Híreink

Megújult a MMK Tűzvédelmi Tagozat elnöksége

2019. szeptember 13.

Megújult a MMK Tűzvédelmi Tagozat elnöksége A lakiteleki konferencia első napjának záróakkordjaként maratoni értekezleten választották meg a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnökségét.

Részletek  A megelőző és a beavatkozó tűzvédelem összefonódása

2019. szeptember 13.

A megelőző és a beavatkozó tűzvédelem összefonódása A minapi hír, miszerint az eddigi G & S Brandschutztechnik a jövőben Rosenbauer Brandschutz Deutschland néven működik tovább, azt mutatja, hogy a beavatkozó tűzvédelemben kidolgozott oltástechnológiák egyre nagyobb mértékben jelennek meg a beépített oltóberendezések kialakításában. Azaz a fejlesztések kölcsönösen hatnak egymásra. Itt egy három éves integrációs folyamat zárult le és folytatódik új formában.

Részletek  Vízköddel oltás beépített tűzoltó turbinával

2019. szeptember 11.

Vízköddel oltás beépített tűzoltó turbinával A víz mint oltóanyag újrafelfedezése részben a halonnak köszönhető. A vízköddel oltás rendkívüli hatékonysága ma már közismert. Ami nehezen megvalósítható vízköddel, az a nagyobb sugár-lövőtávolságok elérése. Az FT10e tűzoltó turbinával, úgy tűnik, a fejlesztők ezt is megoldották: fejlesztésük eredménye, hogy a tűzoltó turbina messziről képes vízködöt a tűzre juttatni és így gyorsabban eloltani a tüzet.

Részletek  A tűzvédelmi tervező és a tűzvédelmi szakember felelőssége

2019. szeptember 10.

A tűzvédelmi tervező és a tűzvédelmi szakember felelőssége Örök kérdés: hol húzódik a határ? Mikor, kinek, mekkora a felelőssége egy-egy ordító tűzvédelmi hiányosság létrejöttében? A határok esetről esetre vándorolnak, az azonban bizonyos, hogy a teljes tűzvédelmi szakma megítélése látja kárát. Ez más nézőpontból akár érdektelen is lehet, hisz nem vagyunk sokan! Ami miatt mégis nagyon fontos, hogy ezzel csökken a tűzvédelembe vetett bizalom és indokolatlan és megengedhetetlen veszélybe sodor embereket.

Részletek  Tisztán elektromos meghajtású gépjárművek tűzoltás taktikája

2019. szeptember 09.

Tisztán elektromos meghajtású gépjárművek tűzoltás taktikája A 2019. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázaton a bíráló bizottság által, a fődíj és különdíj mellett, kimagaslóan jónak ítélt három pályamű közül Jákli Péter tű. törm. (Pusztaszabolcs): „Tisztán elektromos meghajtású gépjárművek tűzoltás taktikája” címűt közöljük, amely az egyre gyakrabban felmerülő beavatkozási kérdések mellett a biztonsági előírásokra és a fejlesztési lehetőségekre is kitér.

Részletek  Acélszerkezetek tűzvédő festékeinek ellenőrzése

2019. szeptember 06.

Acélszerkezetek tűzvédő festékeinek ellenőrzése  Mikor, hogyan és milyen módszerekkel ellenőrizhetők a tűzvédő festékek? Mit ír a szabályozás? Hogyan lehet ezt teljesíteni? Melyek a gyakorlati lehetőségek? Milyen hatással van az öregedés a tűzvédő festékrétegekre? Mikor és hogyan célszerű a tűzvédő festékréteget ellenőrizni? Vegyészmérnök, korrózióvédelmi szakmérnök szerzőnk kicsit más megvilágításba helyezi a témát.

Részletek  Mit jelentenek a szabvány hivatkozási számában látható betűjelek?

2019. szeptember 05.

