Híreink

Homlokzati hőszigetelési rendszerek ellenőrzési szempontjai

2017. április 26.

Homlokzati hőszigetelési rendszerek ellenőrzési szempontjai 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat értelmében a hőszigetelési rendszerek ellenőrzése során a fő kérdések (szintmagasság, szintszám, kockázati osztály) tisztázása után három lépésben ellenőrizhetjük a homlokzati hőszigetelési rendszereket. Melyek ezek a lépések? Mit célszerű ellenőrizni? Ezeket adjuk közre, bízva abban, hogy a hőszigetelés körül tapasztalható hibák száma csökkenthető.

Részletek  XV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai

2017. április 17.

XV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai Az egyszerű bejelentési eljárás a meglévő épületek átalakításához szükséges tervek, engedélyek kialakításában is sok változást jelent. Mikor változik egy meglévő épület tűzvédelmi jellemzője úgy, hogy emiatt már a kivitelezéshez kiviteli tervnek kell rendelkezésre állnia? Mi a kiviteli tervnek a tartalma? Mikor mit kell és kinek igazolni? A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  OKF – Szövetségek, kamarák: A hatósági kerekasztal előadásai

2017. április 12.

OKF – Szövetségek, kamarák: A hatósági kerekasztal előadásai A hagyományteremtés szándékával rendhagyó szakmai találkozót szervezett március huszonegyedikére a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezete. A találkozóra szakmai szövetségek, kamarák, egyesületek vezetői, illetve a különböző szakigazgatási szervek képviselői, vezetői kaptak meghívást. Az elhangzott előadásokat adjuk közre.

Részletek  Összefoglaló a XV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról

2017. április 11.

Összefoglaló a XV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról Új épületet sem egyszerű tervezni, a meglévő épületek építményszerkezeteinek megfelelőségét igazolni különösen nem az. Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változások új és meglévő épületek esetében is sok nehézséget okoznak a szakembereknek. A Construma Építőipari Szakkiállításon megrendezett XV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián ezúttal a meglévő épületekkel kapcsolatos előírásokon volt a hangsúly.

Részletek  Négy Belügyminiszteri rendelet változását tették közzé

2017. április 10.

Négy Belügyminiszteri rendelet változását tették közzé A kormany.hu oldalon tették közzé annak a négy belügyminiszteri rendeletnek a módosításáról szól jogszabály tervezetét „Az egyes tűzvédelmi tárgyú belügyminiszteri rendeletek módosításáról” címen, amelyekhez véleményeket 2017. április 13-ig lehet tenni. A tervezetre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  CONSTRUMA 2017 – 60 ezer látogató

2017. április 10.

CONSTRUMA 2017 – 60 ezer látogató Az idei év lendülete nemcsak az építőiparra, hanem a legnagyobb hazai építőipari szakkiállításra is hatással volt. Kiállítók és látogatók egyaránt elégedetten távoztak a vasárnap zárult 36. Construmáról. A kelet-közép-európai régió legnagyobb otthonteremtési és építőipari kiállítását csaknem 60 ezren tekintették meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Részletek  Tűzoltó tréning kisiskolásoknak

2017. április 10.

Tűzoltó tréning kisiskolásoknak Az általa kialakított Mentés-támogató tréninggel tartott többcélú foglalkozást Nagy Zoltán azoknak a kisiskolásoknak, akik maguk kérték fel a világtalan önkéntes tűzoltót.

Részletek  Szabványjegyzék 2017. I. negyedév

2017. április 04.

Szabványjegyzék 2017. I. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők az év első negyedévében a szabványügyi közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, azok, amelyeket ebben az időszakban angol, illetve magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  VIII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás

2017. április 04.

VIII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia – Hő- és füstelvezetés – Tűzvédelmi tervezés, energiahatékony felújítás A tűzvédelem a tervezés egyre inkább meghatározó eleme. Miben mutatkozik ez meg egy az alaptól a tetőig végiggondolt csarnoképületen? Hogyan befolyásolja az alkalmazott anyagok, épületszerkezetek megválasztásának szempontjait? Milyen új tervezői megközelítéseket igényel? Ki tervezze a hő- és füstelvezetést? Melyek a hő- és füstelvezetés lépései és a termékkiválasztás szempontjai? A szimuláció helye és szerepe. A hő és a füst tudja! Ismerjük meg mi is. Új: akkreditált képzés!

Részletek  XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai

2017. március 28.

XIV. Rockwool Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia előadásai Az egyszerű bejelentési eljárás hozta változásokról, a kiviteli tervekről és a szakági tervezők közötti együttműködésről szóltak a konferencia előadásai, amelyek az egyszerű bejelentési eljárás okozta változásokra reflektálva születtek. Mi változott a kiviteli tervek és a szakági tervezői együttműködés területén? Ki mért felel? Mikor kell szakági tervezőt igénybe venni? A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/1. száma

2017. március 28.

Megjelent a VÉDELEM TUDOMÁNY 2017/1. száma A Védelem Tudomány című e-folyóirat 2017/1. száma 22 tanulmányt tartalmaz. Az 1. szám komoly kis tanulmánykötete a Tűzvédelem 7, az Iparbiztonság 5, a Polgári Védelem 2, a Humán igazgatás, képzés, 2, a Fórum 5 és a Logisztika, műszaki technika rovat 1 cikkével mutatja be azt a széles kutatási mezőt, amelyet a katasztrófavédelem immár a tudományos területen is lefed. A kötet nyolc angol nyelvű publikációjából hét, Dr. Restás Ágoston szervező munkájának köszönhetően, jelentős kitekintést enged a világ más részeire.

Részletek  Összefoglaló a XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról

2017. március 27.

Összefoglaló a XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciáról Tavaly januárban lépett hatályba az egyszerű bejelentési eljárás, majd az elmúlt egy évben többszöri változás történt az építésügyi jogszabályokban. Megnőtt a tervezők felelőssége, az egyszerű bejelentési eljárás pedig már korántsem olyan egyszerű. A XIV. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián az elmúlt év változásain volt a fő hangsúly. A konferencia előadásainak közzététele előkészítés alatt áll.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30