Híreink

Nemzetközi konferencia Budapesten: Az Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetekről

2011. május 23.

A Magyar Polgári Védelmi Szövetség (MPVSZ) kezdeményezésére az EU Tanácsának polgári védelmi munkacsoportjában (PROCIV) az uniós elnökséget adó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság támogatásával két napos konferenciára került sor Budapesten 2011. április 28-29-én. A konferencia célja az Önkéntesség Európai Évében megalakuljon az Európai Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Együttműködési Fóruma (ECF), és ennek keretében a Nyugat Balkáni országokkal való kooperáció céljából kialakításra kerüljön a Regionális Partnerségi Együttműködés (RPC).


Az ECF alakuló konferenciáján a magyar házigazdák mellett Ausztria, Horvátország, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Svédország és az Egyesült Királyság önkéntes polgári védelmi szervezeteinek képviselői mellett tíz európai ország kormányzati polgári védelmi szervezeteinek megfigyelői vettek részt.
 
A nemzetközi fórum Dr. Endrődi István ny. pv. ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség országos elnöke megnyitó beszédében megköszönte az OKF által nyújtott támogatást, és a korábbi éveknél jóval nagyobb együttműködési készséget a kormányzati szerv részéről.  
 
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató köszöntve a konferencia résztvevőit elégedettségét fejezte ki, hogy az MPVSZ vezetésével Magyarországról indul útjára egy olyan kezdeményezés, amely a lakosságvédelemben, a polgári védelemben nagyon hasznos munkát végezhet. A polgári védelem az elmúlt időszakban nagyon komoly kihívásokkal találta magát szemben, mind az Európai Unióban, mind annak tágabb környezetében, időjárási katasztrófák, súlyos földrengések, nukleáris baleset vagy épp Magyarországon a vörösiszap-katasztrófával kellett szembenézni. Hazánkban a bekövetkezett súlyos katasztrófahelyzetek során (árvíz, vörösiszap-katasztrófa) olyan nemzeti és nemzetközi összefogásnak lehettünk a tanúi, amely példaértékű, és amelyet jó lenne megtartani akkor is, amikor nincs veszélyhelyzet. Az említett katasztrófákon túl azok a humanitárius katasztrófahelyzetek, amelyekre az utóbbi időben elsősorban az arab világban került sor, jól mutatják, hogy az államoknak és az önkéntes szervezeteknek fontos feladataik vannak, melyeket összehangoltan, koordinált irányítás mellett közösen lehet a leghatékonyabban elvégezni.
 
Magyarország Kormánya, a Belügyminisztérium és a katasztrófavédelem az elkövetkező időszakban is minden meg fog tenni annak érdekében, hogy a társadalom összefogását a civil szervezetek és a kormányzati szervek erőfeszítéseinek összehangolását segítse. Természetesen az állam, a kormányzat nem tud a civil szervezetek helyett, képviseletükben fellépni, ezért nagyon fontos kezdeményezés az ECF felállítása.
 
A megnyitót követően előadások hangzottak el, Dr. Endrődi István ny. pv. ezds. előadásában sorra vette azokat a tényezőket, amelyek új megközelítést igényelnek a veszélyhelyzet-kezelésben. A katasztrófák száma növekszik, a kormányzati katasztrófavédelmi, polgári védelmi szervezetekre mind nagyobb teher hárul, és mind nemzeti, mind nemzetközi szinten egyre fontosabb szerepe van a civil összefogásnak. Az MPVSZ elnöke elmondta, hogy korábban több kísérlet történt az Európai Önkéntes Polgári Védelmi szerveztek strukturált együttműködésnek kialakítására, de ezek nem jártak sikerrel. Elmondta, hogy az Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Európai Együttműködési Fórumának létrehozását osztrák, horvát, szlovák és svéd partnereikkel együtt kezdeményezték, a cél a nemzetközi együttműködés és a tapasztalatcsere, e mellett, regionális partnerségi együttműködést (RPC) kívánnak kialakítanak a nyugat-balkáni országokban működő társszervekkel.
 
Ezt követően Dr. Becze Réka pv. százados, a BM OKF Nemzetközi és Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettese tartott előadást az Európai Unió önkénteseket érintő politikájában az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokról, melyeknek legfontosabb eleme az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest (EVHAC) felállítása.
 
A Polgári Védelmi Főfelügyelő, Dr. Tóth Ferenc pv. ezredes úr előadásában ismertette Magyarország veszélyeztetettségét, a védelmi rendszer működését, a civil szervezetek helyét a katasztrófavédelemben, a közelmúlt eseményeit, azok tanulságait és tapasztalatait.
 
A magyar előadásokat követően az Osztrák Polgári Védelmi Szövetség, a horvát és a szerb Válság- és Veszélyhelyzet-kezelési Szövetségek képviselőinek előadásai, majd a Brit Vöröskereszt, a Svéd Polgári Védelmi Liga, a Finn Nemzeti Mentési Szövetség és a Portugál Nemzeti Polgári Védelmi Önkéntesek Szövetségének képviselői tartottak a szervezetüket és tevékenységüket, bemutató előadásokat.
 
A konferencia második napján elfogadásra került a következő konferenciáig hatályos ECF alapszabálya és ügyrendje, melyeket írásbeli eljárásban 2011. októberéig még lehet véleményezni, azokhoz módosító javaslatokat tenni azzal a céllal, hogy az év végére végleges alapszabály és ügyrend kerüljön elfogadásra, melyet a következő konferencián szavaznának meg az ECF tagjai.
 
A konferencia résztvevői elfogadták továbbá az ECF logóját, illetve megválasztották a koordinációs tanács tagjait:
 
Elnök:
  • Dr. Endrődi István ny. ezredes úr,
Főtitkár:
  • Leskó György úr,
a tanács tagjai:
  • Walter Schwarzl (Ausztria),
  • Željko Dobranović dandártábornok (Horvátország),
  • Jozef Polák (Szlovákia),
  • Anders M: Johansson (Svédország) urak és
  • Moya Wood-Heath (Egyesült Királyság) asszony.
 
Elfogadásra került a konferencia záró nyilatkozata is, mely kimondja, hogy a konferencián jelenlévő 17 önkéntes polgári védelmi szervezet egyhangúlag úgy határozott, hogy létrehozzák az Önkéntes Polgári Védelmi Szervezetek Európai Együttműködési Fórumát (ECF). E mellett működtetni fogják a Regionális Partnerségi Együttműködést (RPC) a Nyugat Balkáni országokkal, illetve a Mediterrán országokkal.
 
Dr. Becze Réka pv. szds. főosztályvezető-helyettes
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Nemzetközi és Jogi Főosztály

Vissza

Ezt a hírt eddig 1357 látogató olvasta.