Híreink

FeuerTrutz Digital 2020 – két nap tűzmegelőzés

2020. október 08.

FeuerTrutz Digital 2020 – két nap tűzmegelőzés A FeuerTrutz a tűzmegelőzés nemzetközi szakvására és kongresszusa, amelyet az idén, a járványhelyzetre való tekintettel, 2020. szeptember 30. és október 1. között, digitális eseményként tartottak meg. Ez azért különleges kihívás, mert ilyen még nem volt, de mellette a szükségből erényt is próbáltak kovácsolni.

Részletek  Virtuális kiállítás a vörösiszap-katasztrófáról

2020. október 06.

Virtuális kiállítás a vörösiszap-katasztrófáról Kolontáron dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma igazgatója a katasztrófára emlékező rendezvényen nyitotta meg a katasztrófára emlékező kiállítást, amit a múzeum honlapján virtuális kiállításként megtekinthetünk. A kiállítás a mentésben, illetve a helyreállításban résztvevő szakemberek benyomásai, emlékei alapján idézi fel a tragikus eseményt. Egy kép többet ér ezer szónál, ezt mutatják az emlékezés képei.

Részletek  Napelemes rendszerek létesítése

2020. október 06.

Napelemes rendszerek létesítése A Magyar Szabványügyi Testület 2020. szeptember 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-7-712:2016 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV-) rendszerek magyar nyelvű változatát. Szakterületünket a tűzvédelmi vonatkozásai miatt érinti, ezért hívjuk fel rá a tervezők figyelmét.

Részletek  Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa

2020. október 05.

Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa 2010. október 4-én, Kolontár közelében átszakadt a Mal Zrt. vörösiszapot tároló 10-es kazettája. Több, mint egymillió köbméter lúgos víz és 700 ezer köbméter vörösiszap elegye öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. Tíz ember meghalt, 227 megsérült, összesen kétszáz ingatlan rongálódott meg. A legnagyobb ipari katasztrófánk felszámolására hatalmas erőfeszítések történtek. Emlékeztetőül felidézzük az elhárítási munkálatokat.

Részletek  Szabványfrissítés

2020. október 05.

Szabványfrissítés Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2020 III. negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Online debütált a Ziegler új repülőtéri tűzoltógépjármű-szériája

2020. október 01.

Online debütált a Ziegler új repülőtéri tűzoltógépjármű-szériája Az idén elmaradt Interschutz miatt számos, a tűzvédelmi területen tevékeny gyártó volt kénytelen online bemutatni fejlesztéseit. Nem volt ezzel máshogy a kínai tulajdonban lévő Albert Ziegler GmbH sem, amely az új, felső kategóriás repülőtéri tűzoltógépjármű-szériájáról, a Z-osztályról is ilyen formában rántotta le a leplet.

Részletek  Securiton – ASD aspirációs érzékelők 50. születésnapja

2020. szeptember 30.

Securiton – ASD aspirációs érzékelők 50. születésnapja A Securiton híres aspirációs érzékelői 2020-ban ünneplik az 50. születésnapjukat. A márka ikonikus termékének a sikertörténetét a több évtizedes kutatás-fejlesztés és a több ezer telepített rendszer működési tapasztalata alapozta meg. A Securiton SecuriSmoke aspirációs érzékelők ma a legjobb és legmegbízhatóbb korai tűzjelzést biztosító jelzőrendszerek közé tartoznak.

Részletek  (Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – kulturális és ipari épület

2020. szeptember 29.

(Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban – kulturális és ipari épület Szerzőnk a hőszigetelt szendvicspanelek általános alkalmazási lehetőségeinek, és a tűzvédelem mellett a panelek egyéb elvárt tulajdonságait befolyásoló tényezők ismertetése után egy sportcsarnok és egy logisztikai csarnok hűtött tere után, most egy kulturális és egy ipari épület konkrét példáján mutatja be, hogyan lehet a szakáganként a különböző tervezési elveket megfelelő módon alkalmazni.

Részletek  Digitalizáció a tűzvédelmi szektorban: átrendeződés várható?

2020. szeptember 28.

Digitalizáció a tűzvédelmi szektorban: átrendeződés várható? A fiREG.hu Kft. az elmúlt hónapban felmérést készített tűzvédelmi vállalkozások vezetőivel, amely szerint jelentős számú cég szűnt meg vagy fog megszűnni a közeljövőben, de legalább ilyen arányban vannak jelen a megkérdezettek között az innovációra nyitott, folyamatosan fejlődő cégek is. Ez a szakma jelentős mértékű átrendeződését vetíti előre.

Részletek  Németország – Lakásokban kötelező a füstérzékelők telepítése

2020. szeptember 25.

Németország – Lakásokban kötelező a füstérzékelők telepítése A lakások tűzkárstatisztikája meggyőzte a döntéshozókat: 2020. december 31. után minden német szövetségi államban kötelező a lakásokba füstérzékelő telepítése. Ennek a kötelezettségnek a szabályozása az állami építési szabályzatokban található. Gyakran ott is szabályozzák, hogy ki felelős a füstjelző felszereléséért és karbantartásáért.

Részletek  Rosenbauer: az első hibrid járművek készek a szállításra

2020. szeptember 24.

Rosenbauer: az első hibrid járművek készek a szállításra A Rosenbauer 2016 óta tesztelt koncepcióautója végre „élesben” is bemutatkozott: a „forradalmi technológia” (Revolutionary Technology) fantázianév miatt RT-nek keresztelt széria első három darabja hamarosan útra kel a dubaji, a berlini és az amszterdami tűzoltóság felé. Cikkünkben az elektromos működést vesszük górcső alá, a gépjárművet pedig a Védelem Katasztrófavédelmi Szemle idei utolsó lapszámában mutatjuk be ennél is részletesebben.

Részletek  Mi olvasható a Védelem októberi számában?

2020. szeptember 24.

Mi olvasható a Védelem októberi számában? A lap 24 cikke a mai és a jövőbeni biztonság számos aspektusával foglalkozik: közlekedési baleseteknél, a lítium-ion akkumulátoroknál, a tűzterjedésben, az építészeti tűzvédelemben (faszerkezetek, panelek, lapostetők, homlokzatok), a koronavírus elleni védekezésben. Néhány dolgozat a jövőbe mutat: a szabadtéri tüzek bekövetkezésének modellezése, új ajtónyitási technikák, online módszerek és új technikai eszközök alkalmazása sorolható ezek közé.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30