Híreink

Hő- és füstelvezetés a tűzvédelmi koncepcióban

2017. november 29.

Hő- és füstelvezetés a tűzvédelmi koncepcióban A tűzvédelmi koncepció új fogalom a hazai tűzvédelemben. Ennek tartalmi kifejtése napjaink egyik kulcskérdése. Az új OTSZ által meghatározott védelmi célok és tervezési alapelvek valamint a külföldi szakirodalom alapján ennek életvédelmi vetületét mutatja be szerzőnk, rávilágítva a tűzvédelmi koncepció és a tűzvédelmi műleírás közti alapvető különbségre.

Részletek  Munkavégzés hő, tűz közelében

2017. november 27.

Munkavégzés hő, tűz közelében A tűzoltás veszélyes munkafolyamat! A helyzetek sokfélesége és időbeli változékonysága is nehezíti a veszélyek elleni védekezést. Ennek ellenére nem mondhatunk le, sőt ez lehet a legnagyobb ösztönző a felkészülésre. Az előforduló főbb veszélyek számbavétele már az ellenük való védekezést is segítheti. Erre vállalkozott – most közölt – korábbi dolgozatában szerzőnk.

Részletek  Félmilliomodik 4000 Series™ Allison váltó – tűzoltó járművekhez is használják

2017. november 23.

Félmilliomodik 4000 Series™ Allison váltó – tűzoltó járművekhez is használják Az Allison Transmission bejelentette a 4000 Series sebességváltó-család 500.000-ik darabjának legyártását. A hazai utakon futó tűzoltó gépjárművekben is alkalmazott váltó a tehergépjárművek széles választékában megtalálható. A széria gyártását 1993-ban kezdték meg, s az USA-n kívüli piacra 2005-től a Magyarországon, Szentgotthárdon gyártják ezeket a váltókat.

Részletek  Szabványdömping

2017. november 22.

Szabványdömping 2017. november 1-jén 128 db új nemzeti szabvány jelent meg, 5-öt pedig visszavontak. Az új megjelenésű szabványok közül: 88 db MSZ EN, 31 db MSZ EN ISO, 2 db MSZ HD és 7 db MSZ. A visszavontak mind az MSZ. Ebben a hatalmas adattömegben viszonylag kevés érinti illetve részben érinti a szakterületünket. Ezeket gyűjtöttük kis csokorba.

Részletek  Az ionizált vízzel történő impulzusoltás lényegi jelenségei

2017. november 22.

Az ionizált vízzel történő impulzusoltás lényegi jelenségei Korunkban az emberek, és az anyagi javak elképesztő mértékű koncentrációja valósul meg. Ezek mértékét a Ft/m2-ben kifejezett értékkoncentráció, és a MJ/m2-ben kifejezett tűzterhelés mutatja. Hogyan tudunk erre a kihívásra válaszolni? A magyar tűzvédelem egyik jelentős egyénisége által 2006-ban megfogalmazottakat adjuk közre.

Részletek  Új digitális platform a tűzvédelemben

2017. november 21.

 Új digitális platform a tűzvédelemben A tűzvédelmi szakma adminisztratív terheinek csökkentését célozza meg egy új szolgáltatás. A rendszer túlvan az első teszteken, több szakmai konferencián is bemutatkozott, s az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak, mert több ponton segíti a munkát és csökkenti az adminisztrációra fordított időt.

Részletek  Életmentések és vízbefulladások a Balatonon 2017-ben

2017. november 20.

Életmentések és vízbefulladások a Balatonon 2017-ben A 2017 nyarán az időjárás szélsőségesen alakult. A viharos és hideg periódusokat nagyon gyorsan váltották a rendkívül meleg periódusok, és a vízbefulladások elsősorban a meleg periódusokban következtek be. A másik tényező örvendetes, a főszezon közepén 15-20%-os nyaralónépesség-növekedést regisztráltak a szakemberek. Vízirendészeti szakértő segítségével elemezzük az adatokat.

Részletek  Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2017. november 16.

Mi olvasható a Védelem decemberi számában? A tanulmányokból és a kutatási anyagokból kiderül, hogy ezek a gyakorlat számára milyen erős fogódzókat adnak. Napi gyakorlati hasznuk ugyanúgy levezethető, mint a fókuszban bemutatott különleges gépjárműveknek, vagy a tűzoltást, műszaki mentést segítő megoldásoknak. A decemberi szám 8 rovatának 23 cikkéből a megelőzés sem maradt ki: mérnöki módszerek, drótnélküli tűzjelzés, garázsszellőztetés, akkumulátortöltés, elektromos tüzek elleni védelem a téma.

Részletek  Tudományos konferencia – 80 éves a Magyar Polgári Védelem

2017. november 14.

Tudományos konferencia – 80 éves a Magyar Polgári Védelem „A Légoltalmi Liga és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség 80 éve Magyarország közbiztonságáért” címmel rendeznek Katasztrófavédelmi Tudományos Konferenciát Budapesten 2017. november 16-án. A BM. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon (1149. Budapest, Mogyoródi út 43.) a Szent Flórián teremben tartandó eseményen a környező országok tevékenységére is kitekintést kaphatnak a résztvevők.

Részletek  Szén-monoxid mérgezés megelőzése – a kivitelezők feladatai

2017. november 13.

Szén-monoxid mérgezés megelőzése – a kivitelezők feladatai A hideg idő beálltával egyre időszerűbb a szén-monoxid mérgezés megelőzésére felhívni a figyelmet. A BM OKF által összeállított tájékoztató az új berendezések tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos praktikus feladatokat foglalja össze, egyben a szakemberek kiválasztásában is segít.

Részletek  Fire Fighting Foam Summit – Nemzetközi szakmai konferencia előadásai

2017. november 10.

Fire Fighting Foam Summit – Nemzetközi szakmai konferencia előadásai A FER Tűzoltóság – a LastFire csoporttal együttműködve – 2017. október 17-18-án a tűzoltó habképző anyagokkal foglalkozó tematikus nemzetközi szakmai konferenciát szervezett Budapesten. A tűzoltó habképző anyagok jellemzői, felhasználása, kezelése (from cradle to grave foam management), a környezetterhelés minimalizálása, és a tűzoltási teljesítmény voltak fókuszban. Az előadásokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Országos Tűzvédelmi Konferencia Lajosmizsén

2017. november 07.

Országos Tűzvédelmi Konferencia Lajosmizsén Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat közeljövőben várható változásának irányairól és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek közelmúlti és ez évben várható változásairól szólt a BM-OKF és TSZVSZ által szervezett konferencia, amelyre 2017 október 26-án Lajosmizsén a Geréby kúriában került sor. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30