Híreink

EURDEP - Európai Radiológiai Adatcsere Platform

2011. június 01.

A japánt sújtó katasztrófa után ismét a figyelem középpontjába került a sugárzásvédelem. Az első sokk az 1986-os csernobili atomkatasztrófa ráébresztette a világot a nukleáris biztonság fontosságára. Világszerte kiépültek a sugárfigyelő és jelző rendszerek. Az Európai Unióban a környezet radioaktivitásának mérése alapkövetelmény. Hogyan zajlik a mérési adatok cseréje?


Az 1986-os csernobili atomkatasztrófa ráébresztette a világot a nukleáris biztonság fontosságára. A nukleáris biztonsági kultúra javítása mellett világszerte kiépültek olyan sugárfigyelő és jelző rendszerek, amelyek figyelmeztetnek az érzékszervek által nem észlelhető sugárzás terjedésére. Ezek a rendszerek helyhez kötött, automatikus sugárzásmérő állomásokból állnak, amelyek folyamatosan regisztrálják környezetük sugárzási helyzetét.
 
Az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó szerződés 35. cikke minden Európai Uniós tagállam számára kötelezővé teszi a környezet radioaktivitásának állandó figyelemmel kíséréséhez és az alapvető előírások betartásához szükséges létesítmények létrehozását. Az Európai Bizottság ezekbe a létesítményekbe betekinthet, működésüket és hatékonyságukat megvizsgálhatja. Ennek figyelembevételével került kialakításra egy megfelelően védett, internet alapú hálózat a nemzeti automatikus sugárdózis-mérő hálózatok által szolgáltatott adatok folyamatos és zavartalan cseréjének megkönnyítésére. A rendszer Európai Radiológiai Adatcsere Platform (EURDEP) elnevezéssel jött létre. Az EURDEP minden ország felé nyitott. Az EU tagállamok számára kötelező az adatszolgáltatás, de önkéntes alapon bármely ország csatlakozhat.
Azok az országok, melyek beküldik saját országos radiológiai mérőhálózatuk mérési eredményeit a rendszerbe, az EURDEP jelszóval védett webes felületén megtekinthetik a többi tagország területén mért sugárzási adatokat.
Jelenleg 33 ország tagja az EURDEP rendszernek. A szerződések szerint normál körülmények között minden ország legalább napi rendszerességgel teszi közzé a mérési eredményeket, nukleáris veszélyhelyzet esetén azonban legalább két óránként frissíteni kell az adatokat. Mivel egy esetleges baleset bekövetkezésekor nagyon fontos, hogy friss és pontos információk álljanak a döntéshozók rendelkezésére, egyre több ország – köztük Magyarország is – a szerződésekben meghatározott minimumkövetelménynél gyakrabban, órás frissítéssel szolgáltat adatokat.
A Japánt sújtó természeti katasztrófák következtében a fukushimai atomerőműben bekövetkezett események miatt a sugárzásvédelem újra az érdeklődés középpontjába került, így tovább erősödött a világszerte gyűjtött valós idejű sugárzásmérési adatok elérhetővé tételének jelentősége. Az EURDEP részére kifejlesztett technológia és adatformátum felhasználása jelentősen megkönnyíti a nemzetközi adatcserét és hozzájárul a környezeti radioaktivitás-mérés globális fejlődéséhez.
 
Az EURDEP rendszerbe beérkező sugárzási adatok – bizonyos időkéséssel - a lakosság számára is elérhetők a http://eurdep.jrc.ec.europa.eu honlapon az„EURDEP public map” menüpont alatt. Minden adatszolgáltató ország maga rendelkezhet, hogy milyen késleltetéssel engedélyezi (ha engedélyezi egyáltalán) az adatai lakossági közzétételét. A fukushimai balesetet követően minden tagország hozzájárult a sugárzásmérési eredmények közzétételéhez.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1216 látogató olvasta.