Híreink

MMK Tűzvédelmi Tagozat éves értékelése

2015. október 07.

MMK Tűzvédelmi Tagozat éves értékelése Az elmúlt négy év munkájáról számolt be azMMK Tűzvédelmi Tagozata szeptember 6-án tartott taggyűlésén Lakiteleken. Az elmúlt négy év alatt végzett munka mellett kiemelt hangsúlyt fektettek a közeljövő feladataira, köztük a mérnöki tevékenység elismerésére, a tervezői jogosultság és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek kérdéseire. Lengyelfi Lászlónak a tagozat elnökének beszámolóját adjuk közre.

Részletek  Tudományos munka a NKE Katasztrófavédelmi Intézetben

2015. október 05.

Tudományos munka a NKE Katasztrófavédelmi Intézetben A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete (KVI) egyre nagyobb részt vállal a tudományos tevékenységben. A magasabb szintű kutatások biztosítására az Intézet szakemberei többek között a NKE doktori iskoláiban, önálló témák feldolgozásával saját területükön, és a katasztrófavédelem kutatási területein is jelen vannak.

Részletek  Tűzoltó készülék Szakmai napok Siófokon

2015. október 01.

Tűzoltó készülék Szakmai napok Siófokon A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Siófokon a Hotel Magisternben 2015. október 15 - 16-án Tűzoltó készülék Szakmai Napot rendez, amelyen két programot is ajánlanak. Az elsőn a tűzoltó készülék karbantartását végző cégek vezetőinek ajánlanak szakmai, marketing és munkaügyi információkat a másikon a tűzoltókészülékek karbantartói továbbkézésén cégfejlesztési tréning, az új OTSZ követelményei és a tűzivízforrások karbantartása a téma. A programot és a jelentkezési lapot adjuk közre.

Részletek  TvMI Konferencia és ünnep Hajdúszoboszlón

2015. október 01.

TvMI Konferencia és ünnep Hajdúszoboszlón A 20 éves Magyar Tűzvédelmi Szövetség Hajdúszoboszlón tartja jubileumi konferenciáját, amelyen röviden megemlékeznek a megtett útról, a Szövetség kiemelkedő munkát végzőinek elismerésére is sor kerül, s mindezek mellett az új OTSZ köré épülő eddig kiadott Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek fő elveit, a jogszabály előírásaihoz kapcsolódó megoldások hátterét, az eltérés lehetőségeit feldolgozó szakmai konferenciánra invitálják az érdeklődőket. A programot és a jelentkezési lapot adjuk közre.

Részletek  Az aeroszolos tűzoltórendszerek szabályozása

2015. szeptember 29.

Az aeroszolos tűzoltórendszerek szabályozása Az aeroszolos oltórendszereket a környezet számára veszélytelen, ám hatékony oltóanyag kifejlesztésének igénye hívta életre a halon betiltását követően. Mára az egyik leghatékonyabb halon-helyettesítő oltóanyagként tartják számon. Tekintve, hogy új, innovatív technológiáról van szó az erre vonatkozó szabványok kialakítása és kiadása még napjainkban is tartó folyamat.

Részletek  Önkéntes tűzoltók képzése határok nélkül

2015. szeptember 28.

Önkéntes tűzoltók képzése határok nélkül A Magyar Tűzoltó Szövetség a Kárpát-medencei együttműködés érdekében továbbképzést szervezett a szomszédos országok önkéntes tűzoltóinak. A 2015. szeptember 26-án, Balatonföldváron megtartott oktatásra mintegy ötvenen érkeztek Felvidék, Kárpátalja, Székelyföld és Vajdaság, valamint Burgenland képviseletében. Így Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Ausztria, Románia és Magyarország önkéntes tűzoltói cserélhették ki tűzoltási és műszaki mentési tapasztalataikat, és a beavatkozások módszereit.

Részletek  IV. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - építészeti tűzvédelem

2015. szeptember 25.

IV. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok - építészeti tűzvédelem Lakiteleken 2015. szeptember 7-én tartott szakmai napon közel 170 résztvevő az építészeti tűzvédelemből elsősorban a kiürítésre koncentrálva hallhatott több előadást. Erre jó apropót adott az új OTSZ, amely alapján az ezzel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokra és a megoldások bemutatására és feldolgozására fókuszáltak az előadók. Szakmailag jól felépített tematikában izgalmas előadásokat hallhattunk. Az előadásokat adjuk közre.

Részletek  Tervezői felelősség - Játék a tűzzel?

2015. szeptember 24.

Tervezői felelősség - Játék a tűzzel? Az elmúlt időszak jogszabály változásai, valamint az új OTSZ életbe lépése után nőtt a tervezők felelőssége. A legmarkánsabb változást az új Ptk. hozta, amely kihatással van, a tűzvédelmi tervezést végzők mindennapi tevékenységére is. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Részletek  Tűzjelző Berendezés Tagozat éves értékelő értekezlete

2015. szeptember 23.

Tűzjelző Berendezés Tagozat éves értékelő értekezlete A MMK Tűzvédelmi Tagozata, Tűzjelző berendezés Szakosztálya is taggyűlést tartott szeptember 7-én Lakiteleken. Az elmúlt két év alatt végzett munkát, a tervezői jogosultság kérdéseit, a beépített tűzjelző berendezésekkel foglakozó TvMI-vel kapcsolatos tapasztalatokat és a jövőbeli feladatokat foglalta össze Mohai Ágota, a szakosztály elnöke.

Részletek  Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle októberi számában?

2015. szeptember 22.

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle októberi számában? Kötéltechnika, vasúti balesetek, robbanás elleni védelem és zónabesorolás, új hazai gépjárműfecskendő, alagút tűzoltás, ha csak ennyit jelzünk a mostani lapszám 23 cikkéből, már láthatjuk a sokoldalú témaválasztást. Ezeken kívül természetesen visszatekintünk a legnagyobb szakmai kiállítás az Interschutz új tendenciáira, s a megelőzés és ezen belül az OTSZ követelményeinek új mérnöki szemléletű kibontása is témáink között szerepel.

Részletek  Tisztújító Taggyűlést tartott a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata

2015. szeptember 16.

Tisztújító Taggyűlést tartott a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata A Lakiteleki Népfőiskolán szeptember 7-én tartotta tisztújító taggyűlését a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, ahol az éves munka értékelése mellett új vezetőséget is választottak a szép számmal egybegyűltek. A Taggyűlésen részt vett Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM OKF tűzoltósági főfelügyelője és Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF Tűzvédelmi Főosztályának vezetője is.

Részletek  VESZÉLYES SZÁLLÍTMÁNYOK FELÜGYELETÉNEK FEJLŐDÉSE MAGYARORSZÁGON

2015. szeptember 15.

VESZÉLYES SZÁLLÍTMÁNYOK FELÜGYELETÉNEK FEJLŐDÉSE MAGYARORSZÁGON Az iparbiztonsági szabályozásnak a katasztrófavédelem rendszerében történő fejlődése 15 évre tekint vissza Magyarországon. Szerzőink tanulmányukban áttekintik az iparbiztonsági jogterület veszélyes szállítmányok felügyeletével kapcsolatos fejlődési lépéseit és levonják a fejlődésben rejlő tapasztalatokat.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30