Híreink

Avar és kerti hulladék égetés – tilos vagy sem?

2021. január 07.

Avar és kerti hulladék égetés – tilos vagy sem? Mi köze van a koronavírusnak az avarégetéshez? Több, mint gondolnánk! Az Országgyűlés módosította a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvényt és így 2021. január 1-jétől törölték azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést. Így általánossá vált volna a kerti zöldhulladék és avar égetés tilalom az egész országban. Közbejött azonban a vírus!

Részletek  Közel nulla energiaigényű épületek – fél év haladék

2021. január 07.

Közel nulla energiaigényű épületek – fél év haladék Csak 2021. június 30. után lép életbe az idén január 1-től esedékes, közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményrendszer. Mindez a hőszigetelési módok és anyagok miatt a beruházások tűzvédelmét, így a hatóságokat, tervezőket és kivitelezőket is érinti, ezért erre is felhívjuk figyelmet. A rendelet a Magyar Közlöny 2020. évi 294. számában jelent meg.

Részletek  Wanted! – Mi az a PFOS és PFOA? Hol van?

2021. január 07.

Wanted! – Mi az a PFOS és PFOA? Hol van? A perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluoroktán-szulfonsav (PFOS) mesterségesen előállított kémiai anyagok. A PFOA és a PFOS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek bioakkumulálódnak és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Ilyen anyagok előfordulhatnak egyes korábban gyártott tűzoltó habképző anyagokban. Hol kell és hol nem kell rájuk számítani?

Részletek  Holmatro hidraulikus műszaki mentő eszközök üzemeltetése – Vágószerszámok

2021. január 06.

Holmatro hidraulikus műszaki mentő eszközök üzemeltetése – Vágószerszámok Az elmélet után, a hazánk tűzoltóságainál rendszeresített Holmatro gyártmányú műszaki mentő eszközökkel kapcsolatos gyakorlatias tudásanyagot foglalja össze szerzőnk, Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke, aki a vágószerszámokat mutatja be, amely alapján az eltérő kialakítású, esetleg más gyártmányú eszközök üzemeltetését is biztonságosan, valamint hatékonyan tudják végrehajtani.

Részletek  MSA Gallet F1 és F2 tűzoltósisak felülvizsgálatának oktatása

2021. január 06.

MSA Gallet F1 és F2 tűzoltósisak felülvizsgálatának oktatása Mindenki a maga kezébe veheti a sisakjainak felülvizsgálatát! Erre szolgál az a gyártóval közös, jogosultságot biztosító oktatás, amelyre január végéig lehet jelentkezni a Bavlis Kft.-nél. A vírushelyzetre tekintettel mindezt online formában oldják meg a szervezők. Erre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Koronavírus – kiterjesztették az építkezések egyszerű bejelentését

2021. január 05.

Koronavírus – kiterjesztették az építkezések egyszerű bejelentését December 29-én jelent meg a Kormány 687/2020. (XII. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt az építkezések egyszerű bejelentéssel történő megvalósíthatóságának kiterjesztéséről, ami a beruházások tűzvédelmét, így a hatóságokat és a tervezőket is érinti. A szabályok jelenleg február 28-ig érvényesek. A rendelet a Magyar Közlöny 2020. évi 294. számában jelent meg.

Részletek  A tűzvédelmi oktatás nem tartozik a felnőttképzési törvény hatálya alá

2021. január 04.

A tűzvédelmi oktatás nem tartozik a felnőttképzési törvény hatálya alá Ahogy korábban jeleztük, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény módosításával a tűz- és a munkavédelmi oktatás – 2021. január 1-től – egyértelműen kikerült a törvény hatálya alól. Ezt a Magyar Közlöny 2020. évi 282. számában 2020. évi CXLVIII. törvény 73. §-ában tették egyértelművé. A jogszabályhelyet közöljük.

Részletek  Szilveszteri tűzijáték – Hol tilos és hol szabad?

2020. december 28.

Szilveszteri tűzijáték – Hol tilos és hol szabad? A pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet korlátozta az idei szilveszteri tűzijátékokat. Mi változott? Hol szabad és hol nem? Mit és hogyan szabad?

Részletek  Minden kedves szerzőnknek és olvasónknak Békés Karácsonyt kívánunk!

2020. december 24.

Minden kedves szerzőnknek és olvasónknak Békés Karácsonyt kívánunk! Lehet, hogy kicsit későn, de annál nagyobb meglepetést okozhatnak egy igazi brit muffinnal.

Részletek  Szabványfrissítés – a 2020. IV. negyedévvel teljes az idei év

2020. december 21.

Szabványfrissítés – a 2020. IV. negyedévvel teljes az idei év Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2020 IV. negyedévében összesen a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Tűzterjedés elleni védelem az épületvillamosság szempontjából (videó)

2020. december 21.

Tűzterjedés elleni védelem az épületvillamosság szempontjából (videó) A villamos berendezés lehet forrása a tűznek, súlyosbíthatja azt, és tűzvédelmi rendszerek részeként segíti a menekülést. A leggyakoribb tűzkeletkezési okot adó berendezések átfogó bemutatását, a lángterjedés gátlást és műszaki megoldásait, a vezetékek égési jellemzőit, vizsgálati és igazolási módjait hallhatjuk Kruppa Attilától.

Részletek  Vintze Balázs Tűzszakaszok aktív lezárása - szállítószalagtól a függönyfalakig (videó)

2020. december 18.

Vintze Balázs Tűzszakaszok aktív lezárása - szállítószalagtól a függönyfalakig (videó) 1978-ban, Berlinben teljesen leégett egy kekszgyár. A lángok egy tűzszakaszhatáron áthaladó szállítópályán terjedtek át. Tűzszakaszok aktív lezárásának igényét a nagy ipari gyártó és logisztikai épületek tűzesetei teremtették meg, aztán jöttek a kereskedelmi és egyéb létesítmények. A nyílások és a funkciók megoldások sorát szülték. Hogyan, milyen minősítési követelményekkel, milyen akadályokat leküzdve történik mindez? Vintze Balázs előadása.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30