Híreink

Súlyos baleset Cegléd közelében

2019. április 11.

Súlyos baleset Cegléd közelében Április 10-én, szerdán reggel két kisteherautó ütközött össze a 4-es főút 72-es kilométerénél, Cegléd közelében. Az ütközés következtében egy ember a roncsba szorult, az összetört autók forgalmi akadályt okoztak. A ceglédi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével a beszorult embert a roncsból kiszabadították, majd áramtalanították és átvizsgálták a járműveket.

Részletek  Tűzvédelmi eszközökkel ismerkedtek az NKE hallgatói

2019. április 11.

Tűzvédelmi eszközökkel ismerkedtek az NKE hallgatói A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet végzős hallgatóinak 2019. április 8-án háromórás gyakorlati bemutatóval egybekötött termékismereti foglalkozást tartott budapesti telephelyén a HESZTIA Kft. Az elméleti ismeretek után, két csoportban, a gyakorlatban ismerhették meg a különböző korszerű tűzoltó eszközök és anyagok hatásmechanizmusát.

Részletek  Építész tűzvédelmi szakértői továbbképzés – az OTSZ tervezett változásai

2019. április 09.

Építész tűzvédelmi szakértői továbbképzés – az OTSZ tervezett változásai A BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján építész tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez 2019. május 13–14-én, Balatonföldváron, a Hotel Jogarban. A fő téma az OTSZ tervezett változásai.

Részletek  Tűzvizsgálati szakértői továbbképzés – szendvicspanel-tüzek

2019. április 09.

Tűzvizsgálati szakértői továbbképzés – szendvicspanel-tüzek A BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez tűzvizsgálat témakörében, 2019. május 15-én, Balatonföldváron, a Hotel Jogarban. A jogszabályi változások mellett a fő téma a szendvicspanel szerkezetű épületek tüzeinek vizsgálata.

Részletek  Tudományos konferencia – Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig

2019. április 08.

Tudományos konferencia – Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig A beruházások alakulása, az épületek mérete és funkciógazdagsága, az új építőanyagok és technológiák megjelenése a tűzvédelmet is új kihívások elé állították. Ezekre a kihívásokra a megelőző és a mentő tűzvédelem is jelentős fejlesztésekkel reagált. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – 2019. április 10-re – szervezett konferencia az elmúlt időszak tudományos eredményeinek összegzésére és a várható új kihívások felvázolására vállalkozik.

Részletek  Construma 2019 – tüzes szemmel

2019. április 05.

Construma 2019 – tüzes szemmel A 38. Construma építőipari szakkiállításon 20 ország 550 kiállítója képviselteti magát 55 ezer négyzetméteren, 5 pavilonban. A Construma első három napja a szakmai látogatóknak, a hétvége pedig a nagyközönségnek szól. Az építkezéshez szükséges anyagok, gépek, eszközök bemutatása mellett gyakorlati bemutatókkal, ingyenes tanácsadással, finanszírozási megoldásokkal találkozhattunk. Köztük számos olyannal, amelynek jelentős tűzvédelmi vetületei vannak.

Részletek  Szabványfrissítés

2019. április 04.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2019 első negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Balaton-projekt – a kockázatokhoz illeszkedő fejlesztések

2019. április 04.

Balaton-projekt – a kockázatokhoz illeszkedő fejlesztések A „Katasztrófavédelmi rendszerek a Balaton régió területén” elnevezésű uniós projekthez kapcsolódó eszközátadással egészült ki az a szezonnyitó rendezvény, amelyet április elsején Siófokon tartottak. Ennek köszönhetően újabb modern eszközök vigyázzák a Balaton környékén élők és a nyaralók biztonságát, amelyek egy részét bemutatták és átadták az érintett szervezetek képviselőinek.

Részletek  Megkezdődött az új TvMI-k kidolgozása – április 15. a részhatáridő

2019. április 03.

Megkezdődött az új TvMI-k kidolgozása – április 15. a részhatáridő Az OTSZ tervezett módosítása hatással van a megoldásokat tartalmazó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekre is. Ennek megfelelően a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság (TMB) döntése alapján az eddigi tizenkét TvMI-t a módosítások és az eddigi tapasztalatok figyelembevételével át kell dolgozni és két új TvMI megalkotása is szükségessé vált. A tagok kijelölése után a módosítási javaslatok vázlatos formában történő kidolgozása április 15-ig határidős.

Részletek  Viharjelzés – európai kuriózum a Balatonon

2019. április 03.

Viharjelzés – európai kuriózum a Balatonon Egy különleges viharjelző szezonnyitó zajlott április elsején Siófokon, ahol a rendszer indításán túl kiemelt fejlesztésekről is beszámoltak. A mintegy 1 milliárd forint összköltségű projekt egyik fő fókuszpontja a vízbiztonságban kulcsszerepet játszó viharjelző rendszer fejlesztése volt. Ennek leglátványosabb eleme a Balaton közepére kihelyezett három viharjező és egyben meteorológiai adatokat gyűjtő és továbbító állomás bemutatása lett.

Részletek  ÉMI-program a Construmán

2019. március 29.

ÉMI-program a Construmán Az ÉMI Nonprofit Kft. az idei Construma építőipari szakkiállításon is érdekes témákkal, hasznos tudnivalókkal várja a szakmai és lakossági érdeklődőket.A szakmai programon történő részvételért alkalmanként 1 szakmai továbbképzési pont igényelhető.

Részletek  Tűzoltás ventilátorral?

2019. március 29.

Tűzoltás ventilátorral? A nagy teljesítményű ventilátorok kárhelyszíneken történő használata messze nem csak a tűz eloltása utáni szellőztetésről szól. Mi több: az ilyen eszközök használata nagyban hozzájárulhat a bevetés sikeréhez is, hisz a füst és a hő veszélyezteti az épületszerkezetek állékonyságát, a korlátozott látási viszonyok miatt pedig akadályozza a beavatkozó tűzoltók munkáját.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30