Híreink

Megjelent a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem TVMI

2018. július 03.

Megjelent a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem TVMI Hosszú előkészítő munka után, a tervezett időn belül elkészült és 2018. július 2-től hatályos a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemről szóló Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TVMI) módosított kiadása, amely az OTSZ előírásainak megfelelő megoldásokat tartalmazza.

Részletek  



Előzzük meg a szárítótüzet! – Csapadékos nyár, fokozott veszély!

2018. július 03.

Előzzük meg a szárítótüzet! – Csapadékos nyár, fokozott veszély! A csapadékos időjárás előrehozza az őszi időszakban leggyakoribb terményszárító tűzeseteket. Évente átlagosan több tucat helyen gyulladnak ki a hatalmas berendezések nagy károkat és termeléskiesést okozva. Az idei szezon veszélyesen alakul, mivel a statisztikák szerint megszaporodnak az ilyen tűzesetek, ha csapadékos a nyár. A szárítótűz azonban megelőzhető, ebben segít a gazdáknak a katasztrófavédelem és egy magyar agrárstartup, a Videokontroll.

Részletek  



Papírmentes ellenőrzés 45 százalékos pályázati támogatással

2018. június 28.

Papírmentes ellenőrzés 45 százalékos pályázati támogatással A Modern Vállalkozások Programja keretében is elérhetővé vált a fiREG tűzvédelmi szoftver, akár 45%-os támogatással. A GINOP 3.2.2. pályázat lehetőséget kínál arra, hogy a tűzvédelmi vállalkozások közelebb kerüljenek a papírmentes karbantartói folyamatokhoz. A pályázat 2 csomagot tartalmaz a vállalkozások modernizálásához. Eszközökre és a fiREG programra lehet pályázati forrást szerezni. A pályázati lehetőségre hívjuk fel a figyelmet!

Részletek  



Minősítések, és ami mögöttük van – Szakmai nap előadásai

2018. június 26.

Minősítések, és ami mögöttük van – Szakmai nap előadásai 2018. június 7-én Budapesten tartották a Magyar Tűzvédelmi Szövetség és az MMK Tűzvédelmi Tagozatának konferenciáját. A célja szerint: rámutatott azokra a hibákra, amelyekre gyakran nem figyelnek a minősítések értékelése során. A tervezők, kivitelezők sokszor csak a minősítések tűzvédelmi teljesítményét ellenőrzik, de azt már nem, hogy ez a teljesítmény milyen műszaki feltételek fennállása esetében teljesül. Mindez komoly tűzvédelmi kockázatot hordozhat magában.

Részletek  



Megjelent a Védelem Tudomány 2018/2. száma

2018. június 26.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/2. száma A Védelem Tudomány 2018/2. száma 25 szerzőtől 11 tanulmányt közöl. A témák – aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek megbízhatósága, hőszigetelők vizsgálata, energiahatékonyság és tűzvédelem, a füst veszélyei, elektromos járművek tűzbiztonsága, ENISA: technológiai kihívások, légvédelemtől a légoltalomig, távvezetékek biztonsága, vízügyi hatósági változások, beregi árvíz és fejlettség – a sokszínű, új kutatási eredményekre irányítják a figyelmet.

Részletek  



A lángérzékelők érzékenysége

2018. június 22.

A lángérzékelők érzékenysége Egy lángérzékelő érzékenységét hagyományosan azzal a tengelyirányú távolsággal jellemzik, amely távolságból észlelni képes, egy adott méretű és típusú tűznek a lángját egy korlátozott időintervallumon belül. Hogyan minősítik ezeket az érzékelőket? Hány minőségi osztályba sorolhatók a lángérzékelők? Mit jelent az inverz-négyzetes szabály? Mekkora a lángérzékelők látószöge, látómezője? Hogyan tervezzünk a látómezőt takaró zavaró tárgyakkal?

Részletek  



CWA az utólagos társasház-átalakítás energiahatékony megvalósításáról

2018. június 19.

