Híreink

MTSZ konferencia Balatonföldváron

2018. szeptember 03.

MTSZ konferencia Balatonföldváron Az MTSZ Szakmai Napok keretén belül szeptember 21-én, pénteken 10–15 óra között a létesítményi és önkormányzati tűzoltóságokra, beavatkozó ÖTÉ-kre fókuszáló konferenciára kerül sor Balatonföldváron a NARO Campingben (Balatonföldvár, Kismartoni u.). Új szabályozás az önkénteseknél, a létesítményiek szerepvállalása, képzés, jármű- és technikai fejlesztés, szervezési megoldások itthon és a szomszédoknál – találkozás és konzultáció.

Részletek  VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

2018. szeptember 03.

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Amint korábban közreadtuk, holnap kezdődik a Lakiteleki Népfőiskolán, 2018. szeptember 4-5. között két témában – az első napon az építőipari kivitelezés, a második napon a tűzjelző berendezések kivitelezése – a VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok konferencia, ahol az első napon 11, a másodikon 12 előadás hangzik el.

Részletek  Beépített tűzvédelmi berendezések átalakítása

2018. augusztus 31.

Beépített tűzvédelmi berendezések átalakítása Az idő múlásával és a technológia fejlődésével egyre többször merül fel a beépített tűzvédelmi berendezések átalakításának kérdése. Hol a határ a karbantartás és az átalakítás között? Milyen feltételek vonatkoznak az átalakításra, melyek a bővítésre? Kell ezt tervezni? Milyen feladatai vannak a tervezőnek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ szerzőnk.

Részletek  Változások az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szabályozásában

2018. augusztus 31.

Változások az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szabályozásában A Hivatalos Értesítő 2018. évi 46. számában megjelent a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató 7/2018. (VIII. 23.) BM OKF utasítása az önkéntes tűzoltó egyesületek támogatásának, tűzoltó szakmai ellenőrzésének katasztrófavédelmi feladatairól. Az augusztus 23-án megjelent BM OKF utasítással kapcsolatban egy sor fontos változás érinti az önkéntes tűzoltó egyesületeket. Ezeket vesszük sorra és közreadjuk az intézkedést.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 6. rész

2018. augusztus 30.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 6. rész „Tűzoltóképzés: az 1996. évi XXXI. törvény” – ez az alcíme a „KOK-könyv” soron következő részletének, amelyben a szerzők röviden áttekintik a képzéssel kapcsolatos változásokat a tűzvédelmi törvény után. Az anyagot az intézet ötven éves jubileumi ünnepségén készült fényképek zárják.

Részletek  Hogyan segíthetik a hőkamerák a tűzoltók munkáját?

2018. augusztus 28.

Hogyan segíthetik a hőkamerák a tűzoltók munkáját? A hőkamerák megjelenése előtt a tűzoltóknak a tömény füstben a talajon kúszva, csúszva kellett megállapítaniuk a tűz forrását, felmérni az áldozatok számát és helyzetét. Manapság az infravörös sugarakkal adó és érzékelő hőkameráknak köszönhetően könnyebben átláthatóvá váltak a sűrű füsttel telt vagy elzárt területek. Bemutatjuk azokat a veszélyhelyzeteket, ahol ez a technika lehet a tűzoltók legfőbb segítsége.

Részletek  Légzési levegő töltőkompresszorok

2018. augusztus 27.

Légzési levegő töltőkompresszorok A bevetések során (pl. zárttéri tűzoltás, veszélyes anyag balesetek felszámolása) a légzőkészülékek használata elengedhetetlen. A légzőkészülék palackjában tárolt levegő minőségét az MSZ EN 12021 szabvány határozza meg, ennek mérését, ellenőrzését az AeroTest szimultán család tesztkészülékkel végezhetjük el. Milyen technikai megoldások léteznek erre?

Részletek  Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint I.

2018. augusztus 23.

Tervezzünk építményszerkezetet az új OTSZ szerint I.  Az új OTSZ legnagyobb előnye talán a nagyobb tervezői szabadság lehetőségének a biztosítása, ami viszont magával vonja azt a követelményt, hogy a tűzvédelmi tervezés, felelősséggel végzett tervezési tevékenység legyen, ne műleírás készítés. Ehhez nem csak az új OTSZ előírásait kell ismernie, hanem az építésügyet érintő jogszabályokat, szabványokat, irányelveket is.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 5. rész

2018. augusztus 23.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 5. rész Az ötödik résszel folytatódik sorozatunk, amelyben részleteiben közöljük a nemrég megjelent „KOK-könyv” részletekben történő közlését. Az alcím ezúttal „Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején: reformok, a képzés átalakítása #2”; a rész az 1991–1998 közötti eseményeket dolgozza fel.

Részletek  Magyar fejlesztés – hatszoros hatékonyság az erdőtűzoltásban: I4F

2018. augusztus 21.

Magyar fejlesztés – hatszoros hatékonyság az erdőtűzoltásban: I4F Sikeresen zárt a I4F fejlesztési projekt, amely egy újszerű megoldással hatékonyabbá teszi a légi tűzoltást. Az elmúlt hetek európai és kaliforniai tüzei, különösen a görög tragédia újra ráirányította figyelmünket a helyzet súlyosságára és a lehetőségeink korlátozottságára, ezért is nagy a nemzetközi érdeklődés iránta. A légi tűzoltás olykor az egyetlen lehetőség a nagy intenzitású tüzek megfékezésére, az új eredmények ennek hatékonyságát növelik.

Részletek  Videóra veszik az egyes tűzoltó készülékek karbantartását

2018. augusztus 16.

Videóra veszik az egyes tűzoltó készülékek karbantartását Ismét hallat magáról a fiREG: ezúttal videós ismertető adatbázis készül az egyes tűzoltó készülékek karbantartási lépéseiről.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 4. rész

2018. augusztus 15.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 4. rész „Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején: reformok, a képzés átalakítása” alcímmel közöljük a könyv következő részletét, amely az 1981–1998-ig terjedő időszakot öleli fel.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30