Híreink

TMKE konferencia - FUTURA Élményközpont - Mosonmagyaróvár

2013. március 25.

Rendhagyó, egymásra épülő előadások, mérnöki és hatósági szemléletmód egysége egy projekten keresztül. Lenzsér Péter építész a konferencia alapjául szolgáló FUTURA Élményközpontot bemutató előadása, rámutatott azokra a tényezőkre, amelyektől az épület egyedi jellegének megőrzésének célját és a tűzvédelem szempontjait harmonizálták. A vetített képes előadást adjuk közre.


Az alaphangulatot Lenzsér Péter építész a FUTURA Élményközpont – Mosonmagyaróvár című bevezető előadása adta meg. Egy, a belvárosban lévő régi magtárépület megmentése és új funkciókkal felruházására szövetkeztek. Mivel ez a város egyik hangsúlyos, nagy tömegű épülete, a faszerkezetek és formák megmentése kiemelt cél volt. Szerencsére ez már a tervezés fázisában találkozott a tűzvédelmi tervezővel (Mészáros János személyében), így optimális kompromisszumok születtek a régi értékek és anyagok megmentésében, valamint a tűzvédelem biztosításában. A gabonaraktárból úgy varázsoltak élménymúzeumot, hogy a fa szerkezetek több, mint 90%-át megmentették, s közben hangulatában ehhez illeszkedő gabonasilóra emlékeztető két új épületrészt is építettek. Sőt a két henger alakú „silónak” a fa szerkezete is be van fordítva a belső térbe. Az egyik „silóban” előadóterem, másikban épületgépészet, irodák és egy időszaki kiállítóterem kaptak helyet.
A hallgatók fotókkal illusztrált jó példákat láthattak a sérült faszerkezetek megmentésére. Az idők során sérült födémgerenda végeket ugyanis lefűrészelték és fém I tartókkal, mint protézissel építették vissza a főfalakba. A lépcsők, ill. magas kiállítási tárgyak miatt kibontott gerendákat pedig másutt felhasználták. Mindez a tűzvédelmi tervezővel és a hatósággal folyamatos konzultációban zajlott.
 
Olyan „apróságokra” is kitért előadásában a tervező, hogy miként próbálták a gabonatároló régi anyagait a modern korba átmenteni. A régi gabonacsúszkákat a múzeumi koncepció – rácsodálkozni, felfedezni, kutatni, játszani, örülni – jegyében használták fel. Játékra: periszkópként és a fény beengedésére! Erre rímel a modern megoldás napjaink tükrös felületű fénycsatornájával. A szellőzőcsatornák viszont nem fémből, hanem zsákra emlékeztető perforált textiliából készültek. Így amikor üzemel a szellőzés, felfúvódnak, mint egy teli liszteszsák, üzemen kívül pedig leengednek. A korlátbetétek szitaszerű áttetsző anyagból készültek és a falakon is visszaköszön a durvább zsákvászon textúrája. Szóval minden olyan, amitől egy tűzvédelmi szakembernek kiütései lesznek. A két alkotó – azt hiszem, bátran nevezhetjük a tűzvédelmi tervezőt itt alkotótársnak – a mérnöki módszereket alkalmazva, egy tűzvédelmi szempontból is inspiratív tervet álmodott papírra. Ezek között a tervek között ülve hangolódtak a témára a résztvevők. A ráhangolódást Lenzsér Péter élvezetes előadása is nagyban segítette.

A fotók pdf formátumban.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1504 látogató olvasta.