Híreink

Jogszabályfrissítés

2016. július 10.

Jogszabályfrissítés Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő összeállításában közöljük „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő 2016. I. negyedévben megjelent jogszabályokat" tartalmazó jogszabályjegyzéket, valamint a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  Elrendelték a hibás tűzoltó készülékek forgalomból való kivonását

2016. július 07.

Elrendelték a hibás tűzoltó készülékek forgalomból való kivonását Amint már korábban jeleztük hibás tűzoltó készülékeket találtak. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság határozata 2016. június 11-én emelkedett jogerőre. Ebben határozott az Auras Bt. által forgalmazott, Gefil S.A. által gyártott P6 típusú 6 kg-os hordozható porral oltó a felhasználóktól történő visszahívásáról és annak határidejéről.

Részletek  Szabványfrissítés

2016. július 07.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhető az elmúlt negyedévben a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azokat, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Az ADR szabálytalanságok kockázati kategóriái

2016. július 06.

Az ADR szabálytalanságok kockázati kategóriái Napjaink híre: Egy autógázt tartányban szabálytalanul szállító jelöletlen ponyvás járművet tűzoltói biztosítással vittek biztonságos helyre a gázt lefejteni. Olyan volt, mint egy bármikor felrobbanható bomba! Ez I. kockázati kategóriába tartozó szabálytalanság. Az ADR szabálytalanság kockázati kategóriái az Európai Bizottság számára évente összeállítandó tagállami jelentések alapját képezik.

Részletek  Családi házak energetikai felújításának állami támogatása

2016. július 05.

Családi házak energetikai felújításának állami támogatása Az otthon melege program keretében családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására 2016. augusztus 15-től (módosított dátum!) 5 milliárd forint keretösszeggel induló vissza nem térítendő támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A legújabb alprogram célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása. Az 5 milliárd forintos keretösszeget régiónként osztják el épületszám/régió arányban megosztva.

Részletek  Megváltozott két tűzvédelmi műszaki irányelv

2016. július 04.

Megváltozott két tűzvédelmi műszaki irányelv Már olvasható a változás! A „Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció”, illetve a „Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem„ című tűzvédelmi műszaki irányelv (TvMI) újult meg.

Részletek  Két új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv

2016. július 04.

Két új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv  A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság tavaly októberi ülésén meghatározottak szerint 2016 első félévében intenzív munka folyt, a felülvizsgálat és karbantartás valamint az építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőinek megoldásairól. A munka eredményeként elkészült két Tűzvédelmi Műszaki Irányelv, amelyek a napokban megjelennek. Ezzel a hatályos TVMI-k száma 12-re nő.

Részletek  Így is lehet: Tűzbiztos hőszigetelés a gyermekekért

2016. július 01.

Így is lehet: Tűzbiztos hőszigetelés a gyermekekért A Bethesda Kórház Alapítvány és a ROCKWOOL Hungary Kft. hosszú távú együttműködési megállapodást kötött. A támogatás részeként a ROCKWOOL Hungary Kft. tűzbiztos homlokzati hőszigetelési rendszert adományoz a Bethesda ADHD Ambulancia épületének felújításához. A jelenleg felújítás elé néző egyedülálló intézmény az ország teljes területéről fogadja a figyelemhiányos és hiperaktív gyermekeket.

Részletek  Közel 800 ezer lakost védenek az önállóan beavatkozó ÖTE-k

2016. június 30.

Közel 800 ezer lakost védenek az önállóan beavatkozó ÖTE-k Az 1996. évi XXXI. törvény lehetővé tette, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek a vállalt tevékenységi területükön önállóan is végezhetnek szaktevékenységet. Meghatározott káreseményeknél (szabadtéri tűzesetek, vízszívatások, fakidőlések, közvetlen életveszéllyel nem járó káresetek, stb.) a kapott riasztás után önállóan beavatkoznak. Ez tovább növeli az állampolgárok tűzbiztonságát.

Részletek  Védelem Tudomány – 2016/2. júniusi szám

2016. június 30.

Védelem Tudomány – 2016/2. júniusi szám Védelem Tudomány címmel egy olyan elektronikus folyóiratot indítottunk útjára 2016. március végén, amely szakterületeink tudományos eredményeinek közzétételére és ezek ösztönzésére vállalkozik. A második számban a Nemzetközi Tűzvizsgálati konferencia tizenhat előadása ad kitekintést a világra, tíz tanulmány pedig az egyre erősödő hazai kutatásokba enged betekintést.

Részletek  Az ADR ellenőrzés fontosabb jellemzői Németországban

2016. június 29.

Az ADR ellenőrzés fontosabb jellemzői Németországban Az ADR ellenőrzéssel foglalkozó cikkünkben szerzőnk röviden bemutatja az európai szinten e tevékenység, de különösen a rakományrögzítés ellenőrzésében mértékadó német gyakorlatot. Ez azért is fontos, mert az ellenőrzési jegyzék adott pontjában foglaltak és a tényleges helyzet összevetéséhez, megítéléséhez kevés fogódzót biztosít az ADR szabályzat.

Részletek  Új Panther-szimulátor a Rosenbauertől – bárhol, bármikor

2016. június 28.

Új Panther-szimulátor a Rosenbauertől – bárhol, bármikor Megújult a Rosenbauer reptéri tűzoltó gépjárművekhez tervezett kiképzőrendszere. Az új verzió teljesen mobil, konténerhordozó gépjárművekkel bárhová elvihető és letelepíthető, a működéshez csupán egy 400V-os csatlakozó szükséges.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30