Híreink

Közveszély okozás és a szakértői tevékenység

2018. június 01.

Közveszély okozás és a szakértői tevékenység A tűzvizsgálati, tűzvédelmi szakértői tevékenységben fontos fogalom a közveszély okozás tényállása és annak jogi megítélése, mivel az eljárások jelentős részben a szakértői megállapításokra alapozva indulnak. Hogyan alakult ez a bekövetkezett esetekben és a bírói gyakorlatban? Az ezzel összefüggő ismereteket, bírósági állásfoglalásokat és néhány ítéletet rendezett össze Dr. Gombik Károly, akinek anyagát közöljük.

Részletek  Önkéntes tűzoltó egyesületek – növekvő szerepvállalás 2017-ben

2018. május 31.

Önkéntes tűzoltó egyesületek – növekvő szerepvállalás 2017-ben 2017-ban is növekedett az önkéntes tűzoltó egyesületek (ÖTE) mentő tűzvédelmi szerepvállalása. 46-tal, 602-re emelkedett az együttműködési megállapodást kötő ÖTE-k száma. 2017-ben újabb 8 beavatkozó ÖTE indult el és végez önálló tevékenységet a vállalt területén, azonban 1 korábbi beavatkozó ÖTE (Pécs) beszüntette működését. Ezzel 39-ről 46-ra nőt a beavatkozó ÖTE-k száma, ami jelentősen hozzájárul a mentő tűzvédelmi lefedettség javításához.

Részletek  Új kihívások a környezetvédelemben – egy lehetséges válasz

2018. május 30.

Új kihívások a környezetvédelemben – egy lehetséges válasz A Rosenbauer 2016-ban mutatta be azt az elektromos tűzoltógépjárművet, amely a világ kihívásaira teljesen új választ ad. A kis ökológiai lábnyom a forgalomcsökkentett zónákba történő korlátlan belépés lehetősége a nagy metropoliszokban egyre inkább felértékelődik. Köztes megoldás a földgázzal üzemeltetett buszok, hulladékgyűjtő járművek rendszerbe állítása. Új példa a földgázzal hajtott, Allison váltós Econic járművek Stuttgartban.

Részletek  576 önkéntes tűzoltó egyesület 442 milliót nyert

2018. május 29.

576 önkéntes tűzoltó egyesület 442 milliót nyert Mint korábban jeleztük, egy hónapjuk volt az önkéntes tűzoltó egyesületeknek a 2018. évi egyesületi pályázat összeállítására és beadására. Most közzétették a pályázat eredményét is. 576 egyesület 442 millió forintot kap az idei évben öt feladatelemre: működéséhez, eszközbeszerzéshez, szertár felújításhoz, oktatáshoz-vizsgáztatáshoz, EDR rádiók beszerzéséhez. Azok pályázhattak, amelyek a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötöttek.

Részletek  Országos Tűzvédelmi Konferencia előadásai – az ÁKR és tűzvédelmi szakmai változások

2018. május 28.

Országos Tűzvédelmi Konferencia előadásai – az ÁKR és tűzvédelmi szakmai változások 2018. április 26–27. Balatonkenesén a BM-OKF és TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség 2018. évi tavaszi konferenciájának fő témája a 2018. január 01.-től hatályos Általános Közigazgatási Rendtartás által hozott változások gyakorlati tapasztalatai, valamint az Ákr. Bevezetésével összefüggésben módosult jogszabályok alkalmazási tapasztalatainak a bemutatása volt. A konferencia előadásait tesszük közzé.

Részletek  Magasabb rákos megbetegedési arány a tűzoltók körében

2018. május 24.

Magasabb rákos megbetegedési arány a tűzoltók körében Magasabb rákos megbetegedési arány a tűzoltók körében A Cincinatti-i Egyetem kutatói csoportjának a „Foglalkozási és Környezeti Gyógyászati Folyóiratban” megjelent tanulmánya szerint a tűzoltók körében jóval nagyobb a mielóma multiplex, valamint a Non-Hodgkin limfóma, a prosztata- és hererák kialakulásának veszélye, mint a lakosság egyéb rétegei körében. Olyan fogalmakkal kell megismerkednünk, mint a toxicitás, limfóma, PAK, égésgázok, metaanalízis és rizikó a bevetés alatt és után.

