Híreink

Bemutatkozott az új Rosenbauer Fanergy B16 ventilátor és habgenerátor

2020. október 09.

Bemutatkozott az új Rosenbauer Fanergy B16 ventilátor és habgenerátor Nagy sikerrel zárult az egynapos szakmai kiállítás és bemutató Balatonföldváron. Az idén negyedszerre megrendezett eseményen több mint 400 önkéntes tűzoltó és speciális mentő vett részt. Bemutatóként a POLY PORTEX oltóeszköz segítségével CAFS habbal oltást, valamint egy OTTER kismotorfecskendővel és az új FANERGY B16 habgenerátorral a könnyűhabbal oltást szemléltettük.

Részletek  FeuerTrutz Digital 2020 – két nap tűzmegelőzés

2020. október 08.

FeuerTrutz Digital 2020 – két nap tűzmegelőzés A FeuerTrutz a tűzmegelőzés nemzetközi szakvására és kongresszusa, amelyet az idén, a járványhelyzetre való tekintettel, 2020. szeptember 30. és október 1. között, digitális eseményként tartottak meg. Ez azért különleges kihívás, mert ilyen még nem volt, de mellette a szükségből erényt is próbáltak kovácsolni.

Részletek  Virtuális kiállítás a vörösiszap-katasztrófáról

2020. október 06.

Virtuális kiállítás a vörösiszap-katasztrófáról Kolontáron dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma igazgatója a katasztrófára emlékező rendezvényen nyitotta meg a katasztrófára emlékező kiállítást, amit a múzeum honlapján virtuális kiállításként megtekinthetünk. A kiállítás a mentésben, illetve a helyreállításban résztvevő szakemberek benyomásai, emlékei alapján idézi fel a tragikus eseményt. Egy kép többet ér ezer szónál, ezt mutatják az emlékezés képei.

Részletek  Napelemes rendszerek létesítése

2020. október 06.

Napelemes rendszerek létesítése A Magyar Szabványügyi Testület 2020. szeptember 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-7-712:2016 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV-) rendszerek magyar nyelvű változatát. Szakterületünket a tűzvédelmi vonatkozásai miatt érinti, ezért hívjuk fel rá a tervezők figyelmét.

Részletek  Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa

2020. október 05.

Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa 2010. október 4-én, Kolontár közelében átszakadt a Mal Zrt. vörösiszapot tároló 10-es kazettája. Több, mint egymillió köbméter lúgos víz és 700 ezer köbméter vörösiszap elegye öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. Tíz ember meghalt, 227 megsérült, összesen kétszáz ingatlan rongálódott meg. A legnagyobb ipari katasztrófánk felszámolására hatalmas erőfeszítések történtek. Emlékeztetőül felidézzük az elhárítási munkálatokat.

Részletek  Szabványfrissítés

2020. október 05.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2020 III. negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Online debütált a Ziegler új repülőtéri tűzoltógépjármű-szériája

2020. október 01.

Online debütált a Ziegler új repülőtéri tűzoltógépjármű-szériája Az idén elmaradt Interschutz miatt számos, a tűzvédelmi területen tevékeny gyártó volt kénytelen online bemutatni fejlesztéseit. Nem volt ezzel máshogy a kínai tulajdonban lévő Albert Ziegler GmbH sem, amely az új, felső kategóriás repülőtéri tűzoltógépjármű-szériájáról, a Z-osztályról is ilyen formában rántotta le a leplet.

Részletek  Securiton – ASD aspirációs érzékelők 50. születésnapja

2020. szeptember 30.

Securiton – ASD aspirációs érzékelők 50. születésnapja A Securiton híres aspirációs érzékelői 2020-ban ünneplik az 50. születésnapjukat. A márka ikonikus termékének a sikertörténetét a több évtizedes kutatás-fejlesztés és a több ezer telepített rendszer működési tapasztalata alapozta meg. A Securiton SecuriSmoke aspirációs érzékelők ma a legjobb és legmegbízhatóbb korai tűzjelzést biztosító jelzőrendszerek közé tartoznak.

Részletek  (Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – kulturális és ipari épület

2020. szeptember 29.

(Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – kulturális és ipari épület Szerzőnk a hőszigetelt szendvicspanelek általános alkalmazási lehetőségeinek, és a tűzvédelem mellett a panelek egyéb elvárt tulajdonságait befolyásoló tényezők ismertetése után egy sportcsarnok és egy logisztikai csarnok hűtött tere után, most egy kulturális és egy ipari épület konkrét példáján mutatja be, hogyan lehet a szakáganként a különböző tervezési elveket megfelelő módon alkalmazni.

Részletek  Digitalizáció a tűzvédelmi szektorban: átrendeződés várható?

2020. szeptember 28.

Digitalizáció a tűzvédelmi szektorban: átrendeződés várható? A fiREG.hu Kft. az elmúlt hónapban felmérést készített tűzvédelmi vállalkozások vezetőivel, amely szerint jelentős számú cég szűnt meg vagy fog megszűnni a közeljövőben, de legalább ilyen arányban vannak jelen a megkérdezettek között az innovációra nyitott, folyamatosan fejlődő cégek is. Ez a szakma jelentős mértékű átrendeződését vetíti előre.

Részletek  Németország – Lakásokban kötelező a füstérzékelők telepítése

2020. szeptember 25.

Németország – Lakásokban kötelező a füstérzékelők telepítése A lakások tűzkárstatisztikája meggyőzte a döntéshozókat: 2020. december 31. után minden német szövetségi államban kötelező a lakásokba füstérzékelő telepítése. Ennek a kötelezettségnek a szabályozása az állami építési szabályzatokban található. Gyakran ott is szabályozzák, hogy ki felelős a füstjelző felszereléséért és karbantartásáért.

Részletek  Rosenbauer: az első hibrid járművek készek a szállításra

2020. szeptember 24.

Rosenbauer: az első hibrid járművek készek a szállításra A Rosenbauer 2016 óta tesztelt koncepcióautója végre „élesben” is bemutatkozott: a „forradalmi technológia” (Revolutionary Technology) fantázianév miatt RT-nek keresztelt széria első három darabja hamarosan útra kel a dubaji, a berlini és az amszterdami tűzoltóság felé. Cikkünkben az elektromos működést vesszük górcső alá, a gépjárművet pedig a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle idei utolsó lapszámában mutatjuk be ennél is részletesebben.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30