Híreink

Szabványjegyzék a második negyedévre

2019. július 11.

Szabványjegyzék a második negyedévre Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2019 II. negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  V. Tűzesetek vizsgálata konferencia előadásai

2019. július 09.

V. Tűzesetek vizsgálata konferencia előadásai Robbanásvédelem és jövőbe mutató megoldások témája köré szervezett 5. „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” konferencia közel száz hallgatója június 28-án Kecskeméten lehetett részese a robbanásvédelem területén keletkezett tüzek vizsgálati tapasztalatainak és néhány tűzeseti, vizsgálati téma újszerű módszerekkel történő megközelítésének. Most az előadások közreadásával mások is betekinthetnek a részletekbe.

Részletek  Tűzvizsgálói konferencia Kecskeméten

2019. július 04.

Tűzvizsgálói konferencia Kecskeméten Immár 5. alkalommal szervezett konferenciát „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” címmel a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága Kecskeméten, június 28-án. A konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertanának és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés fejlesztése érdekében. A konferencia előadásait később közreadjuk.

Részletek  Visszatekintő - Lengyel autóbusz balesete 2002-ben

2019. július 04.

Visszatekintő - Lengyel autóbusz balesete 2002-ben Megemlékezést tartottak a 2002 július 1-én éjszaka a 7-es főút balatonszentgyörgyi körforgalmi csomópontjában történt balesetről. A lengyel zarándokokat szállító busz súlyos balesete, a beavatkozás és az azt követő intézkedések számos tapasztalattal szolgáltak és talán szolgálhatnak még ma is. Az akkori összegzést eddig még nem publikált képekkel tesszük közzé.

Részletek  EU tűzoltó légiflotta – Mit tud a Bombardier 415?

2019. július 03.

EU tűzoltó légiflotta – Mit tud a Bombardier 415? Ahogy korábban is írtuk, a nyári erdőtüzekre felkészülve az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió hét tűzoltó repülőgépből és hat helikopterből álló első flottáját, az ún. rescEU flottát. A flotta szíve a hét Bombardier 415-ös típusú tűzoltó repülőgép, amely több, mint 6 ezer liter (az egész flotta tehát csaknem 43 ezer liter) vizet képes a tűzre dobni. Mire képesek a gépek? Látványos képek mutatják oltási képességeiket.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2019/3. száma

2019. július 01.

Megjelent a Védelem Tudomány 2019/3. száma Az idei évi harmadik számban 20 szerző 11 cikke olvasható, 192 oldalon. Bővebben: védőruhák minősítése, a tűzoltásvezetők kényszerhelyzeti döntései, kiürítési gyakorlatok szervezése, változások a Seveso irányelvben, sugárforrás keresési módszerek, kármentők szerepe az iparbiztonságban, biztonsági tervek értékelése, belvíz és aszálykárok, doktori képzés és kutatás, tűzoltóság a háborús bombázások idején.

Részletek  Az időjárás hatásai a tűzvédelemre: erdőtűz Katalóniában

2019. június 28.

Az időjárás hatásai a tűzvédelemre: erdőtűz Katalóniában Manapság már közhelynek számít, hogy a klímaváltozás miatt drámaian nőni fog a hőhullámok, és ezzel együtt az erdőtüzek kialakulásának veszélye. A tegnapelőtt kitört tűz azonban egy újabb problémára irányította rá a figyelmet: az öngyulladásra.

Részletek  Tűzmodellezés – az ellentétek feloldása

2019. június 28.

Tűzmodellezés – az ellentétek feloldása A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. A bonyolult, de rövid határidővel készülő projektek esetén komoly előnyt jelenthet, ha már a tűzvédelmi tervezési szakaszban komplex szolgáltatáscsomagból választhat a megrendelő.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások

2019. június 27.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások A Kingspan hőszigetelt szendvicspanelek homlokzati tűzterjedésével foglalkozó cikksorozatunkban, az alkalmazástechnikai tudnivalóiról a tűzgátló födémcsatlakozások, illetve a nyílások körüli tűzgátló lezárásokra már mutattunk be gyakorlati példákat. Most a megfelelő rögzítéstechnikai szempontokat mutatjuk be, kiemelve, hogy ezek a 30 perces homlokzati TH követelményt teljesítő (Kingspan IPN és QuadCore™) szendvicspanel rendszerekre vonatkoznak.

Részletek  Környezetbarát épületszigetelés – Knauf Insulation Ecose szigetelőanyagokkal

2019. június 26.

Környezetbarát épületszigetelés – Knauf Insulation Ecose szigetelőanyagokkal Közel nulla energiaigényű épületek fa és speciális kőzetgyapot hőszigetelés kombinációjából? Lehetséges ez? Igen! Erre szövetkezett a lenti Németh-Fa Kft. CNC technológiával előállított faipari termékei közül a panelba szerelt favázas készházaival és a Knauf Insulation ECOSE® technológiával gyártott ásványgyapot termékekeivel.

Részletek  Hűtött terek hő- és füstelvezetése – van megoldás!

2019. június 24.

Hűtött terek hő- és füstelvezetése – van megoldás! Akár a szegény kisgyermek panasza, úgy hangzik a tűzvédelmi tervezők, beruházók kórusa: mi legyen a hűtött terek hő- és füstelvezetésével? Nyáron nagyon meleg van, a hűtött terek ilyenkor ezerrel működnek. Szigetelünk! Az energia sehol nem szökhet ki, így aztán a páratartalom nő, a nedvességben a pára lecsapódik, a csúszásveszély mellett károsodnak az áruk és a berendezések. Van megoldás!

Részletek  Doktori értekezés – Mozgáskorlátozottak tűz esetén történő kiürítése

2019. június 19.

Doktori értekezés – Mozgáskorlátozottak tűz esetén történő kiürítése Veres György kollégánk február 22-én – az Óbudai Egyetem Doktori Tanácsa előtt – sikeresen megvédte "Mozgásszervi fogyatékossággal rendelkező személyeket ellátó intézmények tűz esetén történő kiürítése" című értekezését, s doktori avatására június 7-én került sor. Az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában dr. habil. Kovács Tibor (PhD) témavezetésével készült értekezés fő téziseire hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30