Híreink

Túlélési légzéstechnika a kárhelyszínen

2016. március 21.

Túlélési légzéstechnika a kárhelyszínen A 2015. évi Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton Veres György tanulmányában a csapdába került tűzoltóra összpontosít. Hogyan előzhető meg, ismerhető fel a beavatkozás során, a kárhelyszínen? Mikor szükséges a vészjelzés? Milyen túlélési légzési technikát alkalmazhatunk? Hogyan szabályozhatjuk a légzést? Melyek a lefeketítés utáni környezet veszélyei légzőszervi szempontból? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a közölt dolgozatból.

Részletek  Rádióhullámok a beavatkozói erők biztonságáért

2016. március 21.

Rádióhullámok a beavatkozói erők biztonságáért A 2015. évi Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton Szegedi Szabolcs tű. őrnagy (Bács-Kiskun Megyei MKI) eredeti dolgozattal jelentkezett, amely a RFID technológia a mentő-tűzvédelemben történő alkalmazását veti fel. Mi a rádiófrekvenciás azonosítás alapja? Mire jó ez a katasztrófavédelemben (pince,-zárttéri tüzek, elhúzódó káresetek, regisztráció)? Hol alkalmazható? Hogyan hasonlítható össze a telemetrikus azonosító rendszerekkel? A dolgozatot adjuk közre.

Részletek  Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle áprilisi számában?

2016. március 18.

Mi olvasható a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle áprilisi számában? Az idei második számban a tűzmegelőzésben zajló változásokat követve a megelőzést szolgáló elméletileg megalapozott, de nagyon gyakorlatias cikkek vannak túlsúlyban. Számítógépes menekülési szimuláció, gépészeti és villamos szerelőaknák kialakítása, tűzgátló kapuk előírásai mellett a faipari megmunkálás, a teljesítménynyilatkozat ellenőrzése, a csőátvezetések tűzgátló lezárása segítheti a napi munkát.

Részletek  Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 8. Nemzetközi konferenciája

2016. március 18.

Ipari Létesítményi Tűzoltóságok 8. Nemzetközi konferenciája Budapesten 2015. november 10-11-én a Hélia Hotelben tartott konferencián három kontinensről tizenkilenc ország 206 szakembere vett részt a FER Tűzoltóság és a MOL csoport által szervezett konferencián. Nagyteljesítményű oltóberendezések, új oltási megoldások, a habbal oltás környezetvédelmi kihívásai, tartálytüzek és oltásuk – röviden így foglalható össze a két nap. Közben a résztvevők Szolnokon gyakorlatot is láthattak. A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  VII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia - Társasházak tűzvédelme

2016. március 10.

VII. TMKE Tűzvédelmi Konferencia - Társasházak tűzvédelme Tűzvédelmi tervezés, bővítés, felújítás és használat. A tervezői adatszolgáltatás, az elérhető piaci kínálat, az üzemeltetői igények, a hatósági szempontok, a költség-, és anyaghasználat megismerése, az adatok ellenőrzése – címszavak a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete Balatonföldváron 2016. április 21-22-én tartandó a mérnöki szemléletet, a kockázat alapú megközelítést modellező konferenciájáról. Csoportmunka és helyszíni konzultáció a gyártókkal! A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Mérnöki módszerek alkalmazása a tűzvédelemben – Kecskeméten

2016. március 08.

Mérnöki módszerek alkalmazása a tűzvédelemben – Kecskeméten A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Tűzmegelőzési Bizottsága és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja szakmai napot szervezett 2015. november 26-án. A konferencia előadásai a tűzmodellezés témakörét ölelték fel, rávilágítva a számítógépes modellezés széleskörű alkalmazási lehetőségeire. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  Tűzoltó múzeumi séta irodalmi adalékokkal

2016. március 07.

Tűzoltó múzeumi séta irodalmi adalékokkal A Tűzoltó Múzeumi tárlatvezetés közben a szakmai bemutató anyaghoz illő – a szerző által gyűjtött és munkája során felhasznált – irodalmi adalék egy részét adja közre a cikk. Az írásban ismert költők, írók, kevésbé neves tűzoltók, vagy mások – elsősorban magyar személyek fejtik ki véleményüket a tűzről, illetve a tűz körüli eljárásról, a tűzoltó személyéről, a háttérről – a családról.

Részletek  A tűzvizsgálati képrögzítés jelentősége

2016. március 02.

A tűzvizsgálati képrögzítés jelentősége A 2015. évi Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton Murai László egy speciális terület a tűzvizsgálat fényképekkel történő rögzítését dolgozta fel, kitekintve a téma külföldi szakirodalmi kapcsolódásaira is. A jogszabályi háttér valamint a képrögzítési eljárások bemutatása mellett javaslatokat tesz az infra vagy hőképes rendszerek, a képi információelemzés, a képrögzítési eljárások, például távolsági tűzfelderítő módszerek vagy füstben látó kamerák fejlesztésére. A dolgozatot közöljük.

Részletek  „Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Rendezvény

2016. március 01.

„Tűzoltó Szakmai Nap 2016” Tudományos Rendezvény A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete tudományos rendezvényt szervez az Építésügyi Minőségellenőrző Intézettel (ÉMI) és a BM OKF-el együttműködve Szentendrén az ÉMI telephelyén. A 2016. március 2-án 9 órakor kezdődő programon tíz előadás mellett az egyetemi hallgatók is bemutatkozhatnak a poszter szekcióban egy-egy kidolgozott témával.

Részletek  Tűzesetek tapasztalatai konferencia Kecskeméten

2016. március 01.

Tűzesetek tapasztalatai konferencia Kecskeméten „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” címmel, második alkalommal szervezett konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága Kecskeméten, december 14-én. A konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a módszertan fejlesztése és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés érdekében. Az előadásokat tesszük közzé.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve

2016. február 29.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve A tavaly életbelépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapvetően új megközelítését a mérnökök, szakértők, tervezők részéről fokozott érdeklődés kíséri, s ennek megfelelően számos kérdést tesznek fel az alkalmazás során. Ezekre az OKF Tűzvédelmi Főosztályának szakemberei rendszeresen válaszolnak a honlapon. Veresné Rauscher Judit ezeket a kérdéseket és válaszokat a legújabbakkal (pirossal jelölve) kiegészítve összeállított egy OTSZ-t.

Részletek  Drónok a katasztrófavédelemben – a nagysikerű előadás anyaga

2016. február 29.

Drónok a katasztrófavédelemben – a nagysikerű előadás anyaga Dr. Restás Ágoston már korábban jelzett előadására a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika főépületében került sor, ahol a 150 fő fölött regisztráltak részére minden hely elkelt. Mint ismeretes a szakember már hosszú évek óta kutatja az erdőtűzoltás témakörét, s ennek egyenes következményeként ezt a területet is, ahol már 2011-ben felkérésre Németországban, majd a Dél-Afrikai Köztársaságban kutatott. Az előadás anyagát tesszük közzé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30