Híreink

Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle áprilisi számában?

2013. április 03.

Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle áprilisi számában? Április első napjaiban postázzák folyóiratunk idei második számát, amelyben 26 cikkel, tanulmánnyal foglalkozunk néhány fontos témával. Mindenekelőtt a szénmonoxid mérgezések vannak fókuszban, de a mérnöki módszerekről, a tűzvédelmi mérnökök jövőbeni szerepéről, a tűzrendészet fejlődéstörténetéről és a számítógépes szimulációról ugyancsak olvashatnak. Végül pedig bemutatjuk a 20 éves évfordulónk alkalmából kitüntetett szerzőinket.

Részletek  



TMKE konferencia - Mérnöki módszerek a tűzvédelmi tervezésben - mikor, milyen mértékben, milyen tartalommal? 1.

2013. április 03.

TMKE konferencia - Mérnöki módszerek a tűzvédelmi tervezésben - mikor, milyen mértékben, milyen tartalommal? 1. Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. A témát bevezető előadásában Dr. Takács Lajos a tervezési célokból kiindulva a mérnöki módszereken át a szimulációk alkalmazásán át a hő- és füstelvezetés méretezési módszereinek összehasonlításáig jutva mutatta be a lehetőségek egy szeletét. Az előadást adjuk közre.

Részletek  



Horváth Ákos meteorológus kapta a Balatoni Régió Közbiztonságáért díjat

2013. április 03.

Horváth Ákos meteorológus kapta a Balatoni Régió Közbiztonságáért díjat A Balatoni Régió közbiztonsága javítása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek díjazására született „Balatoni Régió Közbiztonságáért díj”-at Horváth Ákosnak az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki meteorológiai Obszervatóriuma vezetőjének adta át Dr. Bóka István a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke március 28-án Balatonföldváron, stílszerűen a balatoni viharjelzési szezon nyitása alkalmából.

Részletek  



TMKE konferencia - Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói, hatósági szemszögből

2013. március 29.

TMKE konferencia - Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói, hatósági szemszögből Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. Mészáros János előadásához kapcsolódva és az elhangzottakra reflektálva Gyapjas János tű. őrnagy újra két vetítővásznon a mérnöki gondolkodásmód, a lehetőségek és az eltérési engedélyek hatósági szemszögéből tette teljessé a képet. Az előadást adjuk közre.

Részletek  



TMKE konferencia - Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói 2: FUTURA magtár hasznosítás tűzvédelmi tervezése

2013. március 29.

TMKE konferencia - Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói 2: FUTURA magtár hasznosítás tűzvédelmi tervezése Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. Mészáros János előadásához kapcsolódva Dr. Takács Lajos docens előadásában a Futura magtár hasznosításának az épületszerkezet tűzállóságára, a fa égésére és a történeti faszerkezetek égéskésleltetésére valamint a menekülés, mentés kérdéseire koncentrált. Az előadást adjuk közre.

Részletek  



TMKE konferencia - Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói 1.

2013. március 28.

TMKE konferencia - Az építészeti tűzvédelmi tervezés lépései és buktatói 1. Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. Mészáros János színes előadásán két párhuzamosan működő kivetítőn az előírások és a megoldások lépésről-lépésre egyszerre plasztikusan láthatóvá tették a felvázolt problémaköröket. Persze a példáknak és a játékos kérdéseknek is teret engedve. Az előadást két pdf-ben adjuk közre.

Részletek  



TMKE konferencia - Átalakítás, bővítés hatósági oldalról

2013. március 27.

TMKE konferencia - Átalakítás, bővítés hatósági oldalról Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. Hatósági és tervezői oldalról a legnagyobb kihívást a meglévő épületek átalakítása és bővítése jelenti. Miként lehetséges a meglévő szerkezetek megfeleltetése? Erre adott választ Egerszegi Zsuzsanna tű. őrnagy az átalakítás és a bővítés vitás pontjaira biztos kézzel rámutató előadásában, szerepe szerint a hatóság szemszögéből.

Részletek  



TMKE konferencia - A tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonya

2013. március 27.

TMKE konferencia - A tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonya Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. A tűzvédelmi osztályba sorolás és a kockázati osztályok viszonya című előadással Decsi György a TMKE titkára egy érdekfeszítő, a humornak is teret engedő előadással rukkolt elő. Jelezve, hogy a tervezett kockázati besorolás sokkal több és a valóságos veszélyeket jobban lefedő lehetőséget ad a tervezők, jogalkalmazók kezébe. Az előadást adjuk közre.

Részletek  



TMKE konferencia - A tűzveszélyességi osztályba sorolás gyakorlata és problémái 3.

2013. március 25.

TMKE konferencia - A tűzveszélyességi osztályba sorolás gyakorlata és problémái 3. Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. Bónusz János tűzvédelmi mérnök tűzveszélyességi osztályba sorolási előadásához kapcsolódva Lengyelfi László MMK Tűzvédelmi Tagozat elnöke után Egerszegi Zsuzsanna tű. őrnagy a hatóság szemszögéből mutatta be az osztályba sorolás kérdéseit. Az előadást adjuk közre.

Részletek  



TMKE konferencia - A tűzveszélyességi osztályba sorolás 2.

2013. március 25.

TMKE konferencia - A tűzveszélyességi osztályba sorolás 2. Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. Bónusz János tűzvédelmi mérnök tűzveszélyességi osztályba sorolási előadásához kapcsolódva Lengyelfi László MMK Tűzvédelmi Tagozat elnöke az osztályba sorolás alapkérdéseit vette számba s Egerszegi Zsuzsanna tű. őrnaggyal és a hallgatókkal párbeszédet folytatva elemezte a helyzetet.

Részletek  



TMKE konferencia - A tűzveszélyességi osztályba sorolás gyakorlata és problémái 1.

2013. március 25.

TMKE konferencia - A tűzveszélyességi osztályba sorolás gyakorlata és problémái 1. Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. Bónusz János tűzvédelmi mérnök „A tűzveszélyességi osztályba sorolás gyakorlata és problémái” című előadásával az eddigi besorolási anomáliákra és néhány megoldásra világított rá. Az előadást és mellékleteit adjuk közre.

Részletek  



TMKE konferencia - FUTURA Élményközpont - Mosonmagyaróvár

2013. március 25.

TMKE konferencia - FUTURA Élményközpont - Mosonmagyaróvár  Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. Lenzsér Péter építész a konferencia alapjául szolgáló FUTURA Élményközpontot bemutató előadása, rámutatott azokra a tényezőkre, amelyektől az épület egyedi jellegének megőrzésének célját és a tűzvédelem szempontjait harmonizálták. A vetített képes előadást adjuk közre.

Részletek  



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90