Híreink

Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 8. Nemzetközi konferenciája

2016. március 18.

Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 8. Nemzetközi konferenciája Budapesten 2015. november 10-11-én a Hélia Hotelben tartott konferencián három kontinensről tizenkilenc ország 206 szakembere vett részt a FER Tűzoltóság és a MOL csoport által szervezett konferencián. Nagyteljesítményű oltóberendezések, új oltási megoldások, a habbal oltás környezetvédelmi kihívásai, tartálytüzek és oltásuk – röviden így foglalható össze a két nap. Közben a résztvevők Szolnokon gyakorlatot is láthattak. A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  VII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia - Társasházak tűzvédelme

2016. március 10.

VII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia - Társasházak tűzvédelme Tűzvédelmi tervezés, bővítés, felújítás és használat. A tervezői adatszolgáltatás, az elérhető piaci kínálat, az üzemeltetői igények, a hatósági szempontok, a költség-, és anyaghasználat megismerése, az adatok ellenőrzése – címszavak a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete Balatonföldváron 2016. április 21-22-én tartandó a mérnöki szemléletet, a kockázat alapú megközelítést modellező konferenciájáról. Csoportmunka és helyszíni konzultáció a gyártókkal! A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Mérnöki módszerek alkalmazása a tűzvédelemben – Kecskeméten

2016. március 08.

Mérnöki módszerek alkalmazása a tűzvédelemben – Kecskeméten A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja szakmai napot szervezett 2015. november 26-án. A konferencia előadásai a tűzmodellezés témakörét ölelték fel, rávilágítva a számítógépes modellezés széleskörű alkalmazási lehetőségeire. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Tűzoltó múzeumi séta irodalmi adalékokkal

2016. március 07.

Tűzoltó múzeumi séta irodalmi adalékokkal A Tűzoltó Múzeumi tárlatvezetés közben a szakmai bemutató anyaghoz illő – a szerző által gyűjtött és munkája során felhasznált – irodalmi adalék egy részét adja közre a cikk. Az írásban ismert költők, írók, kevésbé neves tűzoltók, vagy mások – elsősorban magyar személyek fejtik ki véleményüket a tűzről, illetve a tűz körüli eljárásról, a tűzoltó személyéről, a háttérről – a családról.

Részletek  A tűzvizsgálati képrögzítés jelentősége

2016. március 02.

A tűzvizsgálati képrögzítés jelentősége A 2015. évi Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton Murai László egy speciális terület a tűzvizsgálat fényképekkel történő rögzítését dolgozta fel, kitekintve a téma külföldi szakirodalmi kapcsolódásaira is. A jogszabályi háttér valamint a képrögzítési eljárások bemutatása mellett javaslatokat tesz az infra vagy hőképes rendszerek, a képi információelemzés, a képrögzítési eljárások, például távolsági tűzfelderítő módszerek vagy füstben látó kamerák fejlesztésére. A dolgozatot közöljük.

Részletek  „Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Rendezvény

2016. március 01.

„Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Rendezvény A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete tudományos rendezvényt szervez az Építésügyi Minőségellenőrző Intézettel (ÉMI) és a BM OKF-el együttműködve Szentendrén az ÉMI telephelyén. A 2016. március 2-án 9 órakor kezdődő programon tíz előadás mellett az egyetemi hallgatók is bemutatkozhatnak a poszter szekcióban egy-egy kidolgozott témával.

Részletek  Tűzesetek tapasztalatai konferencia Kecskeméten

2016. március 01.

Tűzesetek tapasztalatai konferencia Kecskeméten „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” címmel, második alkalommal szervezett konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága Kecskeméten, december 14-én. A konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a módszertan fejlesztése és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés érdekében. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve

2016. február 29.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve A tavaly életbelépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapvetően új megközelítését a mérnökök, szakértők, tervezők részéről fokozott érdeklődés kíséri, s ennek megfelelően számos kérdést tesznek fel az alkalmazás során. Ezekre az OKF Tűzvédelmi Főosztályának szakemberei rendszeresen válaszolnak a honlapon. Veresné Rauscher Judit ezeket a kérdéseket és válaszokat a legújabbakkal (pirossal jelölve) kiegészítve összeállított egy OTSZ-t.

Részletek  Drónok a katasztrófavédelemben – a nagysikerű előadás anyaga

2016. február 29.

Drónok a katasztrófavédelemben – a nagysikerű előadás anyaga Dr. Restás Ágoston már korábban jelzett előadására a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületében került sor, ahol a 150 fő fölött regisztráltak részére minden hely elkelt. Mint ismeretes a szakember már hosszú évek óta kutatja az erdőtűzoltás témakörét, s ennek egyenes következményeként ezt a területet is, ahol már 2011-ben felkérésre Németországban, majd a Dél-Afrikai Köztársaságban kutatott. Az előadás anyagát tesszük közzé.

Részletek  Károsodott felületek tűzkármentesítése

2016. február 24.

Károsodott felületek tűzkármentesítése Egy tűz után az agresszív anyagok mindenekelőtt a koromban jelennek meg, s a felületeken jól látható nyomot hagynak a tűz helyszínének lehűlése után. Ez a korom az épületre és a benne elhelyezett gépekre jelent veszélyt. Melyek a főbb teendők? Hogyan csökkentjük a károkat? Melyek a kloridkárosodás ismertető jelei? Hogyan, milyen módszerekkel becsülhetjük a mértékét?

Részletek  Ludovika Szabadegyetem – Restás Ágoston előadása kedden!

2016. február 21.

Ludovika Szabadegyetem – Restás Ágoston előadása kedden! A 2014-ben indult Ludovika Szabadegyetemen, neves előadók sorában, ''Drónok alkalmazása a katasztrófavédelemben'' címmel Dr. Restás Ágoston, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének tanszékvezetője tart előadást február 23-án, kedden 18 órakor Budapesten, a Ludovika épületében. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött – aki tud, gyorsan éljen a lehetőséggel! A regisztráció linkjét is közöljük.

Részletek  Szakmai egyeztetés a tűzoltó készülékekről és a tűzoltó vízforrásokról

2016. február 21.

Szakmai egyeztetés a tűzoltó készülékekről és a tűzoltó vízforrásokról  Mint ismeretes, az OTSZ-hez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek közül a felülvizsgálattal és karbantartással foglalkozó fejezeteinek kidolgozása zajlik az év eleje óta. A Magyar Tűzvédelmi Szövetség Tűzoltó készülékek és tűzvédelmi felszerelések tagozata 2016. február 11-12. között ennek kapcsán tartott tagozati ülést tartott a lajosmizsei Gerébi Kúriában, ahol a két szakterület anyagait vitatták meg.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30