Híreink

Tűzterjedés a tetőn hőszigetelt szendvicspanelek esetében – Ördög a részletekben?

2022. március 24.

Tűzterjedés a tetőn hőszigetelt szendvicspanelek esetében – Ördög a részletekben? Szerzőnk több korábbi cikkében részletesen körüljártuk a homlokzati tűzterjedés kérdését. Most megnézzük, mi a helyzet a tetőburkolatok esetén. A kérdés egyszerűnek tűnhet, - bizonyos szempontból az is – mégis vannak olyan alkalmazási feltételek, amelyeket érdemes megismerni, mind a tervezőknek, mind a hatóságnak. Melyek ezek?

Részletek  Mi olvasható a Védelem áprilisi számában?

2022. március 23.

Mi olvasható a Védelem áprilisi számában? Meglévő tudásunk újragondolva, tudományosan igazolva, új minőségben az áprilisi szám 20 cikkében. Milyen a modern tűztorony, a hő- és füstelvezetés, az erdőtűzoltás, a hangjelzés, a légzőpalack töltés? Hogyan olthatók és előzhetők meg az akkumulátortüzek, a szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése? Mit tanulhatunk a tűzkárstatisztikából, az autóbusztüzekből és a WTC katasztrófából?

Részletek  Hogyan égjen le biztosan a házunk?

2022. március 22.

Hogyan égjen le biztosan a házunk? Egyre több olyan épületet láthatunk, amelyeket bármikor benevezhetnek egy „Hogyan égjen le biztosan a házunk?” versenybe és mivel nagy a tülekedés, még nem is biztos, hogy dobogós helyet érnek el. Példánkban egy háromszintes épületben a földszinten kereskedelmi egységek, felette lakások helyezkednek el. Most nagyvonalúan tekintsünk el a homlokzati hőszigeteléstől és koncentráljunk az ereszre.

Részletek  Hogyan kezelik a téves jelzéseket külföldön?

2022. március 21.

Hogyan kezelik a téves jelzéseket külföldön? Az elmúlt évben közel 19 ezer téves tűzeseti jelzés volt hazánkban. A külföldi szervezetek is sok esetben magas számot jeleznek. Hogyan kezelik ezt? Milyen módszereket dolgoztak ki a téves jelzések számának csökkentése érdekében? Mit tesznek a sorozatosan téves jelzést indukáló szervezetekkel illetve azok tűzjelző rendszerével?

Részletek  Európa és a CPR – Mitől mások a harmonizált szabványok?

2022. március 18.

Európa és a CPR – Mitől mások a harmonizált szabványok? Az EU egyik legfontosabb célkitűzése az áruk szabad mozgása, azaz az akadálytalan árucsere a tagállamok között, vagyis az EU belső piacán belül. E cél elérése érdekében a nemzeti szabványok és más előírások formájában megjelenő kereskedelmi akadályokat meg kellett szüntetni. Ebből a célból dolgozták ki a harmonizáció fogalmát. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Részletek  Még 100 nap az Interschutz-ig

2022. március 17.

Még 100 nap az Interschutz-ig Ezzel a címmel szerveztek tájékoztatót március 11-én, a 2022 június 20–25. között zajló kiállításról, ami persze sokkal több ennél. Eddig 50 országból több mint 1000 cég regisztrált. Nyolc csarnokban, három pavilonban és a szabadtéri területen mutatják be termékeiket és megoldásaikat. Mi várható?

Részletek  A Magirus kihagyja az idei Interschutz-ot

2022. március 17.

A Magirus kihagyja az idei Interschutz-ot A Magirus 2022. március 16-án bejelentette: nem vesz részt az idei Interschutz-on, a marketingköltség egy részét pedig Ukrajna megsegítésére fordítja. Ennek részeként a gyártó két tűzoltó gépjárművet adományozott Ukrajnának.

Részletek  Márciusi szabványok – terepre, tűzoltó!

2022. március 16.

Márciusi szabványok – terepre, tűzoltó! Március elsején 232 szabványváltozás történt. 120 új szabvány jelent meg, 91-et visszavontak, 15-öt magyar nyelven adtak közre és 6-ot helyesbítettek. Ebből a szakterületünket mindössze egy és fél szabvány érinti. Itt a száraz, szeles, hideg tavasz, itt a szabadtéri tüzek ideje. Megváltozott a tűzoltó védőruha szabványa.

Részletek  Rosenbauer FFFT: erdőtűzoltó Renault alapon

2022. március 11.

Rosenbauer FFFT: erdőtűzoltó Renault alapon A klímaváltozás miatt a gyártók – a statisztikákat látva érthetően – egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a különleges erdőtűzoltó járművekre. A nehéz terepen is biztonságosan boldoguló gépjárműveknek van már hagyománya – a most bemutatott Rosenbauer FFFT 3500/100 ezek közül is kitűnik.

Részletek  Fényballonok – Mire jók a tűzoltásban, műszaki mentésben?

2022. március 11.

Fényballonok – Mire jók a tűzoltásban, műszaki mentésben? Olyan ötletes és kézenfekvő, hogy akár mi is kitalálhattuk volna! De, nem mi voltunk, sőt ott sem voltunk, amikor 1994-ben feltalálták a világító fényballon koncepcióját. Ma viszont egyértelmű, hogy a fejlesztés eredményeként az Airstar Sirocco globális etalonná fejlődött. Mitől ilyen jó? Mire használható?

Részletek  Hatalmas Magirus-megrendelés: 13 magasból mentő a dortmundi tűzoltóknak

2022. március 10.

Hatalmas Magirus-megrendelés: 13 magasból mentő a dortmundi tűzoltóknak A Magirus magasból mentőit a világon mindenhol a legjobbak között tartják számon; a dortmundi tűzoltóság azonban most egy lépéssel tovább ment, és az egész gépparkját Magirus-járművekre „konvertálja”. A német gyártó egyetlen hatalmas megrendelés keretében tizenhárom M32L-AT gépjárművet szállított le még január közepén.

Részletek  Rosenbauer GAROS G30 – új védőöltözet műszaki mentésekhez

2022. március 09.

Rosenbauer GAROS G30 – új védőöltözet műszaki mentésekhez Az ergonómiát nagy betűvel írják a tűzoltásban is: egyre több gyártó ismeri fel a biztonság mellett a kényelem fontosságát is. A komfortfaktor azonban más miatt fontos, mint a „civil” eszközöknél: bármi, ami elvonja a tűzoltó figyelmét a munkájáról, legalábbis csökkenti a teljesítményét, a koncentrációképességét, és extra terhelést jelenthet, ami hosszú távon akár életekbe is kerülhet. Szerencsére a Rosenbauer Garos G30 védőruházata a technológia határait feszegeti, hogy elérje az ideális állapotot, és olyan legyen, mint egy „második bőrréteg”.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30