Híreink

Hatósági szakemberek előtt az OTSZ tapasztalatai

2016. június 19.

Hatósági szakemberek előtt az OTSZ tapasztalatai A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság június 16-án, Balatonföldváron megrendezett hatósági továbbképzésén a katasztrófavédelmi igazgatóságok hatósági, iparbiztonsági és vízügyi vezetői vettek részt. Erre kapott előadói felkérést a Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke, ahol a tanácskozás középpontjában a különböző kockázatok lehető legkisebbre történő csökkentését biztosító hatósági eszközök és módszerek feldolgozása valamint az OTSZ állt.

Részletek  Innovációs díj a mezőgazdasági startupnak

2016. június 16.

Innovációs díj a mezőgazdasági startupnak A fenntartható fejlődést szem előtt tartva ítélte oda a szakmai zsűri a Telekom által alapított DELFIN díjat a Videokontrollnak. A mezőgazdasági vállalkozások számára elérhető alkalmazás a terményszárítók teljesítményének optimalizálása mellett a terménytűz megelőzésében is segít.

Részletek  Nemzetközi tűzvizsgálati konferencia Budapesten

2016. június 09.

Nemzetközi tűzvizsgálati konferencia Budapesten A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nemzetközi tűzvizsgáló konferenciát tartott május 25-26-án Budapesten, tizenhárom európai ország és az Amerikai Egyesült Államok szakértőinek részvételével. A rendezvényen minden ország bemutatatta hazája tűzvizsgálati rendszerét, a legjobb gyakorlatokat és a bevált módszereket. Az előadásokon elhangzottak összefoglalását tesszük közzé, azzal hogy azok ismertetésre a Védelem Tudomány következő számában kerül sor.

Részletek  Kupola anomáliák – mikor hő-és füstelvezető és mikor fix vagy szellőztető?

2016. június 09.

Kupola anomáliák – mikor hő-és füstelvezető és mikor fix vagy szellőztető? Egyre többször találkozhatunk olyan teljesítményigazolásokkal, amelyek kifinomultan keverik két szabvány teljesítményjellemzőre vonatkozó követelményeit. A pontszerű felülvilágítók, valamint a hő-és füstelvezetők kupoláiról van szó. Az eredmény: nem azt és nem úgy építik be, amit az életvédelmi követelmények igényelnének. A ködösítés eloszlatására kértük szerzőnket.

Részletek  UCF 6000/7000/9000 hőkamerák

2016. június 08.

UCF 6000/7000/9000 hőkamerák A hőkamera alkalmazása életfontosságú, mely jelentősen megkönnyítheti a tűz oltását és akár negyedére képes lerövidíteni a felderítés, személykeresés időintervallumát. Ezért kísérte nagy érdeklődés a Drägernél a hőkamerák új generációjának koncepcióját, amelyek a világban, s így hazánkban is széles körben elterjedtek. Sokszor a legnagyobb tudásúra (UCF9000) koncentrálunk, de nem szabad elfelejtenünk azokat az alapalkalmazásokat, amikor tűz, füst és sötétség nehezíti a beavatkozást.

Részletek  III. Ventor-Minimax Konferencia – Beépített oltóberendezések korszerű alkalmazásai

2016. június 07.

III. Ventor-Minimax Konferencia – Beépített oltóberendezések korszerű alkalmazásai Hogyan illeszkedik a beépített oltóberendezés az épületek tűzvédelmi koncepciójába? Új kihívások a sprinkler tervezésben, a F gázok tervezésében, az OTSZ és a TvMI-k alkalmazásában, az otthonok tűzvédelmében. Közel 160 regisztrált résztvevő, hatósági szakemberek és tervezők tanácskozott a vázolt témák mentén az oltóberendezés tervezők, karbantartók konferenciáján, 2016. május 31-én Tatabányán az EDUTUS Főiskolán. A konferencia előadásait adjuk közre.

Részletek  Tervezői felelősség hatósági kontroll nélkül – péntek 13!

2016. június 06.

Tervezői felelősség hatósági kontroll nélkül – péntek 13! A 456/2015. (XII. 29.) Kormányrendelet értelmében a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterülettel rendelkező új lakóépületekhez nincs szükség, építési engedélyezési eljárásra, elég az egyszerű bejelentés. Volt is felzúdulás! Az Építési Törvény módosítása, 2016. május 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben, amely 2016. május 13-án péntektől hatályos! Az eddig is világos volt, hogy az épületeknek meg kell felelni a jogszabályi előírásoknak, most egyértelművé váltak a kérdések.

Részletek  OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve

2016. június 06.

OTSZ szakértőknek - kérdésekkel és válaszokkal kiegészítve Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzattal kapcsolatban számos kérdést fogalmaztak meg a jogalkalmazók, amire az OKF illetékesei rendre válaszolnak. A kérdéseket és válaszokat táblázatba foglalva honlapunk jobb oldalán OTSZ kérdések címszó alatt olvashatják. Ezeket az OTSZ szövegébe illesztve elsőként február 29-én közöltük. Az azóta felmerült kérdéseket és válaszokat is feldolgozta Veresné Rauscher Judit. A korábbi kérdéseket és válaszokat kékkel ezeket a legújabbakat - pirossal jelölve – közöljük.

Részletek  Háromszéki tűzoltószerek – könyvismertető

2016. június 03.

Háromszéki tűzoltószerek – könyvismertető A napokban érkezett meg Székelyföldről Tóth Szabolcs Barnabás: Háromszéki tűzoltószerek /Háromszék Vármegye Kiadó, 2015./ c. könyve, amely az ottani települések még meglévő muzeális tűzoltófecskendőit mutatja be. A könyv a székely közösség egykori tűzoltóságainak megmentésre váró becses darabjai érdekében emel szót. A cél: restaurálás és bemutatás a nagyközönség számára is. Ebben a jövőbeni magyarországi szakmai és anyagi segítség is lendítené a leendő múzeum létrehozását.

Részletek  Sikeresen zárult a III. Ventor-Minimax Konferencia

2016. június 02.

Sikeresen zárult a III. Ventor-Minimax Konferencia Immár harmadik alkalommal rendezték – 2016. május 31.-én Tatabányán – a beépített oltóberendezés tervezőknek szánt Mérnök Kamarai továbbképzést, a Ventor-Minimax konferenciát, amelynek ezúttal is a tatabányai Edutus Főiskola adott otthont. Ha egy mondatban kell összefoglalni az eseményt, akkor ideális körülmények között, tartalmas előadásokat hallgathattak a résztvevők. De mit takar valójában ez a sommás mondat?

Részletek  Új generációs szellőztetők a Rosenbauertől

2016. június 01.

Új generációs szellőztetők a Rosenbauertől Az osztrák gyártó új generációs, nagyteljesítményű FANERGY szellőztetői nagyobb teljesítményre képesek, mindezt úgy, hogy megőrizték a könnyű bevethetőséget.

Részletek  A müncheni IFAT szakvásáron a Rosenbauer

2016. május 30.

A müncheni IFAT szakvásáron a Rosenbauer 2016. május 30. és június 3. között zajlik Münchenben az IFAT nemzetközi szakvásár, ahol a víz-, szennyvíz-, hulladék- és nyersanyag-gazdálkodás áll a fókuszban. Az osztrák gyártó a standján a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30