Híreink

A globális éghajlatváltozás egészségügyi aspektusai - a magyar lakosság sebezhetőségének vizsgálata

2017. március 14.

A globális éghajlatváltozás egészségügyi aspektusai - a magyar lakosság sebezhetőségének vizsgálata A cikkben a szerző az éghajlat változásának lakosságot érintő hatásaival foglalkozik, kitér a magyar társadalom egészségének jellemzőire, valamint az éghajlatváltozás egészségünkre tett hatásaira. Vizsgálja, hogy az egészségi állapotunk hogyan reagál az egyre erősödő kihívásokra, vázolja azokat a területeket, amelyeket ez a jelenség károsan érinthet. Javaslatot tesz a védekezés lehetőségeire. A Bolyai Szemle 2013. évi (ISSN 1416-1443) 1. számában megjelent tanulmányt tesszük közzé.

Részletek  Hol keletkeztek a tűz-és káresetek az elmúlt öt évben?

2017. március 09.

Hol keletkeztek a tűz-és káresetek az elmúlt öt évben? Míg 2015-ben 59 860 esethez, 2016-ban 63 319 eseményhez kellett vonulni a tűzoltóságoknak. Ezen belül a területei, megyei adatok alakulása mutatja az elmúlt öt év változásait, amit az elmúlt évi adatok eltérő alakulása is jól mutat. A káresetek megyei szintű alakulásának vizsgálata alapján (2015-höz) képest a változások szembetűnőek.

Részletek  Építész tűzvédelmi szakértői továbbképzés

2017. március 08.

Építész tűzvédelmi szakértői továbbképzés A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez 2017. május 17-én és 18-án Balatonföldváron a Hotel Jogarban. A felhívást és a jelentkezési lapot közöljük.

Részletek  Messe Düsseldorf – A+A kiállítás október 17-20. között

2017. március 08.

Messe Düsseldorf – A+A kiállítás október 17-20. között A düsseldorfi rendezvényeken az elmúlt vásári idényben mintegy 32.100 kiállító mutatta be termékeit 1,6 millió szakmai látogatónak, ezen kívül hozzávetőlegesen félmillióan látogatták a konferenciákat. Düsseldorfban rendezett mintegy 50 szakvásárával – amelyek közül 24 a világ elsőszámú seregszemléje – köztük a szakmánkban az A+A kiállítás, amelyet az idén október 17-20. között rendeznek meg.

Részletek  A disaster medic a tűzoltók képzési palettáján

2017. március 07.

A disaster medic a tűzoltók képzési palettáján A tűzoltók közvetlen kontaktussal járó életmentéssel összefüggő feladatait nem lehet szétválasztani a beavatkozás közben felmerülő elsősegély-nyújtási feladatoktól. A sérültek elsődleges ellátása, stabilizálása és mozgatása tekintetében életmentő lehet az első beavatkozóként helyszínre érkező tűzoltók magabiztos, szakszerű segítségnyújtása a mentőszolgálat kiérkezéséig. Az ehhez kidolgozott képzési modellről számol be szerzőnk.

Részletek  Nőtt a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma

2017. március 06.

Nőtt a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma Egyre több egyesület felel meg a követelményeknek és válik önálló beavatkozó egyesületté. Ma már 41 olyan egyesület van, amely helyben gyorsan és hatékonyan képes beavatkozni s ezzel a szűkebb környezetében a mentő tűzvédelem hatékonyabbá tenni. Az egyesületek listáját és területi elhelyezkedését tesszük közzé.

Részletek  XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Nem egyszerűen egyszerű!

2017. március 01.

XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia – Nem egyszerűen egyszerű! Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén! Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat a konferencia előadói 2017. március 23-án, Budapesten a LURDY Ház 5. konferencia termében. (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.)

Részletek  Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia - Harmadszor

2017. február 28.

Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia - Harmadszor December 14-én a konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a módszertan fejlesztése és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés érdekében. Mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, intézmények fenntartói, ipari üzemek, kutatóintézetek, valamint a katasztrófavédelem képviselői találkoztak a tűzvizsgálói konferencián. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Szemelvények a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület életéből

2017. február 28.

Szemelvények a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület életéből A Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület története Csöglei István a tűzoltó múlt és ezen belül a Tolna Megyei Tűzoltó Egyesületek történetének jeles kutatója és krónikása. Munkássága és emléke előtt tisztelgünk a Simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület alapításának 125. évfordulójára írott dolgozatának közreadásával.

Részletek  Tűzvizsgáló szakértői továbbképzés Balatonföldváron

2017. február 28.

Tűzvizsgáló szakértői továbbképzés Balatonföldváron A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzést szervez 2017. május 16-án Balatonföldváron. A fő téma az elektromos tüzek, de mellette kérdések, értelmezési problémák tisztázására is lehetőség nyílik.

Részletek  IV. Hagyományőrző Tűzoltó Konferencia és Találkozó

2017. február 27.

IV. Hagyományőrző Tűzoltó Konferencia és Találkozó A IV. konferenciának 2017. március 4-én a Lakiteleki Népfőiskola (6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.) ad otthont. A rendezvényre ismét sok szeretettel várják a hagyományőrző önkéntes és hivatásos tűzoltókat, és minden a téma iránt érdeklődőt. A konferencia fővédnöke: Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

Részletek  Homlokzati hőszigetelés – Az állam nem fizet a silány munkáért

2017. február 24.

Homlokzati hőszigetelés – Az állam nem fizet a silány munkáért A társasházak jelentős támogatással végezhetnek felújítási munkákat az Otthon melege program keretén belül, ahol az egyik sláger a homlokzatok hőszigetelése. Ennek jelentős tűzvédelmi vonatkozásai is vannak, amelyek betartását az állam kioktatott műszaki ellenőrökkel és a támogatásokat kezelő Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet szakembereinek helyszíni ellenőreivel is vizsgáltatja. Hibákat állapítottak meg!

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30