Híreink

Az aeroszolos tűzoltórendszerek szabályozása

2015. szeptember 29.

Az aeroszolos tűzoltórendszerek szabályozása Az aeroszolos oltórendszereket a környezet számára veszélytelen, ám hatékony oltóanyag kifejlesztésének igénye hívta életre a halon betiltását követően. Mára az egyik leghatékonyabb halon-helyettesítő oltóanyagként tartják számon. Tekintve, hogy új, innovatív technológiáról van szó az erre vonatkozó szabványok kialakítása és kiadása még napjainkban is tartó folyamat.

Részletek  Önkéntes tűzoltók képzése határok nélkül

2015. szeptember 28.

Önkéntes tűzoltók képzése határok nélkül A Magyar Tűzoltó Szövetség a Kárpát-medencei együttműködés érdekében továbbképzést szervezett a szomszédos országok önkéntes tűzoltóinak. A 2015. szeptember 26-án, Balatonföldváron megtartott oktatásra mintegy ötvenen érkeztek Felvidék, Kárpátalja, Székelyföld és Vajdaság, valamint Burgenland képviseletében. Így Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Ausztria, Románia és Magyarország önkéntes tűzoltói cserélhették ki tűzoltási és műszaki mentési tapasztalataikat, és a beavatkozások módszereit.

Részletek  IV. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - építészeti tűzvédelem

2015. szeptember 25.

IV. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - építészeti tűzvédelem Lakiteleken 2015. szeptember 7-én tartott szakmai napon közel 170 résztvevő az építészeti tűzvédelemből elsősorban a kiürítésre koncentrálva hallhatott több előadást. Erre jó apropót adott az új OTSZ, amely alapján az ezzel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokra és a megoldások bemutatására és feldolgozására fókuszáltak az előadók. Szakmailag jól felépített tematikában izgalmas előadásokat hallhattunk. Az előadásokat adjuk közre.

Részletek  Tervezői felelősség - Játék a tűzzel?

2015. szeptember 24.

Tervezői felelősség - Játék a tűzzel? Az elmúlt időszak jogszabály változásai, valamint az új OTSZ életbe lépése után nőtt a tervezők felelőssége. A legmarkánsabb változást az új Ptk. hozta, amely kihatással van, a tűzvédelmi tervezést végzők mindennapi tevékenységére is. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Részletek  Tűzjelző Berendezés Tagozat éves értékelő értekezlete

2015. szeptember 23.

Tűzjelző Berendezés Tagozat éves értékelő értekezlete A MMK Tűzvédelmi Tagozata, Tűzjelző berendezés Szakosztálya is taggyűlést tartott szeptember 7-én Lakiteleken. Az elmúlt két év alatt végzett munkát, a tervezői jogosultság kérdéseit, a beépített tűzjelző berendezésekkel foglakozó TvMI-vel kapcsolatos tapasztalatokat és a jövőbeli feladatokat foglalta össze Mohai Ágota, a szakosztály elnöke.

Részletek  Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle októberi számában?

2015. szeptember 22.

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle októberi számában? Kötéltechnika, vasúti balesetek, robbanás elleni védelem és zónabesorolás, új hazai gépjárműfecskendő, alagút tűzoltás, ha csak ennyit jelzünk a mostani lapszám 23 cikkéből, már láthatjuk a sokoldalú témaválasztást. Ezeken kívül természetesen visszatekintünk a legnagyobb szakmai kiállítás az Interschutz új tendenciáira, s a megelőzés és ezen belül az OTSZ követelményeinek új mérnöki szemléletű kibontása is témáink között szerepel.

Részletek  Tisztújító Taggyűlést tartott a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata

2015. szeptember 16.

Tisztújító Taggyűlést tartott a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata A Lakiteleki Népfőiskolán szeptember 7-én tartotta tisztújító taggyűlését a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, ahol az éves munka értékelése mellett új vezetőséget is választottak a szép számmal egybegyűltek. A Taggyűlésen részt vett Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM OKF tűzoltósági főfelügyelője és Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF Tűzvédelmi Főosztályának vezetője is.

