Híreink

Szendvicspanelek homlokzatra – alkalmazástechnikai megoldások és igazolásuk (videó)

2020. december 10.

Szendvicspanelek homlokzatra – alkalmazástechnikai megoldások és igazolásuk (videó) Modern épületeink egyre inkább iparszerű gyártással készülnek. Egy jelentősen megújított termék innovációval, minősített szendvicspanelek kerülhetnek akár 5 szintes épületek homlokzatára. Hogyan felelnek meg ezek a homlokzati tűzterjedés követelményeinek? Mi a különbség egy hőszigetelő burkolat és a szendvicspanel között? Hogyan és mi módon kell kialakítani és igazolni tűzvédelmi megfelelőségüket? Kiss Attila előadását tesszük közzé.

Részletek  Homlokzati tűzterjedési gátak, tűzvédelmi célú sávok tervezési elvei az EU-ban és Magyarországon (videó)

2020. december 09.

Homlokzati tűzterjedési gátak, tűzvédelmi célú sávok tervezési elvei az EU-ban és Magyarországon (videó) A hőszigetelés mint piaci igény hogyan változtatta meg a homlokzati tűzterjedést és hogyan alakította annak tervezési elveit? Hogyan kell a tűzvédelmi célú sávokat és a tűzterjedés elleni gátakat kialakítani és alkalmazni? Hogyan vizsgálják ezt hazánkban és a világban? Hogyan változnak a követelmények az épület magassága alapján? Lestyán Mária előadását tesszük közzé.

Részletek  Tűzterjedésgátlás – kockázati osztály és tűzszakasz (videó)

2020. december 08.

Tűzterjedésgátlás – kockázati osztály és tűzszakasz (videó) A konferencia kulcsszava az innováció. 2014-ben az OTSZ jelentős innovációval, a kockázati osztályok bevezetésével alapvetően megújította a hazai tűzvédelmi gondolkodást! Egy kockázatból több kockázatúvá váló mátrixxá változtatta. Hogyan viszonyul a kockázat, mint új fogalom a régi tűzszakasz fogalmunkhoz? Dr. Érces Gergő előadása kreatívan mutatja be a két fogalom kapcsolatát.

Részletek  Mit kell figyelembe venni a tűzoltó légzőkészülék tartóknál?

2020. december 08.

Mit kell figyelembe venni a tűzoltó légzőkészülék tartóknál? Szerzőnk megvizsgálta a jelenleg használt készüléktartó berendezéseket és értékelte biztonságosságukat. Ezt követően a tervezés érdekében megvizsgálta a rendszeresített légzőkészülékeket és a hozzájuk tartozó palackokat. Figyelemre méltó, hogy egy viszonylag kis, de a biztonságot alapvetően befolyásoló nagyon fontos berendezés tervezésénél mennyi mindent kell számításba venni.

Részletek  Nem lesz Használati TvMI – Mi várható 2021-ben?

2020. december 04.

Nem lesz Használati TvMI – Mi várható 2021-ben? Tegnap ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság, ahol összegezték az idei év tapasztalatait és a jövő évi tervek is körvonalazódtak. Röviden összegezve: az idén elkészült két TvMI módosítása (ezekről beszámoltunk), jövőre ugyancsak kettő módosítását irányozták elő és egy újat terveznek megjelentetni.

Részletek  Ufó a víz alatt: speciális mentés, speciális környezetben

2020. december 04.

Ufó a víz alatt: speciális mentés, speciális környezetben Új elem segíti a felkészülésben a dorogi búvárokat: a Baumit által adományozott, dorogi Palatinus-tó fenekére süllyesztett, átalakított siló jól illeszkedik a gyakorlópálya koncepciójába.

Részletek  Módosult a Robbanás elleni védelem TvMI

2020. december 02.

Módosult a Robbanás elleni védelem TvMI A mai napon megjelent a módosult és kibővült a Robbanás elleni védelem Tűzvédelmi Műszaki Irányelv, amelynek tanulmányozására bő egy hónap áll a szakemberek rendelkezésére. 2021. január 15-től már élesben alkalmazandó. Honlapunkon az oldalt lévő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek címsorra kattintva közvetlenül is elérhetők az irányelvek.

Részletek  Díjazottak a katasztrófavédelmi tudományos pályázaton

2020. december 01.

Díjazottak a katasztrófavédelmi tudományos pályázaton A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács 2020. évi pályázatán a kiemelkedő pályamunkákat – a felkért szakterületi bírálókkal közösen – októberben értékelték. A pályázat díjazottainak elismerését október 27-én, Vietórisz Ágnes tű. ezredes, a BM OKF humánszolgálat-vezetője és dr. Papp Antal tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke adta át. A három helyezett témát közöljük.

Részletek  Új időpontban lesz az Interschutz

2020. december 01.

Új időpontban lesz az Interschutz A szervezők hosszas mérlegelés után új időpontot tűztek ki a szakmai rendezvénynek, amely a jelenlegi állás szerint 2022. június 20–25. között zajlik majd, új megközelítésben.

Részletek  Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – szelepek

2020. december 01.

Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – szelepek A szelepek a hidraulikus rendszer vezérlését szolgáló legfontosabb alkatrészek. Milyen szelepeket alkalmaznak ehhez a feladathoz? A hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjairól szóló sorozatunk harmadik részében a szelepek fajtáit és működési módjaikat mutatja be szerzőnk Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke.

Részletek  Tudományos munkájáért Szabó András-díjat kapott dr. Vass Gyula

2020. november 30.

Tudományos munkájáért Szabó András-díjat kapott dr. Vass Gyula A Belügyi Tudományos Tanács záró eseményét a Belügyminisztérium Márvány aulájában tartották meg október 27-én. Itt vette át a kiváló tudományos munkájáért dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet vezetője a 2012-ben alapított Szabó András-érdemérmet és oklevelet, amely prof. dr. Szabó András büntetőjogász, volt alkotmánybíró, az MTA rendes tagjának munkássága előtt tiszteleg.

Részletek  Egységes adatközlési platform – új utakon az elektronikusan vezetett üzemeltetési napló

2020. november 30.

Egységes adatközlési platform – új utakon az elektronikusan vezetett üzemeltetési napló Lassan egy éves lesz a tűzvédelemben az elektronikusan vezetett üzemeltetési napló használatát elősegítő jogszabályi környezet. A tapasztalatok szerint egyre növekszik az igény az üzemeltetők, különösen a nagyvállalatok részéről az új formátum bevezetésére. Jobb kiszolgálásukra egységes adatközlési platformot fejlesztettek.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30