Híreink

Áprilisi szabványeső – Tűzbiztonság szakszótár

2019. április 24.

Áprilisi szabványeső – Tűzbiztonság szakszótár 2019. április 1-jén összesen 175 szabvány változott. Ebből 146 db új nemzeti szabvány, ezen felül 15 db magyar nyelvű szabvány jelent meg, míg 14 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé a Magyar Szabványügyi Testület. Ebből a nagy csomagból, szakterületünket érintően, a magyar nyelven megjelent tűzbiztonsági szakszótárra valamint a robbanóképes közegekre és a riasztásátviteli rendszerekre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Megjelent a kibővített, magyar nyelvű tűzbiztonsági szakszótár

2019. április 24.

Megjelent a kibővített, magyar nyelvű tűzbiztonsági szakszótár A tűzbiztonság területén az elmúlt két évtizedben jelentős változások történtek. Figyelemre méltó a fejlődés a tűzbiztonsági mérnöki tervezésben. Megnőtt az igény a közös tűzbiztonsági terminológia kialakítására, naprakészen tartására. Ezért készítette el az ISO a Tűzbiztonság. Szakszótár nemzetközi szabvány harmadik kiadását. Ennek magyar-angol kétnyelvű változata 2019. április 1. óta érhető el, MSZ EN ISO 13943:2017 számmal.

Részletek  Toronyházat fából – a világ legmagasabb faépülete 18 szintes

2019. április 23.

Toronyházat fából – a világ legmagasabb faépülete 18 szintes Amint az ismeretes, a tervezett új OTSZ 4 szintig, feltételekkel (tűzvédelmi osztálya min. D-s2, d0 és szerkezeti kapcsolatok, tűzállóság, homlokzati tűzterjedés) lehetővé teszi a faanyagú tartószerkezetek alkalmazását. Ez a világ más tájain bevett gyakorlat: Norvégiában például most építették fel a világ legmagasabb faépületét, amely 18 emeletes és 85,4 méter magas.

Részletek  Tűzoltó robot segítette az oltást a Notre-Dame-ban

2019. április 23.

Tűzoltó robot segítette az oltást a Notre-Dame-ban A kiemelt híreinkben bemutatott francia gyártmányú tűzoltó robothoz hasonló berendezés dolgozott a kritikus időszakban a Notre-Dame belső terében. A Colossus nevű robot a belső tér felderítésében, majd a falszerkezetek hűtésében és a lezuhanó égő részek oltásában is nagyon hatékonyan tudott a dolgozni, akkor is, amikor biztonsági okokból már kivonták a tűzoltókat a belső térből.

Részletek  Notre-Dame – elmaradt a látványos tűzoltás

2019. április 20.

Notre-Dame – elmaradt a látványos tűzoltás Óriási lángok, füsttenger Párizs felett, elmaradt látványos tűzoltás. Ezek a tények. Miközben sok mindent nem tudunk a tűzről, annyi jól érzékelhető: komoly taktikai megfontolások alapján a lehetséges megoldások közül, a pótolhatatlan értékek védelme érdekében, optimális döntések sorát hozták meg a tűzoltás irányítói. Nem a látványos tűzoltást választották, helyette precíziós munkával mentették a menthetőt.

Részletek  Töltés közben kigyulladt egy elektromos autó

2019. április 15.

Töltés közben kigyulladt egy elektromos autó 2019. április 9-én délben töltés közben gyulladt ki egy elektromos személygépkocsi motortere Jákfán. A tűz oltását a tulajdonos tűzoltó készülékkel kezdte meg és a sárvári hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt sikerült azt eloltania. A tűzoltók a járművet hőkamerával átvizsgálták, további beavatkozásra nem volt szükség.

Részletek  HNE Vario Carbon háti habbaloltó készülék

2019. április 15.

HNE Vario Carbon háti habbaloltó készülék Magyarországon a puttonyfecskendők elterjedése után a 2000-es években megjelent a Hypress névre hallgató sűrített levegővel meghajtott puttonyfecskendő. Előnye volt, hogy a tartályban lévő vizet nem kézi működtetéssel kellett a tartályból a tűzre juttatni, hanem egy kis méretű kompozit palack váltotta ki a tűzoltó erőt. Ezt a szakfelszerelést fejlesztette tovább a német HNE cég. Dizájnosabbá tette, háti hord kerettel látta el, valamint kapott egy hab üzemmód választó szelepet (HiPRESS és HiCAFS). Az eszköz kétféle szórópisztollyal rendelhető.

Részletek  Tűzoltó robot: amit szabad Jupiternek…

2019. április 14.

Tűzoltó robot: amit szabad Jupiternek… A francia fejlesztésű, lánctalpas, távirányítható, monitorral szerelhető tűzoltó robot kockázatosnak ítélt szituációkban is bevethető, tehermentesítve ezzel az emberi állományt, biztonságosabbá és hatékonyabbá téve az oltást.

Részletek  Dräger FPS-COM 7000/5000: tiszta sor

2019. április 13.

Dräger FPS-COM 7000/5000: tiszta sor A kárhelyen nem lehet füstjelekkel kommunikálni. Hogy elkerüljük a „Mennyi? Harminc!”-jellegű üzenetváltásokat, olyan kommunikációs egységre van szükség, amely megbízható, ugyanakkor nincs útban és nem akadályoz a munkavégzés közben.

Részletek  A selejt bosszúja – elvált az épület falától a szigetelés

2019. április 12.

A selejt bosszúja – elvált az épület falától a szigetelés Április 11-én Kaposváron, a Béke utcában egy középmagas panelépület tizenöt centiméter vastag hőszigetelése elvált az épület falától, veszélyeztetve ezzel a járókelőket és személygépjárműveket.

Részletek  A normál nyomású tűzoltó sugárcsövek újdonságai

2019. április 12.

A normál nyomású tűzoltó sugárcsövek újdonságai A tűzoltó első számú „fegyvere” a sugárcső. Kialakításától is függ, hogy miként vagyunk képesek kezelni a szúróláng, vagy a „flashover” jelenségét. Mennyi lesz a másodlagos vízkár, képesek vagyunk-e nehezen elérhető zugokba célzottan oltóvizet juttatni, növelve a hatékonyságot. Fontos a beavatkozókat érő hőhatások mérséklése, és az ergonómiai szempontok figyelembevétele, mert ezek jelentősen késleltetik a sugárvezető kifáradását.

Részletek  Tűzvédelmi tudományos konferencia a Ludovikán

2019. április 12.

Tűzvédelmi tudományos konferencia a Ludovikán A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Széchenyi Dísztermében tartott konferencián közel százötven szakember hallgatta az „Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig” című konferenciát. A konferencia mondanivalóját tekintve három részre tagolódott. Egyrészt szólt az OTSZ tervezett változásairól, másrészt az építészeti tűzvédelem tervezésével kapcsolatos elméleti kérdésekről, s azok tűzoltói beavatkozási aspektusairól.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30