Híreink

Szakmai Nap a FER-nél – 200 m2 tűzfelület oltása

2018. december 12.

Szakmai Nap a FER-nél – 200 m2 tűzfelület oltása Százhalombattán, a FER tűzoltóság oktatótermében és gyakorlópályáján 2018. december 6-án egy több tekintetben rendhagyó szakmai napot tartottak. A nap fő attrakciója a lengyel Telestó cég által kifejlesztett és Balatonföldváron bemutatott alacsonynyomású vízköd oltási technológia volt. Itt a FER szakemberei komoly tűzpróbának vetették alá az eszközöket. Többek között, 200 négyzetméteres tűzfelület oltása volt az egyik feladatelem.

Részletek  Könnyű fémek – nehéz tüzek?

2018. december 07.

Könnyű fémek – nehéz tüzek? A könnyűfémeket – lítium, magnézium, alumínium – széles körben használják, de mostanság, a „high-tech fémek”, mint a titán és cikrkónium előtérbe kerülésével derült ki, hogy nagyon veszélyesek tudnak lenni. Ezek a hadiiparból bekerültek a mindennapjainkba. Ezért talán érdemes rápillantani egy 1982-es hajókatasztrófára, a brit HMS Sheffield hadihajó tüzére, amelyet a nagy mennyiségű könnyűfém égése miatt nem sikerült eloltani.

Részletek  Egy francia tűzoltóság különös élete

2018. december 06.

Egy francia tűzoltóság különös élete Kivel nem akar találkozni az ember, ha külföldre megy? Hogyan működik egy francia falusi tűzoltóság a nekünk távoli Bretange-ban? Hogyan működnek, milyen felszerelései vannak, mennyit vonulnak, hogyan riasztják őket és hogyan dolgoznak egy kétezer lakosú település önkéntes tűzoltói az atlanti óceán közelében? Ezekre a kérdésekre találnak választ „kiküldött” tudósítónk beszámolójából.

Részletek  Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop előadásai

2018. december 05.

Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop előadásai Ahogy arról már beszámoltunk az Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshopot 2018 november 9-én a BME, Hidak és Szerkezetek Tanszékén tartották. A Dr. Jármai Károly egyetemi tanár által szervezett konferencia és a célja három szakmai kör: a hatóság (Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség), a cégek és az egyetemek, kutató intézetek szakembergárdájának összekapcsolása volt. A prezentációkat tesszük közzé.

Részletek  Fémtűz-oltási gyakorlat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárában

2018. december 03.

Fémtűz-oltási gyakorlat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyárában A fémtüzek oltása rendszerint a speciális vegyi üzemekben előforduló feladat. Ez ma is így van azonban az elektromos járművek és az újfajta akkumulátorok térhódítása felülírja az eddigi tudásunkat. A napi gyakorlatban is egyre többször szembesülhetünk velük. Ezért a helyi gyakorlaton túlmutató jelentősége van a Richter Gedeon dorogi Vegyészeti Gyárában tartott oktatásnak és tűzoltási gyakorlatnak. Mit, mivel, hogyan oltottak?

Részletek  A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése II.

2018. november 29.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése II. Cikkünk első részében bemutattuk a beépített tűzjelző berendezések téves jelzéseinek megelőzési, megszüntetési lehetőségeit. A téves jelzések problémája régi, a jogszabályi kötelezés és a téves vonulások miatt került jobban a tűzvédelmi hatóság látókörébe. Régebben a téves jelzések megszűntetése döntően a beépített tűzjelző berendezést karbantartókra hárult. A megvalósítás általában anyagi okok miatt ott akadt el.

Részletek  Kőszeghi-Mártony Károly emlékkonferencia

2018. november 27.

Kőszeghi-Mártony Károly emlékkonferencia Immár harmadik alkalommal rendezik meg a nagy elődökről megemlékező konferenciát. Ez alkalommal – Dr. Vitéz Roncsik Jenő és Szilvay Kornél után – a sűrített levegős légzőkészülék feltalálójáról, Kőszeghi-Mártony Károlyról emlékeznek meg december 4-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság dísztermében rendezendő konferencián. Mi történt az ötlettől napjainkig? – erre válaszolnak az előadások.

Részletek  Elkészült az OTSZ módosítás tervezete

2018. november 26.

Elkészült az OTSZ módosítás tervezete Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 31-én felterjesztette a Belügyminisztériumba az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításának tervezetét – hangzott el a Magyar Tűzvédelmi Szövetség, valamint az OKF által közösen szervezett konferencián november 21-én, Siófokon. Ezek a változások közvetlenül érintik a szakterületen dolgozókat, de a tervezett módosítások kihatással lehetnek a folyamatban lévő és a tervezett beruházásokra is.

Részletek  Hogyan tervezzünk acélszerkezeteket tűzvédelemre?

2018. november 26.

Hogyan tervezzünk acélszerkezeteket tűzvédelemre? A tűzvédelem egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben. Nagyon fontos, hogy tűz esetén minél kevesebb élet kerüljön veszélybe és minél kisebb kár legyen. Ezek részben mérnöki tervezési szempontokat vetnek fel, illetve biztonságtechnikai előírásokat igényelnek. Ennek fényében szerveztek workshopot „Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése” címmel 2018. november 9-én a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékén.

Részletek  Konferencia – A honvédség és a lakosságvédelmi rendeltetésű szervezetek együttműködése

2018. november 23.

 Konferencia – A honvédség és a lakosságvédelmi rendeltetésű szervezetek együttműködése A Magyar Tudomány Ünnepe és a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából szervezett tudományos konferencián megemlékeznek a honvédség és a különböző lakosságvédelmi rendeltetésű szervezetek együttműködéséről. Felidézik az időszak fő eseményeit, ahol a katonák és a nem fegyveres védelmi szervezetek közös tevékenysége létfontosságú volt a kiszolgáltatott emberek mentése, megóvása érdekében.

Részletek  Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2018. november 22.

Mi olvasható a Védelem decemberi számában? A Védelem 25. évfolyamának záró, decemberi számának legfontosabb témakörei: az OTSZ felülvizsgálata, tűzgátló lezárások, sugárcsövek fejlődése és jövője, a tűztávolság számítás fejlődése, nyári tűzesetek elemzése, hibrid és elektromos járművek oltása, építmények tűzvédelme, új építési megoldások, az engedélyezés változásai, a számítógépes szimuláció fejlődése a világban. A lap 23 cikkével a Védelemben eddig 3206 cikk jelent meg.

Részletek  Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpont alakul az Építőmérnöki Karon

2018. november 21.

Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpont alakul az Építőmérnöki Karon A tervek szerint a Műegyetem a BM OKF stratégiai partnere lesz; a cél egy hosszú távú stratégiai kapcsolat kiépítése. A témában szervezett, 2018. november 14-i megbeszélésen szóba kerültek azok a kutatási területek is, amelyek eredményei segíthetik a hatóság munkáját a 21. század megváltozott környezeti kihívásaival szemben.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30