Híreink

Repülőtéri gyakorlat – felújított konténerben

2017. május 18.

Repülőtéri gyakorlat – felújított konténerben A Repülőtéri Tűzoltó-parancsnokság gyakorló konténerben szimulálja a zárt téri tűzeseteket, és az egyik legveszélyesebb jelenséget, az úgynevezett flashover-t. A ROCKWOOL Hungary kft. már a konténer 2011-es megépítésekor, és az idei felújításnál is adományként biztosította a szükséges különleges hőszigetelő anyagot. A felújítás utáni első gyakorlás egyben bemutató is volt.

Részletek  Konferencia – Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben

2017. május 18.

Konferencia – Innovációk és megoldások az aktív tűzvédelemben Az egyre bonyolultabb épületek tűzvédelmének biztosításában jelentős szerepe van a gyorsan fejlődő aktív tűzvédelmi megoldásoknak. Az újabb kihívásokra innovatív fejlesztések születnek, amelyek megismerése a szakmai fejlődés és a jövő épületei tűzvédelmének alapja. A legújabb fejlesztéseket 2017. május 15-án a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Péceli színháztermében mutatták be az OKF Tudományos Tanácsa konferenciáján. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve

2017. május 15.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal  kiegészítve Az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, a tervezésben érintett Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek összegyűjtésével és az OTSZ szövegébe illesztésével egy nagyon hasznos, jól áttekinthető segédletet állított össze Veresné Rauscher Judit. A legutóbbi változat óta frissített részekkel kiegészített anyagot tesszük közzé.

Részletek  Szendvicspanel falak égetése – hogyan viselkednek tűzben?

2017. május 12.

Szendvicspanel falak égetése – hogyan viselkednek tűzben? Régi tudás: egy kísérlet önmagában nem elég! Ugyanakkor már a 6. kísérletsorozatról számolunk be és ismét egy alapvető újdonságot is sikerült bevonni a vizsgálatba. Közben eredeti szándékunktól sem tettünk le, újabb kőzetgyapotos panelt fogtunk vallatóra. Az égetési kísérlet tapasztalatait foglaljuk össze.

Részletek  Könyvbemutató: Tűzoltó Szerkocsik Magyarországon - A II. világháborútól a rendszerváltásig

2017. május 10.

Könyvbemutató: Tűzoltó Szerkocsik Magyarországon - A II. világháborútól a rendszerváltásig A nemzetközi tűzoltónap alkalmából, május 4-én a IV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság épülete előtt került bemutatásra a „Tűzoltó Szerkocsik Magyarországon” című, háromkötetes fotóalbum második kötete. A kiadvány „A II. világháborútól a rendszerváltásig” címet viseli és a kor tűzoltójárműveit mutatja be.

Részletek  VIII. TMKE Konferencia: Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás előadásai

2017. május 10.

 VIII. TMKE Konferencia: Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás előadásai Végy egy egyszerű dobozépületet, vizsgáld annak különböző építészeti megvalósítási lehetőségeit a tűzvédelmi megoldások szabályossága és a költségek alapján. Vesd össze mindezt, mutasd be az előadóknak, azok elemezzék, szimulálják előzetesen, adják elő az eredményeiket, vitasd meg a hallgatósággal, aztán csoportokban gondolkodjatok a témáról. Egyszerű recept egy izgalmas tűzvédelmi konferenciáról, ahol a Magyar Zoltán által feldolgozott épületet járták körbe. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Szén-monoxid érzékelő berendezések ellenőrzése – megfelelők és nem megfelelők

2017. május 08.

Szén-monoxid érzékelő berendezések ellenőrzése – megfelelők és nem megfelelők A szén-monoxid érzékelő berendezések piacfelügyeletét 2016. július 1-ig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság látta el, a 2015. évi CCXI. törvény 5. § (8) bekezdése alapján a nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemeltetése során keletkező szén-monoxid érzékelésére szolgáló berendezés műszaki előírásoknak való megfelelősége tekintetében a BM OKF a piacfelügyeleti hatóság. Eddig tíz típussal találkoztak az ellenőrök.

Részletek  Hő- és füstelvezető TvMI módosítás előkészítése

2017. május 08.

Hő- és füstelvezető TvMI módosítás előkészítése Mint ismeretes, a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság döntött a hő- és füstevezetés Tűzvédelmi Műszaki Irányelv 2017 második félévi felülvizsgálatáról. Ennek előkészítésének egyeztetésére került sor április 28-án Balatonföldváron a TMKE konferenciáján, ahol a témafelelősök kijelölésére és egyfajta ütemterv kialakítására is sor került.

Részletek  Elismerések 2016-ban

2017. május 08.

Elismerések 2016-ban Bár már az idei évi Flórián napi elismerések vannak napirenden, mégis most használjuk ki az alkalmat és hívjuk fel a figyelmet az elmúlt évben elismerésben részesültekre. Immár tizenhét éve töretlenül közöljük az elmúlt évben elismerésben részesültek listáját az elismerések szerint csoportosítva, bízva abban, hogy egyfajta tablót és ennyi idő távlatában történelmet is mutat az évenként bemutatott névsor.

Részletek  IV. Ventor – Minimax Beépített oltóberendezés konferencia

2017. május 04.

IV. Ventor – Minimax Beépített oltóberendezés konferencia Tatabányán az EUDUTUS főiskolán, május 30-án rendezik meg az idei konferenciát, amelynek fő témája az oltóberendezések együttműködése a tűzvédelem más területeivel, illetve a kamarák által előkészítés alatt álló ÉMTSZR. A konferencia egyben a tűzvédelmi területen bejegyzettek szakmai továbbképzése. Szervező a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara. A programot és a jelentkezési lapot adjuk közre.

Részletek  Tisztújítás a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületénél

2017. május 02.

Tisztújítás a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületénél Az elmúlt öt évet értékelő közgyűlést tartottak és egyben újabb öt évre elnökséget választottak a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének (TMKE) tagjai 2017.április 27-én Balatonföldváron. A jó hangulatú eseményen többes jelölések miatt hosszabb időt vett igénybe a választási folyamat, amelynek végeredményeként az elnökség, a régi-új elnökkel és több új taggal folytatja munkáját.

Részletek  Lezárult a Norvég Alapból finanszírozott „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” című projekt

2017. április 28.

Lezárult a Norvég Alapból finanszírozott „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” című projekt „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” című projekt a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztési és Intézményközi Együttműködési programjának támogatásával, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) vezetésével valósult meg 2013 és 2017 között.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30