Híreink

Dr Balogh Imre emlékpályázat - eredményei

2011. június 06.

Dr Balogh Imre emlékpályázat - eredményei Dr. Balogh Imre özvegye felajánlása alapján – immár 14. alkalommal – minden évben kiírják a róla elnevezett emlékpályázatot. A pályázat a szakterület fejlődését szolgáló kutatásokra fókuszál, hisz a névadó minisztériumi vezetőként a tűzvédelem felelőseként, szakmájával szemben rendkívüli elhivatottsággal viseltetett. Az idei évben rendhagyó módon két kolléga részesült díjban.

Részletek  



600 tűzoltó gyakorol az E-on Nagykanizsai gázos tanpályáján

2011. június 06.

600 tűzoltó gyakorol az E-on Nagykanizsai gázos tanpályáján Az E.ON. Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. a nagykanizsai tanpályáján speciális elméleti és gyakorlati képzésben részesíti a gáziparban előforduló balesetekre való felkészülés érdekében a tűzoltóságok tagjait. A május 18. és június 22. között zajló képzéseken hetente három, 40 főből álló csoport jut elméleti és gyakorlati ismeretekhez. Összesen mintegy 600 tűzoltó kap a speciális gázbalesetekről képzést.

Részletek  



BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács - Pályázati felhívás

2011. június 02.

BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács - Pályázati felhívás A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsa pályázatot hirdet olyan pályamunkák elkészítésére, amelyek az Európai Unió biztonságpolitikai aspektusaival, a védelmi igazgatás komplex rendszerével, a katasztrófavédelem aktuális kérdéseivel, annak nemzetközi és hazai jogi szabályozásával, a szakmai munka gyakorlati kérdéseivel és problémáival foglalkoznak.

Részletek  



Tűzvédelmi mérnöki és szakmérnöki képzés az Ybl Építéstudományi karon

2011. június 02.

Tűzvédelmi mérnöki és szakmérnöki képzés az Ybl Építéstudományi karon 2011. szeptemberi kezdéssel a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar (GEK) és az Ybl Miklós Építéstudományi Kar (YMÉK) közös képzésben a létesítménymérnök szakon, tűzvédelmi szakirányon, levelező rendszerű, MSc szintű képzést indít, ugyanitt az Építéstudományi Kar, részben megújított tartalommal, a tűzvédelmi szakmérnöki szakon indít képzést. A felhívásokat adjuk közre.

Részletek  



EURDEP - Európai Radiológiai Adatcsere Platform

2011. június 01.

EURDEP - Európai Radiológiai Adatcsere Platform A japánt sújtó katasztrófa után ismét a figyelem középpontjába került a sugárzásvédelem. Az első sokk az 1986-os csernobili atomkatasztrófa ráébresztette a világot a nukleáris biztonság fontosságára. Világszerte kiépültek a sugárfigyelő és jelző rendszerek. Az Európai Unióban a környezet radioaktivitásának mérése alapkövetelmény. Hogyan zajlik a mérési adatok cseréje?

Részletek  



Az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER)

2011. június 01.

Az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (OSJER) Az atomenergia békés célú alkalmazása szükségessé tette egy olyan szervezet létrehozását és működtetését, amely nukleáris és/vagy sugaras veszélyhelyzetben (a továbbiakban: NVH) képes a nukleáris események vagy balesetek hatását csillapítani, következményeit felszámolni. A japán atomerőmű baleset fényében különösen fontos információkat adunk közre.

Részletek  



PB-gázpalackok, mint veszélyes áruk a közúton

2011. május 30.

PB-gázpalackok, mint veszélyes áruk a közúton Az elmúlt időszakban több, a PB-gázpalackok, mint veszélyes áruk közúti szállításához kapcsolód problémával keresték meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot. A feltett kérdésekre az OKF szakemberei által kialakított szakmai álláspontot adjuk közre. Bár a tájékoztató nem tekinthetők jogi iránymutatásnak, állásfoglalásnak úgy véljük a szakemberek számára fontos szakmai véleménynek tekintendő.

Részletek  



A magyar tűzoltóképzés vázlatos története

2011. május 30.

A magyar tűzoltóképzés vázlatos története Honnan hova jutott a hazai tűzoltóképzés? A cím látszólag egy történelmi áttekintést sejtet. Az előzmények, a folyamatok ismerete nélkül azonban nehezen érthetők a mai dilemmák és feladatok. A rendszerváltást követően a képzés liberalizálódása miatt a tűzvédelmi képzés is sok tekintetben piaci alapon szerveződött. Hogyan lehet a követendő oktatási programot, a kimenetet, a szakmai ismereteket biztosítani? Milyen szakmai felkészültséget biztosítsanak ezek az OKJ-ben szereplő szakmák.

Részletek  



Mit olvashatunk a Védelem júniusi számában?

2011. május 24.

Mit olvashatunk a Védelem júniusi számában? A Védelem olvasói június elején kézbe vehetik a lapot. A 3. szám 11 rovatában 24 cikk segíti az eligazodást a szakmai kérdésekben. Rögtön az elején a döntéstámogatás új lehetőségeiről és a katasztrófavédelmi törvény módosításának fő irányairól olvasható cikk. A lapszám a gyakorlati megoldások (beépített vízzel oltók, kórházi rekonstrukciók, robbanás elfojtás, homlokzati hőszigetelések) gazdag tárháza. A vörösiszap katasztrófa elleni védekezés történéseit a belterületi mentesítéssel folytatjuk.

Részletek  



Megalakult az önkéntes polgári védelmi szervezetek európai együttműködési fóruma (ecf)

2011. május 23.

Megalakult az önkéntes polgári védelmi szervezetek európai együttműködési fóruma (ecf) Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a katasztrófák száma és intenzitása folyamatosan növekszik, ezáltal egyre súlyosabban veszélyeztetik környezetünket és a lakosságot. A gazdasági veszteségek mellett a katasztrófák jelentős emberáldozatokat is követelnek. Az ellenük való küzdelemben jelentős szerepük van az önkéntes szervezeteknek. Nemzetközi együttműködésük szervezeti kereteit magyar kezdeményezésre Budapesten alakították ki.

Részletek  



Nemzetközi konferencia Budapesten: Az Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetekről

2011. május 23.

Nemzetközi konferencia Budapesten: Az Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetekről A Magyar Polgári Védelmi Szövetség (MPVSZ) kezdeményezésére az EU Tanácsának polgári védelmi munkacsoportjában (PROCIV) az uniós elnökséget adó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság támogatásával két napos konferenciára került sor Budapesten 2011. április 28-29-én. A konferencia célja az Önkéntesség Európai Évében megalakuljon az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Együttműködési Fóruma (ECF), és ennek keretében a Nyugat Balkáni országokkal való kooperáció céljából kialakításra kerüljön a Regionális Partnerségi Együttműködés (RPC).

Részletek  



A VFCS műszaki fejlesztésének lehetséges irányai

2011. május 23.

A VFCS műszaki fejlesztésének lehetséges irányai Milyen irányba célszerű fejleszteni a Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportokat? A vegyianyagok számának növekedése és szállítása növelte a környezeti veszélyt. Ezekre a hatékony és gyors beavatkozás érdekében a szükséges technikai eszközök, és felszerelések korszerűsítésével reagálni kell. Ennek első lépése a technikai eszközállomány felmérése, a munkavégzés hatékonyságának értékelése.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90