Híreink

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 3. rész

2018. augusztus 06.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 3. rész A részletekben közölt könyv 3. része – mely a „Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején 2." alcímet kapta, az ötvenes évek végétől a nyolcvanas évek elejéig terjedően taglalja a képzés alakulását.

Részletek  Mi olvasható a Védelem augusztusi számában?

2018. augusztus 06.

Mi olvasható a Védelem augusztusi számában? A nyári szabadságok végére a Védelem 23 cikkel várja az olvasók figyelmét, fókuszban a lakásokban, lakóházakban bekövetkezett tűzesetek és sérülések számának csökkentési lehetőségeivel, amely változatlanul komoly kihívás. A további témák: magasból mentés, szimuláció, homlokzati tűzterjedés, épületbiztonság, tűzvizsgálat, beavatkozó ÖTE-k, gázérzékelők, tűzészlelés, szakértői tevékenység, villamos TvMI, légtechnika tisztítása, mélyből mentés másként.

Részletek  Ismét ősz, ismét Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

2018. augusztus 02.

Ismét ősz, ismét Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok A VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokat 2018. szeptember 4-5-én rendezik. A szakmai napok célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása. Az idei évben az első nap tematikája az építőipari kivitelezés, a második a tűzjelző berendezések témakörét felölelő előadásokból épül fel.

Részletek  Viharok a Balatonon: hogyan legyünk biztonságban?

2018. augusztus 01.

Viharok a Balatonon: hogyan legyünk biztonságban? Nagyobb tavainkon, így a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon minden év április elsejétől október harmincegyedikéig vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat működik. A balatoni viharjelző rendszerben a tó területét három medencére osztották, így ahol erősebb szél várható ott folyamatos villogó jelzést láthatunk a viharjelző rendszertől. Számos telefonos applikáció is segíti a tájékozódásunkat. Ezekre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Robotok a Rosenbauernél – 1537 alkatrész

2018. július 31.

Robotok a Rosenbauernél – 1537 alkatrész A robotizáció elkerülhetetlenül betört a gépezetes tolólétragyártásba, ehhez a gyártási folyamatot is újragondolták és alkatrészeket is újraterveztek. Karsruhei gyárában robotizálta az XS-létrakarok gyártását a Rosenbauer: már 80 olyan járművet szállítottak ki megrendelőknek, amelyet létrakarjai az új gyártósoron készültek el. További robothegesztőket terveznek beállítani a létra felső és alsó részének gyártásába.

Részletek  A Forbes magazinban a tűzvédelem

2018. július 31.

A Forbes magazinban a tűzvédelem A világszerte ismert üzleti magazin, a Forbes mutatja be azt a fejlesztést, a fiREG-et, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint papírmentessé tenni a tűzvédelmi karbantartást, szolgáltatást, amelyhez közismerten jelentős dokumentációs kötelezettség társul. „Egy apró településről törölné el a papírt egy informatikus és egy tűzoltó a tűzvédelmi szakmában” címmel megjelent cikkre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  A 70 éves KOK történetét bemutató könyv 2. része

2018. július 30.

A 70 éves KOK történetét bemutató könyv 2. része A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története címmel készült könyv végigvezeti az olvasót a hazai tűzoltóképzés történetén. A részletekben közölt anyag második része már letölthető a Védelem Online tanulmánytárából.

Részletek  Képzéstörténeti kiállítás a KOK-on – amit látni kell

2018. július 30.

Képzéstörténeti kiállítás a KOK-on – amit látni kell A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ fennállásának 70. évfordulója alkalmából új Képzéstörténeti Gyűjteménnyel gyarapodott az intézmény, ahol közel 150 év szakmai képzését tekinthetik át a látogatók. A kiállítás az intézmény múltjához méltó reprezentatív térben került kialakításra a kor színvonalának megfelelő múzeumtechnikai eszközök felhasználásával. Képzéstörténet és az azt meghatározó legendás oktatók a tablókon.

Részletek  Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében

2018. július 26.

Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében Milyen szerepe van a villamos-energetikai rendszernek hazánk energiai ellátásában? Hogyan működik a rendszer? Nem kisebb feladatról van szó, mint az országos energiarendszer teljesítmény-egyensúlyának fenntartása. Egy esetlegesen bekövetkező hiba, rendellenesség, problémát okozna a rendszer biztonságos üzemeltetésében. Milyen megoldásokkal biztosítják a MAVIR szakemberei a villamos ellátás biztonságát?

Részletek  Dräger X-am® 8000 – az innovatív gázdetektor

2018. július 24.

Dräger X-am®  8000 – az innovatív gázdetektor A Dräger mérnökei a műszer tervezésekor a könnyű működtetés és a hatékony mérés követelményeit emelték figyelmük központjába, amit a felhasználók igényein teszteltek. Az eredmény az iparági követelményeket messze kielégítő, egyszerűen és könnyen végezhető felderítés, szivárgáskeresés vagy veszélyes környezetbe lépés előtti mérés.

Részletek  Akkumulátorok töltése – hidrogén koncentráció egy nagylégterű csarnokban

2018. július 24.

Akkumulátorok töltése – hidrogén koncentráció egy nagylégterű csarnokban Mi történik az akkumulátor töltésekor? Mekkora az akkumulátorcellák közvetlen környezetének robbanásveszélyes tere? Szerzőnk egy nagylégterű csarnokban a targonca akkumulátorok töltése során keletkezett és mért hidrogén koncentrációt elemzi, egyben összegzi a tapasztaltakat.

Részletek  Új könyv – 70 éves a KOK

2018. július 23.

Új könyv – 70 éves a KOK A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története címmel készült könyv végigvezeti az olvasót a hazai tűzoltóképzés történetén. Betekintést enged az 1870-es évektől induló előzményekbe, majd bemutatja az állami tűzoltóság megalakulásától napjainkig zajló képzési folyamatot. Egy szelet történelem, a képzési tervek, tantervek változásai az idők folyamán. Kiváló szakmai olvasmány, amelyet részletekben közlünk.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30