Részletek  VESZÉLYES SZÁLLÍTMÁNYOK FELÜGYELETÉNEK FEJLŐDÉSE MAGYARORSZÁGON

2015. szeptember 15.

VESZÉLYES SZÁLLÍTMÁNYOK FELÜGYELETÉNEK FEJLŐDÉSE MAGYARORSZÁGON Az iparbiztonsági szabályozásnak a katasztrófavédelem rendszerében történő fejlődése 15 évre tekint vissza Magyarországon. Szerzőink tanulmányukban áttekintik az iparbiztonsági jogterület veszélyes szállítmányok felügyeletével kapcsolatos fejlődési lépéseit és levonják a fejlődésben rejlő tapasztalatokat.

Részletek  Megfelelőségi értékelési eljárások - atex 100a

2015. szeptember 11.

Megfelelőségi értékelési eljárások - atex 100a Mit jelent az ATEX 100a? Kikre vonatkozik és mi a célja? Mit nevezünk kockázatértékelésnek? Mik azok a megfelelőségi értékelési eljárások? Milyen dokumentumok igazolhatják a megfelelőséget? Mi az összefüggés a gyártói EK megfelelőségi nyilatkozat és az EK-típus vizsgálati tanúsítvány között? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat adni a rendeleti és a szabványi háttér pontos bemutatásával, elsősorban a robbanásveszélyes ipari technológiákat kivitelező vállalkozóknak, engedélyező hatóságoknak és az azt üzemeltetőknek.

Részletek  Hétszázezredik látogató a Védelem Online-on

2015. szeptember 08.

Hétszázezredik látogató a Védelem Online-on Újabb olvasói mérföldkőhöz érkeztünk! Szeptember 2-án este virtuálisan köszönthettük a Védelem Online 700 ezredik látogatóját. A hétszázezer látogató eddig közel 2 millió dokumentumot töltött le. (A pontosság kedvéért 1 992 793-at.) Köszönjük a töretlen érdeklődést!

Részletek  Térinformatikai alapú döntéstámogató rendszer fejlesztése a Bódva vízgyűjtő területére

2015. szeptember 03.

Térinformatikai alapú döntéstámogató rendszer fejlesztése a Bódva vízgyűjtő területére A közelmúltban történt meg annak a határon átnyúló magyar-szlovák projektnek a befejezése, amely a Miskolci Egyetem (Dobos Endre tszv. egyetemi docens, a Földrajzi Tanszék vezetője) vezetésével, a Kassai Egyetem, a szintén kassai Biztonsági Főiskola, a BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság valamint a dr. Cholnoky Jenő Környezetgazdálkodási Dokumentációs és Kutatási Nonprofit Kft közös munkájával azt tűzte ki célul, hogy a Bódva folyó teljes vízgyűjtőjének területére olyan térképi döntéstámogató rendszert készít, mely árvízi helyzetek esetében digitális térképi alapon konkrét gyakorlati alkalmazással segíti a katasztrófavédelmi szakembereket feladataik ellátásában. A projekt kapcsán készült tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  Hő- és füstelvezetés - mi változott?

2015. augusztus 30.

Hő- és füstelvezetés - mi változott? A hő- és füstelvezetésben jelentős változásokat hozott az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) és az ehhez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI). Az új szabályozás már nem elégszik meg a hő- és füstelvezetés méretezésével, hanem különböző megoldási javaslatokat is tartalmaz, amiket a részletesen kidolgozott tervbe kell foglalni. Erről beszélgettünk a TvMI készítő csoport vezetőjével, a Ludor Kft, ügyvezetőjével, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnökével, műszaki ellenőrrel, felelős műszaki vezetővel, Nagy Katalin tűzvédelmi szakmérnökkel.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30