Híreink

Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében

2018. január 03.

Tűzvédelmi fejlesztések a villamos-energetikai rendszerek biztonsága érdekében Milyen szerepe van a villamos-energetikai rendszernek hazánk energiai ellátásában? Hogyan működik a rendszer? Nem kisebb feladatról van szó, mint az országos energiarendszer teljesítmény-egyensúlyának fenntartása. Egy esetlegesen bekövetkező hiba, rendellenesség, problémát okozna a rendszer biztonságos üzemeltetésében. Milyen megoldásokkal biztosítják a MAVIR szakemberei a villamos ellátás biztonságát?

Részletek  Liverpool parkolóház tűz – Hogyan éghet le 1000–1400 autó?

2018. január 02.

Liverpool parkolóház tűz – Hogyan éghet le 1000–1400 autó? Szilveszter este Liverpool egyik 1600 járművet befogadni képes, többszintes parkolóházában az összes jármű megsemmisült egy ott keletkezett tűzben. A hatóságok szerint nagy valószínűséggel nem szándékos gyújtogatás volt a kiváltó ok. Kb. 1000-1400 autó semmisült meg. Hogyan fordulhat elő egy ilyen méretű tűz? Mennyi idő alatt ég le egy jármű, milyen hőfejlődéssel lehet számolni és mennyi idő alatt terjed át egy másik járműre a tűz?

Részletek  Megjelent az új Védelem Tudomány

2017. december 23.

Megjelent az új Védelem Tudomány A Védelem Tudomány című e-folyóirat 2017/4. száma 11 tanulmányt tartalmaz. A 231 oldalas kötetben a tűzgátló tömítések, az okos eszközök alkalmazása, a szárazoltás, a szén-monoxid mérgezések, az erőmű és a termékvezetékek , az erdőtüzekkel kapcsolatos és az I. világháború alatti pv. intézkedések, a katasztrófa-logisztika, a Lean módszer elemzése az egészségügyben és az önkéntes tűzoltóságok történetének egy fejezete olvasható.

Részletek  Karácsonyi üdvözlet és BUÉK

2017. december 22.

Karácsonyi üdvözlet és BUÉK Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kíván a Védelem Online szerkesztősége – tartson velünk 2018-ban is!

Részletek  Weber Rescue - Tippek és Trükkök műszaki mentéshez

2017. december 22.

Weber Rescue - Tippek és Trükkök műszaki mentéshez Mintegy karácsonyi meglepetésként, a magyar tűzoltók oktatását és képzését segítendő, elkészült a több éves múltra visszatekintő kiadvány, a Weber Rescue Tipps and Tricks magyar nyelvű változata. A kiadvány olyan hasznos tippeket és trükköket tartalmaz, amelyek meggyorsíthatják és megkönnyíthetik a tűzoltói beavatkozást. A készítők Pirotext Kft. kollektívája a kétrészes kiadványt a honlapukról letölthető formában közreadja.

Részletek  Szakterületünket érintő jogszabály-változások – ADR és ADN

2017. december 19.

Szakterületünket érintő jogszabály-változások – ADR és ADN Január 1-től több ponton módosul a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti (ADR) és Belvízi Szállításáról (ADN) szóló Európai Megállapodás, valamint a szakterületet érintő szabálysértési és közúti közlekedési törvény néhány előírása, valamint a kulturális örökség védelméről szóló törvény, jelentős módosulása, amely a Magyar Közlöny 2017/207. (XII.11.) számában jelent meg. A változásokra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdései

2017. december 18.

Energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdései Az alacsony energiaigényű épületek tervezésénél nem csak az energetikai és építészeti tárgyú követelményeket tartalmazó előírásokat kell figyelembe venni, hanem kiemelten kell kezelni az ezen épületek tűzvédelmi szempontok szerint vizsgált kialakítását is, különösen, amikor egy meglévő épületet alakítunk át! Melyek a fő szempontok?

Részletek  Szabványok – Tűzbiztonság szakszótár, Tűzjelzők hangjelzői magyarul

2017. december 17.

Szabványok – Tűzbiztonság szakszótár, Tűzjelzők hangjelzői magyarul 2017. december 1-jén 123 szabvány jelent meg illetve változott. A változásokkal érintett szabványkötegből a szakterületünket érintő két új nemzeti szabványra, valamint hat korábbi angol nyelven megjelent szabvány magyar nyelvű változatára és egy helyesbített angol nyelvű szabványra hívjuk fel a figyelmet. A szabványok beszerezhetők a kiado@mszt.hu e-mail címen vagy az MSZT webáruházában.

Részletek  Három kontinens, három ikonikus épület hőszigetelése

2017. december 15.

Három kontinens, három ikonikus épület hőszigetelése Különleges kihívás a párizsi Eiffel-torony, a new yorki Empire State Building és a Szingapúrban található Marina Bay Sands Hotel szigetelése. A feladat nagysága nyilvánvaló és bonyolult, de van egy közös pont mindháromban: a rendkívüli biztonsági igények, az energiahatékonyság, a környezeti ártalmak csökkentése, vagy az épületben tartózkodó, dolgozó emberek életkörülményeinek javítása érdekében. Milyen megoldások születtek?

Részletek  Megjelent a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat

2017. december 13.

Megjelent a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat A Magyar Közlöny 2017/202. (XII. 4.) számában egy a szakmát több ponton érintő új szabályzat jelent meg. A nemzetgazdasági miniszter 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelete mellékleteként a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat és egyidejűleg hatályon kívül helyezte a Kommunális- és Lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatát. Az új szabályozás 2018. január 1-én lép hatályba hatályon kívül helyezve a korábbiakat. Alig egy hónap múlva hatályos!

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek

2017. december 12.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek Az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, a tervezésben érintett Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek összegyűjtésével és az OTSZ szövegébe illesztésével egy nagyon hasznos segédletet állított össze Veresné Rauscher Judit. A legutóbbi változat óta a módosított hő és füst elleni védelemről szóló TvMI figyelembevételével frissítette a tervezőknek szánt OTSZ összeállítását. A kiegészített anyagot tesszük közzé.

Részletek  Új szakkönyv – Mentési technikák járműbaleseteknél

2017. december 11.

Új szakkönyv – Mentési technikák járműbaleseteknél Öt világnyelv után magyarul is olvasható a Holmatro kiadásában megjelent alapmű, amely tankönyvként, kézikönyvként képes segíteni a személygépjármű-balesetek mentésében résztvevők munkáját. A könyvben az egyes módszerek leírásánál elhelyezett QR-kódok segítségével pedig az interneten megtekinthetők az adott mentési módszer rövidfilmben bemutatott megoldásai. Ian Dubar öt fejezetben megírt könyvét Ryan Edit, a Szifire Kft. munkatársa ültette át magyar nyelvre.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30