Híreink

Fa, vasbeton és acél gerendák vizsgálata tűz hatására

2017. augusztus 23.

Fa, vasbeton és acél gerendák vizsgálata tűz hatására Három különböző anyagú gerenda teherbírás-számítását végezték el szerzőink 180 percig tartó tűz hatására. A gerendák nyomatéki teherbírását a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében közel azonosra vették. Az anyagok nyomatéki teherbírás-számításhoz közvetlenül kapcsolódó tulajdonságainak változását tűz hatására elemzik. Egy óra tűzterhelést feltételezve, lehűlés után megvizsgálják a gerendák szénszálas lamellával való megerősítésének lehetőségét. Mivel a szénszálas lamellák nem elégítik ki a tűzvédelmi követelményeket, kiegészítő tűzvédelemre is javaslatot tesznek.

Részletek  Közel ezer füstmérgezett - a falakon nem volt korom

2017. augusztus 18.

Közel ezer füstmérgezett - a falakon nem volt korom A világ egyik nagy, sok áldozatot követelő tűzesete 1980-ban az amerikai Las Vegasban történt, ahol speciális légtisztító berendezések működtek és sokan – szakemberek is - azt hitték ezek a füstöt is képesek megtisztítani. Ezt a tévhitet sajnos 650-en füstmérgezést szenvedett ember cáfolta meg.

Részletek  Szilárd éghető anyagok gyulladási hőmérséklete

2017. augusztus 14.

Szilárd éghető anyagok gyulladási hőmérséklete Újabb kincsesbányát teszünk közzé ezzel az adattárral. Számos szilárd anyag gyulladási hőmérsékletét gyűjtötte egybe a legkülönbözőbb kutatási jelentések alapján, ahol ismert jelezzük a forrást. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget. Az anyagok az adatok alapján könnyen besorolhatók a tűzveszélyességi osztályba.

Részletek  Mi olvasható a Védelem augusztusi számában?

2017. augusztus 10.

Mi olvasható a Védelem augusztusi számában? Az aktív rendszereknek egyre nagyobb szerepük van az építészeti tűzvédelemben. Az itt tapasztalható innováció új megoldásokat eredményez. A téves jelzések felszámolásától a tüzek modellezésén és az IP technológián keresztül a speciális intelligens rendszerekig terjed a skála. Közben a hagyományos tudásunk felülvizsgálatára is szükség van. Mindehhez a kutatások és a tűzesetek adják a legtöbb tapasztalatot. Ezek mind olvashatók a lap augusztus 20-a után megjelenő 19 cikkében.

Részletek  Lakástüzek – a biztosítói felmérések

2017. augusztus 08.

Lakástüzek – a biztosítói felmérések Bár a vagyonkár típusok közül a tűz nem szerepel az elsők között, a biztosítók kezdik felfedezni ezt a területet. Az Aegon felmérése szerint a tűztől és a betöréstől féltjük a házakat és a lakásokat elsősorban, ezt a villámcsapás és a csőtörés követi a veszélyek toplistáján. Az is kiderült a magyarok többségének (77%) továbbra is az ingatlan a legnagyobb vagyoni értéke.

Részletek  Élelmiszeripari anyagok éghetőségi tulajdonságai

2017. augusztus 07.

Élelmiszeripari anyagok éghetőségi tulajdonságai A régebbi vizsgálatok ma már nehezen fellelhetők, ezért kincsesbánya ez az adattár: 331, döntően élelmiszeripari, anyag éghetőségi vizsgálatait tesszük közzé. Ezek a létesítményi tűzvédelmi szakemberek, tűzvédelmi szakértők, tűzvizsgálatot végzők napi munkájához adhatnak segítséget. Az anyagok tűzveszélyességi osztálya a régi OTSZ szerinti besorolású, ezt nem változtattuk, mert az adatok alapján az új besorolás könnyen elvégezhető.

Részletek  Új feladat – katasztrófavédelmi célú környezeti hatásvizsgálat

2017. augusztus 03.

Új feladat – katasztrófavédelmi célú környezeti hatásvizsgálat A 139/2017. (VI. 9.) Kormányrendelettel az új létesítésű projektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatakor baleseteknek és/vagy természeti katasztrófáknak való kitettség (sérülékenység és ellenálló képesség) bemutatására is ki kell térni. Ennek tartalmi és formai követelményeiről a BM OKF szakmai útmutatót állított össze. A segédletre és az új eljárásrendre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Akadálymentesítési előírások

2017. augusztus 02.

Akadálymentesítési előírások Az akadálymentesség az épített környezet alapvető tulajdonsága. A tervezésnél alkalmazandó alapvető jogszabályokat, fogalmakat, az OTÉK és az OTSZ vonatkozó előírásait gyűjtötte össze Dr. Gombik Károly. Tűzvédelmi tervezők, cégek és a hatóságok építészeti tűzvédelemmel, üzemeltetéssel foglalkozó munkatársai számára szerzőnk rendkívül hasznos anyagát adjuk közre.

Részletek  Tempo Loki – 50 éves évforduló és konferencia

2017. július 27.

Tempo Loki – 50 éves évforduló és konferencia Fennállásának ötvenedik évfordulóját szakmai konferenciával és színes programokkal ünnepelte Nyíregyházán a Tempo Loki Kft. A résztvevők a veterán járművek mellett a Police Rally Team versenyautóit is kipróbálhatták. A rendezvény szakmai előadásaiban az építészeti tűzvédelemre, mint a cég legfiatalabb üzletágára helyezték a hangsúlyt. Az ott elhangzott két előadást közöljük.

Részletek  A+A 2017: magyar kiállítók + vendég Nagy-Britannia

2017. július 27.

A+A 2017: magyar kiállítók + vendég Nagy-Britannia 2017. október 17-20. között a Düsseldorfi Vásárközpontban nyitja kapuit az egyéni védelem, a munkahelyi biztonság és tűzvédelem valamint a foglalkozás-egészségügy kongresszussal kísért, világvezető szakvására. Itt mintegy 1900 kiállító mutatkozik be. 2015-ben 65 000 szakmai látogató érkezett 80 országból a düsseldorfi A+A szakvásárra. Tíz magyar kiállító termékeit is megtekinthetik.

Részletek  Alkalmazott Tűzvizsgálat – szakkönyv (2014)

2017. július 24.

Alkalmazott Tűzvizsgálat – szakkönyv (2014) A 2014-ben kiadott, Nagy László Zoltán által szerkesztett könyv a tűzvizsgálat napi gyakorlatába vezeti be az olvasót. A témák beszédesek: gyújtóforrások elemzése, otthonjellegű létesítmények, járművek, villamos berendezések, hálózatok tüzeinek vizsgálata az elektromos hibahelyek azonosítása, szabadtéri tűzesetek vizsgálata, tűzfészek-kereső kutya alkalmazása, tűzmodellezés. Tűzokozással kapcsolatos bűncselekmények.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve: 2017.07.10.

2017. július 18.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve: 2017.07.10. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzattal kapcsolatban számos kérdést fogalmaztak meg a jogalkalmazók, amire az OKF illetékesei rendre válaszolnak. A kérdéseket és válaszokat összefoglalva honlapunk jobb oldalán OTSZ kérdések címszó alatt olvashatják. Ezeket az OTSZ szövegébe illesztve az újabb felmerült kérdéseket és válaszokat, a tájékoztatók, hírlevelek szövegeit, a TvMI-k változásait is feldolgozta Veresné Rauscher Judit, amelynek 2017 július 10-én véglegesített változatát közöljük.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30