Híreink

Construma 2019 – tüzes szemmel

2019. április 05.

Construma 2019 – tüzes szemmel A 38. Construma építőipari szakkiállításon 20 ország 550 kiállítója képviselteti magát 55 ezer négyzetméteren, 5 pavilonban. A Construma első három napja a szakmai látogatóknak, a hétvége pedig a nagyközönségnek szól. Az építkezéshez szükséges anyagok, gépek, eszközök bemutatása mellett gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadással, finanszírozási megoldásokkal találkozhattunk. Köztük számos olyannal, amelynek jelentős tűzvédelmi vetületei vannak.

Részletek  Szabványfrissítés

2019. április 04.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2019 első negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Balaton-projekt – a kockázatokhoz illeszkedő fejlesztések

2019. április 04.

Balaton-projekt – a kockázatokhoz illeszkedő fejlesztések A „Katasztrófavédelmi rendszerek a Balaton régió területén” elnevezésű uniós projekthez kapcsolódó eszközátadással egészült ki az a szezonnyitó rendezvény, amelyet április elsején Siófokon tartottak. Ennek köszönhetően újabb modern eszközök vigyázzák a Balaton környékén élők és a nyaralók biztonságát, amelyek egy részét bemutatták és átadták az érintett szervezetek képviselőinek.

Részletek  Megkezdődött az új TvMI-k kidolgozása – április 15. a részhatáridő

2019. április 03.

Megkezdődött az új TvMI-k kidolgozása – április 15. a részhatáridő Az OTSZ tervezett módosítása hatással van a megoldásokat tartalmazó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekre is. Ennek megfelelően a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság (TMB) döntése alapján az eddigi tizenkét TvMI-t a módosítások és az eddigi tapasztalatok figyelembevételével át kell dolgozni és két új TvMI megalkotása is szükségessé vált. A tagok kijelölése után a módosítási javaslatok vázlatos formában történő kidolgozása április 15-ig határidős.

Részletek  Viharjelzés – európai kuriózum a Balatonon

2019. április 03.

Viharjelzés – európai kuriózum a Balatonon Egy különleges viharjelző szezonnyitó zajlott április elsején Siófokon, ahol a rendszer indításán túl kiemelt fejlesztésekről is beszámoltak. A mintegy 1 milliárd forint összköltségű projekt egyik fő fókuszpontja a vízbiztonságban kulcsszerepet játszó viharjelző rendszer fejlesztése volt. Ennek leglátványosabb eleme a Balaton közepére kihelyezett három viharjező és egyben meteorológiai adatokat gyűjtő és továbbító állomás bemutatása lett.

Részletek  ÉMI-program a Construmán

2019. március 29.

ÉMI-program a Construmán Az ÉMI Nonprofit Kft. az idei Construma építőipari szakkiállításon is érdekes témákkal, hasznos tudnivalókkal várja a szakmai és lakossági érdeklődőket.A szakmai programon történő részvételért alkalmanként 1 szakmai továbbképzési pont igényelhető.

Részletek  Tűzoltás ventilátorral?

2019. március 29.

Tűzoltás ventilátorral? A nagy teljesítményű ventilátorok kárhelyszíneken történő használata messze nem csak a tűz eloltása utáni szellőztetésről szól. Mi több: az ilyen eszközök használata nagyban hozzájárulhat a bevetés sikeréhez is, hisz a füst és a hő veszélyezteti az épületszerkezetek állékonyságát, a korlátozott látási viszonyok miatt pedig akadályozza a beavatkozó tűzoltók munkáját.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2019/2 száma

2019. március 28.

Megjelent a Védelem Tudomány 2019/2 száma Az idei évi első szám – az Iparbiztonsági különszám miatt – rögtön a második. Röviden: 22 szerző 12 cikke, 243 oldalon. Bővebben: beton tűzterhelés utáni vizsgálata, kórházi számítógépes kiürítés szimuláció, katasztrófák és építésügy, kiürítési gyakorlatok, mentőkutyák szerepe, nukleáris biztonság, légoltalom a két világháború idején, belvíz elleni védelem, tűzoltóság és a bombázások, a katonák egészségi állapota a világháborúk idején.

Részletek  Archívum: letölthető a Védelem 2017/2.

2019. március 27.

Archívum: letölthető a Védelem 2017/2. A Védelem archív számainak feltöltése folyik tovább. Az aktuális lapszám előtt két évvel vagy korábban megjelent újságok teljes egészében elérhetők pdf-ben honlapunkon. Az idei második lapszám hamarosan elkészül, így a 2017/2. felkerült a letölthető anyagok közé.

Részletek  XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia

2019. március 26.

XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának szakmai továbbképzése a 2019. április 04. csütörtök 9:30-tól a Construma Építőipari Szakkiállítás, Hungexpo Vásárközpont, 25. pavilonjában. (1101 Budapest Albertirsai út 10.) Szakmai továbbképzésként ismeri el: A Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi-, Építési-, Épületgépészeti-, Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata és a Magyar Építész Kamara (2,5 pont).

Részletek  X. TMKE Tűzvédelmi Konferencia előadásai: Új kihívások és együttműködés az építészeti tűzvédelemben

2019. március 26.

X. TMKE Tűzvédelmi Konferencia előadásai: Új kihívások és együttműködés az építészeti tűzvédelemben Rajtunk is múlik a jövő tűzvédelme. A jó együttműködés eredménye egy új minőség létrejötte. A szabályozási környezet változásaira adott jó válaszok képesek új minőséget létrehozni. Erre építette jubileumi konferenciáját a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete. Új kihívások az építészeti tűzvédelemben – Új OTSZ a láthatáron – Új szakértői szerepek – Együttműködés az építész-, a tűzvédelmi- és a szaktervezők között.

Részletek  Márciusi szabványváltozások – tömeges evakuálás, tűzjelző, füst, védőruházat

2019. március 25.

Márciusi szabványváltozások – tömeges evakuálás, tűzjelző, füst, védőruházat 2019. március 1-jén 109 db új nemzeti szabvány jelent meg, 1 db. szabványt visszavontak, tíz magyar nyelven jelent meg. Ebből három téma – a tömeges evakuálás tervezése, a tűzjelző berendezések és vészhangosító rendszerek tervezése, a füst láthatóságot csökkentő hatásának vizsgálata – közvetlenül, másik három – védőruházat, villamos vezetékek égetési vizsgálata és a szakértői tevékenység – közvetve érinti szakterületünket.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30