Híreink

Erdőtűz - Egyre nagyobb kihívás a tűzoltók számára is

2020. április 15.

Erdőtűz - Egyre nagyobb kihívás a tűzoltók számára is Az eddigi száraz tavasz miatt az egész országra kiterjedő tűzgyújtási tilalom van az erdők védelmében. A Dräger a világ erdő tűzveszélyességét és az ellene való védekezés lehetőségeit ötletes infografikában foglalta össze.

Részletek  ICONOS oltótömlő – óriási előrelépés a tűzoltásban, gázfelhő-terjedés megállításában

2020. április 15.

ICONOS oltótömlő – óriási előrelépés a tűzoltásban, gázfelhő-terjedés megállításában Az ember azt gondolná, hogy a jó öreg tűzoltó tömlőből már mindent kihoztak. Aztán lát egy olyat, ami vízfüggönyt képezve megállítja a tűzterjedést, a kiáramlott veszélyes anyag gázfelhő terjedésének is gátat szab, ha kell, tartályt hűt, mindezt külön tűzoltói felügyelet nélkül. A hab a tortán, hogy működés közben nem tekeredik el. A hogyant mutatja be szerzőnk.

Részletek  Válasz a koronavírusra: arcpajzs, sisakból

2020. április 14.

Válasz a koronavírusra: arcpajzs, sisakból A nagy cégeket sokszor éri az a vád, hogy a méretükből adódóan nem elég rugalmasak, nem tudnak elég gyorsan reagálni a piac változásaira. A Rosenbauer most rácáfolt erre: a HEROS-titan sisak alapjaira építettek arcpajzsot a bevetési erők számára, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kockázatok kivédésére.

Részletek  Kettő az egyben – Tűzmegelőzés és tűzoltás nagyon másként

2020. április 14.

Kettő az egyben – Tűzmegelőzés és tűzoltás nagyon másként A modern technika szélsebesen tör be a tűzvédelembe, újraírva a hagyományos gondolkodásunkat. Eredetileg azt hittük, egy korszerű vízágyút találtunk a már korábban bemutatott a robotikában élenjáró francia POK cég kínálatában. Közben az anyagokat nézve kiderült, hogy a vízágyú egy kis távvezérléssel, önfelszívó, motoros diffúzorral kiegészítve egy komplex tűzvédelmi rendszer alapja.

Részletek  Kellemes húsvéti ünnepeket!

2020. április 09.

Kellemes húsvéti ünnepeket! Főszerkesztői köszöntő – a szabályszerű, vírusmentes húsvét érdekében.

Részletek  Nagy rendezvények biztonsága

2020. április 09.

Nagy rendezvények biztonsága Bár ebben a pillanatban nem ez a legégetőbb gond, mégis a nagy rendezvények rendezése biztonsági, tűzvédelmi kockázatok sorát veti fel. Hogyan lehet egy nagyméretű eseményt biztonságosan lebonyolítani? Mindenütt újra kell kezdeni a tervezést vagy össze lehet gyűjteni az eddigi tapasztalatokat? Olyan szabvány tervei körvonalazódnak, amely ezekre a kérdésekre ad választ.

Részletek  Szabványfrissítés

2020. április 07.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2020 I. negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Lítiumion-akkumulátorok oltása – Lehet vízzel is?!

2020. április 06.

Lítiumion-akkumulátorok oltása – Lehet vízzel is?! A lítiumion-akkumulátorok égési viselkedése jelentősen eltér a fémek égésétől, ugyanakkor a nagy teljesítményű és energiasűrűségű akkumulátorok kiterjedt tüzénél már magas hőmérsékletek is előállhatnak. A felhasznált elemek mennyisége pedig növekszik, s ezzel az új elemek tárolása, szállítása és az elhasználtak gyűjtése, tárolás, újrahasznosítása komoly tűzvédelmi kihívást jelent.

Részletek  Tűzgyújtási tilalom hét megyében – Mikor rendelik el? Hol kell betartani?

2020. április 03.

Tűzgyújtási tilalom hét megyében – Mikor rendelik el? Hol kell betartani? Bármilyen hulladék égetése súlyos kárt okoz a levegő minőségében, ezért kerülendő és tilos is. Ugyanakkor egyre többször fordulnak elő olyan száraz időszakok, amikor bármilyen apró gyújtóforrás képes tüzet okozni az ország vegetációjában, ami különösen az erdőkben képes hatalmas károkat okozni. Melyek a tilalom elrendelésének szabályai? Mit kell betartani?

Részletek  Mikor szabad növényeket égetni a mezőgazdaságban?

2020. április 01.

Mikor szabad növényeket égetni a mezőgazdaságban? Tűzgyújtás külterületi, mezőgazdasági célokat szolgáló ingatlanon című írásunkban az irányított égetés OTSZ-ben előírt szabályait foglaltuk össze. Leírtuk, hogy alapesetben a növények égetése tilos, mivel égetésük súlyos kárt okoz a levegő minőségében. Ugyanakkor bizonyos esetekben jogszabály lehetővé teheti, ekkor az itt leírt szabályokat kell betartani. Felmerült a kérdés: Milyen jogszabályok teszik lehetővé a mezőgazdasági hulladékok égetését?

Részletek  Drónokkal erősít a Rosenbauer

2020. április 01.

Drónokkal erősít a Rosenbauer Stratégiai partnerséget kötött a Rosenbauer és a dróntechnológia, valamint a távoli képalkotó eszközök terén piacvezetők közé tartozó DJI.

Részletek  A Colt a Kingspan részévé válik

2020. április 01.

A Colt a Kingspan részévé válik A Kingspan Csoport, a szigetelőanyagok és építési burkolatok műszaki megoldásait gyártó globális vállalat átveszi a Colt Investments Limited, a Colt Group Limited ("Colt") anyavállalatát.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30