Híreink

Harmincezer látogató a RETTmobil 2018 kiállításon

2018. május 22.

Harmincezer látogató a RETTmobil 2018 kiállításon Minden eddigi rekordot megdöntött a műszaki mentésre és a mobilitásra fókuszáló, immár 18. alkalommal megrendezett nemzetközi kiállítás. A 2018. május 16–18-án a németországi Fuldában zajló RETTmobilon 20 nemzet 540 kiállítóját tekinthették meg a látogatók. A kiállítás egyben a szakterület fóruma is, ahol számos bemutató és érdekes előadások részesei lehettek az egészségügyi, tűzoltói és a speciális technikai mentést végzők.

Részletek  Minősítések, és ami mögöttük van – szakmai nap

2018. május 20.

Minősítések, és ami mögöttük van – szakmai nap A TSZVSZ és az MMK Tűzvédelmi Tagozatának konferenciája azokra a témákra fókuszál, amelyekre kimaradnak a minősítések értékelése során. Rendszerint csak a minősítések tűzvédelmi teljesítményét ellenőrzik, de azt már nem, hogy ez a teljesítmény milyen műszaki feltételek esetében áll fenn. Pedig, ha a minősítések mögötti feltételek nem biztosítottak az tűzvédelmi kockázatot jelent valamint az épület nem megfelelősségét vonhatja maga után.

Részletek  ÉMI – Oktatás és felvilágosítás a Construmán

2018. május 18.

ÉMI – Oktatás és felvilágosítás a Construmán Az ÉMI a fennállása alatt felhalmozódott egyedülálló szakmai tapasztalatát, tudását a minőségi épített környezet megvalósulása érdekében át kívánja adni a szakmai szereplők, illetve a magán építtetők számára. Ezt szolgálta a 2018-as Construma szakkiállításra összeállított programja, amelyet modern, az aktualitásokra fókuszáló megoldásai miatt, nagy érdeklődés övezett. Konzultációk, előadások vizsgálati bemutatók követték egymást.

Részletek  Önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok és mentőszervezetek támogatása

2018. május 17.

Önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok és mentőszervezetek támogatása Stílszerűen május 4-én jelent meg az önkormányzati tűzoltóságok, az önkéntes tűzoltó egyesületek, valamint az önkéntes mentőszervezetek költségvetési támogatásának szabályozásáról szóló 4/2015. (VI. 25.) BM OKF utasítás módosítása. Módosította a 3/2018. (V. 4.) BM OKF utasítás, amely a Hivatalos Értesítő 2019/17. (V.4.) számában jelent meg és május 5-től hatályos. A teljes módosított szövegre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Mentő tűzvédelem – a tűzesetek alakulása 2017-ben

2018. május 16.

Mentő tűzvédelem – a tűzesetek alakulása 2017-ben A tűzoltóságok összesen 77.965 esetben vonultak káreseményhez, ami jelentős mértékű (23 %) emelkedést jelent az előző évi adatokhoz képest. Az emelkedést a tűzeseteknél elsősorban a szabadterületi tüzek számának emelkedése okozta, de kisebb növekedés az épített környezetben is tapasztalható volt. A műszaki mentések során a viharkároknál végzett és a technikai jellegű beavatkozások száma is jelentősen nőtt.

Részletek  Májusi szabványváltozások: gázzal oltó berendezések, menekülési útirányjelzők, Eurocode 1

2018. május 15.

Májusi szabványváltozások: gázzal oltó berendezések, menekülési útirányjelzők, Eurocode 1 2018. május 1-jén 131 szabvány változott! 88 db új nemzeti szabvány jelent meg, 33 db nemzeti szabványt visszavontak és 10 db magyar nyelvű szabvány jelent meg, amelyek közül 3 db új; 7 db pedig korábban idegen nyelven bevezetett szabvány magyar nyelvű változata. A szakterületünket érintő 12 szabványra hívjuk fel a figyelmet. Különösen a gázzal oltó berendezések, a menekülési útirányt jelző rendszerek, Eurocode 1. A tűznek kitett szerkezeteket érő hatások.

