Híreink

Gázvezeték-balesetek és a megelőzésük érdekében tett intézkedések

2016. június 27.

Gázvezeték-balesetek és a megelőzésük érdekében tett intézkedések Az utóbbi években megnőtt a gázszolgáltatókat is érintő tűzoltói beavatkozást igénylő káresemények száma. Az esetek döntő többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, s ezek az esetek jelentős veszélyt jelentenek a környezetükre. Milyen intézkedéseket terveztek a balesetek számának csökkentése érdekében?

Részletek  Az ADR ellenőrzés EU szabályozása és gyakorlati végrehajtásának fő jellemzői

2016. június 24.

Az ADR ellenőrzés EU szabályozása és gyakorlati végrehajtásának fő jellemzői Szerzőnk az említett biztonsági intézkedés vizsgálatát is magában foglaló közúti ellenőrzés európai uniós szabályozását, és gyakorlati végrehajtásának fontosabb jellemzői kerülnek górcső alá.

Részletek  TvMI konferencia Siófokon – előadások

2016. június 23.

TvMI konferencia Siófokon – előadások Siófokon, a Hotel Magisternben 2016. június 2-3. között tartotta a Magyar Tűzvédelmi Szövetség a Karbantartás Tűzvédelmi műszaki Irányelv tervezetéről szóló rendezvényét, ahol plenáris ülésen és négy szekcióban dolgozták fel a tervezet összeállításában dolgozó szakemberek közreműködésével a témát. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Biztonságos beavatkozás gázvezetékek környezetében

2016. június 22.

Biztonságos beavatkozás gázvezetékek környezetében "Átvágta egy traktor a gázvezetéket Jászboldogházán. Ömlött a gáz, mindenki nagyon félt aki látta, vagy hallotta. Le kellett zárni a környéket, 500 méteres sugarú körben kimenekítették az embereket. 600 család maradt ideiglenesen gáz nélkül." Ilyen és ehhez hasonló hírekkel sajnos nap, mint nap találkozunk a médiában. Melyek a gázellátás veszélyei? Milyen speciális beavatkozási szabályokat kell ott betartani?

Részletek  Beépített tűzjelző rendszerek elméletben és gyakorlatban

2016. június 21.

Beépített tűzjelző rendszerek elméletben és gyakorlatban A beépített tűzjelző rendszerek a tűzvédelemnek egy viszonylag jól szabályozott részét képezik. Ennek ellenére vannak olyan területek, ahol ellentmondások merülnek fel az elmélet és a gyakorlat, az előírások és az alkalmazás között. Ezekről érdemes beszélni annak tudatában is, hogy itt állunk az új OTSZ kidolgozásának közepén. Szerzőink gondolatébresztőnek szánt cikkét olvashatják a témában.

Részletek  Finisben a Karbantartás és felülvizsgálat Tűzvédelmi Műszaki Irányelv

2016. június 20.

Finisben a Karbantartás és felülvizsgálat Tűzvédelmi Műszaki Irányelv Az irányelv előkészítésének első szakasza lezárult. Mint ismeretes már az elmúlt év októberében elindult a karbantartással foglakozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv előkészítése. Idén január közepén megalakult a mintegy hatvan szakemberből álló munkacsoport, s azt követően huszonhárom témakörben elindult az irányelv előkészítése. A napjainkra finisébe érkezett munka az egyeztetések alapján 13 témakörrel jelenik meg a tervek szerint július elején.

Részletek  Döntéstámogatás és vezetésirányítás a tűzoltók munkájában

2016. június 20.

Döntéstámogatás és vezetésirányítás a tűzoltók munkájában A döntés maga a választás a fennálló alternatívák között. A döntés tehát mindig jövőorientált irányultságot fejt ki a jelenben. Ha egyértelműen ismerjük a döntésünk eredményét, akkor nem igazán van szükségünk segítségre a meghozatalában. Mikor van szükség a döntéstámogatásra? Szüksége van erre egyáltalán a tűzoltóknak?

Részletek  Hatósági szakemberek előtt az OTSZ tapasztalatai

2016. június 19.

Hatósági szakemberek előtt az OTSZ tapasztalatai A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság június 16-án, Balatonföldváron megrendezett hatósági továbbképzésén a katasztrófavédelmi igazgatóságok hatósági, iparbiztonsági és vízügyi vezetői vettek részt. Erre kapott előadói felkérést a Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke, ahol a tanácskozás középpontjában a különböző kockázatok lehető legkisebbre történő csökkentését biztosító hatósági eszközök és módszerek feldolgozása valamint az OTSZ állt.

Részletek  Innovációs díj a mezőgazdasági startupnak

2016. június 16.

Innovációs díj a mezőgazdasági startupnak A fenntartható fejlődést szem előtt tartva ítélte oda a szakmai zsűri a Telekom által alapított DELFIN díjat a Videokontrollnak. A mezőgazdasági vállalkozások számára elérhető alkalmazás a terményszárítók teljesítményének optimalizálása mellett a terménytűz megelőzésében is segít.

Részletek  Nemzetközi tűzvizsgálati konferencia Budapesten

2016. június 09.

Nemzetközi tűzvizsgálati konferencia Budapesten A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nemzetközi tűzvizsgáló konferenciát tartott május 25-26-án Budapesten, tizenhárom európai ország és az Amerikai Egyesült Államok szakértőinek részvételével. A rendezvényen minden ország bemutatatta hazája tűzvizsgálati rendszerét, a legjobb gyakorlatokat és a bevált módszereket. Az előadásokon elhangzottak összefoglalását tesszük közzé, azzal hogy azok ismertetésre a Védelem Tudomány következő számában kerül sor.

Részletek  Kupola anomáliák – mikor hő-és füstelvezető és mikor fix vagy szellőztető?

2016. június 09.

Kupola anomáliák – mikor hő-és füstelvezető és mikor fix vagy szellőztető? Egyre többször találkozhatunk olyan teljesítményigazolásokkal, amelyek kifinomultan keverik két szabvány teljesítményjellemzőre vonatkozó követelményeit. A pontszerű felülvilágítók, valamint a hő-és füstelvezetők kupoláiról van szó. Az eredmény: nem azt és nem úgy építik be, amit az életvédelmi követelmények igényelnének. A ködösítés eloszlatására kértük szerzőnket.

Részletek  UCF 6000/7000/9000 hőkamerák

2016. június 08.

UCF 6000/7000/9000 hőkamerák A hőkamera alkalmazása életfontosságú, mely jelentősen megkönnyítheti a tűz oltását és akár negyedére képes lerövidíteni a felderítés, személykeresés időintervallumát. Ezért kísérte nagy érdeklődés a Drägernél a hőkamerák új generációjának koncepcióját, amelyek a világban, s így hazánkban is széles körben elterjedtek. Sokszor a legnagyobb tudásúra (UCF9000) koncentrálunk, de nem szabad elfelejtenünk azokat az alapalkalmazásokat, amikor tűz, füst és sötétség nehezíti a beavatkozást.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30