Híreink

A megfelelő tűzoltó sugárcső kiválasztása

2020. március 13.

A megfelelő tűzoltó sugárcső kiválasztása Szerzőnk az International Fire Fighter magazin c. szaklapban megjelent, a TFT marketingigazgatója által jegyzett, hasonló című cikk alapján mutatja be a megfelelő sugárcső kiválasztásának lehetőségeit, az eredeti cikk tartalmába – a vonatkozó EN szabványokat figyelembe véve – beledolgozva az azóta történt fejlesztéseket is.

Részletek  Tűzgyújtás külterületi, mezőgazdasági célokat szolgáló ingatlanon

2020. március 12.

Tűzgyújtás külterületi, mezőgazdasági célokat szolgáló ingatlanon A tűzvédelmi szabályok az új OTSZ hatályba lépésével 2020. január 22-től változtak, különösen az irányított égetésre vonatkozók szabályokban történt változás, ezért ezeket az új szabályokat dolgoztuk be a tájékoztatónkba. Alapesetben a növények égetése tilos, mivel égetésük súlyos kárt okoz a levegő minőségében. Ugyanakkor bizonyos esetekben jogszabály lehetővé teheti, ekkor az itt leírt szabályokat kell betartani.

Részletek  Mivel oltsuk a fémtüzeket?

2020. március 12.

Mivel oltsuk a fémtüzeket?  A fémtüzek attól különlegesek, hogy az ilyen fémek oxigén nélkül is képesek égni. Ezért teljesen el kell zárni a levegőtől, de nem csak a levegőben lévő oxigéntől, hanem a levegőben lévő nitrogéntől is.

Részletek  Könnyűfémek – Mi olyan különleges a fémtüzekben?

2020. március 11.

Könnyűfémek – Mi olyan különleges a fémtüzekben? A könnyűfémeket – lítium, magnézium, alumínium – széles körben használják, de mostanság, a „high-tech fémek”, mint a titán és cikrkónium, illetve a lítium akkumulátorok előtérbe kerülésével derült ki, hogy nagyon veszélyesek tudnak lenni. Szerencsére a fémtüzek nem olyan gyakoriak. De ha előfordulnak, akkor az érintettek gyakran tehetetlenek. Az közismert, hogy a vízzel oltás nem lehetséges. Miért?

Részletek  Fertőzésveszély a bevetésnél: hogyan védekezzünk?

2020. március 11.

Fertőzésveszély a bevetésnél: hogyan védekezzünk? A COVID-19 koronavírus-járvány terjedése kapcsán újból előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyek könnyen beépíthetők a rutinba, és megfelelő védelmet nyújthatnak a bevetési erők számára. Egy ilyen, az idei Interschutz-kiállításon bemutatkozó alkalmazást ismertetünk most. (Bónusz hír: a szervezők jelenleg nem tervezik az Interschutz elhalasztását.)

Részletek  Egészségügyi hulladékok a közúton és az intézményekben – mire figyeljünk balesetnél?

2020. március 10.

Egészségügyi hulladékok a közúton és az intézményekben – mire figyeljünk balesetnél? A világ – és így hazánk – figyelmét nagyrészt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek kötik le. Az egészségügyben évente 8 ezer tonna fertőzésveszélyes hulladék keletkezik, most, járvány elleni védekezés idején azonban a mennyiség és az összetétel is nő. Intézményekben és közutakon is találkozhatunk ilyen hulladékkal – érdemes tehát feleleveníteni az ezzel kapcsolatos információkat a beavatkozás biztonsága érdekében.

Részletek  Elmarad a XI. TMKE Tűzvédelmi Konferencia

2020. március 10.

Elmarad a XI. TMKE Tűzvédelmi Konferencia Mint annyi mást, ezt is elvitte a koronavírus. Az egyre érkező hírek és a kormányzati ajánlások a szervezőket itt is a halasztásra ösztönözték. Így az érdeklődőknek köszönik jelentkezést és várják őket egy csendesebb időszakban. A kitűzött téma ugyanis (Tűzvédelmi költségvetés – projektalakító tényező) változatlanul nagyon aktuális.

Részletek  Tűzgyújtás szabadban – szabad – nem szabad?

2020. március 09.

Tűzgyújtás szabadban – szabad – nem szabad? Ez a száraz tél fokozott óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit a tavaszi időszakban. Ha nem kapunk kiadós esőt, a kiszáradt aljnövényzet komoly tűzveszélyt jelent. Ezért most az általános szabályokat, a kerti hulladék, avar égetését és kerti tűzgyújtás szabályait mutatjuk be. A tűzvédelmi szabályok az új OTSZ hatályba lépésével 2020 januárjától változtak, ezért ezeket beledolgoztuk a tájékoztatóba.

Részletek  Lakossági energiahatékonyság – van még mit javítani

2020. március 06.

Lakossági energiahatékonyság – van még mit javítani Ma van az Energiahatékonyság Világnapja – ennek kapcsán pedig érdemes megjegyezni, hogy a lakossági energiahatékonyság hazánkban még mindig nem elég jó.

Részletek  „Red Head” a Brandschutztechnik Müller-től

2020. március 06.

„Red Head” a Brandschutztechnik Müller-től Megújul az idén 25 éves Hesztia Kft. bemutató- és oktatóműhelye, ahol a márciusi partnernapon a tűzoltó készülék karbantartás új, a minőséget és a hatékonyságot javító eszközeit, új szűrőcsaládot, a töltési és ürítési időt csökkentő eszközt és idővezérléssel ellátott portöltő gépet is bemutatnak.

Részletek  Légi tűzoltás „csomagolt oltóanyaggal”

2020. március 05.

Légi tűzoltás „csomagolt oltóanyaggal” Egészen újszerű megközelítést alkalmaz a légi tűzoltásban az izraeli Elbit Systems: speciális, lebomló csomagolásba töltött oltóanyaggal oldaná meg az ezen a területen jelentkező problémákat. Az idén tartott terepi gyakorlat ígéretesnek tűnik, de még vannak kérdések.

Részletek  Megjelent az Önkéntes Mentőszervezetek pályázata

2020. március 04.

Megjelent az Önkéntes Mentőszervezetek pályázata A tavaly átadott AMAROK gépkocsival rendelkező egyesületek figyelmét külön felhívjuk az ÖMSZ pályázat lehetőségeire, mert működési költségek címszó alatt lehetőségük van félmillió forintra pályázni. Ezzel biztosíthatók az üzemben tartás költségei.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30