Híreink

Mi olvasható a Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle áprilisi számában?

2013. április 03.

Április első napjaiban postázzák folyóiratunk idei második számát, amelyben 26 cikkel, tanulmánnyal foglalkozunk néhány fontos témával. Mindenekelőtt a szénmonoxid mérgezések vannak fókuszban, de a mérnöki módszerekről, a tűzvédelmi mérnökök jövőbeni szerepéről, a tűzrendészet fejlődéstörténetéről és a számítógépes szimulációról ugyancsak olvashatnak. Végül pedig bemutatjuk a 20 éves évfordulónk alkalmából kitüntetett szerzőinket.


Tanulmány

Dr. Gál László
Tűzrendészet Magyarországon 1870-től napjainkig II. – 1945-1996
Ha jobban meg akarjuk érteni napjaink történéseit, célszerű távolabbról rápillantani. A hazai tűzrendészet alakulása talán világosabban látható, ha történeti kontextusba helyezzük. Ez még önmagában nem elég, bele kell helyezni a közigazgatás egészének történetébe. Ezt a szemléletet viszi végig szerzőnk. A dolgozat 2. részében az 1945-től 1996-ig zajló folyamatokat mutatjuk be.
Bérci László, Papp Csaba Lajos
A mentő tűzvédelem díszlokációja a valóságos fehér foltok függvényében
 
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény értelmében „a tűzoltás és műszaki mentés állami feladat”. Az egységes katasztrófavédelmi szervezet részeként a hivatásos tűzoltó parancsnokságok (HTP) állami irányítás alá kerültek. Az ország teljes területét a HTP-k védik. Ezen belül az önkormányzati és a létesítményi tűzoltó parancsnokságok elsődleges műveleti körzettel rendelkeznek, és továbbra is számítunk a helyben szerveződő önkéntes tűzoltó egyesületekre is – írják bevezetőjükben szerzőink. Milyen szerep jut az önkéntes egyesületeknek?
 
Veres György
Számítógépes szimulációs vizsgálat a felvonóval történő kiürítésre
 
Előző számunkban (Védelem, 2013/1, 14-18. oldal) a biztonsági felvonók alkalmazási lehetőségeit mutattuk be, most a témában megjelent legújabb nemzetközi irodalom feldolgozásával és számítógépes szimulációfelhasználásával fogalmazzunk meg javaslatokat a kiürítés tervezésére.
 
Horváth Hermina, Kátai-Urbán Lajos
Veszély-elhárítási tervezés a vasúti rendező-pályaudvarokon
A vasúti veszélyesáru-szállítás és -tárolás biztonsági kérdései különösen fontosak a lakosság védelmének biztosításában. A veszélyes anyaggal foglalkozó üzemeknél alkalmazott veszélyeztetettség értékelési ésveszély-elhárítási tervezési feladatoknak megfelelő tevékenységet a vasúti rendező pályaudvarok esetében is el kell végezni. Mik a teendők?
 
Parti Mónika, Dr. Takács Lajos Gábor
Tűzvédelmi szempontok értelmi fogyatékossággal élők támogatott lakhatása kapcsán
Az elmúlt évtizedek egyik fő tendenciája, hogy a fogyatékkal élők számára az – ötven fősnél nagyobb létszámú – intézmények mellett alternatívát kínáljanak. Az átalakítások célja, hogy lehetőség szerint önálló életvitelt folytassanak. Mindezt „átlagos” lakókörnyezetben: lakóotthonokban, sőt, akár lakásokban is. Ennek alapját a támogatott életvitel modell elfogadása, valamint annak hazai bevezetése adja – ezzel együtt pedig megszületett a támogatott lakhatás fogalma. Az intézményi férőhelyek kiváltásának jogszabályi hátterét a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény 17.§. (1)-(5) bekezdései biztosítják. Alapvető, a jövő tervezését meghatározó elvi kérdéseket tárgyalnak szerzőink.
 
Visszhang
 
Szilágyi Csaba
Mérnöki módszerek – cél: az optimális biztonság, számítással alátámasztva
 
„Napjainkban kétféle tervezési módszerről szoktunk beszélni: az egyik az előíró (normatív), a másik pedig a mérnöki módszer. Előbbi az épület tűzvédelmi paramétereit határozza meg, tehát például azt, hogy az adott épületben milyen tűzvédelmi követelményeket kell teljesíteni. Utóbbi ezzel szemben a beskatulyázás, és a követelmények meghatározása helyett kiszámíthatóvá teszi a szükséges követelményt, amely így teljesítményelvű lesz, azaz a konkrét veszélyhez igazodik.” Szerzőnk előző számunkban [2013/1, 23-24. old.] megjelent (Zellei János – Mérnöki módszerek - a tűzszimuláció alkalmazásának korlátai) cikkre reflektál.
 