Részletek  Harmincezer látogató a RETTmobil 2018 kiállításon

2018. május 22.

Harmincezer látogató a RETTmobil 2018 kiállításon Minden eddigi rekordot megdöntött a műszaki mentésre és a mobilitásra fókuszáló, immár 18. alkalommal megrendezett nemzetközi kiállítás. A 2018. május 16–18-án a németországi Fuldában zajló RETTmobilon 20 nemzet 540 kiállítóját tekinthették meg a látogatók. A kiállítás egyben a szakterület fóruma is, ahol számos bemutató és érdekes előadások részesei lehettek az egészségügyi, tűzoltói és a speciális technikai mentést végzők.

Részletek  Minősítések, és ami mögöttük van – szakmai nap

2018. május 20.

Minősítések, és ami mögöttük van – szakmai nap A TSZVSZ és az MMK Tűzvédelmi Tagozatának konferenciája azokra a témákra fókuszál, amelyekre kimaradnak a minősítések értékelése során. Rendszerint csak a minősítések tűzvédelmi teljesítményét ellenőrzik, de azt már nem, hogy ez a teljesítmény milyen műszaki feltételek esetében áll fenn. Pedig, ha a minősítések mögötti feltételek nem biztosítottak az tűzvédelmi kockázatot jelent valamint az épület nem megfelelősségét vonhatja maga után.

Részletek  ÉMI – Oktatás és felvilágosítás a Construmán

2018. május 18.

ÉMI – Oktatás és felvilágosítás a Construmán Az ÉMI a fennállása alatt felhalmozódott egyedülálló szakmai tapasztalatát, tudását a minőségi épített környezet megvalósulása érdekében át kívánja adni a szakmai szereplők, illetve a magán építtetők számára. Ezt szolgálta a 2018-as Construma szakkiállításra összeállított programja, amelyet modern, az aktualitásokra fókuszáló megoldásai miatt, nagy érdeklődés övezett. Konzultációk, előadások vizsgálati bemutatók követték egymást.

Részletek  Önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok és mentőszervezetek támogatása

2018. május 17.

Önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok és mentőszervezetek támogatása Stílszerűen május 4-én jelent meg az önkormányzati tűzoltóságok, az önkéntes tűzoltó egyesületek, valamint az önkéntes mentőszervezetek költségvetési támogatásának szabályozásáról szóló 4/2015. (VI. 25.) BM OKF utasítás módosítása. Módosította a 3/2018. (V. 4.) BM OKF utasítás, amely a Hivatalos Értesítő 2019/17. (V.4.) számában jelent meg és május 5-től hatályos. A teljes módosított szövegre hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Mentő tűzvédelem – a tűzesetek alakulása 2017-ben

2018. május 16.

Mentő tűzvédelem – a tűzesetek alakulása 2017-ben A tűzoltóságok összesen 77.965 esetben vonultak káreseményhez, ami jelentős mértékű (23 %) emelkedést jelent az előző évi adatokhoz képest. Az emelkedést a tűzeseteknél elsősorban a szabadterületi tüzek számának emelkedése okozta, de kisebb növekedés az épített környezetben is tapasztalható volt. A műszaki mentések során a viharkároknál végzett és a technikai jellegű beavatkozások száma is jelentősen nőtt.

Részletek  Májusi szabványváltozások: gázzal oltó berendezések, menekülési útirányjelzők, Eurocode 1

2018. május 15.

Májusi szabványváltozások: gázzal oltó berendezések, menekülési útirányjelzők, Eurocode 1 2018. május 1-jén 131 szabvány változott! 88 db új nemzeti szabvány jelent meg, 33 db nemzeti szabványt visszavontak és 10 db magyar nyelvű szabvány jelent meg, amelyek közül 3 db új; 7 db pedig korábban idegen nyelven bevezetett szabvány magyar nyelvű változata. A szakterületünket érintő 12 szabványra hívjuk fel a figyelmet. Különösen a gázzal oltó berendezések, a menekülési útirányt jelző rendszerek, Eurocode 1. A tűznek kitett szerkezeteket érő hatások.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30