Híreink

Gépészeti rendszerek tűzvédelmi szigetelése

2018. október 22.

Gépészeti rendszerek tűzvédelmi szigetelése Az épületek homlokzati és magastető szigeteléseiről szerencsére már egyre több szó esik, van azonban egy ritkábban előkerülő téma: a különböző épületgépészeti elemek, vezetékek és fűtőberendezések hőszigetelése. Sokszor a zajcsökkenés miatt, illetve tűzvédelmi szempontból is elengedhetetlen a megfelelő szigetelés. Hova, milyen megoldások ajánlottak?

Részletek  Lakitelek – Fókuszban a tűzjelző berendezések az építőipari kivitelezésben

2018. október 16.

Lakitelek – Fókuszban a tűzjelző berendezések az építőipari kivitelezésben Szeptember 5-én a lakiteleki konferencia második napján az építőipari beruházás folyamatában vizsgálták az előadók a tűzjelző berendezés létesítését. Öt nézőpont – építész, építész tűzvédelmi szakértő, tervező, karbantartó, tűzvédelmi hatóság – és kibontakozik a téma. További öt előadás pedig az újdonságokat, a termékfejlesztést, a járművekbe épített jelző és oltóberendezéseket járja körbe. A prezentációkat tesszük közzé.

Részletek  Októberi szabványváltozások

2018. október 15.

Októberi szabványváltozások 2018. október 1-jén 132 db új nemzeti szabvány jelent meg, 9 nemzeti szabványt visszavontak, 16 magyar nyelven jelent meg, s 10 helyesbítését tették közzé. Szakterületünket érintően egy témában – felvonók – mindössze három új szabvány jelent meg. Ezekre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Megalakult az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata

2018. október 15.

Megalakult az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozata Az ÉVOSZ székházában 2018. október 11-én megalakult az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Tűzvédelmi Tagozata. A tagozat az ÉVOSZ stratégiai elképzeléseibe illeszkedve a tűzvédelmi vállalkozások és azok legnagyobb piacát adó építőipari cégek közötti együttműködési fórumként kíván szolgálni. A tagozat az új elnök Kántor Attila előterjesztésében elfogadta a tagozat féléves munkatervét.

Részletek  Szakmai ajánlás - Építési beruházási folyamatok rendszere

2018. október 12.

Szakmai ajánlás - Építési beruházási folyamatok rendszere A Magyar Építész Kamara honlapján megjelent szakmai koncepció célja az építési beruházások folyamatának és résztvevőinek, azok feladatainak, egymáshoz való viszonyának, felelősségi körének, valamint a tervezői szolgáltatások fázisainak, feladatainak és ajánlott díjazásának szabályozása. A tűzvédelmi tervezőket és szakértőket is alapvetően érintő anyagra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  MTSZ Konferencia: műszaki fejlesztés, kis tűzoltó járművek, szervezési megoldások

2018. október 11.

MTSZ Konferencia: műszaki fejlesztés, kis tűzoltó járművek, szervezési megoldások Új szabályozás az önkénteseknél, a létesítményiek szerepvállalása, képzés, jármű- és technikai fejlesztés, szervezési megoldások itthon és a szomszédoknál – ezzel jellemezhető az a szakmai konferencia, amely 2018. szeptember 21-én, az MTSZ Szakmai Napok keretében a balatonföldvári Naro kempingben zajlott. Az előadásokat tesszük közzé, azzal, hogy több előadás után másnap gyakorlati bemutatók zajlottak, amelyekre önállóan is visszatérünk.

Részletek  Oltási hatékonyság – kis eszközökkel a Hesztia bemutatóján

2018. október 10.

Oltási hatékonyság – kis eszközökkel a Hesztia bemutatóján Nem kell mindig hatalmas méretekben gondolkodni, ha gyorsan és hatékonyan akarunk beavatkozni. A jól megválasztott felszerelések rendkívüli eredményekre képesek, különösen fontos ez az önkéntesek esetében. Mire képes egy kismotorfecskendő a hozzá választott sugárcsövekkel? Erre mutatott példát az MTSZ szakmai napján a Hesztia Kft. látványos bemutatója.

Részletek  Beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezés tűzvédelmi szakértői továbbképzés

2018. október 09.

Beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezés tűzvédelmi szakértői továbbképzés A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 47/2011. (XII. 15.) BM rendelet alapján tűzvédelmi szakértői továbbképzést szervez a beépített tűzjelző- és tűzoltó berendezés szakértők részére 2018. október 29-én Balatonföldváron a Hotel Jogarban. A felhívást tesszük közzé.

Részletek  Lakitelek – Fókuszban az építőipari kivitelezés konferencia előadásai

2018. október 09.

Lakitelek – Fókuszban az építőipari kivitelezés konferencia előadásai Szeptember 4-én az OTSZ és a TvMI-k gyakorlati alkalmazásának segítése, a mérnöki módszerek széleskörű terjesztése, a hatósági tapasztalatok megosztása, szerepelt a konferencia napirendjén. Az első napon a tervező mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, kivitelezők, a katasztrófavédelem hatósági munkatársai, építéshatósági ügyintézők, intézményfenntartók, ipari üzemek képviselői által hallgatott előadásokat tesszük közzé.

Részletek  „Fókuszban az építőipari kivitelezés”

2018. október 09.

„Fókuszban az építőipari kivitelezés” Problémafelvetés és együttgondolkodás volt a mottója a VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napoknak. A konferencia témáinak kiválasztásakor a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a hétköznapi életben előforduló, aktuális kérdésköröket érintsenek. Ezzel a gyakorlatias megközelítésű konferencián a résztvevők konkrét válaszokat kaptak építőipari kivitelezéssel, valamint a tűzjelző berendezésekkel kapcsolatos felvetéseikre.

Részletek  Weber Rescue Days 2018 – hazai tűzoltók a gyakorlaton

2018. október 08.

Weber Rescue Days 2018 – hazai tűzoltók a gyakorlaton Az egyik legnagyobb műszaki mentési seregszemlét idén 2018. szeptember 28–30. között, a németországi Saarland tartományban, Bostalsee mellett rendezték, ahol a BM OKF, a KOK és az MTSZ is képviseltette magát. A 10 hazai szakember tanulmányozhatta a műszaki mentésben alkalmazott új megoldásokat, technikai fejlesztéseket. Különböző baleseti szituációkban lehetett a beállításokat gyakorolni és a tudást fejleszteni.

Részletek  A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 10. rész

2018. október 05.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és jogelőd szervezeteinek hét évtizedes története – 10. rész Ezúttal egy rövid részlettel jelentkezünk a KOK hetven éves történetéből: a dokumentum a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának történetéről szól.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30