Fókuszban
 
Szén-monoxid, a „csendes gyilkos”
A fűtési szezon napi „szenzációja” a szénmonoxid-mérgezés. Milyen okok vezettek a szinte naponta ismétlődő esetekhez? Kinek milyen felelőssége van ezek visszaszorításában? Mit tehetnek, és mit kell tenniük a témában közreműködő szereplőknek? Kik a szereplők? Ezekre a kérdésekre keressük a választ összeállításunkkal. 
 
Stieber József
Veszélyek a szén-monoxid érzékelésében
 
A fűtőberendezések elégtelen karbantartása, valamint az átgondolatlanul átalakított légterek miatt bekövetkező szénmonoxid-mérgezések újra meg újra gondoskodnak arról, hogy a médiában ismét felbukkanjanak a tragédiáról szóló tudósítások. Sokan felhívják a figyelmet a mérgezés veszélyeire – van azonban valami, ami majdnem ugyanilyen veszélyes lehet. Ez a hamis biztonságérzet! Miben nyilvánul meg mindez?
 
Farkas József
Nyílászáró gyártók, forgalmazók és a szellőzés
 
A nyílászárókkal foglalkozó vállalkozások honlapjain minden, a hang- és hőgátlást, penészesedést, szellőzést érintő szakmai kérdéssel jó műszaki alapokon foglalkoznak. Ezek a tanácsok elsősorban a penészedés elkerülésére koncentrálnak. Javaslatuk: a szokásosnál sűrűbben szellőztessünk. A reális veszélyek meg sincsenek említve, nem csoda, hogy a beépített szellőzőráccsal ellátott ablak ritka, mint a fehér holló.
 
Gázkészülékek kötelező felülvizsgálata
A 2003. évi gáztörvény alapján megszületett a 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról, amely visszahozza a gázberendezések 5 évenkénti kötelező felülvizsgálatát. Mi a tulajdonos kötelessége? Mi és mennyiben változott? 
 
Óliás Gábor
Szén-monoxid mérgezés egy családi házban
 
2013. január 13-án 1 óra 58 perckor a mentőktől érkezett a jelzés: Kaposváron egy lakóépületben többen rosszul lettek és szén-monoxid mérgezésre gyanakodnak. A kiérkező tűzoltóegység a lakóépületben kritikus CO-értéket már nem mért, de a lakást átszellőztette. Közben értesítették a kéményseprő- és a gázszolgáltatót, mivel a lakóépületben cserépkályha és gázkazán is volt.
 
Farkas József
A szén-monoxid mérgezés kialakulásának okai
 
Milyen okok vezetnek a gázmérgezéshez? Mi az összefüggés a fűtés, a szellőzés, a szagelszívás, a kémény és a modern nyílászárók beépítése között? Ehhez egy kicsit ismernünk kell a zárt terek levegőcseréjének összefüggéseit. Amiből aztán a lakások levegőigénye is számítható. Miután a lakások, lakóházak levegőigénye a ritka kivételektől eltekintve depressziós szellőzéssel valósul meg következik a kérdés: Mennyi levegőre van szükség az égéshez? Hol jön be a lakásba ez a levegő?
 
Tanácsok a szén-monoxid mérgezések elkerülésére
 
Aki régi nyílászáróit modern, hő- és hangszigetelt változatra cseréltette, és gázzal fűt, mindenképpen méresse fel lakását felsőfokú végzettségű gépésszel, épületgépésszel vagy kéményseprő mesterrel – erre egyfajta ökölszabályként is tekinthetünk. Hat „parancs”, amit be kell tartani a CO mérgezés elkerülése érdekében.
 
Hibajelenségek és azok lehetséges okai szilárd tüzelésnél
 
A szilárd tüzelés – különösen a fatüzelés – reneszánszát éli. Néhány egyszerű szabály betartása segíthet a tragédiák elkerülésében. A problémák:
1. Begyújtás után visszafüstöl a tüzelőberendezés
2. Nem úgy ég a tűz, mint szokott
3. Kátrányos, fényes fekete a kazán belseje
4. Füstszag van a kémény falazata melletti szobában
5. A szobában a mennyezet alatt barna folt jelent meg és szúrós szaga van
 
Ténykép
 
Heizler György
Energiafelhasználás és szénmonoxid mérgezés
 
A statisztikai adatok a szénmonoxid mérgezések számának emelkedését mutatják, miközben a háztartások energia fogyasztása nem nőtt, szerkezete viszont változott. A tények, adatok elemzése segítheti a megelőzést és a lakosság célirányos tájékoztatását. Az elmúlt két fűtési szezon adatait dolgoztuk fel.
 
Fülep Zoltán
2012 mentő tűzvédelme a számok tükrében
 
Ha az elmúlt évről számvetést készítünk, annak egyik módja a végzett tevékenység elemző értékelése. Ezen belül az értékelt időszak során felmerülő feladatokat, a végrehajtott munkát jól jellemzik a számok, amelyek segítségével összehasonlíthatjuk az elmúlt évet a korábbi évek tevékenységével, és tapasztalatokat szerezhetünk a jövő érdekében. Nézzük hát, mit tartogatott számunkra a 2012. esztendő.

