Híreink

IX. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés, életvédelem a gyakorlatban

2018. február 25.

IX. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés, életvédelem a gyakorlatban Új információ: a Magyar Építész Kamara 2018/42 számon összesen 4 pontot (1. nap: 2,5 pont; 2. nap: 1,5 pont) ítélt meg a résztvevőknek.

Részletek  Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex II.

2018. február 21.

Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex II. Nagy László Zoltán tű. őrnagy, igazságügyi tűzvizsgálati szakértő tudományos munkájának egyik eredményeként született 880 oldalas, kétkötetes Tűzvizsgálati Kódex közreadására vállalkozunk. Hatalmas, a tűzvédelem egészét átfogó munka második részében a tűzvizsgálat gyakorlati kérdései – az égésnyomok azonosításától a bizonyítási eszközökig – kerülnek terítékre, amiből az érdeklődő szakemberek ugyancsak komoly szakmai munícióra találhatnak.

Részletek  Tűzoltó vízforrás karbantartás ellenőrző szoftver

2018. február 21.

Tűzoltó vízforrás karbantartás ellenőrző szoftver Ahogy azt korábban jeleztük a tűzvédelmi szakma adminisztratív terheinek csökkentését célozó új szolgáltatás folyamatosan bővül. Most – a tűzoltó készülék, a karbantartó műhely és a számlázó modult követően – a tűzoltó vízforrás ellenőrzés és karbantartás adminisztrációja lehet sokkal egyszerűbb és gyorsabb a szoftver segítségével. A szoftvert, élesítése előtt, komoly gyakorlati próbákon tesztelték a fejlesztők.

Részletek  Új fejlesztés, új kihívás – elektromos teherautók

2018. február 20.

Új fejlesztés, új kihívás – elektromos teherautók Az elektromos autók a környezetvédelemben jeleskednek, a tűzoltók számára komoly kihívás ezek mentésére való felkészülés. Az új hír, hogy az EMOSS Mobile Systems holland gyártó a Szentgotthárdon is gyártott Allison 4500 automata váltóval fejlesztett ki egy elektromos haszongépjárművet, amely több mint 300 mérföld (482,8 km) hatótávolságra képes. A cég, honlapja szerint az elektro-mobilitásban szerzett több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik.

Részletek  Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati kódex tartalomjegyzéke

2018. február 16.

Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati kódex tartalomjegyzéke Olvasóink kérésére külön is közöljük a kódex tartalomjegyzékét. Így a keresés még célzottabb lehet. Egyben jól láthatóvá válik az első kötet öt fejezete: jogi ismeretek (közigazgatás, polgári, büntető), katasztrófavédelmi igazgatás, tűzvédelmi igazgatás, megelőző tűzvédelem és az égéselmélet. Ebben az öt fejezetben 360 alcímbe rendezve találhatók meg a tűzvédelemhez kapcsolódó információk. Ami itt közreadunk, messze nem csak tűzvizsgálat.

Részletek  Energiahatékonysági jogszabályok és tűzvédelem

2018. február 15.

Energiahatékonysági jogszabályok és tűzvédelem Az energiahatékonyság folyamatos növelése fontos céllá vált. A technológia fejlődésének köszönhetően az alacsonyabb energiafogyasztású, hatékonyabb energiafelhasználású berendezések egyre szélesebb körben jelennek meg és válnak elérhetővé. Ugyanakkor az építészeti tűzvédelmet érintően, a hőtechnikai előírások szigorodásával az új fejlesztésű anyagokkal érkező új kihívásokra is fel kell készülni. A jogszabályok kijelölik az irányt.

Részletek  Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex I.

2018. február 14.

Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex I. Nagy László Zoltán tű. őrnagy, igazságügyi tűzvizsgálati szakértő tudományos munkájának egyik eredményeként született 880 oldalas, kétkötetes Tűzvizsgálati Kódex közreadására vállalkozunk. Hatalmas, a tűzvédelem egészét átfogó munka, ami a tűzvédelemben dolgozó minden szereplőnek (hatóság, szolgáltató, gyártó, szakértő, tervező) fontos ismereteket közöl. Óriási előnye, hogy pdf formátumú szöveg kulcsszóra kereshető bármilyen pdf olvasó programban.

Részletek  55 éves az ÉMI – minőség és innováció

2018. február 13.

55 éves az ÉMI – minőség és innováció Az ÉMI jogelődjét, az Építésügyi Minőségvizsgáló Intézetet 1963-ban hozták létre. Ma, 55 évvel később az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Magyarország legnagyobb épület- és építőanyag-ipari minőségellenőrző innovációs intézménye, a hazai építésügy meghatározó szereplője és szakmai szellemi központja. Az építészeti tűzvédelem vizsgálatában, a szabályozásban, a kutatásban hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert szereplő.

Részletek  A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése III. – füst

2018. február 09.

A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése III. – füst  A tűzjellemzők érzékelésénél a keletkező égéstermék, a füst érzékelése még ma is a legelterjedtebb. Bellus László 2002-ben írt tanulmánya ebből a szempontból sem veszített aktualitásából, sőt az optikai elvű érzékelés fejlesztési eredményei újra áttekintésre érdemessé teszik. Sorozatunk befejező részében a füszérzékelés fizikáját mutatjuk be előrebocsátva, hogy az érzékelés tökéletesítésére ma is jelentős erőfeszítések történnek.

Részletek  A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése II. - Láng és hő

2018. február 06.

A tűzjelzés fizikája, a tűzjellemzők érzékelése II. - Láng és hő Az ember jelenleg is folyamatosan tökéletesíti a tűzjelzést, amely arra hivatott, hogy az ember jelenlétét, figyelő tekintetét helyettesítse. Bellus László 2002-ben írt tanulmánya nem veszített aktualitásából, sőt az optikai elvű érzékelés fejlesztési eredményei újra áttekintésre érdemessé teszik. A gázérzékelést követően a tűzjellemzők érzékelése közül a tűzérzékelés növekvő fontossági sorrendjét követve a lángérzékeléssel és a hőérzékeléssel folytatjuk.

Részletek  Füstérzékelő gyulladt ki Szombathelyen

2018. február 05.

Füstérzékelő gyulladt ki Szombathelyen Nem mindennapi tűzhöz riasztották a Szombathelyi tűzoltókat február 1-én, csütörtökön este a 11-es Huszár úton lévő egészségügyi intézménybe, ahol, mint az a kiérkezéskor gyorsan kiderült, egy mennyezetre rögzített füstérzékelő gyulladt ki. Részben a gyors kiérkezés, és oltás, részben pedig az érzékelő környezete miatt a tűz nem terjedt át a kórterem többi részére. A tűz keletkezésekor a helyiségben nem tartózkodott senki.

Részletek  FeuerTRUTZ 2018 – Tűzmegelőzési szakkiállítás Nünbergben

2018. február 05.

FeuerTRUTZ 2018 – Tűzmegelőzési szakkiállítás Nünbergben A tűzmegelőzés nemzetközi seregszemléje 2018. február 21–22-én Nünbergben látható, ahol 286 kiállító, a kísérőprogramokban pedig kongresszus, szeminárium, demonstrációk, konzultációk sora várja a látogatókat. A tűzvédelmi szakemberek számára ez a helyszín 2011 óta egyfajta találkozási és tájékozódási pont, ahol az építészeti tűzvédelemről tájékozódhatnak a mintegy 15 ezer négyzetméteres kiállítótérben.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30