Híreink

Megalakult az önkéntes polgári védelmi szervezetek európai együttműködési fóruma (ecf)

2011. május 23.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a katasztrófák száma és intenzitása folyamatosan növekszik, ezáltal egyre súlyosabban veszélyeztetik környezetünket és a lakosságot. A gazdasági veszteségek mellett a katasztrófák jelentős emberáldozatokat is követelnek. Az ellenük való küzdelemben jelentős szerepük van az önkéntes szervezeteknek. Nemzetközi együttműködésük szervezeti kereteit magyar kezdeményezésre Budapesten alakították ki.



          A kormányzati polgári védelmi és katasztrófavédelmi szervezetekre igen jelentős feladat hárul a katasztrófákra történő felkészülés, a katasztrófák kezelése és következményeinek felszámolása terén. Az ENSZ és az Európai Unió a katasztrófákkal összefüggésben kiemelt feladatnak tekinti a lakosság és az ifjúság tájékoztatását és felkészítését a katasztrófák hatásaival szembeni védelemre, és ezekben a kérdésekben meghatározó szerepet tulajdonítanak a kormányzati szervekkel együttműködő önkéntes polgári védelmi szervezeteknek.
 
         Az EU számos országában működnek olyan nem kormányzati polgári védelmi és katasztrófavédelmi szervezetek, amelyek a kormányzati szervekkel együttműködve, fontos szerepet töltenek be a lakosság és az ifjúság felkészítése, tájékoztatása, valamint a katasztrófák kezelése terén. Ugyanakkor eddig nem jött létre – más szakterületekhez hasonlóan - olyan nemzetközi szervezet, amely irányítaná, segítené ezen szervezetek tapasztalat cseréjét és nemzetközi együttműködését.
 
         A Magyar Polgári Védelmi Szövetség tervbe vette egy ilyen szervezet létrehozását, amely “Az Önkéntes Polgári Védelmi szervezetek Európai Együttműködési Fóruma” (rövidített neve: Európai Együttműködési Fórum – ECF) elnevezést kapta. 2010. januárjában az osztrák, horvát, szlovák és magyar szervezetek részvételével szervező bizottság alakult, amelyhez júniusban a svéd szervezet is csatlakozott. A szervező bizottság egy éves tevékenységével létrehozta a Fórumot, amelynek alakuló Konferenciája 2011. Április 28-29 között került megtartásra Budapesten.
 
         A Konferencián 12 európai ország 17 civil szervezetének képviselői vettek részt. A résztvevő szervezetek egyben a létrehozott Fórum tagszervezeteivé váltak. A Konferencia szervezése során jelentős támogatást kaptunk a magyar kormányzati szervtől: a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól és vezetőjétől, Dr. Bakondi György tü. Altábornagy Főigazgató Úrtól. A támogatást az ECF tagszervezetei nevében ezúton is tisztelettel megköszönöm. A Konferencián 9 európai ország kormányzati szervezeteinek képviselői is részt vettek megfigyelőként. Ezúton köszönöm meg a Konferencián történt részvételt és a támogatást az osztrák, a horvát , a cseh, a finn, a magyar, az ír, az olasz, a szlovák és a szlovén állami szervezeteknek.
 
         A közösségi Polgári Védelmi Mechanizmus nagy súlyt helyez az EU területén kívüli országokkal folytatott együttműködésre, hangsúlyozva, hogy ez jelentős mértékben elősegíti ezen országok EU taggá válását. Így a soros elnöki tisztet betöltő spanyol-belga-magyar trió egyik fontos feladata volt a bővítés és a nyugat-balkáni államok európai integrációja. A Fórum létrehozásának a keretében lehetőség nyílt a „Regionális Partnerségi Együttműködés” (RPC) kialakítására a nyugat-balkáni államok önkéntes polgári védelmi szervezeteivel. Ennek kapcsán a portugál szervezet javaslatát elfogadva a Konferencia támogatta más Regionális együttműködések létrehozását is, mert ezek, néhány hasonló veszélyeztetettségű országok önkéntes polgári védelmi szervezeteinek tevékenységét egymáshoz közelítve, eredményesen segíthetik elő a Fórum össztevékenységét. Így: a „Mediterrán Partnerségi Együttműködés” létesítése a portugál, spanyol, olasz, francia és görög szervezetek tevékenységének szorosabbá tételét segítheti elő.
 
         A Fórum és a Regionális partnerségek kialakítása lehetővé teszi, hogy azokban az országokban, ahol nem működik önkéntes polgári védelmi szervezet, elősegítsük ezek létrehozását, hozzájárulva az EU katasztrófákkal kapcsolatos stratégiai döntéseinek végrehajtásához.
 
Az önkéntes Polgári védelmi szervezetek tevékenységének összehangolására és az együttműködés kialakítására az elmúlt években több próbálkozás történt.
 
         2008. június 13-15. között Dániában, Roskild városban került megtartásra „Az önkéntesek tevékenysége a polgári felkészültség fejlesztése érdekében Európában” (Voluntary Activities towards improved Civil Preparedness in Europe – VACPE) Munkaműhely. A VACPE 2009. február 26-27-én informális Konferenciát rendezett az Egyesült Királyságban, York városban, míg november 15-én Spanyolországban, Bilbaóban a baszk kormány támogatásával került megtartásra a Polgári Védelmi és Veszélyhelyzeti Önkéntesek találkozója.
 
