Híreink

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 5. rész

2018. augusztus 23.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 5. rész Az ötödik résszel folytatódik sorozatunk, amelyben részleteiben közöljük a nemrég megjelent „KOK-könyv” részletekben történő közlését. Az alcím ezúttal „Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején: reformok, a képzés átalakítása #2”; a rész az 1991–1998 közötti eseményeket dolgozza fel.

Részletek  Magyar fejlesztés – hatszoros hatékonyság az erdőtűzoltásban: I4F

2018. augusztus 21.

Magyar fejlesztés – hatszoros hatékonyság az erdőtűzoltásban: I4F Sikeresen zárt a I4F fejlesztési projekt, amely egy újszerű megoldással hatékonyabbá teszi a légi tűzoltást. Az elmúlt hetek európai és kaliforniai tüzei, különösen a görög tragédia újra ráirányította figyelmünket a helyzet súlyosságára és a lehetőségeink korlátozottságára, ezért is nagy a nemzetközi érdeklődés iránta. A légi tűzoltás olykor az egyetlen lehetőség a nagy intenzitású tüzek megfékezésére, az új eredmények ennek hatékonyságát növelik.

Részletek  Videóra veszik az egyes tűzoltó készülékek karbantartását

2018. augusztus 16.

Videóra veszik az egyes tűzoltó készülékek karbantartását Ismét hallat magáról a fiREG: ezúttal videós ismertető adatbázis készül az egyes tűzoltó készülékek karbantartási lépéseiről.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 4. rész

2018. augusztus 15.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 4. rész „Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején: reformok, a képzés átalakítása” alcímmel közöljük a könyv következő részletét, amely az 1981–1998-ig terjedő időszakot öleli fel.

Részletek  Kedvtelési célú vízi járművek és sporteszközök biztonsága

2018. augusztus 14.

Kedvtelési célú vízi járművek és sporteszközök biztonsága Itt a nyár közepe, a napsütés! Sokan indulnak a tavak mellé, a tengerpartra és élvezik a kedvtelési célú vízi járművek nyújtotta kikapcsolódásokat. A 2013/53/EU irányelv foglalkozik ezzel a területtel, amelyhez számos szabvány kapcsolódik. A felszerelés biztonságát a „Rekreációs célú hajózásról szóló irányelv” harmonizált szabványai folyamatosan nyomon követik, segítik és javítják.

Részletek  Augusztusi szabványváltozások – nem uborkaszezon

2018. augusztus 13.

Augusztusi szabványváltozások – nem uborkaszezon A „nyáron nem történik semmi”-elméletre cáfolt most rá az MSZT. 2018. augusztus 1-jén 120 db új nemzeti szabvány jelent meg, (Ezekből: 52 db MSZ EN, 23 db MSZ EN ISO, 42 db MSZ EN IEC, 1 db MSZ CEN/TS és 2 db MSZ ISO.) 2 db-ot visszavontak,13-at magyar nyelven kiadtak és 7-et helyesbítettek. Közülük 11 szakterületünket érintő szabványra hívjuk fel a figyelmet: habképző anyagok, textíliák, gázérzékelés, lakóautók, felvonók a sorrend.

Részletek  "A vak nem tűzoltó, a tűzoltó nem vak"!

2018. augusztus 08.

"A vak nem tűzoltó, a tűzoltó nem vak"! Ez a mottója annak a tréningsorozatnak, amelynek legutóbbi állomása a Böhönyei Önkormányzati Tűzoltóság volt.

Részletek  Felperzselt Föld – tűzvészek Európában

2018. augusztus 08.

Felperzselt Föld – tűzvészek Európában Egyre több az erdőtűz az idén a tavalyi rekord után Európában. A görög tragédia közben eddig a természeti tüzektől kevésbé érintett Svédországban a Balti-tengertől egészen az északi sarkkörön túl is égtek az erdők, példátlanul nagy területen. Mindez a szakértők szerint szoros összefüggésben van az éghajlati jelenségekkel. Az általában emberi mulasztás okozta tűzvészeket a világszerte pusztító hőhullámok is elősegítik – olvasható a HVG.hu elemzésében.

Részletek  Mikor, mit kell bejelenteni a tűzvédelmi hatóságnak?

2018. augusztus 07.

Mikor, mit kell bejelenteni a tűzvédelmi hatóságnak? Néha túlságosan az OTSZ-re és a TvMI-kre koncentrálunk a tűzvédelmi kérdésekben. Dr. Gombik Károly a tűzvédelmi törvény 20. §-ának tartalmi változásaira és az abból a használati tűzvédelemmel foglalkozó szakemberekre háruló kötelezettségeire hívja fel a figyelmet. Mindezek sokszor csak alapos mérlegelés, értelmezés után dönthetők el. Egy §, három változat, többfajta értelmezés.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 3. rész

2018. augusztus 06.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 3. rész A részletekben közölt könyv 3. része – mely a „Tűzoltóképzés az állami tűzoltóság működése idején 2." alcímet kapta, az ötvenes évek végétől a nyolcvanas évek elejéig terjedően taglalja a képzés alakulását.

Részletek  Mi olvasható a Védelem augusztusi számában?

2018. augusztus 06.

Mi olvasható a Védelem augusztusi számában? A nyári szabadságok végére a Védelem 23 cikkel várja az olvasók figyelmét, fókuszban a lakásokban, lakóházakban bekövetkezett tűzesetek és sérülések számának csökkentési lehetőségeivel, amely változatlanul komoly kihívás. A további témák: magasból mentés, szimuláció, homlokzati tűzterjedés, épületbiztonság, tűzvizsgálat, beavatkozó ÖTE-k, gázérzékelők, tűzészlelés, szakértői tevékenység, villamos TvMI, légtechnika tisztítása, mélyből mentés másként.

Részletek  Ismét ősz, ismét Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

2018. augusztus 02.

Ismét ősz, ismét Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok A VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napokat 2018. szeptember 4-5-én rendezik. A szakmai napok célja az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek gyakorlati alkalmazásának segítése, jó gyakorlatok közreadása, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása. Az idei évben az első nap tematikája az építőipari kivitelezés, a második a tűzjelző berendezések témakörét felölelő előadásokból épül fel.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30