Híreink

Építészet

Alagutak, aluljárók tűz elleni védelme

Alagutak, aluljárók tűz elleni védelme

Az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésnek indult közutakkal együtt sajátságos építmények jelentek meg: a nagy kiterjedésű alagutak. Ezek már annyira beépültek a világképünkbe, hogy meglepőnek tűnhet a kérdés: minden esetben megfelelő a védelmük? Pedig több alagútban, aluljáróban történt súlyos tűzeset figyelmeztet a veszélyekre.

Részletek  Új tűzcsapszekrények - Nem tapéta, festés

Új tűzcsapszekrények - Nem tapéta, festés

A TFH Tetők Falak Homlokzatok Szakkiállítás keretén belül a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség tagszervezetei is kiállítóként jelentek meg. Itt a SYMA Rendezvényközpont kiállításán is bemutatkozott a Csolnoki Szerelvénygyártó az új elegáns terekbe tervezett tűzcsapszekrényeivel.

Részletek  Fire Jack - az aeroszolos tűzoltógenerátorok új generációja

Fire Jack - az aeroszolos tűzoltógenerátorok új generációja

A FIRE JACK fantázia néven jegyzett generátorok 1998-ban a jelentek meg a Csehországban. A BESY cég ezután fogott saját fejlesztésű tűzoltó generátorok gyártásába. Az új típusú generátorok vizsgálatai 2000-ben fejeződtek be. A szabadalmi oltalom alatt álló berendezés teljes neve: SFEE FIRE JACK. A változatok típus nevei BR1, BR2 és BR4. Ezeket mutatjuk be.

Részletek  MTD 533 multiszenzoros érzékelő

MTD 533 multiszenzoros érzékelő

Mindig voltak és vannak élenjáró vállalatok, mint a Schrack Seconet, amelyek nem mindennapi technológiai újításokat vezetnek be. Elismert biztonságtechnikai szakértők ilyennek tartják a Schrack legújabb termékét az MTD 533 multiszenzoros érzékelőt. A hagyományos érzékelőkhöz képest a fő különbség abban rejlik, hogy ez a termék képes önállóan alkalmazkodni a környezeti viszonyokhoz.

Részletek  Milyen tűzgátló tömítéseket alkalmazhatunk faláttöréseknél?

Milyen tűzgátló tömítéseket alkalmazhatunk faláttöréseknél? Épületek tűzeseteinél a tűzterjedés leggyakrabban a tűzgátló szerkezeteken lévő faláttöréseknél fordul elő. Az ezeken átvezetett kábelek, gépészeti vezetékek (éghető műanyag csövek, fűtés, fém és egyéb kommunális csövek, vízgyűjtő vezetékek) és légcsatornák melletti hézagokon szabad a tűz útja. Milyen anyagok, megoldások akadályozhatják meg ezt a folyamatot?

Részletek  Előny a védelemnél - Schrack AirSCREEN ASD 535 aspirációs füstérzékelő

Előny a védelemnél - Schrack AirSCREEN ASD 535 aspirációs füstérzékelő Az aspirációs rendszereknél csakúgy, mint a pontszerű érzékelőknél folyamatos fejlődés figyelhető meg. Egyre érzékenyebb eszközök jelennek meg. A Schrack Seconet új aspirációs rendszere a pontszerű érzékelőknél megszokott analóg optikai érzékelés elvén működik, de érzékenysége a speciális kialakításnak köszönhetően már eléri a lézeres eszközökét.

Részletek  Új tűzvédő festék acélszerkezetekre

Új tűzvédő festék acélszerkezetekre

Spanyolország legnagyobb tűzvédelmi bevonatrendszereinek gyártója, a Barnices Valentine SAU. A cég C-Therm S 900 HB típusú acélszerkezeti tűzgátló festéke – a forgalmazó Carsystem Hungária Kft. kezdeményezése alapján 2008-ban – 30 perces tűzállósági kategóriában ÉMI Építőipari Műszaki Engedélyt kapott. Milyen az új tűzvédő festék?

Részletek  Dilatációs hézagok tűzgátló tömítése

Dilatációs hézagok tűzgátló tömítése

Az épületszerkezeteken lévő nyílások alapvetően befolyásolják a szerkezet tűzállóságát. Ilyenek a dilatációs hézagok is, amelyek megfelelő tűzálló tömítése a tömítési mélység függvénye, ugyanakkor a tömíthető maximális nyílásméret is meghatározó. A kivitelező és a hatóság informálását is szolgálják a bevizsgált adatok.

Részletek  Acélszerkezetek tűzvédelme

Acélszerkezetek tűzvédelme

Az acél nem éghető, azonban hő hatására rövid idő alatt elveszti állékonyságát, ezért az acélból készült épületszerkezeteket védeni kell a káros hőhatások ellen. A Dunamenti Tűzvédelem erre a célra, hőre habosodó tűzgátló festéket, szórt ásványi anyagokat és tűzgátló lapokat ajánl.

Részletek  PS tűzgátló mandzsetták továbbfejlesztése

PS tűzgátló mandzsetták továbbfejlesztése

Az újdonságok nemcsak teljesen új termékek megalkotásával születhetnek, hanem például egy használatos ismert termék többoldalú rugalmas alkalmazásával. Ezt bizonyítják a Dunamenti Tűzvédelem Zrt  éghető anyagú csővezetékek tűzgátló lezárására használható PS tűzgátló mandzsettáinak fejlesztési is.

Részletek  Megújult tűzgátló szigetelési rendszer

Megújult tűzgátló szigetelési rendszer Az újdonságok nemcsak teljesen új termékek megalkotásával születhetnek, hanem például egy használatos ismert termék többoldalú rugalmas alkalmazásával. Ezt bizonyítja a klasszikus tűzgátló szigetelési rendszer a Dunamenti Tűzvédelem Zrt  Polylack F és K tűzgátló szigetelési rendszere.

