Híreink

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése II.

2018. november 29.

A beépített tűzjelző rendszerek téves jelzéseinek megszüntetése II. Cikkünk első részében bemutattuk a beépített tűzjelző berendezések téves jelzéseinek megelőzési, megszüntetési lehetőségeit. A téves jelzések problémája régi, a jogszabályi kötelezés és a téves vonulások miatt került jobban a tűzvédelmi hatóság látókörébe. Régebben a téves jelzések megszűntetése döntően a beépített tűzjelző berendezést karbantartókra hárult. A megvalósítás általában anyagi okok miatt ott akadt el.

Részletek  Kőszeghi-Mártony Károly emlékkonferencia

2018. november 27.

Kőszeghi-Mártony Károly emlékkonferencia Immár harmadik alkalommal rendezik meg a nagy elődökről megemlékező konferenciát. Ez alkalommal – Dr. Vitéz Roncsik Jenő és Szilvay Kornél után – a sűrített levegős légzőkészülék feltalálójáról, Kőszeghi-Mártony Károlyról emlékeznek meg december 4-én a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság dísztermében rendezendő konferencián. Mi történt az ötlettől napjainkig? – erre válaszolnak az előadások.

Részletek  Elkészült az OTSZ módosítás tervezete

2018. november 26.

Elkészült az OTSZ módosítás tervezete Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 31-én felterjesztette a Belügyminisztériumba az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításának tervezetét – hangzott el a Magyar Tűzvédelmi Szövetség, valamint az OKF által közösen szervezett konferencián november 21-én, Siófokon. Ezek a változások közvetlenül érintik a szakterületen dolgozókat, de a tervezett módosítások kihatással lehetnek a folyamatban lévő és a tervezett beruházásokra is.

Részletek  Hogyan tervezzünk acélszerkezeteket tűzvédelemre?

2018. november 26.

Hogyan tervezzünk acélszerkezeteket tűzvédelemre? A tűzvédelem egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben. Nagyon fontos, hogy tűz esetén minél kevesebb élet kerüljön veszélybe és minél kisebb kár legyen. Ezek részben mérnöki tervezési szempontokat vetnek fel, illetve biztonságtechnikai előírásokat igényelnek. Ennek fényében szerveztek workshopot „Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése” címmel 2018. november 9-én a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékén.

Részletek  Konferencia – A honvédség és a lakosságvédelmi rendeltetésű szervezetek együttműködése

2018. november 23.

 Konferencia – A honvédség és a lakosságvédelmi rendeltetésű szervezetek együttműködése A Magyar Tudomány Ünnepe és a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából szervezett tudományos konferencián megemlékeznek a honvédség és a különböző lakosságvédelmi rendeltetésű szervezetek együttműködéséről. Felidézik az időszak fő eseményeit, ahol a katonák és a nem fegyveres védelmi szervezetek közös tevékenysége létfontosságú volt a kiszolgáltatott emberek mentése, megóvása érdekében.

Részletek  Mi olvasható a Védelem decemberi számában?

2018. november 22.

Mi olvasható a Védelem decemberi számában? A Védelem 25. évfolyamának záró, decemberi számának legfontosabb témakörei: az OTSZ felülvizsgálata, tűzgátló lezárások, sugárcsövek fejlődése és jövője, a tűztávolság számítás fejlődése, nyári tűzesetek elemzése, hibrid és elektromos járművek oltása, építmények tűzvédelme, új építési megoldások, az engedélyezés változásai, a számítógépes szimuláció fejlődése a világban. A lap 23 cikkével a Védelemben eddig 3206 cikk jelent meg.

Részletek  Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpont alakul az Építőmérnöki Karon

2018. november 21.

Víztudományi és Katasztrófamegelőzési Tudásközpont alakul az Építőmérnöki Karon A tervek szerint a Műegyetem a BM OKF stratégiai partnere lesz; a cél egy hosszú távú stratégiai kapcsolat kiépítése. A témában szervezett, 2018. november 14-i megbeszélésen szóba kerültek azok a kutatási területek is, amelyek eredményei segíthetik a hatóság munkáját a 21. század megváltozott környezeti kihívásaival szemben.

Részletek  Novemberi szabványváltozások

2018. november 19.

Novemberi szabványváltozások Közel kétszáz szabvány változott 2018. november 1-jén! 99 db új nemzeti szabvány jelent meg, 67 db nemzeti szabvány visszavontak, 20 db magyar nyelvű szabvány jelent meg és 10 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé a Magyar Szabványügyi Testület. Ebben a dömpingben keresgélve próbáltunk segítséget nyújtani olvasóinknak a szakterületünket érintő változások összegyűjtésével. Három témakört – kábelek tűzállósága, akkumulátortelepek, robbanásvédelem – találtunk.

Részletek  III. Építésügyi Műszaki Irányelv konferencia

2018. november 14.

III. Építésügyi Műszaki Irányelv konferencia A fenntarthatóság és életciklusszemlélet jegyében rendezik az ÉMI 2018-ban indított konferencia-sorozatának harmadik eseményét. A III. Építésügyi Műszaki Irányelv konferenciát, november 21-én 10 – 16 óra között, az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában, a XIII. Hazai LCA konferencia keretében tartják. Az irányelv-konferencián történő részvétel ingyenes (de előzetes regisztrációhoz kötött), és MÉK továbbképzési pont szerzésére is lehetőséget nyújt.

Részletek  Veszélyes tevékenységek biztonság – Nemzetközi Iparbiztonsági Konferencia

2018. november 13.

Veszélyes tevékenységek biztonság – Nemzetközi Iparbiztonsági Konferencia A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete (KVI) Nemzetközi Tudományos Iparbiztonsági konferenciát szervez 2018. november 15-én 9 órakor a BM OKF-en. A plenáris ülésen 9, a „Veszélyes tevékenységek szervezése” és a „Veszélyes árú szállítása” szekciókban 6-6 előadás hangzik el. A programot tesszük közzé.

Részletek  Hordozható gázérzékelők/gázkoncentráció/légtérelemzők mérő műszerek kiválasztása/üzemeltetése

2018. november 12.

Hordozható gázérzékelők/gázkoncentráció/légtérelemzők mérő műszerek kiválasztása/üzemeltetése Az elmúlt években, az iparban és a katasztrófavédelemnél jelentősen megnőtt a személyi légtérelemzők alkalmazása. Az iparban sok cégnél már csak úgy léphetünk ATEX ZONA besorolású terültekre, ha viseljük a személyi gázdetektorunkat, de a beszállásos- és tűzveszélyes munkavégzésnél már elengedhetetlen a munkavégzési engedély kiadásához a légtér ellenőrzése és munkavégzés folyamán a folyamatos mérés.

Részletek  Alumínium béléstestű légzőkészülék palackok – korlátlan élettartam

2018. november 10.

Alumínium béléstestű légzőkészülék palackok – korlátlan élettartam Korlátlan élettartamú tűzoltó légzőkészülék palackok? 2017 legújabb innovációja ide jutatta a tűzoltók életvédelmével foglalkozó szakembereket. A siker útja lépésről lépésre!

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30