Híreink

Novemberi szabványváltozások

2018. november 19.

Novemberi szabványváltozások Közel kétszáz szabvány változott 2018. november 1-jén! 99 db új nemzeti szabvány jelent meg, 67 db nemzeti szabvány visszavontak, 20 db magyar nyelvű szabvány jelent meg és 10 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé a Magyar Szabványügyi Testület. Ebben a dömpingben keresgélve próbáltunk segítséget nyújtani olvasóinknak a szakterületünket érintő változások összegyűjtésével. Három témakört – kábelek tűzállósága, akkumulátortelepek, robbanásvédelem – találtunk.

Részletek  III. Építésügyi Műszaki Irányelv konferencia

2018. november 14.

III. Építésügyi Műszaki Irányelv konferencia A fenntarthatóság és életciklusszemlélet jegyében rendezik az ÉMI 2018-ban indított konferencia-sorozatának harmadik eseményét. A III. Építésügyi Műszaki Irányelv konferenciát, november 21-én 10 – 16 óra között, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában, a XIII. Hazai LCA konferencia keretében tartják. Az irányelv-konferencián történő részvétel ingyenes (de előzetes regisztrációhoz kötött), és MÉK továbbképzési pont szerzésére is lehetőséget nyújt.

Részletek  Veszélyes tevékenységek biztonság – Nemzetközi Iparbiztonsági Konferencia

2018. november 13.

Veszélyes tevékenységek biztonság – Nemzetközi Iparbiztonsági Konferencia A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete (KVI) Nemzetközi Tudományos Iparbiztonsági konferenciát szervez 2018. november 15-én 9 órakor a BM OKF-en. A plenáris ülésen 9, a „Veszélyes tevékenységek szervezése” és a „Veszélyes árú szállítása” szekciókban 6-6 előadás hangzik el. A programot tesszük közzé.

Részletek  Hordozható gázérzékelők/gázkoncentráció/légtérelemzők mérő műszerek kiválasztása/üzemeltetése

2018. november 12.

Hordozható gázérzékelők/gázkoncentráció/légtérelemzők mérő műszerek kiválasztása/üzemeltetése Az elmúlt években, az iparban és a katasztrófavédelemnél jelentősen megnőtt a személyi légtérelemzők alkalmazása. Az iparban sok cégnél már csak úgy léphetünk ATEX ZONA besorolású terültekre, ha viseljük a személyi gázdetektorunkat, de a beszállásos- és tűzveszélyes munkavégzésnél már elengedhetetlen a munkavégzési engedély kiadásához a légtér ellenőrzése és munkavégzés folyamán a folyamatos mérés.

Részletek  Alumínium béléstestű légzőkészülék palackok – korlátlan élettartam

2018. november 10.

Alumínium béléstestű légzőkészülék palackok – korlátlan élettartam Korlátlan élettartamú tűzoltó légzőkészülék palackok? 2017 legújabb innovációja ide jutatta a tűzoltók életvédelmével foglalkozó szakembereket. A siker útja lépésről lépésre!

Részletek  A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszűntetése I.

2018. november 07.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszűntetése I. Milyen módon lehet a tűzjelző rendszerek téves jelzéseit csökkenteni? A kérdés aktualitását jelzi, az egy év alatt közel 13 ezer beérkezett téves jelzés, amely a költségeket növeli és a hatékonyságba vetett bizalmat csökkenti. Szerzőnk, a “téves jelzések” műszaki megoldások és hatósági intézkedések megfelelő arányú alkalmazásával keresi a megoldást. Kutatásaiban szerelői, telepítői, karbantartói és hatósági tapasztalataira támaszkodott.

Részletek  Passzív tűzvédelem és épületgépészet – szeminárium

2018. november 05.

Passzív tűzvédelem és épületgépészet – szeminárium Az épületgépészet is akadályozhatja a menekülést, mentést tűz esetén? Milyen hatással van egymásra az épületgépészet és a passzív tűzvédelem? Milyen korszerű tervezői megoldások léteznek? Tűzvédelmi tervezők és épületgépészek figyelmébe ajánljuk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az Országos Épületgépészeti Napok (OMÉN) keretén belül – november 30-án – zajló szemináriumot, ahol a tűzvédelem kevéssé ismert elemeire hívják fel a figyelmet.

Részletek  Energiatakarékosság és tűzvédelem – ellentmondás?

2018. november 02.

Energiatakarékosság és tűzvédelem – ellentmondás? Hogyan felelhetünk meg úgy a szigorodó hőszigetelési szabályoknak, hogy közben a tűzvédelmi előírások és az emberek biztonsága sem sérül? Az új követelménynek megfelelő hőátbocsátási tényező 0,24 W/(m2·K). 2021-től pedig minden új épületnél alkalmazni kell a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentését lehetővé tevő új technológiákat. Ezek a tűzvédelemben vastagabb hőszigeteléseket és új kihívásokat jelentenek.

Részletek  Változott az erdők tűzvédelme – módosult a rendelet

2018. október 30.

Változott az erdők tűzvédelme – módosult a rendelet A Magyar Közlöny 2018/163. (X. 19.) számában jelent meg és 2018. 10. 27-én lépett hatályba a 29/2018. (X. 19.) BM rendelet, amely módosította az erdők tűz elleni védelméről szóló 4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendeletet. Jelentősen változott az „Erdőtüzek elleni védelem információs rendszere”. A módosító rendeletre és az egységes szerkezetbe foglalt hatályos előírásokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Kilencsebességes váltó a 67. IAA Nemzetközi Haszongépjármű Kiállításon

2018. október 29.

Kilencsebességes váltó a 67. IAA Nemzetközi Haszongépjármű Kiállításon HANNOVER, Németország – A 67. IAA Nemzetközi Haszongépjármű Kiállításon jelentette be az Allison Transmission, hogy globálisan bevezeti az új közepes méretű teherautókhoz készülő teljesen automata, kilencsebességes váltóját. Ezen kívül olyan elektromos hibrid rendszert fejlesztettek ki, amely rendelkezik egy kizárólag elektromos fokozattal.

Részletek  Tűz- és menekülésmodellezési konferencia az USA-ban – magyar résztvevőkkel

2018. október 26.

Tűz- és menekülésmodellezési konferencia az USA-ban – magyar résztvevőkkel Október 1–3. között – 2011, 2014 és 2016 után – idén negyedik alkalommal szervezték meg az USA-ban a tűzvédelmi modellezésre (Fire and Evacuation Modeling Technical Conference) specializált konferenciát, ez alkalommal Washington DC mellett. Hazánkból Veresné Rauscher Judit, dr. Takács Lajos Gábor és Szikra Csaba vettek részt a konferencián. Utóbbiak előadóként is szerepeltek.

Részletek  Gépészeti rendszerek tűzvédelmi szigetelése

2018. október 22.

Gépészeti rendszerek tűzvédelmi szigetelése Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és fűtőberendezések hőszigetelése. Sokszor a zajcsökkenés miatt, illetve tűzvédelmi szempontból is elengedhetetlen a megfelelő szigetelés. Hova, milyen megoldások ajánlottak?

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30