Híreink

V. Tűzesetek vizsgálata konferencia – Robbanásvédelem és jövőbe mutató megoldások

2019. június 18.

V. Tűzesetek vizsgálata konferencia – Robbanásvédelem és jövőbe mutató megoldások A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja ötödik alkalommal szervez Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai címmel szakmai konferenciát Kecskeméten, a Megyeháza Tanácstermében 2019. június 28-án 8.30 órai kezdettel. A konferencia programját és a jelentkezés módját tesszük közzé.

Részletek  Épületinformációs modellezés és tűzvédelem

2019. június 17.

Épületinformációs modellezés és tűzvédelem Külföldön már a gyakorlat szintjén foglalkoznak a BIM és a tűzvédelmi tervezés kérdéseivel. Nálunk is megjelentek az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság első szabványai az épülettel kapcsolatos információk kivitelezés és üzemeltetés közbeni átadásával kapcsolatban. Mit jelent az: OIR, AIR, PIR, EIR, AIM, PIM és BIM? Érdemes a jövő fogalmaival barátkozni.

Részletek  Júniusi szabványok – sprinkler a lakóépületben

2019. június 17.

Júniusi szabványok – sprinkler a lakóépületben 2019. június 1-jén 147 szabvány változott, 124 új nemzeti szabvány jelent meg, 7 szabványt helyesbítettek, 5-öt visszavontak, 8-at pedig magyar nyelven is közreadtak. Ebből mindössze egy szakterületünket érintő szabványt találtunk, ez azonban a jövőt illetően jelentős szemléletbeli változásokat indíthat el azzal, hogy az eddig mostohán kezelt lakóépületek automatikus sprinklerberendezéseiről szól.

Részletek  Kötéltechnikai versenyen második helyezés a magyaroknak

2019. június 17.

Kötéltechnikai versenyen második helyezés a magyaroknak A Namur városában évről évre megrendezett Grimpday-en, a világ egyik legrangosabb kötéltechnikai versenyén négy kontinens tizenhárom országának harminc mentőcsapata közül a magyar versenyzők alkotta team – a HUNOR csapata – a második helyen végzett.

Részletek  A+A szakvásár idén is

2019. június 14.

A+A szakvásár idén is 2019. november 5–8. között, Düsseldorfban zajlik a világ egyik legnagyobb munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szakvására, az A+A. Idén az egyik különlegesség a mentőknek, segélyszervezeteknek és tűzoltóságoknak nyújtott kínálat jelentős bővülése.

Részletek  Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 – dicséretes pályaművek

2019. június 14.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 – dicséretes pályaművek Az emlékpályázat sikerét jelzi, hogy a 19. alkalommal – június 7-én – átadott fődíj és különdíj mellett további három pályamunkát ítélt a bíráló bizottság kimagaslóan jónak. Ezeknél a bizottság külön kiemelte, hogy vizsgálati eredményeik és megállapításaik jelentős hatást gyakorolhatnak a szakmai fejlődésre. Így a 11 beküldött dolgozatból terveink szerint ötöt mindenképpen bemutatunk.

Részletek  Interflam-konferencia Londonban, magyar előadóval

2019. június 12.

Interflam-konferencia Londonban, magyar előadóval Az idén 40 éves Interflam igazi világméretű tűzvédelmi konferencia, ahol mérnökök, tudósok, tűzvédelmi szakemberek tartanak előadást és bemutatókat az idén három napon keresztül 2019. július 1–3. között Londonban. Erre kapott meghívást Veres György és Rauscher Judit a “Mozgásukban korlátozott személyek haladási sebességének mérése” témájú előadással, illetve a homlokzatok tűzvédelme témakörben társszerzőként Tóth Péter, az ÉMI főmérnöke.

Részletek  Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 – díjazottak

2019. június 11.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2019 – díjazottak Immár 19. alkalommal – június 7-én – adták át a díjat, amelyet dr. Balogh Imrének, az egykori Nehézipari Minisztérium főosztályvezetőjének emlékére alapított az özvegye. Újszerű megoldásokat, a tűzoltói gyakorlatba bevezethető taktikákat, hatékonyabbá, biztonságosabbá váló beavatkozásokat vártak a bírálók. A 11 beküldött dolgozatból kettőt emelt ki a bíráló bizottság, mint különösen aktuális és magas színvonalú munkát.

Részletek  Tisztújítás az Oltóberendezés Szakosztályban

2019. június 11.

Tisztújítás az Oltóberendezés Szakosztályban A már hagyományos tavaszi Ventor-Minimax Konferencián – 2019. június 6-án Tatbányán – az MMK Tűzvédelmi Tagozata Oltóberendezés Szakosztályának taggyűlésével indult a program. Az elnökség mandátumának lejárta miatt tisztújítást tartottak, amit megelőzött az alapszabály módosítása. A módosítás során, a részt vevők egybehangzó akaratával, alelnöki tisztséget alapítottak.

Részletek  A Notre-Dame helyreállítása és a kölni Dóm tűzvédelmi koncepciója

2019. június 06.

A Notre-Dame helyreállítása és a kölni Dóm tűzvédelmi koncepciója A Notre-Dame tűzesete kapcsán érdemes újra felidézni a műemléképületek tűzvédelmi koncepciójának kialakításának egyedi megoldásait. Aminek végiggondolása építészeti, műemlékvédelmi, tűzmegelőzési és tűzoltási szakemberek együttműködését feltételezi. A kölni Dóm tűzvédelme jó példája ennek az együttgondolkodásnak. A két kulcsszó – a tűzvédelmi koncepció és az együttműködés – talán kezd gyökeret ereszteni a hazai gondolkodásban is.

Részletek  Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – nyílások körüli tűzgátló lezárások kialakítása

2019. május 31.

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – nyílások körüli tűzgátló lezárások kialakítása A könnyű tervezés, kivitelezés és hatékony tűzvédelme miatt nagy az érdeklődés a 30 perces homlokzati tűzterjedési követelménynek megfelelő (Kingspan IPN és QuadCore™) szendvicspanel rendszerek iránt. Az előző a panelek tűzgátló födémcsatlakozását bemutató alkalmazástechnikai példák után most a nyílások körüli tűzgátló lezárások megfelelő kialakítását tekintjük át.

Részletek  EXUBAIE V2 – a homlokzati hő- és füstelvezetők új generációja

2019. május 31.

EXUBAIE V2 – a homlokzati hő- és füstelvezetők új generációja A továbbfejlesztett EXUBAIE V2 az építészek igényeinek teljesen megfelel. Elegáns megoldásaival tökéletesen belesimul a látványba – például a csupa üveg homlokzatoknál – miközben két változatban is biztonságos megoldásokat kínál. A Ludor Kft. által forgalmazott EXUBAIE V2 esztétikus megjelenésű, nagy méret- és színválasztékú, egyben vizsgált hő- és füstelvezető ablak, amely megoldást kínál az ilyen feladatokra.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30