Híreink

Beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezés tűzvédelmi szakértői továbbképzés

2018. október 09.

Beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezés tűzvédelmi szakértői továbbképzés A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzést szervez a beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezés szakértők részére 2018. október 29-én Balatonföldváron a Hotel Jogarban. A felhívást tesszük közzé.

Részletek  Lakitelek – Fókuszban az építőipari kivitelezés konferencia előadásai

2018. október 09.

Lakitelek – Fókuszban az építőipari kivitelezés konferencia előadásai Szeptember 4-én az OTSZ és a TvMI-k gyakorlati alkalmazásának segítése, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, szerepelt a konferencia napirendjén. Az első napon a tervező mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, kivitelezők, a katasztrófavédelem hatósági munkatársai, építéshatósági ügyintézők, intézményfenntartók, ipari üzemek képviselői által hallgatott előadásokat tesszük közzé.

Részletek  „Fókuszban az építőipari kivitelezés”

2018. október 09.

„Fókuszban az építőipari kivitelezés” Problémafelvetés és együttgondolkodás volt a mottója a VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napoknak. A konferencia témáinak kiválasztásakor a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hétköznapi életben előforduló, aktuális kérdésköröket érintsenek. Ezzel a gyakorlatias megközelítésű konferencián a résztvevők konkrét válaszokat kaptak építőipari kivitelezéssel, valamint a tűzjelző berendezésekkel kapcsolatos felvetéseikre.

Részletek  Weber Rescue Days 2018 – hazai tűzoltók a gyakorlaton

2018. október 08.

Weber Rescue Days 2018 – hazai tűzoltók a gyakorlaton Az egyik legnagyobb műszaki mentési seregszemlét idén 2018. szeptember 28–30. között, a németországi Saarland tartományban, Bostalsee mellett rendezték, ahol a BM OKF, a KOK és az MTSZ is képviseltette magát. A 10 hazai szakember tanulmányozhatta a műszaki mentésben alkalmazott új megoldásokat, technikai fejlesztéseket. Különböző baleseti szituációkban lehetett a beállításokat gyakorolni és a tudást fejleszteni.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 10. rész

2018. október 05.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 10. rész Ezúttal egy rövid részlettel jelentkezünk a KOK hetven éves történetéből: a dokumentum a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának történetéről szól.

Részletek  Kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi része egyszerű bejelentéshez kötött épületnél

2018. október 02.

Kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi része egyszerű bejelentéshez kötött épületnél Mint ismeretes, a lakóépületek építése során az egyszerű bejelentéshez kötött épületnél a dokumentációnak nem kell tűzvédelmi munkarészt tartalmaznia. Közöljük a MÉK Tűzvédelmi Tagozat és MMK Tűzvédelmi Tagozat közös állásfoglalását az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció tűzvédelmi tartalmával kapcsolatban.

Részletek  Konferencia: Füstbe ment tervek – kié a felelősség?

2018. október 02.

Konferencia: Füstbe ment tervek – kié a felelősség? A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és MMK Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napját műszaki ellenőröknek, felelős műszaki vezetőknek, tervezőknek, kivitelezőknek hirdették. A 200 fős hallgatóság előtt olyan tűzeseteket mutattak be, melyek tervezési és kivitelezési hibákból adódóan vezettek tűzesethez, halálos áldozattal járó tragédiához. Az előadások rendszerelvű gondolkodásra és tervezésre, hívták fel a figyelmet. Az előadásokat adjuk közre.

Részletek  Műszaki mentés – A jövő vezeték nélküli

2018. október 01.

Műszaki mentés – A jövő vezeték nélküli A MTSZ szakmai napján Laczkó Péter, a SziFire Kft. divízióvezetője a Holmatro által kifejlesztett akkumulátor-technológia és a ferde pengés vágóolló előnyeit prezentálva megerősítette: a műszaki mentésben a jövő a vezeték nélküli berendezéseké. Mindezt az akkumulátortechnológia fejlődése teszi lehetővé, és az egyre jobb védelmi képességű járművek, valamint a közlekedés robbanásszerű növekedése indokolja.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 9. rész

2018. szeptember 28.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 9. rész „A tanintézet napjainkban: az oktatási szervezet” – ezzel a címmel közöljük sorozatunk következő részét, amely az eredeti „KOK-könyv” 88-102. oldalát tartalmazza.

Részletek  Harmadik negyedévi szabványgyűjtemény

2018. szeptember 28.

Harmadik negyedévi szabványgyűjtemény Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2018 harmadik negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni. További lehetőség, hogy 2000 óta valamennyi szabvány visszakereshető.

Részletek  Három oltókaros Panther a párizsi reptérre

2018. szeptember 27.

Három oltókaros Panther a párizsi reptérre A párizsi CDG-reptér a világ tizedik legforgalmasabb légikikötője: csak tavaly 69,5 millió utast szolgált ki, ami óriási repülőgép forgalmat is jelent. A megfelelő védelemi szint fenntartása és az ICAO előírások teljesítése érdekében a fejlesztések folyamatosak: még idén és jövő év elején három Panther 8x8-cal bővül a tűzoltógépjármű-flottájuk.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2018/3.

2018. szeptember 27.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/3. A lap megújult formában 21 szerzőtől 11 tanulmányt közöl. A témák – aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek megbízhatósága, hőszigetelők és elektromos tüzek, robbanásvédelem szabályozása, közművek és épülettüzek, tömlőcsomagok alkalmazása zártéri tüzeknél, veszélyes árú légi és közúti szállítása, kockázatelemzési módszertan, gyanús küldemények kezelése, lakosság és hadijog, vízgazdálkodás a köznevelésben – az új eredményekre irányítják a figyelmet.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30