher Judit. A legutóbbi változat óta frissített részekkel kiegészített anyagot tesszük közzé.

Részletek  Szendvicspanel falak égetése – hogyan viselkednek tűzben?

2017. május 12.

Szendvicspanel falak égetése – hogyan viselkednek tűzben? Régi tudás: egy kísérlet önmagában nem elég! Ugyanakkor már a 6. kísérletsorozatról számolunk be és ismét egy alapvető újdonságot is sikerült bevonni a vizsgálatba. Közben eredeti szándékunktól sem tettünk le, újabb kőzetgyapotos panelt fogtunk vallatóra. Az égetési kísérlet tapasztalatait foglaljuk össze.

Részletek  Könyvbemutató: Tűzoltó Szerkocsik Magyarországon - A II. világháborútól a rendszerváltásig

2017. május 10.

Könyvbemutató: Tűzoltó Szerkocsik Magyarországon - A II. világháborútól a rendszerváltásig A nemzetközi tűzoltónap alkalmából, május 4-én a IV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtt került bemutatásra a „Tűzoltó Szerkocsik Magyarországon” című, háromkötetes fotóalbum második kötete. A kiadvány „A II. világháborútól a rendszerváltásig” címet viseli és a kor tűzoltójárműveit mutatja be.

Részletek  VIII. TMKE Konferencia: Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás előadásai

2017. május 10.

 VIII. TMKE Konferencia: Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás előadásai Végy egy egyszerű dobozépületet, vizsgáld annak különböző építészeti megvalósítási lehetőségeit a tűzvédelmi megoldások szabályossága és a költségek alapján. Vesd össze mindezt, mutasd be az előadóknak, azok elemezzék, szimulálják előzetesen, adják elő az eredményeiket, vitasd meg a hallgatósággal, aztán csoportokban gondolkodjatok a témáról. Egyszerű recept egy izgalmas tűzvédelmi konferenciáról, ahol a Magyar Zoltán által feldolgozott épületet járták körbe. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Szén-monoxid érzékelő berendezések ellenőrzése – megfelelők és nem megfelelők

2017. május 08.

Szén-monoxid érzékelő berendezések ellenőrzése – megfelelők és nem megfelelők A szén-monoxid érzékelő berendezések piacfelügyeletét 2016. július 1-ig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság látta el, a 2015. évi CCXI. törvény 5. § (8) bekezdése alapján a nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemeltetése során keletkező szén-monoxid érzékelésére szolgáló berendezés műszaki előírásoknak való megfelelősége tekintetében a BM OKF a piacfelügyeleti hatóság. Eddig tíz típussal találkoztak az ellenőrök.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30