Híreink

Január – új év, új szabványok

2020. január 20.

Január – új év, új szabványok Január 1-jén 175 szabvány változott. Ebből 157 új nemzeti szabvány jelent meg, egyet visszavontak, 7 magyar nyelven jelent meg, 10-et pedig helyesbítettek. Ebből a nagy halmazból összesen 9, szakterületünket érintő szabványra hívjuk fel a figyelmet. Veszélyes anyagok szállítótartályai, tűzoltó takarók, szivattyúk, beépített tűzoltó berendezések, beton-és acélszerkezetek tervezése, ablakok és ajtók.

Részletek  Bizonyosság a tűzvizsgálatban III. – a közigazgatási per konstrukciós sajátosságai

2020. január 16.

Bizonyosság a tűzvizsgálatban III. – a közigazgatási per konstrukciós sajátosságai  A tűzvizsgálat számára hiánypótló munka látott napvilágot. Nagy László Zoltán igazságügyi tűzvizsgálati szakértő a Kúria Büntető – Közigazgatási - Munkaügyi és Polgári Kollégiumai útján delegált Joggyakorlat-Elemző Csoport által 2017. évben készített tanulmányait, amelyek az ítéleti bizonyosság elméleti és gyakorlati kérdéseit elemzik, szerkesztett változatban adja közre, az értekezésben foglaltak tűzvizsgálati szempontú adaptálása érdekében.

Részletek  „Létraszimulátor” a Rosenbauertől

2020. január 15.

„Létraszimulátor” a Rosenbauertől Tavalyi hírlevelünkben már bemutattunk egy virtuális gyakorlóeszközt, de igazságtalanok lennénk, ha nem térnék ki a Rosenbauer saját megoldására is, ami rendkívül élethű szimulációt tesz lehetővé.

Részletek  Huszonöt éves a Rosenbauer AT-széria

2020. január 13.

Huszonöt éves a Rosenbauer AT-széria Negyedszázada született meg a Rosenbauer Advanced Technology tűzoltó gépjárműcsaládja, amely mára a cég legsikeresebb termékévé nőtte ki magát. Azóta fogalom a tűzoltójármű-technikában. Az első generáció 1984-ben debütált, s ma már több már több mint ötven országban állították szolgálatba, köztünk hazánkban is. Mi a siker titka?

Részletek  Szabó Pál és fiai, a gőzfecskendő feltalálói – emlékkonferencia előadásai

2020. január 13.

Szabó Pál és fiai, a gőzfecskendő feltalálói – emlékkonferencia előadásai A 195 éves a magyar gőzfecskendőre emlékeztek a nagy elődökről rendezett 4. konferencián 2019. december 11-én, a BM OKF nagytermében. Szabó Pál és fiai 1824-ben szabadalmaztatták találmányukat, a gőzfecskendőt. Erre a találmányra és a mögötte rejlő szellemi tőkére emlékeztek a konferencia előadói. Az előadások prezentációit közöljük.

Részletek  Az új OTSZ szakértőknek

2020. január 13.

Az új OTSZ szakértőknek Immár 717 oldalas a szakértők kézikönyve! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2019. január 17-én kiadott 4 méter alatti belmagasságú helyiségek füstszakasz kiterjedéséről és szakaszolásáról szóló szakmai tájékoztató lett az OTSZ 93. § (1) bekezdéséhez beillesztve.

Részletek  Nyitott parkolóházak – nagy ház, nagy veszély

2020. január 13.

Nyitott parkolóházak – nagy ház, nagy veszély Az eddigi gyakorlat szerint a nyitott parkolóházakban nem kell beépített oltóberendezést telepíteni. A norvégiai Stavanger repülőterének egyik nyitott parkolóházában történt tűzeset a tűzmegelőzési és tűzoltási feltételek átgondolására irányítja a figyelmet, függetlenül attól, hogy milyen autó égése indította el a folyamatot.

Részletek  Rosenbauer Florian MB Vito gyorsbeavatkozó – műszaki mentő és gyorsbeavatkozó

2020. január 13.

Rosenbauer Florian MB Vito gyorsbeavatkozó – műszaki mentő és gyorsbeavatkozó Egy új, és egyben kombinált alkalmazásra kidolgozott kategória jelent meg a hazai tűzoltójármű-palettán. 2019. május végén adták át egy kecskeméti létesítményi tűzoltóságnak az egyedileg kialakított Florian Vito-t. A kis jármű egy műszaki mentő és gyorsbeavatkozó felszereltségével bír, s különlegessége a flexibilis belső kialakítása, aminek révén a beépített elemek bármikor eltávolíthatóak.

Részletek  A norvég parkolóháztűz: szakirodalmi áttekintés

2020. január 09.

A norvég parkolóháztűz: szakirodalmi áttekintés Korai becslések szerint több száz autó semmisült meg a stavangeri reptér parkolóházában. Korábban górcső alá vettük már a témát – a megállapítások továbbra is érdekesek lehetnek. Fotós összefoglaló, a téma szakirodalmi ajánlójával.

Részletek  Védelem cikkek 2019-ben – 125 új anyag

2020. január 09.

Védelem cikkek 2019-ben – 125 új anyag Jelentős változások zajlottak 2019-ben: megjelent az OTSZ módosítása, megjelentek az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek, készülünk az alternatív hajtású járművek kihívásaira, nőtt az eszközpark, a téves jelzések száma, bonyolult tűzesetek vizsgálata zárult sikerrel stb. Mindezekről a Védelem 26. évfolyama 125 cikkben számolt be; a teljes archívum ezzel már 3330 cikket számlál. Az idei év címei és szerzői egyben.

Részletek  Oroszlánkörmök – Különdíjak a Tudományos Diákköri konferencián

2020. január 08.

Oroszlánkörmök – Különdíjak a Tudományos Diákköri konferencián A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészettudományi karán szervezett Tudományos Diákköri Konferencián a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói sikeresen szerepeltek. A korábban ismertetett helyezéseken felül többen részesültek különdíjban. Az iparbiztonsági, a katasztrófavédelmi műveleti, valamint a tűzvédelmi és mentésirányítási tagozat különdíjban részesített dolgozatainak szerzőit és címeit közöljük.

Részletek  Hogy ünnepeltük Széchenyi Ödön születésének 150. évfordulóját?

2020. január 07.

Hogy ünnepeltük Széchenyi Ödön születésének 150. évfordulóját? A mostani 180. évforduló kapcsán felelevenítjük az első megemlékezést. Harminc évvel ezelőtt, 1989. december 14-én – több, mint 40 éves hallgatás után – a BM Duna Palotában kiállítással, majd a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokságon emléktábla-avatással tisztelegtek a jelenlévők gróf Széchenyi Ödön születésének 150. évfordulóján.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30