Híreink

Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig – tudományos konferencia előadásai

2019. április 27.

Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig – tudományos konferencia előadásai A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Széchenyi Dísztermében közel százötven szakember részvételével tartott tűzvédelmi tudományos konferencia három részre tagolódott. Az OTSZ építészetet érintő, tervezett változásairól, az építészeti tűzvédelem tervezésével kapcsolatos elméleti kérdésekről, s azok tűzoltói beavatkozási aspektusairól szóló tíz előadás prezentációit tesszük közzé.

Részletek  Ezt már fújhatjuk – ásványgyapot, ömlesztett formában

2019. április 26.

Ezt már fújhatjuk – ásványgyapot, ömlesztett formában A fújható ásványgyapot – amely 2012 óta van a Knauf Insulation Kft. termékpalettáján – számos előnnyel rendelkezik. A kivitelezők, tervezők jelenleg a kisebb mélységű üregek kitöltésére alkalmas Supafil Cavity, és a minden, nagyobb méretű vázas szerkezethez ajánlott Supafil Timber Frame közül választhatnak.

Részletek  Társasházak tűzvédelme az új OTSZ-ben

2019. április 26.

Társasházak tűzvédelme az új OTSZ-ben A Construma kiállítás kísérő rendezvényén tartott előadást Érces Ferenc tű. ezredes. A társasházak használati szabályainak új általános előírásai, a szellőzőrendszerek, gépészeti vezetékek, aknák, szemétledobók átalakítása tárolónak, az elektromos hálózat, napelemnek, tűzvédelmi házirend, tűzjelzés, CO-mérgezés, nyílászárócsere és füstelvezetés a fő témák, vagyis a társasházak tűzvédelmének sarokpontjai. Az előadást tesszük közzé.

Részletek  Clever Light – okos rendszer

2019. április 25.

Clever Light – okos rendszer A Clever Light rendkívül jól skálázható rendszer, ami az igényeknek megfelelően szabható testre. Saját akkumulátorral üzemelő, néhány lámpatesttel megvilágított menekülési útvonalaktól az intelligens rendszer felügyelte, akár több ezer, központi akkumulátor által táplált lámpával szerelt létesítményekig számos megoldás lehetséges. És ami a legfontosabb: a karbantartás még a nagy rendszereknél is egyszerű és költséghatékony.

Részletek  Tűzjelző berendezések – Új irányelvek magyarul is?

2019. április 25.

Tűzjelző berendezések – Új irányelvek magyarul is? Egységesítési törekvések Európában! Kontinensünkön már számos különböző szervezet tett közzé iránymutatásokat és szabályzatokat a tűzjelző rendszerek tervezésére, kivitelezésére, telepítésére, üzembe helyezésére, használatára és karbantartására vonatkozóan. Ezeknek az eltérő előírásoknak a gyakorlati összehangolása céljából a CEN tavaly közzétette a CEN/TS 54-14 műszaki specifikáció átdolgozott kiadását.

Részletek  A GLORIA tűzoltó készülékek piaci helyzete – 2,8 millió készülék

2019. április 24.

A GLORIA tűzoltó készülékek piaci helyzete – 2,8 millió készülék Merre tart a világ tűzoltókészülék-piaca? Milyen készüléktípusokat alkalmaznak a világban és Magyarországon? Hogyan alakul az egyes oltóanyagok felhasználása? Változik a porral oltók dominanciája? Milyen új technológiákat alkalmaz Európában a korszerű tűzoltó készülékek egyik legnagyobb gyártója, az 1945-ben alapított GLORIA? A fő tendenciákat vázolja szerzőnk.

Részletek  Áprilisi szabványeső – Tűzbiztonság szakszótár

2019. április 24.

Áprilisi szabványeső – Tűzbiztonság szakszótár 2019. április 1-jén összesen 175 szabvány változott. Ebből 146 db új nemzeti szabvány, ezen felül 15 db magyar nyelvű szabvány jelent meg, míg 14 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé a Magyar Szabványügyi Testület. Ebből a nagy csomagból, szakterületünket érintően, a magyar nyelven megjelent tűzbiztonsági szakszótárra valamint a robbanóképes közegekre és a riasztásátviteli rendszerekre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Megjelent a kibővített, magyar nyelvű tűzbiztonsági szakszótár

2019. április 24.

Megjelent a kibővített, magyar nyelvű tűzbiztonsági szakszótár A tűzbiztonság területén az elmúlt két évtizedben jelentős változások történtek. Figyelemre méltó a fejlődés a tűzbiztonsági mérnöki tervezésben. Megnőtt az igény a közös tűzbiztonsági terminológia kialakítására, naprakészen tartására. Ezért készítette el az ISO a Tűzbiztonság. Szakszótár nemzetközi szabvány harmadik kiadását. Ennek magyar-angol kétnyelvű változata 2019. április 1. óta érhető el, MSZ EN ISO 13943:2017 számmal.

Részletek  Toronyházat fából – a világ legmagasabb faépülete 18 szintes

2019. április 23.

Toronyházat fából – a világ legmagasabb faépülete 18 szintes Amint az ismeretes, a tervezett új OTSZ 4 szintig, feltételekkel (tűzvédelmi osztálya min. D-s2, d0 és szerkezeti kapcsolatok, tűzállóság, homlokzati tűzterjedés) lehetővé teszi a faanyagú tartószerkezetek alkalmazását. Ez a világ más tájain bevett gyakorlat: Norvégiában például most építették fel a világ legmagasabb faépületét, amely 18 emeletes és 85,4 méter magas.

Részletek  Tűzoltó robot segítette az oltást a Notre-Dame-ban

2019. április 23.

Tűzoltó robot segítette az oltást a Notre-Dame-ban A kiemelt híreinkben bemutatott francia gyártmányú tűzoltó robothoz hasonló berendezés dolgozott a kritikus időszakban a Notre-Dame belső terében. A Colossus nevű robot a belső tér felderítésében, majd a falszerkezetek hűtésében és a lezuhanó égő részek oltásában is nagyon hatékonyan tudott a dolgozni, akkor is, amikor biztonsági okokból már kivonták a tűzoltókat a belső térből.

Részletek  Notre-Dame – elmaradt a látványos tűzoltás

2019. április 20.

Notre-Dame – elmaradt a látványos tűzoltás Óriási lángok, füsttenger Párizs felett, elmaradt látványos tűzoltás. Ezek a tények. Miközben sok mindent nem tudunk a tűzről, annyi jól érzékelhető: komoly taktikai megfontolások alapján a lehetséges megoldások közül, a pótolhatatlan értékek védelme érdekében, optimális döntések sorát hozták meg a tűzoltás irányítói. Nem a látványos tűzoltást választották, helyette precíziós munkával mentették a menthetőt.

Részletek  Töltés közben kigyulladt egy elektromos autó

2019. április 15.

Töltés közben kigyulladt egy elektromos autó 2019. április 9-én délben töltés közben gyulladt ki egy elektromos személygépkocsi motortere Jákfán. A tűz oltását a tulajdonos tűzoltó készülékkel kezdte meg és a sárvári hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt sikerült azt eloltania. A tűzoltók a járművet hőkamerával átvizsgálták, további beavatkozásra nem volt szükség.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30