Híreink

Miért érdemes acél helyett tűzgátló légcsatornát építeni? – PROMATECT®

2020. január 30.

Miért érdemes acél helyett tűzgátló légcsatornát építeni? – PROMATECT® Tűzvédelmi céllal csak tűzgátló légcsatorna építhető, de egy német kutatóintézet vizsgálatai szerint a tűzgátló kivitelben készült PROMATECT® légcsatornák minden szempontból előnyösebb tulajdonságokat mutattak, mint acélból készült társaik. E rejtélyről lebbentjük fel a fátylat, miközben az új OTSZ követelményeire a legkülönbözőbb beépítési feltételeknek megfelelő tűzállósági teljesítménnyel rendelkező légcsatornákat mutatunk be.

Részletek  Hogyan lehet szendvicspanel falakban tűzgátló átvezetést kialakítani?

2020. január 29.

Hogyan lehet szendvicspanel falakban tűzgátló átvezetést kialakítani? Az iparosított építés nagy találmánya a szendvicspanel falak, födémek alkalmazása. Egyre kiválóbb tűzállósági tulajdonságainak köszönhetően, tűzgátló falakként is beépíthetők. A Kingspan például rendelkezik EI60 tűzállóságú, IPN vagy QuadCore hőszigetelő anyagú panelekkel. Persze ezeken is át kell vezetni a technológia csöveit, a különböző vezetékeket. Itt azonban másként kell eljárni, mint a hagyományos falazat esetén.

Részletek  fiREG: Milyen a szabályos elektronikusan vezetett üzemeltetési napló?

2020. január 28.

fiREG: Milyen a szabályos elektronikusan vezetett üzemeltetési napló? A hatályba lépett OTSz és TVMI lehetővé teszik az ún. elektronikusan vezetett üzemeltetési napló bevezetését. A január 22-én hatályba lépett szabályozás megnyitotta az utat az előremutató, innovatív és egyszersmind papírmentes tűzvédelmi nyilvántartáshoz.

Részletek  Mi lesz a 15. Tűzvédelmi Műszaki Irányelv?

2020. január 27.

Mi lesz a 15. Tűzvédelmi Műszaki Irányelv? Az OTSZ hatálybalépését megelőzően megjelent az eddigi tizenkét hatályos TvMI módosítása, majd a két új, a Robbanás elleni védelemről és a Kockázati osztályba sorolásról szóló Tűzvédelmi Műszaki Irányelv is. A munka azonban nem áll meg. Az idei év egyik fő feladata a meglévő szabályozási elemek beválás vizsgálata és mellette egy új TvMI kidolgozása.

Részletek  Mi olvasható Védelem februári számában?

2020. január 27.

Mi olvasható Védelem februári számában? Huszonhét éves lett a Védelem! A 2020/1. szám 22 cikkéből kilenc a menekülési ajtókra és az új TvMI-kre fókuszál. Mát ez is újdonságok tárháza! Tűzvizsgálat, beavatkozások adatai 2019-ben, gépjárművek biztonsági adatlapja, légcsatornák, oltóberendezések és oltási hatékonyság, péületek lábazatainak tűzvédelme, Li-ion akkumulátorok és gépjárművek tűzoltástaktikája, gázüzemű gépjárművek veszélyforrásai, tűzoltó takaró – mindez egy lapban.

Részletek  Az első infravörös tűzérzékelő rendszer lézeres távolságméréssel

2020. január 24.

Az első infravörös tűzérzékelő rendszer lézeres távolságméréssel Már többször jeleztük: az infravörös kamerarendszerek itt dübörögnek. Ennek egyik bizonyítéka az m-u-t és a Rosenbauer Brandschutz stratégiai együttműködésének eredménye, az IGNIS3D. Az új innováció a hosszú hullámú infravörös videótechnológiát alkalmazza a felületek érintésmentes hőmérsékletének mérésére.

Részletek  Új OTSZ – TvMI-kkel, könyvjelzőkkel szerkesztett változat

2020. január 24.

Új OTSZ – TvMI-kkel, könyvjelzőkkel szerkesztett változat Decsi György gondozásában letölthetővé vált az új OTSZ egyedileg szerkesztett változata. A pdf formátumban elérhető anyag különlegessége, hogy beágyazva tartalmazza a kapcsolódó TvMI-ket, és könyvjelzőkkel lett ellátva a gyorsabb navigáció érdekében.

Részletek  Az új OTSZ szakértőknek

2020. január 22.

Az új OTSZ szakértőknek A tegnap megjelent Kockázati osztályba sorolás Tűzvédelmi Műszaki Irányelvvel kiegészített, immár 727 oldalas a szakértőknek szóló kézikönyvet adjuk közre! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve.

Részletek  Ma hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2020. január 22.

Ma hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat Eddig tartott a felkészülési idő. Mától élesben ezt kell alkalmazni! Emlékeztetőül: a Magyar Közlöny 129. számában július 26-án közölt módosítás még csak a vájtfülüeknek adott útmutatást. Az igazi segítséget módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg megjelenése adta, melyet mi is közreadtunk.

Részletek  Megjelent: Kockázati osztályba sorolás TvMI

2020. január 21.

Megjelent: Kockázati osztályba sorolás TvMI Mi hagyható figyelmen kívül a szintek számából? Milyen előnyök alkalmazhatók a szigorúbb kockázati osztály megállapítása esetén? Hogyan lehet a tárolási kockázatot egyedileg megállapítani? Mi nem befolyásolja számottevően a kockázat mértékét? Hogyan befolyásolja a menekülési képesség a kockázati osztályt? Milyen kockázati osztályba tartozik egy 25 parkolóállásos garázs? Az akadálymentesítés hogyan befolyásolja a kockázatot?

Részletek  20 éve történt: BS tűz – A tűzjelző rendszerek vallatása

2020. január 21.

20 éve történt: BS tűz – A tűzjelző rendszerek vallatása A tűzesetet megelőző időszakban működtek-e a tűzjelző rendszerek? A tűzesetet megelőző időszakban ki lett-e iktatva valamelyik jelzőhurok, vagy érzékelő? A tűzjelző rendszerek adatai alapján hol és mikor keletkezett a tűz? Mik voltak a tűzterjedés jellemző irányai? Mikor észlelte a személyzet a tűzjelzést? Hazánkban addig nem végeztek ilyen elemzést és azóta sem sokat. Érdemes erre a lehetőségre is felhívni a figyelmet.

Részletek  Hírlevél feliratkozás

2020. január 20.

Hírlevél feliratkozás 2019 januárja óta küldjük ki építészeti tűzvédelmi témájú hírlevelünket Tűzvédelem címen, amelyet 2019 tavaszán tűzoltási, műszaki mentési változat követett. Ismerje meg online magazinunkat!

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30