Részletek  A tűzjelző központok visszahívhatók!

A tűzjelző központok visszahívhatók! A tűzjelző berendezések hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 20 év során. A mikroprocesszor vezérelt központok egyre több biztonsági és kényelmi funkcióval bővültek, egyre megbízhatóbbá vált a működésük is. Az új fejlesztések fokozták a cégek közötti konkurenciaharcot. Különösen az analóg és a kombinált érzékelők megjelenése óta éleződött ki a technológiai verseny a gyártók között. Azok a telepítők, akiknek rendszerei könnyen képesek integrálni speciális területek különleges eszközeit (pl.: robbanásbiztos érzékelők, vonali érzékelők stb.), és gyári támogatással rendelkeznek, könnyebben alkalmazkodnak a váratlan kihívásokhoz.

Részletek  MIÉRT használjuk a FRONTROCK MAX E A1-es homlokzati hőszigetelést?

MIÉRT használjuk a FRONTROCK MAX E A1-es homlokzati hőszigetelést?

Az épületek energetikai hatékonysága és tűzvédelme nem lehet egymást kizáró tényező. A Rockwool Hungary Kft. a homlokzati hőszigetelő anyagai területén is jelentős mértékű fejlesztéseket hajtott végre ebben az évben, annak érdekében, hogy termékeivel a lehető legjobb minőségben és műszaki paraméterekkel tudja kielégíteni a piaci igényeket.

Részletek  Nem éghető lapostető hőszigetelő, akár tűzszakaszhatár kialakítására

Nem éghető lapostető hőszigetelő, akár tűzszakaszhatár kialakítására A jövő épületének tűzvédelme a tervezési, kivitelezési fázisban formálódik. Ezért fontos az innovatív újdonságok lehetőségeinek megismerése és ennek birtokában a tervkonzultációs döntési folyamatban alkalmazása. Ilyen terméket a Monrock Max E inhomogén lapostető hőszigetelő lemezt mutatjuk be.

Részletek  Villamos elosztószekrények oltórendszerének kialakítása

Villamos elosztószekrények oltórendszerének kialakítása

Az elektromos tűz közvetlen okai a vezetékek, elektromos kapcsolóberendezések túlterhelése, az alkatrészek közötti elektromos ív vagy szikra keletkezése lehetnek. Az elosztószekrényben keletkező tűz nem csak a szekrényben pusztít, de akár az egész épületet is veszélyezteti. Milyen megoldásokkal védekezhetünk az ilyen tüzek ellen?

Részletek  ANSUL R-102 beépített konyhai oltóberendezés

ANSUL R-102 beépített konyhai oltóberendezés Amikor besétálunk egy elegáns étterembe, fel sem merül annak a gondolata, hogy milyen veszélyt rejt magában egy ilyen konyhai környezet. Csak az Egyesült Államokban évente több mint 11500 étteremtüzet jelentenek, ez pedig naponta több mint 30 tűzeset. Az esetek majdnem fele a sütő és főzőberendezések meghibásodásával, nem megfelelő használatával hozható összefüggésbe.

Részletek  TRIMOTERM TŰZGÁTLÓ SZENDVICSPANELEK

TRIMOTERM TŰZGÁTLÓ SZENDVICSPANELEK

A tűzgátló homlokzati- és tető szendvicspanelek gyártás területén az 1961-es alapítású, szlovén székhelyű Trimo cég Európa egyik piacvezető gyártójává nőtte ki magát.
 
A Trimoterm kőzetgyapotos töltésű tűzgátló panelei különösen jól alkalmazhatók olyan építési területeken, ahol magas fokú tűzállósági, hangcsökkentési és hőszigetelési követelményeknek kell eleget tenni. A panelek két galvanizált, festett acéllemezből és egy Class A1 (EN 13501-1) szerinti, nem éghető laminált kőzetgyapot szerkezeti szigetelőrétegből állnak. Minősítés LPS 1208 szerinti No. 605a.

Részletek  Új tűzvédelemi rendszer szellőzőcsatornákhoz, akár 120 perces tűzállósággal.

Új tűzvédelemi rendszer szellőzőcsatornákhoz, akár 120 perces tűzállósággal. Conlit Ductrock néven a szellőzőcsatornák akár 120 perces tűzállóságának biztosítására az idei év tavaszán új rendszert vezet be a magyarországi piacon a Rockwool Hungary Kft.

Részletek  A tűz- és füstterjedés megakadályozása paneles lakóépület közműaknáiban

A tűz- és füstterjedés megakadályozása paneles lakóépület közműaknáiban Egy komoly problémával sokszor csak akkor kezdünk komolyan foglalkozni, ha bekövetkezett a baj. A legutóbbi tűzesetek a lakóházak közműaknáin keresztül terjedtek. Hogyan lehet a terjedést hatékonyan megakadályozni?

Részletek  SERIES300 - AZ INTELLIGENS HAGYOMÁNYOS ÉRZÉKELÕCSALÁD

SERIES300 - AZ INTELLIGENS HAGYOMÁNYOS ÉRZÉKELÕCSALÁD A tûzjelzõ rendszer tervezõjének már a megvalósítás kezdetén egy nagyon fontos döntéshelyzetben kell megállnia helyét. El kell döntenie, hogy milyen típusú rendszert válasszon: hagyományos vagy analóg intelligens rendszert. A választásban segít az intelligens hagyományos érzékelõ család bemutatása, amely ezen túl számos szakmai kérdésre is rávilágít.

Részletek    1 2