Híreink

Önkéntes tűzoltó egyesületek – 435 millióra pályázhatnak

2018. március 13.

Önkéntes tűzoltó egyesületek – 435 millióra pályázhatnak Egy hónapjuk van az önkéntes tűzoltó egyesületeknek, a 2018. évi egyesületi pályázat összeállítására és beadására. A pályázat célja az ÖTE-k működéséhez, felszereltségük javításához, az önkéntes tűzoltók szakmai képzéséhez valamint szertárépítéshez, felújításhoz való , az ÖTE-k szaktevékenységének, társadalmi szerepvállalásának segítése. Mindazok pályázhatnak, amelyek a hivatásos tűzoltóságokkal (HTP) együttműködési megállapodást (EMÜ) kötöttek.

Részletek  Szakmai nap Pécelen az építészeti tűzvédelmi innovációk jegyében

2018. március 12.

Szakmai nap Pécelen az építészeti tűzvédelmi innovációk jegyében A konferenciára a korai érkezők már 8 óra után megérkeztek, s nem maradtak információ (és büfé) nélkül, mert az alulában már 10 asztalnál az új fejlesztésű termékek ábrái, és a kisebbek megfogható, kipróbálható darabjai, a nagyobbak képei, műszaki leírásai várták őket. A szakmai – és bátran állítható: tudományos igényű – konferencia kezdetét 120-an várták a színházteremben. Rövid összefoglalónk az előadásokat mutatja be. Rövidesen a prezentációkat is közzétesszük.

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek – napelemes kiserőművek

2018. március 08.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – napelemes kiserőművek Január 11-én frissítettük Veresné Rauscher Judit összeállítását, amelyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítás indoka, hogy a BM OKF 2018. március 2-án a napelemes kiserőművek tűzvédelmi tervezésének szempontjairól tájékoztatót adott ki, amely piros színnel az OTSZ napelemek fejezeténél beillesztve megjelenik az anyagban.

Részletek  Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben – konferencia Pécelen

2018. március 06.

Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben – konferencia Pécelen A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tudományos Tanácsa és a Védelem "Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben" címmel, március 8-án, a tűzvédelmi hatóság tagjai számára rendezett konferencia programja számos új innováció bemutatásra vállalkozik. A BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ színháztermében 11 előadás, s az aulában a megoldásokat bemutató kiállítás várja a szakembereket. A programot adjuk közre.

Részletek  Középmagas- és magas épületek tűzrendészeti előírásai: BM TOP 5-65

2018. március 05.

Középmagas- és magas épületek tűzrendészeti előírásai: BM TOP 5-65 Ma már kevesen tudják, hogy a 60-as évek elején indult panelházépítés eredményeként a BM TOP (Tűzoltóság Országos Parancsnoksága) kidolgozta és 1965-ben közreadta, az erre vonatkozó első szabványt, a ma már legendás 595-4:1986 szabvány elődjét. (Ez utóbbi 2004.09.01-ig volt hatályban.) A szabványoldalakat közreadjuk, hisz tanulságos a szabályozás szerkezete és az adott kort idéző tartalma, de szakmatörténeti szempontból is figyelemreméltó.

Részletek  Magyarország mentő tűzvédelmének szervezetei

2018. március 02.

Magyarország mentő tűzvédelmének szervezetei 2017-ben Magyarország mentő tűzvédelmének szerkezeti struktúrájában lényeges változás nem történt. A diszlokáció javítása érdekében tovább folytatták a korábbi években megkezdett folyamatokat, így az „őrsprogramot”, amelynek keretében további őrsök telepítésének előkészítése zajlott, valamint bővítették a 2014-től működő beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek körét.

Részletek  Jégről, vízből mentési eszközök bemutatója Budapesten – mentőhajó hordtáskában

2018. február 28.

Jégről, vízből mentési eszközök bemutatója Budapesten – mentőhajó hordtáskában A HESZTIA Kft a Folyami Katasztrófavédelem (FOKA) közreműködésével 2018. február 23-án egyórás szakmai termékbemutatót tartott az MFC International mentéstechnikai eszközeiről a Hungexpo budapesti Boat Show kiállításán. A nagy sikerrel zárult rendezvényen a legnagyobb figyelem egy különleges mentőhajóra és a jégről mentés eszközeire irányult. Nyáron szélesebb közönség számára is terveznek egy igazi vízi bemutatót.

Részletek  Teherhordó acélszerkezetek tűzvédelmének kézikönyve

2018. február 27.

Teherhordó acélszerkezetek tűzvédelmének kézikönyve Az elmúlt évben először jelent meg a Promat teherhordó acélszerkezetek tűzvédő festésével, habarcsolásával és burkolásával foglalkozó kézikönyve, amelyre felhívtuk a figyelmet. Most letölthető a felülvizsgált és kibővített kézikönyv: benne egy új (olcsóbb és kisebb vastagságú) burkolattípus, festék-rétegvastagságok 15 percre (R 15) és számos segédtáblázat a profiltényezők, ill. a szelvényfelületek meghatározásához.

Részletek  Jön az uniós adatvédelmi rendelet – változik a cégek és a munkavállalók feladata

2018. február 26.

Jön az uniós adatvédelmi rendelet – változik a cégek és a munkavállalók feladata 2018. május 25-én hatályba lép az európai unió adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR), amely egységesíti a 28 tagállam adatvédelmi rendelkezéseit és felülírja a nemzeti jogszabályokat. A GDPR elsősorban a személyek jogait, másodsorban pedig a társaságok a kötelezettségeit bővíti. Minden munkáltató személyes adatkezelőnek minősül. Legkésőbb május 25-ig alkotható a témában pontosító nemzeti szabályozás.

Részletek  IX. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés, életvédelem a gyakorlatban

2018. február 25.

IX. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés, életvédelem a gyakorlatban Új információ: a Magyar Építész Kamara 2018/42 számon összesen 4 pontot (1. nap: 2,5 pont; 2. nap: 1,5 pont) ítélt meg a résztvevőknek.

Részletek  Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex II.

2018. február 21.

Nagy László Zoltán – Tűzvizsgálati Kódex II. Nagy László Zoltán tű. őrnagy, igazságügyi tűzvizsgálati szakértő tudományos munkájának egyik eredményeként született 880 oldalas, kétkötetes Tűzvizsgálati Kódex közreadására vállalkozunk. Hatalmas, a tűzvédelem egészét átfogó munka második részében a tűzvizsgálat gyakorlati kérdései – az égésnyomok azonosításától a bizonyítási eszközökig – kerülnek terítékre, amiből az érdeklődő szakemberek ugyancsak komoly szakmai munícióra találhatnak.

Részletek  Tűzoltó vízforrás karbantartás ellenőrző szoftver

2018. február 21.

Tűzoltó vízforrás karbantartás ellenőrző szoftver Ahogy azt korábban jeleztük a tűzvédelmi szakma adminisztratív terheinek csökkentését célozó új szolgáltatás folyamatosan bővül. Most – a tűzoltó készülék, a karbantartó műhely és a számlázó modult követően – a tűzoltó vízforrás ellenőrzés és karbantartás adminisztrációja lehet sokkal egyszerűbb és gyorsabb a szoftver segítségével. A szoftvert, élesítése előtt, komoly gyakorlati próbákon tesztelték a fejlesztők.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30