Híreink

Megjelent a Védelem Tudomány 2022/1. száma

2022. január 31.

Megjelent a Védelem Tudomány 2022/1. száma A hetedik évfolyam első száma: 24 szerző 13 tanulmánya, 314 oldalon! A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács konferenciáján elhangzott előadások írásait és a világra kitekintve az oktatás, a Covid és a kockázatok felmérésének izgalmas kérdéseit ismerhetjük meg. Néhány kulcsszó: homlokzati tűzterjedés, lakástüzek, takarmányok öngyulladása, hatósági feladatok, időjárás, operatív törzs, Covid - online oktatás, vízellátás, etika.

Részletek  Hogyan előzhetők meg a veszélyes akkumulátortüzek az adatközpontokban?

2022. január 28.

Hogyan előzhetők meg a veszélyes akkumulátortüzek az adatközpontokban? Az adatközpontok üzemeltetőinek a nem tervezett üzemszünetek esetén komoly anyagi veszteségekkel és az ügyfeleik bizalomvesztésével is számolniuk kell. A cél gyakran az ilyen szünetek kiküszöbölése, ebben pedig a szünetmentes tápegységeknek kulcsfontosságú szerepe van, amelyeknél azonban szintén számolni kell hibákkal, ráadásul a lítiumion-akkumulátorok komoly tűzkockázatot jelenthetnek.

Részletek  Lucfenyőből készült a HoHo-Bécs – 84 m-es faház

2022. január 27.

Lucfenyőből készült a HoHo-Bécs – 84 m-es faház Évszázadokon keresztül a fa volt az épületeink fő anyaga. A klímaváltozás, az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt újból a fa felé fordult a világ. A fa éghetősége miatt teljesen újszerű tűzvédelmi szemléletmóddal kell megközelíteni ezeket az épületeket, ugyanakkor a tűzzel szembeni ellenállása jó és növelhető is. Érdemes megismerni az egyik legközelebbi példát.

Részletek  Mivel menthető meg az árukészlet nagy része?

2022. január 26.

Mivel menthető meg az árukészlet nagy része? Az elmúlt időszak néhány hazai tűzeseténél a korom miatt a teljes árukészletet meg kellett semmisíteni. Nem volt elég a tűzkár, még a megsemmisítés, ártalmatlanítás költségei is jelentkeztek. Hogyan csökkenthetők az ilyen károk? Egy francia vizsgálatban erre is kíváncsiak voltak. Meglepő eredményre jutottak!

Részletek  Mi érhető el a fa égéskésleltetésével? Hogyan, mit, hol keressünk?

2022. január 25.

Mi érhető el a fa égéskésleltetésével? Hogyan, mit, hol keressünk? A fa az építészetben újra reneszánszát éli. Mindez az éghetőségével, égésének késleltetésével kapcsolatos ismeretek újratanulását-, értelmezését is szükségessé teszi. A téma két kiváló hazai szakértőjét Szitányiné Siklósi Magdolnát és Parlagi Gáspárnét kértük fel a fa égéskésleltetésének bemutatására.

Részletek  „fiREG bírságmegelőzési garancia" elektronikusan vezetett üzemeltetési naplóra – Mit jelent mindez?

2022. január 24.

„fiREG bírságmegelőzési garancia" elektronikusan vezetett üzemeltetési naplóra – Mit jelent mindez? Elsőre kicsit gyanakodva olvastuk a fogalmat a fiREG megfelelőségi nyilatkozatában. Értettük is meg nem is. Mit jelent ez a "fiREG bírságmegelőzési garancia" elektronikusan vezetett üzemeltetési napló esetén? Tényleg kifizetik a bírságot? Valóban erre adnak garanciát? Hittük is meg nem is. Kérdésekkel ostromoltuk az illetékeseket.

Részletek  Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2022

2022. január 21.

Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2022 Ha január, akkor pályázati felhívás! Immár 22. alkalommal hirdeti meg a BM OKF főigazgatója a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatot, amelyre – ahogyan eddig is – a tűzvédelem fejlődését előremozdító dolgozatokat várnak május 10-ig. A Védelem Online ismét figyelemmel kíséri a pályázat eredményeit. Terveink szerint a legjobb eredményt elért szakmunkákat ismét közzétesszük tanulmánytárunkban.

Részletek  Sokba kerülhetnek a természeti katasztrófák – Mit jelent ez hazánkban?

2022. január 20.

Sokba kerülhetnek a természeti katasztrófák – Mit jelent ez hazánkban? Egy meteorológus éghajlatkutató cikke sorra veszi azokat a kritikus infrastrukturális elemeket, amelyek a világot és közte hazánkat is veszélyeztetik. Nálunk a gyarapodó viharok és a hidegben keletkező jégképződés a magasfeszültségű vezetékeket tartó oszlopokat és ezen keresztül a villamosenergiaellátó-rendszert veszélyezteti a leginkább. Milyen beavatkozási, ellátási és gazdasági vonatkozásokkal számolhatunk?

Részletek  Mi olvasható a Védelem februári számában?

2022. január 19.

Mi olvasható a Védelem februári számában? A jövő kihívásai már itt kopogtatnak. A felkészüléshez nyújtanak segítséget: a személygépkocsik változásai, a magasból mentés, a FER légzőkészülék műhelye, az USA látogatás tapasztalatai és a napelemek kérdésköre. A 2022. évi első szám 19 cikkében ezen túl a szendvicspanel falakkal, tűzvizsgálattal, fa égéskésleltetéssel, hangjelzéssel, menekülési tervvel és új technikai megoldásokkal foglakozunk.

Részletek  Januári szabványok – újévi termés

2022. január 18.

Januári szabványok – újévi termés Január elsején 211 szabványváltozás történt. 117 új szabvány jelent meg, 70-et visszavontak, 18-at magyar nyelven adtak közre és 6-ot helyesbítettek. Ebből a szakterületünket öt szabvány érinti. Tűzveszélyesség vizsgálata, beépített tűzoltó vízköddel oltó berendezések, villamos kábelek tűzzel szembeni viselkedése és a tűzvédelmi rendszerek biztonságos távoli szolgáltatásnyújtási követelményei a lista.

Részletek  Jelentős változások január 11-től a tűzvédelmi hatósági eljárásokban

2022. január 17.

Jelentős változások január 11-től a tűzvédelmi hatósági eljárásokban Több, eddig kötelező szakhatósági eljárásban nem kell a szakhatóságot bevonni. Például területhez és a létszámhoz kötött eljárási ügyekben kétszer akkora méreteknél kell csak közreműködni. A tűzvédelmi követelményeket minden esetben be kell tartani, de csak bizonyos esetekben követelmény, hogy tűzvédelmi tervdokumentációt csak tűzvédelmi tervező készítheti. Változtak az első fokon eljáró hatóságok is.

Részletek  Hogyan működik a lengyel tűzoltóság, a Straż Pożarna?

2022. január 14.

Hogyan működik a lengyel tűzoltóság, a Straż Pożarna? Milyen a lengyel tűzoltóság felépítése? Hogyan tagozódik? Milyen az irányítási, riasztási rendszere? Milyen tűzoltó szervezetek vannak? Hogyan különböztetik meg az önkéntes és a hivatásos tűzoltókat? Hogyan finanszírozzák az önkéntes tűzoltóságokat? Egy kis kitekintés a 38,5 millió lakosú lengyel mentő tűzvédelemre.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30