Híreink

Nem lesz Használati TvMI – Mi várható 2021-ben?

2020. december 04.

Nem lesz Használati TvMI – Mi várható 2021-ben? Tegnap ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság, ahol összegezték az idei év tapasztalatait és a jövő évi tervek is körvonalazódtak. Röviden összegezve: az idén elkészült két TvMI módosítása (ezekről beszámoltunk), jövőre ugyancsak kettő módosítását irányozták elő és egy újat terveznek megjelentetni.

Részletek  Ufó a víz alatt: speciális mentés, speciális környezetben

2020. december 04.

Ufó a víz alatt: speciális mentés, speciális környezetben Új elem segíti a felkészülésben a dorogi búvárokat: a Baumit által adományozott, dorogi Palatinus-tó fenekére süllyesztett, átalakított siló jól illeszkedik a gyakorlópálya koncepciójába.

Részletek  Módosult a Robbanás elleni védelem TvMI

2020. december 02.

Módosult a Robbanás elleni védelem TvMI A mai napon megjelent a módosult és kibővült a Robbanás elleni védelem Tűzvédelmi Műszaki Irányelv, amelynek tanulmányozására bő egy hónap áll a szakemberek rendelkezésére. 2021. január 15-től már élesben alkalmazandó. Honlapunkon az oldalt lévő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek címsorra kattintva közvetlenül is elérhetők az irányelvek.

Részletek  Díjazottak a katasztrófavédelmi tudományos pályázaton

2020. december 01.

Díjazottak a katasztrófavédelmi tudományos pályázaton A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács 2020. évi pályázatán a kiemelkedő pályamunkákat – a felkért szakterületi bírálókkal közösen – októberben értékelték. A pályázat díjazottainak elismerését október 27-én, Vietórisz Ágnes tű. ezredes, a BM OKF humánszolgálat-vezetője és dr. Papp Antal tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke adta át. A három helyezett témát közöljük.

Részletek  Új időpontban lesz az Interschutz

2020. december 01.

Új időpontban lesz az Interschutz A szervezők hosszas mérlegelés után új időpontot tűztek ki a szakmai rendezvénynek, amely a jelenlegi állás szerint 2022. június 20–25. között zajlik majd, új megközelítésben.

Részletek  Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – szelepek

2020. december 01.

Hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjai – szelepek A szelepek a hidraulikus rendszer vezérlését szolgáló legfontosabb alkatrészek. Milyen szelepeket alkalmaznak ehhez a feladathoz? A hidraulikus műszaki mentő eszközök működési alapjairól szóló sorozatunk harmadik részében a szelepek fajtáit és működési módjaikat mutatja be szerzőnk Mórocza Árpád, a SziFire Kft. szervizmérnöke.

Részletek  Tudományos munkájáért Szabó András-díjat kapott dr. Vass Gyula

2020. november 30.

Tudományos munkájáért Szabó András-díjat kapott dr. Vass Gyula A Belügyi Tudományos Tanács záró eseményét a Belügyminisztérium Márvány aulájában tartották meg október 27-én. Itt vette át a kiváló tudományos munkájáért dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet vezetője a 2012-ben alapított Szabó András-érdemérmet és oklevelet, amely prof. dr. Szabó András büntetőjogász, volt alkotmánybíró, az MTA rendes tagjának munkássága előtt tiszteleg.

Részletek  Egységes adatközlési platform – új utakon az elektronikusan vezetett üzemeltetési napló

2020. november 30.

Egységes adatközlési platform – új utakon az elektronikusan vezetett üzemeltetési napló Lassan egy éves lesz a tűzvédelemben az elektronikusan vezetett üzemeltetési napló használatát elősegítő jogszabályi környezet. A tapasztalatok szerint egyre növekszik az igény az üzemeltetők, különösen a nagyvállalatok részéről az új formátum bevezetésére. Jobb kiszolgálásukra egységes adatközlési platformot fejlesztettek.

Részletek  (Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – nagy méretű ipari csarnok

2020. november 27.

(Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – nagy méretű ipari csarnok Hogyan lehet egy iparszerű gyártással készült, éghető anyagú, de kiváló tűzvédelmi tulajdonságú és megfelelő minősítésekkel rendelkező szendvicspanelt alkalmazni külső térelhatárolásként? Szerzőnk korábbi írásaiban különböző funkciójú épületek esetén konkrét példákkal illusztrált gyakorlati tűzvédelmi megoldásokat mutatott be. Most egy igazán nagy léptékű épület, egy nagy alapterületű ipari csarnok jövőbe mutató megoldását mutatja be.

Részletek  Online kiállításon tekinthetők meg a Rosenbauer újdonságai

2020. november 26.

Online kiállításon tekinthetők meg a Rosenbauer újdonságai A Rosenbauer – reagálva a koronavírus-járvány okozta kihívásokra – online kiállításon mutatja be a legújabb termékeit, videókon, 3D bemutatókon, illetve előadásokon keresztül. A 2020. december 2-án és 3-án zajló eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek  Hogyan tervezzük a transzformátorállomások tűzvédelmét?

2020. november 26.

Hogyan tervezzük a transzformátorállomások tűzvédelmét? A villamosenergia-ellátási rendszer egyik fő eleme a transzformátorállomás, mely közvetíti és átalakítja a villamos energiát. A villamos hálózatokon keresztül működtetett technológiák és lakossági fogyasztók ellátásbiztonságának létfontosságú eleme. Mint ilyen műszaki létesítmények, működőképességük megőrzése kiemelten fontos, meghibásodásuk hatalmas anyagi károkat okozhat háztartások és vállalkozások milliói számára.

Részletek  Pécsi Tudományegyetem – dizájn, akusztika, tűzvédelem

2020. november 25.

Pécsi Tudományegyetem – dizájn, akusztika, tűzvédelem A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar új campusának építése során a Knauf egyedi és innovatív szerkezetek és építőanyagok sorát vonultatta fel. A 2019-ben elindult, de csak idén átadott projekt méltán szerepelhet a Knauf Insulation és a Knauf dicsőségfalán – az alkalmazott megoldásokat vesszük sorra cikkünkben.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30