Híreink

Nedvesítőszerek alkalmazása a tűzoltásban

2018. január 25.

Nedvesítőszerek alkalmazása a tűzoltásban A nedvesítő adalékanyagok a víz felületi feszültségét csökkentik, ezáltal megváltoztatják a víz felületi feszültségéhez kapcsolódó tulajdonságait. Ezek közül tűzoltói szempontból a víznek a felületeken történő gyors terülése és beszívódása, a felületek gyors elvizesítése fontos. Lantos Sándor, a tűzvédelmi szakterület kora egyik kiváló képviselője a kutatási adatok alapján adott tanácsokat a tűzoltásra vonatkozóan.

Részletek  Közbenső födémek hőszigetelése

2018. január 24.

Közbenső födémek hőszigetelése A födémek hőszigetelésének tervezésekor, átalakításkor nem árt előre tisztázni az építtetővel, hogy a födém által kettéválasztott alsó és felső helyiségeknek mi lesz a végleges funkciója. Hiszen többek közt ez is meghatározza a betervezésre kerülő, beépíthető hőszigetelő termékeket. Az alábbi összefoglalót a ROCKWOOL hírlevelében fedeztük fel, amely segít eligazodni a födémek szigetelésére ajánlott nem éghető termékek között.

Részletek  VÉDELEM TUDOMÁNY 2017 – 11 ezer letöltés

2018. január 23.

VÉDELEM TUDOMÁNY 2017 – 11 ezer letöltés A Védelem Tudomány 2017. évi, második évfolyamában 147 szerző 64 tanulmánya olvasható. A négy kötet összefűzve 1094 oldalas lenne. Ezek az igazán figyelemreméltó számok a tűzvédelem 18, az iparbiztonság 13, a fórum 13, a polgári védelem 10, a humán igazgatás, képzés 7, a logisztika, műszaki technika 2 és a vízügy, vízvédelem 2 tanulmányával keletkeztek. A tanulmányok címeit szakterületenként összegyűjtve adjuk közre.

Részletek  Szakterületi szabványváltozások – Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem

2018. január 22.

Szakterületi szabványváltozások – Robbanásmegelőzés és robbanásvédelem Új évkezdet, szabványváltozásokkal. 2018. január 1-jén 147 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 74 db MSZ EN, 51 db MSZ EN ISO, 19 db MSZ HD, 1 db MSZ ISO, 1 db MSZ és 1 db MSZE. Ugyanakkor 17 db nemzeti szabvány visszavonására került sor. Ezek közül összeállítottuk azt a néhány szabványt, amely szakterületünket érinti. Kiemelkedik közülük a Robbanásvédelem és a Beépített oltóberendezések.

Részletek  Internet nélkül is működik a készülék karbantartást segítő szoftver

2018. január 22.

Internet nélkül is működik a készülék karbantartást segítő szoftver A tűzoltó készülékek ellenőrzésének adminisztratív terheit csökkentő fiREG szoftvert egyre többen használják. A rendszert így most már élethelyzetben tesztelik. Mi a teendő, ha olyan helyen kell a készüléket ellenőrizni, ahol nincs internet lefedettség? Erre a kérdésre gyorsan reagáltak a fejlesztők, s így már ott is használható a mobiltelefonra telepíthető szoftver, ezzel is egyszerűsítve a munkát és csökkentve az adminisztrációra fordított időt.

Részletek  Védelem Online: 88 ezer oldalletöltés 2017-ben

2018. január 19.

Védelem Online: 88 ezer oldalletöltés 2017-ben A VÉDELEM Online öt és félezer dokumentumával a szakterület virtuális szakkönyvtáraként a tűz- és katasztrófavédelem vezető szakembereinek szóló információforrásul szolgál. Lássuk, tavaly hogyan alakultak a látogatottsági adatok.

Részletek  Mi olvasható a Védelem februári számában?

2018. január 18.

Mi olvasható a Védelem februári számában? A februári szám 22 cikkével a lap a 25. évfolyamába lépett. Ebből az alkalomból az új megoldások irányába fordultunk! Fókuszba helyeztük a tűz érzékelés és jelzés új megoldásait, az aspirációs rendszereket, a napi tűzvédelmi dokumentáció készítés számítógépre adaptált fejlesztéseit, a képzés új formáit, a műszaki mentés és veszélyes anyag felszámolás technikai és módszertani lehetőségeit, a hő- és füstelvezető ablakok és légcsatornák kérdéseit.

Részletek  TMKE 2017 – OTSZ, mérnöki módszerek, TvMI megoldások

2018. január 15.

TMKE 2017 – OTSZ, mérnöki módszerek, TvMI megoldások A tűzvédelmi tervezés prioritásai, a mérnöki módszerek gyakorlatban történő bemutatása, a mérnöki munka gyakorlati támogatása jelentette a fő feladatot a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete számában 2017-ben. A mérnöki módszereket, a számításokat, az adott épületre szabott megoldásokat konkrét projektekkel mutatták be 13 konferencián. Ez rajzolódik ki a szervezet elnökének most közreadott beszámolójából.

Részletek  Fejlesztés az MTSZ-nél és tagszervezeteinél

2018. január 12.

Fejlesztés az MTSZ-nél és tagszervezeteinél A magyarországi és határon túli magyar önkéntes tűzoltók korábbinál is hatékonyabb tűzvédelmi munkája érdekében intézményi, szervezeti és technikai fejlesztéseket tervez a Magyar Tűzoltó Szövetség – hangzott el 2018. január 5-én a Dobson Tibor tű. ddtbk. által tartott tájékoztatón. A szövetség képviseli az önkéntes tűzoltó egyesületeket, valamint az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságokat, valamint az önkéntes mentőszervezeteket.

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek – változott az OTSZ

2018. január 11.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – változott az OTSZ Alig egy hónapja frissítettük Veresné Rauscher Judit összeállítását, amelyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve, máris módosítani kellett, mert változott az OTSZ. A nagyon hasznos segédletet azért kellett változtatni, mert 2018. január 1-én hatályát vesztette az OTSZ 3.§ és a 286. § (2) bekezdése. A kiegészített anyagot tesszük közzé.

Részletek  További a szakterületet érintő jogszabályváltozások

2018. január 10.

További a szakterületet érintő jogszabályváltozások Amint jeleztük az elmúlt év végén, nagyon sok, szakterületünket részben érintő jogszabály változott. A rendelkezések döntő többsége 2018. január 1-jétől hatályos. Egy-egy rendeletmódosítás esetenként több korábbi jogszabályt is érint. Ezeket az érintettek könnyebb kereshetősége érdekében külön jelöljük. A módosítások a Magyar Közlöny elmúlt év végén megjelenő számaiban jelentek meg, amit a megjelenés sorrendjében adunk közre.

Részletek  Kettőmillió forint – MOL üzemanyagkártya tűzoltó egyesületeknek

2018. január 10.

Kettőmillió forint – MOL üzemanyagkártya tűzoltó egyesületeknek A MOL a Magyar Tűzoltó Szövetséget 2 millió forint értékű üzemanyaggal támogatja. Ennek a támogatásnak az elosztására az MTSZ pályázatot írt ki, amelyet még az elmúlt év végén elbíráltak. Az egyenként 50 ezer forint értékű üzemanyagkártyákat – 51 pályázó közül – negyven egyesület kapta meg a napokban.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30