Híreink

Bajbajutottak mentése – drónnal, mikrofonnal

2021. július 13.

Bajbajutottak mentése – drónnal, mikrofonnal Mivel hívják fel magukra a figyelmet a bajbajutottak? Nem „síppal, dobbal, nádi hegedűvel”, ahogy mondani szokás, de olyan zajokkal, amelyek segítik a keresőket, és amelyekben van rendszer. Egy német kutatás most erre alapozva hozott létre egy mikrofonokkal felszerelt drón-prototípust, amely – például egy nagyobb szerencsétlenség esetén túlélők után kutatva – jelentősen gyorsíthatja a túlélők felkutatását.

Részletek  A Szentháromság-szoborra dőlt egy emelőkosaras jármű Veszprémben

2021. július 13.

A Szentháromság-szoborra dőlt egy emelőkosaras jármű Veszprémben Munkálatok közben Vár utcában álló Szentháromság-szoborra dőlt egy emelőkosaras jármű Veszprémben. Nepomuki Szent János segített a bajba jutottakon, miközben maga is megsérül, ugyanis amikor a kocsi megbillent, az emelőkosár karja fennakadt a figuráján, így a teljes dőlést megakadályozta. Mi történhetett?

Részletek  Mikor melyik Tűzvédelmi Műszaki Irányelvet használjuk?

2021. július 12.

Mikor melyik Tűzvédelmi Műszaki Irányelvet használjuk? Az építési tevékenység és az építészeti műszaki tervezés végzése során gyakran szembesülünk azzal, hogy – leggyakrabban az érintett projekt időigénye, vagy időbeni elhúzódása okán – megváltozik a jogi környezet, módosulnak a vonatkozó jogszabályok, szabványok, tervezési irányelvek. Melyik Tűzvédelmi Műszaki Irányelv megoldásait alkalmazza ilyenkor a tervező? Szerzőnk egyfajta vitaindítónak szánja írását.

Részletek  Viking Guardian – tűzoltó védőöltözet, levehető külső réteggel

2021. július 12.

Viking Guardian – tűzoltó védőöltözet, levehető külső réteggel Egyre több helyen ismerik fel, hogy a tűzeseteknél felszabadult káros anyagok akár a bevetés után is jelenthetnek problémát – például a védőöltözetre tapadt rákkeltő részecskék formájában. A szennyezett felszerelés tárolása, szállítása és mosása logisztikai kihívást is jelenthet – a Viking Guardian erre nyújt megoldást.

Részletek  Dugólétra alkalmazása közúti műszaki mentésben

2021. július 09.

Dugólétra alkalmazása közúti műszaki mentésben Néha az ismert dolgokra is új szemmel kell nézni. Szerzőnk, Kirov Attila, a KOK tanára megmutatja, hogy a közismert dugólétrát is lehet sokoldalúan felhasználni. Bemutatja, hogy a dugólétratagok kiválóan alkalmasak a közúti mentésben rögzítési, mászási és visszaborítási feladatokra. Egyszerűen megtanulható, tanári bemutató nem csak tűzoltóknak.

Részletek  Módosult TvMI-k: Kiürítés + Ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás

2021. július 07.

Módosult TvMI-k: Kiürítés + Ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás Megjelent és 2021. július 15-től lehet alkalmazni az elmúlt időszakban átdolgozott két Tűzvédelmi műszaki irányelvet. A főbb változásokra hívjuk fel a figyelmet azzal, hogy a Védelem következő számában Badonszki Csaba alezredes részleteiben bemutatja a változásokat.

Részletek  Szabványfrissítés – 2021. II. negyedévi szabványok

2021. július 07.

Szabványfrissítés – 2021. II. negyedévi szabványok Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2021 II. negyedévében összesen a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Mibe kerül az erdőtűz oltása?

2021. július 06.

Mibe kerül az erdőtűz oltása? Kanada British Columbia tartományát nem gondolnánk erdőtűzveszélyes területnek, míg a mediterrán térséget és Ausztráliát mindenképpen. Ami azt is mutatja, hogy Európában is északabbra tolódtak a veszélyzónák. Miért fontos költségvetési szempontból is az összefogás? Mibe kerül az erdőtűz oltása? Dr. Restás Ágoston írása nyomán eredünk a költségek nyomába.

Részletek  Erdőtüzek: egyre nagyobb kihívás

2021. július 05.

Erdőtüzek: egyre nagyobb kihívás A klímaváltozás mindenhol érezteti a hatását: Kanada British Columbia tartományában az elképesztően magas hőmérsékleti értékeket pusztító erdőtüzek követik, Ciprus Limassol közigazgatási kerületébe pedig útnak indultak az EU-s tűzoltó repülőgépek. Két példán mutatjuk be, miért állítja a katasztrófavédelmet komoly kihívás elé a felmelegedés.

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2021/3. száma

2021. július 01.

Megjelent a Védelem Tudomány 2021/3. száma Nem a legek hajszolása lebegett a szemünk előtt, mégis – hosszú előkészítő munka után – az eddigi legnagyobb és egyben az első teljesen angol nyelvű számunkat ajánljuk figyelmükbe. 71 szerző – 51 hazai és 20 külföldi – 45 cikke olvasható a Védelem Tudomány legújabb számában.

Részletek  fiREG: 1 millió papírmentes elektronikus tűzvédelmi felülvizsgálat

2021. június 30.

fiREG: 1 millió papírmentes elektronikus tűzvédelmi felülvizsgálat A több, mint egy éve hatályos OTSZ és a hozzá kapcsolódó TvMI 4.4.5 pontja lehetővé teszi, hogy a tűzvédelmi nyilvántartásokat elektronikusan (Elektronikusan vezetett üzemeltetési naplóban) vezessük. Ez áttörést hozott, mert számtalan lehetőséget teremt a tűzvédelmi vállalkozások és az üzemeltetők részére is. Az eredmény: átláthatóbb, jobban követhető rendszer, automatikusan figyelmeztet a felülvizsgálatokra. Melyek a fő tapasztalatok?

Részletek  Vállalati iroda és gyártócsarnok – zaj- és tűzvédelem

2021. június 29.

Vállalati iroda és gyártócsarnok – zaj- és tűzvédelem Egyre inkább komplex megoldásokban kell gondolkodnunk. Egy Szombathelyen található multinacionális vállalat irodaépületénél és gyártócsarnokánál alkalmazott zajvédelmi megoldást vesszük most górcső alá. A Medio-Tech Kft. a Knauf Insulation Kft. szakértőit kérte fel az akusztikai teljesítmény javítására – amely természetesen nem mehetett sem a tűzvédelem, sem az esztétika rovására.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30