Híreink

A katasztrófavédelem lakosságtájékoztatási módszerei és eszközei

2015. augusztus 27.

A katasztrófavédelem lakosságtájékoztatási módszerei és eszközei A lakosságtájékoztatás, mint lakosságvédelmi feladat, napjainkban a katasztrófavédelmi feladatrendszerben kiemelt helyen szerepel, tekintettel arra, hogy a XXI. század kihívásai elsősorban természeti és/vagy ipari katasztrófákhoz kapcsolhatóak. Szerzőink ezt a témakört járják körbe tanulmányukban.

Részletek  Vörösiszap-katasztrófa: az újjáépítés szervezési tapasztalatai

2015. augusztus 19.

Vörösiszap-katasztrófa: az újjáépítés szervezési tapasztalatai A kiváló szakemberre a közelmúltban eltávozott Benkovics Zoltánra emlékezünk egyik avörösiszap katasztrófa felszámolásának befejező fázisáról készült írásának közzétételével.Számos nagy katasztrófahelyzetben és a hétköznapokban is nagyszerű emberről, méltánmondhatjuk, hogy az iszapkatasztrófa felszámolásában és az újjáépítésben maradandótalkotott. Beírta nevét a történelembe. Hogyan újult meg az eddigi legnagyobb iparkatasztrófaáltal sújtott terület?

Részletek  Hogyan segíthetik a hőkamerák a tűzoltók munkáját?

2015. augusztus 18.

Hogyan segíthetik a hőkamerák a tűzoltók munkáját? A hőkamerák megjelenése előtt a tűzoltóknak a tömény füstben a talajon kúszva, csúszva kellett megállapítaniuk a tűz forrását, felmérni az áldozatok számát és helyzetét. Manapság az infravörös sugarakkal adó és érzékelő hőkameráknak köszönhetően könnyebben átláthatóvá váltak a sűrű füsttel, gyakran sötétségbe burkolózó, esetleg akadállyal elzárt hőáteresztő és felhevült területek. Ezáltal egyre több áldozat és tűzoltó élete menthető meg. Bemutatjuk azokat a veszélyhelyzeteket, ahol ez a technika lehet a tűzoltók legfőbb segítsége.

Részletek  Milyen változásokat hoz az új OTSZ a homlokzatok területén?

2015. augusztus 14.

Milyen változásokat hoz az új OTSZ a homlokzatok területén? A Védelem Katasztrófavédelmi szemle 2014/5. számában megjelent cikk folytatásában szerzőnk a homlokzati hőszigetelő rendszerek ETICS - THR rendszerek megfelelőségének ellenőrzését tekinti át, az új OTSZ 5.0 szerint, valamint kitér arra is, milyen lényegi változások várhatóak ezen a területen.

Részletek  Szakmai napok Lakiteleken - építészeti tűzvédelem és aktív rendszerek (frissült a program!)

2015. augusztus 10.

Szakmai napok Lakiteleken - építészeti tűzvédelem és aktív rendszerek (frissült a program!) Immáron IV. alkalommal rendezi meg a Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokat 2015. szeptember 7-8-án a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja (társrendezők: a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete). Az első nap hagyományosan az építészeti tűzvédelem, a második nap az aktív rendszerek jegyében telik.2015. szept 4.: a program frissült!

Részletek  Minden huszadik emberre önálló ÖTE is vigyáz

2015. augusztus 06.

Minden huszadik emberre önálló ÖTE is vigyáz Húsz ÖTE, félmilliónál is több állampolgár, 1700 négyzetmétert meghaladó területen: jelenleg ez az önállóan beavatkozó ÖTE-k „klubjának” mérlege. A növekedés pedig nem állt meg.

Részletek  IPARBIZTONSÁGI KÉPZÉS A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEMEN

2015. augusztus 03.

IPARBIZTONSÁGI KÉPZÉS  A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEMEN Az iparbiztonsági szabályozásnak a katasztrófavédelem rendszerében történő fejlődése 15 évre tekint vissza Magyarországon. A veszélyes tevékenységek és a veszélyes áru szállítás felügyeletén túl megjelentek a létfontosságú rendszerelemekkel kapcsolatos katasztrófavédelmi feladatok is. A dr. Kátai-Urbán Lajos. dr. Vass Gyula és Cséplő Zoltán által jegyzett cikk célja áttekinteni és értékelni az iparbiztonsági képzési lehetőségeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Részletek  ÖTE pályázatok: 400 millió, majdnem mindenkinek

2015. július 31.

ÖTE pályázatok: 400 millió, majdnem mindenkinek Összesen 400 millió forint, 438 pályázónak - nagyjából így lehetne összefoglalni az ÖTE-pályázat eredményeit. A siker gyakorlatilag majdnem száz százalékos: a beérkezett pályázatok közül mindössze öt nem felelt meg a feltételeknek, a többi pályázó mind nyert.

Részletek  Ötszörös túljelentkezés és pótfelvételi

2015. július 30.

Ötszörös túljelentkezés és pótfelvételi A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének kétszázhetvenhét helyére több mint ezerötszázan jelentkeztek, végül kétszáznyolcan jutottak be valamelyik szakirányra. A fennmaradó helyekre az intézet pótfelvételit hirdetett. Jelentkezni augusztus 10-ig lehet.

Részletek  Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle augusztusi számában?

2015. július 29.

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle augusztusi számában? Az öt évenként megrendezett Interschutz egyfajta iránytűként mutatja a műszaki fejlesztések és a szakmai törekvések fő irányait. Az idei kiállításon tapasztaltakból elsőként kevésbé a látványos járműfejlesztésekre, inkább a fejlesztéseket megalapozó innovációkra fókuszáltunk. A 22 cikkből nyolc foglalkozik az Interschutz-al. A tanulmányok között folytatjuk az OTSZ-hez kapcsolódó TvMI-k, a megelőzés és tűzvizsgálat, a tűzvédelmi tervezés és annak dokumentálását szolgáló megoldások bemutatását, valamint a térinformatikai döntéstámogatás gyakorlati megoldásait. Egy speciális gyakorlati témára; az autóbuszmentés beavatkozási szabályaira is felhívjuk a figyelmet.

Részletek  Fluortartalmú, üvegházhatású gázok és az ózonlebontó anyagok kezelése

2015. július 27.

Fluortartalmú, üvegházhatású gázok és az ózonlebontó anyagok kezelése Változás történt a fluortartalmú, üvegházhatású gázok és az ózonlebontó anyagok kezelésével kapcsolatos előírásokban. Megjelent az ezzel kapcsolatos EU. és hazai kormányrendelet. A szivárgás ellenőrzési szakvizsgával rendelkezők részére továbbképző szaktanfolyam, az új jelentkezők részére szakvizsga tanfolyam indul.

Részletek  Wiliams felszerelések óriástüzekhez az Interschutzon

2015. július 24.

Wiliams felszerelések óriástüzekhez az Interschutzon A Williams Fire & Hazard Control a nagy tüzek specialistája, s az idei Interschutz kiállításon, immáron a Tyco csoport tagjaként mutatkozott be. A világ legnagyobb tartálytüzeinek oltásában szerzett tapasztalatokat összegző fejlesztéseiket, köztük a 12”-os TAIGA tömlőt mutatták be.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30