Mit jelentenek a szabvány hivatkozási számában látható betűjelek? A szabványok önmagukban sem egyszerű olvasmányok. Ha még különböző betű- és számjelek is tartoznak hozzájuk, akkor kicsit másként kell értelmezni őket. Együtt, külön, módosítva? Tartalmazza a módosítást vagy sem? Most akkor hogyan olvassuk a szabványokat, ha /A1; /A2; +A1; +A2; /AC; +AC betűjeleket látunk mellettük? Erre adunk magyarázatot az MSZT nyomán.

Részletek  Acélszerkezetek tűzvédelme tűzvédő festékekkel – hibát hibára?

2019. szeptember 04.

Acélszerkezetek tűzvédelme tűzvédő festékekkel – hibát hibára? Mi a feladata a tűzvédő festékeknek? Hogyan képesek ezt teljesíteni? Mit befolyásol a felület előkészítés, a korrózió, a felhordás módja, az időjárás, a páratartalom? Mikor esik le a cinktartalmú alapozóval védett és a horganyzott fémszerkezetről a teljes tűzvédő festékréteg? Mikor tekinthető időjárásállónak egy tűzvédő festékréteg? Vegyészmérnök, korrózióvédelmi szakmérnök szerzőnk kicsit más megvilágításba helyezi a témát.

Részletek  Rosenbauer Concept Fire Truck Ausztrál módra

2019. szeptember 03.

Rosenbauer Concept Fire Truck Ausztrál módra Az új hibrid elektromos tűzoltó jármű koncepcióját 2016-ban, a cég 150. évfordulóján mutatták be, azt követően a berlini tűzoltósággal állapodtak meg, most pedig a Rosenbauer Australia és az ausztrál fővárosi terület kormánya az ACT Sürgősségi Szolgáltatási Ügynökséggel együttműködve innovatív partnerséget hozott létre annak érdekében, hogy a központi régióban 2022 végén plug-in hibrid elektromos tűzoltó járművek álljanak szolgálatba.

Részletek  FIRE FLEX – új védőruha a Rosenbauertől

2019. szeptember 02.

FIRE FLEX – új védőruha a Rosenbauertől Mit lehet még újítani egy tűzoltó védőruhán? – gondolja az ember, aztán elcsodálkozik azokon az új megoldásokon, amit a FIRE FLEX tartogat, ami tulajdonképpen a világszerte bevált FIRE MAX 3 védőruha továbbfejlesztése. Praktikus részletek, optimalizálások, fokozott viselési kényelem, no és persze látványosan új vizuális megjelenítés. Vagyis lehet újat alkotni ebben is – ahogyan azt a tűzoltókkal folytatott párbeszéd eredménye is mutatja.

Részletek  Notre-Dame: Versenyfutás a lángokkal – filmajánló

2019. szeptember 02.

Notre-Dame: Versenyfutás a lángokkal – filmajánló Nem szoktunk filmet ajánlani, de ez most más! 2019. április 15-én, a nagyhétfői szentmise alatt kigyulladt a Párizsi Notre-Dame. A National Geographic tévécsatorna a tűzvészről, a tűzoltók több, mint 15 órás küzdelméről forgatott filmet, és az ígéret szerint exkluzív felvételek és megrázó interjúk segítségével eleveníti fel a katasztrófa pillanatait. Szóval ajánljuk!

Részletek  Álmennyezetek és válaszfalak tűzgátló csatlakozásai szendvicspanelekből

2019. augusztus 30.

Álmennyezetek és válaszfalak tűzgátló csatlakozásai szendvicspanelekből A legutóbbi cikkben szerzőnk már elemezte a tűzgátló álmennyezetek tűzvédelmi alkalmazástechnikai kérdéseit. Mai kérdéseink: Mi van a gyári csatlakozáson túl? Milyen módon lehet a panel elemek vágott végeinek csatlakozásait tűzgátló módon kialakítani? Hogyan alakíthatók ki a válaszfal csatlakozások? Ezeket az egyre inkább izgalmas kérdéseket veszi górcső alá és ad rá választ cikkünk.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30