Híreink

EU tűzoltó légiflotta – Mit tud a Bombardier 415?

2019. július 03.

EU tűzoltó légiflotta – Mit tud a Bombardier 415? Ahogy korábban is írtuk, a nyári erdőtüzekre felkészülve az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió hét tűzoltó repülőgépből és hat helikopterből álló első flottáját, az ún. rescEU flottát. A flotta szíve a hét Bombardier 415-ös típusú tűzoltó repülőgép, amely több, mint 6 ezer liter (az egész flotta tehát csaknem 43 ezer liter) vizet képes a tűzre dobni. Mire képesek a gépek? Látványos képek mutatják oltási képességeiket.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2019/3. száma

2019. július 01.

Megjelent a Védelem Tudomány 2019/3. száma Az idei évi harmadik számban 20 szerző 11 cikke olvasható, 192 oldalon. Bővebben: védőruhák minősítése, a tűzoltásvezetők kényszerhelyzeti döntései, kiürítési gyakorlatok szervezése, változások a Seveso irányelvben, sugárforrás keresési módszerek, kármentők szerepe az iparbiztonságban, biztonsági tervek értékelése, belvíz és aszálykárok, doktori képzés és kutatás, tűzoltóság a háborús bombázások idején.

Részletek  Az időjárás hatásai a tűzvédelemre: erdőtűz Katalóniában

2019. június 28.

Az időjárás hatásai a tűzvédelemre: erdőtűz Katalóniában Manapság már közhelynek számít, hogy a klímaváltozás miatt drámaian nőni fog a hőhullámok, és ezzel együtt az erdőtüzek kialakulásának veszélye. A tegnapelőtt kitört tűz azonban egy újabb problémára irányította rá a figyelmet: az öngyulladásra.

Részletek  Tűzmodellezés – az ellentétek feloldása

2019. június 28.

Tűzmodellezés – az ellentétek feloldása A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. A bonyolult, de rövid határidővel készülő projektek esetén komoly előnyt jelenthet, ha már a tűzvédelmi tervezési szakaszban komplex szolgáltatáscsomagból választhat a megrendelő.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások

2019. június 27.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – gyakorlati megoldások A Kingspan hőszigetelt szendvicspanelek homlokzati tűzterjedésével foglalkozó cikksorozatunkban, az alkalmazástechnikai tudnivalóiról a tűzgátló födémcsatlakozások, illetve a nyílások körüli tűzgátló lezárásokra már mutattunk be gyakorlati példákat. Most a megfelelő rögzítéstechnikai szempontokat mutatjuk be, kiemelve, hogy ezek a 30 perces homlokzati TH követelményt teljesítő (Kingspan IPN és QuadCore™) szendvicspanel rendszerekre vonatkoznak.

Részletek  Környezetbarát épületszigetelés – Knauf Insulation Ecose szigetelőanyagokkal

2019. június 26.

Környezetbarát épületszigetelés – Knauf Insulation Ecose szigetelőanyagokkal Közel nulla energiaigényű épületek fa és speciális kőzetgyapot hőszigetelés kombinációjából? Lehetséges ez? Igen! Erre szövetkezett a lenti Németh-Fa Kft. CNC technológiával előállított faipari termékei közül a panelba szerelt favázas készházaival és a Knauf Insulation ECOSE® technológiával gyártott ásványgyapot termékekeivel.

Részletek  Hűtött terek hő- és füstelvezetése – van megoldás!

2019. június 24.

Hűtött terek hő- és füstelvezetése – van megoldás! Akár a szegény kisgyermek panasza, úgy hangzik a tűzvédelmi tervezők, beruházók kórusa: mi legyen a hűtött terek hő- és füstelvezetésével? Nyáron nagyon meleg van, a hűtött terek ilyenkor ezerrel működnek. Szigetelünk! Az energia sehol nem szökhet ki, így aztán a páratartalom nő, a nedvességben a pára lecsapódik, a csúszásveszély mellett károsodnak az áruk és a berendezések. Van megoldás!

Részletek  Doktori értekezés – Mozgáskorlátozottak tűz esetén történő kiürítése

2019. június 19.

Doktori értekezés – Mozgáskorlátozottak tűz esetén történő kiürítése Veres György kollégánk február 22-én – az Óbudai Egyetem Doktori Tanácsa előtt – sikeresen megvédte "Mozgásszervi fogyatékossággal rendelkező személyeket ellátó intézmények tűz esetén történő kiürítése" című értekezését, s doktori avatására június 7-én került sor. Az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában dr. habil. Kovács Tibor (PhD) témavezetésével készült értekezés fő téziseire hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  V. Tűzesetek vizsgálata konferencia – Robbanásvédelem és jövőbe mutató megoldások

2019. június 18.

V. Tűzesetek vizsgálata konferencia – Robbanásvédelem és jövőbe mutató megoldások A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja ötödik alkalommal szervez Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai címmel szakmai konferenciát Kecskeméten, a Megyeháza Tanácstermében 2019. június 28-án 8.30 órai kezdettel. A konferencia programját és a jelentkezés módját tesszük közzé.

Részletek  Épületinformációs modellezés és tűzvédelem

2019. június 17.

Épületinformációs modellezés és tűzvédelem Külföldön már a gyakorlat szintjén foglalkoznak a BIM és a tűzvédelmi tervezés kérdéseivel. Nálunk is megjelentek az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság első szabványai az épülettel kapcsolatos információk kivitelezés és üzemeltetés közbeni átadásával kapcsolatban. Mit jelent az: OIR, AIR, PIR, EIR, AIM, PIM és BIM? Érdemes a jövő fogalmaival barátkozni.

Részletek  Júniusi szabványok – sprinkler a lakóépületben

2019. június 17.

Júniusi szabványok – sprinkler a lakóépületben 2019. június 1-jén 147 szabvány változott, 124 új nemzeti szabvány jelent meg, 7 szabványt helyesbítettek, 5-öt visszavontak, 8-at pedig magyar nyelven is közreadtak. Ebből mindössze egy szakterületünket érintő szabványt találtunk, ez azonban a jövőt illetően jelentős szemléletbeli változásokat indíthat el azzal, hogy az eddig mostohán kezelt lakóépületek automatikus sprinklerberendezéseiről szól.

Részletek  Kötéltechnikai versenyen második helyezés a magyaroknak

2019. június 17.

Kötéltechnikai versenyen második helyezés a magyaroknak A Namur városában évről évre megrendezett Grimpday-en, a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai versenyén négy kontinens tizenhárom országának harminc mentőcsapata közül a magyar versenyzők alkotta team – a HUNOR csapata – a második helyen végzett.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30