Híreink

Rosenbauer a megelőző tűzvédelemben

2019. március 13.

Rosenbauer a megelőző tűzvédelemben A hagyományosan tűzoltó eszközöket gyártó Rosenbauer új arcát mutatta a FeuerTrutz vásáron Nünbergben. Helyhez kötött tűzoltó rendszerekkel rukkolt ki, amelyek elsősorban a személy a vagyon- és a környezetvédelmet szolgálják. A Rosenbauer innovatív megoldásait számos hulladékgazdálkodó cégnél telepített berendezésekkel illusztrálták a látogatóknak, de sprinklertől a gázzal oltó rendszerekig, sőt a tűzjelzőkig terjedt a skála.

Részletek  Honvédelmi, tűzvédelmi, rendvédelmi vásár Brnóban

2019. március 12.

Honvédelmi, tűzvédelmi, rendvédelmi vásár Brnóban Az IDET/PYROS/ISET betűszókkal jelölt hármas kiállítást kétévente rendezik a 90 éves brnói vásárvárosban. A kereskedelmi kapcsolatok a Cseh Köztársaság és Magyarország között az elmúlt évben 7%-al növekedtek, s ennek egyik területe lehet a tűzvédelem is. 2019. május 29. – június 1. között jelentős magyar részvételre számítanak – hangzott el a Cseh Nagykövetségen tartott tájékoztatón. Mi lehet érdekes tűzoltó szemmel?

Részletek  Kitüntetettek és elismerésben részesültek 2018-ban

2019. március 12.

Kitüntetettek és elismerésben részesültek 2018-ban Az elismerések egy-egy közösség minősítései. Immár 19. éve közöljük azok neveit és kitüntetéseiket, akik az elmúlt esztendőben kiemelkedőt alkottak, bátran cselekedtek, s ezzel kiérdemelték elismerésüket, akár a köztársasági elnöktől, belügyminisztertől kapták azokat. Köztársasági Elnöki kitüntetés, Bátorságért érdemjel, Év Tűzoltója miniszteri díj, Tűzoltósági kitüntető cím, Miniszteri emléktárgy, Önkéntes Támogatásért és Rendkívüli Helytállásért miniszteri emlékérem a sorrend. Gratulálunk!

Részletek  Kötéltechnikai mentés tűzoltóknak – alkalmazási elvek és felszerelések

2019. március 11.

Kötéltechnikai mentés tűzoltóknak – alkalmazási elvek és felszerelések A tűzoltónak minden esetben mások életének mentése az esküben vállalt feladata. Veszélyes körülmények között is. Szerzőnk a mentési koncepció és az oktatási szintek bemutatása után az alkalmazási elvekkel és az elképzelésekhez illeszkedő felszerelésekkel zárja sorozatunkat.

Részletek  Budapesti rendezvények vízi biztosítása – mentés és tűzvédelem

2019. március 07.

Budapesti rendezvények vízi biztosítása – mentés és tűzvédelem A FOKA Folyami Katasztrófavédelem és Speciális Mentő Egyesület 2019. február végén harmadik alkalommal vett részt a Budapest Boat Show kiállításon. Az egyesület az elmúlt évben több kiemelkedő budapesti rendezvény (Sziget Fesztivál, Red Bull Air Race, Duna-átúszás, SUP felvonulás) vízi biztosításában vett részt közreműködőként vagy önálló szervezetként. Az idei évben hasonló feladatok elé néznek a Duna budapesti szakaszán.

Részletek  Kötéltechnika – mentés francia módra

2019. március 07.

Kötéltechnika – mentés francia módra Egyre jobban felfigyelünk azokra a speciális tűzoltó kötéltechnikai módszerekre, amelyeket az elmúlt időszakban Szerdekényi Nándor cikksorozatban mutatott be a Védelem 2018 októberi és 2019 februári számaiban. Most ennek az oktatásra tervezett módszereknek a felfelé mentési változatát mutatják be francia tűzoltók egy verembe esett ember mentését szimulálva. Figyelmükbe ajánljuk a helyzet, a feladat, a végrehajtás és a biztonság rövid meghatározását.

Részletek  Kétmilliót közelítő tűzjelző érzékelő

2019. március 06.

Kétmilliót közelítő tűzjelző érzékelő Egyre nő a tűzjelző berendezéssel ellátott létesítmények száma. 2000-óta, az elmúlt tizenkilenc évben közel kétmillió tűzjelző érzékelőt telepítettek a szakemberek 16 ezer rendszerbe. Mindez 119 érzékelőt jelent egy-egy átlagos tűzjelző rendszerben. Mit mutatnak a számok? Milyen érzékelő típusokat favorizálnak a telepítők? Hogyan változott az egyes típusok telepítési aránya?

Részletek  Tűzvédelmi kutatás – Hulladékpapírból tűzálló szigetelőanyag

2019. március 05.

Tűzvédelmi kutatás – Hulladékpapírból tűzálló szigetelőanyag A Szövetségi Anyagvizsgáló és Kutató Intézet (Empa) tudósai az Isofloc AG-val közösen olyan használt papírból készült szigetelőanyagot fejlesztettek ki, amely alkalmas akár a többszintes faházakban előregyártott faanyag-építőelemekbe és hatékonyan védi az építményt a tűztől.

Részletek  FeuerTrutz 2019: Tűzvédelmi vásár és kongresszus új látogatói rekorddal

2019. március 04.

FeuerTrutz 2019: Tűzvédelmi vásár és kongresszus új látogatói rekorddal A kilencedik FeuerTrutz látogatói csúcsot döntve, ismét a tűzmegelőzés szakembereit vonzotta Nünbergbe. 2019 február 20-án és 21-én a nünbergi vásárközpontba ötven országból több mint 9000 szakmai látogató és 21 országból 315 kiállító érkezett. A párhuzamosan zajló Tűzvédelmi Kongresszuson 1500-an, a két párhuzamos szemináriumra 250 részvevő regisztrált.

Részletek  Tanulmány: Kötéltechnikai mentés tűzoltóknak – oktatási szintek

2019. március 01.

Tanulmány: Kötéltechnikai mentés tűzoltóknak – oktatási szintek A tűzoltónak minden esetben mások életének mentése az esküben vállalt feladata. Veszélyes körülmények között is. Milyen oktatási szintekkel valósítható meg a veszélyeztetett tűzoltók és a mentendő személyek védelmét szolgáló eljárások elsajátítása?

Részletek  X. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Új kihívások és együttműködés az építészeti tűzvédelemben

2019. február 27.

X. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Új kihívások és együttműködés az építészeti tűzvédelemben Az építési engedélyezési rendszer változásai, a tervezett OTSZ új lehetőségeket és kötelezettségeket jelentenek. Ezek új együttműködési formákat kívánnak a tűzvédelmi tervező/szakértő és a többi tervező között, de a tűzvédelmi szakértői szerepek is differenciálódnak így az egymás közötti együttműködés is a határok újragondolását igényli. Balatonföldvár – Hotel Jogar 2019. március 20-21. – MMK által kötelező továbbképzésként elismert, izgalmas szakmai jubileum programját közöljük.

Részletek  Kötéltechnikáról egy macska ürügyén

2019. február 26.

Kötéltechnikáról egy macska ürügyén Tízméteres gödörbe esett egy macska Budapesten, a XVIII. kerületi Alacskai úton múlt vasárnap – de vajon mitől lesz ez a viszonylag egyszerű hír módszertani bemutató is egyben?

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30