Híreink

ASM szakmai nap

2017. június 26.

ASM szakmai nap Az ASM júniusi szakmai napján – mely Inárcson, a Bodrogi Kúria Wellness Hotelben zajlott – a CLEVER LIGHT termékcsalád volt fókuszban.

Részletek  Meglévő teherhordó betonszerkezetek tervezési hibái

2017. június 23.

Meglévő teherhordó betonszerkezetek tervezési hibái A tervezésre, mint elvégzendő műszaki feladatra egy létesítmény kivitelezése kapcsán jellemzően új szerkezetek esetén szoktak gondolni! Ez alapvető hiba! Amikor hozzányúlunk egy épülethez, akár átalakítás, felújítás, helyreállítás bővítés vagy netán funkció váltás is legyen az oka, meg kell vizsgálnunk, hogy az átalakítás köre, mértéke, mennyire érinti az adott szerkezeteket, illetve miként tudjuk igazolni szerkezetek előírásoknak való megfelelését – írja szerzőnk.

Részletek  A multifunkciós heveder alkalmazásának lehetőségei Magyarországon

2017. június 22.

A multifunkciós heveder alkalmazásának lehetőségei Magyarországon A Force-balta után a tűzoltók „svájci bicskájának” nevezett multifunkciós hevedert hogyan lehet alkalmazni a hazai tűzoltási, műszaki mentési műveletek során? A kérdésre adott gyakorlatias válaszával Dombrády Gábor tű. főhadnagy az idei Dr. Balogh Imre emlékpályázat fődíját vehette át. A fényképekkel gazdagon illusztrált dolgozatot adjuk közre.

Részletek  Vegyi anyagok bejegyeztetése – REACH-szabályozás

2017. június 21.

Vegyi anyagok bejegyeztetése – REACH-szabályozás A REACH nemzetközi veszélyesanyag-regisztrációban a gyártóknak és importálóknak a vegyi anyagokat előzetesen regisztrálniuk kell, 2018. május 31-ig pedig régebben forgalomban lévőket kell újraregisztrálniuk. Ez minden gyártóra, forgalmazóra vonatkozik, akiknek az Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA) kell az anyag biztonságos használatáról nyilatkoznia, jelezve, hogy a felhasználóknak mit kell tenniük a kockázatok kezelése érdekében.

Részletek  Esettanulmány, sisakkamerákkal – Hogyan döntenek a tűzoltásvezetők?

2017. június 20.

Esettanulmány, sisakkamerákkal – Hogyan döntenek a tűzoltásvezetők? A Cardiffi Egyetem kutatói szó szerint a sűrűjéből szerzett adatokra épített tanulmányban elemezték, hogyan születnek a vészhelyzeti döntések. A kutatás eredményeként új kiképzési módszerek jöttek létre, amelyek a döntéshozatalban segíthetnek a tűzoltásvezetőknek. Ebben a témában hazai kutatási eredmény Restás Ágoston disszertációja.

Részletek  IV. Ventor-Minimax konferencia előadásai

2017. június 19.

IV. Ventor-Minimax konferencia előadásai Kár, hogy nem tartott tovább! Ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekkel zárult a IV. Ventor-Minimax konferencia 2017. május 30.-án Tatabányán, ahol a visszajelzések szerint nagyon sikeres, magas színvonalú szakmai munkával telt a nap. Rövid beszámolót követően az elhangzott előadásokat tesszük közzé.

Részletek  A Grenfell toronyház tüzének tanulságai

2017. június 15.

A Grenfell toronyház tüzének tanulságai A londoni Grenfell Tower elnevezésű lakóház szerdán vált a lángok martalékává – a 24 emeletes épületet érintő tűzesetben eddig tizenheten haltak meg, és további harminchét embert ápolnak kórházban. A helyszínen – amely a fotók tanúsága szerint rászolgált a „pokoli torony” elnevezésre – húsz mentőjármű, negyven tűzoltójármű volt jelen, és több mint kétszáz tűzoltó dolgozott az oltáson.

Részletek  Módosult a tűzvédelmi megfelelőségről szóló két jogszabály

2017. június 13.

Módosult a tűzvédelmi megfelelőségről szóló két jogszabály A Magyar Közlöny 84. számában jelent meg a 13/2017. (VI. 8.) BM rendelet "Egyes termékek tűzvédelmi megfelelőségével kapcsolatos belügyminiszteri rendeletek módosításáról", amely a kihirdetéstől számított 15 napon belül, azaz június 23-án lép hatályba. A jogszabályt tesszük közzé.

Részletek  Dr. Balogh Imre Emlékpályázat – Multifunkciós heveder a befutó

2017. június 12.

Dr. Balogh Imre Emlékpályázat – Multifunkciós heveder a befutó Június kilencedikén kiosztották a sorrendben tizenhetedik Dr. Balogh Imre Emlékpályázat díjait. A nyertes pályázat alkotója a multifunkciós heveder hazai alkalmazásának lehetőségeivel foglalkozott, rajta kívül ketten különdíjat vehettek át. A nyertes pályázatok anyagát terveink szerint közreadjuk.

Részletek  A tűzvizsgálat alapjai – szakmai kézikönyv

2017. június 08.

A tűzvizsgálat alapjai – szakmai kézikönyv A tűz keletkezési okának vizsgálata sokoldalú ismereteket igényel. Bartha Iván és Fentor László 2006-ban kiadott, a tűzvizsgálatot gyakorlatiasan taglaló könyve alapműnek számít. A tűz tulajdonságainak megismerése mellett a műszaki-, társadalomtudományi, eljárási jogi ismeretekre is kiterjed. Nem csak tűzvizsgálóknak, hanem minden a tűzvédelemben közreműködőnek alapvető ismereteket tárgyaló – ma már nehezen beszerezhető – könyvet tesszük közzé.

Részletek  Szakdolgozat – Az önkéntes tűzoltóságok helye és szerepe a közigazgatásban a mentő tűzvédelem perspektívájából

2017. június 08.

Szakdolgozat – Az önkéntes tűzoltóságok helye és szerepe a közigazgatásban a mentő tűzvédelem perspektívájából Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán született szakdolgozatában Leidinger Kitti, jogi, jogtörténeti oldalról vizsgálja az önkéntes tűzoltóságok kialakulását, működését. A működési formák vizsgálata során az egylet, testület, egyesület vagy köztestület fogalmait vizsgálja. A nemzetközi szervezési elveket a német, osztrák és horvát példákon keresztül illusztrálja. A szakdolgozatot tesszük közzé.

Részletek  Lépcsőházi hő- és füstelvezető ellenőrzési szempontok

2017. június 08.

Lépcsőházi hő- és füstelvezető ellenőrzési szempontok Mit kell vizsgálnunk egy lépcsőházi hő- és füstelvezetőnél? Milyen követelményeknek kell megfelelnie? Azok, egyszerű módszerekkel, hogyan vizsgálhatók? Milyen dokumentumokat kell a kivitelezőnek biztosítania? Mit kell tartalmaznia a teljesítménynyilatkozatnak? Ezekre a kérdésekre adott válaszokkal könnyedén megállapíthatjuk: megfelelő, működőképes és biztonságos a rendszerünk vagy sem?

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30