Híreink

XVI. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Könnyű-e a könnyűszerkezet tervezés? – Szárazépítés

2018. április 05.

XVI. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Könnyű-e a könnyűszerkezet tervezés? – Szárazépítés 2018. április 12-én a Construmán. Teljesítményjellemzők igazolása a szárazépítésben – fókuszban a tűzvédelem. Követelmények, tervezési elvek és a megfelelőség igazolásának módjai. Mely esetben szükséges kivitelezési dokumentáció? Milyen követelményeknek kell megfeleltetni? Milyen elvárt teljesítményjellemzőket kell igazolni? Tetőtéri beépítéseknél használt szerkezetek, válaszfalak, térelhatároló falszerkezetek, előtétfalak, aknafalak, álmennyezetek, tűzvédő membránok.

Részletek  Új és módosult szabványok 2018. I. negyedévében

2018. április 04.

Új és módosult szabványok 2018. I. negyedévében  Vágvölgyi László összeállításában elérhetők az elmúlt negyedévben a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban, angol után, magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Önkormányzati tűzoltóságok – közel 9 ezer vonulás 2017-ben

2018. április 03.

Önkormányzati tűzoltóságok – közel 9 ezer vonulás 2017-ben Magyarországon 60 önkormányzati tűzoltóság működik, s ezek 542 település védelmét látják el, az ún. elsődleges működési körzetükben (EMK), ahol több mint 1,1 millió állampolgár mentő tűzvédelméről gondoskodnak. Azért is jelentős ez a szám, mert az ÖTP-k által védett települések 75%-át 20 percen túl és 46%-át 25 percen túl érik el hivatásos egységek, tehát fontos szerepük van az ún. fehér foltok felszámolásában.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2018/1. száma

2018. március 29.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/1. száma A Védelem Tudomány 2018/1. száma 11 tanulmányt tartalmaz. A témák – tűzvizsgálati eljárások, hangterjedés a riasztás során, fogyatékosság és menekülési képesség, hőszigetelő anyagok kiválasztásának szempontjai, iparbiztonsági mérnöki kompetenciák, kommunikáció vegyi baleseteknél, a polgári védelem fejlődése, villámárvíz, számvitel és krízishelyzet, kistelepülések tüzivíz ellátása, konferencia beszámoló – a sokszínűséget mutatják.

Részletek  Kiürítés tervezés, életvédelem a gyakorlatban – a TMKE Konferencia előadásai

2018. március 28.

Kiürítés tervezés, életvédelem a gyakorlatban – a TMKE Konferencia előadásai A 80 fős hallgatóság több nézőpontból (tervező, beruházó, hatóság, kivitelező, üzembentartó), a régi ismeretek rendszerezéséből és az újak beépítéséből álló jól felépített tematika mentén, konkrét projektekből kiinduló, egymásra épülő előadások aktív részese lehetett. A tíz előadó és egy gyakorlatvezető az elméleti megközelítés mellett, példák sorával, az életből választott, gyakorlatra koncentrált. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés a TMKE konferencián

2018. március 27.

Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés a TMKE konferencián Megtelt a Hotel Jogar nagy előadóterme 2018. március 22-én. A hagyományokhoz hasonlóan aktuális és izgalmas témát, a kiürítés tervezését állította a konferenciája célkeresztjébe TMKE. 11 előadó egy jól felépített tematika mentén konkrét projektekből kiindulva a kiürítés tervezésre, a menekülési útvonalak tervezésének, füst elleni védelmének, jelölésének a tűzriadó tervig terjedő feladatainak megoldásaira fókuszált.

Részletek  Kitüntetettek, elismerésben részesültek 2017-ben

2018. március 21.

Kitüntetettek, elismerésben részesültek 2017-ben Az elismerések egy-egy közösség minősítései. Immár 18. éve közöljük azok neveit és kitüntetéseiket, akik az elmúlt esztendőben kiemelkedőt alkottak, bátran cselekedtek, s ezzel kiérdemelték elismerésüket, akár a köztársasági elnöktől, belügyminisztertől kapták azokat. Köztársasági Elnöki kitüntetés, Bátorságért érdemjel, Év Tűzoltója miniszteri díj, Tűzoltósági kitüntető cím, Miniszteri emléktárgy, Önkéntes Támogatásért és Rendkívüli Helytállásért miniszteri emlékérem a sorrend. Gratulálunk!

Részletek  Építész és tűzvizsgálati tűzvédelmi szakértői továbbképzés

2018. március 21.

Építész és tűzvizsgálati tűzvédelmi szakértői továbbképzés A BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján, május 7-8-9-én Balatonföldváron, tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez, tűzvizsgálati és építészeti témakörökben. Az építészeti szakértők az első két nap egyikére, a tűzvizsgálati szakértők 9-ére jelentkezhetnek. A továbbképzések témáit és a jelentkezési lapokat tesszük közzé.

Részletek  Mi olvasható a Védelem áprilisi számában?

2018. március 20.

Mi olvasható a Védelem áprilisi számában? Az áprilisi szám 24 cikkével a sokszínűséget képviseli, miközben két jelentős szakmai területre; a beépített tűzjelző berendezések téves jelzéseinek minimalizálására és a szabadtéri tűzesetek elmúlt hatévi adatainak elemzésére koncentrál. Mindkettőben új elemekkel találkozhatnak az olvasók. Ezen kívül: porrobbanás, új fejlesztések (szendvicspanelek, gépészeti szigetelések, tűzjelző berendezések, tűzgátló lezárások, vágószerszámok, légzőkészülék töltés) új kihívások (tűzvizsgálat, elektromos járművek tüzei) fémjelzik a lap fő üzeneteit.

Részletek  Hidegbetörés márciusban – okok és következmények

2018. március 19.

Hidegbetörés márciusban – okok és következmények Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye harminchét településén okoz még mindig áramellátási zavart a hétvégi havazás. Közel ötszáz havazással kapcsolatos beavatkozás volt. Milyen okai vannak ennek a 2018. március 17-én a Kárpát-medencébe bezúduló sarkvidéki eredetű levegőnek, a 70 km/h erősségű széllökéseknek? Ezekre a kérdésekre ad szemléletes választ Horváth Ákos meteorológus friss tanulmánya, amelyet olvasóink figyelmébe ajánlunk.

Részletek  Új szabványok – riasztórendszerek, tűzoltó védőruhák

2018. március 19.

Új szabványok – riasztórendszerek, tűzoltó védőruhák 2018. március 1-jén 122 db új nemzeti szabvány jelent meg. Közülük hat szabvány érinti a szakterületünket. A riasztórendszerekről négy, a hő és láng elleni védőruhákról két szabvány jelent meg, ezek címeit közöljük. Ugyancsak felívjuk a figyelmet ISO 31000:2018 Kockázatmenedzsment Irányelvek második kiadására, amely szinte minden területen alkalmazható a kockázatok feltárására.

Részletek  „Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben” konferencia előadásai

2018. március 13.

„Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben” konferencia előadásai Március 8-án a konferenciát az aktív és a passzív rendszerek megbízhatósága köré szervezték, s ezen belül a tűzjelző berendezések téves jelzéseinek minimalizálása és az egyre bonyolultabb épületeink tűzvédelmének javításában várhatóan komoly szerepet betöltő új innovációk bemutatására fókuszáltak az előadók. Számos tudományos igényű szakmai fejlesztésről hallhattak a konferencia résztvevői. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30