Híreink

600 tűzoltó gyakorol az E-on Nagykanizsai gázos tanpályáján

2011. június 06.

Az E.ON. Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. a nagykanizsai tanpályáján speciális elméleti és gyakorlati képzésben részesíti a gáziparban előforduló balesetekre való felkészülés érdekében a tűzoltóságok tagjait. A május 18. és június 22. között zajló képzéseken hetente három, 40 főből álló csoport jut elméleti és gyakorlati ismeretekhez. Összesen mintegy 600 tűzoltó kap a speciális gázbalesetekről képzést.


A továbbképzést a BM OKF Tűzoltósági Főfelügyelősége koordinálja, ahol a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok szolgálatparancsnokait, az Önkéntes Tűzoltóságok rajparancsnokait, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok szakmai állománya fejlesztheti ismereteit.
A speciális, gáziparban előforduló balesetek felszámolásáról összeállított elméleti és gyakorlati felkészítés elméleti foglalkozással kezdődött, ahol a gázok (földgáz és a PB gáz) kémiai és fizikai tulajdonságait elevenítették fel. Néhány vonatkozásban a jelenlegi gyakorlat kritikájaként is felfogható, hogy kifogásolták a vízzel való lecsapatás alkalmazását, mivel a földgáz vízzel nem, a PB gáz pedig csak kis mértékben oldódik. Megállapításuk szerint a sérült vezetéken keresztül a lecsapatás révén a gázcső hálózatot vízzel telítődik, ami később a szolgáltatónak extra feladatot ad.
A gáz tulajdonságainak áttekintése után megismertették a hazai földgázhálózat rendszerét az országba való beléptetéstől a fogyasztóig történő eljuttatásáig. Információt kapott a hallgatóság a gázcsövek elhelyezésének, vezetésének szabályairól és a csőrendszerekben lévő nyomásértékekről.
 
A nap hátralévő részén bemutatták a tanpályát, mely méretét és technikai felszereltségét tekintve egyedülálló az országban. A helyszínen a gázipari munkálatok közben ténylegesen előforduló eszközöket, berendezéseket és munkálatokat mutattak be, mely közben imitálták a balesetet. A szituációkban arra mutattak rá, hogy az égő gázt addig nem szabad eloltani, amíg a gázvezetéket el nem zárták és a gáz utánpótlás meg nem szűnt. A helyszínen a Nagykanizsai tűzoltók segédkeztek, akik a kiáramló gázt is el tudták oltani, de az oltás után a kiáramló gáz visszagyulladt.
 
A tanpályán a következő életszerű helyzeteket szimulálták:
·        Gázcsőből kitörő nagynyomású gázt gyújtottak be.
·        Gázóraszekrény robbantását imitálták.
·        Földmunkagéppel gödörásás közben gázvezetéket szakítanak el, ahol a kitörő gáz a munkagép felhevült alkatrészeitől berobban.
·        Munkagödröt gázzal töltöttek fel, ahol elektromos szikra miatt a gáz berobban.
 
A bemutatók után a látottakra hivatkozva kiemelték, hogy csak akkor oltsuk el a tüzet, ha már elzárták a gázt, és minden esetben értesítsük a gázos szakembereket.
 
A képzési tematika
 
I.                  ELMÉLET
 
Általános rész
                          
  1. Tanpálya bemutatása.
  2. Krízishelyzet kezelése.
 
Gázelosztó rendszer bemutatása
 
  1. Kapcsolódás a magyar gázszállító rendszerhez
  2. A gázelosztó rendszer felépítése: objektumok, sugaras-hurkolt konfiguráció, szakaszolás
  3. Épületekhez történő gázvezetéki beállások fajtái
  4. Csővezetéki anyagok, nyomásfokozatok, védőtávolságok
  5. Nyomásszabályozó állomások szerepe, főbb szerkezeti egységei, védőzónák, jelzőtáblák
  6. Csővezetéki szerelvények, katódvédelem rövid ismertetése (áram alatti hálózat, szikraképződés, szigetelő leválasztók)
 
A földgáz tulajdonságai égéselmélete
 
1.   Földgáz, pébégáz fizikai, kémiai tulajdonságai
2.   Földgáz égési tulajdonságai, égés elmélet
  1. Földgáz és égéstermékek hatása zárt térben (mérgezés/fulladás, CO, CO2)
 
Gázelosztó hálózat üzemeltetése, üzemzavarai
 
1.      Gázszivárgás ellenőrzése (módszer, műszer).
2.      Jellemzően előforduló olyan esetek ismertetése, ahol gáz kerülhet a légtérbe
3.      Feladatok gázszivárgás észlelésekor (épületben és épületen kívüli) tájékozódás, tájékoztatás, teendők a helyszínre érkezéskor.
4.      Feladatok gáztűz esetén (épületben és épületen kívüli gázellátás megszüntetése csatlakozó és fogyasztói vezetéken.
5.      Elosztói engedélyesek ügyeleti-készenléti szervezete, riasztás, kapcsolattartási pontok.
6.      Konkrét esetek ismertetése: okok, elhárítás módja, elkövethető hibák
 
II.                Tanpálya gyakorlat (3 blokkban minden elméleti blokk után, 40-40 perc)
 
  1. Az elméleti anyag szemléltetése a tanpályán található eszközök, szerelvények bemutatása (nyomásszabályozó szekrény, elzárók, fali felállások, nyomásszabályozó és mérési pontok, potenciálmérő hely, szivárgásellenőrző műszerek, jelzőtáblák
  2. A földgáz égésének, robbanásának szemléltetése a tipikus vészhelyzeti szituációkban.
                                                  

Vissza

Ezt a hírt eddig 1780 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: