Híreink

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/1. száma

2018. március 29.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/1. száma A Védelem Tudomány 2018/1. száma 11 tanulmányt tartalmaz. A témák – tűzvizsgálati eljárások, hangterjedés a riasztás során, fogyatékosság és menekülési képesség, hőszigetelő anyagok kiválasztásának szempontjai, iparbiztonsági mérnöki kompetenciák, kommunikáció vegyi baleseteknél, a polgári védelem fejlődése, villámárvíz, számvitel és krízishelyzet, kistelepülések tüzivíz ellátása, konferencia beszámoló – a sokszínűséget mutatják.

Részletek  Kiürítés tervezés, életvédelem a gyakorlatban – a TMKE Konferencia előadásai

2018. március 28.

Kiürítés tervezés, életvédelem a gyakorlatban – a TMKE Konferencia előadásai A 80 fős hallgatóság több nézőpontból (tervező, beruházó, hatóság, kivitelező, üzembentartó), a régi ismeretek rendszerezéséből és az újak beépítéséből álló jól felépített tematika mentén, konkrét projektekből kiinduló, egymásra épülő előadások aktív részese lehetett. A tíz előadó és egy gyakorlatvezető az elméleti megközelítés mellett, példák sorával, az életből választott, gyakorlatra koncentrált. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés a TMKE konferencián

2018. március 27.

Kiürítés – Tűzvédelmi tervezés a TMKE konferencián Megtelt a Hotel Jogar nagy előadóterme 2018. március 22-én. A hagyományokhoz hasonlóan aktuális és izgalmas témát, a kiürítés tervezését állította a konferenciája célkeresztjébe TMKE. 11 előadó egy jól felépített tematika mentén konkrét projektekből kiindulva a kiürítés tervezésre, a menekülési útvonalak tervezésének, füst elleni védelmének, jelölésének a tűzriadó tervig terjedő feladatainak megoldásaira fókuszált.

Részletek  Kitüntetettek, elismerésben részesültek 2017-ben

2018. március 21.

Kitüntetettek, elismerésben részesültek 2017-ben Az elismerések egy-egy közösség minősítései. Immár 18. éve közöljük azok neveit és kitüntetéseiket, akik az elmúlt esztendőben kiemelkedőt alkottak, bátran cselekedtek, s ezzel kiérdemelték elismerésüket, akár a köztársasági elnöktől, belügyminisztertől kapták azokat. Köztársasági Elnöki kitüntetés, Bátorságért érdemjel, Év Tűzoltója miniszteri díj, Tűzoltósági kitüntető cím, Miniszteri emléktárgy, Önkéntes Támogatásért és Rendkívüli Helytállásért miniszteri emlékérem a sorrend. Gratulálunk!

Részletek  Építész és tűzvizsgálati tűzvédelmi szakértői továbbképzés

2018. március 21.

Építész és tűzvizsgálati tűzvédelmi szakértői továbbképzés A BM OKF Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján, május 7-8-9-én Balatonföldváron, tűzvédelmi szakértői továbbképzéseket szervez, tűzvizsgálati és építészeti témakörökben. Az építészeti szakértők az első két nap egyikére, a tűzvizsgálati szakértők 9-ére jelentkezhetnek. A továbbképzések témáit és a jelentkezési lapokat tesszük közzé.

Részletek  Mi olvasható a Védelem áprilisi számában?

2018. március 20.

Mi olvasható a Védelem áprilisi számában? Az áprilisi szám 24 cikkével a sokszínűséget képviseli, miközben két jelentős szakmai területre; a beépített tűzjelző berendezések téves jelzéseinek minimalizálására és a szabadtéri tűzesetek elmúlt hatévi adatainak elemzésére koncentrál. Mindkettőben új elemekkel találkozhatnak az olvasók. Ezen kívül: porrobbanás, új fejlesztések (szendvicspanelek, gépészeti szigetelések, tűzjelző berendezések, tűzgátló lezárások, vágószerszámok, légzőkészülék töltés) új kihívások (tűzvizsgálat, elektromos járművek tüzei) fémjelzik a lap fő üzeneteit.

