Híreink

Szabványjegyzék – 2019. III. negyedév

2019. október 09.

Szabványjegyzék – 2019. III. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2019 III. negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Retrospektív: Védelem, 2017/5. szám

2019. október 07.

Retrospektív: Védelem, 2017/5. szám Mivel az idei októberi szám hamarosan megérkezik előfizetőinkhez, hozzáférhetővé vált egy újabb archív anyag. A 2017-es év 5. lapszáma 9 rovatban 21 cikket dolgozott fel, olvasható beszámoló hazánk első, szendvicspanel-fal homlokzati tűzterjedés-vizsgálatáról, az új TvMI-k alkalmazásának eseteiről, a Tuzsérnál bekövetkezett, Európában egyedülálló veszélyes anyag baleset felszámolásáról, a veszélyes anyagok ellenőrzési tapasztalatairól, a megelőzés aktuális kérdéseiről.

Részletek  Szakkönyv – Alkalmazott műszaki mentések és technikák

2019. október 07.

Szakkönyv – Alkalmazott műszaki mentések és technikák Egy szakkönyv megjelenése mindig ünnep, különösen a címben érintett témában, amelyben kevés a magyar nyelvű szakirodalom. A szerző, dr. Kuti Rajmund, mintegy száz oldalon, saját tapasztalatai és irodalmi adatok alapján, a gyakorlati tudnivalókat szedte csokorba. 28 illusztráció (ábra, kép) segíti a jobb megértést, amit kis kézikönyvként a gyakorló mentésirányítók figyelmébe ajánlunk.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2019/4. száma

2019. október 04.

Megjelent a Védelem Tudomány 2019/4. száma Az idei évi negyedik számban 16 szerző 10 cikke olvasható. Bővebben: BIM és tűzvédelem, repülőgépek tűzvédelme, beton szilárdság és tűzállósági határérték, erdei vegetáció tűz- és tűzmegelőzés, környezetvédelem és nyomozás, szélsőséges időjárás és az áramszolgáltatás biztonsága, a katasztrófavédelmi szervek állományának kártérítési felelőssége, hazai csatornázottság, új eljárási törvény és a hatósági tevékenység, tűzoltó hajók története.

Részletek  Kisgépek felülvizsgálata és ellenőrzése

2019. október 04.

Kisgépek felülvizsgálata és ellenőrzése A hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóságoknak kötelező a tűzvédelmi és műszaki mentési alapfeladataik ellátásához szükséges tűzoltótechnikai eszközeiket bevethető állapotban tartani. Cikkünkben a jogszabály által „kisgépekként” meghatározott felszerelésekkel kapcsolatos vizsgálatokkal foglalkozunk. Hogy néz ki a gyakorlat?

Részletek  Tűzgátló átvezetések oldalfali szendvicspanelekben – lehet jól is!

2019. szeptember 27.

Tűzgátló átvezetések oldalfali szendvicspanelekben – lehet jól is! Az egyik leggyakoribb kérdés, amit a legutóbbi hónapok során a Kingspan munkatársai tűzvédelmi szempontból kaptak: hogyan lehet tűzgátló módon átvezetni bármit egy szendvicspanelen? Egy dolog biztos, hogy ez megfelelő kialakítással lehetséges. Persze ez a normál falra is igaz, a különbség, hogy ebben az esetben nem csak tűzvédelmi, hanem állékonysági szempontokat is vizsgálni kell a kialakítás során.

Részletek  Faék és rezignált legyintés – veszélyes kombináció

2019. szeptember 27.

Faék és rezignált legyintés – veszélyes kombináció Tűzszakaszhatár – az ajtó önműködő csukódását biztosítani kell! Ha egy kórházban ilyen táblát látunk egy ajtón, szinte reflexszerűen lepillantunk, és nagy biztonsággal megtaláljuk a kitámasztó éket. A képünkön most rögtön kettőt. Ráadásul nem hevenyészett változatot – nem, itt adnak a minőségre! Boltban kapható faékről gondoskodtak az üzemeltetők, nehogy véletlenül automatikusan becsukódjon az ajtó.

Részletek  A tűzvédelem önálló szakág – cselekedjük is úgy!

2019. szeptember 27.

A tűzvédelem önálló szakág – cselekedjük is úgy! A Ventor Tűzvédelmi Kft. sokat tett és sokat tesz azért, hogy a tűzvédelem Magyarországon is elnyerje azt a helyet, amelyet fontossága alapján érdemel. Ennek a törekvésnek az alapját a Magyar Mérnöki Kamarában és az Építész Kamarában 2011-ben létrehozott tűzvédelmi tagozatok adják. Ez a szimbolikusnak is tekinthető aktus mondta ki, hogy a tűzvédelem a gépészettel és az épületvillamossággal azonos szintű önálló szakág (lehet!).

Részletek  Passzív Tűzvédelmi Szakmai Nap - október 18-án

2019. szeptember 26.

Passzív Tűzvédelmi Szakmai Nap - október 18-án "Egyértelmű válaszok tervezőktől tervezőknek" alcímmel rendez tűzvédelmi szakmai napot a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara a Promattal közösen 2019. október 18-án, Budapesten a Lurdy házban. A fő témák: Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése, Gépi hő- és füstelvezetés tervezése, Tűzgátló lezárások rendszerei, World Trade Center esettanulmány, Épületfelújítások tervezése, Homlokzatok tűzvédelme. A meghívót tesszük közzé.

Részletek  Funkciómegtartó szerelőrendszerek az építőiparban

2019. szeptember 26.

Funkciómegtartó szerelőrendszerek az építőiparban Az emberi életek veszélyeztetésének elkerülése érdekében a menekülési útvonalaknak az előírt ideig biztosítani kell a menekülés lehetőségét. Mi és hogyan tartja az épületben futó elektromos vagy gépészeti vezetékeket? Képesek ezek a tervezett ideig a funkcionalitást és állékonyságot biztosítani? Hogyan tervezzük, méretezzük ezeket? Hogyan viselkednek a fémkonstrukciók tűzben? A funkciómegtartó moduláris tartószerkezeteket mutatjuk be.

Részletek  Korszerűsítették a biztonsági jelzésekre vonatkozó nemzetközi szabványt

2019. szeptember 26.

Korszerűsítették a biztonsági jelzésekre vonatkozó nemzetközi szabványt Az egyezményesen kialakult és globálisan használt biztonsági jelzések és szimbólumok egyértelműsége, letisztultsága szavatolja, hogy ezek a különböző anyanyelvű emberek számára is egyformán érthetőek legyenek. A nemrég korszerűsített ISO-szabvány a világ minden részén gyakran használt biztonsági jelzéseket és szimbólumokat, köztük a tűzvédelmi és a menekülési útvonalat jelölő szimbólumokat foglalja magában.

Részletek  Menekülési útvonalak biztosítása – Bonyolult térszerkezet, egyszerű döntés

2019. szeptember 25.

Menekülési útvonalak biztosítása – Bonyolult térszerkezet, egyszerű döntés Tűz esetén az embereknek még a legbonyolultabb épületből is képesnek kell lenniük egyszerű döntések sorával kimenekülni. Ehhez olyan, akár a helyzethez igazodva, dinamikusan változó vizuális információkra van szükség, amelyet a menekülési útirányt jelző rendszerek képesek biztosítani. Óriási előrelépések történtek ezen a téren.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30