Híreink

Magyar „okos fény” az Intersec Expón

2019. január 09.

Magyar „okos fény” az Intersec Expón A magyar gyártású CLEVER LIGHT intelligens vészvilágító rendszert is bemutatja a magyar ASM Security Kft. a világ egyik legnagyobb tűzvédelmi és biztonságtechnikai kiállításán, a dubaji Intersec Expón.

Részletek  IV. Országos Tűzmegelőzési vetélkedő – Somogy, Baranya, Nógrád az élen

2019. január 08.

IV. Országos Tűzmegelőzési vetélkedő – Somogy, Baranya, Nógrád az élen A hatósági szakemberek részére immár 4. alkalommal rendeztek decemberben tűzmegelőzési vetélkedőt Balatonföldváron, stílszerűen a Hotel Jogarban. Az országból 20 csapat, csapatonként 2-2 fő, azaz 40 tűzmegelőzési szakember vett részt a megmérettetésen, ahol szakhatósági eljárás, képes feladatok és jogszabályok várták a résztvevőket. A csapat és az egyéni verseny eredményeit tesszük közzé.

Részletek  OTSZ tervezőknek, szakértőknek – két új tájékoztató

2019. január 07.

OTSZ tervezőknek, szakértőknek – két új tájékoztató Immár 506 oldalas a szakértők kézikönyve! Veresné Rauscher Judit összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz fűzött kérdések, válaszok, tájékoztatók, Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak az OTSZ szövegébe illesztve. Az újabb módosítással a 2019. január 3-án kiadott tetőtérbeépítésre és az ESFR sprinklerre vonatkozó két szakmai tájékoztató került, piros betűszínnel a 31.§ a 89.§ és a 93.§ (6) bek. b) ponthoz, az anyagba.

Részletek  OTSZ módosítás – Mi változik és miért?

2019. január 04.

OTSZ módosítás – Mi változik és miért? A módosítás az OTSZ alkalmazásának eddigi szakmai tapasztalatai alapján újabb könnyítéseket tartalmaz, amelyek a beruházások terheit csökkenti. A technikai jellegű módosítások, pontosítások mellett növeli a beruházói és a tervezői szabadságot. A cél, hogy az OTSZ-ben az elvárt biztonsági szintet előíró követelmények szerepeljenek, a megvalósítására választható korszerű műszaki megoldások pedig fokozatosan Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekbe kerüljenek.

Részletek  OKF szakmai tájékoztató – tetőtérbeépítés térelhatároló szerkezeteiről

2019. január 04.

OKF szakmai tájékoztató – tetőtérbeépítés térelhatároló szerkezeteiről Milyen burkolatok alkalmasak a tetőtérbeépítéseknél? – erről adott ki szakmai tájékoztatót a BM OKF Tűzmegelőzési Főosztálya. A védelmi célkitűzés egyértelmű: tűz esetén a beépített tetőtér szerkezetei legalább olyan tűzeseti viselkedéssel rendelkezzenek, mint amit a tetőfödémmel kialakított épület tetőfödéme biztosít, ideértve a szerkezeti állékonyságot és a tűz terjedésének gátlását, korlátozását. Az utólagos tetőtérbeépítések jelentős részénél a meglévő szerkezet faanyagú fedélszerkezet, azaz éghető anyagú. Mi a megfelelő faszerkezetek esetén? A tájékoztatót közöljük.

Részletek  OKF szakmai tájékoztató – ESFR sprinklerberendezés egyes tervezési kérdéseiről

2019. január 04.

OKF szakmai tájékoztató – ESFR sprinklerberendezés egyes tervezési kérdéseiről Módosult és bővült az ESFR a BM OKF Tűzmegelőzési Főosztályának az ESFR sprinklerberendezésekről szóló szakmai tájékoztatója, ami ugyancsak január 3-án került fel az OKF honlapjára. A kiadott szakmai anyagra hívjuk fel a figyelmet.

Részletek  Szabványjegyzék 2018. IV. negyedév

2019. január 03.

Szabványjegyzék 2018. IV. negyedév Vágvölgyi László összeállításában elérhetők 2018 negyedik negyedévében a Szabványügyi Közlönyben közzétett fontosabb, a katasztrófavédelmet illetve a tűzvédelmet érintő szabványok, és azok, amelyeket ebben az időszakban magyar nyelven megjelentettek, módosítottak, visszavontak. Az összeállítással a szakemberek munkáját, a szakirodalom naprakész megismerését kívánjuk elősegíteni.

Részletek  Jogszabályjegyzék (2018. IV. negyedév) és 2018-as szakmai jogtár

2019. január 02.

Jogszabályjegyzék (2018. IV. negyedév) és 2018-as szakmai jogtár Nyíri Csaba tűzvédelmi szakértő kollégánk összeállításában közöljük a 2018. IV. negyedévében „A tűzvédelmet és a katasztrófavédelmet érintő megjelent jogszabályokat" tartalmazó jogszabályjegyzéket, és a „A tűzvédelemmel, polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos jogszabályok”-ról szóló, 2018. december 31-ig megjelent aktualizált Szakmai jogtárt.

Részletek  Itt az új OTSZ tervezete

2019. január 02.

Itt az új OTSZ tervezete Ahogy arról már korábban többször beszámoltunk, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elkészítette az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításának tervezetét. A tervezetet elsőként a szakmai szervezetek részére küldték meg, majd társadalmi vitára bocsátotta a Belügyminisztérium, azzal, hogy 2019. január 21-ig várják az észrevételeket. A tervezetet közöljük.

Részletek  Nyolcvanhárom jármű – hárommilliárdért

2018. december 27.

Nyolcvanhárom jármű – hárommilliárdért December 20-án a BM OKF-en hatféle járművet adtak át, több mint hárommilliárd forint értékben. Több európai uniós finanszírozású projekt segítségével, új kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek, nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek, valamint erdőtűz oltására szolgáló eszközök állnak rendszerbe. Ezek mellett magasból mentő gépjárműveket és elektromos személygépkocsikat adtak át.

Részletek  Boldog új évet kívánunk!

2018. december 27.

Boldog új évet kívánunk! Az „Útmutató a szilveszter és az újév ünnepléséhez” – című MSZ 12.-31. számú szabvány közreadásával kíván minden kedves olvasójának és szerzőjének boldog új esztendőt a Védelem Online szerkesztősége!

Részletek  Megjelent a Védelem Tudomány 2018/4. száma

2018. december 21.

Megjelent a Védelem Tudomány 2018/4. száma A tűzkárosodott beton, a födémpadlók és a hazai fafajok vizsgálata anyagtudományi oldalról segít megérteni a tüzeket. A transzformátortüzek, a beavatkozás biztonsága, a szerelést megkönnyítő megoldások, a tömegszerencsétlenségek áldozatainak azonosítása, a törzsvezetési gyakorlat, a tűzoltói kiképzés és a nagyszabású mederfelmérés a gyakorlatot segíti. Végül a múlt, a légzőkészülék története zárja a 26 szerző 11 tanulmányát.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30