Részletek  Mi olvasható a Védelem júniusi számában?

2018. május 15.

Mi olvasható a Védelem júniusi számában? Fő témáink az épületek kiürítésének tervezési kérdései és a szabadtéri fesztiválok, s más nézőpontból folytatjuk a téves jelzések csökkentésének vizsgálatát. Közben a lap 22 cikke sokszínűséget tükröz: porrobbanás, szárazépítés, CO-érzékelők, homlokzatok hőszigetelése, tűzvizsgálat, gyakorlattervezés, Commend – Kommunikáció, ipari gyorsbeavatkozó, vágószerszámok, Construma, felfújható mentőeszközök, rákbetegség és a Római Birodalom tűzoltósága.

Részletek  Szerdán kezdődik a RETTmobil 2018

2018. május 14.

Szerdán kezdődik a RETTmobil 2018 A műszaki mentésre és a mobilitásra (RETTung und MOBILität) egyre nagyobb hangsúly kerül a tűzoltói beavatkozások során. A 2018. május 16–18-án a németországi Fuldában zajló RETTmobil tűzoltói- és mentéstechnikai kiállítás erre fókuszál: 70 ezer négyzetméteren, 20 csarnokban, 20 nemzet 540 kiállítójával. A kiállítás mellett, bemutatók, előadások és speciális témacsoportok várják a szakmai közönséget.

Részletek  Az elektronikus ügyintézés szabályai

2018. május 14.

Az elektronikus ügyintézés szabályai Egyre inkább az elektronikus ügyintézés lép minden egyéb helyébe. A 2016-ban megjelent rendeletet, a 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet az elektronikus ügyintézés részletszabályairól módosította a helyi közszolgáltatás információs rendszerről szóló 73/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet. A módosított rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövegére hívjuk fel a figyelmet, de egyben – a gyakorlott alkalmazók részére – módosító rendelet linkjét is közöljük.

Részletek  V. Ventor – Minimax Beépített Oltóberendezés Konferencia

2018. május 13.

V. Ventor – Minimax Beépített Oltóberendezés Konferencia A beépített oltóberendezés tervezés közigazgatási környezetének változása, valamint korszerű alkalmazásai alcímmel bemutatja: a tervezőket érintő szabályozási környezet aktuális helyzetét, a tűzvédelmi mérnökképzésben várható változásokat, a korszerű tervezési és alkalmazási megoldásokat. Június 6-án elsősorban az oltóberendezés tervezőket várják, akik számára egyben (TUO jogosultsággal bejegyzettek) kötelező szakmai továbbképzés is.

Részletek  Száz építész tűzvédelmi szakértő a továbbképzésen

2018. május 09.

Száz építész tűzvédelmi szakértő a továbbképzésen Mintegy százan vettek részt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által május 7-8-án Balatonföldváron, a Hotel Jogarban tartott építész tűzvédelmi szakértői továbbképzésen. A továbbképzésen a szakemberek megismerkedhettek az OTSZ tervezett változásainak fő irányaival és a közelmúltban bekövetkezett jogszabályváltozásokkal, valamint a tűzvédelmi szakértői munkát érintő adminisztrációs, illetve a gyakorlati feladatokkal foglalkoztak.

Részletek  A MTSZ és a TMKE tevékenysége Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt

2018. május 08.

A MTSZ és a TMKE tevékenysége Tűzvédelmi Tanácsadó Testület előtt Budapesten, április 23-án tartott ülésén három fő témát tárgyalt a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület. A Magyar Tűzoltó Szövetség előterjesztését az eddigi tevékenységéről és a jövőben tervezett feladataikról, a polgári védelmi szakterület KEHOP pályázatáról szóló tájékoztatót és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének 2001. évi alapítása óta végzett tevékenységéről szóló beszámolóját.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30