Híreink

Hogyan tisztítsuk a fertőző védőeszközöket?

2020. szeptember 06.

Hogyan tisztítsuk a fertőző védőeszközöket? Vírushelyzetben potenciális fertőzésveszélyről beszélhetünk a tűzoltók beavatkozásai során. Vegyi vagy biológiailag veszélyes anyagok jelenlétében történő beavatkozásoknál a tűzoltóságnak van egy bevett eljárásrendje a szennyezett védőruházat kezelésére. Vírushelyzetben viszont nem lehet a beavatkozásoknál (balesetnél) vegyvédőruhát viselni, marad a normál védőöltözet. Mit javasolnak ilyenkor a német szakemberek?

Részletek  Tűz- és evakuálási modellezési műszaki konferencia – magyar részvétellel

2020. szeptember 04.

Tűz- és evakuálási modellezési műszaki konferencia – magyar részvétellel A Tűz- és evakuálási modellezés technikai konferencia (FEMTC) egy kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, amelynek a Thunderhead Engineering ad otthont, amely a világ vezető szakembereinek tűzszimulációval kapcsolatos előadásait tartalmazza. Immár második alkalommal tart itt előadást dr. Veresné Rauscher Judit, aki egyedüliként képviseli Magyarországot. A konferenciát 2020. szeptember 9–11. között rendezik meg.

Részletek  Mi változott a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés TvMI-ben?

2020. szeptember 02.

Mi változott a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés TvMI-ben? Amint ismert az OTSZ a követelményeket tartalmazza, a Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI) pedig azokat a megoldásokat, amelyekkel az OTSZ követelményei teljesíthetők. Szerzőnk a TvMI-k változásával foglakozó cikksorozatunk folytatásában a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem című TvMI lényeges módosításait összegezi.

Részletek  IX. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok – Aktualitások a tűzvédelmi tervezésben

2020. augusztus 31.

IX. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok – Aktualitások a tűzvédelmi tervezésben Rendhagyó módon – 2020. szeptember 8-9-én – a járványügyi helyzet miatt csökkentett létszámmal tarják meg a konferenciát, amire azonban biztosítják az online részvételi lehetőséget. Az online részvételre vonatkozó jelentkezési lapot legkésőbb 2020. szeptember 6-ig tudják befogadni. A programot és a jelentkezési lapot tesszük közzé.

Részletek  Integrált tűzvédelem és vészhangosítás az új Bosch AVENAR tűzjelző panelekkel

2020. augusztus 31.

Integrált tűzvédelem és vészhangosítás az új Bosch AVENAR tűzjelző panelekkel Egy új platform a holnap okos épületeire és a tárgyak internetére tervezve, miközben kompatibilis a már meglévő tűzvédelmi rendszerekkel. Az új sorozat teljes mértékben támogatja az épülettechnológia világát jelenleg is formáló tárgyak internetét (IoT).

Részletek  Mindent egyszerre – avagy sokrétű stúdiószigetelés Tektalannal

2020. augusztus 28.

Mindent egyszerre – avagy sokrétű stúdiószigetelés Tektalannal Hogyan lehet egy régi épületben videóstúdiót kialakítani? A kívánalmak a tűzvédelmi tervezők számára sem ismeretlenek. Legyen jó hő- és hangszigetelésű, akusztikailag csendes, kis utórezgésű, tűzvédelmi szempontból biztonságos, burkolás nélkül mutatós, ja és költséghatékony! Egy apró, de máshol is alkalmazható bravúrról számolunk be.

Részletek  (Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban, hőszigetelt szendvicspanelekkel 2.

2020. augusztus 27.

(Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban, hőszigetelt szendvicspanelekkel 2. Szerzőnk legutóbbi cikkében általános betekintést adott a hőszigetelt szendvicspanelek különböző tervezési elvek mentén történő alkalmazási lehetőségeiről, és azokról a műszaki kérdésekről, amelyek a tűzvédelem mellett a panelek egyéb elvárt tulajdonságait befolyásolják. A következőkben két konkrét épület példáján mutatja be, hogyan lehet a szakáganként a különböző tervezési elveket megfelelő módon alkalmazni.

Részletek  A Dr. Balogh Imre emlékpályázat díjazott alkotásai 2020-ban

2020. augusztus 27.

 A Dr. Balogh Imre emlékpályázat díjazott alkotásai 2020-ban Dr. Balogh Imre özvegye felajánlása alapján kiírt idei 20. emlékpályázat rendhagyó, mert a bírálóbizottság kihirdette az eredményt, de a díjátadásra – a vírushelyzet miatt később kerül sor. A lezárt borítékok felbontása után kiderült, hogy az idén ki kapja az elsőnek felajánlott aranygyűrűt. Aktuális, szakmailag kiemelkedőnek értékelték a dolgozatokat, ezt a magas színvonalat mutatja, hogy két pályaművet különdíjra javasoltak

Részletek  Tűzmegelőzési számítási táblázatok készültek az új OTSZ-hez

2020. augusztus 26.

Tűzmegelőzési számítási táblázatok készültek az új OTSZ-hez Az új OTSZ alapján átdolgozott számítási táblázatokat tartalmazó kiadványt állított össze dr. Erdős Antal és Domszky Zoltán. Maga a „program” tulajdonképpen több excel táblázat, a saját nyelvén (Visual Basic) programozva, és a számításokat végzi el az ember helyett. Az adatokat – nagy tervezői felelősséggel – meg kell adni és a többit a program végzi. A bemeneti paramétereket megadva gyorsan látható a megfelelőség, illetve nem megfelelőség. Az ismertetőt adjuk közre.

Részletek  Mi alkalmas füstkötényfalnak? – Mire jó a textil?

2020. augusztus 26.

Mi alkalmas füstkötényfalnak? – Mire jó a textil? Minden, ami megakadályozza a füst szétterjedését a mennyezet alatt – vágjuk rá. A hagyományos tudásunk megcsal bennünket! Vannak az épületszerkezetéből kialakított és az épületekbe beépített füstkötényfalak. Ezek súlya, az átvezetések kialakítása, minősítése részleteiben szabályozott. Sajnos csak angolul, de harmonizált magyar szabványként. Egy konkrét példán keresztül mutatja be szerzőnk, mi mindennek kell megfelelni a füstkötényfalnak.

Részletek  Magyar nyelvű szabványok a koronavírus elleni védőeszközökről

2020. augusztus 25.

Magyar nyelvű szabványok a koronavírus elleni védőeszközökről A koronavírus elleni védekezéshez a mikroorganizmusok és egyéb veszélyes anyagok elleni védőeszközökre vonatkozó szabványok magyar nyelvű kiadásait tervezi közreadni a Magyar Szabványügyi Testület, hozzájárulva ezzel a védekezéshez. A tervezett szabványokat és megjelenési idejüket tesszük közzé.

Részletek  Foglaltsági adatok – miért kritikus a pontosság?

2020. augusztus 25.

Foglaltsági adatok – miért kritikus a pontosság? A kereskedelemből indult igényként a foglaltsági adatok pontos mérése. De mit hoz az élet – ezek a fejlesztések most egész más okból is hasznosak lettek: jött a COVID-19! A világjárvány miatt még jelentősebbek lettek a pontos foglaltsági adatok, de most már nemcsak a kereskedelmi létesítményekben, hanem az épületekben bárhol – és most nem(csak) a profit, hanem az egészségünk, sőt veszélyhelyzetben kiürítések miatt is.

Részletek  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90