CWA az utólagos társasház-átalakítás energiahatékony megvalósításáról A meglévő épületek energiahatékonyságának növelése legalább olyan fontos feladat, mint az új épületek energiahatékony tervezése és kivitelezése. A CEN új workshop-ja (WS) most a saját tulajdonú többlakásos társasházak fenntartóinak kínál megfelelő útmutatást a felújítási munkafolyamatok és kezelési folyamatok szabványos megvalósításához. Ennek számos tűzvédelmi vonatkozása is van, ami miatt a szakembereknek érdemes figyelemmel kísérni a fejleményeket.

Részletek  



​Commend – Kommunikáció a védelem szolgálatában

2018. június 18.

​Commend – Kommunikáció a védelem szolgálatában A mentési erők (rendőrség, mentők, katasztrófavédelem) személyre szabott kommunikációs platformjának segítségével a nagyobb műveletek is jól strukturált, összehangolt módon kezelhetők. A Commend rendszere a sürgősségi szervezetek akciójának minden szakaszában optimális hatékonysággal koordinálja a mentési műveleteket az első riasztástól a bevonulásig. Ilyen rendszert telepítettek a svájci Lausanne városában, ahol évi 2200 vonulással járó bejelentést kezelnek.

Részletek  



Június – friss szakterületi szabványok

2018. június 15.

Június – friss szakterületi szabványok 2018. június 1-jén 112 új nemzeti szabvány jelent meg, 7 visszavonására került sor, 10 magyar nyelven jelent meg és 12 nemzeti szabvány helyesbítését tették közzé. Ebben a szabványözönben próbálunk eligazodni, azzal, hogy a szakterületünket érintő hat szabványra – karbantartási terminológia, a munkahelyi biztonság irányítási rendszere, zuhanásvédelem, égéstermék elvezető berendezések (kémények) – hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  



A Dr. Balogh Imre emlékpályázat díjazott alkotásai 2018-ban

2018. június 14.

A Dr. Balogh Imre emlékpályázat díjazott alkotásai 2018-ban Dr. Balogh Imre özvegye felajánlása alapján – immár 18. alkalommal – minden évben kiírják a róla elnevezett emlékpályázatot. A pályázat a szakterület fejlődését szolgáló kutatásokra fókuszál, hisz a névadó minisztériumi vezetőként a tűzvédelem felelőseként, szakmájával szemben rendkívüli elhivatottsággal viseltetett. Az idei évben rendhagyó módon két kollégát is elismerésre méltónak talált a bíráló bizottság. Az átadó ünnepségre június 8-án került sor.

Részletek  



MABISZ ajánlás – az építési területek tűz- és baleseti kockázatának csökkentésére

2018. június 13.

MABISZ ajánlás – az építési területek tűz- és baleseti kockázatának csökkentésére MABISZ Vagyontagozat Ipari-Technikai Biztosítási Bizottsága, 2018. június 4-én, a mobil vezeték nélküli tűzérzékelő-, jelző- és riasztó eszközök alkalmazásával kapcsolatos ajánlást adott ki. Ebben a Magyar Biztosítók Szövetsége javasolja az építkezéseken használható, többutas jelátvitellel működő hálózatos rendszerek alkalmazásával biztosítani a megfelelő megoldást a kézi tűzjelzésre és az azonnali hang-fényjelzős riasztásra a teljes építkezési területen.

Részletek  



IV. Tűzesetek vizsgálata konferencia – fókuszban a járműtüzek

2018. június 13.

IV. Tűzesetek vizsgálata konferencia – fókuszban a járműtüzek A IV. Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferenciát 2018. június 28-án Kecskeméten rendezik. A rendezvény célja a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatok feldolgozása a vizsgálat módszertanának, illetve a tűzoltás és tűzmegelőzés fejlesztése érdekében. Országos tapasztalatok, autóbuszok, vasúti járművek tűzesetei, esettanulmányok, tűz szimulációk, a jövő járműveinek kihívásai, beépített oltórendszerek a járművekben. A programot tesszük közzé.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30