         Mindezek ellenére egyre világosabbá vált, hogy eseti konferenciákkal nem oldható meg az európai önkéntes polgári védelmi szervezetek nemzetközi együttműködésének, és szervezett tapasztalatcseréjének a kérdése. Ezért kerültek létrehozásra önkéntes polgári védelmi szerveztek tevékenységének összehangolása és az együttműködés kialakítása érdekében, az önkéntesség európai évében az áprilisi alakuló Konferencián az ECF és a Regionális Partnerségi Együttműködések.
 
         Időközben az Európai Unióban is elkezdődött a munka, mely arra irányul, hogy az önkéntesek részvételének kereteit megteremtse az EU polgári védelmi műveleteiben, összhangban a Lisszaboni szerződéssel. Az Európai Bizottság 2010. szeptemberében nyilvános konzultációt tartott Brüsszelben, minden érintett bevonásával a témában, majd 2010. november 26-án közleményt adott ki „Az uniós polgárok szolidaritásának kifejezési lehetőségei az önkéntességen keresztül: az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtestre (EVHAC) vonatkozó előzetes észrevételek” címmel (17065/10). A közlemény értelmében az EVHAC 2011-ben kísérleti fázisban kezdi meg működését, majd 2012-ben a Bizottság jogalkotási javaslatot kíván előterjeszteni.
 
         A létrehozott ECF tevékenységét 7 tagú szervező bizottság irányítja, magyar elnökkel és főtitkárral az élen. Szervező bizottsági tagok: az osztrák, a horvát, a szlovák a svéd és az angol tagszervezetek képviselői. A Konferencia elfogadta az Alapszabály és Ügyrend tervezetét, amely év végéig kerül véglegesítésre. Elfogadta továbbá a Zárónyilatkozatot, amelyben a résztvevő tagszervezetek egyhangú határozattal kinyilatkoztatták az Európai Együttműködési Fórum létrehozását, valamit azon elhatározásukat, hogy ennek keretében működtetni fogják a Regionális Partnerségi Együttműködéseket. (Alapszabály és Ügyrend PDF)
 
         A Zárónyilatkozat kifejezte azon eltökélt szándékot, hogy a civil szervezetek nemzetközi együttműködésének, valamint szervezett tapasztalatcseréjének a révén az ECF és a Regionális Partnerségi Együttműködések hatékonyan járuljanak hozzá a polgári és katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásához, illetve ahhoz az EU által kitűzött cél megvalósításához, hogy az önkéntesek részvételének keretei kialakításra kerüljenek az EU polgári védelmi műveleteiben, összhangban a Lisszaboni szerződéssel.
 
         A Zárónyilatkozat utalt arra, hogy az ECF eredményes és hatékony tevékenységéhez a tagszervezetek igénylik az Európai Unió folyamatos és hatékony támogatását. (Zárónyilatkozat PDF)
 
         Az ECF alapvető célja: a katasztrófákra történő felkészüléssel, azok kezelésével és a következmények felszámolásával összefüggő önkéntes polgári védelmi feladatok végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatok cseréjének szervezése.
  
A legfontosabb célok:
 
·        elősegíteni, hogy a kormányzati polgári védelmi szervezetekkel együttműködve növekedjen a lakosságvédelmi feladatok hatékonysága,
·        tapasztalatcsere elősegítése az ifjúság polgári védelmi ismereteinek növelése és nevelése terén,
·        nemzetközi tapasztalatcsere elősegítése a szervezetek katasztrófa helyzetekben kifejtett operatív tevékenységére vonatkozóan,
·        együttműködés kialakítása az Európai Unió illetékes szervével,
·        szoros együttműködés megvalósításának elősegítése a kormányzati polgári védelmi szervekkel,
·        együttműködés és tapasztalatcsere a polgári védelmi tudományos tevékenység területén,
·        tapasztalatok átadása a nyugat-balkáni államok nem kormányzati polgári védelmi szervezeteinek,
·        önkéntes szervezetek létrehozásának támogatása azokban az országokban, amelyekben jelenleg még nem működnek ilyen szervezetek,
·        a tevékenység során a Duna Régió Stratégia (EU Strategy for the Danube Region) figyelembe vétele, amely szorosan illeszkedik a Fórumhoz és a Regionális Partnerségi együttműködéshez.
 
 
Felkérem a kormányzati és nem kormányzati polgári védelmi és katasztrófavédelmi szerveket, hogy támogassák tevékenységünket és segítsék elő további civil szervezetek csatlakozását a Fórumhoz.
 
 
 Dr. Endrődi István ny. pv. ezredes
                   ECF elnöke
                                                                          
 
   Address: 1131 Budapest, Zsinór str. 8-12
Post address: Budapest 1555 Pf. 43.
Telephone/Fax +36-1-340-2125 
E mail: ecfvcpo@gmail.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1287 látogató olvasta.