Részletek  Hidegbetörés márciusban – okok és következmények

2018. március 19.

Hidegbetörés márciusban – okok és következmények Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye harminchét településén okoz még mindig áramellátási zavart a hétvégi havazás. Közel ötszáz havazással kapcsolatos beavatkozás volt. Milyen okai vannak ennek a 2018. március 17-én a Kárpát-medencébe bezúduló sarkvidéki eredetű levegőnek, a 70 km/h erősségű széllökéseknek? Ezekre a kérdésekre ad szemléletes választ Horváth Ákos meteorológus friss tanulmánya, amelyet olvasóink figyelmébe ajánlunk.

Részletek  Új szabványok – riasztórendszerek, tűzoltó védőruhák

2018. március 19.

Új szabványok – riasztórendszerek, tűzoltó védőruhák 2018. március 1-jén 122 db új nemzeti szabvány jelent meg. Közülük hat szabvány érinti a szakterületünket. A riasztórendszerekről négy, a hő és láng elleni védőruhákról két szabvány jelent meg, ezek címeit közöljük. Ugyancsak felívjuk a figyelmet ISO 31000:2018 Kockázatmenedzsment Irányelvek második kiadására, amely szinte minden területen alkalmazható a kockázatok feltárására.

Részletek  „Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben” konferencia előadásai

2018. március 13.

„Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben” konferencia előadásai Március 8-án a konferenciát az aktív és a passzív rendszerek megbízhatósága köré szervezték, s ezen belül a tűzjelző berendezések téves jelzéseinek minimalizálása és az egyre bonyolultabb épületeink tűzvédelmének javításában várhatóan komoly szerepet betöltő új innovációk bemutatására fókuszáltak az előadók. Számos tudományos igényű szakmai fejlesztésről hallhattak a konferencia résztvevői. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Önkéntes tűzoltó egyesületek – 435 millióra pályázhatnak

2018. március 13.

Önkéntes tűzoltó egyesületek – 435 millióra pályázhatnak Egy hónapjuk van az önkéntes tűzoltó egyesületeknek, a 2018. évi egyesületi pályázat összeállítására és beadására. A pályázat célja az ÖTE-k működéséhez, felszereltségük javításához, az önkéntes tűzoltók szakmai képzéséhez valamint szertárépítéshez, felújításhoz való , az ÖTE-k szaktevékenységének, társadalmi szerepvállalásának segítése. Mindazok pályázhatnak, amelyek a hivatásos tűzoltóságokkal (HTP) együttműködési megállapodást (EMÜ) kötöttek.

Részletek  Szakmai nap Pécelen az építészeti tűzvédelmi innovációk jegyében

2018. március 12.

Szakmai nap Pécelen az építészeti tűzvédelmi innovációk jegyében A konferenciára a korai érkezők már 8 óra után megérkeztek, s nem maradtak információ (és büfé) nélkül, mert az alulában már 10 asztalnál az új fejlesztésű termékek ábrái, és a kisebbek megfogható, kipróbálható darabjai, a nagyobbak képei, műszaki leírásai várták őket. A szakmai – és bátran állítható: tudományos igényű – konferencia kezdetét 120-an várták a színházteremben. Rövid összefoglalónk az előadásokat mutatja be. Rövidesen a prezentációkat is közzétesszük.

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek – napelemes kiserőművek

2018. március 08.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – napelemes kiserőművek Január 11-én frissítettük Veresné Rauscher Judit összeállítását, amelyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítás indoka, hogy a BM OKF 2018. március 2-án a napelemes kiserőművek tűzvédelmi tervezésének szempontjairól tájékoztatót adott ki, amely piros színnel az OTSZ napelemek fejezeténél beillesztve megjelenik az anyagban.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30