 
Fórum
 
Fentor László
Jelentős változások a tűzvizsgálati eljárásban
 
Az új évben újult erővel, lendülettel láttunk neki a tűzvizsgálatnak. Hasznos azonban nemcsak előre nézni, hanem egy pillanatra visszatekinteni a múltra is. Összegezzük tehát a tavalyi tevékenységünket és tapasztalatainkat, és ismerkedjünk meg a tűzvizsgálattal kapcsolatos idei feladatokkal is - írja szerzőnk.
Győri Gyula
A vízi utak biztonsága – a hajók folyamatos nyomkövetése
 
A Duna Régió Stratégia értelmében a dunai víziközlekedés szerepe nő. Ehhez rendszerszemléletben kell fejleszteni az infrastruktúrát, amelynek egyik fontos eleme a Nemzeti Közlekedési Hatóság által működtetett Folyami Információs Szolgáltatások (rövidített nevén a RIS) fejlesztése. Nagy előrelépés e téren a z 57/2011. (XI.22.) NFM rendelet, közismert nevén a Hajózási Szabályzat. Magyarországon az áruszállítás 8%-a zajlik vízen, ezért a folyami információs szolgáltatásokra kiemelt figyelmet fordítunk.  
 
Szabályozás
 
 
Badonszki Csaba
Mi változott a tűzvédelmi jogszabályokban?
 
Az Egyszerűsítési Program indítását 2011-ben rendelte el a kabinet a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként. Célja, hogy a lakosságot érintő hatósági eljárásokat felülvizsgálja és a különböző ügyek intézésével járó, az állampolgárokra háruló adminisztrációs terheket csökkentse. A módosítások fő célja volt még, hogy az elsőfokú eljárások többsége a katasztrófavédelmi szerv helyi szerveinél folyjék, valamint hogy a hatóságnak szélesebb szankcionális lehetősége legyen. Ezek jegyében a tavalyi évben is több tűzvédelmi jogszabály módosult.
 
Megelőzés
 
Nagy Katalin
Tűzvédelmi mérnöki tevékenység a gyakorlatban – A szakosodás elkerülhetetlen?
 
A VI. Rockwool Tűzvédelmi Konferencián elhangzott előadás a címben meghatározott téma három elemére koncentrált. A tűzvédelmi mérnöki tevékenységre, a gyakorlati élet eseményeire és kihívásaira, valamint a szakosodás lehetséges módjaira. Ebben a sorrendben és nem elveszve a részletekben.
 
Sebők Imre
Szép új világ - Mit kell tudnia az ideális tűzjelző rendszernek?
 
A tűzjelző rendszerek dolga alapesetben egyszerű: ahogy a nevük is nagyon találóan megjegyzi, jelezniük kell a tüzet. Egy ideig legalábbis mindez elegendő volt. Csakhogy az a környezet, amelyben elhelyeztük, elhelyezzük őket, szinte napról napra változik: új helyszínek jelennek meg, az épületek egyre bonyolultabbak lesznek, ezeket a változásokat a tűzjelzők pedig nem mindig követik. Gondolatkísérlet egy ideális világról.
 
Részvételi rekord a VI. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencián
 
„Változások a tűzvédelem területén” címmel megrendezett konferencián – február 21-én – a rendezők és a SYMA csarnok személyzete is a látogatócsúccsal volt elfoglalva. Ezer fő regisztrált a konferenciára, soha ennyi jelentkező nem volt még hazai tűzvédelmi konferencián. A történésekről számolunk be dióhéjban. 
 
Technika
 
Adorján Attila
Légző álarctól a bevetés felügyeletig
 
Az elmúlt évtizedben végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően több mint 3500 Dräger légzőkészülék és 10 000 légzőálarc szolgálja a magyar tűzoltók biztonságát.
Ezek még ma is megbízható, korszerű készülékek, ugyanakkor a követelmények időközben szigorúbbá váltak. Lehetséges vajon a teljes eszközpark modernizálása a teljes készlet drága cseréje nélkül is?
 
Módszer
 
Koburger Márk
Robbanásveszélyes terek zónabesorolása (gázok/gőzök/ködök) II.
 
Mi az összefüggés a gázok, gőzök és ködök között? Mitől robbanásveszélyesek? Mi az összefüggés a robbanásveszélyes anyagok jellemzői és a tűzveszélyességi osztályok között? Hogyan lesz a robbanásveszélyes zónákból tűzveszélyességi osztályba sorolás? Igyekszünk teljes körűen bemutatni a kérdéskört. Célunk, hogy konkrét válaszokat adva segítséget nyújtsunk a – robbanásveszélyes technológiai folyamatok tervezése, vizsgálata, elemzése során oly fontos és elengedhetetlen – zónabesorolás elkészítéséhez.
 
Védelem - Katasztrófavédelmi Szemle
 
Megrendelhető:
 
Baksáné Bognár Veronika
Tel.: 0682 – 413 339
Fax: 0682 – 424 983

Vissza

Ezt a hírt eddig 1946 látogató olvasta.