Híreink

Karácsonyfa alá kerülnek a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

2019. november 27.

Karácsonyfa alá kerülnek a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek A követelményeket és az elvárt biztonsági szintet tartalmazó Országos Tűzvédelmi Szabályzat megjelent és január 22-én hatályba lép. A követelményeknek megfelelő megoldásokat tartalmazó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek olyan mértékben beépültek a szakemberek gondolkodásába, felfokozott várakozás kíséri megjelenésüket. Gőzerővel folynak a 14 TvMI-n az utolsó simítások, a záró egyeztetések, így várhatóan a karácsonyfa alá kerülnek az irányelvek.

Részletek  Drótnélküli tűzjelzők – Agile

2019. november 25.

Drótnélküli tűzjelzők – Agile A drótnélküli kommunikáció már jó ideje létezik, és így a tűzjelzők területén sem újdonság. Elég csak a legkorábbi, hangfrekvenciás megoldásokra (tűztorony-harang félreverés-tűzőrség riadóztatása) gondolni, melyek századokon keresztül működtek. A jelenleg piacon levő vezeték nélküli, avagy rádiós tűzjelző rendszerek alkalmazásától a tervezők, telepítők még mindig ódzkodnak. Mit érdemes tudni ezekről a megoldásokról?

Részletek  Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2019. november 22.

Mi olvasható a Védelem decemberi számában? A Védelem 2019/6. számának 21 cikkével 3330-ra nőtt a lap címjegyzéke. Folytatjuk az önkéntes tűzoltókról és az ajtónyitási technikákról szóló tanulmányt. Fókuszban a beépített oltóberendezések fontos kérdései. Légzésvédelem, kamionmentés, elektromos autók oltása, új gyár tűzjelző rendszere, födémek szigetelése, tervezési és tervezői kérdések, robbanásveszélyes zóna meghatározása, tűzvizsgálat és egészségügyi kockázatok minimalizálása a színes paletta.

Részletek  Szakértői továbbképzés Balatonföldváron

2019. november 21.

Szakértői továbbképzés Balatonföldváron Kilencvenen vettek részt az építész tűzvédelmi és tűzvizsgálati tűzvédelmi szakértők részére szervezett továbbképzésen november 20-án. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei szakértők bevonásával az OTSZ és a tűzvédelmi műszaki irányelvek módosításával kapcsolatos változásokra koncentráltak, de több a szakértői munkát, jogszabály-értelmezést érintő kérdés is terítékre került.

Részletek  November - Elmaradt a szabványdömping

2019. november 20.

November - Elmaradt a szabványdömping Pontosabban nem maradt el, mert 171 szabvány változott. Ebből 2019. november 1-jén 154 új nemzeti szabvány jelent meg, kettőt visszavontak, kilenc magyar nyelven jelent meg, hatot pedig helyesbítettek. Ebből a nagy halmazból mindössze egy, a szakterületünket érintő szabványt találtunk.

Részletek  A+A fórum 2019: Rákos megbetegedés a tűzoltók körében

2019. november 15.

A+A fórum 2019: Rákos megbetegedés a tűzoltók körében Az A + A a világ vezető személyi védelemmel, munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó kiállítása. A düsseldorfi Kongresszusi Központban zajló A+A fórumon a munkahelyi higiéniáról szóló konferencia másik nagy témája tűzoltók körében előforduló, foglalkozási ártalomként jelölt rákról szólt. Itt is elsősorban védőruházat, a légzésvédő eszközök és higiénia volt a középpontban.

Részletek  POK Criquet – egy rugalmas sugárcső

2019. november 15.

POK Criquet – egy rugalmas sugárcső A tűzoltástechnikában látható, néha lélegzetelállító műszaki fejlesztések ellenére sokszor még mindig azon áll vagy bukik egy sikeres oltás, hogy vajon a megfelelő alapokat választottuk-e ki a felszerelésnél. Az egyik ilyen kulcsfontosságú, központi elem a sugárcső. Ebben mutatunk most egy ütős alternatívát, a POK Criquet-t.

Részletek  A tűzoltó sugárcsövek fejlődése – négy évszázad innovációja

2019. november 14.

A tűzoltó sugárcsövek fejlődése – négy évszázad innovációja Napjainkban nincs hiány a tűzoltó sugárcsövekben – annál nagyobb a hiány, ami a sugárcsövekről szóló magyar nyelvű szakirodalmat illeti. Így az alapok után a tűzoltó sugárcsövek fejlődéséről is szót kell ejtenünk. Hogyan jutottunk el a mai sokféle feladathoz alkalmas sugárcsövekig? Célunk változatlan: segítséget adni az adott feladatcsoporthoz a legmegfelelőbb kiválasztásához.

Részletek  Vízködös oltólándzsa normál nyomáson – látvány helyett hatékonyság

2019. november 13.

Vízködös oltólándzsa normál nyomáson – látvány helyett hatékonyság Az eddigi ismereteink szerint kis vízcseppméret, az alacsony vízszállítási teljesítmény az ultramagas nyomású vízsugár jellemzői. Állítólag a legnagyobb bátorság az ismert dolgokat újravizsgálni. Egy lengyel cég, a Telesto szakemberei újragondolták ezt a tételt. Eredményeik és oltási bemutatójuk alapján ezzel az innovációval újra kell gondolnunk a víz szerepét a tűzoltásban. Oltólándzsa megoldásuk pedig a Kelet-Európai „ötletesség” példája.

Részletek  A tűzoltó takarók új generációja – járműtüzekre is

2019. november 12.

A tűzoltó takarók új generációja – járműtüzekre is Minden zseniális ötlet egyszerű, ami mögött nagy tudás van. Ilyen tudás rejlik a norvég Bridgehill kutató és fejlesztő cég mögött, amely 2014 óta tervez innovatív tűzvédelmi megoldásokat professzionális és hétköznapi használatra. Tűzoltó takarók széles választékát fejlesztették ki ipari konyha-, gép- és kisebb akkumulátortüzek megfékezésétől kezdve egészen a targonca- és járműtüzek oltásáig.

Részletek  Erdőtüzek Ausztráliában

2019. november 11.

Erdőtüzek Ausztráliában Új-Dél-Wales és Queensland partvidékén jelenleg száznál is több bozóttűz tombol. Az egybefüggő, lángoló területek és a hatalmas távolságok itthon szokatlan megoldásokat eredményeznek.

Részletek  A+A fórum 2019: Légzésvédelem, higiénia, védőfelszerelés

2019. november 11.

A+A fórum 2019: Légzésvédelem, higiénia, védőfelszerelés  Nem véletlenül mondják, hogy az A+A a világ vezető, személyi védelemmel, munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó kiállítása. Düsseldorfban idén is a legújabb trendek, technológiák és termékek, a modern védőruházat, a hatékony védőfelszerelés, valamint a légzésvédő eszközök használata során alkalmazott biztonság és higiénia volt a középpontban. A légzésvédelemmel és a bevetési hely higiéniájával foglalkozott az A+A fórum.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30