Híreink

Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint II.

2018. szeptember 17.

Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint II. Az új OTSZ legnagyobb előnye talán a nagyobb tervezői szabadság lehetőségének a biztosítása, ami a tűzvédelmi tervezési felelősséggel is párosul. Ehhez az új OTSZ előírásai mellett az építésügyet érintő jogszabályokat, szabványokat, irányelveket is ismerni kell. A tervezői felelősség, a tervezési szempontok, alapelvek után a kockázati osztály besoroláshoz, az építményszerkezetek kiválasztásához szükséges fogalmak kerülnek terítékre.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 8. rész

2018. szeptember 13.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 8. rész „A tanintézet napjainkban: képzési rendszer” – ez az alcíme a „KOK-könyv” következő fejezetének, amely az eredeti könyv 80–87. oldalát dolgozza fel.

Részletek  A Brazil Nemzeti Múzeum tüze

2018. szeptember 12.

A Brazil Nemzeti Múzeum tüze 2018. szeptember 2-án súlyos veszteség érte Brazília kulturális és tudományos életét: a 200 éves nemzeti múzeum szinte teljesen leégett, és odaveszett a teljes gyűjtemény 80-90%-a, kb. 16-18 millió (!) műkincs. Az okokat és a következményeket igyekszünk összefoglalni a nemzetközi sajtó anyagai alapján. Az eset rámutat az egyedi kulturális értékek védelmének speciális sajátosságaira is.

Részletek  Szeptember – őszi szabványeső: 133 szabványváltozás

2018. szeptember 12.

Szeptember – őszi szabványeső: 133 szabványváltozás  Valódi őszi szabványeső köszöntött be – 133 szabvány változott 2018. szeptember 1-én. Ebből 111 db új nemzeti szabvány jelent meg,10 szabványt magyar nyelven is közreadtak és 12 szabványt helyesbítettek. A jelentős számú változás ellenére aggodalomra azért nincs ok, ezekből ugyanis kiválogattuk a szakterületünket érintő nyolcat (hét új szabványt és egy helyesbítést), amelyekre ezúton hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Tűzoltó készülékek lakásban – élet- és értékmentők

2018. szeptember 10.

Tűzoltó készülékek lakásban – élet- és értékmentők Sokszor egy élet munkája válik a lángok martalékává. Az adatok alapján minden 5. tűznél a lakás lakhatatlanná vált, s a tűzesetekre kifizetett biztosítói kártérítés 47,5 milliárd forint volt. Ennél is nagyobb baj, hogy elmúlt hét évben 12-ször többen haltak meg és 3,3-szor többen sérültek meg lakástűzben, mint a többi tűzeseti helyszínen. Egy lakástűznél egyszerű eszközökkel is hatékonyan megvédhetjük értékeinket.

Részletek  Sérültek, elhunytak tűzeseteknél – lakásban 12-szer veszélyesebb

2018. szeptember 07.

Sérültek, elhunytak tűzeseteknél – lakásban 12-szer veszélyesebb A lakásokban keletkezett tűzesetekben történt a legtöbb személyi sérülés és messze a legtöbb haláleset. Ez a tény egyben mutatja a felvilágosítási, megelőzési feladat fő irányait és persze nehézségeit is. Az első feladat a tények számbavétele, amit a lehetséges megoldások bemutatása követhet. Ezt a menetrendet mutatja be a Védelem 2018/4. száma, s ez alapján próbálunk a magunk eszközeivel hozzájárulni a megelőzéshez.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 7. rész

2018. szeptember 06.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 7. rész A BM KOK történetének újabb periódusára, egészen pontosan az ezredfordulóra és annak környékére fókuszál a könyv újabb részlete, amelyet éppen ezért „Az ezredforduló és utána” alcímmel közlünk.

Részletek  MTSZ Szakmai Napok: Korszerű technika – korszerű módszerek kiállítás 2018

2018. szeptember 03.

MTSZ Szakmai Napok: Korszerű technika – korszerű módszerek kiállítás 2018 Könnyűkategóriás tűzoltó járművek bemutatásával, hőkamera gyakorlattal, sugárcsövek bemutatásával, tűzoltó és műszaki mentési felszerelések bemutatójával, baleseti mentési bemutatóval (19 kiállítóval) zajlik az MTSZ szakmai rendezvénye 2018 szeptember 22-én szombaton Balatonföldváron a Naro Campingben. (A rendezvény ingyenesen látogatható, de a zavartalan fogadás érdekében regisztrációhoz kötött.)

Részletek  MTSZ konferencia Balatonföldváron

2018. szeptember 03.

MTSZ konferencia Balatonföldváron Az MTSZ Szakmai Napok keretén belül szeptember 21-én, pénteken 10–15 óra között a létesítményi és önkormányzati tűzoltóságokra, beavatkozó ÖTÉ-kre fókuszáló konferenciára kerül sor Balatonföldváron a NARO Campingben (Balatonföldvár, Kismartoni u.). Új szabályozás az önkénteseknél, a létesítményiek szerepvállalása, képzés, jármű- és technikai fejlesztés, szervezési megoldások itthon és a szomszédoknál – találkozás és konzultáció.

Részletek  VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

2018. szeptember 03.

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Amint korábban közreadtuk, holnap kezdődik a Lakiteleki Népfőiskolán, 2018. szeptember 4-5. között két témában – az első napon az építőipari kivitelezés, a második napon a tűzjelző berendezések kivitelezése – a VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok konferencia, ahol az első napon 11, a másodikon 12 előadás hangzik el.

Részletek  Beépített tűzvédelmi berendezések átalakítása

2018. augusztus 31.

Beépített tűzvédelmi berendezések átalakítása Az idő múlásával és a technológia fejlődésével egyre többször merül fel a beépített tűzvédelmi berendezések átalakításának kérdése. Hol a határ a karbantartás és az átalakítás között? Milyen feltételek vonatkoznak az átalakításra, melyek a bővítésre? Kell ezt tervezni? Milyen feladatai vannak a tervezőnek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ szerzőnk.

Részletek  Változások az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szabályozásában

2018. augusztus 31.

Változások az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szabályozásában A Hivatalos Értesítő 2018. évi 46. számában megjelent a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató 7/2018. (VIII. 23.) BM OKF utasítása az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatásának, tűzoltó szakmai ellenőrzésének katasztrófavédelmi feladatairól. Az augusztus 23-án megjelent BM OKF utasítással kapcsolatban egy sor fontos változás érinti az önkéntes tűzoltó egyesületeket. Ezeket vesszük sorra és közreadjuk az intézkedést.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30