Híreink

Minden kedves szerzőnknek és olvasónknak Békés Karácsonyt kívánunk!

2020. december 24.

Minden kedves szerzőnknek és olvasónknak Békés Karácsonyt kívánunk! Lehet, hogy kicsit későn, de annál nagyobb meglepetést okozhatnak egy igazi brit muffinnal.

Részletek  Szabványfrissítés – a 2020. IV. negyedévvel teljes az idei év

2020. december 21.

Szabványfrissítés – a 2020. IV. negyedévvel teljes az idei év Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2020 IV. negyedévében összesen a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Tűzterjedés elleni védelem az épületvillamosság szempontjából (videó)

2020. december 21.

Tűzterjedés elleni védelem az épületvillamosság szempontjából (videó) A villamos berendezés lehet forrása a tűznek, súlyosbíthatja azt, és tűzvédelmi rendszerek részeként segíti a menekülést. A leggyakoribb tűzkeletkezési okot adó berendezések átfogó bemutatását, a lángterjedés gátlást és műszaki megoldásait, a vezetékek égési jellemzőit, vizsgálati és igazolási módjait hallhatjuk Kruppa Attilától.

Részletek  Vintze Balázs Tűzszakaszok aktív lezárása - szállítószalagtól a függönyfalakig (videó)

2020. december 18.

Vintze Balázs Tűzszakaszok aktív lezárása - szállítószalagtól a függönyfalakig (videó) 1978-ban, Berlinben teljesen leégett egy kekszgyár. A lángok egy tűzszakaszhatáron áthaladó szállítópályán terjedtek át. Tűzszakaszok aktív lezárásának igényét a nagy ipari gyártó és logisztikai épületek tűzesetei teremtették meg, aztán jöttek a kereskedelmi és egyéb létesítmények. A nyílások és a funkciók megoldások sorát szülték. Hogyan, milyen minősítési követelményekkel, milyen akadályokat leküzdve történik mindez? Vintze Balázs előadása.

Részletek  A szárazépítési rendszerek tűzvédelmi teljesítménye (videó)

2020. december 17.

A szárazépítési rendszerek tűzvédelmi teljesítménye (videó) A szárazépítés piaci igény szülte innovációk sorozata. Ma már válaszfalak, előtétfalak, aknafalak, álmennyezetek, homlokzati falak, tetőterek, tűzvédelmi borítások széles skálája áll rendelkezésre. Ezek tűzvédelmi teljesítménye csak rendszerben értelmezhető. A tűzvédelmi részletképzést, a falmagasságot, a homlokzatok szerkezeti felépítését és a tűzbiztonság kapcsolatát mutatja be Wiesner György.

Részletek  December – Új szabványokat hozott a Mikulás

2020. december 16.

December – Új szabványokat hozott a Mikulás Szó szerint! December elsején 227 szabvány változás történt. 148 új szabvány jelent meg, 4-et visszavontak, 9-et magyar nyelven adtak közre és 3-at helyesbítettek. Ebből 9-re hívjuk fel a figyelmet. Tűzoltó szivattyúk, beépített tűzoltó berendezések, tűzállósági vizsgálatok: légcsatornák, építési termékek; elektromechanikai termékek, tűzterjedés vizsgálata épülethomlokzaton.

Részletek  Tűzvédelmi lezárások hatékony és átlátható dokumentálása a Hilti Tűzvédelmi Dokumentumkezelő szoftver segítségével (videó)

2020. december 16.

Tűzvédelmi lezárások hatékony és átlátható dokumentálása a Hilti Tűzvédelmi Dokumentumkezelő szoftver segítségével (videó) A tűzszakasz lezárások ellenőrzése önmagában nagy feladat, a későbbi átalakítások, karbantartások utáni változások nyomon követése hagyományos módon már alig kezelhető. A Hilti CFS-DM Documentation Manager Felhőalapú szoftver ezt oldja meg. Három lépésben, komplett tűzvédelmi dokumentáció, egy eljárással és szoftverrel – Tóth István előadása.

Részletek  Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – magasnyomású tömlők és csatlakozók

2020. december 15.

Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – magasnyomású tömlők és csatlakozók Hogyan épülnek fel és mi a jelentőségük a magasnyomású tömlőknek? Melyek a fő jellemzőik? Mi a szerepük a magasnyomású csatlakozóknak? A hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjairól szóló sorozatunk negyedik részében a magasnyomású tömlőket és a csatlakozókat mutatja be szerzőnk, Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke.

Részletek  Tűzgátlási megoldások szerelt szerkezetekkel és tűzvédelmi teljesítményük dokumentumai (videó)

2020. december 15.

Tűzgátlási megoldások szerelt szerkezetekkel és tűzvédelmi teljesítményük dokumentumai (videó) A szerelt szerkezetek megújításából tűzgátlási megoldások születtek. Hogyan, mivel lehet a tűzvédelmi teljesítményüket dokumentálni? Mi a gipszkarton tűzállósági határértéke? Mit tartalmaz a szerelt szerkezetekre vonatkozó ETA tűzbiztonság fejezete? Mire kell figyelni a tűzgátló magasfalak, álmennyezetek, tetőtéri és fa tartószerkezetek teljesítményigazolásánál? Mi történik a gipsszel tűzhatás esetén? Eőry Emese előadását tesszük közzé.

Részletek  Homlokzati hőszigetelések és a hőszigetelés tűzvédelmi vonatkozásai

2020. december 14.

Homlokzati hőszigetelések és a hőszigetelés tűzvédelmi vonatkozásai A hőszigetelés igénye, egy teljesen új termékkört eredményezett. Mi kell ahhoz, hogy tűzvédelmileg megfelelő hőszigetelő rendszert tervezzünk/építsünk? Mikor van és mikor nincs homlokzati tűzterjedés követelmény? Káva megoldások, lezárások, csomóponti elvek! Hogyan egyeztették össze a tűzvédelmi követelményeket a hőszigetelési elvárásokkal? Kékesy Péter, a Baumit alkalmazási vezetője vezet be minket a részletekbe.

Részletek  Komoly veszélyben volt az Interschutz (is)

2020. december 13.

Komoly veszélyben volt az Interschutz (is) Az Interschutz megrendezéséért felelős Deutsche Messe AG az utolsó pillanatban kerülte el a fizetésképtelenséget, ám ennek komoly ára van: fokozatosan több, mint kétszáz munkahely szűnik meg 2030-ig. Az ok többek között a koronavírus rendezvényiparra gyakorolt pusztító hatása.

Részletek  A füstterjedés megakadályozásának módszerei és megoldásai (videó)

2020. december 11.

A füstterjedés megakadályozásának módszerei és megoldásai (videó) A tűzvédelem befektetés a biztonságba! Mikor guillotine a füstkötényfal és mikor nem? Mit tud a textil füstkötényfal? Hogyan lehet megújítani egy régi hő- és füstelvezető rendszert? Mi fán terem a felújító szett? Melyek a karbantartás, átalakítás, engedélyezés, kötelező alkatrészcsere kérdései? Mi a közös a személykocsiban és a kupolában? Van itt is sufnituning? Nagy Katalin előadását tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30