Híreink



Ár- és belvíz, valamint villámárvíz kockázat értékelése hazánkban

2012. október 09.

Ár- és belvíz, valamint villámárvíz kockázat értékelése hazánkban Az Európai Bizottság „a természeti csapások, és az ember okozta katasztrófák megelőzésére irányuló közösségi koncepcióról” döntött és felkérte a tagállamokat, hogy 2011. vége előtt bocsássák a Bizottság rendelkezésére a főbb természeti csapások, és az ember okozta katasztrófákra kiterjedő kockázatokkal kapcsolatos információkat, hogy áttekintést lehessen készíteni azokról a főbb kockázatokról, amelyekkel az Európai Közösség a jövőben szembesülhet. Hazánkban az OKF vezetésével elkészült ez a dolgozat, amelynek a legjelentősebb hazai veszélyforrással foglakozó részét adjuk közre.

Részletek  



Tudományos konferencia a veszélyes anyagokról a belügyminisztériumban november 6-7-én

2012. október 08.

Tudományos konferencia a veszélyes anyagokról a belügyminisztériumban november 6-7-én Veszélyes és mérgező anyagok felderítésének, semlegesítésének és a következmények felszámolásának egészségügyi és katasztrófavédelmi feladatai címmel három szervezet (a Belügyi Tudományos Tanács, a MH Honvédkórház és a BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanácsa) nagyszabású tudományos konferenciát szervez. A Belügyminisztérium márványtermében (1051 Budapest, József Attila utca 2-4.) rendezendő konferenciára – amelyen előzetes regisztrációval lehet részt venni – szóló meghívót adjuk közre.

Részletek  



Tűzvédelmi szakmai napok voltak a Lakiteleki Népfőiskolán

2012. október 03.

Tűzvédelmi szakmai napok voltak a Lakiteleki Népfőiskolán A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja 2012. szeptember 6-7-én régiós tűzmegelőzési továbbképzéssel egybekötött tűzvédelmi szakmai napokat tartott a Lakiteleki Népfőiskolán. A rendezvényen közel 200 fő vett részt.

Részletek  



Flashover - mikor, hogyan következik be?

2012. október 02.

Flashover - mikor, hogyan következik be? Két kísérletet bemutató filmmel jól érzékelhető az a jelenség, amelyet a szakirodalomban flashover-ként határoznak meg. A filmeken is jól látható, hogy a ”flashover”, teljes mértékben függ bizonyos tényezőktől, mint például hőmérsékleti befolyásoktól, ahol a sugárzó és az áramló hőt feltételezik a fő mozgatóerőnek, bár a szellőzési feltételek, az elszigetelt terület nagysága és formája, a tűz helye és a forró légréteg kémiai összetétele is befolyásolja az elszigetelt tűz ”flashover”-ré fejlődését.

Részletek  



Hogyan tárolható, használható tűzvédelmi szempontból a pellet?

2012. október 02.

Hogyan tárolható, használható tűzvédelmi szempontból a pellet? Egyre népszerűbb és egyre inkább elterjed a fapelletek, fabrikettek használata, ahol fűrészport préselnek pellet formába. Ez a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénebb szemcseméretű és emiatt automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. Ez az anyag, különösen a préselés előtti állapotában, tűzveszélyt jelenthet a környezetére. Milyen előírások betartásával minimalizálható ez a veszély?

Részletek  



Hogyan zajlik a nemzetközi katasztrófa segítségnyújtás és segítségkérés?

2012. október 02.

Hogyan zajlik a nemzetközi katasztrófa segítségnyújtás és segítségkérés? Nagyobb katasztrófák esetén az eddigiekben inkább a hazai segítségadásról beszélhettünk, amikor több esetben szervezéssel vagy csapatokkal vettünk részt és segítettük külföldi katasztrófák felszámolását. Ugyanakkor a nagyobb árvizeknél számos esetben kaptunk segítséget (P. homokszákokat) külföldről. Hogyan zajlik ez a folyamat?

Részletek  



Országos Tűzvédelmi Konferencia Hajdúszoboszlón

2012. szeptember 26.

Országos Tűzvédelmi Konferencia Hajdúszoboszlón Jelentős változás előtt áll a tűzvédelmi szabályozás, s a szabályozási koncepció egyik fő eleme a mérnöki módszerek alkalmazása. Mit tekinthetünk mérnöki módszereknek? Hogyan alkalmazhatók ezek a tűzvédelem egyes szakterületein? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség szervezésében 2012 október 18 – 19-én Hajdúszoboszlón rendezett tanácskozáson. Az előadásoknak külön színt kölcsönöz az a tény, hogy a szakterületek elméleti és gyakorlati szakemberei mintegy egymásra reflektálva dolgozzák fel témáikat.

Részletek  



Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle októberi számában?

2012. szeptember 26.

Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle októberi számában? Október elején jelenik meg folyóiratunk XIX. évfolyamának ötödik száma, olyan szakmai újdonságokkal, amelyek számos kérdést új megvilágításba helyeznek, illetve összegzik a témáról az ismereteket. A vezetésirányítás és annak az atomerőmű tűzoltóságán bevezetett módszere vagy a PAJZS rendszer megoldásai, a napelemes rendszerek és a hibrid autók együtt olvasva reflektálnak korunk kihívásaira. A megelőzési szakterületet művelők is hasznos tudományos és nagyon is gyakorlati ismeretekkel találkozhatnak a folyóirat 24 cikkében. A továbbiakat röviden bemutatjuk.

Részletek  



Kérdések és válaszok az OTSZ alkalmazásáról III.

2012. szeptember 26.

Kérdések és válaszok az OTSZ alkalmazásáról III. A napi gyakorlat során az OTSZ alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdéseket a szakemberek feltették az OKF illetékes munkatársainak. Az egyes ügyekben keletkezett válaszokat talán azért indokolt csokorba gyűjtve közreadni, mert segítheti a gyakorlati szakembereket. Az összehasonlíthatóság kedvéért a régi és a jelenlegi OTSZ is jelölve van a táblázatban.

Részletek  



Épületek és zárt terek tüzei, tűzoltói vonatkozásai

2012. szeptember 25.

Épületek és zárt terek tüzei, tűzoltói vonatkozásai A műanyagok és az éghető építési anyagok elterjedésével a zárt terek tüzei egyre komolyabb kihívást jelentenek a tűzoltói beavatkozás során. Kéri Tamás tűzoltó hadnagy pécsi szolgálatparancsnok a Dr. Balogh Imre Emlékpályázatra készített pályaművét a bírálóbizottság III. Helyezésben részesítette. A dolgozatot adjuk közre.

Részletek  



Kérdések és válaszok az OTSZ alkalmazásáról II.

2012. szeptember 18.

Kérdések és válaszok az OTSZ alkalmazásáról II. A napi gyakorlat során az OTSZ alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdéseket a szakemberek feltették az OKF illetékes munkatársainak. Az egyes ügyekben keletkezett válaszokat talán azért indokolt csokorba gyűjtve közreadni, mert segítheti a gyakorlati szakembereket. Az összehasonlíthatóság kedvéért a régi és a jelenlegi OTSZ is jelölve van a táblázatban.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90