Híreink

Lakástüzek – a biztosítói felmérések

2017. augusztus 08.

Lakástüzek – a biztosítói felmérések Bár a vagyonkár típusok közül a tűz nem szerepel az elsők között, a biztosítók kezdik felfedezni ezt a területet. Az Aegon felmérése szerint a tűztől és a betöréstől féltjük a házakat és a lakásokat elsősorban, ezt a villámcsapás és a csőtörés követi a veszélyek toplistáján. Az is kiderült a magyarok többségének (77%) továbbra is az ingatlan a legnagyobb vagyoni értéke.

Részletek  Élelmiszeripari anyagok éghetőségi tulajdonságai

2017. augusztus 07.

Élelmiszeripari anyagok éghetőségi tulajdonságai A régebbi vizsgálatok ma már nehezen fellelhetők, ezért kincsesbánya ez az adattár: 331, döntően élelmiszeripari, anyag éghetőségi vizsgálatait tesszük közzé. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget. Az anyagok tűzveszélyességi osztálya a régi OTSZ szerinti besorolású, ezt nem változtattuk, mert az adatok alapján az új besorolás könnyen elvégezhető.

Részletek  Új feladat – katasztrófavédelmi célú környezeti hatásvizsgálat

2017. augusztus 03.

Új feladat – katasztrófavédelmi célú környezeti hatásvizsgálat A 139/2017. (VI. 9.) Kormányrendelettel az új létesítésű projektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatakor baleseteknek és/vagy természeti katasztrófáknak való kitettség (sérülékenység és ellenálló képesség) bemutatására is ki kell térni. Ennek tartalmi és formai követelményeiről a BM OKF szakmai útmutatót állított össze. A segédletre és az új eljárásrendre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Akadálymentesítési előírások

2017. augusztus 02.

Akadálymentesítési előírások Az akadálymentesség az épített környezet alapvető tulajdonsága. A tervezésnél alkalmazandó alapvető jogszabályokat, fogalmakat, az OTÉK és az OTSZ vonatkozó előírásait gyűjtötte össze Dr. Gombik Károly. Tűzvédelmi tervezők, cégek és a hatóságok építészeti tűzvédelemmel, üzemeltetéssel foglalkozó munkatársai számára szerzőnk rendkívül hasznos anyagát adjuk közre.

Részletek  Tempo Loki – 50 éves évforduló és konferencia

2017. július 27.

Tempo Loki – 50 éves évforduló és konferencia Fennállásának ötvenedik évfordulóját szakmai konferenciával és színes programokkal ünnepelte Nyíregyházán a Tempo Loki Kft. A résztvevők a veterán járművek mellett a Police Rally Team versenyautóit is kipróbálhatták. A rendezvény szakmai előadásaiban az építészeti tűzvédelemre, mint a cég legfiatalabb üzletágára helyezték a hangsúlyt. Az ott elhangzott két előadást közöljük.

Részletek  A+A 2017: magyar kiállítók + vendég Nagy-Britannia

2017. július 27.

A+A 2017: magyar kiállítók + vendég Nagy-Britannia 2017. október 17-20. között a Düsseldorfi Vásárközpontban nyitja kapuit az egyéni védelem, a munkahelyi biztonság és tűzvédelem valamint a foglalkozás-egészségügy kongresszussal kísért, világvezető szakvására. Itt mintegy 1900 kiállító mutatkozik be. 2015-ben 65 000 szakmai látogató érkezett 80 országból a düsseldorfi A+A szakvásárra. Tíz magyar kiállító termékeit is megtekinthetik.

Részletek  Alkalmazott Tűzvizsgálat – szakkönyv (2014)

2017. július 24.

Alkalmazott Tűzvizsgálat – szakkönyv (2014) A 2014-ben kiadott, Nagy László Zoltán által szerkesztett könyv a tűzvizsgálat napi gyakorlatába vezeti be az olvasót. A témák beszédesek: gyújtóforrások elemzése, otthonjellegű létesítmények, járművek, villamos berendezések, hálózatok tüzeinek vizsgálata az elektromos hibahelyek azonosítása, szabadtéri tűzesetek vizsgálata, tűzfészek-kereső kutya alkalmazása, tűzmodellezés. Tűzokozással kapcsolatos bűncselekmények.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve: 2017.07.10.

2017. július 18.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve: 2017.07.10. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzattal kapcsolatban számos kérdést fogalmaztak meg a jogalkalmazók, amire az OKF illetékesei rendre válaszolnak. A kérdéseket és válaszokat összefoglalva honlapunk jobb oldalán OTSZ kérdések címszó alatt olvashatják. Ezeket az OTSZ szövegébe illesztve az újabb felmerült kérdéseket és válaszokat, a tájékoztatók, hírlevelek szövegeit, a TvMI-k változásait is feldolgozta Veresné Rauscher Judit, amelynek 2017 július 10-én véglegesített változatát közöljük.

Részletek  Tűzoltó Bandi és Morzsi - Komplex Óvodai Tűzmegelőzési Program

2017. július 18.

Tűzoltó Bandi és Morzsi - Komplex Óvodai Tűzmegelőzési Program Közhelyként emlegetjük, hogy a tűzmegelőzést gyerekkorban kell kezdeni. Ugyanakkor viszonylag kevés korszerű szemléletmódú anyagunk van ehhez. Kolláth András c. tű .zls. az idei Dr. Balogh Imre emlékpályázaton különdíjat nyert dolgozata ilyen szemléletmóddal, az életkori sajátosságokat és a mai kommunikációs lehetőségeket figyelembe véve készült.

Részletek  Itt az új Panther

2017. július 18.

Itt az új Panther A Rosenbauer folyamatosan megújítja a népszerű termékeit – nincs ez máshogyan a rendkívül népszerű Panther esetében sem, amely most újabb iterációval jelentkezik. A népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy Athéntól Moszkván keresztül Új-Delhiig a világ számos pontján teljesít szolgálatot.

Részletek  Tűzbiztonság a terményszárítókban – KITE + Videokonroll megállapodás

2017. július 11.

Tűzbiztonság a terményszárítókban – KITE + Videokonroll megállapodás A KITE Zrt. 2017 júniusától partnerhálózatában értékesíti a Videokontroll precíziós terményszárítási technológiát – állapodott meg a nagyvállalat és a fejlesztő RS Bt.

Részletek  A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői vizsgálata

2017. július 10.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői vizsgálata A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői csoportja 2017. július 7-én befejezett egy un. tanácsadó nukleáris biztonsági missziót Magyarországon. A 12 napig tartó vizsgálat a Nemzetközi Fizikai Védelmi Tanácsadó Szolgálat (IPPAS) egy 2013-ban befejezett IPPAS-misszió nyomon követését az ott megfogalmazott ajánlások betartásának ellenőrzését végezte el. A főbb megállapításukat tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30